Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον ειδικό ανακριτή η κόρη Καραβέλα
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το μοιραίο αεροσκάφος
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Τα αδιέξοδα επιβάλλουν εθνικές εκλογές
  • [04] Ισραηλινές προτροπές στον Ομπάμα
  • [05] Το βήμα που δεν έγινε
  • [06] Nέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

    [01] Στον ειδικό ανακριτή η κόρη Καραβέλα

    Στον ειδικό ανακριτή, οδηγήθηκε η κόρη του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα η οποία συνελήφθη χθες βράδυ, βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τον αρμόδιο ανακριτή, με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα χρήματος). Στον Εισαγγελέα, αναμένεται να εμφανιστούν εντός της ημέρας και η σύζυγος του Χ. Καραβέλα καθώς και οι άλλες δυο κόρες τους, για τις οποίες έχουν επίσης εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Τα εντάλματα αφορούν σε κοινούς λογαριασμούς που είχε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens με μέλη της οικογένειας του. Οι λογαριασμοί ανοίχτηκαν το 2004 και φαίνεται να παρουσιάζουν κίνηση το 2008.

    Οι επόμενες κινήσεις Καραβέλα

    Ο Χρήστος Καραβέλας πάντως , σύμφωνα με τον δικηγόρο του, βρίσκεται στην Γερμανία και προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να εμφανιστεί ενώπιον των γερμανικών αρχών.

    Θα ισχυριστεί σύμφωνα με τον συνήγορό του, πως αν έχουν τελεστεί αδικήματα, τελέστηκαν στην Γερμανία και θα ζητήσει την παρέμβαση της γερμανικής δικαιοσύνης.

    Κι αυτό γιατί οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει εδώ-ξέπλυμα και δωροδοκία- στην Γερμανία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι κακουργηματικού όπως στην χώρα μας.

    Προθεσμία για Σκαρπέλη, Γεωργίου

    Τη Δευτέρα, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Siemens, Γ. Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου, που παραμένουν κρατούμενοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη.

    Οι συνήγοροί τους διαμαρτύρονται και ζητούν μεγαλύτερη προθεσμία καθώς δεν έχουν ακόμα παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας , που συνεχίζει από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων, και ως εκ τούτου-όπως λένε- αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

    Ωστόσο αμφίβολο είναι αν τελικώς οι κατηγορούμενοι θα πάρουν το σύνολο της δικογραφίας, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών που άναψε το πράσινο φώς για να δοθούν τα αντίγραφα.

    ΕΔΕ για την καθυστέρηση

    Την ίδια ώρα, Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η Ντόρα Μπακογιάννη για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ όσον αφορά στην ενημέρωση για τις κινήσεις του Χρήστου Καραβέλα στην Ουρουγάη, του δεύτερου κατηγορούμενου που διέφυγε στο εξωτερικό.

    Παντελώς ανυπόστατα, χαρακτήρισε, το Υπ. Δικαιοσύνης, δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 48ωρη καθυστέρηση του Υπουργείου.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

    "Το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας της χώρας στην Ουρουγουάη, έφτασε με κλητήρα του Υπ. Εξωτερικών στο Υπ. Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαίου στις 14.30 και όχι την Τρίτη 26 Μαίου, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε μερίδα του Τύπου."

    Είδηση: 23019

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το μοιραίο αεροσκάφος

    Ειδήσεις

    Όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Airbus Α330 της Air France, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη μέση του Ατλαντικού, ενώ πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι, με 228 επιβάτες και πλήρωμα. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού αερομεταφορέα, εντοπίστηκε κατά προσέγγιση "μερικών δεκάδων" ναυτικών μιλίων η ζώνη όπου εξαφανίσθηκε το αεροσκάφος. Σύμφωνα με την εταιρία, το Airbus χτυπήθηκε πιθανότατα από κεραυνό, καθώς λίγο πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ έστειλε αυτόματο σήμα για αποσυμπίεση της καμπίνας και βραχυκύκλωμα. Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους προέδρους της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

    Εντοπίστηκε η ζώνη όπου εξαφανίσθηκε το αεροσκάφος

    Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση AF 447, απογειώθηκε από το Ρίο το βράδυ της Κυριακής και αναμενόταν να προσγειωθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, καθώς χάθηκε περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Βραζιλίας και Αφρικής.

    Περίπου 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι "μηδαμινές". Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Air France, μιας εταιρείας που δεν είχε κανένα νεκρό σε ατύχημα μετά τη συντριβή του Κονκόρντ, τον Ιούλιο του 2000. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 113 άτομα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας, στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί.

    Οι έρευνες, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, επικεντρώνονται σε μια ζώνη που απέχει 1.100 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Νατάλ. Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Ντακάρ. Η Βραζιλία συμμετέχει με έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία, τα οποία έπλεαν στη ζώνη όπου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας στο Πεντάγωνο να βοηθήσει στον εντοπισμό του Airbus.

    Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο, αυτόματο σήμα που έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    Δεν έχει εντοπιστεί όμως ούτε ίχνος και κανένα από τα τρία ραδιοβοηθήματα δεν έχει εκπέμψει σήμα, κάτι που σύμφωνα με το Cnes (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σημαίνει ότι "η καταστροφή ήταν πολύ γρήγορη".

    Ο διευθυντής επικοινωνιών της Air France Φρανσουά Μπρους δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό. "Είχε εισέλθει σε μια ζώνη όπου επικρατούσε θύελλα, με σφοδρές αναταράξεις, που προκάλεσαν δυσλειτουργίες" πρόσθεσε.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν "κάθε αναγκαία βοήθεια" για να προσδιοριστεί το τι ακριβώς συνέβη στο αεροσκάφος της Air France, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο γαλλικό δίκτυο i-TV.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Αγωνιώδεις έρευνες πάνω από τον Ατλαντικό

    Είδηση: 23012

    [03] Γ. Παπανδρέου: Τα αδιέξοδα επιβάλλουν εθνικές εκλογές

    Tα αδιέξοδα που έφερε η ΝΔ στη χώρα επιβάλλουν εθνικές εκλογές, τονίζει σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή ότι δεν διαθέτουν κανένα σχέδιο για το μέλλον. Όσον αφορά την υπόθεση Siemens, αναφέρει ότι μετά τη δραπέτευση βασικών υπόπτων στο εξωτερικό, οι αρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Χθες, ο κ. Παπανδρέου έδωσε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση του ANT1, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία κλίματος ανομίας και ατιμωρησίας και για έλλειψη σχεδίου διεξόδου από την οικονομική κρίση.

    "Όμηρος συμφερόντων η κυβέρνηση"

    Στη συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο", ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί με κάθε μικρό και μεγάλο φαινόμενο αδιαφάνειας και τονίζει ότι "δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε οι προτάσεις μας είναι πράγματι φιλόδοξες".

    "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στόχος μου να αλλάξουμε απλά το κόμμα στην κυβέρνηση αλλά να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο. Ένα ευνομούμενο κράτος που θα βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής" σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

    Μιλώντας στον ANT1, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές και κάλεσε του πολίτες να δώσουν το "παρών" στις κάλπες της 7ης Ιουνίου.

    Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι, εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

    Ερωτηθείς, δε, για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τιμά τον κ. Παπούλια, αλλά θα λάβει τις αποφάσεις του σύμφωνα με το συμφέρον του τόπου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Διαφάνεια για όλους και για όλα

    Ευρωεκλογές 2009

    Παλαιοτερα αρθρα: 02/06/2009 08:54 - Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της Κυριακής 02/06/2009 08:35 - Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στον ALTER 01/06/2009 19:11 - "Ενδυνάμωση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων" 01/06/2009 15:33 - Καρατζαφέρης: "Πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές" 01/06/2009 14:30 - Παπαρήγα για οικολογία και ευρωεκλογές

    Επομενο >>

    SEO by Artio

    Είδηση: 23018

    [04] Ισραηλινές προτροπές στον Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Σαφής ήταν η προτροπή των Ισραηλινών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, να κινηθεί στις ίδιες κατευθύνσεις με τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους στο θέμα του εποικισμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκιλάντ Ερντάν, υπουργός Περιβάλλοντος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου: "Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητώντας να παγώσει η οικοδόμηση οικισμών, συμπεριλαμβανομένων και παιδικών σταθμών, αποκλείει τις συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει το Ισραήλ με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Το 2004, ο κ. Μπους επισήμανε σε επιστολή του πως η ανοικοδόμηση μπορεί να συνεχιστεί στην Ιουδαία-Σαμάρια και σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το Ισραήλ εκκένωσε το 2005 περίπου είκοσι οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών γνωρίζουν τις συμφωνίες αυτές".

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ομπάμα έχει δηλώσει στον αμερικανικό κρατικό ραδιοσταθμό NPR, ότι υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα απέναντι στο Ισραήλ σχετικά με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και τον εποικισμό, κάνοντας λόγο για την υπάρχουσα γενική τάση στην περιοχή, που είναι "ιδιαίτερα αρνητική" για τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα.

    Είδηση: 23016

    [05] Το βήμα που δεν έγινε

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Η ποιητική ανθολογία ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ... είναι η πρώτη παρουσία του γιατρού Σταμάτη Βασίλαρου στα ελληνικά γράμματα. Τα ποιήματα που περιέχει είναι το στιχουργικό απόσταγμα της μακρόχρονης θητείας του ποιητή, τόσο ως επιστήμονα όσο και ως ευαίσθητου συμμέτοχου γεγονότων τέχνης, μνήμης, οικογενειακής ζωής.

    Η καθημερινή συνδιαλλαγή με τον ανθρώπινο πόνο και η έμφυτη έλξη απ' την καλλιτεχνική δημιουργία, διαμόρφωσαν το συγκινησιακό υπόβαθρο ώστε η γραφίδα του, για 50 και πλέον έτη, να καταγράφει αδιάκοπα, σε ποιητική μορφή, αυτές τις στιγμές ταυτόχρονα με στιγμές ευχάριστης (ή και επώδυνης) ενδοσκόπησης και αναζήτησης.

    Παρά το αυθόρμητο, τα ποιήματα του Βασίλαρου παρουσιάζονται καλοδουλεμένα, τα διακρίνει αρτιότητα μορφής, καθαρότητα ύφους, αυθεντικότητα, γεγονός που παρακίνησε περιστασιακούς αναγνώστες και φίλους να τον ενθαρρύνουν να τα παρουσιάσει ευρύτερα διαμέσου μιας έκδοσης.

    Βασικός παρακινητής ήταν ο σπουδαίος ζωγράφος και φίλος του, ο Χέρμαν Μπλάουτ, ο οποίος ανέλαβε να συνοδέψει την έκδοση με μια σειρά εξαιρετικών σχεδίων, εμπνευσμένων από κάθε ποίημα ξεχωριστά. Η αναγωγή σε ψυχικές διαθέσεις μέσω των ποιημάτων, τώρα οπτικοποιείται και δίνει στον αναγνώστη, ένα ολοκληρωμένο σύνολο λόγου-εικόνας. Ο διακριτικός χρωματισμός επιτρέπει στο λόγο να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία και οι ιδιότυπες ανθρώπινες φιγούρες μας μεταφέρουν στο ξεχωριστό καλλιτεχνικό στερέωμα του Μπλάουτ. Η όλη μορφή του βιβλίου, φροντισμένου απ' την ομάδα παραγωγής των εκδόσεων ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, παραπέμπει περισσότερο σε λεύκωμα τέχνης παρά σε τυπική ποιητική ανθολογία.

    Ο κατατοπιστικός πρόλογος από τον ομότιμο καθηγητή κ. Μιχάλη Γ. Μερακλή προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια ώστε ευκολότερα να μπορέσουν να αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα που ακολουθούν. Επιπλέον του κ. Μερακλή, η παρουσίαση του βιβλίου (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 04/05/09) από πνευματικούς ανθρώπους του διαμετρήματος του κριτικού κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, του ηθοποιού κ. Γ. Γεωγλερή, της φιλολόγου-συγγραφέως κας Δ. Μήττα του εξασφαλίζει τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τη συνέχεια.

    Πιστεύοντας ότι έχει τις προδιαγραφές και τις προοπτικές να προσφέρει περαιτέρω στα ελληνικά γράμματα, αναμένουμε την επόμενη εργασία του Σταμάτη Βασίλαρου. Η δεξαμενή εμπειριών που ήδη έχει συσσωρεύσει μετά από χρόνια ουσιαστικής συνδιαλλαγής με τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο ζηλευτή πρώτη ύλη για έναν λογοτέχνη.

    Παλαιοτερα αρθρα: 01/06/2009 12:11 - Φεστιβάλ Τεχνών και Νέων Τεχνολογιών' 09 01/06/2009 10:04 - EJEKT Festival στις 18 και 19 Ιουνίου 29/05/2009 10:29 - Η Giusy Ferreri ζωντανά στην Ελλάδα 27/05/2009 11:08 - Το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο 26/05/2009 17:10 - 15o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Επομενο >>

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 06 2009 09:19

    SEO by Artio

    Είδηση: 23010

    [06] Nέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

    Ειδήσεις

    Επανέρχονται στη δημοσιότητα, δημιουργώντας νέα ένταση, τα σενάρια για την πραγματοποίηση νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap. Λίγες μέρες μετά την εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς, η Βόρεια Κορέα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τις νοτιοανατολικές της ακτές.

    Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζονται και οι αμερικανικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι η εκτόξευση του πυραύλου προετοιμάζεται στη βάση Ανμπιόν, στην επαρχία Κανγκουόν, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σεούλ, πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας.

    Είδηση: 23014


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 June 2009 - 9:02:07 UTC