Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Κάνουν πίσω στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • [02] Βραζιλία: Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο
  • [03] Σκότωσε τη μητέρα του με κουζινομάχαιρο
  • [04] ΗΠΑ: Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [05] Βέτο Ρωσίας-Κίνας στο Σ.Α. για τη Ζιμπάμπουε
  • [06] Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Σιθωνία
  • [07] Τρεις νεκροί από μετωπική ασθενοφόρου με Ι.Χ.
  • [08] Ρεμπέτικα στων Ψαρών τη ράχη
  • [09] Επαναπατρισμός δύο αρχαιοτήτων

    [01] Κόσμος

    ΗΠΑ: Κάνουν πίσω στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

    12/7/2008 11:36:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να καθυστερήσει όλες τις αποφάσεις για οποιαδήποτε δράση αφορά στην καταπολέμηση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, επικαλούμενη την πολυπλοκότητα του θέματος. Η αναβολή αυτή κάθε απόφασης αναφέρεται σε έκθεση 588 σελίδων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συνέστησε τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την πλευρά της EPA. Ο διοικητής της Υπηρεσίας αυτής Στίβεν Τζόνσον δήλωσε ότι από το να εξασφαλίσει ομοφωνία "σε θέματα μεγάλης πολυπλοκότητας και αμφιλεγόμενα", προτιμάει να περιμένει τη δημοσιοποίηση των απόψεων άλλων υπηρεσιών για περίοδο 120 ημερών. Η καθυστέρηση αυτή, κρίνουν οι παρατηρητές, σημαίνει ότι από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν θα γίνει οποιαδήποτε δράση στον τομέα αυτόν.

    [02] Κόσμος

    Βραζιλία: Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο

    12/7/2008 11:32:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο που μετέφερε βενζίνη, στην βορειοανατολική Βραζιλία. Το πολύνεκρο τροχαίο συνέβη στην Πολιτεία της Ροντόνια. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα πολλοί από τους επιβάτες στο λεωφορείο να απανθρακωθούν. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο λεωφορείο επέβαιναν 35 μέλη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Πόρτο Βέλο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας.

    [03] Κοινωνία

    Σκότωσε τη μητέρα του με κουζινομάχαιρο

    12/7/2008 11:28:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και αφορμή ένας 59χρονος σκότωσε την 88χρονη μητέρα του, μέσα στο σπίτι του, αφού της κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές με μαχαίρι κουζίνας, το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή της Κυπαρισσίας,. Ο μητροκτόνος λίγη ώρα αργότερα παραδόθηκε αυτοβούλως σε αστυνομικούς του τμήματος Κυπαρισσίας, όπου ομολογώντας την πράξη του, συνελήφθη και το απόγευμα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας.

    [04] Κόσμος

    ΗΠΑ: Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    12/7/2008 11:13:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περισσότερα από 200.000 στρέμματα δάσους έχουν κατακάψει οι πυρκαγιές που μαίνονται από τις 21 Ιουνίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ενώ στην πόλη Κοντάουν, ένας άνθρωπος βρέθηκε απανθρακωμένος στο σπίτι του. Στην ίδια πόλη, τουλάχιστον 50 σπίτια κάηκαν, ενώ σε Κονκάου και Παραντάις περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών με 1.700 μέτωπα να έχουν ξεσπάσει από τα μέσα Ιουνίου. Στη μάχη έχουν ριχτεί πάνω από 20.000 πυροσβέστες. Τη βοήθειά τους προσφέρουν και δυνάμεις από τον Καναδά, το Μεξικό, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έδωσε εντολή σήμερα να συμμετέχουν στις ομάδες πυρόσβεσης 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς της Πολιτείας, την ίδια ώρα που εντοπίστηκε το πρώτο θύμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Το πτώμα εντοπίστηκε σε σπίτι που καταστράφηκε από την πυρκαγιά στην πόλη Κονκάου, 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σακραμέντο, την Τετάρτη. Συνολικά από τις πυρκαγιές έχουν καεί 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχουν καταστραφεί 100 κατοικίες.

    Περισσότεροι από 20.000 πυροσβέστες έχουν καταφέρει να σβήσουν 1.450 πυρκαγιές, όμως μαίνονται ακόμα άλλες 322, κυρίως στη βόρεια Καλιφόρνια. Από αυτούς οι 3.000 βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέτωπο που εξακολουθεί να απειλεί την περιοχή Παραντάιζ, από την οποία απομακρύνθηκαν χθες Παρασκευή 14.000 κάτοικοι.

    Οι μεγάλες φωτιές ξέσπασαν περίπου δύο μήνες νωρίτερα από την περίοδο των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια -Σεπτέμβριος και Οκτώβριος- εξαιτίας της ξηρασίας που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες, της χειρότερης στην Πολιτεία από το 1894.

    [05] Κόσμος

    Βέτο Ρωσίας-Κίνας στο Σ.Α. για τη Ζιμπάμπουε

    12/7/2008 10:33:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βέτο έθεσαν χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα και η Ρωσία κατά του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τα βίαια επεισόδια και τα κρούσματα νοθείας στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Το σχέδιο απόφασης υπερψήφισαν εννιά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πέντε το καταψήφισαν -Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική, Λιβύη και Βιετνάμ-, ενώ η Ινδονησία απείχε της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα το σχέδιο τελικά να απορριφθεί. Οι έξι αυτές χώρες είχαν εκφράσει εξ αρχής την αντίθεσή τους με την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στην κρίση της Ζιμπάμπουε, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Το σχέδιο ζητούσε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Ζιμπάμπουε, καθώς και την επιβολή περιορισμών στον Πρόεδρο Μουγκάμπε και σε άλλους 13 αξιωματούχους. Επίσης έκανε λόγο για τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ στην χώρα.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζαλμάι Χαλιλζάντ κατηγόρησε τη Ρωσία για στροφή 180 μοιρών στο θέμα της Ζιμπάμπουε, θέτοντας βέτο στο σχέδιο απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς της Χαράρε, το οποίο είχε αρχικά εγκρίνει στη σύνοδο της G8.

    "Η στροφή 180 μοιρών της ρωσικής θέσης είναι αναπάντεχη και προκλητική", τόνισε ο Χαλιλζάντ, επισημαίνοντας πως στην πρόσφατη σύνοδο της G8 στην Ιαπωνία, η Ρωσία είχε "εγκρίνει την απόφαση" της ομάδας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Ζιμπάμπουε εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.

    Η στάση της Ρωσίας "θέτει ερωτήματα για την αξιοπιστία της ως εταίρο της G8", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.

    Και ο Βρετανός ομόλογός του Τζον Σόγερς εξέφρασε την έκπληξη του για τη στάση της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας που έθεσαν βέτο στο σχέδιο απόφασης με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. "Η στάση της Ρωσίας είναι ανεξήγητη", είπε ο Σόγερς ενώ εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν "είναι πολύ απογοητευμένος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας" στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παίρνοντας το λόγο ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι λανθασμένοι. Τόνισε πως στο κοινό ανακοινωθέν της G8 δεν αναφέρεται ειδικά η επιβολή κυρώσεων. "Δεν γίνεται καμιά αναφορά σε κυρώσεις", συμπλήρωσε.

    Αντίθετα την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε για το βέτο της Κίνας και της Ρωσίας,, δήλωσε στο BBC ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε είναι χαρούμενος που τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν ένας Οργανισμός στον οποίο η εξουσία είναι ίδια για κάθε μέλος και που υπάρχουν έλεγχοι στο σύστημα οι οποίοι προστατεύουν τους αδύναμους απέναντι στους δυνατούς", τόνισε ο Μπονιφάς Τσιντιαουσίκου.

    "Η απόρριψη του σχεδίου είναι ένα σημαντικό νέο. Η λογική επικράτησε", πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μηχανορραφίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

    Με ανακοινώσεις της σήμερα Σάββατο η Κίνα δηλώνει ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε μάλλον θα περιέπλεκε παρά θα διευκόλυνε την επίλυση της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η αφρικανική χώρα, υπερασπιζόμενη την απόφασή της να ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

    "Υπό τις σημερινές συνθήκες, η ψήφιση μιας απόφασης για κυρώσεις κατά της Ζιμπάμπουε δεν θα βοηθούσε να ενθαρρυνθούν οι διάφορες πλευρές εκεί να δεσμευτούν στον πολιτικό διάλογο και στις διαπραγματεύσεις και να έχουν αποτελέσματα", σημειώνει ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Τζιαντσάο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. "Αντιθέτως θα περιέπλεκε περαιτέρω τις συνθήκες στη Ζιμπάμπουε", προσθέτει, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Κίνας να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αφρικανική Ένωση (AU) για μεσολάβηση αγνοήθηκε.

    "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει εποικοδομητική βοήθεια" στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Νότιας Αφρικής και της AU για την επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε, επισημαίνει επίσης ο εκπρόσωπος, "και να αποφεύγει την υιοθέτηση ενεργειών που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα για διάλογο".

    Το σχέδιο αυτό απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υποστηριζόταν από τη Δύση, θα επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Ζιμπάμπουε, "πάγωμα" της περιουσίας και την απαγόρευση ταξιδιών του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και 13 συνεργατών του και προέβλεπε το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το αφρικανικό κράτος.

    Η απόφαση της Κίνας να μπλοκάρει τις κυρώσεις μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με τις δυτικές δυνάμεις λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    [06] Κοινωνία

    Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Σιθωνία

    11/7/2008 23:44:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Περίπου δεκαπέντε στρέμματα με πεύκα αποτέφρωσε, προτού τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στη θέση Καβουρότρυπες, μεταξύ Σάρτης και Αρμενιστή, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Στο σημείο παραμένει δύναμη επιφυλακής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οκτώ οχήματα και 20 άνδρες, καθώς και πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 40 άτομα.

    Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Φαφούτης, η φωτιά ξέσπασε από την πλευρά της θάλασσας και μόλις που πέρασε το δρόμο στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η κυκλοφορία των οχημάτων, στη συγκεκριμένη περιοχή, είχε διακοπεί.

    Συνολικά διακόσια πενήντα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, σιτοκαλαμιών και γεωργικών καλλιεργειών αποτέφρωσε η πυρκαγιά στην περιοχή του Πολυκάστρου στο Κιλκίς. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 7 πυροσβεστικά οχήματα με 18 άτομα, ενώ ρίψεις νερού έκαναν ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος της Ακράτας, η οποία ξέσπασε από φορτηγό όχημα που ανεφλέγη. Σε ύφεση επίσης και οι φωτιές στη Ζαχάρω Ηλείας, σε Ακράτα, και Μαγνησία

    Πολύ υψηλός κίνδυνος για το Σάββατο

    Πολύ υψηλός διαγράφεται για αύριο Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Τη δημοσιοποίηση όλων των ψηφιακών χαρτών από πέρσι έως σήμερα, ως ελάχιστο δείγμα απάντησης στους πολίτες για το εάν ισχύει η περσινή δέσμευση του πρωθυπουργού πως ότι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

    Ικανοποιημένος ο υπ. Μακεδονίας-Θράκης

    Την ικανοποίηση του για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στις Καβουρότρυπες, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή. "Υπήρξε άμεση, άψογη και αποτελεσματική η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντικών ομάδων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ταχύτατα και να σβηστεί η πυρκαγιά. Αξίζουν συγχαρητήρια σ΄ όλους του πυροσβέστες και τους εθελοντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής", δήλωσε ο κ. Τζίμας, αναχωρώντας από τη Σιθωνία.

    [07] Κοινωνία

    Τρεις νεκροί από μετωπική ασθενοφόρου με Ι.Χ.

    12/7/2008 11:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολύνεκρο δυστύχημα έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην επαρχιακή οδό Σταυρού - Ολυμπιάδος, κοντά στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Ασθενοφόρο συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο οδηγός του ασθενοφόρου, ο γιατρός και η 88χρονη ασθενής που μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη.

    [08] Πολιτισμός

    Ρεμπέτικα στων Ψαρών τη ράχη

    11/7/2008 19:35:00

    Τα Ψαρά επιχειρούν για πρώτη φορά να μπουν στον πολιτιστικό χάρτη του ελληνικού καλοκαιριού. Με ένα φεστιβάλ μικρό, που όμως συγκεντρώνει το μεγάλο ενθουσιασμό όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό. Απέναντι στη λογική της απομόνωσης της άγονης γραμμής, τα Ψαρά, σας προσκαλούν να γνωρίσετε ένα τόπο παρθένο και μυστήριο, γεμάτο Ιστορία και μυρωδιές της γης!

    Έκθεση φωτογραφίας, τοπικά έθιμα, και η Ζωή Παπαδοπούλου με ένα βιολί κι ένα λαούτο σε ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια ανοίγουν την αυλαία του 4ημέρου, το Σάββατο 2 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παράσταση κουκλοθέατρου και εργαστήρι κούκλας για τα παιδιά, από την ομάδα Κοκου-μουκλό, προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους στο παλιό σανατόριο του νησιού που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο.

    Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, οι γυναίκες των Ψαρών μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά και στήνουν έναν υπαίθριο μπουφέ ενώ το ίδιο βράδυ, ο Νίκος Οικονομίδης με το περίφημο βιολί του και την Κυριακή Σπανού στήνουν έναν αιγαιοπελαγίτικο χορό.

    Αναλυτικό πρόγραμμα

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Το ξημέρωμα, «Κάθοδος» της εικόνας της Παναγίας από το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην άλλη άκρη του νησιού, στο χωριό, όπου θα παραμείνει για μια εβδομάδα ευλογώντας όλα τα σπίτια.

    Έκθεση φωτογραφίας, στο Λύκειο Ο πολιτιστικός σύλλογος Κωνσταντίνος Κανάρης, παρουσιάζει μια συλλογή από την ασπρόμαυρη εποχή του νησιού. Ένα ταξίδι στο παρελθόν του νησιού σε χρώμα άσπρο -μαύρο.

    22.00 θερινό Σινεμά, στα Σπιτάλια Προβολή της ταινίας Πέντε λεπτά ακόμα του Γιάννη Ξανθόπουλου, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Παναγιώτα Βλαντή κ.α.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    20.00 Χοροί, στον Άγιο Νικόλαο Παραδοσιακοί χοροί από τους βρακοφόρους του πολιτιστικού συλλόγου του νησιού Κωνσταντίνος Κανάρης

    21.00 Συναυλία, στον Άγιο Νικόλαο Η Ζωή Παπαδοπούλου, με τη συνοδεία μουσικών, ερμηνεύει σμυρναίικα, ρεμπέτικα και τραγούδια από την παράδοση της Μεσογείου

    ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    21.00 Κουκλοθέατρο, στο μουσείο Η Φεγγαρόσουπα από το θέατρο κούκλας Κοκου-Μουκλό Εμψύχωση: Βάσω Γιαρένη, Ηρώ Θεοδώρου

    23.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους, στα Σπιτάλια Αθέμιτος συναγωνισμός του Δήμου Αβδελιώδη Downlove, σε σκηνοθ. Ευριπίδη Λασκαρίδη, σύλληψη Μάριος Σέργιος Ηλιάκης. Η ταινία είναι χορηγία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Το ισόγειο του Χάρη Σταθόπουλου Τι κολυμπάει και γελάει της Εμμανουέλας Φραγκιαδάκη

    ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    17.00 εργαστήριο για παιδιά, στο Δημοτικό Σχολείο κατασκευής κούκλας υπό την καθοδήγηση της ομάδας Κοκου-Μουκλό.

    20.00 Γαστρονομία, στην πλατεία Ηρώων Οι γυναίκες των Ψαρών μαγειρεύουν παραδοσιακά ψαριανά φαγητά και γλυκά, τα οποία παρουσιάζουν στην πλατεία, σε ένα μεγάλο μπουφέ

    21.30 Χορός, στην πλατεία Ηρώων Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, στήνουν έναν αυθεντικό νησιώτικο χορό, με αιγαιοπελαγίτικα μουσικά περάσματα.

    Πληροφορίες για δρομολόγια: Λιμεναρχείο: 22740 61336 Πρακτορείο: 22740 61159 Το ελεύθερο camping επιτρέπεται σε συγκεκριμένες παραλίες του νησιού

    [09] Πολιτισμός

    Επαναπατρισμός δύο αρχαιοτήτων

    11/7/2008 18:12:00

    Χθες 10 Ιουλίου 2008 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και της κυρίας Shelby White, συλλέκτριας αρχαιοτήτων και ιδρύτριας το Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο προωθεί τη μελέτη του αρχαίου κόσμου.

    Η κυρία White θα επιστρέψει στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες από τη συλλογή της, τις οποίες το Υπουργείο θεωρεί αντικείμενα παράνομης ανασκαφής και εξαγωγής από την Ελλάδα και τις οποίες η κυρία White απέκτησε καλή τη πίστη.

    Το πρώτο αντικείμενο είναι το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης που απεικονίζει έναν πολεμιστή και έναν νέο, η οποία χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Το κάτω μέρος της στήλης βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60 κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. Για πρώτη φορά μετά από όλα αυτά τα χρόνια τα δύο τμήματα της στήλης ενώνονται και θα εκτεθούν στον τόπο προέλευσής τους ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο και ακέραιο σύνολο.

    Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας που χρονολογείται περίπου στο 340 π.Χ. Σύμφωνα με έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία, στη Βόρεια Ελλάδα, και κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής σε βασιλικό τάφο της περιοχής.

    Και οι δύο αρχαιότητες είναι πολύ σημαντικές και σπάνιες. Ο επαναπατρισμός τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο του 2008. Αρχικά θα εκτεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε Μουσεία στις περιοχές προέλευσής τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 July 2008 - 8:50:00 UTC