Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
  • [02] Εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις για την Ολυμπιακή
  • [03] 181 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [04] Στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
  • [05] Έλεγχος της Βαγδάτης από την ιρακινή αστυνομία
  • [06] Ευρω-συντονισμός κατά της κρίσης
  • [07] Το Σχολείο Γυναικών του Μολιέρου στο θέατρο Παλλάς
  • [08] Η υγρασία αποτρέπει την εξάπλωση της γρίπης
  • [09] Κολεξιόν από σοκολατάκια και γλειφιτζούρια με μυρμήγκια, κάμπιες και ταραντούλες
  • [10] Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
  • [11] Ζιμπάμπουε: Νεκροί και ασθενείς αυξάνονται λόγω της χολέρας
  • [12] ΣΥΝ: Το δημόσιο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης
  • [13] Συνάντηση ιδιοκτήτη του «Harrods» με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού
  • [14] ΠΑΣΟΚ: αδρανής η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
  • [15] Στην ΥΠΑ ο Στυλιανίδης για ενημέρωση
  • [16] Αθώος ο οδηγός του λεωφορείου στην τραγωδία των Τεμπών
  • [17] Προτεραιότητες του Υπ.Ανάπτυξης για '09
  • [18] Νέες εκκλήσεις Ομπάμα προς το Κογκρέσο

    [01] Εγκρίθηκε το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

    Πολιτική

    Το σχέδιο νόμου για την ψήφο των απόδημων ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρεία του Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποιήσεων σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση των περιφερειών και την επιστολική ψήφο και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει και να μην στερήσει το δικαίωμα από τους απόδημους να έχουν λόγο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Όπως τόνισε κ. Παυλόπουλος, η ψήφος θα καταμετράται στην επικράτεια και τα κόμματα θα έχουν την δυνατότητα να βάζουν έως τρεις εκπροσώπους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής, καθώς και για την πρόταση της ΜIG, ενώ, νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Κυβερνητικής, ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψηφίστηκε διάταξη για την συμμετοχή των αποδήμων στην πολιτική ζωή του τόπου και στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν είχε φέρει σχετικό εκτελεστικό νόμο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι γνωστό ότι υπήρξε δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εξαρχής για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου. Από το 2006, συμπλήρωσε, υπήρξε ένα πρώτο σχέδιο το οποίο συζητήσαμε με τα κόμματα, καθώς χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για να ψηφιστεί ο νόμος.

    Όπως σημείωσε, μετά από συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία και του υπουργείου Εξωτερικών, "καταλήξαμε με τα κόμματα σε ορισμένους άξονες, τους οποίους αποτυπώσαμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο αυτή κατατίθεται στη Βουλή".

    Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών. Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

    Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατά τη διακριτική του ευχέρεια.

    Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών.

    Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.

    "Σημασία έχει να υπάρξει η πρώτη εφαρμογή και μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Οι απόδημοι που ψηφίζουν προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα και τόνισε ότι "δεν μπορεί να στερήσουμε από τους αποδήμους το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι συνταγματική επιταγή αλλά και χρέος μας απέναντί τους, όταν γνωρίζουμε πόσα τους οφείλουμε και πόσο είναι δυνατόν να ανανεώσουν την πολιτική ζωή του τόπου με τη συμμετοχή τους και με τις ιδέες τους".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ψήφος των αποδήμων αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και επιταγή του Συντάγματος, και δεν έχει σχέση ούτε με τις Ευρωεκλογές ούτε με τις επόμενες εκλογές.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι έχει προηγηθεί διάλογος με όλα τα κόμματα της Βουλής κι έχει γίνει επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και θα τεθεί σε εφαρμογή στις εκλογές που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011.

    Ερωτηθείς για το αν έχουν προκύψει διαφοροποιήσεις όσον αφορά στη θέση των κομμάτων σε σχέση με το παρελθόν, ο Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για μια μεταβατική ρύθμιση για την οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί η Βουλή.

    Είδηση: 18765

    [02] Εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις για την Ολυμπιακή

    Πολιτική

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, μεταξύ των συμβούλων αποκρατικοποίησης και εκπροσώπων του ομίλου ΜΙG.Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 μετά το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στην οδό Αίολου.

    Εν τω μεταξύ, όπως έχει επισημάνει η MIG σε ανακοίνωση της, εφ' όσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, προτίθεται να παραχωρήσει οικειοθελώς στο Ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης της Ολυμπιακής σε χρονικό διάστημα μέχρι και 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή των επομένων εκλογών.Επίσης, η MIG έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμη και να συμπράξει στην διαδικασία αυτή, με οποιοδήποτε άλλο υγιή επιχειρηματικό ή επενδυτικό όμιλο επιθυμεί, αλλά και να αποσυρθεί, εάν κάποιος άλλος Έλληνας σοβαρός ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιθυμεί τη δική της συμμετοχή.Παράλληλα, η MIG έχει δηλώσει ότι «μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, την τελική απόφαση για την απόκτηση της Ολυμπιακής, θα λάβει το Δ.Σ. της MIG, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων και την επίτευξη ή μη της επιθυμητής διακομματικής συναίνεσης, αλλά και την κοινωνική αποδοχή για τις εξελίξεις αυτές στον εθνικό μας αερομεταφορέα».

    "Δεν πρόκειται για αποκρατικοποίηση μίας ημέρας", σχολίασε ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων αποκρατικοποίησης και της ΜΙG για την Ολυμπιακή που άρχισαν σήμερα.Ο νέος υπ. μεταφορών & επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης που επισκέφθηκε σήμερα το πρωΐ τον πύργο έλεγχου στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν είναι αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ΟΑ, σχολίασε λέγοντας ότι πάντα είναι αισιόδοξος.

    Το ύψος του τιμήματος που προτίθεται να διαθέσει ο κ. Βγενόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται στα 200 εκατομμύρια β¬, ποσό το οποίο υπερκαλύπτει την αποτίμηση των 160 εκατομμυρίων β¬ και για τις τρεις εταιρείες.Βεβαίως, υπολείπεται του ποσού που περιλαμβάνει και τα προαιρετικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της Ολυμπιακής, δηλαδή, αεροσκάφη, ακίνητα και τεχνικό εξοπλισμό, τα οποία εκτιμώνται σε 118 εκατομμύρια β¬ επιπλέον.

    Παράλληλα, με τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, εξακολουθεί να παραμένει εν ισχύ η ανοικτή πρόσκληση για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις προς όποιον επιχειρηματία ή άλλον επιχειρηματικό όμιλο το επιθυμεί, να δηλώσει δημοσίως ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει στον εθνικό -ακόμα- μας αερομεταφορέα, αποκτώντας εν μέρει ή εν συνόλω την Ολυμπιακή.

    Παρ' ότι οι διαπραγματεύσεις με όσους εκδηλώσουν δημόσια ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή θα είναι ολιγοήμερες, τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν για να λειτουργήσει η Ολυμπιακή υπό ιδιωτικά κεφάλαια από την 1η Μαΐου όπως αρχικά προβλεπόταν.

    Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Α. [Σ..Ε.Ο.Α.Ε.], έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται «η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους», η καταβολή της αδείας και του επιδόματος αδείας για το 2008 στους απολυμένους συμβασιούχους και καλύτερες συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Χρήστο Γυριχίδη «μόνο για τον μήνα Νοέμβριο οφείλονται η άδεια και το επίδομα σε 532 εργαζομένους, ενώ έχουν λήξει συμβάσεις και τους επόμενους μήνες, χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις».Τριμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων έγινε δεκτή από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Σταύρο Καλαφάτη και τον ενημέρωσε για τα αιτήματά τους.

    Πάντως, σημαντική θεωρείται η εξέλιξη της διαφορετικής από ό,τι μέχρι τώρα προσέγγισης του θέματος από τους εργαζομένους, οι οποίοι μετά την χθεσινή συνάντησή τους με τον κ. Στυλιανίδη, χαρακτήρισαν θετικό το ενδιαφέρον Βγενόπουλου, για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

    Είδηση: 18764

    [03] 181 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Ειδήσεις

    Τους 181 έφθασαν οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στην Νοτιοανατολική Αυστραλία, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη εκατομμύρια στρέμματα γης και εκατοντάδες σπίτια που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές για να δώσουν τέλος στον πύρινο εφιάλτη.

    Συγκεκριμένα, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της αστυνομίας, κάνει λόγο για 181 νεκρούς, αριθμός που εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί που κάνουν έρευνες στα σημεία όπου πέρασε η φωτιά βρίσκουν συνεχώς απανθρακωμένα πτώματα ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ή κυκλώθηκαν από τις φλόγες. "Προχωρούμε δρόμο-δρόμο, σπίτι-σπίτι", δήλωσε η νομάρχης της Βικτόριας, Κριστίν Νίξον, η οποία προειδοποίησε ότι "δυστυχώς περιμένουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ελπίζουμε ότι θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας".

    Η πρωτοφανής τραγωδία με τον, χωρίς προηγούμενο, αριθμό των θυμάτων ανάγκασε τις αρχές να δημιουργήσουν ένα προσωρινό νεκροτομείο στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Βικτόρια, προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες.

    Παράλληλα, οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για την αιτία των πυρκαγιών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών των Διωκτικών αρχών, δείχνουν να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες. Για τον λόγο αυτό και στο πλαίσιο των ερευνών έχουν προσαχθεί ως ύποπτα δεκάδες άτομα, ενώ ήδη στοιχεία για εμπρησμό έχουν προκύψει σε βάρος ,ενός 35χρονου και ενός ανηλίκου.

    Πάντως πέρα από τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς, αναλυτές θεωρούν ότι ο τραγικός απολογισμός των φετινών πυρκαγιών πρέπει να αποτελέσει σήμα κινδύνου για τους πολίτες, και τους πολιτικούς, για τις κλιματικές αλλαγές και να αποτρέψει τις προσπάθειες της βιομηχανίας για αύξηση των ορίων εκπομπών ρύπων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

    "Αυτό που θα μπορούσαν να καταφέρουν οι πυρκαγιές είναι να "πνίξουν" το θέμα. Νομίζω τώρα ότι η προσοχή της κοινής γνώμης έχει επικεντρωθεί πάλι στις κλιματικές αλλαγές. Ξέραμε τι έχουν προβλέψει οι επιστήμονες, αλλά τώρα το βλέπουμε στην πράξη", λέει ο Μάθιου Κλαρκ του Πανεπιστημίου Ντίκιν της Μελβούρνης.

    Είδηση: 18756

    [04] Στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

    Πολιτική

    Η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης, στη συνάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με την ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης.Η κυρία Πετραλιά, τόνισε ότι εφαρμόζεται το στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, με έμφαση στο Πρόγραμμα των Ανθρωπίνων Πόρων.Οι έμποροι, ζήτησαν να αποποινικοποιηθούν οι οφειλές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο και να αρθούν οι -μεταξύ των ασφαλισμένων- ανισότητες στις συντάξεις μετά την ενοποίηση του ταμείου τους.

    Τις προτάσεις τους για τη σύνταξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου που εν μέσω κρίσης θα βοηθήσει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, θα καταθέσουν οι έμποροι στο υπουργείο Απασχόλησης, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι τους μετά τη συνάντηση που είχαν με την αρμοδία υπουργό, την κυρία Φάνη Πετραλιά.

    Από την πλευρά της, όπως δήλωσε η υπουργός, "αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της απασχόλησης, δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, Στο πλαίσιο αυτό συνεννοηθήκαμε και με την ΕΣΕΕ, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον μεγάλο πρόγραμμα των ανθρωπίνων πόρων του 2007-2013 που προχωρεί η "Κατάρτιση Α.Ε" και αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Δ. Αρμενάκης, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα πλήξει καίρια την απασχόληση στην Ελλάδα λόγω της μικρής κλίμακας των επιχειρήσεων.Ωστόσο, πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση σύνταξης ενός επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο εν μέσω κρίσης θα ενισχύσει τη δυνατότητα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης στο εμπόριο.

    Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζήτησαν την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και την άρση των ανισοτήτων στην απονομή σύνταξης των τέως ασφαλισμένων του Ταμείου Εμπόρων και του ΤΕΒΕ.

    Επίσης, ζήτησαν σταθερή χρηματοδότηση του Ταμείου τους και να συνταχθεί μία μελέτη εισροών - εκροών, ούτως ώστε, η χρηματοδότηση κάθε χρονιά να καλύπτει το έλλειμμα που δημιουργείται.

    Παράλληλα, πρότειναν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε κάποιο επίπεδο και στα μέτρα του δυνατού, όπως επίσης, φοροελαφρύνσεις, κυρίως μέσω της δημιουργίας αφορολόγητου, αποθεματικού αποκλειστικά για την απασχόληση.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κ. Δ. Κοντός, Δ. Μαμμωνάς και Κ. Τσουτσοπλίδης, οι διοικητές του ΟΑΕΔ, κ. Γ. Βερναδάκης και του ΟΑΕΕ, κ. Κ. Παπαθανασίου.

    Από την πλευρά των εμπορικών συλλόγων ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ κ. Δ. Αρμενάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Β. Κορκίδης.

    Είδηση: 18777

    [05] Έλεγχος της Βαγδάτης από την ιρακινή αστυνομία

    Προς το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται η παράδοση του ελέγχου της Βαγδάτης στην αστυνομία του Ιράκ, από το στρατό των ΗΠΑ. Οριοθετώντας τους στόχους των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός Ντάνιελ Μπόλγκερ, δήλωσε: "Θα είμαστε πιο ενεργοί στην επαρχία. Στοχεύουμε να αποτρέψουμε τους τρομοκράτες να εισέλθουν στην πρωτεύουσα και θα αφήσουμε τον έλεγχο για τα εγκλήματα στην ιρακινή αστυνομία".

    To πλαίσιο της υπογραφείσας το Νοέμβριο του 2008 αμερικανο-ιρακινής συμφωνίας για την ασφάλεια, προβλέπει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις πόλεις του Ιράκ, έως το τέλος του Ιουνίου, αλλά και την οριστική αποχώρησή τους από τη χώρα, μέχρι το τέλος του 2011. Κάνοντας απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης, ο κ. Μπόλγκερ έκανε λόγο για βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι σε πολλούς τομείς. Μπορούμε να δούμε τις αλλαγές αυτές παντού, στους δρόμους, αλλά υπάρχουν ακόμα και αρκετοί παλιάνθρωποι".

    Είδηση: 18778

    [06] Ευρω-συντονισμός κατά της κρίσης

    Ειδήσεις

    Συντονισμός για κινήσεις αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης αναζητήθηκε στη συνεδρίαση του EcoFin, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ήταν η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και η εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας. Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει περί τα τέλη του μηνός. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου σε συνέντευξη Τύπου επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι η μείωση του ελλείμματος, με ήπιο τρόπο και κοινωνική ισορροπία. Σημειώνεται ότι η ΕΕ αποφάσισε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία για το τέλος Φεβρουαρίου.

    Κρίσιμο το 2009 για ανάπτυξη-έλλειμμα

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τραπεζών, όπως δήλωσε ο υπουργός, οι «27» συμφώνησαν σε μία σειρά τομείς που αφορούν το συντονισμό των δράσεών τους, αλλά και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και τη διαφάνεια.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής θα επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν υπό την κρίση του Ecofin.

    O Γ. Παπαθανασίου ερωτηθείς αν από τις γενικές συζητήσεις που έγιναν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των τραπεζών, προκύπτει ανάγκη αναθεώρησης του πακέτου για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές τράπεζες, ελάχιστα έχουν εκτεθεί σε συμμετοχές σε αυτού του είδους τις επενδύσεις.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ. Παπαθανασίου υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της αξιοπιστίας των κανόνων.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι με βάση το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες, έχει αναλάβει τη δέσμευση να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2011. «Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας, των πολιτών και αυτό απαιτούν οι αγορές», ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος χαράσσεται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες, ως προς το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2009. Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η ανάπτυξη θα είναι στο 1,1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,2% που προβλέπει η Επιτροπή.

    Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως ναι μεν η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2011, πλην όμως αν της ζητηθεί να συμβεί αυτό το 2010, δεν είναι ανέφικτο, αφού με βάση και τις ελληνικές προβλέψεις, το ελληνικό έλλειμμα θα είναι και το 2010 κοντά στο όριο του 3%. «Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και η ανάπτυξη που περιμένουμε είναι πραγματοποιήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την πρόσφατη πώληση κρατικών ομολόγων εισπράχθηκαν 7 δισ. ευρώ και το spread ήταν στο 190. «Η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, παρά τις κατά καιρούς φήμες και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που εντοπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου.

    Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και το ζήτημα των υψηλών spread. Ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε, ακόμη, ότι διευκρίνισε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως το θέμα του μεγάλου χρέους και των μεγάλων spreads, τα οποία η Ελλάδα πληρώνει για την χρηματοδότηση του χρέους και την επαναχρηματοδότηση των αναγκών της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ευρωομόλογα, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό τις συζητήσεις, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταλήξει πουθενά.

    Τέλος, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin προετοίμασε «τα μηνύματα» που θέλει να στείλει η Ευρωζώνη στις Συνόδους G7 και G20, σχετικά με την κρίση, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την παγκόσμια ανισορροπία.

    Ακόμη, όπως δήλωσε ο ίδιος, παρουσιάστηκε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας, η οποία δίνει έμφαση στις πολιτικές που τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέγουν και κυρίως στις πολιτικές που θα μειώνουν τις επιπτώσεις στην κρίση και στην απασχόληση.

    Αντιδράσεις

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: "Η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια να μεγαλώνει την ανισομετρία μεταξύ των κρατών - μελών της και από την άλλη να καθιστά πιο άγρια την επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Παρά την όξυνση των αντιθέσεών τους όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφωνούν και συντονίζονται στη λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων πρώτα απ' όλα στα εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας. Είτε με επιτήρηση, είτε χωρίς, η πολιτική του «ευρωμονόδρομου» δεν αλλάζει. Οι εξελίξεις επιβάλλουν στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στα λαϊκά στρώματα να πετάξουν στα σκουπίδια όλα τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΕΕ. Να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης, για την οποία ευθύνονται τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων, ο καπιταλισμός".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπαθανασίου για τις εργασίες του Ecofin, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:"Η Σύνοδος του Ecofin ήρθε να επιβεβαιώσει την αγκύλωση και το πλήρες αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων συνθηκών και θεσμών πάνω στους οποίους πορεύεται η Ε.Ε. Αυτές οι συνθήκες και οι θεσμοί, των οποίων δηλώθηκε η τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια, αντί να αποδυναμώνουν, επιτείνουν και καθιστούν όλο και πιο εφιαλτική την καπιταλιστική κρίση. Η κυβέρνηση, εκτός τόπου και χρόνου, όσο βλέπει την οικονομία να βουλιάζει και την κοινωνία να εξωθείται σε απόγνωση, τόσο οχυρώνεται πίσω από τα πιο ακραία αγοραία δόγματα, επιρρίπτοντας όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Σήμερα όσο ποτέ γίνεται αναγκαία μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Στο Ecofin το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης

    Είδηση: 18774

    [07] Το Σχολείο Γυναικών του Μολιέρου στο θέατρο Παλλάς

    Ειδήσεις

    Για μια μοναδική παράσταση έρχεται στην Eλλάδα ο πολυβραβευμένος Γάλλος ηθοποιός Nτανιέλ Οτέιγ, η οποία γοήτευσε πέρυσι κοινό και κριτικούς στο Παρίσι. O λόγος για το θεατρικό έργο του Mολιέρου «Σχολείο Γυναικών», παραγωγής του ιστορικού θεάτρου OdΓ©on-ThéÒtre de l'Europe, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Παλλάς.

    Μετά τον «Mισάνθρωπο» και τις «Kατεργαριές του Σκαπίνου» που σφραγίστηκαν από την ερμηνεία του Ντανιέλ Οτέιγ και δέκα χρόνια έπειτα από τον «Tαρτούφο», ο Οτέιγ ξανασυναντά τον Mολιέρο, αυτή τη φορά δίπλα στον υπερδραστήριο και ευφυή θεατρικό σκηνοθέτη Zαν-Πιερ Bενσάν.

    O Zαν-Πιερ Bενσάν του εμπιστεύεται τον πρώτο ρόλο σε ένα από τα πλέον εφευρετικά, πρωτοποριακά και συνάμα αστεία έργα του Mολιέρου, ο οποίος στο είδος του σατιρικού έργου συνεχίζει να μας ψυχαγωγεί μέχρι και σήμερα. Ένας άνδρας, ο Aρνόλφ, έχοντας εμμονή με τη γυναικεία μοιχεία, έχει πάρει υπό την προστασία του την μικρή Aγνή, για να την κάνει μια μέρα την ιδανική γι' αυτόν γυναίκα. Tην κλείνει στο σπίτι αφήνοντάς την στο σκοτάδι σε σχέση με ό,τι αποτελεί τον έξω κόσμο. Μεγαλώνει -δηλαδή- μέσα σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «αφέλεια». Μια μέρα, το κορίτσι ερωτεύεται έναν νεαρό περαστικό, τον Οράτιο, και ο Αρνόλφ προσπαθεί να την αποσπάσει από τον νεανικό της έρωτα. Mόνο που η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη, για ακόμη μία φορά.

    Κοντά στον Ζαν - Πιέρ Βενσάν αναλαμβάνει τη δραματουργία ο Mπερνάρ Σαρτρέ. Τα σκηνικά φροντίζει ο Zαν Πωλ Σαμπά, τους φωτισμούς ο Aλαίν Πουασόν και τα κοστούμια επιμελείται η Πατρίς Kοσετιέ. Παίζουν ακόμη οι Zαν Zακ Mπλαν, Mπερνάρ Mπλοχ, Mισέλ Γκοντέ, Aνρίκ- Πιερ Γκοντάρ, Tσάρλι Nέλσον, Λυν Tιμπό και Nταβίντ Γκουγιέ. Το έργο θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους.

    Προπώληση και κρατήσεις εισιτηρίων:

    ΠαλλάςΒουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 - 20.00 και τις Κυριακές 12:00-20:00

    Στη FNAC και στο Public Με πιστωτική κάρτα : 210 81 0 81 81Κρατήσεις μέσω Internet : www.ellthea.gr

    Τιμές εισιτηρίων: β¬ 25, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 120

    Είδηση: 18773

    [08] Η υγρασία αποτρέπει την εξάπλωση της γρίπης

    Το θέμα της εξάπλωσης της γρίπης που απασχολεί τους επιδημιολόγους εδώ και δεκαετίες ίσως βρήκε τώρα την απάντησή του. Νέα έρευνα που δημοσιοποίησε πανεπιστημιακή ομάδα του Όρεγκον, εξηγεί γιατί η γρίπη εξαπλώνεται ραγδαία το χειμώνα στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη ενώ εξαφανίζεται το καλοκαίρι.

    Η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, βρήκε ότι η απόλυτη υγρασία, ένα νούμερο που μετρά τη συνολική ποσότητα υδρατμών στον αέρα σε μια δεδομένη θερμοκρασία, έχει στενή σχέση με τη γρίπη και δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή της.

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ζουν περισσότερο και μεταφέρονται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν στην ατμόσφαιρα είναι χαμηλότερη η απόλυτη υγρασία, δηλαδή όταν κάνει κρύο έξω και ο αέρας είναι πιο ξηρός. Σημειώνουν επίσης ότι οι ιοί επιβιώνουν καλύτερα σε κρύα περιβάλλοντα, ότι οι άνθρωποι εκθέτουν περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα επειδή μένουν κυρίως μέσα το χειμώνα κσι ότι το χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D (λόγω μικρότερης έκθεσης στον ήλιο) εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα

    Παλαιότερες μελέτες είχαν αποτύχει να βρουν κάποια σχέση ανάμεσα στην υγρασία και την εξάπλωση της γρίπης διότι είχαν εστιάσει στη σχετική υγρασία, η οποία μετρά την αναλογία των υδρατμών στην ατμόσφαιρα ένα μεταβλητό νούμερο που αλλάζει με τη θερμοκρασία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18770

    [09] Κολεξιόν από σοκολατάκια και γλειφιτζούρια με μυρμήγκια, κάμπιες και ταραντούλες

    Την πιο γλυκιά επίδειξη μόδας, με ρούχα από σοκολάτα και ζάχαρη, δημιουργίες της σεφ Βιργινίας Αναστασιάδου Λεβή, θα φιλοξενήσει, αύριο το απόγευμα, το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 18 ρούχα για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ανάμεσα στα οποία κι ένα από καραμέλες- καρδούλες, που είναι αφιερωμένο στους ερωτευμένους, που ... γιορτάζουν σε λίγες ημέρες, του Αγίου Βαλεντίνου.

    Η επίδειξη διοργανώνεται με αφορμή την παρουσίαση της νέας κολεξιόν της κ. Λεβή, που αποτελείται από σοκολατάκια από αληθινά μυρμήγκια, αλάτι, τεκίλα και λεμόνι και από γλειφιτζούρια με κάμπιες και ταραντούλες!

    Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για το Σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών "Στοργή".

    Η κ. Λεβή είχε εκπλήξει το ελληνικό κοινό με την πρώτη παγκοσμίως επίδειξη σοκολατένιων και ζαχαρωτών ρούχων, που διοργάνωσε το 1997, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, για την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Τετράδιον Ζαχαροπλαστικής». Η επόμενη ζαχαρωτή "έκπληξή" της ήταν τα σοκολατένια ρούχα που παρουσίασε πέρσι, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του καταστήματός της, στη Θεσσαλονίκη.

    «Τις δημιουργίες μου τις εμπνέομαι, ταξιδεύοντας και βλέποντας. Περπατάω, βλέπω εικόνες, τις αποτυπώνω στο μυαλό μου και συνθέτω. Ξεκίνησα τη ζαχαροπλαστική πριν από 22 χρόνια . Το όνειρο μου τότε δεν ήταν να κάνω ξεχωριστές δημιουργίες, αλλά με το πέρασμα του χρόνου άρχισα να σκέφτομαι να κάνω κάτι διαφορετικό. Αφού "ντύνουμε" τούρτες γιατί να μη ντύσουμε και ανθρώπους, σκέφτηκα και έτσι δημιούργησα το 1997, για πρώτη φορά παγκοσμίως, σοκολατένια και ζαχαρωτά ρούχα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λεβή.

    Μάλιστα, η ίδια παρουσιάζει κάθε χρόνο μια κολεξιόν από σοκολατάκια. Πέρσι είχε δημιουργήσει σοκολατάκια από πιπέρι και ξύδι και καραμέλα αχλαδιού. Για τη φετινή της κολεξιόν έκανε σοκολατάκια και γλειφιτζούρια από αληθινά μυρμήγκια, κάμπιες και ταραντούλες, έντομα τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, όταν η ίδια τα γεύτηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο εξωτερικό.

    Παρά το γεγονός ότι οι δημιουργίες της κ. Λεβή είναι γευστικά περίεργες, έχουν ζήτηση. Η τιμή τους κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ το κιλό και διατίθενται μόνο στο ζαχαροπλαστείο της ίδιας, στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι τα σοκολατένια ρούχα της κ. Λεβή, λίγες μέρες μετά την αυριανή επίδειξη, θα εκτεθούν στην αίθουσα «Αλέξανδρος», δίπλα στη Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Θεσσαλονίκης».

    Είδηση: 18768

    [10] Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

    Η "Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" ήταν το κεντρικό θέμα της ειδικής ημερίδας για παιδιά, που διοργάνωσε με την αφορμή του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, η Microsoft Ελλάς, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια [D.A.R.T.] της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών.

    Την εν λόγω εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές Γυμνασίου, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους στο διαδίκτυο.

    Εκπρόσωποι της D.A.R.T. και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και στελέχη της Microsoft, έδωσαν στα παιδιά απλές και πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή χρήση του διαδικτύου, παρουσίασαν παραδείγματα συμπεριφοράς που θα πρέπει να αποφεύγουν και εν συνεχεία, απάντησαν σε ερωτήσεις τους.

    Η ημερίδα αυτή, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που πραγματοποιεί η ομάδα DART με την υποστήριξη της Microsoft Ελλάς και άλλων φορέων και η οποία στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών και γονέων σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αξιοποιούν τις ευκαιρίες ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα και κατά συνέπεια τους ιδίους.

    Περίπου 3.000 μαθητές και 500 γονείς έχουν ήδη παρακολουθήσει τις ενημερωτικές ημερίδες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2007 σε δεκαπέντε περιοχές της Ελλάδας.Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζεται με την πραγματοποίηση επιπλέον ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα.

    Είδηση: 18775

    [11] Ζιμπάμπουε: Νεκροί και ασθενείς αυξάνονται λόγω της χολέρας

    Ειδήσεις

    Η επιδημία της χολέρας, μία από τις χειρότερες που έχουν πλήξει τη Ζιμπάμπουε, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.400 ανθρώπους, ενώ 69.593 έχουν ασθενήσει από την εμφάνισή της, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο προηγούμενος απολογισμός, την Παρασκευή, ήταν 67.945 ασθενείς και 3.371 νεκροί.

    Η επιδημία παραμένει "ανεξέλεγκτη", σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη χώρα αυτή, η οποία πλήττεται από οικονομική και πολιτική κρίση.

    Ο ΠΟΥ εκτιμά πως οι μισοί από τα 12 εκατομμύρια κατοίκους της Ζιμπάμπουε είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τον βάκιλο της χολέρας, ο οποίος μεταδίδεται από βρόμικα νερά.

    Είδηση: 18776

    [12] ΣΥΝ: Το δημόσιο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης

    Το δημόσιο πρέπει να γίνει το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης, υποστήριξε ο Αλέκος Αλαβάνος με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τη λογική των εποχιακών εργαζομένων.

    Τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, στήριξε ο κ. Αλαβάνος κατά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το δημόσιο να είναι το εργαλείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, ζήτησε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στήριξη του Ταμείου Προνοίας, με ουσιαστική ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, προαναγγέλλοντας κοινωνικούς αγώνες, τόνισε ότι ο κλάδος των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα θυσιάσει κανένα από τα δικαιώματα του, μίλησε για «δημοσιονομικό έμφραγμα» και για «πλαίσιο που διαμορφώνεται με δυσμενείς όρους για τους δημοσίους υπαλλήλους» και δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη αφύπνισης και κοινωνικών αγώνων.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον υπουργό Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, με αφορμή το νομοσχέδιό του που αφορά ρυθμίσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, κατηγορώντας τον για αθέτηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.«Ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή του. Να σταματήσει τον εμπαιγμό, γιατί άλλα συμφωνήθηκαν για τις κλαδικές συμβάσεις, κι άλλα έφερε στη Βουλή προς ψήφιση», επισήμανε.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Φώτη Κουβέλη να δοθεί από το κόμμα ψήφος ανοχής στο ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σχολίασε λέγοντες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά, είμαστε μία ζωντανή πολιτική δύναμη μέσα στην οποία κατατίθενται απόψεις, η κοινωνία χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό κίνημα και εμείς θα είμαστε δίπλα της».

    Είδηση: 18772

    [13] Συνάντηση ιδιοκτήτη του «Harrods» με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού

    Πολιτική

    Συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του γνωστού λονδρέζικου πολυκαταστήματος «Harrods», Αλ Φαγιέντ, είχε χθες βράδυ ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος.

    Ο επιχειρηματίας εκφράστηκε πολύ θετικά για τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού, υποστήριξε ότι επιθυμεί να βοηθήσει την προβολή του, αλλά και τις ελληνικές βιοτεχνίες, «μεταφράζοντας» μάλιστα αυτή του την επιθυμία σε παραγγελίες ελληνικού κρασιού και ενδυμάτων για τα ράφια του καταστήματός του.

    Σημειώνεται ότι ο Φεβρουάριος είναι μήνας προβολής του ελληνικού τουρισμού στο «Harrods», με διαφημίσεις σε πολλά σημεία του καταστήματος, ακόμη και πίσω από τις ταμειακές αποδείξεις.

    «Η Ελλάδα είναι χώρα με σπουδαίο πολιτισμό, όπως και η Αίγυπτος. Θα ήθελα να δω να κάνει περισσότερα στον τομέα του τουρισμού, απ΄ όπου η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει μεγάλα έσοδα. Είναι ευχαρίστηση, λοιπόν, για μένα να κάνω κάτι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Αλ Φαγιέντ στον Έλληνα υπουργό, ο οποίος κάλεσε τον επιχειρηματία να επισκεφθεί την Ελλάδα με την οικογένειά του, φιλοξενούμενος του υπουργείου Τουρισμού.

    Ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας αποδέχθηκε την πρόσκληση και επανέλαβε την πρόθεσή του να βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό και τις ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

    Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε την προβολή, που γίνεται ήδη για την Ελλάδα και τον τουρισμό, μέσα από τον κατάστημα Harrods, το οποίο -όπως είπε- επισκέπτονται 42.000 άτομα την ημέρα.

    Είδηση: 18769

    [14] ΠΑΣΟΚ: αδρανής η εξωτερική πολιτική της ΝΔ

    Πολιτική

    Για αδράνεια στην εξωτερική πολιτική, καθώς και έλλειψη παρουσίας θέσεων και διαπραγματευτικής αξιοπιστίας στο εξωτερικό επέκρινε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε σύσκεψη του επιτελικού κύκλου για την εξωτερική πολιτική και άμυνα του ΠΑΣΟΚ.Έκανε λόγο για "κομματοκρατία" και αναξιοκρατία στην ένοπλες δυνάμεις καθώς και για διαρροές που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς να είναι σαφές ποια από αυτά είναι αναγκαία και ποιο είναι το πλαίσιο διαφάνειας.Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται ενεργός και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.Αυτή την ώρα, προεδρεύει νέας σύσκεψης με θέμα την πράσινη ανάπτυξη.

    "Έχουμε κυβέρνηση η οποία σπαράσσεται εσωτερικά για πολλοστή φορά και η χώρα μένει χωρίς πυξίδα, μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων", ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του κύκλου εργασίας εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή, με εντολή από το λαό είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

    Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για να κάνει η Ελλάδα πολιτική εθνικών συμφερόντων, χρειάζεται ενεργή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, καθώς και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με αναδιάρθρωση και αξιοκρατία στη λειτουργία τους, που θα τους ενισχύσει την αποτελεσματικότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε αδράνεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και έλλειψη παρουσίας και θέσεων.

    Για τα θέματα αμύνης, ανέφερε ότι υπάρχει σήμερα προσπάθεια κομματικοποίησης και αναξιοκρατίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτοχρόνως, διαρροές για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 6 δισ. ευρώ, χωρίς να γίνεται σαφές το πλαίσιο διαφάνειας και ποιά από όλα αυτά είναι αναγκαία.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμιά διαπραγματευτική αξιοπιστία στο εξωτερικό, κι ανέφερε ως παράδειγμα ότι την ώρα που γίνεται σήμερα συζήτηση στο ECOFIN με στόχο την έξοδο από την κρίση, αποκαλύπτονται στην Ελλάδα ρουσφετολογικές λίστες αθλιότητας, συντονισμένες από τη Ρηγίλλης.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, άμεση ανάγκη ανάκτησης αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, όσο και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες στο εσωτερικό.

    Είδηση: 18767

    [15] Στην ΥΠΑ ο Στυλιανίδης για ενημέρωση

    Πολιτική

    Το Κέντρο Ελέγχου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων που έχει εγκαινιάσει σε χώρους εργασίας των εποπτευομένων από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών δημοσίων Οργανισμών, επιχειρήσεων και φορέων.

    Στόχος των επισκέψεων αυτών, όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι να ενημερωθεί επί τόπου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φορέων, αλλά και για όλα τα άλλα ζητήματα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από πλευράς του υπουργείου, ώστε έτσι να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να αναπτυχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών.

    Στο περιθώριο της επίσκεψής του αυτής, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσφατα είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους των εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων που άρχισαν σήμερα, με στόχο την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Είδηση: 18766

    [16] Αθώος ο οδηγός του λεωφορείου στην τραγωδία των Τεμπών

    Κοινωνία

    Αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον οδηγό του μοιραίου λεωφορείου στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003 στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές και άλλοι 33 είχαν τραυματιστεί.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου μετά την ολοκλήρωση της δίκης η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν τα παιδιά Κ. Μαυρομιχάλης, κρίθηκε αθώος, ενώ ένοχοι κρίθηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών ο πρόεδρος της εταιρείας «Ακρίατας Α. Ε.» για λογαριασμό της οποίας μεταφέρονταν η ξυλεία στην νταλίκα, Αθανάσιος Σαράντης και η διευθύνουσα σύμβουλο Λουκία Σαράντη, που καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστος.

    Το δικαστήριο δέχτηκε και για τους δύο τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και ότι επιδίωξαν στη συνέχεια να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

    Οι πληρεξούσιοι των κατηγορουμένων είπαν ότι η εταιρεία πλήρωσε συνολικά για αποζημιώσεις το ποσό των 8.500.000 ευρώ καθώς και ότι οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν τα χρήματα πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και δόθηκαν όλα στο ακέραιο

    Από τα τρία συνολικά ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροί τους, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό μόνο αυτό του προτέρου εντίμου βίου και απέρριψαν το αίτημα αναστολής της ποινής την οποία μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως ενώ επιδίκασε στους γονείς ενός εκ των θυμάτων χρηματική ικανοποίηση. Όρισε, τέλος, η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με τον όρο καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ έκαστος.

    Είδηση: 18758

    [17] Προτεραιότητες του Υπ.Ανάπτυξης για '09

    Ειδήσεις

    Τους τέσσερις άξονες πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Κώστης Χατζηδάκης. Ενίσχυση της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας, προστασία του καταναλωτή κι εποπτεία της αγοράς, επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια κι ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας είναι οι στόχοι που θέτει και τους οποίους εξειδίκευσε. Όσον αφορά την ενίσχυση της αγοράς όντος του Απριλίου θα προκηρυχτούν τα πρώτα προγράμματα του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Ήδη 5.200 επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί να λάβουν δάνεια από το ταμείο εγγυοδοσίας. Για την προστασία του καταναλωτή προανήγγειλε την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την προώθηση νέου νόμου εντός του Μαρτίου. Χαρακτήρισε την ακρίβεια πολυκέφαλο τέρας και κάλεσε σε συνεργασία τις Ενώσεις Καταναλωτών.

    Σε καμία αύξηση τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια του 2009, δεν θα προχωρήσει η ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ

    Εξάλλου, το Υπουργείο καταρτίζει "μαύρη λίστα" με τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις προϊόντων, διαμηνύοντας ότι η Πολιτεία δεν προτίθεται να δεχθεί συμπεριφορές αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητης τροφοδότησης της ακρίβειας.

    Η Κυβέρνηση δεν έχει εμπάθεια με καμία εταιρεία, ζητάμε να σεβαστούν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και τον καταναλωτή, είπε στη ΝΕΤ105,8, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος.

    Είδηση: 18757

    [18] Νέες εκκλήσεις Ομπάμα προς το Κογκρέσο

    Ειδήσεις

    Επείγουσα έκκληση προς το Κογκρέσο να "ξεπεράσει τις διαφορές" του και να υιοθετήσει το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πού τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμευόμενος ότι ο ίδιος "θα κάνει ότι χρειαστεί για να θέσει ξανά σε λειτουργία τη χώρα". "Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη ύφεση. Περνάμε τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιώντας για περαιτέρω επιδείνωση των προβλημάτων της αμερικανικής οικονομίας εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να δράσει με ταχύτητα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών.

    Προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιδείνωση εάν δεν ληφθούν μέτρα

    Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του ο Ομπάμα είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι η μοναδική που διαθέτει τους πόρους για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

    "Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο όπου οι χαμένες θέσεις εργασίας οδηγούν τους ανθρώπους να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη περισσότερες απολύσεις. Το σπάσιμο αυτού του κύκλου είναι ακριβώς αυτό που προορίζεται να κάνει το σχέδιο που συζητείται στο Κογκρέσο", τόνισε.

    "Έχουμε χάσει 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Όμως ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν οι μισές από αυτές τις απώλειες σημειώθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες - κάτι που σημαίνει ότι τα προβλήματα επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται", είπε αναφέροντας τη "Χαμένη Δεκαετία" της Ιαπωνίας, τη δεκαετία του 1990, ως παράδειγμα του τί μπορεί να συμβεί όταν η οικονομία δεν ανακάμπτει.

    Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Ομπάμα Λάρι Σάμερς, η αρχή της οικονομική ανάκαμψης στις ΗΠΑ ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατή πριν τις αρχές του 2010, εάν δεν υπάρξει εφαρμογή σχεδίου ανάκαμψης από την κυβέρνηση.

    Στήριξη των τραπεζών

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε επίσης δεν αποκλείεται να χρειαστούν περισσότερα χρήματα από τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια που απομένουν από το πρώτο "πακέτο" για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

    Όπως τόνισε, προτεραιότητά του είναι να βεβαιωθεί ότι θα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σωστά και με διαφάνεια.

    "Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα χρειαστούμε άλλα χρήματα ή πόσα επιπλέον χρήματα θα χρειαστούμε, μέχρι να δούμε αν θα πετύχουμε να αποκαταστήσουμε κάποιο επίπεδο εμπιστοσύνης στην αγορά", είπε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    Είδηση: 18754


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 2009 - 17:56:05 UTC