Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας -Λιβύης
  • [02] Αισιοδοξία για την οικονομία-Μείωση κατά 35% του ελλείμματος
  • [03] Παρέμβαση της εξεταστικής για περαιτέρω διερεύνηση
  • [04] ΗΠΑ: Ποσοστό ανάπτυξης +3,5% για την οικονομία προέβλεψε ο πρόεδρος της Fed.
  • [05] Έκθεση ζωγραφικής του Simon Andrews
  • [06] Αμερικανίδα καθηγήτρια καθορίζει τους 4 τύπους της προσωπικότητας με το «ωροσκόπιο των ορμονών»
  • [07] Ισραήλ: Ρίχνει ευθύνες στους εξτρεμιστές ακτιβιστές
  • [08] Τουρκία: Τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά μετά από 87 χρόνια
  • [09] Στο σφυρί το μαύρο φόρεμα της Νταϊάνας από τον αρραβώνα της με τον Κάρολο
  • [10] Προσελκύουν τζάγκουαρ με ...κολώνια Κάλβιν Κλάιν
  • [11] Πέθανε η η θρυλική μπαλαρίνα των Μπολσόι Μαρίνα Σεμένοβα
  • [12] Δεύτερη νύχτα ταραχών σε σουηδικό προάστιο
  • [13] Συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής για την υπόθεση Siemens
  • [14] Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας
  • [15] Απεργούν αύριο ΟΣΕ και προαστιακός
  • [16] Μητροπολιτικός συγκοινωνιακός φορέας ο ΟΑΣΑ
  • [17] Γ.ΔΡΥΣ:«Το πλήρες κείμενο του πορίσματος δικαιώνει και τον κο Φωτιάδη και εμένα.»
  • [18] Τ. Μαντέλης: Θα αγωνιστώ για την απόδειξη της αθωότητάς μου
  • [19] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων
  • [20] ΟΗΕ: Αποφάσισε νέες κυρώσεις στο Ιράν
  • [21] Ανησυχία στις ΗΠΑ για την επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων
  • [22] Κατάσχεση δύο τόνων κοκαΐνης στην Γκάμπια
  • [23] Ανατολική Ινδία: Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο
  • [24] Υπό πίεση οι Ευρωπαϊκές οικονομίες

    [01] Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας -Λιβύης

    Τεταρτη, 09 06 2010 17:40

    Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τους τομείς Ενέργειας, Κατασκευών, Γεωργίας και Τουρισμού, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι. Η υπογραφή της συμφωνίας, έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Λιβύη, μετά από πρόσκληση του Λίβυου ηγέτη, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Για ιστορική μέρα στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Λίβυος ομόλογός του.

    "Ιστορική ημέρα"

    Ο πρωθυπουργός είχε από το πρωί της Τετάρτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Αλ Μαμχούντι και με τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος παρέθεσε γεύμα εργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της επέκτασης οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Για ιστορική μέρα στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Λίβυος ομόλογός του, χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγο με έμφαση στην οικονομική συνεργασία.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι για την οικονομική στήριξη της Λιβύης στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι με το μνημόνιο συνεργασίας ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες για καλύτερη και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

    Από την πλευρά του ο κ. Μαχμουντί κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη καλωσορίζοντας παράλληλα και το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας που θα εργαστεί στη Λιβύη και υπενθυμίζοντας ότι στη Λιβύη αυτή την περίοδο δρομολογούνται αναπτυξιακές πολιτικές ύψους 200 δισ. δολαρίων.

    Τομείς της συμφωνίας

    Οπως ανακοινώθηκε η συμφωνία περιλαμβάνεται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και από τη Λιβυκή ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού.

    Οι βασικοί τομείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η υγεία και η παιδεία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της.

    Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας για την οποία ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Επίσημη επίσκεψη Παπανδρέου στη Λιβύη

    Είδηση: 37466

    [02] Αισιοδοξία για την οικονομία-Μείωση κατά 35% του ελλείμματος

    Τεταρτη, 09 06 2010 14:58

    Αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να είναι απόλυτα συνεπής στους στόχους που θέτει το μνημόνιο εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ενόψει του ελέγχου από το κλιμάκιο της τρόικας της ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει όλους τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και ζήτησε να σταματήσει η τρομολαγνία καθώς δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή. Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της ΤτΕ, το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, διαμορφώθηκε στα 9,5 δις ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 35%. Την ίδια ώρα αρνητικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανάπτυξη που στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε στο -2,5 %.Μεγάλη άνοδος στο ΧΑΑ.

    Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του δανείου

    "Συγκρατημένα αισιόδοξος" ότι η ελληνική οικονομία είναι απολύτως συνεπής με τους στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο "είναι εξασφαλισμένη".

    Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το Α' πεντάμηνο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προσεγγίζει το 40%, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν άνω του 8% και οι δαπάνες μειώθηκαν άνω του 10%. Στα μεγέθη αυτά, πρόσθεσε, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, ο ΛΑΦΚΑ και οι αυξήσεις των ΕΦΚ.

    Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 διαμορφώθηκε στα 9,544 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 34,76% έναντι ελλείμματος 14,628 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 19,897 δισ. ευρώ από 18,338 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο πεντάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 25,257 δισ. ευρώ από 29,236 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Αστεία ιστορία τα περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή

    Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή κάνοντας λόγο για αστεία ιστορία και αποδίδοντας τη σχετική φημολογία και τρομολαγνεία σε δυο διαφορετικές διαστάσεις, αφ' ενός την κερδοσκοπική και αφ' ετέρου το "πώς λειτουργεί η Ελλάδα ως κοινωνία".

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, "το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο" και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες "να μην τσιμπάνε σε μια υστερία που δεν έχει βάση". Μάλιστα όπως υποστήριξε τις τελευταίες εβδομάδες σταμάτησε η ανάληψη των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν παρουσιασθεί φαινόμενα επανεισαγωγής.

    Ταυτόχρονα δήλωσε ανήσυχος για την αύξηση του πληθωρισμού. Την απέδωσε σε φαινόμενα κερδοσκοπίας και ζητήματα ελέγχου της αγοράς. " και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα που θα επιλυθεί με το άνοιγμα των αγορών.

    Επίσης ο Υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι η προς τα άνω αναθεώρηση του ΑΕΠ η οποία έχει ήδη αρχίσει και που θα περιορίσει ως ποσοστά το έλλειμμα και το χρέος, δεν αναμένεται να "μετρήσει" το 2010 και τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% εφέτος.

    Οι επόμενες δράσεις

    Την προσεχή Δευτέρα θα έλθει στην Αθήνα και για μια εβδομάδα κλιμάκιο της "τρόικας" για μια πρώτη αναφορά για την εκτέλεση προϋπολογισμού. Η κανονική αναφορά θα γίνει στο τέλος Ιουλίου.

    Όσον αφορά τον προγραμματισμό του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα, αυτός περιλαμβάνει:

    Έως το τέλος του μήνα θα ορισθεί ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα η πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών. Έως τέλος του μήνα θα κατατεθεί επίσης στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Έως τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δαπάνες και θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά των τεχνικών και των τυχερών παιχνιδιών.

    Τις επόμενες εβδομάδες η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την ατζέντα που ενέκρινε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ενδέχεται να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ να κάνει αποκρατικοποιήσεις η ΚΕΔ, αλλά μόνο να υπάρξει συγχώνευση των εταιριών που διαχειρίζονται ακίνητα.

    Ύφεση 2,5% το πρώτο τρίμηνο

    Τα άσχημα νέα για την οικονομία ήρθαν από την Ελληνική Στατιστική αρχή που ανακοίνωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το Α' τρίμηνο εφέτος, καθώς υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων και πτώση της κατανάλωσης.

    Η ΕΛΣΤΑΤ μετέβαλε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι παραμένει η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

    Τα στοιχεία που συμβάλουν στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχουν ως εξής:

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,6% (μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 16,7%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10% και στις λοιπές κατασκευές κατά 29,3%. Αντίθετα, αύξηση 8,4% σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών).

    Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,7% (μείωση 9% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση, ενώ, αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%).

    Μείωση 0,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (μείωση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%), ενώ μείωση 6,6% παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,7%).

    Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία παρουσίασε μείωση 3,2% το α΄ τρίμηνο εφέτος.

    Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Α' τρίμηνο εφέτος οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

    Μεγάλη άνοδος στο ΧΑΑ

    Εντονη ανοδική αντίδραση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.461,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,76%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 110,670 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,55 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,79%.

    Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων +5,59% και των Τραπεζών +5,34%.

    Αντιδράσεις

    "Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος μιας μόνιμης ύφεσης είναι εντός των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα.

    "Είναι πολύ αισιόδοξος ο υπουργός σκοπίμως, ή ενδεχομένως δεν έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ορισμένα πράγματα, τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Αυτό όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: Το χρέος που υπάρχει και τα ελλείμματα, χάριν των οποίων έγινε το μνημόνιο, εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε και δεν πρέπει να τα αναγνωρίσει και ο ελληνικός λαός, διότι δεν τα προκάλεσε ο ελληνικός λαός", επισήμανε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Οι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες διεθνώς, ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας. Οι περισσότερες όμως κυβερνήσεις, αν όχι όλες, θέλουν τη συνέχεια της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επομένως λοιπόν, κίνδυνος πτώχευσης δεν υπάρχει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να επαφιόμαστε στον πολιτικό πατριωτισμό των ξένων δυνάμεων. Πρέπει και εμείς να βρούμε τον δρόμο μας, κάτι που δεν δείχνει να γνωρίζει η κυβέρνηση", τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Η ακατάσχετη βύθιση της οικονομίας σε μεγάλη ύφεση, η οποία έχει ως αιχμή την παραγωγική συρρίκνωση και διάλυση της χώρας, καταδεικνύει ότι ο τόπος βρίσκεται ένα βήμα πριν τη γενική οικονομική καταστροφή", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Τα σενάρια καταστροφολογίας δεν ευσταθούν"

    Είδηση: 37456

    [03] Παρέμβαση της εξεταστικής για περαιτέρω διερεύνηση

    Τεταρτη, 09 06 2010 18:48

    Η υπόθεση Siemens, εξακολουθεί να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση, που ενέτειναν, η έκθεση του ΣΔΟΕ για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της γερμανικής εταιρίας, αλλά και η αποχώρηση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, από την εξεταστική επιτροπή, της Βουλής. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι θα υπάρξει συμπληρωματικό πόρισμα, και άσκησε κριτική στους χειρισμούς των δικαστικών αρχών, το 2009. Στην εισαγγελία πρωτοδικών, κατέθεσε η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, η οποία είπε, ότι ο προϊστάμενος της, είχε συναντήσεις και με πολιτικά πρόσωπα. Eπιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό, κατέθεσε η εξεταστική επιτροπή ζητώντας παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρία Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την εξεταστική επιτροπή για την διερευνώμενη επίθεση.

    Επιστολές της Εξεταστικής

    Με την επιστολή, ζητείται η άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία εικοσαετία.

    Mε δεύτερη επιστολή της, η επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές αρχές συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol.

    Τρίτη επιστολή της επιτροπής απευθύνεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων περίπου 25 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Τέλος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης επέκρινε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι, ενημερώνοντας τον Μάιο του 2008, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens Ρούντολφ Φίσερ, ότι ζητεί αντίγραφα των στοιχείων για τα δώρα προς τους πολιτικούς, ουσιαστικά "έδωσε το σήμα για να καταστραφούν τα επίμαχα στοιχεία".

    Έγινε γνωστό ότι μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τους κ.κ. Σίκατσεκ (στη Γερμανία) και Κουτσενρόιτερ (στο Ντουμπάι), πρώην στελέχη της Siemens, ενω θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στην αυλή του ΠΑΣΟΚ ξεσπούν σκάνδαλα για τα οποία θα πρέπει να επιληφθεί ο ίδιος, ενώ επανέλαβε την πλήρη εμπιστοσύνη της ΝΔ στα μέλη των επιτροπών αλλά και τη θέση του κόμματος υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης των υποθέσεων.

    Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε σήμερα ότι δημιουργείται κλίμα αποπροσανατολισμού και επανέφερε την πρόταση για παρέμβαση της κυβέρνησης στο γερμανικό κράτος, ώστε να δοθούν τα στοιχεία της ΖΗΜΕΝΣ.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την εξεταστική, μίλησε για υπεύθυνη πολιτική πράξη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής, αν υπάρξει- όπως είπε -κανονική ροή πληροφοριών και όχι ροή συγκάλυψης.

    Αν δεν αλλάξει η κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει τη στάση του για παραμονή στην επιτροπή δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε τη λύπη του διότι -όπως είπε- βουλευτές που επέμεναν να διερευνηθούν οι σχετικοί κωδικοί, έρχονται σήμερα και καταγγέλλουν.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής για την υπόθεση Siemens, Η εξεταστική για τη Siemens: Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τα "δώρα"

    Είδηση: 37472

    [04] ΗΠΑ: Ποσοστό ανάπτυξης +3,5% για την οικονομία προέβλεψε ο πρόεδρος της Fed.

    Τεταρτη, 09 06 2010 19:27

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ΗΠΑ, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, προέβλεψε σήμερα καταθέτοντας στην επιτροπή για τον Προϋπολογισμό του Κογκρέσου ότι, φέτος, οι ΗΠΑ θα σημειώσουν οικονομική ανάπτυξη +3,5%, η οποία μάλιστα "θα επιταχυνθεί, λίγο" το 2011.

    Ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε ότι "δεν αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη αυτή, αλλά ότι επικαιροποιεί', απλά, το εύρος της ανάπτυξης για φέτος για το οποίο είχε κάνει λόγο ήδη από τον Απρίλιο και κάνει, ταυτόχρονα, και την αναγωγή, σε ετήσια βάση".

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Fed "παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο εξωτερικό και τις όποιες τυχόν επιπτώσεις πάνω στην ομοσπονδιακή οικονομία", τέλος δε, προέβλεψε πως, "εφόσον στην Ευρώπη σταθεροποιηθούν οι αγορές, που τώρα 'πάσχουν' από την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, τότε ελάχιστες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία".

    Το "χείριστο σενάριο" της Παγκόσμιας τράπεζας

    Από την πλευρά της, η Παγκόσμια τράπεζα διέβλεψε σήμερα ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε ποσοστό από 2,9% έως 3,3% φέτος και μάλιστα "διπλάσια" (από 5,7% έως 6,2%) στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε σχέση με τις πλούσιες.

    Πάντως, και η Παγκόσμια τράπεζα δημοσιοποίησε ένα "χείριστο σενάριο", δηλαδή σενάριο κατά το οποίο ένα ή και περισσότερα ισχυρά κράτη κάνουν στο ορατό μέλλον μία "στάση πληρωμών". Κάτι τέτοιο, όμως, σημείωσε η Παγκόσμια τράπεζα, "θα προκαλέσει απώλεια και κρίση εμπιστοσύνης, σε επίπεδο παγκόσμιο".

    Τότε, κατέληξε η Παγκόσμια τράπεζα στη σημερινή της ανακοίνωση, "οι μεν πλούσιοι στη διάρκεια του 2011 θα περιπέσουν εκ νέου σε ύφεση" ενώ "οι αναπτυσσόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναιμική' οικονομική ανάπτυξη".

    AΠΕ Είδηση: 37474

    [05] Έκθεση ζωγραφικής του Simon Andrews

    Τεταρτη, 09 06 2010 19:17

    Την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Simon Andrews από την Αυστραλία, παρουσιάζει την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010, ώρα 20:00 η Gallery genesis. Η συνολική διάρκεια της έκθεσης θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουλίου.

    Η τέχνη του Simon Andrews είναι το επιστέγασμα μιας έμπνευσης που έχει τις ρίζες της στη συστηματική παρατήρηση των ανθρώπων και ιδιαίτερα στην ομορφιά και την αλήθεια που συνυπάρχουν στις αδύναμες πλευρές της ανθρώπινης υπόστασής μας.

    Χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας του είναι η αξιοποίηση των δυνατών αντιθέσεων ανάμεσα στο φως, τη σκιά και τα χρώματα, με στόχο να αναδειχτούν οι ανθρώπινες φιγούρες κόντρα σε ένα φόντο εικαστικής αναζήτησης.

    Τα αφαιρετικά γεωμετρικά στοιχεία που χρησιμοποιεί για φόντο, προσδίνουν στα έργα του μία επιπρόσθετη διάσταση που δένει αρμονικά με την ξεκάθαρη περιγραφική του προσέγγιση.

    Ο Simon Andrews γεννήθηκε το 1968 στο Sydney της Αυστραλίας και σπούδασε ζωγραφική στο πανεπιστήμιο του New South Wales (BA in Fine Arts). Ο Simon ταξιδεύει συστηματικά και τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις Σκανδιναβικές χώρες στη μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία.

    Τελευταία δουλειά του Simon Andrews παρουσιάστηκε στο Spring salongen, Liljevalchs konsthall, Stockholm τον Ιανουάριο του 2010.

    Gallery genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι

    Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 11:00 - 20:30

    Τετάρτη - Σάββατο 11:00 - 16:00

    Tel.: +30 211 7100566 www.gallerygenesisathens.com Είδηση: 37473

    [06] Αμερικανίδα καθηγήτρια καθορίζει τους 4 τύπους της προσωπικότητας με το «ωροσκόπιο των ορμονών»

    Τεταρτη, 09 06 2010 16:46

    Υγεια

    Ο χαρακτήρας μας είναι ζήτημα μερικών ορμονών: της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων, της σεροτονίνης, της οξυτοκίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι ορμόνες δρουν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και μας κάνουν να αντιδρούμε διαφορετικά στα σήματα και τα ερεθίσματα. Από αυτές τις ορμόνες καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος που ερωτευόμαστε, οι σχέσεις μας και οι φιλίες μας.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Ελεν Φίσερ, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Rutgers University του Νιου Τζέρσι, η οποία στο βιβλίο της «Οι τέσσερις τύποι της αγάπης», προϊόν μελέτης σε ένα δείγμα 28.000 εθελοντών, περιγράφει τους τέσσερις βασικούς τύπους χαρακτήρων: τον «πρωτοπόρο», τον «διπλωμάτη», τον «εξερευνητή» και τον «θεμελιωτή». Η Αμερικανίδα πανεπιστημιακός διευκρινίζει ότι οι τέσσερις τύποι χαρακτήρων δεν είναι παρά η απλοποίηση μιας πολύ πιο πολύπλοκης διαδικασίας. Ο χαρακτήρας των περισσότερων ανθρώπων, επισημαίνει, καθορίζεται από ένα μίγμα των διαφόρων ορμονών, οι οποίες υπάρχουν σε διαφορετικές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Ο διαχωρισμός των χαρακτήρων σε τύπους δεν είναι καινούργιος. Στην αρχαιότητα ο διαχωρισμός γινόταν ανάμεσα στους χολερικούς, τους φλεγματικούς, τους θερμόαιμους και τους μελαγχολικούς. Η διαφορά είναι ότι σήμερα οι τύποι της προσωπικότητας βασίζονται σε ένα είδος «ωροσκόπιου των ορμονών».

    Ο πρωτοπόρος

    Έτσι, η προσωπικότητα του «πρωτοπόρου» καθορίζεται από την υψηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης στη μήτρα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ευθύ και αναλυτικό, ο οποίος ξέρει να επιβάλει τις απόψεις του, σκέπτεται με στρατηγικό τρόπο, διακρίνεται από αυτοέλεγχο και υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης. Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με την Ελεν Φίσερ, ανήκουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    Ο διπλωμάτης

    Η προσωπικότητα του «διπλωμάτη» καθορίζεται από τα οιστρογόνα. Διακρίνεται από συνθετική ικανότητα, καλή μνήμη και βάθος σκέψης. Θεωρείται εξωστρεφής, κινείται με το ένστικτο και εμπνέει εμπιστοσύνη. Ονειροπόλος, μελαγχολικός και με όχι ιδιαίτερα υψηλή αυτοπεποίθηση, ο «διπλωμάτης» αναζητά τη βαθιά αγάπη. Η «χημεία» του με τον πρωτοπόρο είναι καλή. Σε αυτή την κατηγορία η Αμερικανίδα καθηγήτρια κατατάσσει τον καναδό τραγουδοποιό Λέοναρντ Κοέν.

    Ο εξερευνητής

    Ο τρίτος τύπος, αυτός του «εξερευνητή» καθορίζεται από τη δράση της ντοπαμίνης. Είναι φιλομαθής, δημιουργικός, αισιόδοξος, θέλει να κατακτάται τόσο διανοητικά όσο και σωματικά από τους συντρόφους του, διαφορετικά πλήττει. Ταιριάζει με έναν άλλο εξερευνητή αλλά και με τον διπλωμάτη. Η Φίσερ εντόπισε μια τέτοια περίπτωση στο πρόσωπο του Χάρι, πρίγκιπα της Βρετανίας και γιου της Νταϊάνα.

    Ο θεμελιωτής

    Στην τέταρτη κατηγορία, αυτή του «θεμελιωτή», η βασική ορμόνη είναι η σεροτονίνη. Αυτή η ορμόνη κάνει έναν άνθρωπο πραγματιστή, μεθοδικό, ήρεμο, με σεβασμό προς την εξουσία αλλά και πολλές φορές κάπως βαρετό. Μια από τις βασικές του επιδιώξεις στη ζωή είναι η δημιουργία οικογένειας και θα μπορούσε να κατακτήσει την ευτυχία με έναν άλλο θεμελιωτή ή έναν διπλωμάτη αλλά ποτέ με έναν εξερευνητή. Η Φίσερ δεν απομακρύνθηκε πολύ από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας για να βρει ένα χαρακτηριστικό τύπο αυτής της κατηγορίας: είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αδελφός του Χάρι.

    Το «ωροσκόπιο των ορμονών» μπορεί να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλούς ειδικούς, αλλά για τον ρόλο που παίζουν οι ίδιες οι ορμόνες στο ερωτικό παιχνίδι δεν έχουν καμία αμφιβολία. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα "La Repubblica" η Ιταλίδα ψυχοθεραπεύτρια Ρομπέρτα Τζόμι, οι ορμόνες είναι ένα από τα ελατήρια που προκαλούν την έλξη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Το κοκτέιλ των ορμονών στον οργανισμό μας καθορίζει το ερωτικό μας ταπεραμέντο, αλλά τον δικό τους ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι ο χαρακτήρας, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό περιβάλλον. Όσο για τους τέσσερις τύπους της προσωπικότητας, η Ιταλίδα ψυχοθεραπεύτρια πιστεύει ότι δεν χαρακτηρίζουν σταθερά ένα άτομο σε όλη του τη ζωή, αλλά ότι αντιπροσωπεύουν κύκλους της ζωής του. Από αυτή την άποψη, πρέπει να αναμένουμε σύντομα ένα "εβδομαδιαίο ωροσκόπιο των ορμονών".

    ΑΠΕ Είδηση: 37463

    [07] Ισραήλ: Ρίχνει ευθύνες στους εξτρεμιστές ακτιβιστές

    Τεταρτη, 09 06 2010 18:52

    Επικοινωνιακή επίθεση για τα γεγονότα της εισβολής ισραηλινών δυνάμεων στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ξεκίνησε το Ισραήλ. Για το θέμα αυτό έγιναν δηλώσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο στόχαστρο του κ. Νετανιάχου, βρέθηκε η "εξτρεμιστική ομάδα", όπως αποκάλεσε τους ακτιβιστές που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, εκεί όπου 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των Ισραηλινών.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Νετανιάχου ήταν:

    "Εγώ ο ίδιος, ο υπουργός Άμυνας (Εχουντ Μπαράκ), οι άλλοι υπουργοί και ο Αρχηγός του γενικού Επιτελείου (Γκάμπι Ασκενάζι) θα είναι έτοιμοι να αναφερθούν στα γεγονότα χωρίς να κρύψουν τίποτα. Θέλω όλη η αλήθεια να γίνει απόλυτα γνωστή και για το σκοπό αυτό η εξέταση θα επιτρέψει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που η διεθνής κοινότητα προτιμά να αγνοεί, όπως το ποιος ήταν πίσω από την εξτρεμιστική ομάδα που ήταν πάνω στο πλοίο. Το Ισραήλ κάνει διαβουλεύσεις με τα μέλη της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αναγκαία διαδικασία εξέτασης που απαιτείται, η οποία θα επιτρέψει να αποκαλυφθούν τα στοιχεία που αφορούν τον στολίσκο. Ξέρουμε την αλήθεια. Ο λαός του Ισραήλ γνωρίζει την αλήθεια".

    Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που ακολουθούν στον επικοινωνιακό τομέα οι Ισραηλινοί, είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν καν το ενδεχόμενο να λογοδοτήσουν ενώπιον μιας ερευνητικής επιτροπής οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην αιματηρή επιχείρηση της 31ης Μαΐου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 37471

    [08] Τουρκία: Τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά μετά από 87 χρόνια

    Τεταρτη, 09 06 2010 18:31

    Άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στην επαρχία της Τραπεζούντας, έδωσαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά από 87 χρόνια. Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε ενημερώσει σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, στα εγκαίνια του φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης στην Αγία Ειρήνη.

    Το σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Φανάρι προβλέπει ότι θα μπορεί κάθε χρόνο την ημέρα τη εορτής της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο, να τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που έχει ήδη εγκαινιάσει την παράδοση επαναλειτουργιών ιστορικών ναών της Καππαδοκίας, ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού δυνατότητα να τελεσθεί λειτουργία στη Μονή Σουμελά, που δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.

    Έκτοτε η Μονή λειτουργεί ως μουσείο.

    Ο δήμαρχος της Μάτσκα(Η Ελληνική πόλη ΜΑΤΣΟΥΚΑ του Πόντου), στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να τον προσκαλέσει επισήμως στην πόλη του.

    ΑΠΕ Είδηση: 37470

    [09] Στο σφυρί το μαύρο φόρεμα της Νταϊάνας από τον αρραβώνα της με τον Κάρολο

    Τεταρτη, 09 06 2010 18:17

    Το μαύρο φόρεμα από ταφτά που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της με τον πρίγκιπα Κάρολο μετά την ανακοίνωση των αρραβώνων τους, πουλήθηκε χθες Τρίτη σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 192.000 λιρών, σχεδόν τέσσερις φορές ακριβότερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

    Το φόρεμα ανήκει στη συλλογή ρούχων των σχεδιαστών μόδας Elizabeth και David Emanuel και είχε αγοραστεί από το μουσείο μόδας της Χιλής.

    "Καθώς πλησίαζε η ημέρα του γάμου, η Νταϊάνα αδυνάτισε τόσο πολύ που επέστρεψε το φόρεμα στους Emanuel για να το στενέψουν," αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κέρι Τέιλορ του οίκου δημοπρασίας.

    "Η επιδιόρθωση που χρειάστηκε ήταν τόσο δραστική ώστε αποφάσισαν ότι θα ήταν προτιμότερο να κατασκευάσουν ένα ίδιο, μικρότερο φόρεμα για εκείνη. Κράτησαν το αρχικό και το ξέχασαν ανακαλύπτοντας το μόλις πρόσφατα".

    Ο Γιόργκε Γιαρούρ, ιδρυτής του μουσείου, το οποίο αγόρασε το φόρεμα, δήλωσε ότι μετά θάνατον επιθυμεί να δωρήσει αυτό το φόρεμα και άλλα που ανήκαν στην Νταϊάνα, στο Kensington Palace, όπου ζούσε από το 1981 που παντρεύτηκε μέχρι τον βίαιο θάνατό της το 1997.

    AΠΕ Είδηση: 37469

    [10] Προσελκύουν τζάγκουαρ με ...κολώνια Κάλβιν Κλάιν

    Τεταρτη, 09 06 2010 18:11

    Οι βιολόγοι που εντοπίζουν τζάγκουαρ στη ζούγκλα της Γουατεμάλας μοσχοβολούν άρωμα...αλλά στο όνομα της επιστήμης αφού έχουν διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο άρωμα, το ανδρικό Obsession του Calvin Klein προσελκύει τα τζάγκουαρ.

    Οι βιολόγοι Ρόνι Γκαρσία και Χοσέ Μορέιρα από το Καταφύγιο Αγριας Ζωής (WCS)- Πρόγραμμα για τη Διάσωση των Τζάγκουαρ, εξηγούν ότι χρησιμοποιούν κρυφές κάμερες ως κύριο μέσο για την παρατήρηση και τον εντοπισμό των τζάγκουαρ στον Βιότοπο Maya της Γουατεμάλας.

    Αλλά βασίζονται και στο Obsession for Men, μία κολόνια με πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά, για να προσελκύσουν, στη συνέχεια να παρατηρήσουν και τελικά να προστατεύσουν τα τζάγκουαρ στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής.

    "Η μέθοδος που έχουμε για να μελετήσουμε τα τζάγκουαρ εδώ στην Γουατεμάλα βασίζεται στη φωτογράφιση χρησιμοποιώντας παγίδες με κάμερα", είπε ο Μορέιρα στην τηλεόραση του Ρόιτερ.

    "Φάνηκε πολύ χρήσιμο να βάζουμε Obsession (for Men) για να προσελκύσουμε τα τζάγκουαρ μπροστά από αυτές τις παγίδες κι αυτό μας επιτρέπει να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το φύλο και τον αριθμό των ζώων που βρίσκονται στον χώρο που μελετάμε".Το συγκεκριμένο άρωμα έγινε αντιληπτό ότι λειτουργεί ως μαγνήτης για τα τζάγκουαρ στη διάρκεια πειράματος από τον ζωολογικό κήπο του Μπρόνξ στη Νέα Υόρκη.

    Το WCS αναζητούσε τρόπους για να προσελκύσει τα τσιτάχ στις παγίδες με την κάμερα και μετά από πολυετείς δοκιμές πολλών αρωμάτων διαπίστωσε ότι το Obsession For Men, αν ψεκαστεί κοντά στις υπερευαίσθητες κάμερες προσελκύει τα άγρια ζώα για περισσότερη ώρα.

    Συνολικά δοκίμασαν περίπου 23 άλλα αρώματα αλλά το Obsession for Men ήταν εκείνο που πέτυχε το στόχο με δεύτερο το L'Air du Temps της Nina Ricci.

    AΠΕ Είδηση: 37468

    [11] Πέθανε η η θρυλική μπαλαρίνα των Μπολσόι Μαρίνα Σεμένοβα

    Τεταρτη, 09 06 2010 17:59

    Δείτε το video

    Πέθανε σε ηλικία 102 ετών η θρυλική από την σοβιετική εποχή ρωσίδα μπαλαρίνα Μαρίνα Σεμένοβα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ανατόλι Ιξάνοφ γενικός διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι στη Μόσχα. "Το Μπολσόι, όπως και όλοι οι εκπρόσωποι του ρωσικού μπαλέτου, θρηνούν" το θάνατο της Μαρίνας Σεμένοβα, δήλωσε ο Ιξάνοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. "Ένα θρύλος που έγραψε τις καλύτερες σελίδες του Μπολσόι έφυγε. Μέχρι τα τελευταία λεπτά της ζωής της η Μαρίνα Σεμένοβα ήταν πιστή στο Μπολσόι, όπου έλαμψε ως πρίμα μπαλαρίνα", υπογράμμισε.

    Το 1975 ήταν η πιο δημοφιλής καλλιτέχνιδα στην πρώην ΕΣΣΔ

    Η Μαρίνα Σεμένοβα, που γεννήθηκε το 1908, ξεκίνησε την καριέρα της στο μπαλέτο του θεάτρου Κίροφ, αργότερα θέατρο Μαριίνσκι, στην Αγία Πετρούπολη, προτού περάσει το 1930 στο μπαλέτο του θεάτρου Μπολσόι, όπου χόρευε ως το 1952.

    Αργότερα έγινε δασκάλα στο Μπολσόι, ενώ το 1975 έλαβε τον τίτλο της "πιο δημοφιλούς καλλιτέχνιδας της ΕΣΣΔ".

    Τα εκατοστά γενέθλια της γιορτάστηκαν το 2008 στο Μπολσόι.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37467

    [12] Δεύτερη νύχτα ταραχών σε σουηδικό προάστιο

    Τεταρτη, 09 06 2010 17:46

    Περίπου εκατό νεαροί επιτέθηκαν κατά ενός αστυνομικού τμήματος και προκάλεσαν πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεχόμενης νύχτας ταραχών στο Ρίνκεμπι, ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Στοκχόλμης όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, δήλωσε σήμερα η σουηδική αστυνομία. "Έβαλαν φωτιά σε ένα σχολικό κτίριο (...) Προσπάθησαν να κάψουν το αστυνομικό τμήμα καθώς και άλλα κτίρια και αυτοκίνητα, όμως κυρίως πέταξαν πέτρες και τούβλα κατά της αστυνομίας και των πυροσβεστών", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ματς Έρικσον, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της δυτικής Στοκχόλμης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    "Η κατάσταση χειροτέρεψε"

    Τρεις Σουηδοί υπουργοί, ανάμεσά τους και η υπουργός Ενσωμάτωσης Νιάμκο Σαμπούνι, μετέβησαν στο προάστιο. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ έκανε έκκληση να σταματήσουν γρήγορα οι ταραχές. "Οι συνέπειες κινδυνεύουν να γίνουν πολύ σοβαρές και (αυτό) μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους του Ρίνκεμπι", δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TT.

    Οι ταραχες στο Ρίνκεμπι, ένα προάστιο που έχει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών πρώτης ή δεύτερης γενιάς, ξέσπασαν τη Δευτέρα το βράδυ. "Ολα ξεκίνησαν επειδή απαγορεύτηκε η είσοδος σε μία σχολική γιορτή σε μία ομάδα νεαρών. Οργίστηκαν και άρχισαν να πετούν πέτρες στα παράθυρα του σχολείου", δήλωσε ο Έρικσον.

    Οι νεαροί, περίπου εκατό, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν ακολούθως στο αστυνομικό τμήμα και του έσπασαν τα παράθυρα, ενώ έβαλαν φωτιά και σε ένα αυτοκίνητο. Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Τρίτη.

    Όμως, το βράδυ της Τρίτης βράδυ "μπορώ να πω ότι η κατάσταση χειροτέρεψε", δήλωσε ο Έρικσον αφού οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε ένα σχολικό κτίριο και σε τέσσερα ή πέντε αυτοκίνητα.

    "Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν, διαφορετικά μπορεί να συνεχίσει να χειροτερεύει", υπογράμμισε ο Έρικσον.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37465

    [13] Συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής για την υπόθεση Siemens

    Τεταρτη, 09 06 2010 13:28

    Με την κατάθεση διευθυντικών στελεχών του ΟΣΕ και εκπροσώπου των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens. Την Τρίτη, την Επιτροπή ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης σχετικά με τον λογαριασμό από τον οποίο καλύπτονταν έξοδα για ταξίδια και εταιρικά δώρα. Στο Συμβούλιο Εφετών σήμερα ο Τάσος Μαντέλης. Στις υποθέσεις των σκανδάλων και στην ανάγκη να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου αναφέρθηκε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου της κυβέρνησης.

    Κατάθεση πρ. γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου

    Kατάθεση για σκέλη της υπόθεσης Siemens έδωσε σε εισαγγελείς πρωτοδικών το στέλεχος της Siemens, πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην εταιρεία, Κατερίνα Τσακάλου.

    Η κα Τσακάλου κλήθηκε σε κατάθεση από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Νίκο Ορνεράκη, που ερευνά την υπόθεση των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού και από την εισαγγελέα πρωτοδικών, Αθανασία Βλάχου, η οποία ερευνά την εξαγορά ποσοστού του αρμενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών από τον ΟΤΕ.

    Μετά την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων, ο συνήγορος της κα Τσακάλου, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε:

    "Η κ. Τσακάλου με αίσθημα ευθύνης και υπό την ιδιότητά της πλέον του στελέχους στο τμήμα διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου της Siemens και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, αυτή τη χρονική στιγμή, η διαλεύκανση της υπόθεσης της Siemens, κατέθεσε τόσο στον κ. Ορνεράκη, όσο και στην κ. Βλάχου, για τις δύο υποθέσεις, του ΟΣΕ και της ΑΡΜΕΝΤΕΛ. Kαι στους δύο εισαγγελείς, κατέθεσε με ποια πρόσωπα, είτε πολιτικά, είτε φυσικά, είχε συναντήσεις ο κ. Χριστοφοράκος, χωρίς ωστόσο να έχει δυνατότητα να καταθέσει ούτε λέξη για το περιεχόμενο των συζητήσεων τους, καθώς δεν ήταν παρούσα".

    Περαιτέρω διερεύνηση

    Στο μεταξύ, περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας, ζήτησε από το ΣΔΟΕ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

    Επίσης, την Τρίτη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να καταθέσει, εφ' όσον κληθεί, ενώ αποχώρησαν από την Εξεταστική οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.

    "Η αποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ από τις εργασίες της Εξεταστικής για την Siemens ήταν μια υπεύθυνη πολιτική πράξη. Κατάλαβαν κάποιοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού. Ο ΛΑ.Ο.Σ θα ξαναγυρίσει στη Επιτροπή αν υπάρξει η κανονική ροή πληροφοριών και όχι η ροή συγκάλυψης" δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Αντιπαράθεση Παπουτσή-Ροντούλη

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, και του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη, σημειώθηκε στη Βουλή.

    Αιτιολογώντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την Εξεταστική, ο κ. Ροντούλης έκανε λόγο για προσπάθεια κουκουλώματος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Παπουτσή, ο οποίος αντέτεινε ότι "δεν μπορεί να γίνονται αόριστες καταγγελίες που συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό και την απαξίωση των θεσμών".

    "Ο ΛΑΟΣ αποχώρησε, επειδή έπεσε πολύ "μπλάνκο" στις λίστες της Siemens και κάποια ονόματα κουκουλώθηκαν. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε κανένα κουκούλωμα. Θέλουμε να δούμε τι κρύβεται κάτω από το "μπλάνκο". Προς στιγμήν όμως, βλέπουμε γενικευμένη ασπρίλα. Για να μπορέσουμε να βάλουμε νυστέρι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο, πρέπει να ζητήσουμε τον κατάλογο με τα συγκεκριμένα στοιχεία από τα αρχεία της Siemens" ανέφερε ο κ. Ροντούλης.

    " 'Μπλάνκο' βεβαίως υπήρξε. Αλλά είναι καλύτερα, αντί να καταγγέλλουμε το σύστημα, που έβαλε το 'μπλάνκο', να καλέσουμε όλους τους υπεύθυνους να μας πουν γιατί υπάρχει. Και να υπάρξει λύση και πλήρης διαλεύκανση. Δεν μπορείς να αποχωρείς αφήνοντας υπονοούμενα ότι το 'μπλάνκο' έβαλε η Εξεταστική Επιτροπή και να απαξιώνεις έτσι το έργο της. Όλοι έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε το κύρος της Βουλής και των Εξεταστικών Επιτροπών. Γιατί αν δεν το κάνουμε με συστηματικό τρόπο, θα συμβάλουμε στην απαξιώση των θεσμών" τόνισε από την πλευρά του ο Χρ. Παπουτσής.

    Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πρόσκαιρη η αποχώρηση του ΛΑΟΣ και να μην έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό.

    "Αν υπάρχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση, η Εξεταστική θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και να εξετάσει και την πρότασή σας να δοθούν από τη Siemens όλα τα στοιχεία. Κανείς δεν θέλει να συνεργήσει στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος από εκείνους, που αρθρώνουν δημόσιο λόγο και δεν θέλουν να εξευρεθεί λύση. Και είναι αρκετοί εκείνοι που βγαίνουν λάβροι, αλλά έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και έχουν ανάμειξη. Υποχρέωση της Βουλής είναι να αναδείξει την αλήθεια, όπου υπάρχει και με όποιο κόστος" είπε.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε τη λύπη του διότι όπως είπε βουλευτές οι οποίοι επέμεναν να διερευνηθούν οι σχετικοί κωδικοί έρχονται σήμερα και καταγγέλλουν. «Δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκουμε επωνύμους. Η Siemens συγκάλυψε με μπλάνκο ή χωρίς, διότι ειδοποιήθηκε να συγκαλύψει» ανέφερε ο κ. Βαλυράκης.

    Αντιδράσεις

    Με δήλωση του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θάνασης Παφίλης που μετέχει στην εξεταστική για τη Siemens επισημαίνει ότι δημιουργείται κλίμα αποπροσανατολισμού και επαναφέρει πρόταση για παρέμβαση της κυβέρνησης στο γερμανικό κράτος προκειμένου να δοθούν τα στοιχεία από τη Siemens για ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να ανοίξουν οι λογαριασμοί και το μετοχολόγιο των off shore εταιρειών που πιθανόν εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

    Ο κ. Παφίλης ζητεί επίσης να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και η τακτική των συμψηφισμών και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής.

    «H εξεταστική για τη Siemens, αντί να ψάχνει τους άλλους Μαντέληδες, καταπίνει αμάσητες τις γνωστές λίστες με δώρα και δωράκια» σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, o ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει τη στάση του για την παραμονή του στην επιτροπή.

    "Η επιτροπή, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο ενός κόμματος, στο σύνολό της, δεν εναπόθεσε τις ελπίδες της για τη διαλεύκανση της υπόθεσης στον επίμαχο λογαριασμό, έπρεπε όμως να εξετάσει και αυτή την πτυχή", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

    Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για το πόρισμα του Σ.Δ.Ο.Ε.

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, για το πόρισμα που παρέδωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

    "Η παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένη: "Διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το περιεχόμενο του λογαριασμού που αφορούσε την δωρεάν παροχή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε πολιτικά πρόσωπα και ο οποίος έχει κωδικοποιηθεί με τα στοιχεία "Κέντρο Κόστους 101000"".

    "Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 τα στοιχεία τα οποία συλλέχτηκαν, κρατήθηκαν από τις δικαστικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες.

    "Ο έλεγχος από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα Βιβλία και Στοιχεία της επιχείρησης Siemens διενεργήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου 2010, ύστερα από την σχετική παραγγελία.

    "Για την εξακρίβωση των παραληπτών των συγκεκριμένων ειδών που αντιστοιχούσαν στις λογιστικές εγγραφές των Βιβλίων, καθώς και αυτών που αναγράφονταν σε φορολογικά στοιχεία, τα οποία κατασχέθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. και που οι παραλήπτες είχαν σβηστεί από την επιχείρηση Siemens πολύ πριν τον έλεγχο του Σ.Δ.Ο.Ε., χρειάστηκε να διενεργηθούν διακλαδικοί έλεγχοι στις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα ανεγράφησαν αναλυτικά στο πόρισμα.

    "Μετά από νέα στοιχεία, παραδόθηκαν δύο φάκελοι σχετικοί με τον συγκεκριμένο λογαριασμό από την Εξεταστική Επιτροπή στο Σ.Δ.Ο.Ε. στις 8 Ιουνίου 2010, γι' αυτό οι αντιπαραβολικοί έλεγχοι συνεχίζονται και θα υπάρξει συμπληρωματικό πόρισμα".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Η εξεταστική για τη Siemens: Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τα "δώρα"

    Είδηση: 37453

    [14] Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας

    Τεταρτη, 09 06 2010 16:24

    Πολυμελής συμμορία αλλοδαπών, που έχει διαπράξει σωρεία ληστειών σε πεζούς και κλοπών από αυτοκίνητα, στο κέντρο της Αθήνας, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν, το απόγευμα της Δευτέρας, οκτώ Αλγερινούς και αναζητούν άλλους τουλάχιστον επτά ομοεθνείς τους, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που "χτυπούσε" κυρίως πεζές γυναίκες. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει από τις αρχές του χρόνου 102 διαρρήξεις οχημάτων και 41 ληστείες σε βάρος πεζών.

    Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα

    Μέρος των κλοπιμαίων πουλούσαν στην περιοχή της Ομόνοιας και του Μοναστηρακίου και τα υπόλοιπα τα έκρυβαν σε διαμέρισμα, που νοίκιαζαν στην οδό Μαιζώνος.

    Σε έρευνα που έγινε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα βρέθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συσκευών, υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, ρολογιών, γυαλιών ηλίου καθώς και τσάντες, πορτοφόλια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, τα οποία φυλάσσονται στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για να αποδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους εάν αναγνωριστούν από αυτούς.

    Οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Είδηση: 37461

    [15] Απεργούν αύριο ΟΣΕ και προαστιακός

    Τεταρτη, 09 06 2010 15:42

    Ακινητοποιημένοι στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν αύριο όλοι οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, που αντιδρούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, που θα ανακοινώσει εντός του Ιουνίου η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα ελλείμματα που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Αύριο δεν θα γίνει κανένα δρομολόγιο του ΟΣΕ, εκτός εκείνων των κοινωνικών αναγκών, καθώς επίσης και κανένα δρομολόγιο του ΜΕΤΡΟ στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρετείται από αμαξοστοιχίες του Προαστιακού. Στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37459

    [16] Μητροπολιτικός συγκοινωνιακός φορέας ο ΟΑΣΑ

    Τεταρτη, 09 06 2010 14:49

    Σε μητροπολιτικό συγκοινωνιακό φορέα μετατρέπεται ο ΟΑΣΑ, υπό τη σκέπη του οποίου θα βρίσκονται πλέον Μετρό, προαστιακός, τρόλεϊ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τον καλύτερο συντονισμό του μεταφορικού έργου, την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και την αύξηση του ποσοστού της επιβατικής κίνησης σε ημερήσια βάση. Επίσης έως το τέλος Οκτωβρίου θα ανάβει πράσινο φανάρι για το τραμ, που θα του εξασφαλίζει προτεραιότητα και θα μειώσει σημαντικό το χρόνο των διαδρομών από το Σύνταγμα μέχρι το Ασκληπιείο. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών μέσα στο 2010.

    "Πράσινο κύμα" για το τραμ

    Σε ένα ταχύτερο τραμ το οποίο θα πραγματοποιεί τα δρομολόγια πιο γρήγορα θα έχουν ως σκοπό οι παρεμβάσεις στο δίκτυο με την ονομασία "Πράσινο Κύμα", ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας. Πρόκειται -όπως είπε- για παρεμβάσεις στη σηματοδότηση με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος διαδρομών πάνω από 20%.

    Μ' αυτό το "πράσινο κύμα" η διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το ΣΕΦ θα μειωθεί κατά 10 λεπτά, από το Σύνταγμα μέχρι τη Βούλα κατά ένα τέταρτο και από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα κατά 10 λεπτά. Οι εργασίες θα διαρκέσουν από 30 Ιουλίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου.

    Επίσης, στην συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών παρουσίασε και το νέο φορέα αστικών συγκοινωνιών, ο οποίος θα είναι η μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε μητροπολιτικό φορέα και θα έχει υπό τη σκέπη του, τον ΗΣΑΠ, την ΕΘΕΛ, τον ΗΛΠΑΠ, το Μετρό, το τραμ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο (στο τμήμα της Αττικής), καθώς και τα ΚΤΕΛ που εκτελούν μεταφορικό έργο εντός της Αττικής.

    Στόχος του νέου φορέα είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% μέσα στο 2010, η αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 20% μέχρι το 2012, ώστε τα ΜΜΜ να αντιπροσωπεύουν το 50% των ημερήσιων μετακινήσεων στην Αθήνα. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσθήκη και λειτουργία των νέων σταθμών του Μετρό, την επέκταση του τραμ στον Πειραιά και τον εκσυγχρονισμό του ΗΣΑΠ. Στόχος είναι επίσης, το ποσοστό των επιβατών, που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, να ανέλθει στο 85% του συνόλου των χρηστών από 75% που είναι σήμερα.

    Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων μέσα στο 2010, ενώ δεν αποκλείεται η κάρτα απεριορίστων διαδρομών να επεκταθεί σε όλα τα ΜΜΜ της Αττικής. Όπως είπε ο κ. Ρέππας, τα ΜΜΜ έχουν μεγάλη "οικονομική τρύπα", από τη μη είσπραξη των εισιτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι περίπου ένας στους πέντε επιβάτες δεν πληρώνει εισιτήριο. Στα μέσα σταθερής τροχιάς το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μικρότερο γύρω στο 5-6%, ενώ στα επίγεια μέσα το ποσοστό αυτό φτάνει και ξεπερνά το 15%.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι δεν αποκλείεται να ανατεθεί η είσπραξη των εισιτηρίων σε ιδιωτικό φορέα, ενώ το ύψος του κομίστρου θα αποφασίζεται σε συνεννόηση του ΟΑΣΑ με τα αρμόδια υπουργεία.

    Σε ότι αφορά το τραμ ανέφερε ότι τα λειτουργικά του έξοδα είναι υπέρογκα και τα χρέη του μεγάλα. Οι εργαζόμενοι από το 2004 έως το τέλος του 2009 τετραπλασιάστηκαν, παρότι προστέθηκε στη διαδρομή μια προσθήκη μόλις 700 μέτρων.

    Όσον αφορά στη συγχώνευση όλων των φορέων υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΑ ο υπουργός τόνισε ότι θα είναι προς το παρόν λειτουργική και όχι οργανωτική, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν οι επιμέρους διοικήσεις των φορέων. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι στις επιλογές του υπουργείου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΜ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται ιδιωτικοποιήσεις.

    Οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ θα διατηρηθούν, τονίστηκε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η εξοικονόμηση προσωπικού και κυρίως οδηγών, όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις θα γίνει μέσω της αναδιάρθρωσης του συστήματος των δρομολογίων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37458

    [17] Γ.ΔΡΥΣ:«Το πλήρες κείμενο του πορίσματος δικαιώνει και τον κο Φωτιάδη και εμένα.»

    Τεταρτη, 09 06 2010 14:43

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της εξεταστικής, το όνομά σας υπάρχει μέσα στα πορίσματα των κομμάτων του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι έχει να κάνει με παραπομπή για διερεύνηση περισσότερων ευθυνών και υπάρχει και μια απόχρωση αποστάσεων από τους χειρισμούς σας και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.»

    Γ.ΔΡΥΣ: « Όποιος διαβάσει το πλήρες κείμενο των πρακτικών θα διαπιστώσει ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι ενέργειες τις οποίες έκανα εγώ για τη νησίδα Άντα Μπουρού και ο κος Φωτιάδης ήταν απολύτως σωστές. Και αναφέρεται σε μια παράγραφο που λέει για το ποιος άρχισε τις κινητοποιήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σας λέω λοιπόν ότι σε καμία περίπτωση, ούτε εγώ ούτε ο κος Φωτιάδης αρχίσαμε την διαδικασία αυτή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα είναι λάθος η επισήμανση και η διαπίστωση που υπάρχει μέσα στο πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;»

    Γ.ΔΡΥΣ: « Η αναφορά δεν είναι ορθή, δεν είναι σωστή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης εκείνη την περίοδο μπορεί να χρεωθεί κάπου αλλού;»

    Γ.ΔΡΥΣ: « Θεωρώ ότι προάσπισα τα συμφέροντα του δημοσίου στο μέτρο του δυνατού, αλλά βεβαίως δεν μπόρεσα και να παρανομήσω υπέρ μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Δέχτηκα μια ομόφωνη απόφαση, επικυρώθηκε από ένα δικαστήριο, τι άλλο πρέπει να κάνει ένας υπουργός για να είναι σωστός στις αποφάσεις του; Το πλήρες κείμενο του πορίσματος δικαιώνει και τον κο Φωτιάδη και εμένα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα ήθελα να μου πείτε αν είστε ικανοποιημένος από αυτή την διαδικασία;»

    Γ.ΔΡΥΣ: « Και από το πόρισμα της πρώτης εξεταστικής επιτροπής και από το πόρισμα της δεύτερης εξεταστικής επιτροπής είμαι απολύτως ικανοποιημένος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι πραγματικά έπεσε φως δηλαδή και ότι θα δοθεί η συνέχεια προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει;⦻

    Γ.ΔΡΥΣ: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια σε οποιαδήποτε επιτροπή ή στη δικαιοσύνη. Είμαι στη διάθεσή τους για να βοηθήσω στην διαφάνεια και στην ολοκλήρωση των ερευνών.»

    Είδηση: 37455

    [18] Τ. Μαντέλης: Θα αγωνιστώ για την απόδειξη της αθωότητάς μου

    Τεταρτη, 09 06 2010 14:00

    Αποφασισμένος να μείνει στην Ελλάδα και να αποδείξει την αθωότητά του δήλωσε ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος έκανε το πρωί της Τετάρτης αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το οποίο θα κρίνει το αν θα επικυρωθεί η διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από την Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός επανέλαβε στους εφέτες ότι επρόκειτο για προεκλογική χορηγία και αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία σε βάρος του είναι νομικά αβάσιμη και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Όπως είπε, παραιτήθηκε από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν για να βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης και να δικαιωθεί. Το Συμβούλιο αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να εκδώσει το βούλευμά του. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών Κώστας Χατζίκος έχει ζητήσει την επικύρωση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κρίνοντας ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης από παράνομη δραστηριότητα δεν είναι παραγεγραμμένη.

    "Προεκλογική χορηγία"

    "Είναι απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για να αποδείξω την αθωότητά μου, για αυτήν την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας που μου αποδίδεται" Τ. Μαντέλης

    Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών βρέθηκε για δυόμισι ώρες ο Τάσος Μαντέλης, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του για το θέμα της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του έχει επιβληθεί.

    Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος παρέδωσε στους εφέτες υπόμνημα με τους ισχυρισμούς του, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Εφετών πως βούλησή του είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, παραιτήθηκε αυτοβούλως από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Μαντέλη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία τον βαρύνει, συνδέεται με την πράξη της δωροδοκίας που αφορά την κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το 1998.

    Για το δεύτερο έμβασμα -το 2000- όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαντέλης, δεν είναι σίγουρος ότι προέρχεται από τη Siemens, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται και πάλι για προεκλογική χορηγία.

    Στο υπόμνημά του, ο κ. Μαντέλης τονίζει ότι η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και σε κάθε περίπτωση δεν συνδέεται με την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ που έγιναν το 1997.

    Τονίζει, επίσης, ότι με βάση νόμο του 1996 οι προγραμματικές συμβάσεις ελάμβαναν έγκριση από ειδική επιτροπή προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια εγκρίνονταν από το υπουργείο Μεταφορών.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι ο υπουργός Μεταφορών μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου, περιοριζόταν στον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων και δεν είχε δικαίωμα να διαπραγματευθεί ή να αλλάξει επιμέρους όρους των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες είχαν λάβει έγκριση από το ΔΣ του ΟΤΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μαντέλης ανέφερε ότι υποστήριξε στο Συμβούλιο όσα κατέθεσε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και τόνισε, ότι η μομφή που του αποδόθηκε πως έλαβε το 1997 "μίζα" 10 εκατ. μάρκων είναι απολύτως ψευδής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ο Τ. Μαντέλης

    Είδηση: 37454

    [19] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων

    Τεταρτη, 09 06 2010 12:35

    Ο περιορισμός της συνταγογράφησης φαρμάκων αλλά και οι μειώσεις και το πάγωμα των συντάξεων προκάλεσαν την αντίδραση των συνταξιούχων όλων των ταμείων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Εκεί ζήτησαν να συναντηθούν με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Για λίγη ώρα, απέκλεισαν και την κεντρική πύλη του υπουργείου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 37447

    [20] ΟΗΕ: Αποφάσισε νέες κυρώσεις στο Ιράν

    Τεταρτη, 09 06 2010 19:45

    Έτος και δέσμη κυρώσεων, είναι η επίδοση του Ιράν, από το 2006 και μετά, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τη "στατιστική" συμπλήρωσε η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη νέα δέσμη κυρώσεων που αποφάσισε.

    Η νέα απόφαση είναι η "απόφαση 1929" συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αποφάσεις όχι μόνο δεν αναιρούνται, αλλά αντίθετα επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής τους.

    Σε πρακτικό επίπεδο, το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μέχρι σήμερα ο έλεγχος ήταν επιτρεπτός μόνο στις αποβάθρες των λιμανιών. Παράλληλα απαγορεύεται η πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

    Στον τραπεζικό τομέα προβλέπεται επέκταση παλαιότερων αποφάσεων στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τραπεζών του Ιράν και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό για συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην πρώτη ρύθμιση περιλαμβάνονται 40 ονόματα φορέων και τραπεζών και στη δεύτερη μόνο ένα νέο όνομα, αυτό του Τζαβάντ Ραχίκι, επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI).

    "Η απόφαση είναι ένα λανθασμένο βήμα. Δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πιστεύουμε ότι θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 37475

    [21] Ανησυχία στις ΗΠΑ για την επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων

    Τεταρτη, 09 06 2010 15:23

    Ανησυχητική είναι - όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς -η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας και λόγω των ενδείξεων που υπάρχουν ότι η Άγκυρα, ωθούμενη, όπως είπε, από κάποιους στην Ευρώπη, μπορεί να κλίνει προς ανατολάς. Αυτό δήλωσε ο Γκέις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. "Πιστεύω ότι οι δυο τους είχαν μια αρκετά εποικοδομητική σχέση και μια σχέση που συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζω ότι με τον καιρό αυτού του είδους η εποικοδομητική σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί εκ νέου", προσέθεσε.

    Είπε χαρακτηριστικά:

    "Προσωπικά πιστεύω πως, αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίληψη ότι η Τουρκία κλίνει, αν θέλετε, προς ανατολάς, αυτό συμβαίνει, κατά την άποψή μου ως επί το πλείστον επειδή ωθήθηκε (σε αυτό) και ωθήθηκε από κάποιους στην Ευρώπη που αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το είδος του οργανικού δεσμού με τη Δύση που επιζητεί".

    Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο Γκέιτς σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους χρειάζεται να αναλογιστούν σε βάθος "γιατί (υπήρξαν) αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία" και "τί οφείλουμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε τους τούρκους ηγέτες για το συμφέρον και την αξία που έχουν οι ισχυροί δεσμοί με τη Δύση".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS Είδηση: 37457

    [22] Κατάσχεση δύο τόνων κοκαΐνης στην Γκάμπια

    Τεταρτη, 09 06 2010 12:53

    Περίπου δύο τόνοι κοκαΐνης, ποσότητα που έχει αξία μεταπώλησης κάπου 1 δισ. δολάρια (περίπου 835 εκατ. ευρώ) κατασχέθηκαν την Τρίτη στην Γκάμπια. Δώδεκα άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη των ναρκωτικών σε αποθήκη έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπανζούλ. Η δυτική Αφρική αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό σταθμό φορτίων ναρκωτικών που μεταφέρονται, ειδικά από τη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, αν και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί επίσημα ποιος ήταν ο προορισμός του συγκεκριμένου φορτίου στο στάδιο αυτό.

    Με τη συνδρομή και Βρετανών πρακτόρων

    Βρετανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, επιβεβαίωσε πληροφορίες του BBC περί εφόδου των αρχών και πρόσθεσε ότι θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες προοδευτικά. Το BBC ανέφερε επίσης ότι κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες μετρητών και όπλων.

    Πράκτορες της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της Βρετανίας που επιχειρούν στην δυτική Αφρική διαδραμάτισαν ρόλο στην επιχείρηση, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

    Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Γιάγια Τζαμέ είχε δηλώσει ότι θα επιδείξει "μηδενική ανοχή" έναντι των λαθρέμπορων ναρκωτικών, μετά τη σύλληψη 11 αξιωματούχων στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: BBC: Two tonnes of cocaine seized in The Gambia

    Είδηση: 37451

    [23] Ανατολική Ινδία: Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο

    Τεταρτη, 09 06 2010 12:48

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε δέντρο και μετά έπεσε σε χαντάκι στην ανατολική Ινδία σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΤΙ. 18 επιβάτες σκοτώθηκαν επί τόπου και τρεις υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

    Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα το λεωφορείο να ξεφύγει από την πορεία του, να προσκρούσει σε δέντρο και κατόπιν να πέσει σε χαντάκι στην περιοχή Ντχανμπάντ.

    Στο λεωφορείο επέβαιναν 50 άνθρωποι που επέστρεφαν από γάμο στο γειτονικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

    Οι 30 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και 12 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν 120, 000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο στη χώρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37450

    [24] Υπό πίεση οι Ευρωπαϊκές οικονομίες

    Τεταρτη, 09 06 2010 12:58

    Προς μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης προσανατολίζεται το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ο οίκος Φιτς προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με "μία τεράστια δημοσιονομική πρόκληση". Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί, με την οικονομία στο επίκεντρο των εθνικών εκλογών. Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει τις εργασίες για τη ρύθμιση των χρηματαγορών. Οι Ευρωπαίοι θα έκαναν καλύτερα να εμπνευσθούν από την Ελλάδα, παρά από τη Γερμανία, για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, υποστηρίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, μετά την ανακοίνωση από το Βερολίνο ενός σχεδίου περικοπών που αμφισβητείται έντονα.

    "Οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν σήμερα, όχι από τη Γερμανία, αλλά από την Ελλάδα, πώς γίνεται η σταθεροποίηση ενός προϋπολογισμού", αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας.

    Το Βερολίνο είχε γίνει ωστόσο ο απόστολος της δημοσιονομικής λιτότητας προς τους ευρωπαίους εταίρους του, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Και η Ελλάδα επικρινόταν έντονα επί μήνες στη Γερμανία, με μερικούς βουλευτές να φτάνουν μέχρι να προτείνουν να πουλήσει η χώρα νησιά για να γεμίσει τα ταμεία της.

    Όμως το σχέδιο οικονομιών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της Άγκελας Μέρκελ απογοήτευσε τους φιλελεύθερους κύκλους, που το κρίνουν ανεπαρκές, και προκάλεσε το θυμό της αριστεράς και των συνδικάτων, που το θεωρούν άδικο.

    ''Η Αθήνα από την πλευρά της υιοθέτησε ένα δραστικό σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών, αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει το θάρρος να βάλει τέλος στις αναποτελεσματικές δομές του κρατικού μηχανισμού και να απαιτήσει έτσι επώδυνες περικοπές από την ίδια την εκλογική πελατεία της. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το συνασπισμό που βρίσκεται στην κυβέρνηση στο Βερολίνο", εκτιμά ακόμη η Handelsblatt.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 37452


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 June 2010 - 16:57:11 UTC