Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων
  • [02] Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Σκύρο
  • [03] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση
  • [04] Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στους Μαλάδες
  • [05] Wave of Political Reactions
  • [06] Πέθανε ο Τόνυ Σνόου, πρώην εκπρόσωπος Λευκού Οίκου
  • [07] Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου
  • [08] Διήμερες εργασίες για το ΣΥΡΙΖΑ
  • [09] Στο Παρίσι ο Κώστας Καραμανλής
  • [10] Κύμα φυγής στα λιμάνια

    [01] Κοινωνία

    Από τις διώξεις για τη συμφωνία Cosmote-Γερμανός

    Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων

    12/7/2008 11:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2008 15:45:12)

    Τις ποινικές ευθύνες στελεχών της Cosmote και της εταιρείας "Γερμανός" θα διερευνήσει ο 20ος τακτικός ανακριτής, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για πέντε κακουργήματα αναφορικά με την εξαγορά της "Γερμανός" από την Cosmote. Οι διώξεις στρέφονται κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Cosmote την επίμαχη περίοδο, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και ακόμη επτά ατόμων που συνδέονται με την εταιρία Γερμανός, Παράλληλα ο ανακριτής θα εξετάσει και την εμπλοκή των χρηματιστών ως προς τη χειραγώγηση της μετοχής της "Γερμανός". Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος σήμερα Σάββατο σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο για το θέμα ,δηλώνει πως η επιχειρηματική αυτή κίνηση της Cosmote δικαιώνεται από την αγορά και τις εξελίξεις. Δικαιωμένο ωστόσο από τις εξελίξεις δηλώνει και το ΠΑΣΟΚ που κίνησε το θέμα και θέτει νέα ερωτήματα για τη συμφωνία την Ντόιτσε Τέλεκομ. Στο μεταξύ η Cosmote υπερασπίζεται τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την κίνηση στρατηγικής αξίας και πλήρους διαφάνειας ενώ ως αναντίστοιχη με την πραγματικότητα χαρακτηρίζει τη δίωξη ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και υποστηρίζει ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από τη δικαστική διερεύνηση

    Σε ανακοίνωσή της η Cosmote υπερασπίζεται τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την κίνηση στρατηγικής αξίας και πλήρους διαφάνειας και τονίζει ότι η ορθότητά θα επιβεβαιωθεί από τη δικαστική έρευνα ενώ σε γραπτή του δήλωση ο επιχειρηματίας, Πάνος Γερμανός, σημειώνει ότι η ποινική δίωξη είναι απολύτως αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα και προσθέτει: " Με εκπλήσσει αφάνταστα που μια τυπική συμφωνία εξαγοράς μεταξύ 2 εισηγμένων πολυμετοχικών εταιριών, ξεκάθαρη και διαφανής, που αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική και που επικροτήθηκε από όλη τη διεθνή επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα, διαστρεβλώνεται".

    [02] Κοινωνία

    Δύσκολο το έργο κατάσβεσής της

    Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Σκύρο

    12/7/2008 15:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2008 18:10:47)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στη Σκύρο, που εκδηλώθηκε στις 9 το πρωί. Η φωτιά στη θέση Μαύρα Κοντύλια στο Τραχύ της Σκύρου κατακαίει μεγάλη δασική έκταση και για την αντιμετώπισή της επιχειρούν οχτώ αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες. Όμως το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη πυρκαγιά βρίσκεται και πυρκαγιά στην Κάρυστο Ευβοίας, που κατακαίει αγροτοδασική έκταση.

    Υπό έλεγχο η φωτιά στα Μέγαρα

    Υπό έλεγχο τέθηκε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε πευκοδάσος στο Καντύλι Μεγάρων κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Για την κατάσβεσή της παίρνουν μέρος δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες.

    Εξάλλου πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Ίσωμα Μεγαλόπολης, κοντά στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση. Από την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με επίγειες δυνάμεις αλλά και με δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ, η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις και αυτή την ώρα βρίσκεται υπό έλεγχο.

    Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 4-, για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας προβλέπεται για αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [03] Πολιτική

    Για το σκάνδαλο με τα "μαύρα ταμεια" της Siemens

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

    12/7/2008 15:49:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Siemens. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Αξία" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχασε την ιστορική ευκαιρία να ξεκαθαριστεί η υπόθεση με τη δική του υποστήριξη. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την Κρήτη αναφερόμενος στο ζήτημα εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens φέρεται να είπε πως "είναι απαράδεκτοι και καταδικαστέοι όσοι καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη μας". Τονίζοντας πως πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκόμενους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    [04] Κοινωνία

    Σειρά διώξεων τού άσκησε ο εισαγγελέας

    Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στους Μαλάδες

    12/7/2008 18:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2008 19:24:22)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σειρά διώξεων άσκησε ο Εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Μαρκάκης εναντίον του 32χρόνου που συνελήφθη σήμερα κατηγορούμενος ως δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των τριών Αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, που έγινε στους Μαλάδες Ηρακλείου στις 22 Ιουνίου 2008.

    Ο 32χρονος, ο οποίος κατάγεται από τα Λειβάδια Μυλοποτάμου και διαμένει τα τελευταία χρόνια στους Μαλάδες, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ηρακλείου, ο οποίος του άσκησε δίωξη για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τα πάντα και ισχυρίσθηκε πως ότι έχει να πει θα το αναφέρει στον ανακριτή, καθώς πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο συνήγορος του δήλωσε ότι " άδικα εμπλέκεται". Ο 32χρονος κτηνοτρόφος είχε προσαχθεί και στο αρχικό στάδιο της έρευνας, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου και είχε αρνηθεί κάθε παρουσία του στο χώρο της φυτείας. Η αστυνομία μετά από ενδελεχή έρευνα στον τόπο του εγκλήματος βρήκε δαχτυλικό αποτύπωμα του συλληφθέντος, σε πλαστικό δοχείο ποτίσματος το οποίο είχε κρύψει σε συστάδα φυτών.

    [05] By the Felony Charges for Cosmote-Germanos Deal

    Wave of Political Reactions

    12 Ιουλ 2008 11:42:0

    Sources: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    The felony charges pressed against all persons responsible for the Cosmote-Germanos deal has triggered off a wave of reactions both by politicians and those involved in the buyout of Germanos by Cosmote. The felony charges relate to breach of trust, manipulation of exchange market and money laundering. While the preliminary investigation was in full swing, board members of OTE (Hellenic Telecommunications Organisation), Cosmote and Germanos Group were questioned as suspects. Commenting on the developments, the Socialist party (PASOK) said it was proved right to bring up the matter and posed new questions over the deal with Deutsche Telekom. Cosmote, on the other hand, issued an announcement defending the deal, terming it as a move of strategic importance and transparency. The announcement went on to stress that Justice will confirm its soundness. Businessman Panos Germanos, on his part, claimed that the prosecution launched is completely inconsistent with reality. "I am totally surprised that a typical buyout deal between two listed companies, a transparent deal that is a usual international practice and that was hailed by the entire spectrum of the world business and economic community, is twisted," continued Germanos.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Criminal Charges Over Germanos' Case

    [06] Κόσμος

    Σε ηλικία 53 ετών

    Πέθανε ο Τόνυ Σνόου, πρώην εκπρόσωπος Λευκού Οίκου

    12/7/2008 16:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2008 16:33:33)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου έχασε σήμερα τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 53 ετών, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου εργαζόταν έως πρότινος. Ο Σνόου είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 2007, μετά την επανεμφάνιση καρκίνου του εντέρου. Είχε προσβληθεί από τη νόσο το 2005 και η κατάσταση της υγείας του είχε βελτιωθεί σημαντικά μετά τη χημειοθεραπευτική αγωγή.

    Τον περασμένο Απρίλιο προσελήφθη στο CNN ως σχολιαστής.

    Πρώην δημοσιογράφος και επιμελητής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων κυρίως στο δίκτυο FOX, ο Σνόου έγινε τον Μάιο του 2006 ο τρίτος εκπρόσωπος του Τζορτζ Μπους, από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 2001.

    [07] Πολιτική

    Στην εφημερίδα "Η Αξία"

    Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου

    12/7/2008 16:12:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Η πολιτική υποχωρεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι οι πολιτικοί δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα: να βρούμε νέες προοδευτικές λύσεις στα παλιά και νέα ερωτήματα της κοινωνίας". Η φράση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, είναι η συνισταμένη των απόψεών του έτσι όπως εκφράστηκαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αξία" , με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά επίσης για τις βασικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ζητήματα διαφάνειας και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η συντήρηση και εδώ και διεθνώς έχει φορέσει τα ρούχα των προοδευτικών συνθημάτων για να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο - την ταύτιση με τους λίγους και ισχυρούς που οδηγεί στη συγκέντρωση της εξουσίας σε χέρια λίγων και χρησιμοποιεί το κράτος για να εξυπηρετήσει και να ενισχύσει τα συμφέροντα αυτά". Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη ότι «φταίει η διεθνής κρίση που η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης» και επέρριψε όλες τις ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο -και ούτε καν κυρίως -η χρηματοδότηση των κομμάτων", αλλά το γεγονός ότι με αφορμή την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται μια χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας ενώ καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το θέμα της Siemens αφορά πολλές χώρες, αλλά "στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικής κρίσης".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την διαφάνεια από το 2004, αλλά "δυστυχώς η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν ανταποκριθεί", ενώ πρόσθεσε ότι "προφανώς υπάρχει παράλληλα και ένα πρόβλημα δημοσίου ήθους και κουλτούρας. Αυτό όμως δεν θα λυθεί όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν δίνει το παράδειγμα".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά την ευκαιρία για "ξεκαθάρισμα" -και με την συμβολή του ιδίου- του τοπίου που δόθηκε με αφορμή την υπόθεση Siemens, η "Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να συγκαλυφθεί η αλήθεια".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την Κυβέρνηση για προσπάθεια κερδίσματος "πολιτικού χρόνου" και επανέλαβε τις προτάσεις του για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, ενεργοποίηση της διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επανεξέταση των συμβάσεων της Siemens, αποκλεισμό της εταιρείας από συμβάσεις και προμήθειες του Δημοσίου και απόδοση ευθυνών όπου κι αν ανήκουν.

    Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν ο κ. Καραμανλής έχει πρόθεση να καταπολεμήσει την διαφθορά και την διαπλοκή, "έχει μία καλή ευκαιρία: ας απαντήσει θετικά στις προτάσεις που του κάνω με την επιστολή μου".

    "Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να αμαυρωθεί η πορεία και η ιστορία μας εξαιτίας μεμονωμένων συμπεριφορών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για μια καλύτερη Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να νιώσουν συνένοχοι των όποιων ξεστράτισαν", απάντησε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς αν θα συνεχίσει την ίδια τακτική με την περίπτωση Τσουκάτου σε περίπτωση που η έρευνα για την Siemens δείξει πολιτικές ευθύνες και άλλων στελεχών ή πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΟΤΕ και για τις αιτιάσεις εναντίον του κ. Βγενόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ, επισήμανε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και τόνισε ότι "εμείς δεν έχουμε στόχο να αντιδικούμε με κανένα επιχειρηματία".

    "Οι επιχειρηματίες κοιτούν το συμφέρον τους. Πρέπει όμως βεβαίως να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έπρεπε να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Δεν το έκανε στην περίπτωση του ΟΤΕ όπως δεν το κάνει συστηματικά. Οργανωτής και υπαίτιος του σχεδιασμού για το ταπεινωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Όλοι οι υπεύθυνοι γι αυτό θα λογοδοτήσουν", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σ ότι αφορά την Δικαιοσύνη και τις αποστροφές του για "επίορκους δικαστές" και με αφορμή την υπόθεση Siemens, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έγινε λόγος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, καθώς (και) "η παραμικρή μονόστηλη καταγγελία στον τύπο προκαλούσε άμεσα το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση των δικαστικών αρχών".

    Επικαλούμενος τις υποθέσεις των "Πακιστανών, υποκλοπών, ομολόγων, κουμπάρων, Ζαχόπουλου, Siemens", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών "προκαλεί από ειρωνικά χαμόγελα έως οργή στην κοινή γνώμη" με "ορατό πια (τον) κίνδυνο απαξίωσης της εικόνας της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών" το οποίο είναι "πολύ επικίνδυνο για τους θεσμούς μας".

    Ερωτηθείς αν η αποπομπή του κ. Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ "αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς κίνηση αποδοκιμασίας της περιόδου Σημίτη και διατήρηση αποστάσεων του σημερινού ΠΑΣΟΚ από αυτήν", ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ξανά το αίσθημα υπερηφάνειας του ΠΑΣΟΚ για "τα σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου αυτής στα οποία εξάλλου όλοι μας έχουμε μικρή ή μεγάλη συμμετοχή" και ταυτόχρονα την επίγνωση των "λαθών και παραλείψεων" των κυβερνήσεων αυτών τα οποία, εξάλλου, "αν δεν υπήρχαν δεν θα είχαμε χάσει τις εκλογές".

    Ερωτηθείς για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να "υπερφαλαγγίσει σε δημοτικότητα την ΝΔ", ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα, μετά τις εθνικές εκλογές, γεγονότα που καταπόνησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στην "υπόθεση Siemens που παρότι αφορά στο παρελθόν πρόσφατα αποκαλύφθηκε", τονίζοντας, ωστόσο "πως σήμερα είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα" και "όσο δουλεύουμε συντεταγμένα και αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον της δημιουργικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης - μακριά από τις μικροεξουσίες - τόσο θα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού".

    "Όπως είχε κατ επανάληψη δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται». Οι καθαρές θέσεις, οι καθαρές αρχές, οι καθαρές κουβέντες, δεν μικραίνουν το κόμμα. Το ενισχύουν στην συνείδηση του λαού και διευρύνουν την μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Δεν είμαστε κόμμα αξιωματούχων που μοιράζει τιμάρια. Είμαστε κόμμα αξιών που μοιράζεται οράματα", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στα "σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος στα "δεξιά" του ΠΑΣΟΚ και στα «αριστερά» της ΝΔ με μεγάλη συμμετοχή του μπλοκ των επονομαζόμενων "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για "ήττα του δικομματισμού στις εκλογές" αλλά και για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, κατ αρχήν είπε ότι "δεν υπάρχει δικομματισμός, καθώς στην χώρα έχουμε πολλά κόμματα και ελεύθερα ο πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αξιολογήσει το κάθε κόμμα", και ζήτησε από τους πολίτες να "αξιολογήσουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ με αυστηρότητα", εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    "Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει και θα επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος και ύπαρξης ή μη αυτοδυναμίας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πώς να συνεργαστούμε με μια παράταξη από τη οποία μας χωρίζει άβυσσος σε όλα τα θέματα;" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [08] Πολιτική

    Διήμερες εργασίες για το ΣΥΡΙΖΑ

    12/7/2008 13:15:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα βασικά σημεία της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να αποτυπωθούν στο εναλλακτικό πολιτικό του πρόγραμμα, είναι η ανατροπή του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πυρήνα την Αριστερά. Αυτό τονίζεται στην εισήγηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία άνοιξαν οι διήμερες εργασίες της Πανελλαδικής Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του, στο κτήριο της ΑΣΟΕ στην Πατησίων. "Είμαστε ο αντίπαλος του δικομματισμού. Έχουμε σηκώσει το γάντι απέναντι στο σύστημα και δεν πρέπει να φοβηθούμε να αρπάξουμε τη στιγμή που υπάρχει κρίση στην χώρα και να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή στο βούρκο και στην λάσπη με σκάνδαλα τύπου Siemens και ΟΤΕ που έχει φέρει ο δικομματισμός στην χώρα", τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε "θα είμαστε οι φορείς του καινούργιου σε σχέση με τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα όπως η φτώχια και η ανεργία, ενώ ειδικά η Παιδεία από το Σεπτέμβριο θα τεθεί εμπροσθοφυλακή από τον ΣΥΡΙΖΑ".

    Από την πλευρά του ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ρούντι Ρινάλντι εξέφρασε την άποψη ότι η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απίθανη με τις αναταράξεις που το ταλανίζουν, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη γενικότερα προωθούνται Κυβερνήσεις τύπου Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί.

    Η Αριστερά δεν είναι έτοιμη ακόμα να δημιουργήσει ενιαίο κόμμα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τάχθηκε κατά του δικομματισμού και τόνισε ότι απαιτείται εναλλακτικό σχέδιο ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να αλλάξει η ηγεμονία του φιλελευθερισμού και επεσήμανε ότι η προσέγγιση των δυσαρεστημένων του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες διαλόγου.

    [09] Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής της Μεσογειακής Ένωσης

    Στο Παρίσι ο Κώστας Καραμανλής

    12/7/2008 12:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2008 16:54:56)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης για τη Μεσόγειο και να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Γαλλίας, τη Δευτέρα. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου θα συναντηθεί με το γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, με αντικείμενο την ώθηση νέας δυναμικής στο Κυπριακό. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο, ενώ νέος ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό ορίστηκε χθες ο πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Υιοθέτηση μέτρων για τη ρύπανση στη Μεσόγειο

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής της Μεσογειακής Ένωσης (UPM), που αρχίζει την Κυριακή στο Παρίσι, αναμένεται να δοθεί νέα ώθηση στην αντιμετώπιση της ρύπανσης στη Μεσόγειο.

    "Η ισορροπία στις θάλασσες έχει διαταραχθεί εδώ και καιρό", επισημαίνει ο Κριστιάν Μπισέ, διευθυντής του κέντρου θαλάσσιων μελετών του καθολικού Ινστιτούτου του Παρισιού και μέλος της Ναυτικής Ακαδημίας. "Η Μεσόγειος είναι ακόμη πιο ευάλωτη, καθώς η ρύπανση έχει δεκαπλάσιο αντίκτυπο στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της (θάλασσας αυτής) λόγω της κλιματικής αλλαγής", πρόσθεσε.

    Η Μεσόγειος, όπου γίνεται το 28% της παγκόσμιας διακίνησης υδρογονανθράκων, θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρύπανση. Ειδικοί υπολογίζουν σε 80.000 τόνους υδρογονανθράκων τα απόβλητα των πλοίων ετησίως στη Μεσόγειο. Σχεδόν 200 περιπτώσεις μόλυνσης από απόβλητα επιβλαβών ουσιών ή υδρογονάνθρακες καταγράφονται ετησίως στη Μεσόγειο στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών, επισημαίνει επίσης το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Επίβλεψης και Προστασίας της Μεσογείου.

    "Η μεγάλη απειλή είναι η ανεπάρκεια σταθμών καθαρισμού", έκρινε εξάλλου ο Μπισέ. "Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στα οποία τα ακάθαρτα ύδατα χύνονται στη θάλασσα χωρίς κάποια επεξεργασία" καθαρισμού, πρόσθεσε.

    Επίσης η χλωρίδα και η πανίδα της θάλασσας αυτής, η ισορροπία της οποίας έχει ήδη διαταραχθεί από τη ρύπανση, οφείλει τώρα να αντιμετωπίσει και την εισβολή νέων ειδών ψαριών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισήμανε ο ειδικός. "Στις τελευταίες μετρήσεις, βρέθηκαν 56 νέα είδη τροπικών ψαριών που αποικίζουν τη Μεσόγειο, το οποίο οφείλεται σαφώς στην υπερθέρμανση. Αυτά περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ και φτάνουν στη Μεσόγειο", σημείωσε ο Μπισέ.

    Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 0,7% της επιφάνειας των υδάτων, αλλά συνιστά σημαντική δεξαμενή βιοποικιλότητας, καθώς το 28% των ειδών της δεν απαντάται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

    [10] Κοινωνία

    Όπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι

    Κύμα φυγής στα λιμάνια

    12/7/2008 11:59:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και σήμερα Σάββατο η κίνηση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά, απ όπου αναχωρούν με πληρότητα τα πλοία για την Κρήτη, τα νησιά των Κυκλάδων, του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σήμερα και αύριο από τον Πειραιά θα αποπλεύσουν 60 πλοία, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας θα εκτελεστούν 40 δρομολόγια. Στο μεταξύ ταλαιπωρία περίμενε τους 400 επιβάτες του πλοίου Εξπρές Λήμνος, που αρχικά αναχώρησε με 4 ώρες καθυστέρηση από το λιμάνι του Λαυρίου για τη Λήμνο και λόγω μηχανικής βλάβης ο καπετάνιος αναγκάστηκε αργά το βράδυ να επιστρέψει στο λιμάνι του Λαυρίου. Το δρομολόγιο Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι με το Παναγία Σουμελά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 July 2008 - 16:49:56 UTC