Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινοβουλευτική ομάδα σχημάτισε το αλβανικό κόμμα του Σελμάνι
  • [02] Συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο υπέγραψαν Σερβία και Τουρκία
  • [03] Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου

    [01] Κοινοβουλευτική ομάδα σχημάτισε το αλβανικό κόμμα του Σελμάνι

    Ειδήσεις

    Στη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας, προχώρησε τη Δευτέρα το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα "Νέα Δημοκρατία" του Ιμερ Σελμάνι, καθώς ένας ακόμη βουλευτής του έτερου αντιπολιτευόμενου, "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, προσχώρησε στις τάξεις της "Νέας Δημοκρατίας", με αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Σελμάνι να διαθέτει πλέον πέντε βουλευτές, αριθμός απαραίτητος για τη σύσταση αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Σελμάνι, ανακοινώνοντας το σχηματισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας, ανέφερε ότι η "Νέα Δημοκρατία" θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητικό αντιπολιτευόμενο λόγο και διέψευσε τις φήμες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για τη συμμετοχή της "Νέας Δημοκρατίας» στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.

    Η "Νέα Δημοκρατία" σχηματίστηκε μετά τις περυσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, όταν ο Ιμερ Σελμάνι, αντιπρόεδρος τότε του DPA, και μία μερίδα στελεχών του κόμματος του κ. Θάτσι, αποχώρησαν από το κόμμα αυτό, επειδή διαφώνησαν με τις πολιτικές και κομματικές επιλογές του Μέντουχ Θάτσι. Και οι πέντε βουλευτές της "Νέας Δημοκρατίας" είχαν αναδειχτεί βουλευτές με το DPA.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου 2008, τα αλβανικά κόμματα είχαν εκλέξει 29 βουλευτές στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, το οποίο απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

    Η "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, είχε εκλέξει 18 βουλευτές, ενώ το DPA είχε αναδείξει 11. Πλέον, το κόμμα του κ. Θάτσι έχει απομείνει με 6 βουλευτές. Ο Ιμερ Σελμάνι συμμετείχε ως υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και απέσπασε ποσοστό περίπου 15%, πολύ μεγαλύτερο από τα ποσοστά που απέσπασαν οι υποψήφιοι των δύο άλλων αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ για το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξελέγη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, υποψήφιος του VMRO-DPMNE, ο οποίος στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 5 Απριλίου, επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), της οποίας, από τις 24 Μαΐου, ηγείται και πάλι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Είδηση: 23009

    [02] Συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο υπέγραψαν Σερβία και Τουρκία

    Ειδήσεις

    Συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2010, υπέγραψαν Σερβία και Τουρκία. Η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη από τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς και τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας Ζαφίρ Τσαλαγιάν.

    Με την συμφωνία αυτή προβλέπεται η εξαγωγή από την Σερβία προς την Τουρκία και το αντίθετο βιομηχανικών προϊόντων χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Όπως ανέφερε στα σερβικά ΜΜΕ ο κ. Μλάτζαν Ντίνκιτς πρόκειται για μία συμφωνία ασύμμετρης απελευθέρωσης του εμπορίου προς όφελος της Σερβίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως εξήγησε ο Ντίνκιτς, ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στην εισαγωγή κάποιων προϊόντων από την Τουρκία, κυρίως γεωργικών, κλωστοϋφαντουργικών και μεταλλουργικών ενώ η Σερβία θα μπορεί να εξάγει όλα τα βιομηχανικά προϊόντα χωρίς δασμούς. Από το 2015 θα αρχίσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες.

    Είδηση: 23008

    [03] Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου

    Ειδήσεις

    Αφιερωμένος στα παιδιά ο μήνας Ιούνιος και είναι μία αφορμή για συζήτηση για τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει ελεύθερο, να αναπτύσσει την προσωπικότητα του σε υγιείς συνθήκες διαβίωσης, να έχει την προστασία και τη στήριξη από την οικογένειά του, την πρόσβαση στην τροφή, την περίθαλψη και την εκπαίδευση. Στις 4 Ιουνίου εορτάζεται η "Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών". Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

    Οι στατιστικές προκαλούν τρόμο. Δύο εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. θύματα ενδοοικογενειακής βίας πέφτουν 80.000 παιδιά κάθε χρόνο στην Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

    Η 12η Ιουνίου είναι η παγκοσμία ημέρα εναντίον της παιδικής εργασίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μία γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

    Όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και παράνομης εργασίας, καθώς και από κάθε είδους προκαταλήψεις.

    Κι αν όλα αυτά ακούγονται αυτονόητα, σε έναν κόσμο που διατείνεται κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, είναι αναγκαίο να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά και στην άλλη όψη του νομίσματος. Πώς αισθάνεται ένα παιδί που ζει στις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας, στο Νταρφούρ του εμφυλίου πολέμου, στην Ινδία της δουλείας; Υπάρχουν παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά, τροφή, νερό, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, αγάπη, οικογενειακή θαλπωρή. Υπάρχουν παιδιά που γίνονται καθημερινά θύματα της βάναυσης εκμετάλλευσης από τους «συνανθρώπους» τους, που υφίστανται σωματική, ψυχική και σεξουαλική κακοποίηση, που αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και όχι ως ανθρώπινα όντα.

    Είδηση: 23007


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 June 2009 - 20:59:52 UTC