Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δίνη της ύφεσης
  • [02] Αυστηρές συστάσεις Προβόπουλου
  • [03] Έντονη αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [04] Αισιοδοξία Χατζηδάκη για ΟΑ
  • [05] Oμιλία Α. Παπαρήγα σε γυναικείες οργανώσεις
  • [06] Ιράκ: 6 νεκροί και τραυματίες σε βίαια επεισόδια Ιράκ
  • [07] Στα 57 δολάρια το βαρέλι
  • [08] 35 χρόνια από το Πολυτεχνείο
  • [09] Δημοτικά ΜΜΕ: συνεχίζουν να εκπέμπουν
  • [10] Νέο ΣΤΟΠ στα επί πιστώσει φάρμακα
  • [11] Διευκρινίσεις Αθανασόπουλου για τιμολόγια ΔΕΗ
  • [12] Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ

    [01] Στη δίνη της ύφεσης

    Στη δίνη της ύφεσης πέφτει η παγκόσμια οικονομία. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΑΣΑ) προβλέπει ύφεση της τάξης του -0,3% το 2009, συνέχιση της οικονομικής κρίσης μέχρι το τέλος του 2010 αναμένεται για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας και σημαντική πτώση της τιμής των ακινήτων στην Ευρώπη προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ύφεση για την ευρωζώνη προβλέπουν και οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, ενώ το σενάριο ενισχύεται από το γεγονός ότι η ισχυρότερη οικονομία της ζώνης του ευρώ η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι εισήλθε σε ύφεση. Ανησυχία προκαλεί η ανατροπή του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση της οικονομίας, που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.

    "Η οικονομία στη ζώνη του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε ύφεση και η ανεργία αυξάνεται σε πολλές χώρες", τονίζεται στην έκθεση με τις προβλέψεις του Οργανισμού που έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη ζώνη του ευρώ και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στο σύνολό τους οι χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να καταγράψουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% κατά το 2008, στη συνέχεια μείωση κατά 0,3% το 2009, πριν από μια ανάκαμψη κατά 1,5% το 2010.

    Ως προς την ανεργία, θα περάσει στο 5,9% για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το 2008, στο 6,9% για το 2009 και στο 7,2% για το 2010.

    Η αύξηση της ανεργίας θα είναι έντονη στην ζώνη του ευρώ με 8,6% το 2009 και 9% κατά το 2010, λιγότερο έντονη στις ΗΠΑ (7,3% το 2009 και 7,5% το 2010) και περιορισμένη στην Ιαπωνία, στο 4,4% το 2009 και το 2010.

    Οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες θα αντισταθμισθούν ωστόσο εν μέρει από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών εξαιτίας της πτώσης της τιμής των πρώτων υλών, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί για να περάσει σταδιακά στο 1,7% το 2009 και το 1,5% το 2010 , έπειτα από το 3,3% το 2008.

    Μεταξύ των παραγόντων αβεβαιότητας, η καθυστέρηση εξομάλυνσης των χρηματοοικονοιμκών συνθηκών, κυρίως εξαιτίας του κινδύνου πτώχευσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανόν επίσης να πληγούν σοβαρότερα από ό,τι προβλεπόταν από την επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΑΣΑ, η κατάσταση της οξείας οικονομικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι βραχείας διάρκειας. Όπως τονίζεται θα υπάρξει μια παρατεταμένη αναταραχή μέχρι το τέλος του 2009 και στη συνέχεια μια προοδευτική εξομάλυνση.

    Ο ΟΟΣΑ ζητεί την εφαρμογή νέων μέτρων μακροοικονομικής ενίσχυσης και τονίζει ότι τα κλασικά μέσα νομισματικής πολιτικής έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους υπό τις σημερινές συνθήκες της ισχυρής οικονομικής έντασης. Επίσης τα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι πολύ χαμηλά.

    Ζητεί επίσης την αναμόρφωση "της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής" εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη "αντίστασης στις πιέσεις που έχουν ως στόχο την οπισθοδρόμηση της οικονομίας της αγοράς".

    Ο ΟΟΣΑ τονίζει επίσης την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ρύθμισης και της εποπτείας (της οικονομίας), καθώς τα μέχρι στιγμής μέσα "έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για μια υπερβάλλουσα ανάληψη κινδύνου και οδηγεί τους οικονομικούς θεσμούς στην αύξηση του χρέους τους μέσα από άκρως αδιαφανείς συνθήκες σε επίπεδα ανεξέλεγκτα.

    Προβλέψεις εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για την ευρωζώνη

    Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες των οποίων τη γνώμη ζητεί κάθε τρεις μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναθεώρησαν πολύ προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά το 2009, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.

    Οι εμπειρογνώμονες δεν προβλέπουν πλέον παρά μία αύξηση κατά 0,3% του ΑΕΠ στις 15 χώρες μέλη του ευρώ, ενώ τον Αύγουστο προέβλεπαν αύξηση 1,3%.

    Για το 2008 μείωσαν την πρόβλεψή τους στο 1,2%,από 1,6%.

    Οι προβλέψεις αυτές ενισχύουν την πιθανότητα μιας νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ το Δεκέμβριο. Μέσα σε ένα μήνα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιό της από 4,25% σε 3,25% λόγω της απότομης επιδείνωσης της συγκυρίας που συνδέεται με τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Σε ύφεση η γερμανική οικονομία

    Την ίδια ώρα η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο.

    Στη Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε κάτω από το κόκκινο του 0,2% και οι εξαγωγές δέχτηκαν πλήγμα της τάξης του -8%, ενώ η Siemens ανακοίνωσε ζημίες ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κυρίως ως συνέπεια του προγράμματος αναδιάρθρωσης και των προσπαθειών εξάλειψης της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική εταιρεία.

    Τα συμπτώματα ύφεσης κλονίζουν και τις βρετανικές τηλεπικοινωνίες, και δέκα χιλιάδες άνθρωποι από το προσωπικό της British Telecom περνούν στην ανεργία. Το ανεπιθύμητο ρεκόρ ανεργίας προς το παρόν ανήκει στην Ισπανία με ποσοστό 11.7%, και τις απολύσεις σε δραματική αύξηση κατά 37%. Το ίδιο σύμπτωμα ύφεσης για την Ιρλανδία με την ανεργία στο 6,7% το υψηλότερο μιας δεκαετίας.Η Γαλλία αντίθετα ανακοινώνει νίκη στην μάχη κατά του πληθωρισμού και την οφείλει στην πτώση των τιμών του πετρελαίου που τόσο στο Λονδίνο όσο και στις αγορές της Ασίας δεν ξεπερνά τα 55 δολάρια το βαρέλι.Ανατροπή σχεδίου ΠόλσονΣτις ΗΠΑ, η ανατροπή του σχεδίου διάσωσης, που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, παρασύρει σε νέα βουτιά αβεβαιότητας τις διεθνείς αγορές.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να μετατρέψει το πακέτο διάσωσης των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστό για να ξεπαγώσει ο δανειοδοτικός τομέας αντί να απορροφηθεί η ζημιά από τα τοξικά χρεόγραφα όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.Οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιμένουν ότι έχουν προτεραιότητα κρατικής διάσωσης.Ο Χένρι Πόλσον ωστόσο επιμένει ότι το κονδύλι των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ως στόχο να βοηθηθεί το (αμερικανικό) θεσμικό πιστωτικό σύστημα, όχι όμως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

    "Γνωρίζω ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι σπουδαίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες", ότι αυτή η βιομηχανία είναι μία "βιομηχανία-κλειδί" για την οικονομία μας", επισήμανε ο αξιωματούχος. "Πρέπει, επομένως, να εξευρεθεί μία λύση για τους τρεις μεγάλους ομίλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Ντιτρόιτ"--Φορντ, Τζένεραλ Μότορς, Κράϊσλερ--"οι οποίες είναι αντιμέτωπες με εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, όμως το Σχέδιο Σωτηρίας που εγκρίθηκε στο Κογκρέσο έχει ως αποδέκτη του το θεσμικό πιστωτικό σύστημα των Ην. Πολιτειών", πρόσθεσε ο Χένρι Πόλσον.

    Είδηση: 15502

    [02] Αυστηρές συστάσεις Προβόπουλου

    Συστάσεις στους τραπεζίτες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων, αλλά και προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να κάνουν χρήση του πακέτου των 28 δισ ευρώ απεύθυνε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος. Ο κ. Προβόπουλους δήλωσε μάλιστα ότι η Κεντρική Τράπεζα, έχει ήδη προετοιμαστεί προκειμένου να επωμιστεί την ευθύνη της εθνικής διεκπεραίωσης του σχεδίου. Μείωση επιτοκίων από την Marfin.

    Αυστηρές συστάσεις σε εκείνες τις τράπεζες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων και δημιουργούν, εύλογα, ένα κλίμα δυσπιστίας προς το σύνολο των τραπεζών, σε μια μάλιστα εποχή που η κοινωνική αποδοχή του ρόλου τους είναι κρίσιμη και αναγκαία για την άμβλυνση των συνεπειών από την διεθνή κρίση, έκανε κ. Προβόπουλος στην συνάντηση που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κάλεσε τις τράπεζες να επιδεικνύουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευαισθησίας και να προχωρούν, σε εξατομικευμένη βάση, στις ενδεικνυόμενες διευκολύνσεις, στις περιπτώσεις εκείνες που συγκεκριμένοι δανειολήπτες, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι προτάσεων που έχουν ακουστεί για μια γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

    Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μια τέτοια χαλάρωση των εποπτικών κριτηρίων θα ήταν επικίνδυνη για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα και θα οδηγούσε σε μεγάλες αρρυθμίες και προβλήματα, χωρίς μάλιστα να προστατεύονται οι πραγματικά έχοντες ανάγκη δανειολήπτες.

    Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα γινόταν εφεξής δυσκολότερη και επαχθέστερη, ενώ το πάγωμα των ανεξόφλητων υπολοίπων θα παρεμπόδιζε τη ροή νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα τα είχαν ανάγκη.Ο κ. Προβόπουλος παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα δυσχέραινε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες και τα νοικοκυριά και τελικώς ολόκληρη την οικονομία.

    Όπως επισήμανε, σε σχέση με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επωμισθεί την ευθύνη της τεχνικής διεκπεραίωσης. Μείωση επιτοκίων από την Marfin. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ετοιμάσει τις υπηρεσίες της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.Σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων της προχωρεί από την Δευτέρα η Marfin Egnatia Bank σε συνέχεια της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,50%.

    Ειδικότερα, το επιτόκιο των Στεγαστικών Δανείων που είναι συνδεδεμένα με την ΕΚΤ μειώνεται κατά 0,50%.

    Το Βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης Μικρών επιχειρήσεων και Επαγγελματιών (ΕΧΜΕ) αναπροσαρμόζεται σε 6,40% από 6,90%. Το Προνομιακό επιτόκιο χρηματοδότησης Επιχειρήσεων (ΠΕΧΕ) μειώνεται σε 6,50% από 7,00%

    Τα επιτόκια πιστωτικών καρτών μειώνονται από 0,50% έως 1%.Το Προϊόν MARFIN Προσωπικό Δάνειο σταθερού επιτοκίου θα διατίθεται με μειωμένο ονομαστικό επιτόκιο κατά 1% (12,50% από 13,50%)

    Τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίων και όψεως επιχειρήσεων μειώνονται από 0,15% έως και 0,25%

    Είδηση: 15512

    [03] Έντονη αντιπαράθεση για την οικονομία

    Η οικονομική κρίση πυροδοτεί έντονη αντιπαράθεση και στη χώρα μας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση . Η κυβέρνηση σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ το κατηγορεί για επικίνδυνη άγνοια ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Νέα σκληρή κόντρα για την οικονομία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους με φόντο την οικονομική κρίση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που βρίσκεται στη Βουλή θα υπάρξουν εγγυήσεις ώστε οι τράπεζες να δανείζονται με ευνοϊκότερους όρους και να κατευθύνουν μετά, τα χρήματα αυτά στην εσωτερική αγορά", σημείωσε και πρόσθεσε ότι όποιος προτείνει, όπως το ΠΑΣΟΚ, με μισόλογα, διαρροές και διάφορες κουβέντες, να καθορίζονται τα επιτόκια με νομοθετική ρύθμιση επιδεικνύει επικίνδυνη άγνοια, καθώς πρόκειται για κάτι που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο.

    "Αποτελεί πατέντα των φωστήρων του ΠΑΣΟΚ. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα κλείσουν τους κρουνούς, η αγορά θα στερέψει παντελώς από χρήμα και ποιος θα πληρώνει του τόκους που εισπράττουν οι μικροκαταθέτες;", τόνισε και αναρωτήθηκε αν αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ τι σημαίνουν αυτά για το μέσο πολίτη, σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι ακόμα και οι οικονομικοί σχεδιαστές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προτείνουν κάτι τέτοιο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που δεν πείθει απολύτως κανένα και επεσήμανε πως η κυβέρνηση από την αρχή πήρε πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα που ωφελούν τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία.

    Ο κ Αντώναρος άσκησε έντονη κριτική και στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο κάνοντας λόγο για αστήριχτα επιχειρήματα ότι "δήθεν η κυβέρνηση δίνει 28 δισ. στις τράπεζες" και ανέφερε πως αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ψέμα.

    "Κανένα ευρώ από τον προϋπολογισμό δεν χαρίζεται στις τράπεζες. Έχουμε αναλύσει επανειλημμένως περί τίνος πρόκειται και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, πέρα από το ότι είναι κακόπιστος, ψαρεύει σε θολά νερά, γιατί ισχυρίζεται κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα", ανέφερε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταδίκασε επίσης την απόφαση των τραπεζών να διεκδικήσουν τη συνέχιση της επιβολής καταχρηστικών όρων και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα βήματα ώστε αυτοί οι όροι να μην ισχύουν.

    "Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει εκεί που νομίζει. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην αναγνωρίζει την κοινωνική ευαισθησία που περιμένει το κοινωνικό σύνολο από αυτόν", υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ότι η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτη τη χώρα απέναντι στην κρίση, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο τελευταίος που μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο και να κάνει τέτοιου είδους κριτική είναι ο κ.Σημίτης που παρέδωσε την οικονομία με τα γνωστά ελλείμματα και τα γνωστά ψηλά ποσοστά ανεργίας. ΠΑΣΟΚ: Στοιχεία για την κρίση Στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Ειδικότερα, όπως επισήμανε στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασιών 15,5% από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008, ενώ για το ίδιο διάστημα σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 52,56% και από τον Σεπτέμβριο του 2007 στον Σεπτέμβριο του 2008 αυξήθηκαν κατά 38,42%.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ, για νομοθετική ρύθμιση της πορείας των επιτοκίων και τόνισε ότι δεν μπορεί να επαφίεται η οικονομική πορεία της χώρας, στην καλή θέληση ορισμένων Τραπεζών οι οποίες από τη μια πλευρά πραγματοποιούν ορισμένες διευκολυντικές ενέργειες προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες κι από την άλλη πλευρά στέλνουν απειλητικές επιστολές σε πελάτες τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και καταναλωτές ότι τα δάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν.

    "Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει απληστία, δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και δεν έχουν καμία αντίληψη ούτε για την επιχειρηματικότητα αλλά ούτε για την κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης".

    Αντιδράσεις της αριστεράς και ΛΑΟΣ"Άλλοι μέσα σε σκοτεινά δωμάτια, μακριά από τη δημοσιότητα, θέτουν υπό την έγκριση του ανώτατου κοινοβουλίου της χώρας μας, που είναι η Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών, τα μέτρα που θα πάρουν σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε έξω από το κτήριο της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδας, στην πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο διαδηλώσεων που πραγματοποίησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στα τραπεζικά καταστήματα της χώρας , ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Αφού υπογράμμισε ότι "η μεγάλη τομή για την κοινωνία πρέπει να γίνει σήμερα", ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα αιτήματα του κόμματος για πλήρη εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, έλεγχο των επιτοκίων, κατάργηση των εισπρακτικών εταιρειών και της απαράδεκτης» κατάστασης με τον Τειρεσία", καθώς και μέτρα για τους νέους, τους δανειολήπτες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.

    Νωρίτερα και πριν μπουν στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, από όπου «επισκέφτηκαν» παρακείμενα τραπεζικά υποκαταστήματα.

    "Εμείς δεν επιλέξαμε να συναντηθούμε με τους τραπεζίτες στα γραφεία μας και να τους κάνουμε συστάσεις. Διότι ξέρουμε ότι δεν παίρνουν από λόγια. Διότι ξέρουμε ότι έχουν απύθμενο θράσος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια κερδίζανε σε βάρος της κοινωνίας. Ξεζούμιζαν του πολίτες. Και σήμερα κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι καταχρεωμένο στις τράπεζες. Η συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν βλέπει, πρέπει να σταματήσει ", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή.

    Την συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΤΟΕ στο Εποπτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει τις τράπεζες στη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. για τη στήριξη της ρευστότητας, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ και ζήτησε να μη γίνει καμία απόλυση για ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Απαισιόδοξοι καταναλωτές και έμποροιΕν τω μεταξύ δυσχέρειες στην αποπληρωμή των δανείων τους αντιμετωπίζουν 6 στους 10 πολίτες, ενώ οι μισοί αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των πιστωτικών τους καρτών, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή» και το ΣΚΑΪ.

    Απαισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τζίρο τους εμφανίζονται πάνω από εννέα στους δέκα (ποσοστό 91%) μικρομεσαίους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (69%) δηλώνουν ότι οι εξελίξεις έχουν ήδη επηρεάσει "πολύ/αρκετά" τα οικονομικά τους μεγέθη, σύμφωνα με έρευνα, που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρία Interview.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλο, "αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, ο φετινός θα είναι ίσως ο δυσκολότερος χειμώνας που έχει περάσει η ελληνική οικονομία", ενώ όπως πρόσθεσε αν δεν αλλάξει η κατάσταση και η συμπεριφορά των τραπεζών, τότε το 2009 θα έχουμε εκατοντάδες "λουκέτα" σε επιχειρήσεις.

    Είδηση: 15505

    [04] Αισιοδοξία Χατζηδάκη για ΟΑ

    Αισιόδοξος για το θέμα της Ολυμπιακή Αεροπορία εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνεργασία του το πρωί της Πέμπτης με τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος εκτίμησε ότι η λύση για την ΟΑ θα αποτελέσει μοντέλο και για άλλες προβληματικές εταιρίες, όπως η Alitalia. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχώρα σε ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορευματικές και οδικές μεταφορές προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος.

    Επενδύσεις με πρωτοβουλίες του υπουργείου

    Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ακόμη ότι λόγω της διεθνούς κρίσης θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες του υπουργείου Μεταφορών για επενδύσεις στη χώρα, χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων, σημειώνοντας ότι σύντομα η ΥΠΑ θα τοποθετήσει συμβούλους για να προχωρήσουν στην αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Το δεύτερο θέμα αφορά τις οπτικές ίνες νέας γενιάς, μια επένδυση -όπως είπε ο υπουργός- ύψους 2 δισ. ευρώ, όπου το δημόσιο θα συμμετέχει με το 30%. Η χώρα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιφέρειες και, μετά από συνεννοήσεις με την ΕΕ, του χρόνου το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός, ώστε να αλλάξει η καθημερινότητα αλλά και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα.

    Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές στον οδικό άξονα, δηλαδή ένα νέο πλαίσιο για τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με συναίνεση και προσοχή και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, καθώς και χωρίς βιαστικές κινήσεις, θα προχωρήσουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση για να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία.

    Το τοπίο πρόσθεσε, σε αυτόν τον τομέα θυμίζει τη δεκαετία του '50 και του '60 και γι'αυτό πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός και να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για να μεταφερθούμε από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15501

    [05] Oμιλία Α. Παπαρήγα σε γυναικείες οργανώσεις

    Σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες γυναικείων οργανώσεων - μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, στον Περισσό, μίλησε η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Αναφερόμενη στις εξελίξεις γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως:

    "Μετά την ύφεση που μπήκε επισήμως η Γερμανία, αποδεικνύεται ότι όλοι εκείνοι, κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επικεντρώνουν το ζήτημα αποκλειστικά και μόνο στο τραπεζικό σύστημα, στα επιτόκια και στις πιστωτικές κάρτες που είναι βεβαίως πρόβλημα, αποπροσανατολίζουν και κοροϊδεύουν το λαό. Διότι η κρίση ξεκινάει από την πραγματική οικονομία, από την κερδοφορία, από την υπερεκμετάλλευση και επομένως η απάντηση πρέπει να είναι μέτρα προστασίας των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των μικρομεσαίων και όχι μόνο η ρύθμιση επιμέρους πλευρών του προβλήματος, και όχι μόνο να μιλάμε για τους δανειολήπτες χωρίς να παίρνουμε υπόψη ότι οι δανειολήπτες είναι εργαζόμενοι, έχουν χαμηλούς μισθούς και έχουν ανάγκη από πιο ολοκληρωμένα μέτρα".Για τις γυναίκες και την κρίση, o σχολιασμός της κ. Παπαρήγα ήταν ότι: "Επειδή η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος χτυπάει τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα χτυπάει τους νέους σε ηλικία και τις γυναίκες, χρειάζεται η κοινή δράση του εργατικού κινήματος, του γυναικείου κινήματος, της αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, της νεολαίας για ένα μέτωπο που λέει: Δεν θα μας πάρετε άλλα, θα σας πάρουμε εμείς". Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι: "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τελειώσει το έργο της. Τώρα αν θα γίνουν την άνοιξη ή αν θα γίνουν λίγο πριν τις ευρωεκλογές, άνοιξη είναι πάλι, δεν μπορώ ακριβώς να ξέρω. Πιστεύω ότι θα επιφυλάξει κάποια έκπληξη ο πρωθυπουργός ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και τους συμβούλους του".

    Είδηση: 15519

    [06] Ιράκ: 6 νεκροί και τραυματίες σε βίαια επεισόδια Ιράκ

    Τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ και κυρίως στην Βαγδάτη, ανέφεραν προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ένας αστυνομικός και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο δυτικά του Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Αλ Ανμπάρ.Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

    Δυτικά της Μουσούλης,370 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν 16 Ιρακινοί και 5 στρατιώτες.

    Στην Βαγδάτη, ένας άνδρας σκοτώθηκε και επτά άτομα τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένης σε ένα μινιμπάς στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ στο περιοχή Ζαφρανίγια (νότια Βαγδάτη)ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα αστυνομικό διοικητή. Νωρίτερα, έξι άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμούς που είχε στόχο αστυνομική περίπολο στο κέντρο της πόλης.

    Στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Βαγδάτης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

    Είδηση: 15515

    [07] Στα 57 δολάρια το βαρέλι

    Λίγο πάνω από τα 57 δολάρια το βαρέλι ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σήμερα το απόγευμα, έχοντας λίγο νωρίτερα υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 22 μηνών καθώς ενισχύθηκε μόνο ελαφρώς από την πληροφορία ότι ο ΟΠΕΚ σκοπεύει να λάβει περαιτέρω έκτακτα μέτρα για να αντισταθμίσει τη μεγάλη πτώση της ζήτησης.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 0,85 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν το απόγευμα στα 57,01 δολάρια, και ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 54,67 δολάρια, το χαμηλότερο σημείο από τις 30 Ιανουαρίου του 2007.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ήταν αυξημένη κατά 0,48 δολάρια και βρισκόταν στα 52,85 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας περιόρισε την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος και ανακοίνωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης το 2007 ήταν η μικρότερη από το 1985. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, η ζήτηση το επόμενο έτος θα αυξηθεί μόνο κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 340.000 βαρέλια σε σχέση με την έκθεση του προηγούμενου μήνα.

    Είδηση: 15518

    [08] 35 χρόνια από το Πολυτεχνείο

    Ανακοίνωση για την 35η επέτειο του Πολυτεχνείου, εξέδωσε η ΓΣΕΕ, στην οποία τονίζεται ότι: "Η ΓΣΕΕ και το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας, με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και στον αγώνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνονται στις 17 Νοεμβρίου. Το σύνθημα "ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" καθώς και ο αγώνας των φοιτητών, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, του παν-δημοκρατικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, παραμένουν επίκαιρα, διεκδικούμενα και αιτούμενα. Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις". Eπίσης η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δηλώνει τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Πολυτεχνείου και στη διαδήλωση της Δευτέρας.

    Από την Παρασκευή τίθενται σε εφαρμογή ειδικές ρυθμίσεις της Τροχαίας για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 35ης επετείου του Πολυτεχνείου. Συγκεκκριμένα από το πρωί της Παρασκευής έως και την Κυριακή, θα πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ειδικότερα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης καθώς και διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας ανάλογα με τις συνθήκες στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος.Τα μέτρα θα κορυφωθούν τη Δευτέρα, ημέρα της πορείας, οπότε θα κλείσει σταδιακά όλο το κέντρο της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας καθώς και στις παράλληλες και κάθετες αυτών.

    Επίσης, θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ.

    Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και για να μην δημιουργηθούν πρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων και της πορείας, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους αξιωματικούς, θα διατεθούν περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί, που θα βρίσκονται σε επιφυλακή από το Σάββατο, ενώ ο σχεδιασμός στηρίζεται στα μέτρα που ελήφθησαν πέρσι και δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

    Είδηση: 15517

    [09] Δημοτικά ΜΜΕ: συνεχίζουν να εκπέμπουν

    Δεν κλείνουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και δεν απολύονται οι εργαζόμενοι, έπειτα από το σημερινό διάβημα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Την ίδια ώρα έξω από το χώρο της συνάντησης δεκάδες εργαζόμενοι στα δημοτικά ΜΜΕ της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποιούσαν συγκέντρωση.

    Ταυτόχρονα διατηρούνται οι οργανικές θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, ενώ στην ΕΡΤ αρχίζει διάλογος για την αποκατάσταση των συμβασιούχων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν η μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε. από τον Ιανουάριο του 2009, γεγονός που θα στερούσε την χρηματοδότησή τους από τους ΟΤΑ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα Δημάρχων να μεταταγούν οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΜΜΕ στους ΟΤΑ, γεγονός που θα δημιουργούσε αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δεδομένα. Την Τρίτη παρόμοια παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ. Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής, συναντάται με το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.

    Ειδικότερα, η δέσμευση του υπουργού στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τα συγκεκριμένα θέματα είναι:

    Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 31/12/2009, του σημερινού "status" των δημοτικών Ρ/Σ & Τ/Σ σταθμών, ύστερα από σχετική πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Παυλόπουλος στην Ολομέλεια της ΚΕΔΚΕ, στις 20 Νοεμβρίου ώστε να υπάρχει και η συναίνεση των ΟΤΑ.

    Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένει πρόταση της ΚΕΔΚΕ και της ΕΣΗΕΑ, για να διαμορφωθεί το νέο καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που θα κατοχυρώνει απολύτως το δικαίωμα της ενημέρωσης για τους δημότες-πολίτες, θα περιφρουρεί τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων και τον ειδικό χαρακτήρα των φορέων αυτών.

    Στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παγώνει η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, δεν καταργούνται οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις των δημοσιογράφων και δεν αφαιρούνται τα δημοσιογραφικά αντικείμενα. Ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή, χωρίς τη συναίνεση της ΕΣΗΕΑ.

    Στην ΕΡΤ αρχίζει, έπειτα από αίτημα της ΕΣΗΕΑ, η διαδικασία διαλόγου για την αποκατάσταση των συμβασιούχων δημοσιογράφων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της ενημέρωσης. Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, μπορούν να προκηρυχθούν οι σχετικές θέσεις για τους δημοσιογράφους.

    Υπεγράφη επίσης κοινή υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις των μισθών των δημοσιογράφων, που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα για την περίοδο 1/1/2008 έως 31/12/2009.

    Δηλώσεις

    Έπειτα από τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

    Π. Σόμπολος: "Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο στον οποίο θέσαμε τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Και φυσικά κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν τα σοβαρά προβλήματα στους ραδιοτηλεοπτικούς δημοτικούς σταθμούς. Ο Υπουργός άκουσε τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας και καταλήξαμε σε κάποια σημεία".

    Π. Παυλόπουλος: "Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τη γόνιμη συνεργασία που έχουμε σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα αλλά ταυτοχρόνως και για την ειλικρίνεια της συζήτησης. Ξεκινάω από το πιο κρίσιμο, γιατί είναι άμεσο και φλέγον, δηλαδή το θέμα το οποίο αφορά τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ, και βεβαίως σε συνεννόηση της ΕΣΗΕΑ με την ΚΕΔΚΕ, η πρόταση θα είναι να υπάρξει μια περαιτέρω παράταση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων, με τη μορφή που έχουν σήμερα, ως το τέλος του 2009. Και αναφέρομαι στη ΚΕΔΚΕ η οποία είναι και αρμόδια στον τομέα αυτόν για το ποιο είναι το καθεστώς το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί γι' αυτούς τους σταθμούς στο μέλλον. Το λέω αυτό διότι το καθεστώς αυτό πρέπει να είναι συμβατό και με τη δυνατότητα αδειοδότησης αλλά και ταυτοχρόνως να μην επιτρέπει να δημιουργούνται ανεξέλεγκτα ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί από Δήμους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Διότι το ζήτημα είναι οι σταθμοί αυτοί να μπορούν στο μέλλον να συντηρηθούν. Είναι πολύτιμοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ενημέρωση την οποία παρέχουν είναι σημαντική, αλλά πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σταθμίζουν υπό ποιους όρους βιωσιμότητας λειτουργούν. Σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία σχετίζονται και με την ΕΡΤ και με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θέλω να τονίσω ότι σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσουμε ώστε και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες με τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ αλλά και να υπάρξει σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας η συναίνεση της ΕΣΗΕΑ δεδομένου ότι ο ρόλος της είναι βασικός στα θέματα αυτά".

    Είδηση: 15516

    [10] Νέο ΣΤΟΠ στα επί πιστώσει φάρμακα

    Καμία συνταγή φαρμάκων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, επί πιστώσει, δεν θα δέχονται από την ερχόμενη Δευτέρα τα φαρμακεία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά.Στην Κέρκυρα ήδη, εδώ και ένα μήνα, τα φαρμακεία έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου.Σε κινητοποιήσεις προχωρά ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

    Χωρίς φάρμακα αναμένεται να μείνουν από την Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου καθώς οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά σταματούν να τους χορηγούν επί πιστώσει φαρμακευτικά σκευάσματα λόγω καθυστέρησης εξόφλησης παλαιότερων συνταγών.

    Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς της Κέρκυρας που είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, καθώς εδώ και ένα μήνα οι φαρμακοποιοί του νησιού έχουν αναστείλει την χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του συγκεκριμένου Οργανισμού λόγω υψηλούς χρέους από το τοπικό υποκατάστημα του ΟΠΑΔ.

    Προβλήματα με τον ΟΠΑΔ φαίνεται πως αντιμετωπίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο να εξουσιοδοτήσουν τον Πρόεδρο ώστε να προβεί σε ομαδική καταγγελία των συμβάσεων. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι άλλων περιοχών της χώρας.

    Είδηση: 15514

    [11] Διευκρινίσεις Αθανασόπουλου για τιμολόγια ΔΕΗ

    Διευκρινίσεις για το θέμα των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ έδωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Νίκος Αθανασόπουλος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας της Ανατολικής Ευρώπης Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα της ΔΕΗ διαφορετικά η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε απαξίωση, ενώ, επέμεινε ότι τα τιμολόγια του ρεύματος πρέπει να αυξηθούν, διότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλό.

    Κριτική στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, άσκησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Π.Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο κ. Αθανασόπουλος υπέβαλε νέες προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, μεταξύ αυτών την επιδότηση της ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη λύση.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις για αύξηση των τιμολογίων τόνισε ότι η ΔΕΗ κατηγορήθηκε πολλές φορές ότι επιδιώκει αύξηση των τιμολογίων σαν να θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πελατών της και πρόσθεσε: "Πέρα από κάθε κοινωνική μας ευαισθησία ακόμα και με εμπορικούς όρους μιλώντας, καμία εταιρεία δεν επιδιώκει να διαθέτει στην αγορά ένα προϊόν που η τιμή του δεν είναι ικανοποιητική για τους πελάτες της. Όμως, στρουθοκαμηλίζουμε όταν παριστάνουμε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρό, επειδή η τιμή πώλησης της στον τελικό καταναλωτή είναι χαμηλή. Ουσιαστικά συγκεντρώνεται σαν χρέος το οποίο είτε θα αναλάβουμε εμείς που το δημιουργήσαμε, είτε θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας".

    Ο κ. Αθανασόπουλος απέδωσε το πρόβλημα στον τρόπο με τον όποιο απελευθερώθηκε η αγορά ηλεκτρισμού που είχε σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αγοράζει ακριβό ρεύμα από τη χονδρική αγορά και να είναι υποχρεωμένη να το πωλεί φθηνά στο σύνολο των καταναλωτών ακόμα και σε ιδιώτες παραγωγούς." Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλά τιμολόγια όχι μόνο σε κατηγορίες καταναλωτών που χρειάζονται κοινωνική στήριξη αλλά ακόμα και σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους ταυτόχρονα αγόραζε ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, χωρίς η Πολιτεία, σε όλες τις περιπτώσεις, να αποζημιώνει αντίστοιχα την ΔΕΗ. Αυτό το γεγονός κατέστησε την επιχείρηση, ένα «επί ζημία» μοναδικό προμηθευτή ρεύματος" υποστήριξε.

    Γι αυτό το λόγο ζήτησε την επιδότηση της επιχείρησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    "Η Ισπανία και η Πορτογαλία, αν και τα τιμολόγια της πρώτης είναι περίπου 30% υψηλότερα από τα δικά μας και της δεύτερης, περίπου 40%, αποφάσισαν με κρατικά ομόλογα να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τη διαφορά των τιμών μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς για τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα πάρει θέση για την επίλυση του προβλήματος και απλά με την παράλειψη μας αυτή, επιβαρύνουμε με ζημιές την ΔΕΗ οδηγώντας την σε σίγουρη απαξίωση", τόνισε.

    Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα και όχι σύμφωνα με τηλεοπτικούς χρόνους, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για το ζήτημα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δήλωσε για το επίμαχο ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Για θέατρο παραλόγου μεταξύ της ΔΕΗ και της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι "το μονόπρακτο έχει τίτλο "καλή κυβέρνηση - κακός διοικητής" και παίζεται εναλλάξ από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τους "ανησυχούντες" βουλευτές της ΝΔ και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

    Είδηση: 15511

    [12] Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ

    Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Μάρκ Περίν Ντε Μπρισαμπό.Η επόμενη ημέρα της κρίσης στη Γεωργία περιλαμβάνεται στα θέματα που η χώρα μας θα δώσει πρωταρχική σημασία όταν αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ, τον προσεχή Ιανουάριο, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη κατά την συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ.

    Με σεβασμό στους στόχους του οργανισμού"Φιλοδοξία μας είναι να ασκήσει η Ελλάδα την προεδρία στον ΟΑΣΕ ως έντιμος μεσολαβητής με σεβασμό στους στόχους του οργανισμού, επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού για έγκαιρη προειδοποίηση, πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων", δήλωσε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα του "Φόρουμ των Πρέσβεων", με αντικείμενο της "Ελληνική προεδρία ΟΑΣΕ 2009: προκλήσεις και προτεραιότητες".

    Η κα Μπακογιάννη αναπτύσσοντας τις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η ελληνική προεδρία, η οποία παραλαμβάνει από τη Φιλανδία τον Ιανουάριο του 2009,υπογράμμισε ότι η Αθήνα "θα αφιερώσει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο στην περιοχή του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας, με έμφαση στην επόμενη ημέρα της κρίσης στη Γεωργία".

    "Θα κινηθούμε με μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα και όπου χρειάζεται, αποφασιστικότητα -επαναλαμβάνω- ως έντιμος μεσολαβητής, για να ενισχυθεί η προοπτική επίλυσης του ζητήματος της Γεωργίας", τόνισε ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου κυρίως από διπλωμάτες.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη "συνεχή επικοινωνία και το συντονισμό" που απαιτείται με τους άμεσα εμπλεκόμενους, κι ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό συνάντησε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα την ομόλογό της Γεωργίας Εκα Τκεσελασβίλι και εχθές είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ.

    Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στις ταραγμένες περιοχές του Καυκάσου, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της, ενώ θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της πορείας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όπως και της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχει ερχίσει στη Γενεύη, στη βάση της πρότασης έξι σημείων του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Δίνοντας μίαν άλλη οπτική της κρίσης, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης, που θα λαμβάνει υπ' όψιν τη διεύρυνση της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και το στρατηγικό ρόλο της Ρωσίας".

    Υπέρ ενός τέτοιου διαλόγου για τον επανακαθορισμό της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, έχουν ήδη ταχθεί η Γαλλία και η Ρωσία και στην καταληκτική -για τη φιλανδική προεδρία- υπουργική σύνοδο του Ελσίνκι [4 και 5 Δεκεμβρίου] θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις.

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μία συνάντηση κορυφής, αν οι εταίροι της στον ΟΑΣΕ αποφασίσουν κάτι τέτοιο, τόνισε η Υπουργός.

    Δίνοντας το στίγμα του οργανισμού, στο πλαίσιο του διεθνούς περιβάλλοντος, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο, ως ξεχωριστοί πόλοι ασφάλειας στην περιοχή μας, ενώ αποτελεί "τη μεγάλη προστιθέμενη αξία του ΟΑΣΕ", το γεγονός ότι αποτελεί το μόνο περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας, η ομπρέλα του οποίου συστεγάζει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    Στους στόχους του οργανισμού εντάσσεται η ενίσχυση της γειτονίας του ΟΑΣΕ με τους Ασιάτες [Αφγανιστάν, Κορέα, Ιαπωνία, Μογγολία, Ταϊλάνδη] καθώς και με τα μεσογειακά κράτη [Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Μαρόκο, Τυνησία] που μετέχουν στις εργασίες με "εταιρικό" καθεστώς.

    Η Ελλάδα, με ιστορικούς δεσμούς στο μεσογειακό χώρο, προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, ρόλο που έχει αναλάβει ήδη από το 2008 ως μέλος της Τρόικα.

    "Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να γεφυρώσουμε βήμα-βήμα τις αποκλίσεις απόψεων, για να οικοδομήσουμε τις απαραίτητες συναινέσεις, με απόλυτο σεβασμό στη διαφάνεια και με τη μεγαλύτερη ροή ενημέρωσης. Όχι μόνον των κυβερνήσεων, αλλά και της κοινής γνώμης στα 56 συμμετέχοντα κράτη", ανέφερε η Υπουργός των Εξωτερικών.

    Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΑΣΕ, πρέσβης Μάρα Μαρινάκη, δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα οι προετοιμασίες στη Βιέννη της μόνιμης αντιπροσωπείας μας, με νέα γραφεία και υποδομή, ενώ έτοιμο είναι και το κεντρικό στρατηγείο [task force] στην Αθήνα με επικεφαλής τον πρέσβη Ν. Καλεντζιανό.

    Απαιτητική προεδρία με στιβαρότητα στο τιμόνιΟ Γ.Γ. του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό που ανέβηκε στο βήμα μετά την Υπουργό, υποσχέθηκε ότι η Γραμματεία θα παράσχει κάθε βοήθεια στην ελληνική προεδρία, η οποία θα είναι μια "απαιτητική προεδρία" και "θα χρειαστεί στιβαρότητα στο "τιμόνι".

    Μίλησε, όπως και η υπουργός, για την τριπλή διάσταση ασφάλειας, πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, περιβαλλοντική και ενεργειακή, καθώς και την ανθρώπινη διάσταση, που καλείται να καλύψει ο ΟΑΣΕ.

    "Δεν είναι εύκολο στις ημέρες μας να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ 56 κρατών που δρουν ισότιμα, αποφασίζουν με ομοφωνία και έχουν αποστολές σε 19 περιοχές", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της προεδρίας είναι "ειρηνοποιός και συντονιστικός".

    Ωστόσο, ο κ. Μπρισαμπό εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις, έχοντας μεγάλη εμπειρία από τρεις προεδρίες της Ε.Ε., αλλά και από την πρόσφατη προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ελληνική διπλωματία χτίζει συναινέσειςΗ εμπειρία αυτή της Ελλάδας, μπορεί να αναδείξει μέσα από τις δυσκολίες, τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας να χτίζει συναινέσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης, που οργάνωσε το "Φόρουμ των πρέσβεων" Γιώργος Κουμουτσάκος.

    "Η ελληνική προεδρία, αυτή τη δύσκολη περίοδο, αποτελεί για την Ελλάδα πρόκληση, αλλά και ευκαιρία γιατί μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες που έχει η ελληνική διπλωματία να χτίζει συναινέσεις και να φέρνει κοντά διαφορετικές απόψεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Στο ίδιο πνεύμα ολοκλήρωσε την ομιλία της και η Υπουργός λέγοντας προς τους έλληνες και ξένους διπλωμάτες ότι "μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα".

    Συνάντηση Σιούφα-BrichambautΟ Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κ. Marc Perrin de Brichambaut, ο οποίος τον επισκέφθηκε συνοδευόμενος από το Σύμβουλό του κ. Νικόλαο Κοτροκόη και τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Martin Nesirky.Επίσης, κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν ο βουλευτής, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο βουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, κ. Πέτρος Ευθυμίου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, πρέσβης κυρία Μάρα Μαρινάκη, ο Πρέσβης κ. Πέτρος Αυγερινός, Διευθυντής της Δ3 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής, ο κ. Σιούφας και ο κ. Perrin de Brichambaut είπαν τα εξής:

    Δ. Σιούφας: Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων, κι αυτό το κάνω παρουσία δύο σημαντικών εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου σ' αυτό τον Οργανισμό, του επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, του πρώην υπουργού του κ. Σκανδαλάκη, αλλά, βεβαίως, και του πρώην υπουργού του κ. Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος πρόσφατα έχει εκλεγεί και Πρόεδρος στην Οικονομική Επιτροπή αυτού του σημαντικού για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, Οργανισμού. Ενός Οργανισμού που ξεκινάει από το Βανκούβερ του Καναδά και φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Ο Οργανισμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη συνεργασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Βουλή των Ελλήνων πρότεινε με ιδιαίτερη χαρά να οργανώσει στην Ελλάδα τις φθινοπωρινές συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το 2009, έτος κατά το οποίο προεδρεύει η Ελλάδα στον Οργανισμό.

    Η συνεργασία την οποία θα έχουμε σήμερα με το Γενικό Γραμματέα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ τον κ. Soares, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε η προετοιμασία της χώρας, δύο μήνες πριν αναλάβει την Προεδρία, να είναι συστηματική, να είναι δημιουργική και να είναι πετυχημένη και μάλιστα σε μια χρονιά που υπάρχουν τόσα πολλά ανοιχτά διεθνή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Θέλω να γνωρίζετε ότι και η Ελλάδα, αλλά και η Βουλή των Ελλήνων, θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στον ΟΑΣΕ με τον καλύτερο τρόπο. Οι δύο συνάδελφοι που βρίσκονται εδώ, αλλά και τα άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις και τις αποστολές του Οργανισμού.

    M. Perrin de Brichambaut: Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ πολύ τα καλά σας λόγια. Είναι πράγματι μία πρόκληση την οποία έχει δεχτεί η Ελλάδα αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Οργανισμού και, όπως είπατε και εσείς, το 2009 θα είναι ενδιαφέρουσα χρονιά. Μαζί με την ομάδα στη Βιέννη, την Task Force εδώ στην Αθήνα, η Γραμματεία προετοιμάζεται δραστήρια γι' αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Θα ήθελα όμως, κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε να σας πω ότι η επιτυχία του ΟΑΣΕ απαιτεί ομαδική δουλειά, καθώς και την υποστήριξη της Βουλής. Γιατί η Βουλή είναι ένας δίαυλος που μπορεί να ασχοληθεί με την κοινή γνώμη και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της Προεδρίας. Είναι, δηλαδή, κλειδί για την επιτυχία του ΟΑΣΕ. Έτσι, λοιπόν, η δική σας υποστήριξη είναι πράγματι πολύ σημαντική. Όπως είναι και η υποστήριξη όλων των Ελλήνων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ που είναι θεσμός για τον ΟΑΣΕ και που πραγματικά συνεισφέρει στην εμβέλεια του Οργανισμού αυτού. Και γι' αυτό ακριβώς, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική ηγεσία και γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι μια ιστορική στιγμή στην εξέλιξη του Οργανισμού για την επόμενη χρονιά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Είδηση: 15510


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 November 2008 - 17:52:44 UTC