Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή επιστολή εν μέσω διαφωνιών
  • [02] Α. Τσοχατζόπουλος: Ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα
  • [03] Ανεξάρτητοι οι ανανεωτικοί βουλευτές
  • [04] Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Στο χέρι μας να μην χρεοκοπήσουμε

    [01] Κοινή επιστολή εν μέσω διαφωνιών

    Τεταρτη, 09 06 2010 19:44

    Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, και στην εισοδηματική πολιτική για την αντιμέτωπιση της κρίσης, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Ρουμανία, οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, και στις συντάξεις, έχουν πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ, η Ουγγαρία, ανακοίνωσε νέα μέτρα, για να καθησυχάσει τις αγορές. Εν μέσω διαφωνιών, Μέρκελ και Σαρκοζί, απέστειλαν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την κατάργηση των ακάλυπτων πωλήσεων, του συνόλου, ή μέρους, των παραγώγων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου.

    Χλιαρή υποδοχή από την Κομισιόν

    H επιστολή πάντως Μέρκελ και Σαρκοζί εκτιμάται ότι υπογραμμίζει τη διάσταση στις σχέσεις τους, έτυχε, μάλιστα, χλιαρής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν απέφυγε να τοποθετεί επί της προθεσμίας του ενός μηνός που της δίνουν οι δύο ηγέτες για να εξετάσει την κατάργηση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων σε όλες ή σε μέρος των μετοχών και των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου. Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, σχολίασε, μάλιστα, πως όταν Βερολίνο και Παρίσι διαφωνούν, ζητούν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το αποκορύφωμα για την έντονη φημολογία ήταν η χωρίς εξηγήσεις αναβολή της συνάντησης των δύο ηγετών τη Δευτέρα. Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για τον ενισχυμένο ρόλο που διεκδικεί το Παρίσι για την Ευρωζώνη και για τα μέτρα σταθερότητας που ζητά το Βερολίνο να λάβει το σύνολο της ευρωπαϊκής ένωσης.

    Σε κλοιό οι ευρωπαϊκές οικονομίες

    Πάντως, εντός της ευρωπαϊκής τάσης για αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση, και η Ουγγαρία εξήγγειλε νέα μέτρα για να καθησυχάσει τις αγορές ότι μπορεί τελικά να συγκρατήσει το έλλειμμα.

    Στη Ρουμανία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο. Διαμαρτύρονταν για τη μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στις συντάξεις.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, το CGIL, έκανε έκκληση για γενική απεργία στις 25 Ιουνίου για να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι κατά του σχεδίου λιτότητας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Το πρόγραμμα λιτότητας που είχε ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προβλέπει αυστηρή λιτότητα για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών με το πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς, τη μείωση κατά 10% στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και την ενίσχυση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Πάντως, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία προσανατολίζονται και σε περικοπές των αμυντικών δαπανών, τις δραστικότερες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το γεγονός αυτό ανησυχεί την Ουάσιγκτον, καθώς εντείνει την ανισότητα στη στρατιωτική συνεισφορά ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού στο επίπεδο της νατοϊκής συμμαχίας.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Υπό πίεση οι Ευρωπαϊκές οικονομίες

    Είδηση: 37476

    [02] Α. Τσοχατζόπουλος: Ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα

    Τεταρτη, 09 06 2010 20:32

    Στην επικύρωση της εισήγηση της Επιτροπής Διαφάνειας, που πρότεινε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Άκη Τσοχατζόπουλου, προχώρησε η επιτροπή καταστατικού και πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ.

    Η επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Ιουνίου, σε τακτική συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη 50.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 37477

    [03] Ανεξάρτητοι οι ανανεωτικοί βουλευτές

    Τεταρτη, 09 06 2010 11:29

    Την ανεξαρτοποιησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν με επιστολή τους στο πρόεδρο της Βουλής οι κύριοι Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός. Ο Φώτης Κουβέλης παραιτήθηκε ταυτόχρονα και από την θέση από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν και οι κύριοι Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός θα παραμείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική και τόνισε ότι σε περίοδο κρίσης είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

    Αποχώρηση και ανεξαρτοποίηση

    Αποχώρησαν και τυπικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.

    Η απόφασή τους ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου οι τέσσερις υπέβαλλαν τις οι παραιτήσεις τους, ενώ με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, του γνωστοποίησαν την ανεξαρτοτοποίηση τους..

    Στη συνεδρίαση που διεξήχθη σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης επισημάνθηκε πως οι σχέσεις μεταξύ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων πλέον βουλευτών δεν θα είναι αντιπαραθετική και ανταγωνιστική, καθώς μπορούν να συνυπάρξουν και να συνδιαμορφώσουν θέσεις τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Κουβέλης παραιτήθηκε και από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λεβέντης θα υποβάλει την παραίτησή του και από τη θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής.

    "Η αποχώρηση τεσσάρων Βουλευτών, εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Σε μια περίοδο κρίσης και όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων, το ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις υπογράμμισε:

    "Απευθύναμε ύστατη έκκληση η εξέλιξη αυτή που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί με 13 Βουλευτές στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, να μην πραγματοποιηθεί. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με μεγαλύτερο πείσμα, μέσα και έξω από τη Βουλή, να αντιπαλεύει την κυβερνητική πολιτική, να δίνει αγώνες απέναντι στην πιο άγρια, στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση, την Ε.Ε. το ΔΝΤ. Ελπίζω το ίδιο να πράττουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Ίσως αυτός να είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά σε κοινούς αγώνες".

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε την αποχώρηση των τεσσάρων και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που αν και ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο η απόφαση ήταν και οδυνηρή και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους παραιτηθέντες βουλευτές ήταν βεβιασμένες, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις δεν ήταν αναπόφευκτες.

    Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να αποτραπούν οι εξελίξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών θα συνεχιστεί σαν να είναι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η αρχή του τέλους για τη ρήξη στον Συνασπισμό έγινε, όταν η Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησε από το 6ο συνέδριο του κόμματος.

    Ακολούθησε η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του Συνασπισμού με στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας -χωρίς αποτέλεσμα- επαναδιατύπωσε το κάλεσμά του να παραμείνουν στον κόμμα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37441

    [04] Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Στο χέρι μας να μην χρεοκοπήσουμε

    Τριτη, 08 06 2010 13:05

    Με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών συναντάται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Θέμα συζήτησης οι οικονομικές εξελίξεις και οι προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Το πρωί απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι στο χέρι μας να μην χρεοκοπήσουμε και επανέλαβε ότι αν κληθεί από την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens είναι αυτονόητο ότι θα πάει.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΝΕΤ

    Είδηση: 37393


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 June 2010 - 20:54:17 UTC