Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση των επιτοκίων
  • [02] Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας με 21 νεκρούς
  • [03] Στο Τμήμα Ν. Καρβέλας-Α.Πάνια
  • [04] Χονγκ Κονγκ: Δύο νέα κρούσματα λόγω μελαμίνης
  • [05] Ρωσία: Σε αβλεψία οφείλεται ο θάνατος 20 ναυτικών στο Nerpa
  • [06] Κολομβία: Επεισόδια μετά το κλείσιμο πυραμίδων
  • [07] Πτωτικές τάσεις
  • [08] Μπαράζ εκρήξεων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

    [01] Μείωση των επιτοκίων

    Μείωση επιτοκίων στις πιστωτικές της κάρτες ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, υπό την πίεση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μειώνει κατά 1% από 1ης Δεκεμβρίου το επιτόκιο, ενώ δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών από πιστωτικές κάρτες μέχρι και 10.000 ευρώ, με προνομιακό επιτόκιο 10%, ενώ στους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ, τη δυνατότητα ρύθμισης των σημερινών οφειλών τους σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση των επιτοκίων ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τους διοικητές τραπεζών, τους οποίους κάλεσε να προχωρήσουν σε μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών. Δημιουργία εντυπώσεων με μηδενικό αντίκρισμα, καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου η Κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις για μέτρα υπέρ της κοινωνίας και όχι των τραπεζιτών διοργανώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από τις τράπεζες.

    Ανήσυχη η κοινή γνώμη

    Την ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, καταγράφει έρευνα της Public Issue για την "Καθημερινή" και τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, το 74% των πολιτών δηλώνει πολύ ή αρκετά ανήσυχο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία.

    Έξι στους δέκα αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην αποπληρωμή των δανείων τους και σχεδόν ένας στους δύο στην καταβολή των δόσεων των πιστωτικών καρτών.

    Επτά στους 10 πολίτες εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις τράπεζες, ενώ το 90% ζητεί να τους επιβληθεί μεγαλύτερος έλεγχος από το κράτος.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Ορφανός ανέφερε ότι λόγω της διεθνούς κρίσης έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα και ίσως χρειάζεται ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

    Η Κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της δεν μας πείθει, δήλωσε επίσης στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για τις τράπεζες προχειρογραμμένο.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Πιέσεις προς τις Τράπεζες για τα επιτόκια

    Είδηση: 15497

    [02] Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας με 21 νεκρούς

    Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο οχηματοπομπή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σημειώθηκε στην περιοχή Μπατικότ, στην οδό η οποία συνδέει την Τζαλαλαμπάντ με την Τορχάμ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 Αφγανοί άμαχοι κι ένας Αμερικανός στρατιώτης να βρουν το θάνατο και άλλοι 55 να τραυματισθούν, δήλωσαν πηγές των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών παροχής πρώτων βοηθειών. "Ένα όχημα προσέγγισε μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή στο δρόμο Τζαλαλαμπάντ-Τορχάμ (στην μεθόριο με το Πακιστάν) κι εξερράγη. Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα θύματα μεταξύ των αμάχων που βρίσκονταν στο σημείο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Μπατικότ Χάιμπαρ Μοχμάντ.

    Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να δώσει τον ακριβή απολογισμό της επίθεσης, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

    "Εισαγάγαμε 40 τραυματίες στο νοσοκομείο μας στην Τζαλαλαμπάντ και άλλους 15 σε ένα δεύτερο νοσοκομείο. Ένα παιδί 13 ετών εξέπνευσε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Είναι όλοι άμαχοι", δήλωσε ο Δρ. Ατζμάλ Παρντές, αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

    Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε υπαίθρια αγορά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Επιθέσεις, συχνά αυτοκτονίας, σημειώνονται όλο και πιο συχνά εναντίον των δυνάμεων του στρατού του Αφγανιστάν όσο και των δυνάμεων υπό την διοίκηση των ΗΠΑ και της ISAF του ΝΑΤΟ, όμως τις περισσότερες φορές η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι.

    Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο από τα τέλη του 2001, όταν η κυβέρνησή τους ανατράπηκε από αμερικανικές και άλλες δυνάμεις στον πόλεμο που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Είδηση: 15492

    [03] Στο Τμήμα Ν. Καρβέλας-Α.Πάνια

    Στον Εισαγγελέα οδηγούνται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Καρβέλας και η σύζυγός του Αννίτα Πάνια, που πέρασαν τη νύχτα στο Αυτόφωρο. Το ζευγάρι συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, καθώς αρνήθηκε να σταματήσει σε τρία μπλόκα της αστυνομίας. Τελικά αναγκάστηκαν, όταν ο διοικητής του τμήματος Βάρης μπήκε μπροστά τους, αλλά αρνήθηκαν να υποστούν το νόμιμο έλεγχο ζητώντας εισαγγελέα, ο οποίος και έφτασε στο σημείο με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Μέσα στο αυτοκίνητο του Ν. Καρβέλα βρέθηκε ένα πιστόλι για το οποίο ο ίδιος δήλωσε ότι το κατέχει νόμιμα.

    Είδηση: 15494

    [04] Χονγκ Κονγκ: Δύο νέα κρούσματα λόγω μελαμίνης

    Δύο νέα κρούσματα παιδιών που παρουσίασαν προβλήματα υγείας όταν κατανάλωσαν κινεζικά προϊόντα μολυσμένα με μελαμίνη, ανακοίνωσαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ σήμερα. Δύο κοριτσάκια, τεσσάρων ετών, διαγνώστηκαν με πέτρες στα νεφρά, ανακοίνωσε το Κέντρο Υγειονομικής Προστασίας, διευκρινίζοντας πως τα δύο νήπια κατανάλωναν συχνά γαλακτοκομικά προϊόντα και μπισκότα από την Κίνα. Συνολικά δώδεκα κρούσματα παιδιών που αρρώστησαν από κινεζικά προϊόντα που περιείχαν μελαμίνη έχουν καταγραφεί στο Χονγκ Κονγκ, από την αποκάλυψη του διατροφικού σκανδάλου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Η ανακοίνωση των νέων αυτών κρουσμάτων έρχεται μετά τον εντοπισμό μελαμίνης σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε κινεζική τροφή για ψάρια που χρησιμοποιείται σε ιχθυοτροφεία του Χονγκ Κονγκ.

    Είδηση: 15495

    [05] Ρωσία: Σε αβλεψία οφείλεται ο θάνατος 20 ναυτικών στο Nerpa

    Στην απρονοησία ενός μέλους του πληρώματος του πυρηνοκίνητου ρωσικού υποβρυχίου Nerpa, κλάσης Akula, οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε στο σκάφος το Σάββατο και στοίχισε τη ζωή σε 20 συναδέλφους του, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας ναύτης του Νέρπα έθεσε σε λειτουργία "το σύστημα πυρόσβεσης του σκάφους χωρίς έγκριση και άνευ λόγου", φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass. Είκοσι μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου πέθαναν από ασφυξία καθώς το σύστημα πυρόσβεσης απελευθέρωσε αέριο φρέον καθώς το νέο σκάφος βρισκόταν σε δοκιμαστικό κατάπλου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Ο -μη κατονομασθείς- ναύτης, ο οποίος "ομολόγησε το σφάλμα του", αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επτά ετών εάν καταδικασθεί από το ναυτοδικείο.

    Το δυστύχημα ήταν το χειρότερο για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό μετά το ναυάγιο αύτανδρου του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Kursk, το οποίο, σύμφωνα με τη ρωσική Κυβέρνηση, κατέληξε στον πυθμένα της Θάλασσας του Μπάρεντς μετά την έκρηξη μιας από τις τορπίλες του το 2000.

    Είδηση: 15493

    [06] Κολομβία: Επεισόδια μετά το κλείσιμο πυραμίδων

    Εκτεταμένες ταραχές σημειώθηκαν σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της Κολομβίας χθες Τετάρτη όταν έξαλλοι πολίτες απαίτησαν να τους δοθούν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν, εξαπατώμενοι, σε διάφορες "πυραμίδες", ορισμένες εκ των οποίων δεν δίστασαν να τους ειρωνευθούν ανοικτά. Σε ορισμένες από τις πόλεις όπου ξέσπασαν επεισόδια η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ροπάλων για να διαλύσει ομάδες εξοργισμένων πολιτών. Τους τελευταίους μήνες στην Κολομβία εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα -κι ακολούθως εξαφανίστηκαν- πολλές εταιρίες "επενδύσεων" και "δανεισμού" αμφίβολης αξιοπιστίας και βιωσιμότητας. Συγκέντρωσαν εκατομμύρια δολάρια από καταθέτες, υποσχόμενες επιτόκια της τάξης του 150%.

    Οι κανονικές τραπεζικές καταθέσεις θεωρούνται ελάχιστα ελκυστικές στην Κολομβία, λόγω των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων και των υψηλών χρεώσεων από μέρους των τραπεζών στις συναλλαγές.

    Στην εξώπορτα μιας "πυραμίδας" στη νοτιοδυτική επαρχία Κάουκα, οι ιδιοκτήτες της οποίας εξαφανίστηκαν απροσδόκητα, αναρτήθηκε μια ανακοίνωση με ειρωνικό όσο και προσβλητικό περιεχόμενο: "Αγαπητοί επενδυτές, σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε και καταθέσατε τα χρήματά σας. Τώρα, επειδή υπήρξατε ηλίθιοι και πιστέψατε στην οικονομική μαγεία, δουλέψτε για να κερδίσετε ξανά χρήματα".

    Έξαλλοι καταθέτες επιτέθηκαν στο κτίριο, διέλυσαν τα γραφεία της εταιρίας και λεηλάτησαν τον εξοπλισμό της, αποσπώντας μεταξύ άλλων ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έπιπλα. Αρκετοί από τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στα επεισόδια έφυγαν αιμόφυρτοι μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία.

    Ο πρόεδρος της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε κάλεσε το Κογκρέσο να προωθήσει κατεπειγόντως νόμο που θα ποινικοποιεί τις απάτες του είδους. Ο αντιπρόεδρος Φρανσίσκο Σάντος προειδοποίησε τους πολίτες να μην επενδύουν χρήματα σε τέτοιες εταιρίες, που πολλαπλασιάτηκαν ραγδαία υποσχόμενες εύκολο χρήμα.

    "Όταν κάποιος σας λέει ότι θα διπλασιάσει τα χρήματά σας μέσα σε έξι μήνες, προφανώς προσπαθεί να σας εξαπατήσει", είπε ο Σάντος. "Τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτόν τον κόσμο κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει", πρόσθεσε.

    Αστυνομικοί συνέλαβαν στελέχη μιας τέτοιας εταιρίας καθώς επιχειρούσαν να διαφύγουν από την πόλη Περέιρα, στην κεντρική Κολομβία, με τέσσερις χαρτοφύλακες παραγεμισμένους μετρητά. Τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της απάτης και της απόπειρας δωροδοκίας των αστυνομικών για να τους αφήσουν ελεύθερους.

    Η εμφάνιση των "πυραμίδων" θεωρείται μάλλον συχνή σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολλοί πολίτες έχουν πλήρη άγνοια όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά. Η κατάρρευση των πυραμίδων το 1997 στην Αλβανία είχε προκαλέσει ζημίες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξωθώντας τη χώρα σε προσωρινή "αναρχία" και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει μια ένοπλη αποστολή υπό Ιταλική διοίκηση για την αποκατάσταση της τάξης.

    Πολλοί Κολομβιανοί ασφυκτιούν υπό το βάρος των συνεπειών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην οικονομία της χώρας των Άνδεωνβ’ η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη δε θα ξεπεράσει το 1% το 2009, μετά την ευρεία αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια που αποδόθηκε στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες έφθασαν επίπεδα ρεκόρ.

    Είδηση: 15491

    [07] Πτωτικές τάσεις

    Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται σήμερα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, ανάλογη με το κλίμα που επικράτησε χθες στη συνεδρίαση της Wall Street, όπου ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 4,73% κατά το κλείσιμο. Με -5,25 έκλεισε σήμερα το Τόκυο. Με πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου (1,06%), του Παρισιού (1,17%) και της Φρανκφούρτης (0,46%), ενώ τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex, διέκοψαν τη συνεδρίασή τους λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα εξαιτίας της πτώσης των δεικτών τους κατά 5% και 15% αντιστοίχως. Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 11.20 βρισκόταν στις 1.985,74 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,23%. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε από το Κουβέιτ ότι το διοικητικό δικαστήριο διέταξε αναστολή εργασιών της χρηματαγοράς του Εμιράτου μέχρι νεωτέρας, σε μια πρωτοφανή κίνηση ανακοπής των μαζικών απωλειών των μικροεπενδυτών. Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου και σήμερα. Στα 54.92 δολάρια το βαρέλι η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    ΕΡΤ online Χρηματιστήριο

    Είδηση: 15490

    [08] Μπαράζ εκρήξεων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

    Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια έγινε στις 01.55 το βράδυ της Τετάρτης στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 105 στην Καισαριανή. Έσπασαν υαλοπίνακες στην είσοδο της τράπεζας, ενώ από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε δύο σταθμευμένα ΙΧ. Διαδοχικές εκρήξεις μηχανισμών με γκαζάκια σημειώθηκαν στις 4:45 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη. Στόχοι των επιθέσεων ήταν ένα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας "Ατλαντίκ" επί της οδού Φιλίππου 70, ένα υποκατάστημα της Eurobank επί της οδού Αιγαίου 85 στην Καλαμαριά, αλλά και ένα υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας, επί της οδού Καραολή και Δημητρίου (πρώην Διοικητηρίου).

    Είδηση: 15487


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 November 2008 - 9:53:19 UTC