Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oλυμπιακή: ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις
  • [02] Στη Βουλή για τα εργασιακά των γιατρών
  • [03] Ισραήλ: Αμφίρροπη μάχη και πιθανή ανατροπή
  • [04] Το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία;
  • [05] Έκθεση για την κηδεία της Μόνα Λίζα , στο Λούβρο
  • [06] Το (χημικό) μυστικό ενός παθιασμένου φιλιού
  • [07] Συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου Πράσινη Ανάπτυξη - Περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Τρία εκατομμύρια ευρώ για μια κλασική Bugatti του 1937
  • [09] Στην Άγκυρα ο Μουμπάρακ για τη Γάζα
  • [10] Χονγκ Κονγκ: Θύματα της οικονομικής ύφεσης και τα ιδιωτικά κλαμπ
  • [11] Η καταιγίδα της διεθνούς οικονομίας συνεχίζεται
  • [12] Εικονικό το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    [01] Oλυμπιακή: ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

    Πολιτική

    Oλοκληρώθηκαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις για την Ολυμπιακή μεταξύ των συμβούλων αποκρατικοποίησης και εκπροσώπων του ομίλου ΜΙG, που κράτησαν περίπου 2,5 ώρες. Αρχικά οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Ανδρέα Βγενόπουλου για όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στον όμιλο, αλλά για νομικά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της ΜΙG παρουσίασαν την επενδυτική προσφορά τους για τις τρεις εταιρείες της Ολυμπιακής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα και η ΜΙG θα εχει πρόσβαση σε όλο το data room των τριών εταιρειών της Ολυμπιακής. Αναμένεται στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ότι οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν το προσφερόμενο τίμημα της ΜΙG το οποίο υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι η συνολική διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα κρατήσει δύο εβδομάδες, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας.

    Πριν τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χατζηδάκης είχε ενημερώσει την κυβερνητική επιτροπή για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας την αισιοδοξία του.

    Επίσης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι αν εμφανιστεί και άλλος επιχειρηματίας και δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον του, τότε θα γίνουν και με αυτόν διαπραγματεύσεις, με χρονικό ορίζοντα ένα μήνα. Η τελική συμφωνία θα τελεί υπό τη έγκριση της κομισιόν.

    Είδηση: 18785

    [02] Στη Βουλή για τα εργασιακά των γιατρών

    Πολιτική

    Συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πραγματοποιήθηκε για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει εργασιακά θέματα των νοσοκομειακών γιατρών, με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων. Την αντίθεσή της εξέφρασε η αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και τα υπόλοιπα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ να δηλώνουν κατά.

    Παράλληλα, τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασαν διαφωνίες με κάποιες διατάξεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα έχουν οριστεί οι τελικές λεπτομέρειες για την εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων.

    Σε αντίθετη περίπτωση, οι προμηθευτές θα αναστείλουν τις παραδόσεις υλικού που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Όπως έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές, ετοιμάζονται να καταθέσουν ομαδικές αγωγές εναντίον 10 μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, εντός της εβδομάδας.

    Είδηση: 18789

    [03] Ισραήλ: Αμφίρροπη μάχη και πιθανή ανατροπή

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στις 10, το βράδυ της Τρίτης, έκλεισαν οι κάλπες της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Η μάχη δείχνει να είναι αμφίρροπη. Το κεντροδεξιό κόμμα Καντίμα της νυν υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι προηγείται ελαφρώς στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, και βρίσκεται μπροστά από το Λικούντ (δεξιά) του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ωστόσο παραμένει το πιο πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις κατά την έξοδο των ψηφοφόρων από τα εκλογικά τμήματα. Τρίτη πολιτική δύναμη μέχρι στιγμής το ακροδεξιό κόμμα.

    Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις αυτές, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν από αξιωματούχους των κομμάτων, το Καντίμα φαίνεται να εξασφαλίζει 30 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ το Καντίμα 28. Ωστόσο ο Νετανιάχου με την υποστήριξη της ακροδεξιάς και των θρησκευτικών σχηματισμών, φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

    Το ακροδεξιό κόμμα του Ισραήλ "Iσραέλ Μπεϊτένου" του Αβίγκντορ Λίμπερμαν είναι μέχρι αυτή τη στιγμή η τρίτη πολιτική δύναμη στο Ισραήλ, μπροστά από το Εργατικό Κόμμα του Εχούντ Μπαράκ, το οποίο έχει προς το παρόν σημειώσει το χαμηλότερο ποσοστό του σε εκλογές σε όλη την ιστορία του, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που μεταδίδουν συνεχώς τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση έξω από τις κάλπες το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει μέχρι τώρα 14-15 έδρες ενώ το Εργατικό Κόμμα 13.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 18790

    [04] Το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία;

    Ειδήσεις

    Μια νέα επιστημονική μελέτη, έρχεται να υποστηρίξει ότι, σε τελευταία ανάλυση, το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία - με την έννοια της απόκτησης εμπειριών και όχι υλικών αγαθών. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, μία έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας Ράιαν Χάουελ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, δείχνει ότι η αγορά εμπειριών ζωής, παρά υλικών αγαθών, είναι αυτή που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευτυχία τόσο τον ίδιο τον καταναλωτή όσο και τους γύρω του. Ένα δείπνο σε ένα καλό εστιατόριο ή εισιτήρια για μια καλή θεατρική παράσταση, για παράδειγμα, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ευημερίας των ανθρώπων γιατί ικανοποιούν τις ανώτερης τάξης ανάγκες τους, ειδικότερα την ανάγκη για κοινωνική διασύνδεση και επαφή, καθώς και την ανάγκη για ζωντάνια, δηλαδή το αίσθημα του να είναι κανείς ζωντανός, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι, οι αγορές και η κατανάλωση που αυξάνουν τη βαθύτερη ψυχολογική ικανοποίηση, είναι αυτές που παράγουν και τη μεγαλύτερη ευτυχία.

    Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό "Science" το 2006, το ύψος του εισοδήματος παίζει σχετικά ασήμαντο ρόλο στην καθημερινή ευτυχία. Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με άλλη έρευνα, καταστάσεις όπου το χρήμα βοηθά καθοριστικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι άρρωστοι ή ανάπηροι. Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ένα νέο στοιχείο: οι "βιωματικές" αγορές αξίζουν τα χρήματά τους. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα, μια νέα εμπειρία παράγει περισσότερη ευτυχία, σε σχέση με ένα νέο προϊόν, άσχετα από το ποσό των χρημάτων που δαπανάται γι' αυτήν ή το εισόδημα του καταναλωτή. "Οι αγορασμένες εμπειρίες παρέχουν ένα κεφάλαιο μνήμης.

    "Δεν βαριόμαστε συνήθως τις ευτυχισμένες αναμνήσεις όπως βαριόμαστε ένα υλικό αντικείμενο", δήλωσε ο Χάουελ, ο οποίος επισήμανε ότι οι μελέτες, εδώ και 35 χρόνια, δείχνουν πως το χρήμα δεν κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι θα μπορούσε να τους κάνει. Η απάντηση, κατά τον Χάουελ, είναι ότι "το χρήμα κάνει μερικούς ανθρώπους ευτυχισμένους μερικές φορές, τουλάχιστον όταν το χαλούν για να νιώσουν εμπειρίες".

    Είδηση: 18788

    [05] Έκθεση για την κηδεία της Μόνα Λίζα , στο Λούβρο

    Ειδήσεις

    Μια γιγάντια, φαιά παραλλαγή της Μόνα Λίζα με δάκρυα στα μάτια της και κηλίδες μπογιάς στο μέτωπό της εκτίθεται αυτήν την εβδομάδα στο Μουσείο του Λούβρου σε αίθουσα που γειτνιάζει άμεσα με αυτήν που φιλοξενεί το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Λούβρου να φέρει τη σύγχρονη δημιουργία δίπλα στα μεγαλουργήματα των παλαιών δασκάλων. Η νεώτερη δημιουργία του γαλλο-κινέζου εικαστικού Γιαν Πέι-Μινγκ συνιστά τον κεντρικό άξονα της έκθεσης με τίτλο "Η κηδεία της Μόνα Λίζα".

    Είδηση: 18784

    [06] Το (χημικό) μυστικό ενός παθιασμένου φιλιού

    Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι τελικά ίσως το χημικό ταίριασμα δεν είναι απλώς φαντασίωση. Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στην Πενσιλβάνια, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Γουέντι Χιλ, βρήκαν ότι ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει ένα πολύπλοκο ορμονικό-χημικό "κύμα" στον εγκέφαλο, το οποίο κάνει τον/την σύντροφο να νιώθει έξαψη, ευτυχία ή χαλάρωση. Σύμφωνα με τους "Times" του Λονδίνου, η Χιλ δήλωσε: "Η μελέτη μας δείχνει ότι το φίλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι συνέβαιναν".

    Η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίπτωση του φιλιού στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, σε ζευγάρια πριν και μετά το άγγιγμα των χεριών τους, καθώς επίσης πριν και μετά το φίλημα. Κανονικά, η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) θα έπρεπε να αυξάνει, ενώ η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) να πέφτει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όντως η κορτιζόλη πέφτει και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα, όμως η ωκυτοκίνη αυξάνει στους άνδρες αλλά πέφτει στις γυναίκες, ένα απρόσμενο εύρημα.

    Η καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Χιουζ του κολεγίου Ολμπράιτ της Πενσιλβάνια έχει κάνει έρευνα που δείχνει τη σημασία του πρώτου φιλιού για τη συνέχεια μιας σχέσης και υποστηρίζει ότι το φιλί είναι σημαντικό από βιολογική-εξελικτική σκοπιά, επειδή το χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να ξεχωρίζουν τους δυνητικούς εραστές και συζύγους. "Οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην αναπνοή και τα δόντια ενός άνδρα, γιατί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως φροντίζει για την υγιεινή του, πράγμα που νοιάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες".

    Το αίνιγμα παραμένει πάντως πώς ακριβώς το φιλί προκαλεί τόσο σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι το σάλιο περιέχει φερομόνες, χημικούς «αγγελιαφόρους» που υπάρχουν και σε άλλα θηλαστικά. Στους ανθρώπους ο ρόλος που έχουν οι φερομόνες είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, γιατί δεν δεν διαθέτουμε όργανα για να τις ανιχνεύσουμε, αν και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να τις νιώσει με τη μύτη του.

    Η Έλεν Φίσερ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι και συγγραφέας του μεταφρασμένου και στα ελληνικά βιβλίου "Γιατί αγαπάμε", πιστεύει ότι το φίλημα παράγει όχι απλώς μια χημική και σεξουαλική συγκίνηση, αλλά βελτιώνει το σύνολο της υγείας κάποιου/ας. ¨"Αν μοιράζεσαι τα μικρόβιά σου με κάποιον άλλο, τονώνεις το εσωτερικό ανοσοποιητικό σου σύστημα", όπως εκτιμά.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18787

    [07] Συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου Πράσινη Ανάπτυξη - Περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΔ κινείται με ορίζοντα εκλογών σπαταλώντας τα αποθέματα της χώρας μας, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Εμείς βάζουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας την ανάπτυξη και τον άνθρωπο με αιχμή τον άνθρωπο και την πράσινη οικονομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου Πράσινη Ανάπτυξη - Περιβάλλον του Κινήματος. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη χωροταξία, τα δημόσια έργα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τη νησιωτική πολιτική.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει αποκλειστικά προστασία του περιβάλλοντος, αλλά έχει σχέση με την ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου της χώρας με αιχμή την πράσινη τεχνολογία και με όρους μέλλοντος. Η πράσινη ανάπτυξη, πρόσθεσε, σημαίνει επενδύσεις και θέσεις εργασίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στην ενέργεια και τις μεταφορές. Είναι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βασική κατεύθυνση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνδέεται άμεσα με τις δημόσιες επενδύσεις, την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση αλλά και με την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 18786

    [08] Τρία εκατομμύρια ευρώ για μια κλασική Bugatti του 1937

    Ειδήσεις

    Έναντι 3.4 εκατομμυρίων ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι, μια κλασική Bugatti, που έμενε σκονισμένη σε κλειστό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή Τάινσαιντ της Βρετανίας. Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams χαρακτήρισε το αυτοκίνητο, ο κινητήρας του οποίου δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 50 χρόνια, ως "τετράτροχο αριστούργημα".

    Το αυτοκίνητο ανήκε σε έναν μοναχικό γιατρό από το Νιουκάσλ και είναι μοντέλο Type 57S Atalante του 1937. Το αυτοκίνητο ανακάλυψαν σε ένα γκαράζ μετά το θάνατό του, το 2007, οι συγγενείς του. Μόνο 17 τέτοια μοντέλα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και τα περισσότερα ανήκουν σε συλλέκτες. Το αυτοκίνητο έχει κάνει ελάχιστα χιλιόμετρα.

    Είδηση: 18783

    [09] Στην Άγκυρα ο Μουμπάρακ για τη Γάζα

    Ειδήσεις

    Στην Άγκυρα αναμένεται αυτή την εβδομάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, για να συζητήσει το σχέδιο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν. Η επίσκεψη του κ. Μουμπάρακ προβλέπεται για την Τετάρτη αλλά ενδέχεται η ημέρα να αλλάξει, ανέφερε ο κ. Μπαμπατζάν σύμφωνα με τον οποίο η παρούσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι "εξαιρετικά ευαίσθητη".

    Όπως εκτιμά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, "ακόμα και το παραμικρό επεισόδιο, η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει εκ νέου πολύ μεγάλα προβλήματα στη Γάζα" και επισήμανε: "Γι αυτό μια συμφωνία εκεχειρίας είναι εξαιρετικά αναγκαία".

    Από την πλευρά του ο κ. Μουμπάρακ δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να επιτευχθεί "την προσεχή εβδομάδα". Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος έχει ήδη παίξει μεσολαβητικό ρόλο στην διένεξη Ισραήλ-Χαμάς ενώ και η τουρκική διπλωματία έχει διαδραματίσει σοβαρό ρόλο μεταξύ των εξόριστων στη Συρία ηγετών της Χαμάς και αιγύπτιων αξιωματούχων.

    Είδηση: 18782

    [10] Χονγκ Κονγκ: Θύματα της οικονομικής ύφεσης και τα ιδιωτικά κλαμπ

    Ειδήσεις

    Η οικονομική κρίση χτύπησε και τα ιδιωτικά κλαμπ στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η συνδρομή για τα μέλη των πανάκριβων, ιδιωτικών κλαμπ στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκε. Ενδεικτικό είναι ότι στο "Χονγκ Κονγκ Γκολφ Κλαμπ" και στο "Χονγκ Κονγκ Κρίκετ Κλαμπ" οι τιμές μειώθηκαν κατά 30 με 45%, αναφέρει δημοσίευμα της South China Morning Post. Η λύση βρίσκεται στην αγορά κάρτας μέλους από "δεύτερο χέρι", η οποία επιτρέπει και τη συντομότερη εγγραφή στα μέλη δίνοντάς τους το δικαίωμα να παρακάμψουν τις τεράστιες λίστες αναμονής.

    "Οι τιμές εγγραφής μελών, όπως και οι τιμές αγοράς ακινήτων, ακολουθούν την τάση του Δείκτη Hang Seng", δηλώνει ο Ειντα Πουν της Υπηρεσίας Sandia Membership. Το γεγονός ότι ακόμη και το Χονγκ Κονγκ των πλουσίων έχει επηρεαστεί από την κρίση είναι και το ότι η ετήσια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο του περιοδικού Forbes, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στο Χονγκ Κονγκ έχει μειωθεί κατά 50% από το 2007.

    Είδηση: 18781

    [11] Η καταιγίδα της διεθνούς οικονομίας συνεχίζεται

    Ειδήσεις

    Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας οδήγησαν σε νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και την Ιταλία τον Δεκέμβριο.

    Τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε, τον τελευταίο μήνα του 2008, πτώση 1,8% σε σχέση με το Νοέμβριο, μετά από την πτώση 3,6% που είχε καταγραφεί αυτόν το μήνα, πάντα σε μηνιαία βάση.

    Η παραγωγή στον γαλλικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκε, τον Δεκέμβριο, κατά 7,7% ενώ στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008 κατέγραψε πτώση 32,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Την Δευτέρα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε "πακέτο" στήριξης του κλάδου, στον οποίο απασχολείται το 10% των μισθωτών στη Γαλλία. Το βασικό συστατικό του "πακέτου" συνίσταται σε δάνεια, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, στην PSA Peugeot Citroen, τη Renault Cars (επιβατηγά) και τη Renault Trucks (φορτηγά).

    Στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία σημείωσε μείωση 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 9,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

    Νέα πτώση της παραγωγής και στην Ιταλία

    Πτώση 2,5%, σε μηνιαία βάση, της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία, τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο στατιστικών ερευνών Istat. Τον περασμένο Νοέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή είχε καταγράψει πτώση 3,5% και τον Οκτώβριο του 2008 πτώση 2,5%.

    Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 14,3%, την πιο απότομη από τον Ιανουάριο του 1991.

    Η μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας - κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 31,5% σε ετήσια βάση.

    Ενώ η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε σε φάση ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του 2008, αυτή η νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής παρέχει ένδειξη για νέα απότομη συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι (η σχετική πρώτη εκτίμηση θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή).

    Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αναμένει συρρίκνωση 0,6% του ιταλικού ΑΕΠ το 2008 και συρρίκνωση 2% το 2009 και ανάκαμψη το 2010 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

    General Motors

    10.000 θέσεις εργασίας θα καταργήσει στη διάρκεια του 2009 η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, στο πλαίσιο των προσπαθειών να πείσει την Ουάσιγκτον για τη βιωσιμότητά της, με αντάλλαγμα την εκταμίευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κρατικής βοήθειας.

    Κροατία: Η φαρμακοβιομηχανία Pliva απολύει 790 εργαζομένουςΣε απολύσεις 790 εργαζομένων προχωρά, σε διάστημα ενός έτους, η κροατική φαρμακοβιομηχανία Pliva, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της, κ. Μάρκο Μπολάνκα.

    Ο κ. Μπολάνκα διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης, καθώς και ότι το «σχέδιο» των απολύσεων έχει τη "σύμφωνη γνώμη" των εργατικών συνδικάτων.

    Ο γενικός διευθυντής τόνισε, εξάλλου, πως το "σχέδιο" απολύσεων αποτελεί, μεταξύ άλλων, μέρος της αναδιοργάνωσης των λειτουργιών της εταιρίας και της ενσωμάτωσής της στο "σχήμα" της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας Teva (σ.σ εξαγόρασε την Pliva τον Δεκέμβριο του 2008).

    Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων αφορά όλα τα τμήματα, διευκρίνισε ο κ. Μπολάνκα και τόνισε πως ο μέσος όρος της αποζημίωσης απόλυσης θα κυμαίνεται στα 300.000 κούνα (1 ευρώ = 7.422734 κούνα) για άτομα με 25ετή προϋπηρεσία και στα 400.000 κούνα για άτομα με προϋπηρεσία άνω των 25 ετών.

    'Έπειτα από τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν, το μισθολόγιο της Pliva θα περιλαμβάνει περίπου 2.000 άτομα, για τα οποία προβλέπεται, αύξηση των μισθών τους περίπου κατά 12%.

    Ο κ. Μπολάνκα ανέφερε, επίσης, πως δεν πρόκειται να κλείσει κανένα εργοστάσιο της Pliva, καθώς η Teva θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τομέα της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2009. Η Pliva, είπε ο γενικός διευθυντής της, θα παραμείνει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων για την ευρωπαϊκή αγορά.

    Τα άπληστα golden boys και η συγγνώμη τους

    Οι πρώην επικεφαλής των βρετανικών τραπεζικών ομίλων Royal Bank of Scotland (RBS) και HBOS ζήτησαν σήμερα "ανεπιφύλακτα" συγγνώμη για την ευθύνη τους στην χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία οδήγησε τα ιδρύματά τους σε μερική εθνικοποίηση.

    Ο λόρδος Στίβενσον, πρώην πρόεδρος της HBOS, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρώην γενικός διευθυντής του τραπεζικού ομίλου, ο Άντι Χόρνμπι, είναι "βαθιά απογοητευμένοι" από την εξέλιξη των γεγονότων, στη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία αναμεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

    Ενώπιον της ίδιας επιτροπής, ο Τομ Μακίλοπ, ο πρώην πρόεδρος της RBS, δήλωσε πως συμμερίζεται τις δηλώσεις του πρώην αντιπάλου του και υπενθύμισε πως ζήτησε ήδη συγγνώμη στη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας το Νοέμβριο.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις ενός βουλευτή, παραδέχθηκε πως η αγορά της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro (η μεγαλύτερη αγορά στην ιστορία του τραπεζικού τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2007 σε συνεργασία με τις Fortis και Santander), ο οποία αποδείχθηκε καταστροφική, υπήρξε "ένα σφάλμα".

    "Πληρώσαμε υπερβολικά την ABΝ Amro" και "αυτό που πληρώσαμε δεν άξιζε τον κόπο", δήλωσε.

    Ο πρώην γενικός διευθυντής της Royal Bank of Scotland, ο Φρεντ Γκούντγουιν, ζήτησε επίσης συγγνώμη. "Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη και ευχαρίστως το κάνω και πάλι", διαβεβαίωσε.

    Δε έλαβα κανένα μπόνους το 2008. Ο μισθός μου θα ήταν 1 εκατομμύριο 460 χιλιάδες στερλίνες. Ο Γκούντγουιν είπε επίσης στην επιτροπή, πως το 2007 η αμοιβή του ήταν 4.1 εκατομμύρια περίπου, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν υπό μορφή μπόνους.

    Κυνική η παραδοχή του μεγαλοτραπεζίτη. Μόνοι τους μοίραζαν την πίτα και το χειρότερο κρατούσαν γι αυτούς τα φιλέτα και θησαύριζαν εις βάρος πολιτών και μετόχων. Τα Golden Boys που στήθηκαν απέναντι στους εκπροσώπους του βρετανικού κοινοβουλίου είναι πλέον πρώην στελέχη των δύο μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών. Πρόλαβαν όμως να κάνουν το μεγαλύτερο σφάλμα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας με την αγορά της ολλανδικής ABN Amro BANK τη μεγαλύτερη αγορά στην ιστορία του τραπεζικού τομέα, που τελικά εξελίχθηκε σε μια τεράστια φούσκα.Η λογική των βρετανών τραπεζιτών είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Στις Βρυξέλλες η Ευρώπη εξετάζει τρόπους απορρόφησης των «τοξικών» στοιχείων των τραπεζών οποίες γέννησαν την κρίση. Η λύση που προκρίνεται είναι η δημιουργία ανεξάρτητης δομής από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους, όπου θα απορροφούνται τα τοξικά. Οι αποκαλούμενες Bad Banks είναι και η αμερικανική απάντηση στην κρίση. Ο Τιμ Γκάιτνερ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού με μεικτά, δημόσια και ιδιωτικά, κεφάλαια, που σε θα διαθέσει 500 δις δολάρια, για την αγορά των τοξικών κεφαλαίων. Πάντως την ώρα που όλοι ψάχνουν λύση η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε την απόλυση 2.300 εργαζομένων, περίπου το 2% του εργατικού της δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σχέδιο τριών σημείων από ΗΠΑ

    Σχέδιο τριών σημείων για την κάθαρση και ενίσχυση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Το πακέτο ενίσχυσης θα χρηματοδοτηθεί με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια που μπορεί να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, με σκοπό την εξαγορά των λεγόμενων τοξικών επενδύσεων αλλά και την παροχή βοήθειας στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Ισπανία: Περικοπές στα δημόσια έξοδα, της τάξης του 1,5 δισ.ευρώ

    Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του ενέκρινε την περικοπή κατά 1,5 δισ. ευρώ των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2009, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα στα δημόσια ταμεία, τα οποία δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. «Προκειμένου να διατηρήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες, είναι απαραίτητο να καταβάλλουμε μία τεράστια προσπάθεια γι' αυστηρότητα στα δημόσια ταμεία και το προσεχές υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τη μείωση των μη άμεσα οικονομικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2009 σε ύψος 1,5 δισ. ευρώ», τόνισε ο Θαπατέρο, μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου. Η Ισπανία, που προηγουμένως ήταν μία από τις πλέον ανθούσες οικονομίες στην Ευρωζώνη, έχει βυθισθεί απότομα στην κρίση από το 2008, κι ο δημόσιος προϋπολογισμός της, που ήταν πλεονασματικός τα περασμένα χρόνια, απέκτησε πλέον αρνητικό πρόσημο. Στα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προβλέπει ότι τα δημόσια οικονομικά θα είναι ελλειμματικά στο ύψος του 5,8% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του 3% που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

    Είδηση: 18780

    [12] Εικονικό το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Ειδήσεις

    Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δημιούργησε ένα εικονικό μουσείο, στους ψηφιακούς χώρους του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάζει τρισδιάστατα έργα, να δημιουργεί τη δική του έκθεση και να μυείται στα "μυστικά" της Τέχνης. Το εγχείρημα, που υλοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα μόλις 7 μηνών, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα, το εικονικό μουσείο θα είναι επισκέψιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (www.mmca.org.gr). Θα παρουσιάζονται περίπου 100 τρισδιάστατα έργα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, καθώς και αντίγραφα διάσημων δημιουργιών, με βάση τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του έκθεση, ακόμα και να την κοινοποιεί στους φίλους του! Επίσης, θα προσφέρεται εκπαιδευτικό παιχνίδι, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορεί ο χρήστης να κατανοεί πώς πρέπει να «διαβάζει» ένα έργο τέχνης, ώστε να το ερμηνεύει.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το έργο "Εικονικό Μουσείο" αξιολογήθηκε από ειδικούς σε θέματα πληροφορικής και ευχρηστίας, από μουσειολόγους, αλλά και από ένα τυχαίο δείγμα 30 επισκεπτών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η αξιολόγηση και τα σχόλια που προέκυψαν ελήφθησαν υπόψη στις τελικές βελτιώσεις."Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο συνειδητοποιήσαμε ότι στην πράξη τα εικονικά μουσεία που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό απέχουν πολύ από την έννοια του τρισδιάστατου μουσείου, στους χώρους και τα εκθέματα του οποίου μπορείς να περιηγηθείς ψηφιακά», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πέτρος Πατιάς. "Αποφασίσαμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω από τις συνήθεις πρακτικές, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη μας τις δυσκολίες στην πλοήγηση που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χρήστης χωρίς γρήγορη ταχύτητα Ίντερνετ", συμπληρώνει. Πρόκληση, κατά τον κ. Πατιά, ήταν και η ψηφιοποίηση έργων τέχνης αποτελούμενων από ετερογενή υλικά (από χαρτί και ύφασμα μέχρι και πλεξιγκλάς) με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χαθεί η ρεαλιστική συγκίνηση που μπορεί να αισθανθεί ο θεατής τους.

    Το έργο "Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Εικονικό Μουσείο" χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" με το ποσό των 80.000 ευρώ. Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

    Είδηση: 18779


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 2009 - 21:55:28 UTC