Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξαν οι κάλπες σε Βρετανία και Ολλανδία
  • [02] Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση
  • [03] Στη δημοσιότητα το καλάθι του καταναλωτή
  • [04] Συνελήφθη 18χρονος για την επίθεση στην αξιωματικό
  • [05] Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη Siemens
  • [06] Στο κακουργιοδικείο οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία του «Ήλιος»
  • [07] Αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω από την ΕΚΤ
  • [08] Αναβάλλονται οι συναυλίες της Λορίνα Μακ Κένιτ
  • [09] Κριτική Παυλόπουλου στην Τουρκία για τη Λαθρομετανάστευση
  • [10] Κανείς δεν πυροβολεί τον διάλογο για την Παιδεία
  • [11] Λησταρχίνα χτύπησε την ΑΤΕ στη Ν. Ερυθραία
  • [12] Διαπραγματεύσεις Τουρκίας με το ΔΝΤ
  • [13] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
  • [14] Εξελίξεις στη Siemens
  • [15] Πρόγραμμα ενίσχυσης
  • [16] Φορητή συσκευή συλλαμβάνει ιούς
  • [17] Προσοχή στα βψιλά γράμματαβ στο Διαδίκτυο

    [01] Άνοιξαν οι κάλπες σε Βρετανία και Ολλανδία

    Άνοιξαν οι ευρωκάλπες σε Βρετανία και Ολλανδία δίνοντας το σήμα έναρξης για την τετραήμερη εκλογική διαδικασία στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί η νέα ευρωβουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και παρά τα 18 εκατ. ευρώ που ξόδεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαφημιστική του καμπάνια, η μεγάλη πρωταγωνίστρια των ευρωεκλογών αναμένεται να είναι η αποχή. Την ίδια ώρα, για κάποιες κυβερνήσεις, η απόδοσή τους στις ευρωεκλογές εκτιμάται ως καθοριστική, καθώς οι δυσαρεστημένοι πολίτες αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να ρίξουν μία ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον τους. Μια εξ αυτών, η βρετανική κυβέρνηση όπου ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Όσον αφορά τις εκλογές στην Ολλανδία, η Κομισιόν προειδοποίησε με κρυώσεις σε περίπτωση που προβεί σε πρόωρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

    Προειδοποιήσεις εναντίον της Ολλανδίας να μην ανακοινώσει τα αποτελέσματα

    Οι Ολλανδοί, μαζί με τους Βρετανούς, είναι οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ που ψηφίζουν σήμερα, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, λόγω των διαφορετικών πρακτικών, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κοινή ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

    Ωστόσο, ήδη από το 1976, έχει θεσπιστεί κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες δεν μπορούν να ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα, παρά "μόνο μετά το κλείσιμο της κάλπης στο κράτος-μέλος του οποίου οι εκλογείς ψηφίζουν τελευταίοι", στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή την Κυριακή 7 Ιουνίου, 20:00 GMT.

    Οι ολλανδικές αρχές ωστόσο, όπως είχαν κάνει και το 2004, έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη χώρα τους απόψε το βράδυ, στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) χαρακτηρίζοντάς τα προσωρινά.

    Ο χαρακτηρισμός αυτός φυσικά δεν ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως δεν έχει τη δυνατότητα να δράσει παρά μόνο εκ των υστέρων, εάν διαπιστώσει ότι οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι ολλανδικές αρχές συνιστούν παράβαση των κανονισμών της ΕΕ.

    Ψήφος διαμαρτυρίας κατά των εθνικών κυβερνήσεων

    Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι όμως εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποιοι είναι οι Ευρωβουλευτές και τι κάνουν. Αυτό που φαίνεται να τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι φόροι και οι δημόσιες δαπάνες, θέματα δηλαδή που αποφασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές κυβερνήσεις.

    Η απογοήτευση για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι εθνικές κυβερνήσεις την οικονομική κρίση, πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εκλογές, όπου είναι εμφανής σε πολλές περιπτώσεις η κοινωνική δυσαρέσκεια και η αναταραχή.

    Στη Βρετανία, αυτό που κυριαρχεί είναι το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος αμφισβητείται ανοιχτά από μεγάλη μερίδα των βουλευτών του κόμματός του και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η τελευταία δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της εφημερίδας "Daily Telegraph" 24 ώρες πριν από την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες σήμερα, δείχνει ότι τα τρία μικρά κόμματα, το Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Οικολόγοι και το εθνικιστικό ΒΝΡ θα συγκεντρώσουν το ένα τρίτο των ψήφων. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στα τρία γνωστά κόμματα τα εξής ποσοστά: Συντηρητικοί 26%, Εργατικοί 16% και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15%.

    Η ακροδεξιά εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις εκτός από τη Βρετανία και στην Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αυστρία, ενώ στη Σουηδία το "Κόμμα των Πειρατών", που ζητάει αναμόρφωση και ελαστικοποίηση του νόμου περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, έχει πιθανότητες να βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στη Γερμανία οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν πρόκριμα των ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει θέσει εαυτόν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του, έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές σε προσωπικό στοίχημα, ελπίζοντας σε μια συντριπτική νίκη, εν μέσω προσωπικών και δικαστικών σκανδάλων. Ο Μπερλουσκόνι έχει δεχτεί επικρίσεις και για την παρουσία στο ψηφοδέλτιο τηλεοπτικών περσόνων με εντυπωσιακή εμφάνιση.

    Και άλλες αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη, ανησυχούν ακόμη περισσότερο καθώς οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο το χειρισμό εθνικών θεμάτων και σκανδάλων.

    Είδηση: 23151

    [02] Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

    Υποχρεωτική είναι η παρουσία ναυαγοσώστη σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες της χώρας, από 1η Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου. Αξίζει να τονιστεί ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, μέσα σε διάστημα 30 ετών, έχασαν τη ζωή τους, από πνιγμό.

    Οι κανόνες ασφαλούς κολύμβησης, είναι :

    1)μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας,

    2)μπείτε στο νερό τουλάχιστον τρεις ώρες μετά από το τελευταίο σας γεύμα

    3) μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν κολυμπήσετε

    4)μην απομακρύνεστε από την ακτή, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις σας και

    Είδηση: 23166

    [03] Στη δημοσιότητα το καλάθι του καταναλωτή

    Ειδήσεις

    Στοιχεία χρήσιμα για τον καταναλωτή, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του παρατηρητηρίου τιμών, που λειτουργεί στο διαδίκτυο. Σύντομα η ενημέρωση των καταναλωτών εκτός από το διαδίκτυο, θα γίνεται και κατά την διάρκεια τηλεοπτικών προγραμμάτων, από ειδικές στήλες εφημερίδων με ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης και με τηλεφωνική κλήση σε τετραψήφιο αριθμό. Στο λεγόμενο "καλάθι του καταναλωτή" περιλαμβάνονται 160 προϊόντα και στόχος είναι να έχει ο καταναλωτής τη δυνατότητα ενημέρωσης και σύγκρισης των τιμών, ώστε να αποφεύγει τις ακριβές αγορές. Για κάθε προϊόν αναφέρεται η ονομασία του, τα χαρακτηριστικά του, το σημείο πώλησης, η τιμή και η χρονολογική σειρά τιμών για να γίνεται σύγκριση.

    Σημαντικές είναι πάντως οι εμφανιζόμενες αποκλίσεις αφού για παράδειγμα το χωριάτικο ψωμί κυμαίνεται350γρ. από 0,65 έως 0,84 ευρώ (διαφορά 29,2%), αλεύρι 1κιλο από 0,59 έως 1,55 ευρώ (διαφορά 162%), ρύζι 500γρ από 0,61 έως 1,55 ευρώ (διαφορά 152,9%). Πάντως 16 βιομηχανίες προχώρησαν σε μειώσεις τιμών σε περισσότερα από 400 προϊόντα, ενδεικτικά στα ζυμαρικά έως 50%, στο γάλα έως 25%, έως 20% σε κατεψυγμένα αλιεύματα, ενώ παγώνουν οι ανατιμήσεις 37 προϊόντων.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 23165

    [04] Συνελήφθη 18χρονος για την επίθεση στην αξιωματικό

    Κοινωνία

    Στη σύλληψη ενός 18χρονου, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας μιας 32χρονης υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 18χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρπαγή, ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων, είχε οδηγήσει το θύμα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι θέτοντάς την σε κατάσταση ομηρίας προκειμένου να εισπράξει λύτρα ύψους 30 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, το πρωί της Πέμπτης εγκατέλειψε την 32χρονη στο Πέραμα αφού προηγουμένως την τραυμάτισε με μαχαίρι στο λαιμό. Επίσης, συνελήφθη και ο πατέρας του παιδιού για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ η 32χρονη νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

    NET 105.8 Νεοτερα αρθρα: 04/06/2009 18:14 - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

    Παλαιοτερα αρθρα: 04/06/2009 15:50 - Κριτική Παυλόπουλου στην Τουρκία για τη Λαθρομετανάστευση 04/06/2009 15:04 - Κανείς δεν πυροβολεί τον διάλογο για την Παιδεία 04/06/2009 14:40 - Λησταρχίνα χτύπησε την ΑΤΕ στη Ν. Ερυθραία 04/06/2009 10:20 - Πτώση F-16 έξω από τα Ιωάννινα 04/06/2009 09:01 - Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε τράπεζες

    Επομενο >>

    SEO by Artio

    Είδηση: 23163

    [05] Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη Siemens

    Οι εξελίξεις στο θέμα της Siemens πυροδοτούν την αντιπαράθεση και σε πολιτικό επίπεδο με εκατέρωθεν βολές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος είπε ότι η υπόθεση Siemens είναι σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας πως οι αμφισβητήσιμες αποφάσεις και προγραμματικές συμφωνίες για αναθέσεις διαφόρων έργων, ελήφθησαν επί ΠΑΣΟΚ. "Η ΝΔ αρνήθηκε τρείς φορές την Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή και οι δύο βασικοί ύποπτοι είναι έξω από την χώρα", απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Η υπόθεση Siemens, είναι σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτό δεν απαντάει το ΠΑΣΟΚ. Δεν απαντάει για τα συγκεκριμένα άτομα", είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος και ανέφερε πως οι προφάσεις της αντιπολίτευσης "να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα" δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

    Ερωτηθείς για την κατάθεση Σίκατσεκ, ο οποίος έχει καταθέσει ότι μαύρο χρήμα, 100 εκατ. πήγε και στα δύο κόμματα, ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι η ΝΔ δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά.

    "Το έκανε μόνος του ο κ. Τσουκάτος. Το ένα εκατομμύριο (μάρκα) είναι αποδεδειγμένο. Τα άλλα είναι μόνο ισχυρισμοί", συνέχισε και υπενθύμισε πως υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία ούτε ένα μάρκο δεν ήρθε στα ταμεία της ΝΔ.

    "Περιμένω αντίστοιχη δήλωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έχω ακούσει ακόμα», πρόσθεσε.

    "Το ερώτημα έχει απαντηθεί, ας μην κάνει πως δεν καταλαβαίνει", απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επανέλαβε ότι "καμία εισροή χρημάτων από την Siemens δεν έγινε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για λασπολογία, τεχνητή πόλωση και σκανδαλολογία και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα την ακολουθήσει.

    Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με το έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγουάη για τον Χρήστο Καραβέλα, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

    Ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "ευθύνες που πληθαίνουν οι οποίες δεν έχουν αναληφθεί, όπως δεν έχουν αναληφθεί οι πολιτικές ευθύνες της κας Μπακογιάννη".

    "Εφόσον δεν αναλαμβάνονται οι ευθύνες από τους υπουργούς, τις αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός" ,είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ζητά την παραίτηση μόνο της κ. Μπακογιάννη, είπε ότι "σε όποια χώρα αναλαμβάνονται οι πολιτικές ευθύνες, οι δύο Υπουργοί θα είχαν παραιτηθεί".

    Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το βράδυ στην ομιλία της στο Πεδίο του Άρεως η Αλέκα Παπαρήγα. "Δεν φταίνε τα σκάνδαλα που σκανδαλίζουν δικαιολογημένα. Σκάνδαλα υπήρχαν και θα υπάρχουν και στο μέλλον, μίζες και ρεμούλες επίσης, δίκτυο προστασίας για κατηγορούμενους ή ύποπτους υπήρξε και θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον αλλά, η ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια, για το πέπλο σιωπής", είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Τις εξελίξεις σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Είδηση: 23161

    [06] Στο κακουργιοδικείο οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία του «Ήλιος»

    Ειδήσεις

    Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο όπου θα δικαστούν στις 17 Σεπτεμβρίου παραπέμφθηκαν σήμερα από το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας, οι πέντε κατηγορούμενοι για την αεροπορική τραγωδία του«ΗΛΙΟΣ», που είχε συντριβεί καλοκαίρι το 2005 στην περιοχή του Γραμματικού Αττικής.

    Συγκεκριμένα, για το αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 121 άνθρωποι, κατηγορούνται ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία «ΗΛΙΟΣ», ως νομικό πρόσωπο, ο διευθύνων σύμβουλός της Δημήτρης Πανταζής, ο διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων, Γιώργος Κικκίδης, και ο αρχιπιλότος της εταιρείας, Γιάνκο Στόϊμενοβ, οι οποίοι βαρύνονται με σοβαρότατες κατηγορίες του κυπριακού ποινικού κώδικα.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, Νικόλας Γιασουμής, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη και ότι «έγινε ακόμα ένα βήμα στην όλη υπόθεση», εκφράζοντας την ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Είδηση: 23162

    [07] Αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω από την ΕΚΤ

    Ειδήσεις

    Σαφώς προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψή της για ύφεση στη ζώνη του ευρώ το 2009 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέγοντας ότι θα φτάσει στο 4,6%, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υποστήριξε πως και για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται φέτος υποχώρηση κατά 2,7%. Η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις της και για το 2010, αναμένοντας εφεξής υποχώρηση κατά 0,3% του ΑΕΠ, έναντι μηδενικής ανάπτυξης μέχρι τότε.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρά προς τα κάτω την πρόβλεψή της, λέγοντας ότι θα φτάσει στο 0,3% φέτος, έναντι 0,4% μέχρι στιγμής.

    Ο Τρισέ δήλωσε παράλληλα ότι η ΕΚΤ έχει την πλήρη υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πρόσφατα επικρίνει τα μέτρα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες μαζί του, η καγκελάριος δήλωσε ότι "σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και ότι υποστηρίζει πλήρως αυτό που κάνουμε", δήλωσε ο Τρισέ.

    Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε "μια κατάλληλη στρατηγική εξόδου" από την κρίση, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Είδηση: 23160

    [08] Αναβάλλονται οι συναυλίες της Λορίνα Μακ Κένιτ

    Ειδήσεις

    Ανέβαλε την περιοδεία της, που θα ξεκινούσε από το Μαρόκο στις 6 Ιουνίου και θα περιελάμβανε εμφανίσεις της στην Ελλάδα, στις 9, 10 και 11 του μήνα, η Καναδή τραγουδίστρια Λορίνα Μακ Κένιτ, λόγω σοβαρών επιπλοκών στην υγεία της μητέρας της.

    Η δημοφιλής καλλιτέχνις, μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα, ζητά από το ελληνικό κοινό να κατανοήσει πόση σημασία έχουν για την ίδια αυτές οι συναυλίες, αλλά και πως αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει στο πλευρό της μητέρας της, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας της.

    Σχετικά με τις τρεις συναυλίες, στο αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στο Θέατρο Βράχων του Υμηττού και στη Μονή Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη, θα ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, αν θα εξαργυρωθούν τα εισιτήρια, που προπωλήθηκαν, ή αν θα ισχύσουν για εμφανίσεις της καλλιτέχνιδας, που θα προγραμματισθούν για το μέλλον.

    Είδηση: 23155

    [09] Κριτική Παυλόπουλου στην Τουρκία για τη Λαθρομετανάστευση

    Δριμύ κατηγορώ στην Τουρκία για την μη υιοθέτηση και εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εξαπέλυσε από το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο όποιος τόνισε ότι η μη τήρηση των κανόνων επανεισδοχής των λαθρομεταναστών θα αποτελέσει πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας.

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών μετά την συνεδρίαση δήλωσε: «Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε τέθηκε το θέμα του σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων που αφορούν την επανεισδοχή των μη νόμιμων μεταναστών, σε επίπεδο ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Πολύ απλά θέσαμε το θέμα ο,τι από την στιγμή που η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε., οφείλει να τηρεί το κοινοτικό κεκτημένο.

    Μέρος του, μετά τον περασμένο Οκτώβριο, είναι το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Κανόνες που η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει και δεν το κάνει μέχρι σήμερα. Η Τουρκία λοιπόν, θα υποχρεωθεί από την Ε.Ε να υπογράψει Συμφωνία και με την Ε.Ε. και υποχρεούται πλέον να εφαρμόσει την Συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα μαζί της από το 2001.

    Η Τουρκία είναι σε διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε, πράγμα που της παρέχει αρκετά προνόμια, πλην όμως συνεπάγεται και σαφείς υποχρεώσεις, τόσο έναντι της ΕΕ όσο και, συνακόλουθα, έναντι των κρατών μελών της που συνορεύουν με αυτή, όπως π.χ. η Ελλάδα. Η Τουρκία τώρα με συνέπειες, σε ο,τι αφορά την ενταξιακή της διαδικασία, θα εφαρμόσει και αυτή την Συμφωνία».

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η Τουρκία, μόνο για τα έτη 2007 και 2008, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 95 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών της στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Για τα επόμενα δε έτη πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών της στον τομέα του ελέγχου των συνόρων, του ασύλου, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών.

    Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων αυτών αλλά, παράλληλα, θεωρούμε ως αυτονόητα αναμενόμενη την ύπαρξη σαφών αποτελεσμάτων, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ένωση και τα κράτη - μέλη, στους τομείς αυτούς. . Είμαστε ανοιχτοί στα βήματα που θα κάνει η Τουρκία στην Ευρώπη αλλά με ταυτόχρονα βήματα εκσυγχρονισμού της και κυρίως σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου εφόσον θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και να συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ακόμη θέλοντας να τονίσει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ο υπουργός είπε: «Για να υπάρχει απλώς και μόνο μια εικόνα του προβλήματος, αναφέρω ότι από περίπου 65.947 μη νόμιμους μετανάστες για τους οποίους ζητήσαμε την επανεισδοχή, η Τουρκία έκανε δεκτούς, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, μόνο 2.271, σε επτά χρόνια».

    Είδηση: 23159

    [10] Κανείς δεν πυροβολεί τον διάλογο για την Παιδεία

    Κοινωνία

    Ικανοποιημένος από την πορεία του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, για τον οποίο τόνισε ότι παρά την προεκλογική αντιπαράθεση, κανένα κόμμα δεν υπέκυψε στον πειρασμό να πυροβολεί αυτήν την εθνική προσπάθεια, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας. Αναφερόμενος ακόμη στις αντιδράσεις για τα νέα βιβλία και το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής υποστήριξε πως υπάρχουν μόνο διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κλήρου για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και το περιεχόμενο των νλεων βιβλίων σχολίασε: «Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά διαφορετικές απόψεις».

    «Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Και, προφανώς, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή είπα ότι το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών δεν έχει να κάνει μόνο με τα βιβλία, αλλά και με τα μαθήματα τα οποία πρέπει να μείνουν, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από τα σχολεία.

    Θα είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να συζητηθεί μέσα στα πλαίσια του διαλόγου, που γίνεται, στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί, βεβαίως, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα υπάρχει η απαιτούμενη σύνθεση για όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των ίδιων των παιδιών, προγράμματα σπουδών», πρόσθεσε ο υπουργός.

    Σχετικά με την πορεία του εθνικού διαλόγου, επισήμανε: «Είμαι, πραγματικά, ικανοποιημένος. Έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θεωρώ ότι, όσο κρατάμε αυτή τη δουλειά μακριά από την πολιτική αντιπαλότητα ή από την δημοσιότητα, που πολλές φορές επιβαρύνει την πολιτική συζήτηση, τόσο καλύτερη δουλειά μπορούμε να κάνουμε».

    Είδηση: 23153

    [11] Λησταρχίνα χτύπησε την ΑΤΕ στη Ν. Ερυθραία

    Κοινωνία

    Με την απειλή όπλου που είπε ότι είχε κρυμμένο στην τσάντα της άδειασε τα ταμεία του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας μία γυναίκα. Η ληστεία σημειώθηκε στις 14:25 το μεσημέρι όταν η εκπρόσωπος του αδύνατου φύλου στον χώρο της παρανομίας, εισέβαλλε στην τράπεζα που βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 121.

    Αφού ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες με την απειλή πιστολιού, που τους διαβεβαίωσε ότι έκρυβε στην τσάντα της, άρπαξε όσα χρήματα βρήκε στα ταμεία και έσπευσε να εξαφανιστεί.

    Είδηση: 23152

    [12] Διαπραγματεύσεις Τουρκίας με το ΔΝΤ

    Ειδήσεις

    Ανυποχώρητος σε ότι αφορά στα συμφέροντα της χώρας του, ακόμη και αν οι αποφάσεις του αποτελέσουν εμπόδιο στη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που να είναι "αντίθετη στα συμφέροντά της", Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα ανακουφίσει την οικονομία της, που βρίσκεται σε ύφεση, δήλωσε μεταξύ άλλων:

    "Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ρήξη" στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Μάιο 2008 με το ΔΝΤ για μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει ένα πρόγραμμα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο επέτρεψε να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας.

    Όμως, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι η κυβέρνησή του σταμάτησε να ζητάει τη βοήθεια του ΔΝΤ επειδή οι απαιτήσεις του είναι υπερβολικά αυστηρές, υπογράμμισε: "δεν μπορούμε να πούμε 'ναι' σε μια συμφωνία αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας μας".

    Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τις απαιτήσεις που διατυπώνονται και αρκέσθηκε να αναφερθεί σε "αιτήματα που μπορεί να έχουν πολιτικές συνέπειες".

    "Αν τα αιτήματα περιέχουν πολιτικά στοιχεία, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε", υπογράμμισε.

    Εξάλλου ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και των επενδύσεων, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου για περίπου μισό εκατομμύριο ανέργους.

    Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις επενδύσεις κυρίως με χαμηλότοκες δημόσιες και ιδιωτικές πιστώσεις με στόχο να αντιμετωπίσει την ανεργία που έχει φτάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2009 το 16,1% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,8 εκατομμύρια ανέργους.

    Είδηση: 23146

    [13] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

    Ειδήσεις

    Την ήδη αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, κλιμακώνει η Βόρεια Κορέα, πολεμικό σκάφος της οποίας παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα της Νότιας Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο της Ν. Κορέας, όσο και της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, το σκάφος εισήλθε σήμερα στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, παραβιάζοντας για λίγη ώρα τα αμφισβητούμενα από την Πιονγκγιάνγκ θαλάσσια σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα και στη συνέχεια επέστρεψε στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα.

    "Μετά την είσοδό του, το βορειοκορεατικό πλοίο έλαβε προειδοποίηση από νοτιοκορεατικό πλοίο και αποσύρθηκε έπειτα από 50 λεπτά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου.

    Παρόμοιο περιστατικό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην περιοχή, αφού αντίστοιχο επεισόδιο σημειώθηκε τον Ιούνιο 2008, όταν βορειοκορεατικό σκάφος αποσύρθηκε στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας, έπειτα από προειδοποιητικό μήνυμα και παραμονή 30 λεπτών εντός των νοτιοκορεατικών θαλασσίων συνόρων.

    Όπως εκτιμάται από τους στρατιωτικούς αναλυτές, το περιστατικό εντάσσεται σε μία ατμόσφαιρα έντασης στην περιοχή που προκλήθηκε έπειτα από την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ στις 25 Μαΐου και την εκτόξευση πολλών βαλλιστικών πυραύλων.

    Η Σεούλ, προκειμένου να αποτρέψει ανάλογες ενέργειες, έχει αναπτύξει το ταχύτερο και πλέον σύγχρονο περιπολικό της σκάφος εξοπλισμένο με πυραύλους θαλάσσης-θαλάσσης στην περιοχή αυτή της Κίτρινης Θάλασσας, που και το 1999 είχε γίνει θέατρο αιματηρών ναυτικών επεισοδίων.

    Κατά το πιο πρόσφατο επεισόδιο, το 2002, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίσθηκαν από τη νοτιοκορεατική πλευρά, ενώ τουλάχιστον 30 σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από τη βορειοκορεατική. Η Πιονγκγιάνγκ ζητεί τη μετατόπιση προς νότον των θαλάσσιων συνόρων που έχουν χαραχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη ζώνη αυτή.

    Είδηση: 23144

    [14] Εξελίξεις στη Siemens

    Πολιτική

    Παραιτήθηκαν κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας Καραβέλα από την υπεράσπιση της συζύγου και μιας από τις κόρες οι δικηγόροι Ηλίας Μπίσιας και Γιάννης Βλάχος. Τις τρεις κόρες του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens ανέλαβε να υπερασπιστεί -μαζί με τον Γιάννη Μαρκουλάκο- ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου. Οι δύο δικηγόροι κατατέθεσαν προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης για τη σύζυγο και τη μια κόρη αλλά και για την κατάργηση ή μείωση της εγγυοδοσίας που έχει επιβληθεί στις άλλες δυο κόρες του. Εν τω μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Φόλκερ Γιουνγκ μεΕν τω μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Φόλκερ Γιουνγκ, ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Siemens, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Στον Φόλκερ Γιουνγκ, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν τη σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

    Θα προσφύγουν κατά των ενταλμάτων κράτησης Σκαρπέλης και Γεωργίου

    Εν τω μεταξύ, ένταλμα προσωρινής κράτησης του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, εξέδωσε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens. Ανακριτής και εισαγγελέας μετέβησαν στο Νοσοκομείο προκειμένου να ολοκληρωθεί εκεί η απολογία του κ. Σκαρπέλη, ο οποίος είχε αισθανθεί στο ανακριτικό γραφείο αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο καθώς εμφάνισε υψηλή πίεση.

    Στο Νοσοκομείο οι γιατροί έκριναν ότι για 48 ώρες ο κατηγορούμενος δεν δύναται να προβεί σε καμία ενέργεια καθώς βρίσκεται σε βυθιότητα, ενώ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, ώστε να εντοπιστεί αν ευρήματα εγκεφαλικού που έδειξε η αξονική στην οποία υπεβλήθη, είναι παλαιότερα ή τωρινά.

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την τυπική απολογία που έδωσε στον τέταρτο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό ο κατηγορούμενος, πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απολογήθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφού ο συνήγορός του κ. Άγγελος Πάρσαλης αρνήθηκε να παραστεί, καθώς νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης και μήνυση σε βάρος του ανακριτή, αναφέροντας ότι δεν τους έχει παρασχεθεί ακόμη ολόκληρη η δικογραφία.

    Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον κ. Πάρσαλη, σε κάθε ερώτηση του ανακριτή απάντησε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει εάν δεν του χορηγηθεί η δικογραφία και ότι επιθυμεί να απολογηθεί με τον δικηγόρο του.

    Λίγο νωρίτερα, ο κ. Γεωργίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο ανακριτής ζήτησε να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Ο κ. Ηλίας Μπογιόκας που έσπευσε και εξέτασε τον κατηγορούμενο έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί σε νοσοκομείο. Έτσι ο κ. Γεωργίου μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς και μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε όπου διαπιστώθηκε εξάντληση και γαστρεντερικές διαταραχές, οδηγήθηκε στις φύλακες Κορυδαλλού.

    Οι συνήγοροί των δύο κατηγορουμένων ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του εντάλματος προσωρινής τους κράτησης.

    Επίσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαβιβαστεί από τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας οι αιτήσεις εξαίρεσης για να συζητηθούν στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

    Παρέμβαση Γ. Σανιδά

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκο Καρούτσο, ζήτησε να ασκηθεί έφεση (άρθρο 24 του Οργανισμού των Δικαστηρίων) κατά δύο βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Τα εν λόγω βουλεύματα είχαν κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens Γ. Σκαρπέλη και του φυγόδικου Χ. Καράβελα, με τις οποίες ζητούσαν ο 4ος ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens να τους χορηγεί αντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας.

    Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του κ. Σανιδά πραξικοπηματικές, οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

    Προφυλακίστηκαν η σύζυγος και η κόρη του Χρ.Καραβέλα- Προσφυγή κατά των ενταλμάτων

    Στο μεταξύ, προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή η σύζυγος και η μια κόρη του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές. Στις άλλες δυο κόρες του, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίου ευρώ, για την κάθε μια, εμφάνιση τους στο αστυνομικό τμήμα 3 φόρες το μήνα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

    Τα μέλη της οικογενείας του Χρ.Καράβελα απολογήθηκαν την Τρίτη ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού. Σύμφωνα με το συνήγορό τους κ. Γιάννη Μαρκουλάκο, τα παιδιά αρνούνται οποιαδήποτε σχέση τους με την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των επίμαχων λογαριασμών, καθώς ο ίδιος ο πατέρας τους υπέγραφε γι' αυτά και δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση των λογαριασμών αυτών.

    Η σύζυγος και η δεύτερη κόρη του Χρήστου Καραβέλα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο, προερχόμενες από τη Ρόδο, προκειμένου να οδηγηθούν στον ανακριτή, μετά την έκδοση ενταλμάτων εναντίον τους.

    Η πρώτη κόρη συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας με την κατηγορία της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συλληφθείσα, από τις 8 Δεκεμβρίου του 2004 έως τις 14 Μαΐου του 2008, "δέχθηκε, στην κατοχή της, περιουσία, που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα του πατέρα της", ο οποίος είχε την ιδιότητα του γενικού οικονομικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, από το 1996 έως και το 1998.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα, στην Ελβετία, 418.000 ευρώ και 582.000 δολάρια ΗΠΑ, σε κοινούς λογαριασμούς πατέρα και κόρης, σε δύο ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ. Καραβέλα.

    Εν τω μεταξύ, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την υπεράσπιση μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα οι δικηγόροι κ. Γιάννης Βλάχος και Ηλίας Μπίσιας.

    Όπως δήλωσαν οι δυο δικηγόροι, η παραίτησή τους οφείλεται σε διαφωνία τους με την υπερασπιστική τακτική της οικογένειας.

    Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου. Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι κόρες του κ. Καραβέλα διακηρύσσουν την αθωότητά τους και τονίζουν ότι δεν έχουν καμιά συμμετοχή σε πράξεις παράνομες ή μη του πατέρα τους.

    Είδηση: 23139

    [15] Πρόγραμμα ενίσχυσης

    Ειδήσεις

    Το " πράσινο φως" έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει το Υπουργείο Οικονομίας ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Το πρόγραμμα αυτό που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δύο σκέλη:

    -Το πρώτο αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν επιχειρήσεις. Το ύψος της εγγύησης του δημοσίου μπορεί να φτάσει έως και το 90% του παρεχόμενου δανείου, ενώ το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της. -Το δεύτερο αφορά την επιδότηση επιτοκίου. Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φτάνει μέχρι το τέλος του 2010. Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι να μην είναι προβληματική μέχρι την 1η Ιουλίου 2008 και να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, σε μια κρίσιμη περίοδο, η επιβίωση και η συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και κατ' επέκταση η απασχόληση και το εισόδημα πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων.

    Είδηση: 23138

    [16] Φορητή συσκευή συλλαμβάνει ιούς

    Μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι δυνατό μέσα σε ελάχιστα λεπτά να διαπιστώσετε αν κάποιος είναι μολυσμένος από κάποιον ιό; Αυτό ακριβώς έγινε πια πραγματικότητα, για πρώτη φορά, από σουηδούς ερευνητές του πανεπιστημίου του Τβέντε, οι οποίοι έφτιαξαν για το λόγο αυτό μια συσκευή-ανιχνευτή που υπολογίζουν να εμφανίσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του 2010. Ο ανιχνευτής όχι μόνο είναι πολύ πιο γρήγορος από ότι επιτρέπουν οι σημερινές συνήθεις τεχνικές εντοπισμού ιών, αλλά είναι και φορητός, συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και μάλιστα από όχι εξειδικευμένο προσωπικό.

    Σύμφωνα με τους δημιουργούς της συσκευής, αν έχουν στη διάθεσή τους τα σωστά αντισώματα για τον ιό της νέας γρίπης (των χοίρων), θα μπορούν να ανακαλύψουν την παρουσία του ιού σε έναν άνθρωπο μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Εκτός από ιούς, η συσκευή ανιχνεύει επίσης βακτήρια, πρωτεΐνες και μόρια DNA.

    Μετά την εμφάνιση της νέας γρίπης, το ζήτημα της έγκαιρης ανίχνευσης αν κάποιος είναι μολυσμένος, έχει αποκτήσει προτεραιότητα. Οι σημερινές τεχνικές δίνουν διαγνωστικά αποτελέσματα μετά από αρκετές ώρες ή και μέρες, ενώ τα τεστ πρέπει να γίνουν σε εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό.

    Η σουηδική συσκευή αναλύει δείγματα σάλιου, αίματος ή άλλου σωματικού υγρού και χρειάζεται κάποιο "υποδοχέα", μια ουσία δηλαδή που αντιδρά με κάποιο μικρο-οργανισμό, η οποία στην περίπτωση ενός ιού είναι ένα συγκεκριμένο αντίσωμα, το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο και "φορτωμένο" στο τσιπ του ανιχνευτή.

    Η συσκευή αποτελείται από δύο μέρη: ένα μικροσκοπικό εργαστήριο-τσιπ κι ένα φορητό ανιχνευτή. Το τσιπ επικαλύπτεται με τους κατάλληλους υποδοχείς-ουσίες, πάνω στις οποίες διοχετεύεται το σωματικό υγρό (αίμα, σάλιο κλπ). Όταν φως λέιζερ διαπερνά το τσιπ, σε περίπτωση που εντοπισθεί κάποιος ιός ή βακτήριο, παρατηρούνται μεταβολές στο φως, αποκαλύπτοντας το "αποτύπωμα" του παθογόνου μικρο-οργανισμού. Η μέθοδος είναι τόσο ευαίσθητη, που μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και την παρουσία ενός και μόνο σωματιδίου ιού.

    Είδηση: 23140

    [17] Προσοχή στα βψιλά γράμματαβ στο Διαδίκτυο

    Το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές ιστοσελίδες κατακλύζονται από διαφημίσεις παιχνιδιών, κουίζ, διαγωνισμών και άλλων ελκυστικών εφαρμογών, για νέους και όχι μόνο. Μόνο που αυτοί οι ιστοχώροι, πέρα από ελκυστικοί είναι και επίφοβοι καθώς πολλοί χρήστες -και κυρίως μικρά παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τα "ψιλά γράμματα" στις διαδικτυακές υπηρεσίες, όσο και ενήλικες - πέφτουν θύματα εξαπάτησης από τις εκάστοτε υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Τους συναντάμε συχνότερα με διαδραστικά banner που διαφημίζουν από τέστ ΙQ μέχρι και γεωγραφικό εντοπισμό φίλων μέσω κινητού.

    Κάνοντας κλικ σε αυτά μεταφερόμαστε σε ιστοσελίδα όπου για να λάβουμε μέρος σε διαγωνισμό, ή για να δούμε τα αποτελέσματα κουίζ στο οποίο απαντήσαμε, θα πρέπει να συμπληρώσουμε προσωπικά στοιχεία και ειδικότερα τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου. Εκείνη τη στιγμή, εγγραφόμαστε ακούσια σε "ειδικές υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης" όπως τα μηνύματα αυξημένης χρέωσης (PSMS).

    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, κατά κανόνα, στους ιστοχώρους αυτούς, αν και υπάρχουν οι όροι χρήσης και πληροφορίες για τις χρεώσεις της εκάστοτε υπηρεσίας, αυτές δεν είναι εμφανείς και ευδιάκριτες.

    Με σκοπό την επιβολή ρυθμίσεων στους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να προστατευθεί ο καταναλωτής διεξάγεται από την ΕΕΤΤ ανοιχτή διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου 2009 με σκοπό την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης.

    Αρκετοί πολίτες έχουν έρθει σε επαφή το τελευταίο διάστημα με το Saferinternet.gr, καταγγέλλοντας ότι αφού συμμετείχαν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες παρατήρησαν ιδιαίτερα αυξημένες χρεώσεις στο κινητό τους τηλέφωνο. Για το λόγο αυτό το Saferinternet.gr σας ενημερώνει:

    - Εφόσον επισκεφθείτε μια τέτοια ιστοσελίδα αναζητήστε στο κάτω μέρος της σελίδας τα "ψιλά γράμματα", δηλαδή τους όρους χρήσης (αλλιώς θα τους βρείτε ως "Όροι και προϋποθέσεις"). Αν δεν υπάρχουν όροι χρήσης καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από τη σελίδα καθώς δεν καθορίζονται οι όροι της συναλλαγής σας με την εκάστοτε εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστοχώρο.

    - Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης και ειδικά το σημείο που αναφέρεται το ύψος των χρεώσεων της υπηρεσίας αλλά και ο τρόπος αποδέσμευσής σας από αυτήν.

    - Αναζητήστε πληροφορίες για το αν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου σας και γενικότερα τα προσωπικά σας στοιχεία θα δοθεί σε τρίτους.

    - Να έχετε υπόψη, ότι από τη στιγμή που συμπληρώνετε τα στοιχεία σας σε κάποια ηλεκτρονική φόρμα, αυτομάτως αποδέχεστε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας και κατά συνέπεια και τις τυχόν χρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

    - Τονίστε στα παιδιά σας τη σημασία της προστασίας των προσωπικών τους στοιχείων. Θα πρέπει πάντα να ζητούν την άδειά σας προτού εγγραφούν σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:

    Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr Δρ. Βερόνικα Σαμαρά & κα. Σταυρούλα Παπαβασιλείου Τηλ. 210 6212365, Κιν. 6942710198 Email:

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy12024 = '&#105;nf&#111;' + '&#64;'; addy12024 = addy12024 + 's&#105;h&#101;ll&#97;s' + '&#46;' + '&#111;rg'; document.write( '' ); document.write( addy12024 ); document.write( '' );

    <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //--> Είδηση: 23145


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 June 2009 - 17:00:29 UTC