Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά στο ΠΑΣΟΚ από στελέχη της ΝΔ
  • [02] Επιστρέφει ο Πούτιν στην ρωσική προεδρία;
  • [03] Καμπάνες στη δίκη για την υπόθεση Φιλόπουλου
  • [04] Κατάρρευση δεύτερου σχολείου στην Αϊτή
  • [05] Στο Περιστέρι ο Α. Τσίπρας
  • [06] Oμιλία Κ. Σημίτη για την οικονομία
  • [07] Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Βουλή για το Βατοπέδι

    [01] Πυρά στο ΠΑΣΟΚ από στελέχη της ΝΔ

    Eπίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσαν κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της νομαρχιακής συνέλευσης της Α' Αθηνών. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε, ότι από τη μία πλευρά υπάρχει ένας αξιόπιστος υπουργός και από την άλλη το γνωστό ΠΑΣΟΚ, με έναν αρχηγό κατώτερο του Κώστα Καραμανλή. Πιο επιθετικός ο Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι δεν αξίζει τον κόπο να χάνει το χρόνο του με λιανοπωλητές ελπίδων.

    Είδηση: 15485

    [02] Επιστρέφει ο Πούτιν στην ρωσική προεδρία;

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την πρόταση για παράταση του χρόνου της προεδρικής θητείας στη Ρωσία, με την επισήμανση ότι ακόμα είναι "πολύ νωρίς" να γνωρίζει κανείς ποιος θα επωφεληθεί από αυτήν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει τίποτα για τον ίδιον προσωπικά."Υποστηρίζω την πρόταση του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ" για παράταση του χρόνου της προεδρικής θητείας σε έξι χρόνια, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα, δήλωσε ο κ. Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ."Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει κανείς ποιος και πότε μπορεί να διεκδικήσει μία επόμενη προεδρική θητεία", πρόσθεσε αινιγματικά.

    Ωστόσο, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι προτάσεις του προέδρου Μεντβέντεφ " σχετίζονται με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και δεν έχουν προσωπικές διαστάσεις".

    "Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για να βελτιωθούν οι δομές της εξουσίας" και για να συνεισφέρουν "στην ανάπτυξη της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα" πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Η Δούμα, δηλαδή η ρωσική Κάτω Βουλή, ενδέχεται να υιοθετήσει τις προεδρικές προτάσεις την Παρασκευή σε τρεις ψηφοφορίες την ίδια ημέρα και το σχέδιο νόμου θα αφορά και την επιμήκυνση της προεδρικής θητείας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πρότεινε στις 5 Νοεμβρίου, κατά την πρώτη ομιλία του προς το Έθνος την παράταση της θητείας του προέδρου από τέσσερα σε έξη χρόνια και δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα σταλεί αμέσως στη Δούμα.

    Σύμφωνα με ειδικούς όλες αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην οργάνωση της επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, αφού δεν μπορούσε να κάνει και μια τρίτη προεδρική θητεία με βάση το ρωσικό Σύνταγμα, γεγονός που τον οδήγησε να διορίσει στη θέση του προέδρου τον εντελώς έμπιστό του κ. Μεντβέντεφ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 15482

    [03] Καμπάνες στη δίκη για την υπόθεση Φιλόπουλου

    Την ενοχή πέντε οπαδών του Ολυμπιακού γιά απλή συνέργεια ή συναυτουργία στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου, το Μάρτιο του 2007 στην Παιανία, πρότεινε ο εισαγγλεάς του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, Επαμεινώνδας Βρακατσέλης. Ο εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθούν οι υπόλοιποι τέσερις κατηγορούμενοι που φέρονται να είχαν εμπλοκή στη δολοφονία.

    Συνολικά ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι 19 από τους 27 συνολικά κατηγορουμένους, ενώ παράλληλα ζήτησε να μετατραπεί το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, στο πλημμέλημα της σύστασης και συμμορίας.

    Είδηση: 15483

    [04] Κατάρρευση δεύτερου σχολείου στην Αϊτή

    Πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση ενός σχολείου η οποία προκάλεσε το θάνατο 93 ανθρώπων στην Αϊτή, άλλο ένα σχολείο κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης του Πορτ-ο-Πρενς. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Οι μαθητές του σχολείου βρίσκονταν στην αυλή του κτιρίου την ώρα που τμήμα του κατέρρευσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Είδηση: 15481

    [05] Στο Περιστέρι ο Α. Τσίπρας

    Σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου, μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας: "Αυτές τις ημέρες, η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τον χορό των τραπεζών. Τραπεζίτες μπαινοβγαίνουν στα υπουργικά γραφεία. Κλείνονται για να κουβεντιάσουν μεταξύ τους. Ξαναβγαίνουν, για να μας αναγγείλουν ότι σκοπεύουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, παρ όλο που διεθνώς πέφτουν. Και για να μας δηλώσουν ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για μας, διότι παρ όλη την κρίση δεν σκοπεύουν να μειώσουν ούτε κατά ένα ευρώ τα εξοργιστικά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν.

    Τους βλέπουμε ξανά να εκδηλώνουν το άγχος τους, για το πώς θα βάλουν στο χέρι τα 28 δις που τους προσφέρει η κυβέρνηση, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δηλαδή χωρίς την παραμικρή δέσμευση για την πολιτική των επιτοκίων. Χωρίς την παραμικρή δέσμευση για τους καταχρηστικούς όρους. Χωρίς την παραμικρή δέσμευση για τις μυθικές αμοιβές των διευθυντικών τους στελεχών. Και φυσικά χωρίς την παραμικρή ανοχή σε στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Δηλαδή των δανειοληπτών και των φορολογούμενων. Αυτών εις βάρος των οποίων πλούτισαν τόσα χρόνια".

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: "Δεν λέω, κάθε εργαζόμενος, κάθε βιοπαλαιστής, κάθε νέος των 700 ευρώ, καταλαβαίνει πόσο δύσκολο πράγμα είναι να σου προσφέρουν εγγυήσεις 28 δισεκατομμυρίων και να διαπραγματεύεσαι τους όρους με τους οποίους θα τις δεχτείς. Βλέπετε υπάρχει και η γενιά των 700 χιλιάδων ευρώ και έχει και αυτή τα προβλήματά της. Αλλά οι ζόρικοι τραπεζίτες και οι ζόρικοι διευθυντές δημοσίων επιχειρήσεων, που υπερασπίζονται με το πιο προκλητικό ύφος το δικαίωμα των εταιρειών τους στην κερδοσκοπία, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο. Είναι το πραγματικό πρόσωπο μιας πολιτικής που θυσιάζει συστηματικά την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον στο κέρδος. Ακόμα και ο πιο καλόπιστος άνθρωπος καταλαβαίνει μέτρα, όπως τα περίφημα 28 δις για τις τράπεζες, δεν λαμβάνονται για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Είναι μέτρα για να στηριχτεί το σημερινό σύστημα".

    Τα άμεσα μέτρα τα οποία πρότεινε ο κ. Τσίπρας, είναι: "Ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων και ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Τα χρήματα, όπως είδαμε υπάρχουν. Στήριξη την σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, και των μικρών επιχειρήσεων. Οριστικό τέλος στην τραπεζική αυθαιρεσία. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, περιορισμός του ανατοκισμού, άμεση κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών. Δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Μέσω μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο, που θα κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την απόδοση υπερκερδών στους μετόχους. Και ακόμα μέσα από δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τη στέγη των εργαζομένων, τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις".

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις φυλακές, ο κ. Τσίπρας είπε: "Τούτες τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας εξέγερσης ανθρώπων χωρίς φωνή που όμως διεκδικούν με πάθος το δικαίωμά τους σε αξιοπρέπεια. Γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δε περιορίζεται από σιδηρόφρακτα όρια και κάγκελα. Η κραυγή απόγνωσης των φυλακισμένων που κάνουν απεργία πείνας σε όλες τις ελληνικές φυλακές έφτασε στο κέντρο της Αθήνας, αναπαράχθηκε από χιλιάδες νέους ενεργούς πολίτες που δήλωσαν συμπαράσταση στην εξεγερμένη αξιοπρέπεια. Οι ελληνικές φυλακές είναι αποθήκες ανθρώπων. Η σιωπή όμως έσπασε. Τα αιτήματα των κρατουμένων έχουν γίνει δεκτά από την κοινωνία. Να γίνουν άμεσα δεκτά και από την κυβέρνηση".

    Είδηση: 15479

    [06] Oμιλία Κ. Σημίτη για την οικονομία

    Πολιτική ομιλία σε εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με θέμα "η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο". Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης: "ζητούμενο είναι μια Ευρώπη με περισσότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, υψηλό επίπεδο απασχόλησης, δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Απαιτείται μια οικονομική διακυβέρνηση με ένα συντονιστικό όργανο και μια δεσμευτική πολιτική, που θα μπορούσε να προωθήσει έργα υποδομών σε θέματα ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομών εκπαίδευσης ή στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Αναφερόμενος στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως: "συστηματική απορρύθμιση στις ΗΠΑ (με την αναίρεση των περιορισμών στις επενδυτικές τράπεζες και την κατάργηση των ελέγχων των χρηματοπιστωτικών παράγωγων) και η υιοθέτηση πρακτικών υψηλού ρίσκου, οδήγησαν στην κρίση".Για την αναζήτηση διεξόδου σχολίασε ότι: "η ομαλότητα θα επανέλθει όταν οι ισολογισμοί δίνουν μιαν ακριβή εικόνα των επιχειρήσεων και δεν κρύβουν πια τις ζημιές, ενώ στην παρούσα φάση βλέπουμε μια σπειροειδή καθοδική πορεία της οικονομίας" καθώς "η ύφεση επιτείνει την κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που με τη σειρά της οδηγεί σε συρρίκνωση την οικονομική δραστηριότητα".Για την ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Σημίτης ανέφερε: "η κυβέρνηση εφάρμοσε μιαν οικονομική πολιτική που έχει ελαχιστοποιήσει τις δυνατότητές μας να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση. Για τη μείωση του δημοσίου χρέους απαιτείται η μείωση των κρατικών δαπανών. Η κυβέρνηση όμως τις αυξάνει, επιδεινώνοντας την κατάσταση, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για κάθετη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, που επίσης θα επιδεινωθεί εξαιτίας των μακροχρόνιων καθυστερήσεων και την επικέντρωση στα θέματα του τουρισμού και της οικοδομής".

    Τέλος σχολιάζοντας το ελληνικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι "παρουσιάζει την πρωτοτυπία να επιβάλλεται σε όλες ανεξαίρετα τις τράπεζες, είτε ζήτησαν είτε δεν ζήτησαν την κρατική βοήθεια. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση πρέπει εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να πάψουμε να αποσιωπούμε τα πολλά αρνητικά, ξαναβρίσκοντας το νήμα της σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες".

    Για τα σχέδια διάσωσης επιχειρηματιών, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι: "επιχειρηματίες που κερδοσκόπησαν, απεκόμισαν τεράστια κέρδη και αρνούνται να καταβάλλουν τον κόστος της ασυδοσίας, το οποίο μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο. Tα κράτη ζουν σήμερα μία από τις λίγες στιγμές που μπορούν, χωρίς ισχυρές αντιρρήσεις, να επιβάλλουν κανόνες παιχνιδιού στις επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό και η κρίση αποτελεί πρόκληση για δράση".

    Είδηση: 15478

    [07] Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Βουλή για το Βατοπέδι

    Την κλήση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να παράσχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για τον «αποχαρακτηρισμό» της έκτασης που παραχωρήθηκε στην Ουρανούπολη στη Μονή Βατοπεδίου, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης.Στην επιστολή του, ο κ. Κιλτίδης αναφέρει ότι σχετικά με την έκταση στην Ουρανούπολη, «διαχέονται ανακρίβειες στον Τύπο και κατ' επέκταση στην κοινή γνώμη», καθώς «αυτή καθ' αυτή η πράξη της γνωμοδότησης θεωρείται από μη γνώστες της δασικής νομοθεσίας, είτε από άγνοια, είτε από εσκεμμένη διαστρέβλωση των γεγονότων, ως πράξη αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων».Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυμίζει πως έχει απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και έχει «προκαλέσει» τους συναδέλφους του βουλευτές, να υποβάλουν σχετική επερώτηση, χωρίς αυτό να έχει συμβεί.

    «Επειδή ουδέποτε υπήρξα δικομανής και ως δημόσιο πρόσωπο δεν επιθυμώ να κάνω κατάχρηση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, επιπλέον δε, θα ήταν χρήσιμο, εάν εσείς κρίνετε σκόπιμο, να υπάρξει κατ' αντιπαράσταση εξέταση με συγκεκριμένους μάρτυρες και επειδή ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, προέβαλλε αβασάνιστα, αβάσιμα και ατεκμηρίωτα τον ισχυρισμό του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης με δήθεν απόφασή μου στην κατάθεσή του στις 10.11.2008 στην αξιοσέβαστη Εξεταστική Επιτροπή, επιθυμώ να με προσκαλέσετε για να ενημερώσω και να δώσω τις απαιτούμενες διευκρινίσεις στην Εξεταστική Επιτροπή», τονίζει στην επιστολή του.

    Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η Εισαγγελία Εφετών διευκρινίζει πως «στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, δεν έχει διαταχθεί το άνοιγμα οιουδήποτε τραπεζικού λογαριασμού».

    Ένταση δημιουργήθηκε κατά την εξέταση της πρώην προϊστάμενης για την κτηματική εταιρεία του δημοσίου Ξάνθης Σοφία Ζαφείρη.Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας την κατηγόρησε ότι οι απαντήσεις της στην επιτροπή έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις απαντήσεις που είχε δώσει σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη της και ζήτησε να συλληφθεί και να σταλεί στο αυτόφωρο για ψευδορκία.

    Απαράδεκτο πολιτικά χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ αυτή την πρόταση, ενώ την αντίδραση τους εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

    Στην επιτροπή κατέθεσε και ο σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστόδουλος Μπότσιος που ήταν και εισηγητής του πέμπτου τμήματος του νομικού συμβουλίου του κράτους, που αποχαρακτήρισε το δάσος και το μετέτρεψε σε δασική έκταση, την περιοχή τής Ουρανούπολης και με την γνωμάτευσή του, έγινε ανταλλαγή με την Μονή Βατοπεδίου.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, ζήτησε μέσω της ΝΕΤ 105,8 να κληθεί στην εξεταστική και υποστήριξε πως δεν έχει υπογράψει καμία διοικητική πράξη για αποχαρακτηρισμό ή ανταλλαγή δημοσίας περιουσίας.

    Επίσης, Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης διέψευσε τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, καταθέτοντας ότι στη συνάντηση που είχαν οι φορείς της πόλης με τον τότε υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο τους άκουσε, όμως, δήλωσε αναρμόδιος και ουδέποτε τους είπε ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη.

    Είδηση: 15486


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 November 2008 - 21:52:37 UTC