Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Διαφάνεια στην εξουσία
  • [02] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Σομαλία
  • [03] Συρία: Τρείς νεκροί από έκρηξη
  • [04] Κινητοποιήσεις για τον Α. Γρηγορόπουλο
  • [05] Κοζάνη: Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι
  • [06] Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:« Η προσπάθεια είναι δύσκολη, διότι έχουμε μια μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να γίνει μέσα
  • [07] Κύπρος- Απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ
  • [08] Απολύτως ασφαλή τα ελληνικά αεροδρόμια
  • [09] Χαμηλές τιμές χοληστερόλης προκαλεί τάση για αυτοκτονία και επιθετικότητα
  • [10] Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη και σπανιότερη έκρηξη σούπερ-νόβα
  • [11] «Δες την Ψηφιακά 2.0»: Νέοι ψηφιακοί ορίζοντες για 18.000 πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές
  • [12] Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Εκδηλώσεις
  • [13] Ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • [14] ΟΑΣΑ: Νέες κάρτες απεριορίστων διαδρομών
  • [15] Εμφύτευση φακού από υπερευαίσθητη σιλικόνη
  • [16] UNICEF: Τηλεμαραθώνιος αγάπης στις 7 Δεκεμβρίου
  • [17] Γ.ΤΡΑΓΑΚΗΣ:« Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συστρατευμένη πίσω από τον πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο στηρίζουμε με όλες μας τις
  • [18] Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι για τον ΕΛΑ
  • [19] Γερμανία : Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων
  • [20] Προσοχή στα κακόγουστα email για τη νέα γρίπη
  • [21] Ηράκλειο: Μολότοφ σε τράπεζα
  • [22] Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν 37,5 τόνοι ακατάλληλα φιστίκια
  • [23] Ιράν: Aπειλεί για διακοπή διπλωματικών σχέσεων
  • [24] 15η cheapart στην Αθήνα
  • [25] Κινούσε με την σκέψη του ρομποτικό χέρι

    [01] Γ. Παπανδρέου: Διαφάνεια στην εξουσία

    Πεμπτη, 03 12 2009 11:44

    Τομή στη δημόσια διοίκηση στα ζητήματα της συμμετοχής και της διαφάνειας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο για την ανάρτηση των υπογραφών των υπουργών στο διαδίκτυο. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με ατζέντα ακόμη δύο βασικά νομοσχέδια της Κυβέρνησης: τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Για ΑΜΕΑ και Α. Γρηγορόπουλο

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεδρίαση αφιερώνεται στα άτομα με αναπηρία, "που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή. Πολιτική μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών". Επίσης εναρμονισμένος με το κλίμα των ημερών σχολίασε την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και απευθυνόμενος προς τη νεολαία, δήλωσε: "καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους, όπως και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά. Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική". Eπίσης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε σε διαφύλαξη της Αθήνας και των θεσμών της δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει διαβούλευση για να αναδειχθούν οι δυνατότητες της νέας γενιάς.

    Διαφάνεια και αξιοπιστία

    Αναφερόμενος στο πρώτο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι "η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διαφάνεια. Το κύρος των θεσμών εξαρτάται από την αξιοπιστία αυτών που τους υπηρετούν".

    Αναφερόμενος στην ανάρτηση των πράξεων της Διοίκησης στο ίντερνετ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης", προσθέτοντας ότι "η διαφθορά δεν θα λυθεί μονομιάς, όμως δίνουμε καίριο πλήγμα στο πρόβλημα αυτό. Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε "κουμπάροι", ούτε "άγονες γραμμές", ούτε "Βατοπέδια". Ο νόμος δεν κοστίζει τίποτα. Επιπλέον θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς, με τον εκλογικό νόμο και τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ότι από τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων δεν εξαιρείται κανείς από την κυβέρνηση, το δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει πλέον να δημοσιοποιούνται μεταξύ άλλων προϋπολογισμοί και ισολογισμοί, μετακινήσεις διευθυντικών στελεχών, αμοιβές και διαχείριση δημόσιας περιουσίας.

    Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων, υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, φορέων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Επίσης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται. Όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

    Το προσχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημοσία διαβούλευση μέσω του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, αύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλούστευση των διαδικασιών για την αξιοποίησή τους, τονίζοντας οτι με το νομοσχέδιο θα μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης από τρία ως πέντε χρόνια που είναι σήμερα σε λιγότερο από δέκα μήνες. Επίσης η κ. Μπιρμίλη επισήμανε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου ειναι το 2020 η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να φτάσει το 20% της συνολικής παραγωγής καθώς και το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Για το νομοσχέδιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Γίνεται λόγος για "παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται -και- δίκαια. Οι ΑΠΕ είναι πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα. Η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων".

    Συνοψίζοντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι: "αναδεικνύουμε το νοικοκύρεμα που θέλουμε να πετύχουμε στο κράτος και ταυτόχρονα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης".

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: "Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θύμιζε κακοσκηνοθετημένη θεατρική παράσταση όπου παρουσιάστηκε και το χιλιοπαιγμένο έργο "διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας". Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια γιατί τη ζει, ότι γίνεται διαρκώς φτωχότερος για να αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αν τώρα αυτό γίνεται με λιγότερο αδιαφανή τρόπο το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει. Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο μόνο επίφαση της διαφάνειας μπορεί να είναι. Τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, όπως αυτές που πάρθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΟΦΙΝ, τις λαμβάνουν πάντα σε κλειστές αίθουσες κρυφά από το λαό οι κυβερνήσεις, τα όργανα της ΕΕ, μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30329

    [02] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Σομαλία

    Πεμπτη, 03 12 2009 15:16

    Τρομοκρατική επίθεση κατά την διάρκεια τελετής αποφοίτησης, της Σομαλίας, άφησε 19 νεκρούς. Σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μογκαντίσου ξεψύχησαν νεαροί πτυχιούχοι ιατρικής και μηχανολογίας, μαζί με τρείς υπουργούς της κυβέρνησης του Μογκαντίσου, σε ένα σκηνικό φρίκης. Βομβιστές ή καμικάζι αυτοκτονίας αιματοκύλησαν την πρωτεύουσα της Σομαλίας, την οποία ανέλαβε να προστατεύσει πολυεθνική αφρικανική δύναμη εναντίον των αντικαθεστωτικών ισλαμιστών που ήδη ελέγχουν την κεντρική και νότια Σομαλία.

    Όπως ανέφερε αξιωματούχος της ασφάλειας που μετέχει στις έρευνες, από την επίθεση αυτοκτονίας στο εσωτερικό ξενοδοχείου στο Μογκαντίσου, υπάρχουν 18 νεκροί μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί.

    "Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Shamo. Υπάρχουν και τραυματίες. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι σπουδαστές.", είπε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου και ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά του. Νεκροί είναι οι υπουργοί Υγείας Καμάρ Άντεν, Εκπαίδευσης και Ανωτάτης Εκπαίδευσης Ιμπραήμ Αντόου, ενώ ο υπουργός Αθλητισμού Σουλεϊμάν Ολάντ Ρόμπλε τραυματίστηκε. Δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    Η επίθεση έγινε το στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Shamo, [όπου βρίσκεται σε έναν μικρό τομέα της σομαλικής πρωτεύουσας, που ακόμη τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης], κατά την διάρκεια μίας επίσημης τελετής απονομής διπλωμάτων σε τελειοφοίτους σπουδαστές. Στην εν λόγω τελετή παρευρίσκονταν πολλοί υπουργοί, αξιωματούχοι και Σομαλοί δημοσιογράφοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο Είδηση: 30345

    [03] Συρία: Τρείς νεκροί από έκρηξη

    Πεμπτη, 03 12 2009 13:47

    Δεν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας η έκρηξη σε λεωφορείο, που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων στη Συρία. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Σαΐντ Σαμούρ. Το λεωφορείο είχε σταματήσει σε πρατήριο υγρών καυσίμων για αλλαγή σε λάστιχο, το οποίο όμως εξερράγη.

    Μετά από έρευνες δεν βρέθηκαν στην περιοχή εκρηκτικά. Οι πρώτοι προσανατολισμοί για τρομοκρατική ενέργεια, οφείλονται στο συνδυασμό της επίσκεψης στη χώρα διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά ο οποίος θα συναντηθεί στη Δαμασκό με Σύριους αξιωματούχους, καθώς και στο γεγονός ότι το λεωφορείο μετέφερε Ιρανούς προσκυνητές.

    Πηγές: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 30337

    [04] Κινητοποιήσεις για τον Α. Γρηγορόπουλο

    Πεμπτη, 03 12 2009 14:12

    Διπλή κινητοποίηση με συλλαλητήριο την Κυριακή στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στη 1μμ και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα, η εκπαιδευτική κοινότητα κινητοποιείται με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στην κινητοποίηση της Κυριακής έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλές κινήσεις μαθητών, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει διευκολυντική 3ωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής.

    Υπό κατάληψη βρίσκονται εννέα σχολές της Αθήνας, πέντε της Θεσσαλονίκης και πέντε του πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ υπό κατάληψη τελεί και το Πολυτεχνείο της Κρήτης.

    Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

    Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 12.30 το μεσημέρι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν επ' αόριστον τη Σχολή εξαιτίας των πολλαπλών κρουσμάτων γρίπης που παρουσιάστηκαν. Φοιτητές που ήθελαν να μπουν μέσα λόγω των εκδηλώσεων που αναμένονται για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ σημειώθηκε πετροπόλεμος και περιορισμένη χρήση χημικών στην οδό Πατησίων, η οποία έκλεισε στο ύψος από την Αλεξάνδρας μέχρι την οδό Κοδριγκτώνος.

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει ότι: "Θεωρούμε αδικαιολόγητο τον αποκλεισμό από δυνάμεις των ΜΑΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Πρόκειται για μια ενέργεια καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου που πυροδοτεί ένα κλίμα έντασης στον ευαίσθητο χώρο των πανεπιστημίων λίγες μόνον μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ζητάμε την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή της προγραμματισμένης φοιτητικής συνέλευσης. Η συνέχιση της παραμονής των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο μονάχα ως στάση όξυνσης μπορεί να θεωρηθεί και γεννά ερωτήματα για τις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη". Είδηση: 30338

    [05] Κοζάνη: Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι

    Πεμπτη, 03 12 2009 18:50

    Κινητοποιήσεις με ανοιχτή ημερομηνία, που αναμένεται να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα, αποφάσισαν ομόφωνα οι κτηνοτρόφοι στη διάρκεια σύσκεψης της Ολομέλειας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που πραγματοποίησαν στην Κοζάνη. "Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα βγούμε και πάλι στους δρόμους πιο μαζικά και δυναμικά από κάθε άλλη φορά", τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.

    Αν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση που ζητάμε με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, τότε ξεκινά ο κύκλος των κινητοποιήσεων επισήμανα ο ίδιος. Υπενθύμισε ότι "ο κλάδος διεκδικεί την οικονομική ενίσχυσή του και στην κατεύθυνση αυτή ζητά να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση των Βρυξελλών για οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων ως και 15.000 ευρώ, όπως και να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις (τουλάχιστον η ενιαία ενίσχυση)".

    Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση της πολιτείας για τη διαμόρφωση καλύτερων τιμών υπέρ του παραγωγού στο γάλα και το κρέας και μείωση της ψαλίδας μεταξύ της τιμής παραγωγού και ραφιού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30364

    [06] Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:« Η προσπάθεια είναι δύσκολη, διότι έχουμε μια μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να γίνει μέσα σε κλίμα ενότητας.»

    Πεμπτη, 03 12 2009 14:22

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτή τη στιγμή στη ΝΔ δεν φαίνεται να υπάρχει εσωστρέφεια⦻

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη, διότι έχουμε μια μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και πρέπει η πορεία προς τα εμπρός να γίνει μέσα σε κλίμα ενότητας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ανοίξει και μια συζήτηση στην παράταξή σας, έτσι δεν είναι; Προεκλογικά ακούγαμε διαφορετικές εκτιμήσεις για το που πρέπει να βαδίσει το κόμμα.»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Μέσα σε ένα κόμμα το οποίο ψηφίζεται από το ένα τρίτο του ελληνικού λαού, η χειρότερη περίπτωση που ήταν η 4η Οκτωβρίου, είναι λογικό να συνυπάρχουν διαφορετικές φωνές. Διάλογος γινόταν πάντα, θα γίνει διάλογος εν όψει και του συνεδρίου. Αυτό δε νομίζω όμως ότι αποτελεί απειλή για την ενότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες είχαμε μια μέτρηση. Εκεί έδειξε ότι το 17% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ στρέφονται προς τη ΝΔ μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Αυτό είναι καλό, ή κακό για εσάς;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Προφανώς αν το πάρει κανείς τοις μετρητοίς είναι καλό. Στόχος μας είναι η διεύρυνση και προς την πλευρά του ΛΑΟΣ και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς την πλευρά εκείνων που κάθισαν σπίτι τους και δεν πήγαν να ψηφίσουν κανέναν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γίνεται να υπάρχει διεύρυνση και προς την πλευρά του ΛΑΟΣ και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Διεύρυνση ασφαλώς μπορεί να γίνει και προς τις δύο πλευρές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτό θα γίνει με ξεκάθαρους όρους. Αν η ΝΔ αποσαφηνίσει τον λόγο της, μπορεί να γίνει και το ένα και το άλλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως εξηγείτε την στάση του σου Καρατζαφέρη να ζητήσει να γίνουν εκλογές εν όψει της προεδρικής εκλογής;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Νομίζω ότι προδίδει ενός είδους ανησυχίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια και υπάρχει η «πολυκατοικία» και όλα αυτά, υπάρχει ενδεχόμενο συγκατοίκησης;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Δε νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς που θα επικεντρώσετε την ομιλία στην κριτική σας;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Βλέπω πολλές και μεγάλες αντιφάσεις. Για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό. Στο ασφαλιστικό δεν είναι δυνατό να λένε ότι είμαστε σε χρεοκοπία και από την άλλη πλευρά να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας κατά τις δικές τους λέξεις με την χαλάρωση των όρων που υπάρχουν μέχρι στιγμής στο ασφαλιστικό. Εάν η οικονομία είναι σε δύσκολη κατάσταση και πράγματι είναι και ήταν και επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό δεν αντιμετωπίζεται με τις παλινωδίες που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, μια μέρα πάνε να παγώσουν τους μισθούς, την άλλη μέρα το παίρνουν πίσω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε την θέση ότι θα πρέπει να παγώσουν οι μισθοί; Γιατί προεκλογικά το λέγατε.»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Το ΠΑΣΟΚ πήρε τις αποφάσεις που πήρε, νομίζω ότι είναι αυτοπαγιδευμένο στις προεκλογικές του θέσεις και θα τις βρίσκει συνέχεια μπροστά του.» Είδηση: 30340

    [07] Κύπρος- Απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ

    Πεμπτη, 03 12 2009 18:44

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ τη συνάντησή του την Πέμπτη με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Όπως είπε, είχε μία πολύ ευρεία συζήτηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τους εκπροσώπους τους για 2,5 ώρες περίπου πάνω στη διαδικασία, και επικεντρώθηκαν στα θέματα της υπηκοότητας, των αλλοδαπών, της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και σε άλλα θέματα.

    "Ηταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, η οποία διεξήχθη μέσα σε μία πολύ θετική ατμόσφαιρα", είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Οι εκπρόσωποι των ηγετών θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την οικονομία, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θέματα οικονομίας θα απασχολήσουν και τη συνάντηση της Τετάρτης.

    Ερωτηθείς αν ευσταθούν πληροφορίες για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους ηγέτες να απαντήσουν την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε σχόλιο.

    Ταλάτ: Εντατικές συνομιλίες κατ'οίκον τον Ιανουάριο

    Εντατικές συνομιλίες στις οικίες Χριστόφια - Ταλάτ τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Πρόθεση, είπε, είναι να γίνουν μεγαλύτερης διάρκειας συνομιλίες, να υπάρχει επιτάχυνση και να γίνουν διαπραγματεύσεις σε πιο παραγωγικές συνθήκες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι θα γίνουν συνομιλίες τρεις ημέρες στο σπίτι του ενός ηγέτη και τρεις ημέρες στο σπίτι του άλλου και ότι θα διαρκούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά δεν ανέφερε τις ακριβείς ημερομηνίες. Ο κ. Ταλάτ ισχυρίσθηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη για σοβαρές συνομιλίες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι, όπως είπε, έχει στη σκέψη της "τι μπορεί να πάρει" στη Σύνοδο Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία. Ευχήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσει χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία. Τέλος, δήλωσε ότι πρέπει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να πάρουν τώρα κάποια μέτρα, στοχεύοντας στη μείωση των διαφορών και την επίτευξη συγκλίσεων και γι' αυτό πρέπει να κάνουν νέες προσπάθειες.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

    Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή αναμένεται να καθοριστεί η στάση της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι υπάρχει συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλα τα δικαιώματα, που έχει κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε ότι πρόκειται για τακτική της Τουρκίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30362

    [08] Απολύτως ασφαλή τα ελληνικά αεροδρόμια

    Πεμπτη, 03 12 2009 16:56

    Πάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων είναι τα ελληνικά αεροδρόμια σε θέματα ασφάλειας πτήσεων, όπως διαπίστωσε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε. Ο πρόεδρος του ICAO συναντήθηκε με τον υπουργό «Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», Δημήτρη Ρέππα.

    Συνάντηση Δ. Ρέππα με τον πρόεδρο του ICAO

    Η ασφάλεια των πτήσεων, η προστασία των αερομεταφορών από έκνομες ενέργειες και η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις αερομεταφορές, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας με τον πρόεδρο του συμβουλίου του ICAO [International Civil Aviation Organization - Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας] Roberto Kobeh Gonzalez. Στην συνάντηση ο υπουργός ΥΜΔ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και την ευαισθησία της, όσον αφορά την εξασφάλιση συνθηκών ομαλότητας στις αερομεταφορές, των πολιτικών πτήσεων, των πολιτικών της Πολιτικής Αεροπορίας. Από την πλευρά του ο κ. Gonzalez, ο οργανισμός του οποίου προΐσταται εκπροσωπεί 190 συμβαλλόμενα κράτη, τόνισε ότι «πρόσφατα έγινε ενδελεχής έλεγχος του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου σε ό,τι αφορά τα 2 βασικά πεδία στα οποία κάνουμε τους ελέγχους αυτούς, που αφορούν τη φυσική ασφάλεια των αεροδρομίων και την ασφάλεια υπό την έννοια οιασδήποτε έκνομης πράξης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικά και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για τα ελληνικά αεροδρόμια και τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας με τη διττή έννοια και σε ό,τι αφορά έκνομες πράξεις και ό,τι αφορά γενικότερα την ασφάλεια πτήσεων και αεροδρομίου». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Gonzalez επιβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει καταγγελίες για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και έστειλε επιστολή στο γειτονικό κράτος, επισημαίνοντας τις υποχρεώσεις του να τηρεί αυστηρά όλους του κανονισμούς του ΙCAO για την ασφάλεια του εναέριου χώρου». Στο ερώτημα αυτό παρενέβη και ο κ. Ρέππας επαναλαμβάνοντας το ότι «είναι αδιαπραγμάτευτος ο εθνικός εναέριος χώρος και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι πέραν αυτού ο διεθνής οργανισμός κινείται με βάση τους κανόνες, τις αρχές που προβλέπονται στην σύμβασή του».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30359

    [09] Χαμηλές τιμές χοληστερόλης προκαλεί τάση για αυτοκτονία και επιθετικότητα

    Πεμπτη, 03 12 2009 18:38

    Οι χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης προδιαθέτουν για αυτοκτονία και επιθετικότητα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνών στα οποία αναφέρθηκαν ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Δουζένης και ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο Βασίλης Κονταξάκης σε ανακοινώσεις τους στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Η έρευνα για τη σχέση της στάθμης της χοληστερόλης με την αυτοκτονικότητα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από Σκανδιναβούς ερευνητές οι οποίοι προσπάθησαν να μειώσουν στο γενικό πληθυσμό την χοληστερίνη για να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα με τη χορήγηση αντιλιπιδιαμικών.

    «Πράγματι μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αλλά ,προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, ο γενικός δείκτης θνησιμότητας δεν μειώθηκε. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκαν ότι είχαν αυξηθεί οι δείκτες θνησιμότητας από αυτοκτονίες και γενικά από βίαιες συμπεριφορές και αυτό άρχισε να τους προβληματίζει. Γίνανε πολλές μελέτες και φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η χαμηλή στάθμη χοληστερόλης σχετίζεται με τις αυτοκτονίες χωρίς όμως να έχει ακόμη εξηγηθεί πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κονταξάκης.

    Ο κ. Δουζένης από τη πλευρά του επισήμανε ότι έχει βρεθεί πως η χαμηλή χοληστερόλη προδιαθέτει για αυτοκτονική διάθεση και για επιθετικότητα σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς έρευνες . «Αυτό το εύρημα δεν έχει καταφέρει να εξηγηθεί ακόμη αλλά , είναι επιβεβαιωμένο από πολλές εργασίες ότι η χαμηλή χοληστερόλη αυξάνει την αυτοκτονικότητα Πολλές φορές το επιδιώκουμε και εμείς σαν ψυχίατροι και πολλές φορές το βλέπουμε σε ανθρώπους που παίρνουν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα να εμφανίζουν χαμηλή διάθεση, να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο και οι παθολόγοι και εμείς οι ψυχίατροι να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι ώστε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Δουζένης.

    Ο κ. Κονταξάκης επισήμανε ότι βιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση της σεροτονίνης με την αυτοκτονικότητα. Όπως εξήγησε η σεροτονίνη είναι μια βιογενής αμίνη του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα, την παρορμητικότητα, την επιθετικότητα κλπ σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και φαίνεται ότι άτομα που έχουν χαμηλή στάθμη των μεταβολιτών της σεροτονίνης είναι πιο ευάλωτα στην επιθετικότητα και την αυτοκτονικότητα. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν βρεθεί ορισμένα γονίδια τα οποία εμπλέκονται σε αυτές τις παρορμητικές επιθετικές συμπεριφορές που αφορούν κυρίως τη σεροτονίνη. «Η βιοτεχνολογία με πολύ φιλόδοξα σχέδια αποσκοπεί να τροποποιήσει αυτά τα γονίδια αλλάζοντας και τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων . Αυτά είναι σημαντικά καινούργια βήματα» τόνισε ο κ. Κονταξάκης.

    Η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες αυτοκτονίες

    Οι αυτοκτονίες είναι ένα σύνθετο μείζον βιοψυχοκοινωνικό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ ανησυχητικό είναι ότι παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση μεταξύ των νέων γεγονός που οδήγησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των αυτοκτονιών με διαφόρων τύπων προληπτικές παρεμβάσεις .

    Η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες του κόσμου και της Ευρώπης στις αυτοκτονίες με δείκτη αυτοκτονιών 4-5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Εσθονία και τη Λετονία είναι 70/100.000. Ο κ. Κονταξάκης εξηγώντας το χαμηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα μας ανέφερε ως ένα αποτρεπτικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη στενοί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί καθώς και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα όμως τόνισε : «Η Ελλάδα είναι η πρώτη όμως στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αυτό κάτι δείχνει. Πώς κανείς χειρίζεται την επιθετικότητά του; Είτε ενδοβάλλοντάς την είτε προβάλλοντας την . Αν την ενδοβάλλει κανείς αυτοκτονεί, αν την προβάλλει κάνει μια βίαιη πράξη προς τους άλλους. Έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος οδηγεί ένα αυτοκίνητο μεθυσμένος με μεγάλη ταχύτητα αυτή είναι παραυτοκτονική συμπεριφορά γιατί πιθανότατα θα οδηγήσει στο θάνατο».

    Εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών στις Βόρειες χώρες ανάφερε ότι αυτό έχει σχέση με την αλλαγή του κοινωνικού στάτους, που έχει ως συνέπεια την αλλαγή ή μη λειτουργία των κοινωνικών δομών, οπότε και εμφανίζονται εκτροπές συμπεριφορών είτε προς τη βία είτε προς την αυτοκαταστροφή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απελπισία και η απαισιοδοξία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες σε ευάλωτα άτομα, τονίζοντας ότι η προδιάθεση και το στρες πυροδοτούν τις αυτοκτονίες.

    Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας παρατηρούνται στα άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρική Αθανάσιο Δουζένη, στα άτομα με διπολική διαταραχή τα ποσοστά αυτοκτονίας κυμαίνονται γύρω στα 20%, ενώ στους σχιζοφρενείς είναι 10-15%. Υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας που φτάνουν στο 18% παρατηρούνται και στους αλκοολικούς αλλά και στα άτομα που έχουν διαταραχές προσωπικότητας. Να σημειωθεί ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας παγκοσμίως είναι 10πλάσιες από τους θανάτους από αυτοκτονία.

    ΑΠΕ Είδηση: 30363

    [10] Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη και σπανιότερη έκρηξη σούπερ-νόβα

    Πεμπτη, 03 12 2009 18:53

    Η μεγαλύτερη και πιο θεαματική έκρηξη άστρου που έχει γίνει ποτέ αντιληπτή, αποτελεί πιθανότατα μια σπάνια περίπτωση βίαιου θανάτου άστρου, που δεν αφήνει πίσω του μια μαύρη τρύπα ή ένα άστρο νετρονίων, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

    Το άστρο που εξερράγη, εκτιμάται ότι είχε μάζα τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και, με την έκρηξή του, διέσπειρε στο διάστημα διάφορα υλικά (ραδιενεργό νικέλιο, άνθρακα, πυρίτιο κ.α.) με μάζα συνολικά όσο 50 ήλιοι, τα οποία με τη σειρά τους κάποια μέρα θα γεννήσουν νέα άστρα.

    Η ασυνήθιστη έκρηξη, με την κωδική ονομασία SN 2007bi, διήρκεσε επί μήνες (όχι για εβδομάδες όπως συμβαίνει συνήθως με τις σούπερνόβα) και φαίνεται να είναι μια σπάνια έκρηξη "ασταθούς" σούπερνόβα, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστροφυσικών, συμβαίνει σε τεράστια άστρα που έχουν μάζα τουλάχιστον 140 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας. Τα άστρα με μάζα πάνω από 100 ήλιους όπως ο δικός μας, είναι εξαιρετικά σπάνια.

    Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης έκρηξης σουπερνόβα είναι πως, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, δεν άφησε πίσω της ούτε μια μαύρη τρύπα, ούτε κάποιο πυκνό "αστρικό πτώμα", με την μορφή ενός άστρου νετρονίων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή (40 φορές πιο φωτεινή από μια τυπική σουπερνόβα), που εξαφάνισε τελείως το άστρο, χωρίς να αφήσει το παραμικρό υπόλειμμα πίσω του.

    Η έκρηξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2007 σε ένα μακρινό νάνο-γαλαξία από εικόνες που πήρε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Πάλομαρ του πανεπιστημίου Caltech στην Καλιφόρνια. Η μελέτη του φαινόμενου έγινε από τον αστροφυσικό Πίτερ Νιούτζεντ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και τον καθηγητή αστρονομίας Άλεξ Φιλιπένκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature". Τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του πλανήτη είχαν τον χρόνο να μελετήσουν την έκρηξη και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έμοιαζε με καμία άλλη μέχρι σήμερα.

    Τα τεράστια άστρα συνήθως πεθαίνουν, όταν ξεμένουν πια από υλικό για την πυρηνική σύντηξή τους, καθώς απομένει μόνο ο αδρανής πυρήνας τους από σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι το άστρο δεν παράγει πλέον μια συνεχή εκροή φωτονίων, τα οποία, σε ένα ζωντανό άστρο, δημιουργούν πίεση προς τα έξω, αντισταθμίζοντας την πίεση της βαρύτητας προς τα μέσα, εμποδίζοντας έτσι το άστρο να συνθλιβεί. Όμως όταν πια δεν υπάρχει η ροή των φωτονίων, τότε το άστρο καταρρέει προς το εσωτερικό του, δημιουργώντας μια σουπερνόβα, η έκρηξη της οποίας αφήνει πίσω της μια μαύρη τρύπα ή ένα άστρο νετρονίων.

    Σε μερικές όμως περιπτώσεις, στα πιο μεγάλα άστρα, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι πυρήνες τους γίνονται γρήγορα τόσο καυτοί, που τα φωτόνια τους αρχίζουν να διασπώνται σε ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρόνια;). Αυτή η διάσπαση έχει ως αποτέλεσμα μια αστάθεια ανάμεσα στην θερμοκρασία του άστρου και στην πίεσή του, με τελική συνέπεια μια τρομακτική έκρηξη που οδηγεί το άστρο στην πλήρη εξαφάνισή του, χωρίς το παραμικρό ίχνος πίσω του, εκτός από ένα νέφος αερίων που παραμένει ορατό για ένα χρονικό διάστημα.

    "Ασταθείς" σουπερνόβα αυτού του είδους είχαν προβλεφθεί θεωρητικά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί πειστικές ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν το φαινόμενο. Η νέα έκρηξη όμως φαίνεται, για πρώτη φορά, να δικαιώνει τη θεωρία των αστροφυσικών, κάτι που πάντως χρειάζεται επιβεβαίωση.

    Οι "ασταθείς" σουπερνόβα θεωρούνται ότι ήσαν συχνότερες στο πρώιμο σύμπαν, όταν πιστεύεται ότι υπήρχαν άστρα-τιτάνες με μάζες πολλές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες από του ήλιου μας. Κάθε φορά που ένα τέτοιο μεγα-άστρο εκρήγνυτο, τεράστιες ποσότητες υλικών διασκορπίζονταν στο σύμπαν, οδηγώντας στη δημιουργία άλλων άστρων.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v462/n7273/abs/nature08579.html

    Και http://www.nature.com/nature/journal/v462/n7273/full/462579a.html Είδηση: 30365

    [11] «Δες την Ψηφιακά 2.0»: Νέοι ψηφιακοί ορίζοντες για 18.000 πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές

    Πεμπτη, 03 12 2009 18:30

    Το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τη δράση «Δες την ψηφιακά 2.0» παρέχει το δικαίωμα απόκτησης νέου φορητού προσωπικού υπολογιστή με μέγιστη επιδότηση 400 ευρώ, δωρεάν πρόσβαση σε 100 GBytes "on-line" δικτυακού αποθηκευτικού χώρου μέσω της υπηρεσίας ΠΙΘΟΣ+, καθώς και πρόσβαση σε νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διάθεσης ανοιχτού εκπαιδευτικού λογισμικού.

    Δικαιούχοι είναι το 25% των νεοεισαχθέντων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ, σύμφωνα με τη βαθμολογία εισαγωγής. Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όλοι οι φοιτητές που εισάγονται ως «πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες» κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008-09 και 2009-10. Πρόσβαση στην υπηρεσία ΠΙΘΟΣ+ θα έχουν και όλοι οι φοιτητές που συμμετείχαν στο έργο «Δες την Ψηφιακά» κατά το ακ. έτος 2008-09.

    Ως προς τις διαδικασίες απόκτησης του φορητού υπολογιστή, κάθε δικαιούχος φοιτητής θα επιχορηγηθεί με το 80% της αξίας τού υπολογιστή της επιλογής του, με μέγιστη επιδότηση τα 400 ευρώ. Ειδικά για τους «πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες» η μέγιστη επιδότηση ορίστηκε στα 800 ευρώ. Η προμήθεια των επιδοτούμενων φορητών υπολογιστών μπορεί να γίνεται στο διάστημα 21/12/2009 - 23/1/2010.

    Σε όλους τους δικαιούχους θα αποσταλεί ειδική ενημερωτική επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει και έναν «Προσωπικό Κωδικό» για την απόκτηση όλων των παραπάνω εκπαιδευτικών εργαλείων. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό, την ταυτότητά τους και τη βεβαίωση σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής τους ή το «φοιτητικό πάσο», θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν και το φορητό υπολογιστή τής επιλογής τους από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης υπολογιστών, καταβάλλοντας μόνο το υπόλοιπο της αξίας του.

    Στη δράση «Δες την Ψηφιακά 2.0» μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όσες προμηθεύτριες επιχειρήσεις επιθυμούν και μπορούν να διαθέτουν φορητούς υπολογιστές με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα εισπράττουν την επιχορήγηση μετά την πώληση των υπολογιστών στους φοιτητές και αφού υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά στην ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Τεχνολογίας), που έχει αναλάβει την υλοποίηση των διαδικασιών της δράσης.

    Για την πληροφόρηση των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της δράσης ηλεκτρονική σελίδα (website) στη διεύθυνση www.destinpsifiaka.gr καθώς και γραμμή τηλεφωνικής αρωγής χρηστών, στον αριθμό 801-11-85-100.

    Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση».

    ΑΠΕ Είδηση: 30361

    [12] Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Εκδηλώσεις

    Πεμπτη, 03 12 2009 18:15

    Βιωματική διάδραση, με χρήση μάσκας και λευκού μπαστουνιού, διοργάνωσε -την Πέμπτη 3/12/2009 - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Νεολαία του. Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών και της πολιτικής. Μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες Πασχάλης Τερζής- τραγουδιστής και Χάρης Ασημακόπουλος - ηθοποιός, ο δημοσιογράφος, και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντάρας.

    Στη διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αναφέρεται ότι η "3η Δεκέμβρη δεν είναι μια ημέρα μνήμης και γιορτής, αλλά μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το μόνο που γιορτάζουμε στις 3 Δεκέμβρη και κάθε μέρα του χρόνου είναι ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης, της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

    Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες, υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου. Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και της ευρύτερης κοινωνίας".

    Παραδόθηκε η Ετήσια Έκθεση της Ε.Σ.Α.μεΑ

    Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Συνομοσπονδίας για το έτος 2009, η οποία ήταν και σε ψηφιακή μορφή (στικ).

    Σημειώνεται ότι η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία το 1996.

    Στην Ετήσια Έκθεση, εκτός από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τα άτομα με αναπηρία, περιλαμβάνεται και η πρόταση της Συνομοσπονδίας για τη θέσπιση Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συνάντηση, θεώρησε χρήσιμη τη συζήτηση της Έκθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν επί προεδρίας κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ενώ διαβεβαίωσε τη Συνομοσπονδία ότι θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το αίτημα για σύγκληση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, του Υπουργικού Συμβουλίου για τα ζητήματα των αναπήρων.

    Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Βέρα Νικολαΐδου (Κ.Κ.Ε.), ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Βασίλης Οικονόμου (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Κοντογιάννης (Ν.Δ.) και κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη (ΛΑ.Ο.Σ.), καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

    «Διεκδικούμε το αυτονόητο»

    Παραδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι «τα άτομα με αναπηρία είναι μια από τις ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και άνιση μεταχείριση ακόμα και σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας, πόσο μάλλον σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

    «Εμείς λέμε -τόνισε χαρακτηριστικά- ότι αν σε πολλά πράγματα η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα, στις πολιτικές για την αναπηρία πρέπει να αλλάξει βιβλίο, καθώς πραγματικά η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, είναι δραματική».

    Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι στην Ετήσια Έκθεση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, για το πώς η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αναπηρίας και ζήτησε από τον κ. Πετσάλνικο η Βουλή να υποστηρίξει θερμά αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο Εθνικό Πρόγραμμα. Όπως τόνισε, έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία ώστε να πάρει τη μορφή Σχεδίου Νόμου.

    Σε ότι αφορά στην πρόταση για σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «εμείς που εκπροσωπούμε το 10% του ελληνικού λαού, δικαιούμαστε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα βάλει μετρήσιμους στόχους και θα χαράξει πολιτικές για μια νέα πορεία της χώρας με στόχο να έχουμε το καινούργιο, το δίκαιο και το ισότιμο». Και κατέληξε: «Νομίζω ότι διεκδικούμε το αυτονόητο, αλλά σε αυτή τη χώρα, κ. Πρόεδρε, δυστυχώς κυνηγούμε το αυτονόητο. Έτσι, πρέπει να συνδυάζουμε πάντα το όνειρο για μια Ελλάδα της ισοτιμίας με το αυτονόητο για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Πρόεδρος Βουλής: «Καθημερινή η προσπάθειά μας»

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι: «η προσπάθειά μας γι' αυτή την κοινωνική ομάδα πρέπει να είναι καθημερινή. Δεν αρκεί μόνο μια μέρα το χρόνο, πανηγυρικά, να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά να δραστηριοποιούμαστε κάθε μέρα».

    Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ότι «ως Κοινοβούλιο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι πολιτικές αυτές να πάρουν σάρκα και οστά».

    Ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε τις προσπάθειες και τα σημαντικά βήματα που έγιναν στο παρελθόν, όπως το θεσμικό πλαίσιο για την ειδική αγωγή, που θεσμοθετήθηκε το 2000-2001, τις από κοινού πρωτοποριακές πρωτοβουλίες με τους ηχητικούς σηματοδότες των δρόμων για άτομα με προβλήματα στην όραση, που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το ''λευκό ταξί'' για τη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.

    «Λυπάμαι -είπε ο κ. Πετσάλνικος- γιατί βλέπω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, στα χρόνια που ακολούθησαν, εγκαταλείφθηκαν». Και πρόσθεσε: «Το λέω αυτό για να ξαναγυρίσω στην αρχική μου διαπίστωση ότι δεν αρκεί μόνο να παίρνουμε αποφάσεις ούτε να θεσπίζουμε θεσμικά πλαίσια, αλλά κυρίως καθημερινά να τα κάνουμε πράξη».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας και μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τις σύγχρονες υποδομές που δημιουργούμε -αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, σύγχρονα αεροδρόμια- ή άλλες εγκαταστάσεις που αναβαθμίζουν γενικώς την ποιότητα λειτουργίας μιας κοινωνίας. Δεν εξαρτάται το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας και μιας κοινωνίας μόνο από το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά κυρίως αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο επιλύει προβλήματα ειδικών κατηγοριών πολιτών, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία.

    Θέλω να πιστεύω, τόνισε, ότι χωρίς άλλες καθυστερήσεις θα επιτύχουμε και στην Ελλάδα να παραμερίσουμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν -και υπάρχουν πολλά ακόμη- στην πλήρη, ουσιαστική, καθημερινή, χωρίς καμία διάκριση ενσωμάτωση στο καθημερινό γίγνεσθαι σε όλα τα επίπεδα, και της οικονομικής δραστηριότητας και της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας, των συμπολιτών μας με αυτά τα προβλήματα. Τότε θα μπορούμε να διαπιστώνουμε ότι πράγματι είμαστε μια αναπτυγμένη χώρα».

    Διαβεβαίωσε καταλήγοντας ότι «ως Βουλή θα κινηθούμε με πολύ ενεργούς ρυθμούς, και εκφράζω όλες τις πολιτικές πτέρυγες, όλα τα κόμματα όταν λέω ότι θα δουλέψουμε ακόμα πιο συστηματικά και πιο αποφασιστικά προς τις

    Καρδίτσα - Παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης για διευκόλυνση των ΑΜΕΑ

    Ο Δήμος Καρδίτσας μέσω του έργου «Συνολικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης για διευκόλυνση ΑΜΕΑ», που υλοποιεί, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, κατασκευάζει συνολικά 120 ράμπες που διευκολύνουν την προσβασιμότητα, ενώ περίπου άλλες 80 κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης των πεζοδρομίων.

    Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Δομήνικος Βερίλλης σε δήλωσή του σχετικά με το έργο, τόνισε τα εξής: «Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με αναπηρίες αποτελεί για όλους, όχι μόνο μια ημέρα ευαισθητοποίησης για όσους συνανθρώπους μας δίνουν την μάχη της επιβίωσης, αλλά και μια ευκαιρία επαναβεβαίωσης της βούλησής μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, για άρση των αποκλεισμών και για την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών για την άνευ όρων ένταξή τους στην κοινωνία».

    ΝΔ

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι σε κάθε σύγχρονη κοινωνία απαιτούνται συντονισμένες δράσεις και συνεχείς προσπάθειες για την διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

    Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός εθνικού προγράμματος ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, το οποίο πρέπει να επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες. Στη χώρα μας, με πρωτοβουλίες και με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων, έχουν προωθηθεί συγκεκριμένες δράσεις για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αυτού στόχου, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα υπάρχοντα προβλήματα. Προβλήματα, άλλωστε, που διαφοροποιούνται από χρονική συγκυρία σε χρονική συγκυρία. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπερήφανη για το θετικό έργο που παρήγαγε ως κυβέρνηση και αφορούσε στα Άτομα με Αναπηρία. Πιστεύουμε, όμως, ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Γι΄ αυτό και δεσμευόμαστε ότι θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, τα κόμματα και με όλους τους άλλους κοινωνικούς φορείς (εκπροσώπους ΑμεΑ, κοινωνικούς εταίρους, ΜΚΟ κ.λ.π.), ώστε η κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίζεται διαρκώς σε ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, παράγοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

    ΑΠΕ Είδηση: 30360

    [13] Ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Πεμπτη, 03 12 2009 17:31

    Στην μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και την αξιοποίησή των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» [Α.Π.Ε.] στοχεύει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα και μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Από την πλευρά της η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες να φτάσει ως το 2020 το 20% της συνολικής παραγωγής και το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 18%, που είναι η συμβατική δέσμευση της χώρας, στο 20%. Σήμερα βρισκόμαστε στο σύνολο της ενέργειας μόλις στο 6,7%. Μέσα στον Δεκέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ΑΠΕ με άξονες: -Ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. -Υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ. -Αλλαγές στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. -Εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων και πολιτικής τιμολόγησης ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ. - Προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας. - Ενίσχυση της έρευνας. - Υποστήριξη πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής.

    Η κα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε ως προτεραιότητα το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, προσθέτοντας ότι και οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά θα κλείσουν, αλλά και θα προχωρήσει την διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον, θα αξιολογηθούν εξ αρχής οι αιτήσεις που λιμνάζουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι οποίες αφορούν έργα ισχύος -περίπου- 7.000 μεγαβάτ.

    Μείωση χρόνου αδειοδότησης Με το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία δανειοδότησης για τους επενδυτές σε έργα ανανεώσιμων -φιλικών προς το περιβάλλον- πηγών ενέργειας, αφού -πλέον- προβλέπεται μείωση χρόνου αδειοδότησης σε 8-10 μήνες, από 3-5 χρόνια που είναι σήμερα. Επίσης, αποσυνδέεται η έκδοση αδείας ηλεκτροπαραγωγής από την διαδικασία της περιβαλλοντικής δανειοδότησης και θα είναι ενιαία η διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης & έγκρισης περιβαλλοντικών ορών.

    Παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οφείλουν να αποδίδουν το 3% του ετησίου τζίρου της επιχείρησής τους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Ο.Τ.Α.. Στο εξής, τα μισά από αυτά τα χρήματα θα τα επωφελούνται οι κάτοικοι των περιοχών όπου γίνονται έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πληρώνοντας χαμηλότερους λογαριασμούς στην ΔΕΗ.

    Aυτοτελής υπηρεσία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επενδυτών σε έργα ΑΠΕ Επίσης, δημιουργείται αυτοτελής υπηρεσία για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση επενδυτών σε έργα πράσινης ενέργειας, η οποία θα υπάγεται απ' ευθείας στην υπουργό περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την «Σύνοδο της Κοπεγχάγης». Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου με την συμμετοχή φορέων και πολιτών.

    Τα στοιχειά που ανέφερε στο υπουργικό σύμβουλοι η κύρια Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί, στον τομέα της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

    Αιολική ενέργεια «Η Ελλάδα, αν και είναι πρώτη σε αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων!», είπε χαρακτηριστικά. ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ [2008] Ελλάδα 985 MW Ισπανία 16.756 MW Γερμανία 23.903 MW

    Περί αύξησης «Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας» Επίσης, η υπουργός «Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» Τίνα Μπιρμπίλη, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του «Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας», που πληρώνουν οι καταναλωτές με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία.

    Υβριδικός σταθμός παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία Το εν λόγω έργο, που συνδυάζει ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά έργα, για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, είναι από τα πρώτα που κατασκευάζονται στον κόσμο. Με το έργο αυτό θα καλυφθεί το 50 % των αναγκών της Ικαρίας σε ηλεκτρισμό και θα υπάρξει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως 40 %.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30366

    [14] ΟΑΣΑ: Νέες κάρτες απεριορίστων διαδρομών

    Πεμπτη, 03 12 2009 16:47

    Τις νέες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, δίνει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009, για το 2010 ο ΟΑΣΑ. Οι τύποι ετήσιων καρτών οι οποίες θα ισχύουν και για το έτος 2010 είναι οι εξής:

    1. Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα αξίας 350 ευρώ.

    2. Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλλεϋ και τραμ αξίας 150 ευρώ.

    3. Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για το Μετρό αξίας 300 ευρώ.

    4. Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αξίας 250 ευρώ. Είδηση: 30357

    [15] Εμφύτευση φακού από υπερευαίσθητη σιλικόνη

    Πεμπτη, 03 12 2009 16:38

    Στην Βρετανία, με την εμφύτευση ενός φακού στο μάτι του ασθενούς, φαίνεται πως είναι εφικτό να αποκατασταθούν ο καταρράκτης και η μειωμένη όραση των ηλικιωμένων ασθενών, όπως τονίζουν γιατροί του νοσοκομείου Σπάϊρ Κάτγουϊκ Παρκ. Βρετανοί επιστήμονες επιτυγχάνουν να αποκαταστήσουν την όραση των ασθενών που πάσχουν από καταρράκτη ή που απλώς δεν βλέπουν καλά λόγω του ότι μεγάλωσαν αρκετά. Τοποθετούν στο μάτι με την κλασσική μέθοδο έναν φακό υπερευαίσθητης σιλικόνης. Λίγες ημέρες μετά τον ευαισθητοποιούν, σε ορισμένα σημεία του, με υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε αυτός να μπορεί να πάρει την φόρμα και την καμπύλη του ματιού του ασθενούς, οξύνοντας την όρασή του.

    «Είναι απίστευτο, το να σκέφτεσαι ότι έχει φτιαχτεί ειδικά για εσένα, ταιριάζοντας κάθε ατέλεια. Είναι το μέλλον!», είπε επί λέξει μία ασθενής στην οποία εφαρμόστηκε αυτή η μέθοδος. Οι γιατροί δε, κάνουν λόγο για ένα τεράστιο επίτευγμα. «Η αλλαγή είναι τόσο ακριβής, που μπορούμε να κάνουμε τον φακό ακόμη και διπλο-εστιακό, ώστε να μπορεί ο ασθενής να βλέπει μακρυά, αλλά και να διαβάζει κοντά.», εξηγεί ένας ιατρ΄ς που εφαρμόζει την πρωτοποριακή αυτή τεχνική ιατρική μέθοδο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα αυτή τεχνική μπορεί να αποκαταστήσει στους ασθενείς όραση 20 στα 20, δηλαδή, την καλύτερη στην οποία μπορεί να ελπίζει ένας ενήλικας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 30356

    [16] UNICEF: Τηλεμαραθώνιος αγάπης στις 7 Δεκεμβρίου

    Πεμπτη, 03 12 2009 16:08

    Τηλεμαραθώνιος αγάπης με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού των παιδιών, διοργανώνεται στις 7 Δεκεμβρίου από τη UNICEF σε συνεργασία με την ΕΤ1. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν δεκάδες ιδιωτικοί σταθμοί από την Ελλάδα, καθώς και το ΡΙΚ από την Κύπρο.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος, τόνισε πως: "Tο ένα στα τρία παιδιά (σχεδόν 200 εκατομμύρια) στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά, περίπου 129 εκατομμύρια παιδιά (το ένα στα τέσσερα)είναι λιποβαρή, ενώ 19 εκατομμύρια νεογέννητα κάθε χρόνο γεννιούνται με βάρος χαμηλότερο από το κανονικό. Επίσης, 24 χώρες εμφανίζουν το 80% του χρόνιου υποσιτισμού στα παιδιά και πάνω από 500 εκατομμύρια παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα".

    Ο τηλεμαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 4μμ και θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα έσοδά του θα ενισχύσουν τα προγράμματα κατά της φτώχειας που πραγματοποιεί η UNICEF σε όλο τον κόσμο, με τη δημιουργία κέντρων θεραπευτικής διατροφής, την παροχή βιταμινών και θρεπτικών ιχνοστοιχείων, τη διανομή ειδικών θεραπευτικών τροφών, την καταπολέμηση κάθε μορφής παιδικής φτώχειας και ένδειας και κυρίως των αιτιών που τις προκαλούν.

    Θα φιλοξενηθούν προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου και θα ακουστούν μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, την πολιτική ηγεσία και πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του Δημήτρη Παντερμαλή, του Διονύση Σαββόπουλου κ.α.

    Το τηλέφωνο Δωρεών του Τηλεμαραθωνίου είναι το 219 - 999 3000. Δωρεές θα γίνονται επίσης στους ακόλουθους αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες:

    Εθνική: 169 / 480020-64, Αγροτική: 017 04 004416-70, Εμπορική: 031/80191081, Τράπεζα Πειραιώς: 5049-022842-011, Attica Bank: 069 / 54799691, Τράπεζα Κύπρου: 0000 1216 3468, Citibank: 55 02 346484, Aspis Bank: 101-03-0006583, Millenium Bank: 519829, HSBC: 002-066694-130, Eurobank: 0026-0102-14-0100540998, Geniki Bank: 036/3603003908-9, Alpha Bank: 115 00 2002 017649 (Διαδικασία Κ03) και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας.

    Για Δωρεές με SMS: Στείλτε κενό μήνυμα στο 54234 από 4 έως και 11 Δεκεμβρίου (β¬1,19 με το ΦΠΑ). Από σταθερό ΟΤΕ: Καλέστε το 901 11 17 17 17 αυτόματη χρέωση 3 ευρώ + ΦΠΑ ανά κλήση.

    Είδηση: 30349

    [17] Γ.ΤΡΑΓΑΚΗΣ:« Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συστρατευμένη πίσω από τον πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.»

    Πεμπτη, 03 12 2009 14:20

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ένα στίγμα για αυτή την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι σφουγγάρι σε όλα όσα ειπώθηκαν. Είστε αισιόδοξος ότι πράγματι θα επιτευχθεί η όσμωση;»

    Γ.ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Είμαι απόλυτα αισιόδοξος. Αυτή η μεγάλη προσέλευση είναι εκείνη που μου δίνει την αισιοδοξία της επόμενης μέρας, καθώς και το μήνυμα του προέδρου για το σφουγγάρι, το οποίο το έκανε πράξη από την αμέσως επόμενη μέρα και είδατε ότι στη συνάντηση που είχε με την κα Μπακογιάννη το πνεύμα ήταν πάρα πολύ καλό, το πνεύμα ήταν ενωτικό και μένω στη ρήση που η κα Μπακογιάννη είπε, ότι «εγώ είμαι στρατιώτης και θα είμαι στρατιώτης του κόμματος.» Όλοι ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη στο αντιπολιτευτικό μας έργο, το οποίο μας έχει αναθέσει μια μερίδα του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή το κοινοβουλευτικό έργο της βουλής καλύπτεται από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο απόλυτα. Θα εγκαταλείψουμε την αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» που είχε το ΠΑΣΟΚ που δεν συναίνεσε σε κανένα βασικό νομοσχέδιο της ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση. Όπου συμφωνούμε και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα βοηθάμε, αλλά όπου διαφωνούμε θα έχουμε αυστηρή κριτική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναφέρατε την δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι ήταν και θα παραμείνει στρατιώτης της παράταξης. Να υποθέσω ότι είχατε μια ανησυχία, ως προς την ουσιαστική αποδοχή του αποτελέσματος από την πλευρά της κας Μπακογιάννη.»

    Γ.ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Καθόλου. Βγήκε με θάρρος και αναγνώρισε το αποτέλεσμα, δεν υπήρξε καμία απολύτως αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε κανένα σημείο, δεν έγιναν ενστάσεις σε ό,τι αφορά την διαδικασία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αποσαφηνίστηκε ο ρόλος σας; Θα παραμείνετε γραμματέας της ΚΟ;»

    Γ.ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Ο ρόλος μου έχει ανανεωθεί πριν από ενάμισι μήνα περίπου και μάλιστα ομόφωνα. Από εκεί και πέρα είναι απόφαση του προέδρου. Εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι κάναμε έναν προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου σε βάθος χρόνου. Η ΝΔ θα πάει στη συζήτηση του προϋπολογισμού με σύστημα. Κάνουμε έναν προϋπολογισμό τώρα για να ανανεωθεί τον Ιανουάριο. Και έχω την αίσθηση ότι αυτός ο προϋπολογισμός πιθανόν να ανανεωθεί και δυο τρεις φορές τον επόμενο χρόνο. Το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο θα υποβάλλει η κυβέρνηση έχει πάρα πολλές δυσκολίες, γιατί η κυβέρνηση είναι έρμαιη των προεκλογικών της υποσχέσεων. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει και το γενικό στίγμα της οικονομικής κατεύθυνσης που η ΝΔ πιστεύει για τα επόμενα χρόνια. Ήθελα να σημειώσω την ομοψυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι το οποίο ειλικρινά σας μιλάω πιθανόν να μην το περιμέναμε. Όλη η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συστρατευμένη πίσω από τον πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο στηρίζουμε όλοι μας με όλες μας τις δυνάμεις.» Είδηση: 30339

    [18] Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι για τον ΕΛΑ

    Πεμπτη, 03 12 2009 12:37

    Αθωώθηκαν από το πενταμελές εφετείο της Αθήνας οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση ΕΛΑ. Ο Αγγελέτος Κανάς και ο Χρήστος Τσιγαριδας, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε 25ετη κάθειρξη, κρίθηκαν - σε άλλες περιπτώσεις ομόφωνα και σε άλλες κατά πλειοψηφία- αθώοι για πράξεις έως το 1989 λόγω παραγραφής και για άλλες που δεν έχουν παραγραφεί με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους συνδέουν με πράξεις της οργάνωσης. Η Ειρήνη Αθανασάκη κρίθηκε ομόφωνα αθώα με το σκεπτικό ότι δεν είχε ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30335

    [19] Γερμανία : Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων

    Πεμπτη, 03 12 2009 19:33

    Η κατάθλιψη θεωρείται πλέον ως μια σοβαρή ασθένεια, η οποία απειλεί ήδη τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περιπτώσεις κατάθλιψης, που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.

    Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη, είπε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο ψυχολόγος από το Βερολίνο Μπέρνχαρντ Παλμόσκι και πρόσθεσε: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν για παράδειγμα χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Στον αντίποδα, στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα».

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε μία γυναίκα ασθενή, η οποία είχε μια άσχημη εμπειρία και στη συνέχεια την κατέλαβε αίσθημα απελπισίας και πλήρους έλλειψης δύναμης. Η ίδια είχε επισημάνει: «Είχα συχνά άσχημες σκέψεις, φόβο και αγωνία για μένα και την κόρη μου. Ένιωθα τη ζωή να φεύγει και μετά βρισκόμουν σε μια απαθή κατάσταση. Δεν μπορούσα πια ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ».

    Μεγάλες οι πιθανότητες ίασης

    Για τους ασθενείς ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός και θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος. «Είναι μια σοβαρή ασθένεια», τόνισε ο ψυχολόγος Παλμόσκι, «η οποία πολύ συχνά υποτιμάται, διότι νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά, κάτι συνηθισμένο που έχουμε όλοι μας. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».

    Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Φραντζέσκα Ρέγκεν, επισήμανε πως οι περισσότερες αυτοκτονίες βασίζονται στην κατάθλιψη. Βέβαια, ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μειώθηκε στο μισό από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Αυτό, όμως, συνέβη επειδή οι άνθρωποι αναζητούν πλέον ευκολότερα βοήθεια: «Οι πιθανότητες να επανακτήσει κάποιος καταθλιπτικός την υγεία του είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βασικά, όμως, μπορούμε πλέον να χειριστούμε καλά αυτήν την ασθένεια», πρόσθεσε η ψυχολόγος Ρέγκεν.

    Όπως είπε, σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης μια ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε πιο ήπιες μορφές, η κατάθλιψη ενδέχεται να περάσει από μόνη της, έπειτα από μερικές εβδομάδες. Όπως και να 'χει, όμως, πάντα ενδείκνυται η ψυχοθεραπεία και η συναναστροφή με φίλους. Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, μαζί με τα καρδιακά νοσήματα.

    ΑΠΕ Είδηση: 30368

    [20] Προσοχή στα κακόγουστα email για τη νέα γρίπη

    Πεμπτη, 03 12 2009 19:23

    Χάκερς διασπείρουν έναν επικίνδυνο ιό για τους υπολογιστές μέσω των γνωστών email spam με τον οποίο καλούνται οι παραλήπτες να επισκεφθούν μία ανύπαρκτη ιστοσελίδα, η οποία προσφέρει εμβολιασμούς για την προστασία κατά του ιού Η1Ν1.

    Το email υποτίθεται ότι προέρχεται από τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και κατευθύνει τους παραλήπτες σε μία ιστοσελίδα που μοιάζει με επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα και τους προτείνει να συμπληρώσουν μία αίτηση για εμβολιασμό, ανακοίνωσαν οι ερευνητές από τις εταιρίες ασφαλείας των υπολογιστών Symantec Corp και AppRiver.

    Οι ίδιοι είπαν ότι ξεκίνησαν να βλέπουν εκατομμύρια μηνύματα spam την Τρίτη, που εντάσσονται προφανώς στο πλαίσιο ενός σχεδίου να επιμολυνθούν οι υπολογιστές με επικίνδυνο λογισμικό που επιτρέπει μετά στους χάκερ να έχουν τον έλεγχο τους.

    Μόλις αποκτήσει τον έλεγχο του υπολογιστή, ο χάκερ μπορεί με τη βοήθεια ενός μηχανήματος να κλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη, να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές ή να μετατρέψει τον προσωπικό υπολογιστή σε server για ηλεκτρονικά μηνύματα spam.

    ΑΠΕ Είδηση: 30367

    [21] Ηράκλειο: Μολότοφ σε τράπεζα

    Πεμπτη, 03 12 2009 12:15

    Tέσσερις βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι στις 2.50 τα ξημερώματα, στο υποκατάστημα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, στη λεωφόρο Κνωσού του Ηρακλείου. Άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, αφού έσπασαν τη γυάλινη κεντρική είσοδο της τράπεζας, πέταξαν στο εσωτερικό του τουλάχιστον τέσσερις αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να προξενηθούν υλικές ζημιές.

    Επί τόπου έσπευσαν πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δύο οχήματα, εμποδίζοντας την επέκταση της φωτιάς, η οποία προκάλεσε τελικά ζημιές, ύψους 15.000 ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30334

    [22] Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν 37,5 τόνοι ακατάλληλα φιστίκια

    Πεμπτη, 03 12 2009 12:09

    Δύο φορτία με φιστίκια, συνολικού βάρους 37,5 τόνων, που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση κατασχέθηκαν από τις υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η περιεκτικότητα των φιστικιών του πρώτου φορτίου σε αφλατοξίνες βρέθηκε πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ στο δεύτερο φορτίο διαπιστώθηκε αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

    Η νομαρχία έκρινε τα προϊόντα ακατάλληλα, ενώ δεν επέτρεψε την εισαγωγή τους και έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διατεθούν στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30333

    [23] Ιράν: Aπειλεί για διακοπή διπλωματικών σχέσεων

    Πεμπτη, 03 12 2009 14:42

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο της υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν, με τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο θέμα της καταδίκης του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί: "Η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης αναθεωρεί τις μελλοντικές διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης".

    Στο κοινοβούλιο του Ιράν τα 200 από τα 290 μέλη του καταδίκασαν την απόφαση της ΙΑΕΑ και ζήτησαν από την κυβέρνηση να περιορίσει την συνεργασία της με την Υπηρεσία και τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Ιράν.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιρανικό κοινοβούλιο παίρνει παρόμοια απόφαση, αλλά μέχρι τώρα η ιρανική κυβέρνηση, δεν προχωρούσε στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.

    Η Κίνα από την πλευρά της ζήτησε σήμερα από το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Κιν Γκανγκ, δήλωσε: "Η Κίνα ελπίζει ότι το Ιράν θα συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ και ότι θα ρυθμιστεί σύντομα το θέμα των πυρηνικών του μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε μία ρύθμιση του θέματος των πυρηνικών του Ιράν μέσω των διαπραγματεύσεων, όπως κάναμε πάντα. Στις παρούσες συνθήκες όλες οι πλευρές πρέπει να αυξήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί μία λύση στο πυρηνικό θέμα του Ιράν ικανοποιητική, ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη. Οι κυρώσεις δεν είναι ο στόχος της απόφασης".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό Είδηση: 30341

    [24] 15η cheapart στην Αθήνα

    Πεμπτη, 03 12 2009 12:52

    Tην 15η διοργάνωση της σε τρεις χώρους στην καρδιά της Αθήνας γιορτάσει φέτος η cheapart, το εικαστικό γεγονός-θεσμός των Χριστουγέννων, όπου καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν ειδικών διαστάσεων και προδιαγραφών έργα τέχνης, τα οποία διατίθενται σε συμβολική, ιδιαίτερα, χαμηλή τιμή. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο The Art Foundation TAF τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου με το cheaparty και με μια έκθεση ντοκουμέντων από τις εκθέσεις των τελευταίων 15 χρόνων, συνεχίστηκαν με τα κοινά εγκαίνια την χτές Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στην cheapart και στην a. antonopoulou art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή) και ολοκληρώνονται στις 23 Δεκεμβρίου με τη λήξη της έκθεσης.

    Όταν τον Δεκέμβριο του 1995 άνοιξε τις πόρτες η πρώτη cheapart δεν φανταζόταν κανείς ότι θα διέγραφε αυτήν την πορεία 15 χρόνια μετά. Το σκεπτικό ότι οι καλλιτέχνες θα παρουσίαζαν ενότητες έργων σε μία ενιαία προσιτή τιμή φάνταζε τότε απίθανο σενάριο με αμφίβολη προοπτική. Η πραγματικότητα διέψευσε την όποια αμφιβολία και ένα κοινό όλων των ηλικιών και κοινωνικών διαστρωματώσεων ανταποκρίθηκε αμέσως. Σήμερα 15 χρόνια αργότερα μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι συνεργαζόμαστε με πάνω από 400 ενεργούς καλλιτέχνες, με σημαντικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πάνω από 30000 έργα της cheapart βρίσκονται σήμερα σε σπίτια φιλότεχνων. Η cheapart σχεδίασε και υλοποίησε την ARTmART στη Βιέννη ανοίγοντας τον δρόμο ίσως για πρώτη φορά σε Έλληνες καλλιτέχνες να προωθήσουν το έργο τους συστηματικά στο εξωτερικό, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και ενθάρρυνε στενές και φιλόδοξες συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών. Η σημαντικότερη επιτυχία είναι όμως η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη του φιλότεχνου κοινού κάθε ηλικίας που κερδίσαμε χτίζοντας έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις.

    Οι καλλιτένες που συμμετέχουν στην φετινή cheapart:

    αβραμίδου/ δανιηλίδη, αγαπητάκης αγαπητός, αγγελάκης γιώργος, αγγέλου ελένη, αλαφούζος στέφανος, αλεξανδροπούλου ελίζα, ανδρεαδάκη άντζυ, ανταράκη τερέζα, αντύπα ράνια, αντωνάτου μαρία, αποστολοπούλου γιώτα, αργείτης σωκράτης, αγιάτη μάρω, βάκου πολυξένη, βαλσαμάκη χρύσα, βασιλάκου μαργαρίτα, βορλοου χριστίνα-λουΐζα, βουλγαράκη-βιοπούλου στέλλα, βούσουρας αντρέας, βράντζας γιώτης, γαβαλάς γιάννης, γεράκη ευα, γεωργακλή παναγιώτα, γιαβροπουλος νίκος, γιαννούλης νίκος, γιατράς θωμας, γκούζια βάλια, δέλιου δομνα, δημοπούλου θεώνη, διαλησμά νατ.-ψαρράς αντ. , δουκουμεντζάκις μιχάλης, δούμα θαλασσινή, ζανέτου μαριάντζελα, ζαχαρίου κυβέλη, ζέρβας σταμάτης, ζυμάρας αγγελος, ηλία μαρία, ηλιού μιχάλης, ιωαννίδη κατερίνα, kern anne, κανέλη αννα, κανελλοπουλος βασίλης, καπίρη φωτεινή, κάππα βασιλική, καραβανάκη ελλη, keimel claudia, κερκύρα ναταλία-αικατερίνη, κοκκαλης νίκος, κοκκίνη μαρία, κοκκίνου ευαγγελία, κολιάκου κατερίνα, κοσκινιώτου βασιλική, κοσμίδης ομηρος, κουτρούλης γιάννης, κοψίνης γιάννης, κρίγκα μαρία, κριτσωτάκης δημήτρης, κρυωνίδης νίκος, κυρίτσης νίκος, lab of architecture, λαγος γρηγορης, λειβαδά ιολη, lekkas uli, λέτσιου μαρία, λιακοπουλος τάσος, λιβιτσάνου φιλιπίννα, λυντζέρης γιώργος, mallis pares, μαγκανιώτης αλέξανδρος, μαδένης μιχάλης, μαλάμου θεοδώρα, μάλλιου ντορίνα, μανέτα αννα, μανιδάκη βάσω, μάνος φίλιππος, μανωλάκου βίλλη , μανωλίδου αντιγονη, μανωλούδης γ./μουμούρης γρ., μάρα μάγδα, marengo valentino, mavrev hristo, μαρκαντωνάτου εριέτα, μαυρίδου ευα, μαυρονικολα ματίνα, μελανία, μουτούση αλίκη, μπακίαϊ αλμα, μπονάτσου ισμήνη , μπούτος βασίλης νικολάου μαρίζα, ορφανουδάκη δανάη, παλογιαννίδου αιμιλία, παναγοπούλου δομνα, παντελοπουλος παντελής, παπαδοπουλος αντώνης, παπαδοπούλου ελένη, παπαϊωάννου κλειώ, παπαποστολου ευάγγελος, παππούς δημήτρης, παρακεντέ χριστίνα, παριανού μαρία, παρλαμάς μιχάλης, patrik, πετρής γιάννης, πλακίδας λευθέρης, ποθητάκης χρήστος, πούλια φωτεινή, προβατίδου μαρίνα, christian rupp, ρουπίνας άρης, σαλταφέρος γιώργος, σενόγλου σοφία, σιμοπουλος μάριος, σκυργιάννη ερη, σούλαρης χρήστος, σπανουδάκη αννέττα, σπερελάκη λήδα, σπυρίδωνος καλλιρρόη, σπυρούλη βαρβάρα, σταυρόπουλος νίκος, στοΐδης άρις, στοκας θάνος, σωτηρόπουλος χρύσανθος, σωτηροπούλου ελευθερία, ταξής δημήτρης, τζίβα αγγελική, τοπτσίδου ολυμπία, τούμπουρα σοφία, τσακίρης σπύρος, τσαφαντάκη μάρα, τσεριώνης γιώργος, τσιάρα μάρθα, τσιμπουρλά μαρία, τσιτρούδη μαρία, τσούτσουβα βασιλική, τσώνη ελένη, φακιολάς αχιλέας, φερεντίνος παναγιώτης, φιόρος μάκης, φράγκου ζώζη, φρεναρίτου αθηνά, χαβιαρά ελεάνα, χασαποπουλος χρήστος, χατζηφωτιάδου έμυ, χρήστου χρήστος, ψαράς παντελής

    Τοποθεσία:

    The Art Foundation TAF: Νορμανού 5, Μοναστηράκι Cheap Art:Θεμιστοκλέους και Μεταξά 25, Εξάρχεια ,τηλ. 2103817517 Α. Αντωνοπούλου: Αρισταφάνους 20 , 4ος όροφος, στάση Μοναστηράκι,τηλ. 2103214994 Είδηση: 30336

    [25] Κινούσε με την σκέψη του ρομποτικό χέρι

    Πεμπτη, 03 12 2009 15:18

    Στην Ιταλία, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, ερευνητές συνέδεσαν με επιτυχία έναν ρομποτικό βραχίονα στο νευρικό σύστημα ακρωτηριασμένου ασθενή για έναν μήνα, διάστημα στο οποίο ο ασθενής κατάφερε να το ελέγχει με την σκέψη του και να εκτελεί σύνθετες κινήσεις. Για έναν ολόκληρο μήνα -ο 26χρονος Πιερπάολο Πετρουτσιέλο- ο οποίος έχασε το χέρι του σε τροχαίο συμβάν, κινούσε μόνο με την σκέψη του ένα ρομποτικό χέρι. Οι επιστήμονες είχαν εμφυτεύσει ηλεκτρόδια στο νευρικό του σύστημα, τα οποία μετέδιδαν σήματα σε ένα υπολογιστή και εκείνος με την σειρά του τα μετέτρεπε σε κινήσεις.

    Η επιτυχία αυτής της εκδοχής του έξυπνου χεριού, είναι η βελτίωση μίας σειράς κρίσιμων ικανοτήτων, όπως η ευκινησία που επιτρέπει στο χέρι να επιτύχει περισσότερες και πιο εκλεπτυσμένες κινήσεις και λαβές. Στην διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος, ο 26χρονος Ιταλός -που ζει στη Βραζιλία- έμαθε να κινεί τα δάχτυλά του, να σφίγγει σε γροθιά το χέρι του, να σηκώνει αντικείμενα και να κάνει πολλές χειρονομίες. Είμαι χαρούμενος. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι ένοιωθα περίεργα γιατί είχα κάτι ξένο στο χέρι μου και τίποτα δεν ήταν φυσιολογικό, αλλά, στο τέλος καταλάβαμε ότι όλα πήγαν καλά. Το ερευνητικό πρόγραμμα που διήρκεσε πέντε χρόνια χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επόμενη δοκιμή, που θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια, οι γιατροί θα επιδιώξουν να συνδέσουν τα ρομποτικά μέλη, απ' ευθείας στο σώμα των ασθενών.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 30358


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 December 2009 - 17:55:23 UTC