Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου με τους Προέδρους των ΤΕΙ
  • [02] Κακοκαιρία πλήττει Αγγλία και Γαλλία
  • [03] Πρόταση για παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ
  • [04] Συνελήφθη για αποπλάνηση 8χρονης
  • [05] Στο Ecofin το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης
  • [06] Ζημίες ρεκόρ ανακοίνωσε η UBS
  • [07] Ισραήλ: Εκλογική μάχη Λικούντ-Καντίμα
  • [08] Πυρηνικά και Ιράν στις προτεραιότητες του Ομπάμα
  • [09] Γ. Σούρλας: Ο Δ. Αβραμόπουλος να ασχολείται με το υπουργείο του

    [01] Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου με τους Προέδρους των ΤΕΙ

    Κοινωνία

    Με τους Προέδρους των ΤΕΙ θα συναντηθεί στις δυο το μεσημέρι ο Yπουργός Παιδείας. Κατά τη συνάντηση που είχε χθες Δευτέρα με τους πρυτάνεις ο Άρης Σπηλιωτοπουλος εμφανίστηκε "ανοικτός" σε προτάσεις για αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει από το νόμο πλαίσιο, όπως το καθεστώς των συγγραμμάτων και η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων. Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων. Όσον αφόρα τις αλλαγές στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μετά τη Σύνοδό τους στις αρχές Μαρτίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18750

    [02] Κακοκαιρία πλήττει Αγγλία και Γαλλία

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στις περισσότερες περιοχές της Νοτιοδυτικής Γαλλίας έχουν προκαλέσει οι σφοδρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν τη χώρα, ενώ καθηλωμένα στο έδαφος παραμένουν τα αεροπλάνα με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια. Ανάλογα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πολλές περιοχές στην Αγγλία.

    Συγκεκριμένα, από την κακοκαιρία περίπου 500.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από νωρίς σήμερα το πρωί στην δυτική και κεντρική Γαλλία που πλήττεται από τα πρωτοφανούς σφοδρότητας καιρικά φαινόμενα.

    Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν από τους δυνατούς ανέμους που ξερίζωσαν δέντρα και κατέστρεψαν τα ηλεκτρικά καλώδια. Περίπου 240.000 σπίτια στις περιοχές Βαντέ και Σαράντ Μαριτίμ έμειναν χωρίς ηλεκτρικό.

    Στην κεντρική, βόρεια και δυτική Γαλλία 55 διαμερίσματα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, όμως οι άνεμοι είναι λιγότερο ισχυροί από αυτούς που είχε προβλέψει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας για το μέτωπο του Ατλαντικού.

    Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού της χώρας βρίσκεται επί ποδός πολέμου για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

    Στο μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά από το 1974 όταν άρχισε να λειτουργεί το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ,. οι πτήσεις στην περιοχή του Παρισιού επαναλαμβάνονται σταδιακά από τις εννιά το πρωί, μετά την διακοπή τους καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της καταιγίδας.

    Ανάλογα προβλήματα με την κακοκαιρία που συνεχίζεται γι αδεύτερη εβδομάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και η Βρετανία καθώς οι ισχυρές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετές πόλεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο πλημμυρών.

    Οι καταιγίδες σαρώνουν όλη τη νότια Βρετανία με ισχυρούς ανέμους από τον Ατλαντικό, ενώ σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν τα Μίντλαντς, την Ουαλία και την περιοχή του Γκλόσεστερσιρ, όπου σε 3.000 σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

    Στην κομητεία του Σόμερσετ, πυροσβέστες απεγκλώβισαν περίπου 20 άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητά τους από τις πλημμύρες.

    Στο αεροδρόμιο του Μπρίστολ που έμεινε κλειστό όλη τη νύχτα εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, το πρωί άρχισε να λειτουργεί κανονικά

    Είδηση: 18746

    [03] Πρόταση για παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ

    Ειδήσεις

    Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "σχεδίου Μάρσαλ" κατά της οικονομικής κρίσης, που θα επέτρεπε στις χώρες που δεν έχουν τα μέσα να αναθερμάνουν την οικονομία τους, πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζάστιν Γίφου Λιν, φέρνοντας για παράδειγμα την ομώνυμη αμερικανική πρωτοβουλία που επέτρεψε στις κατεστραμμένες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ευρωπαϊκές οικονομίες να ξαναβρούν τον βηματισμό τους.

    "Προτείνω όλες οι χώρες με υψηλά εισοδήματα, με σημαιοφόρους τις ΗΠΑ και τις χώρες πλούσιες σε αποθέματα-όπως η Κίνα κι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες-να συγκεντρώσουν 2 τρις δολάρια στην επόμενη πενταετία, ήτοι ποσό ανάλογο με το 1% του ΑΕΠ των πλουσίων χωρών, για να βοηθήσουν τις πτωχότερες χώρες να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο συνδυασμένο σχέδιο ανάκαμψης", δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον.

    Ο Λιν εξέφρασε την ανησυχία του για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση: "πάντοτε προβλέπουμε μία οικονομική ανάκαμψη το 2010", όμως "υπάρχουν πολλές, πλήθος, αβεβαιότητες. Ο κίνδυνος να μην φθάσουμε ποτέ τις προσδοκώμενες προβλέψεις είναι πολύ υψηλός", τόνισε.

    Είδηση: 18751

    [04] Συνελήφθη για αποπλάνηση 8χρονης

    Κοινωνία

    Με το πρόσχημα ότι θα την πάει να παίξει με τα δικά του παιδιά, και εκμεταλλευόμενος τον φόβο που προκαλούσε, παρέσερνε στο σπίτι του στο Μενίδι το ανήλικο θύμα του ο 42χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας για αποπλάνηση και ασέλγεια κατ' εξακολούθηση σε βάρος ενός κοριτσιού ηλικίας μόλις οκτώ ετών καθώς και της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο φερόμενος ως δράστης που συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, τις απογευματινές ώρες της Κυριακής παρέσυρε στο σπίτι του τη 8χρονη με το πρόσχημα ότι θα παίξει με τα δικά του παιδιά τα οποία, όμως, απουσίαζαν και ασέλγησε σε βάρος του κοριτσιού κατ' επανάληψη.Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 42χρονος εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η 8χρονη φοβόταν να καταγγείλει τα όσα υπέφερε, είχε ασελγήσει σε βάρος της και κατά το παρελθόν, ενώ της έδειχνε και βίντεο παιδικής πορνογραφίας που έχει στο κινητό του τηλέφωνο.

    Το κινητό του μαζί με δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρέθηκαν κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του παρουσία Εισαγγελέα, μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για εξέταση δεδομένου ότι εκτιμάται πως περιέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας που χρησιμοποιούσε για να πετυχαίνει τους σκοπούς του.

    Είδηση: 18748

    [05] Στο Ecofin το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης

    Ειδήσεις

    Το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να απασχολήσει σήμερα Τρίτη το Ecofin. Στο μεταξύ ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου θα δώσει διευκρινίσεις, για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα εξηγήσει ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2011. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να καταλήξουν σήμερα σε μία συμφωνία, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, για τον τρόπο που θα επωφεληθούν οι τράπεζες από τη βοήθεια του δημοσίου για τ' αβέβαια ενεργητικά στοιχεία τους, την ίδια ημέρα που αναμένεται ν' ανακοινωθεί αντίστοιχο σχέδιο αρωγής και για τις τράπεζες των ΗΠΑ. "Βρισκόμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας τελικής συμφωνίας", τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από τη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, που ασχολήθηκε με τις σχετικές προτάσεις που θα κατατεθούν στην Κομισιόν. Οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν σήμερα εκ νέου στις Βρυξέλλες από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ "κι ευελπιστώ πως θα υιοθετήσουν τα συμπεράσματα", τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος της Ένωσης για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια. Στο μεταξύ ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου θα δώσει διευκρινίσεις, για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα εξηγήσει ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2011.

    Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός για τη διάθεση των ενεργητικών στοιχείων των ιδρυμάτων που πλήττονται από την κρίση και θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να διαθέτουν δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται δύο περιπτώσεις: είτε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες δομές από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους, για να τοποθετούνται τα επικίνδυνα ενεργητικά, είτε να συσταθούν, όπως στη Βρετανία, μηχανισμοί δημόσιας εγγυοδοσίας, που θα εκταμιεύουν ποσά.

    Ωστόσο, η Κομισιόν προβλέπει την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων ώστε ν' αποφευχθούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού και το ενδεχόμενο μία τράπεζα να επωφελείται από τα ευεργετήματα περισσότερο από μία αντίστοιχη σε άλλο κράτος. "Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε όλοι να βρίσκονται στο ίδιο ζύγι", τόνισε ο Αλμούνια.

    Κατά κύριο λόγο θα πρέπει τα "αμφίβολα αυτά ενεργητικά να αξιολογούνται προκαταβολικά όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στην αγοραστική τους αξία", τόνισε διπλωματική πηγή.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε χθες Δευτέρα τις χώρες τις ΕΕ ν' αποφύγουν την πολιτική του προστατευτισμού εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Γαλλία αποτελεί στόχο επικρίσεων για το σχέδιό της υπέρ της εθνικής της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    "Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε στα υψηλά ιστάμενα επίπεδα μία κοινή προσέγγιση που θα σέβεται τις αρχές της ΕΕ και ν' αντισταθούμε στον πειρασμό του προστατευτισμού, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, σ' όλες τις μορφές του προστατευτισμού", τόνισε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ στις Βρυξέλλες.

    Μολονότι ο Μπαρόζο δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε τις επικρίσεις του προεδρεύοντος της ΕΕ Τσέχου πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ για τις ιδέες του σχετικά με την προστασία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Ο Μπαρόζο επεσήμανε επίσης άλλον έναν κίνδυνο για την Ευρώπη: το σώζων εαυτόν σωθήτω διαφόρων χωρών απέναντι στην κρίση.

    "Γνωρίζω πολύ καλά πως άλλοτε σε περιστάσεις κρίσης υπήρχαν τάσεις να θέλει ο καθένας να δράσει με τον δικό του τρόπο. Αυτό είναι λάθος. Θέλουμε οι 27 χώρες της ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενωμένες", τονίζει ο Μπαρόζο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18747

    [06] Ζημίες ρεκόρ ανακοίνωσε η UBS

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Καθαρές ζημιές ύψους 13,045 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,697 δισ. ελβετικά φράγκα) ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS AG για το 2008. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα καθώς σύμφωνα με τα πρακτορεία Associated Press και AWP, οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών έκαναν λόγο για απώλειες της τάξης των 6,2 δισ. ελβετικών φράγκων. Σε μια πρώτη αντίδραση απέναντι στην κρίση η τράπεζα ανακοίνωσε περικοπές 2.000 υπαλλήλων από το δυναμικό της και επικέντρωση στις εγχώριες δραστηριότητες της.

    Οι απολύσεις θα γίνουν από τον πιο ζημιογόνο κλάδο του τραπεζικού ομίλου, που κατηγορείται για πολύ κακές επενδυτικές επιλογές.

    Μπορεί το 2007 η UBS να είχε ανακοινώσει κέρδη ύψους 1.33 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, όμως μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες κατέγραψε απόσυρση κεφαλαίων από τα ταμεία της ύψους 85,8 δισεκατομμυρίων φράγκων, φθάνοντας τα 226 δισεκατομμύρια για όλο το 2008, γεγονός που δείχνει την απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των πελατών της.

    Σημειωτέον ότι φέτος η τράπεζα, που έχει επωφεληθεί με κεφάλαια ύψους 60 δις. δολαρίων από κρατική ενίσχυση, θα καταβάλει ετήσια μπόνους της τάξης των 2.2 δις. φράγκων, ενώ άλλα 1.6 δις. φράγκα θα καθυστερήσει την πληρωμή τους έως το 2010.Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

    Είδηση: 18745

    [07] Ισραήλ: Εκλογική μάχη Λικούντ-Καντίμα

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Τρίτη στο Ισραήλ, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Υπουργού Εξωτερικών, του κεντρώου κόμματος Καντίμα, Τζίπι Λίβνι. Η σύντομη προεκλογική εκστρατεία πάντως επισκιάστηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τον Ιανουάριο.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οπότε τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της χώρας αναμένεται να μεταδώσουν τις πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Τα επίσημα αποτελέσματα ωστόσο θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη. Περίπου 4,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 33 κομμάτων και συνασπισμών τα 120 μέλη της νέας Κνεσέτ.

    Είδηση: 18741

    [08] Πυρηνικά και Ιράν στις προτεραιότητες του Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών θέτει ως μία από τις προτεραιότητές του ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος καλεί την Μόσχα να δώσουν το καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρεί άνοιγμα και προς το Ιράν.

    ΗΠΑ- Ρωσία

    Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση των πυρηνικών ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα μπορούν να "δώσουν το παράδειγμα".

    "Εάν υπάρξει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε μια περιοχή τόσο ασταθή όσο η Μέση Ανατολή, όλος ο κόσμος θα κινδυνεύσει. Ένας από τους στόχους μου είναι να εμποδίσω τη διάδοση των πυρηνικών σε γενικές γραμμές. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και η Ρωσία να δώσουν το παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα", είπε ο Ομπάμα.

    Όπως διευκρίνισε, έχει θέσει το ζήτημα αυτό στις επαφές που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον οποίο είπε ότι "είναι σημαντικό να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες" για τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.

    ΗΠΑ- Ιράν

    Στο ίδιο πλαίσιο και με δεδομένη την επικείμενη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράν το οποίο η Δύση εκτιμά ότι θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ελπίζει να δημιουργηθούν ορισμένα "ανοίγματα" μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν "να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ενώπιος ενωπίω".

    "Η προσδοκία μου είναι τους επόμενους μήνες να αναζητήσουμε ανοίγματα που μπορεί να δημιουργηθούν, όπου να μπορούμε να καθίσουμε απέναντι ο ένας από τον άλλο. Διπλωματικά ανοίγματα που θα μας επιτρέψουν να οδηγήσουμε την πολιτική μας σε νέα κατεύθυνση".

    "Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον για μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "είναι καιρός το Ιράν να στείλει κάποια σήματα που να αποδεικνύουν ότι επιθυμεί να ενεργήσει διαφορετικά".

    Θετική στην προοπτική έναρξης διαλόγου με τις ΗΠΑ υπό τον όρο της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού ήταν η απάντηση από τον πρόεδρο του Ιράν.Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Τεχεράνης για τον εορτασμό της 30ής επετείου της ισλαμικής επανάστασης ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι έτοιμο για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπό τον όρο της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, τονίζοντας:

    "Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει την αλλαγή και να ανοίξει τον δρόμο του διαλόγου, αλλά η πραγματική αλλαγή πρέπει να είναι θεμελιώδης και όχι τακτική. Ο ιρανικός λαός είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά σε ένα κλίμα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού".

    Είδηση: 18743

    [09] Γ. Σούρλας: Ο Δ. Αβραμόπουλος να ασχολείται με το υπουργείο του

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ, Αντιπρόεδρος της Βουλής:

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι σε αυτή τη κρίση υπάρχει σχέδιο από την πλευρά σας;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Υπάρχει σχέδιο. Μερικοί νομίζουν ότι άμα κάνουμε ένα σχέδιο έχουμε λύσει τα προβλήματα μας τα προσωπικά, τα οικογενειακά και ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις ένα τέλειο σχέδιο, να έχεις προοπτική σε βάθος χρόνου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι ακόμα και η κουβέντα δεν έχει νόημα, γιατί οι εξελίξεις ενδεχομένως μπορεί να προλάβουν τα πράγματα;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Έχει νόημα η κουβέντα, αλλά δεν έχουν νόημα οι θεωρητικές τοποθετήσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αισθάνεστε ότι υπάρχει μια νευρικότητα στο εσωτερικό και της κυβέρνησης και της ΝΔ;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Νευρικότητα υπάρχει σε όλη την κοινωνία. Όπως υπάρχει σε όλη την κοινωνία και η κυβέρνηση και τα μέλη της δεν είναι έξω από αυτή τη κοινωνία και δεν θα έπρεπε να είναι έξω, αλίμονο και αν δεν υπήρχε μια νευρικότητα και μια ανησυχία, τότε θα κοιμόμασταν όλοι τον ύπνο του δικαίου. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους και δεν έχει ευθύνες μόνο η κυβέρνηση, έχουν όλοι ευθύνες, έχουν όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα οι πολίτες. Και ο καθένας βγάζει τον εαυτό του έξω από όλα αυτά και κάποιος άλλος έχει ευθύνη για τα όσα καλά δεν έχουν συμβεί στο τόπο. Αυτό είναι μια αμαρτία του έλληνα πολίτη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε για τον κ. Αβραμόπουλο, ας εκπονήσει πρώτα ο κ. Αβραμόπουλος ένα δικό του σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα και εκρηκτικά προβλήματα στην υγεία και μετά θα έχει το δικαίωμα να μιλά για τα γενικότερα ζητήματα για τον τόπο. Γιατί το είπατε αυτό;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Το δικαίωμα βέβαια το έχει, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι μέλος της κυβέρνησης και κατ' επανάληψη τιμήθηκε από τον πρωθυπουργό με το αξίωμα του υπουργού. Όταν είσαι στη κυβέρνηση, εμάς μας έχουν μάθει στη ΝΔ, όταν έχουμε να πούμε κάτι οι βουλευτές το λέμε πρώτα στα όργανα και το όργανο το κορυφαίο είναι η κυβέρνηση επομένως αν ελέχθη, όπως λένε οι πληροφορίες οι δημοσιογραφικές, όφειλε ο κ. Αβραμόπουλος να πάει στο υπουργικό συμβούλιο, να πει - Πρωθυπουργέ, δεν έχεις σχέδιο - και αν δεν συμμετέχει στην κυβερνητική επιτροπή, πιστεύω ότι η πρόσβαση του στο πρωθυπουργό είναι ευκολότερη από τον καθένα. Αυτό επιβάλει η τάξη η κοινοβουλευτική. Τον εκτιμώ τον κ. Αβραμόπουλο, είναι φίλος μου. Πέρασα από το υπουργείο, ξέρω τις δυσκολίες που υπάρχουν, τεράστιες δυσκολίες. Θα ήθελα να ασχολείται περισσότερο με το υπουργείο του και να μην σπαταλά χρόνο για άλλα γενικότερα θέματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν τα έχει πάει καλά στο υπουργείο υγείας ο κ. Αβραμόπουλος;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Δεν πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε να πάει όλη η ιστορία και όχι μόνο από τον κ. Αβραμόπουλο και προηγούμενα δε πάει τόσο καλά. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Είναι δύσκολο το υπουργείο αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σας ενόχλησε που μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Πρώτα μιλάς στο κόμμα και μετά μιλάς έξω. Δεν με ενόχλησε. Παραβιάζει βασικούς κανόνες. Δεν πρέπει να σεβαστούν οι υπουργοί, κατά κύριο λόγο, αυτή την δεοντολογία; Γιατί το παραβιάζουν; Εγώ θα σας μεταφέρω την στεναχώρια της εκλογικής βάσης, με την οποία έχω αμεσότητα και σχέση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές στο κόμμα; Υπάρχουν εκείνοι που προσβλέπουν στην επόμενη μέρα, που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και φιλοδοξίες. Τώρα, να εκφράζει ένας την άποψη του δεν είναι θέμα προσωπικής στρατηγικής, αλλά έχουν όλα τα όρια τους όμως. Αν κάποιοι σκέφτονται από τώρα με τον Καραμανλή σε αυτήν την ηλικία και σε αυτό το πολιτικό επίπεδο μάλλον είναι πολύ έξω από την πραγματικότητα. Ότι έχουν στο μυαλό τους, ότι πρέπει να προετοιμάζονται για την ηγεσία είναι σε άλλο κόσμο, ζουν σε άλλο κόσμο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει και η επιλογή να κάνει κάποιος ηρωική έξοδο, αν έχει άλλη άποψη;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Ναι, υπάρχει και η αυτοκτονία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι εννοείται;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Να κάνει ηρωική έξοδο, να αυτοκτονήσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε πολιτικό επίπεδο μιλάμε πάντα;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Σε πολιτικό ναι, μπορεί να αυτοκτονήσει. Μπορεί κάποιος να έχει πρόβλημα και να θελήσει να αυτοκτονήσει. Κάθε έξοδος από την ΝΔ αυτή τη στιγμή, μάλιστα από μερικούς που ενδεχομένους έχουν φιλοδοξίες ηγετικές, σημαίνει αυτοκτονία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πολιτικός θάνατος;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Πολιτικός θάνατος, Θα μείνει μόνος του, θα περιφέρεται μόνος του.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες προκαλούν μια ανησυχία για την πορεία της ΝΔ;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Είναι φοβερό αυτό που διαβάζω και αυτό που βγαίνει. Δηλαδή, ο Καραμανλής κάνει για πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση. Λέω εγώ τώρα έχει παράκρουση ο ελληνικός λαός; Πως τα σκέφτονται όλα αυτά; Να αποφανθώ ότι υπάρχει σχιζοφρένεια πολιτική στο λαό. Δεν το δέχομαι αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Καλώς η κυβέρνηση άνοιξε θέμα εκλογικού νόμου;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Δεν άνοιξε θέμα εκλογικού νόμου. Είπαμε πολύ απλά, επειδή προβλέπονται αναταράξεις στο μέλλον και βλέπει κανείς ότι έχει μια διαφορετική εξέλιξη έκανε μια λογική πρόταση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι φοβάται ότι ο Καραμανλής θα προτείνει για πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, αν αρνηθεί ο σημερινός πρόεδρος. Υπάρχει τέτοιο θέμα;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Σε αυτά τα θέματα, δεν σηκώνει και πολύ παιχνίδι. Πρέπει να καθίσουν να συνεννοηθούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας είναι ένας πετυχημένος πρόεδρος. Αφού θέλει ο ίδιος θα ξανακατέβει πάλι.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα μπορούσε ο Κώστας Σημίτης να είναι ένας καλός πρόεδρος;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Πρόεδρος θα μπορούσε να είναι, καλός δεν ξέρω αν θα είναι.»

    Είδηση: 18712


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 2009 - 10:10:32 UTC