Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αποτίμηση του Β΄γύρου
  • [02] Νέα πρόσωπα στο Κοινοβούλιο
  • [03] Ραντεβού για την Παιδεία
  • [04] Στο Άγιον Όρος ο Πατριάρχης
  • [05] Ανατράπηκε φορτηγό στην Αθηνών - Λαμίας
  • [06] Σύγκρουση τρένου με ΙΧ
  • [07] Έκρηξη στη Κοζάνη
  • [08] Εκτεταμένες ζημιές στην Ικαρία
  • [09] Συγκρούσεις στο Παρίσι
  • [10] Δολοφονήθηκε 15χρονη ανύπαντρη μητέρα
  • [11] Κάλεσαν τον Μιλόσεβιτς να ψηφίσει!
  • [12] Βυθίστηκε φέρι μπόουτ με 50 επιβάτες
  • [13] Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Ινδονησία
  • [14] Προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία
  • [15] Ιράκ: Δεκαεπτά νεοσύλλεκτοι νεκροί
  • [16] Ιράκ: Έκαναν φτερά 500 εκατ. δολάρια
  • [17] Μαίνονται οι επιθέσεις
  • [18] Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα
  • [19] Χρήση χημικών όπλων στον Λίβανο
  • [20] Τσιτουρίδης για συντάξεις
  • [21] Άρει τις επιφυλάξεις η Eurostat
  • [22] Στην Κίνα ο Αλογοσκούφης
  • [23] Μελωδικός Παπαδιαμάντης
  • [24] Θάνατοι μετά το αντιγριπικό
  • [25] Τις μέθυσε για να τις τιμωρήσει!

    [01] Πολιτική

    Τα τελικά αποτελέσματα

    Η αποτίμηση του Β΄γύρου

    23/10/2006 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 2:56:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Τα μηνύματα της κάλπης μελετούν τα κομματικά επιτελεία, μετά την ολοκλήρωση και της επαναληπτικής διαδικασίας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως κράτησαν τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών το κυβερνών κόμμα μπορεί να έχασε από τις 5 από τις 7 Νομαρχίες που πήγαν στον δεύτερο γύρο αλλά σε σύνολο κέρδισε τις 28 από τις 50 Υπερνομαρχίες και Νομαρχίες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα κέρδισε τις 22 και άλλες δύο σε συνεργασία με τον Συνασπισμό. Σημαντικές ανακατατάξεις είχαμε σε πολλούς Δήμους της χώρας. Συνολικά στους μεγάλους δήμους η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 26, το ΠΑΣΟΚ 19 και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμός 6. Για τρίτη τετραετία ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Στην Πάτρα νικητής αναδείχθηκε ο Ανδρέας Φούρας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

    Νομαρχίες - Δήμοι

    Η νομαρχία Αρκαδίας δεν άλλαξε χέρια ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με ποσοστό 55,3% επανεξελέγη ενώ ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος συγκέντρωσε 44,7

    Δεν συνέβη όμως το ίδιο στην Καρδίτσα όπου Φώτης Αλεξάκος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 52,9% πήρε την Νομαρχία από Βασίλη Αναγνωστόπουλο που συγκέντρωσε 47,1

    Στην Μαγνησία νέος Νομάρχης εξελέγη ο Απόστολος Παπατόλιας με 53,3% έναντι του Γιάννη Πρίντζου με 47,2

    Μετά από πολλά χρόνια κέρδισε την Νομαρχία Χανίων υποψήφιος της Ν.Δ. Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης συγκέντρωσε 52,6% και ακολούθησε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τζανακάκης με 47,4

    Αλλαγή σκηνικού και στις Σέρρες με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Φωτιάδη να παίρνει τα σκήπτρα από τον Νομάρχη Κώστα Παπαπαναγιώτου συγκεντρώνοντας 52,6%

    Νέος Νομάρχης Κεφαλονιάς εξελέγη ο Δημήτρης Γεωργάτος με 52,8% έναντι 47,2 του Αλέξανδρου Παρίση

    Στην Λευκάδα η Νομαρχία άλλαξε χέρια ο Κώστας Αραβανής υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε με ποσοστό 53,4% ενώ η Χρυσούλα Καββαδά συγκέντρωσε 46,6

    Τριαντατέσσερις Δήμοι ανά τη χώρα, άλλαξαν χέρια στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Σε 11 δήμους επικράτησαν υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιοι, σε δέκα δήμους υποψήφιοι με την αποκλειστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Αριστερά κερδίζει δύο δήμους.

    Σε επίπεδο πρωτευουσών νομών, η ΝΔ κερδίζει εννέα Δήμους, το ΠΑΣΟΚ δέκα, ενώ σε δύο Δήμους εκλέγονται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό.

    Στο νομό Αττικής, 14 Δήμοι αλλάζουν χέρια: της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, Αλίμου, Υμηττού, Περάματος περνούν από Δημάρχους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Δήμοι Αμαρουσίου, Ηλιούπολης, Ν. Ηρακλείου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Άνω Λιοσίων, περνούν στη ΝΔ.

    Ο ΣΥΝ κερδίζει τους Δήμους Ν. Σμύρνης και Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας (ανεξάρτητος που στηρίζεται από τον ΣΥΝ) και στο Ίλιον σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ κερδίζει τη Νίκαια.

    Στο σύνολο των Δήμων της Αττικής (122), 30 κερδίζει η ΝΔ, 22 το ΠΑΣΟΚ, 3 ο ΣΥΝ -ΠΑΣΟΚ, 4 ο ΣΥΝ και 1 το ΚΚΕ, ενώ οι ανεξάρτητοι ανέρχονται στους 61.

    Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η αποχή κατά τον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Πανελλαδικά στις Νομαρχίες έφθασε στο 44,43% και στους Δήμους στο 35,52%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελική εικόνα

    Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα

    Το τελικό exit poll

    [02] Πολιτική

    Νέα πρόσωπα στο Κοινοβούλιο

    23/10/2006 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η εκλογή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Φούρα, κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, στο αξίωμα του δημάρχου Πατρέων σηματοδοτεί και την επάνοδο της Μαρίας Θωμά στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η κ. Θωμά είναι η πρώτη αναπληρωματική στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αχαΐας. Κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών εξελέγησαν ο βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης στο αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων και η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Σχοιναράκη στο αξίωμα της Νομάρχου Ηρακλείου. Οι κ.κ. Κακλαμάνη και Σχοιναράκη "άνοιξαν το δρόμο" για τη Βουλή στους αναπληρωματικούς των ψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στην κ. Μάρω Κοντού και στον κ. Ιωάννη Σκουλά αντίστοιχα. Δεν εξελέγησαν στο δεύτερο γύρο, και επομένως επιστρέφουν στα βουλευτικά καθήκοντά τους, η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και η βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη, υποψήφια δήμαρχος Νέας Σμύρνης. Εξάλλου, δεν είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Θεόφιλος Βασιλείου, υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης, υποψήφιος νομάρχης Έβρου-Υπερνομαρχία Έβρου-Ροδόπης και η βουλευτής Α Πειραιώς του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά. Τέλος, ο βουλευτής Α Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης που έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων, αλλά δεν εξελέγη, είχε παραιτηθεί πριν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών "παραχωρώντας" τη θέση του στον Γεράσιμο Αρσένη.

    [03] Κοινωνία

    Συνάντηση Καραμανλή με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

    Ραντεβού για την Παιδεία

    23/10/2006 9:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 6:27:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θα έχουν την Τρίτη το πρωί, οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, την ώρα που η αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας συνεχίζεται και η απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών μπαίνει πλέον στην έκτη της εβδομάδα. Το ραντεβού που θα γίνει παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δείχνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να δοθεί μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. "Σημαντικό βήμα" χαρακτήρισαν την κίνηση του Πρωθυπουργού δάσκαλοι και καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πάντως ότι περιμένουν αντιπρόταση απο την Κυβέρνηση για να επιστρέψουν στα σχολεία. Από την Τρίτη ξεκινούν τριήμερη απεργία οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ενώ την Τετάρτη, ημέρα που έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι Πανεπιστημιακοί.

    Θετικές αντιδράσεις για τη συνάντηση

    Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, αύριο ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους δασκάλους και τους καθηγητές γιατί η Κυβέρνηση, που σέβεται απολύτως το λειτούργημά τους, έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και θα τους ζητήσει να επιστρέψουν στα σχολεία. "Η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο και πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους, ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν λύνονται διαμιάς και δεν είναι προβλήματα που μπορεί κάποιος να παραβλέψει προκειμένου να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστος. Εμείς θέλουμε, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, να ξεκαθαριστεί ότι είναι η κατάσταση της οικονομίας τέτοια, που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έκανε τις ίδιες επιλογές" διευκρίνησε.

    "Πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που αναμένεται να δώσει λύση στο ζήτημα των ανοιχτών σχολείων και συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά μας", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης, την απόφαση του Πρωθυπουργού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καθηγητές, οι οποίοι είπαν ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, θα εξαρτηθεί όμως και από το αποτέλεσμά της, το τι θα γίνει στα σχολεία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέκλεισε παράλληλα κάθε ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την απεμπλοκή του ζητήματος, παρατηρώντας ότι "η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ενδιάμεσο για να συνομιλήσει με παραγωγικές τάξεις και συζητά απευθείας με τους πολίτες.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου όπως έχει δηλώσει θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στην Παιδεία.

    Ο Συνασπισμός, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ικανοποιήσει τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών ώστε η συνάντηση να μην είναι υποκριτική και αποβεί άκαρπη.

    "Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι και δίκαια και ρεαλιστικά και πρέπει να γίνουν τώρα αποδεκτά. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ικανοποιηθεί το αίτημα των 1400 ευρώ για τον πρώτο μισθό των δασκάλων και καθηγητών, για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία κλπ είναι ανυπόστατος και παραπλανητικός", σημείωσε το ΚΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων

    [04] Κοινωνία

    Στο Άγιον Όρος ο Πατριάρχης

    23/10/2006 7:09:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Έκκληση στους μοναχούς που έχουν καταλάβει το κτηριακό συγκρότημα της Πατριαρχικής Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος να σταματήσουν την κατάληψη, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία. Το πρωί της Δευτέρας, με ενθουσιασμό έγινε δεκτός στη Μονή Καρακάλου, όπου εψάλη προς τιμήν του επίσημη δοξολογία.

    Το μεσημέρι, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επισκέφθηκε την Ι.Μονή Φιλοθέου, όπου και γευμάτισε με τη συνοδεία του. Απόψε, ο κ. Βαρθολομαίος θα καταλύσεις στις Καρυές.

    Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραμείνει έως και την Τρίτη στο Άγιον Όρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με τιμές στην Αθωνική Πολιτεία

    [05] Κοινωνία

    Νεκρός ο οδηγός

    Ανατράπηκε φορτηγό στην Αθηνών - Λαμίας

    23/10/2006 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ανατράπηκε φορτηγό φορτωμένο με αμμοχάλικο και στη συνέχεια ανεφλέγη μετά από σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο, στις 13.15 το μεσημέρι, στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στο Καπανδρίτι. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το φορτηγό για άγνωστη αιτία προσέκρουσε στο σταθμευμένο ΙΧ με αποτέλεσμα να ξεφύγει από την πορεία του και να ανατραπεί. Νεκρός είναι ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος απανθρακώθηκε ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός του Ι.Χ.. Λόγω της ανατροπής του φορτηγού και επειδή χύθηκε το αμμοχάλικο στην άσφαλτο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο σημείο γίνεται με μεγάλη δυσκολία και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Μαλακάσας.

    [06] Κοινωνία

    Στον Πειραιά

    Σύγκρουση τρένου με ΙΧ

    23/10/2006 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 2:14:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τρένο του ΟΣΕ συγκρούστηκε το πρωϊ με αυτοκίνητο, στην οδο Μεθωνης 6 στον Πειραια, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του Ι.Χ. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Διονύση Χιόνη, ο οδηγός παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση. Ο κ. Χιόνης, με αφορμή το περιστατικό συνέστησε και πάλι σε οδηγούς και πεζούς προσοχή όταν διέρχονται απο φυλασσόμενες η αφύλακτες διαβάσεις καθώς όπως είπε, το τρένο εχει πάντα προτεραιότητα.

    [07] Κοινωνία

    Υλικές ζημιές σε κτίρια

    Έκρηξη στη Κοζάνη

    23/10/2006 11:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 11:28:50 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν και υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε ένα διώροφο κτίριο υπό κατάρρευση και σε πολλά καταστήματα και σπίτια, από ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο του Βελβεντού Κοζάνης. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής που απεγκλώβισαν τους δύο τραυματίες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Κοζάνης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου σε παρακείμενη καφετέρια. Μετά από αίτημα του Δήμου, συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του Νομού, εξετάζουν το μέγεθος των ζημιών αλλά και την αντοχή των γειτονικών κτιρίων.

    [08] Κοινωνία

    Λόγω κακοκαιρίας

    Εκτεταμένες ζημιές στην Ικαρία

    23/10/2006 4:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκτεταμένες ζημιές στο ορεινό δίκτυο της Ικαρίας δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησί. Συγκεκριμένα, υπήρξαν ζημιές σε καλλιέργειες, σε αυτοκίνητα στην περιοχή του Κάμπου, ενώ ζημιές υπέστη ο εσωτερικός δρόμος για τον Μαγγανίτη και κόπηκε η υδροδότηση του χωριού.

    Άμεση ήταν η επέμβαση από πλευράς του Επαρχείου αλλά και των Δήμων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής έχουν αποκατασταθεί κάποιες από τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ γίνεται προσπάθεια για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον Μαγγανίτη.

    [09] Κόσμος

    Ένα χρόνο μετά τις βίαιες ταραχές

    Συγκρούσεις στο Παρίσι

    23/10/2006 10:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 11:00:11 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη των βίαιων ταραχών στα προάστια του Παρισιού, το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκαν συγκρούσεις στο προάστιο Γκρινύ, νοτίως του Παρισιού, μεταξύ 50 νεαρών κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων. Οι νεαροί πυρπόλησαν πολλά αυτοκίνητα, ενώ έβαλαν φωτιά σε ένα λεωφορείο, αφού κατέβασαν με τη βία τους επιβάτες του. Ακολούθησε λιθοβολισμός των αστυνομικών δυνάμεων και η σύλληψη ενός νεαρού. Τα συνδικάτα της αστυνομίας απηύθυναν δημόσιο αίτημα στην κυβέρνηση, να ληφθούν μέτρα, ώστε να σταματήσει η συστηματική παρενόχληση των περιπόλων από νεαρούς ταραχοποιούς, κυρίως με ρίψη βομβών μολότοφ. Οι περσινές ταραχές στα παρισινά προάστια είχαν συγκλονίσει τη Γαλλία, αλλά και όλη την Ευρώπη, ενώ αποτέλεσαν το έναυσμα για να ξαναρχίσει ο δημόσιος διάλογος για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, κυρίως της τρίτης γενιάς.

    [10] Κόσμος

    Από το μεγαλύτερο αδελφό της στην Τουρκία

    Δολοφονήθηκε 15χρονη ανύπαντρη μητέρα

    23/10/2006 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια 15χρονη Τουρκάλα, η οποία γέννησε εκτός γάμου, δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον αδελφό, ο οποίος επέλεξε τον τρόπο αυτό για να "ξεπλύνει τη ντροπή" της οικογένειας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων. Η Ναΐλ, εισήχθη με πόνους στην κοιλιά, στο νοσοκομείο της μικρής κουρδικής πόλης Μπασκάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είναι έγκυος. Το κορίτσι γέννησε λίγες ημέρες μετά ένα αγοράκι, το οποίο είχε συλλάβει στη διάρκεια βιασμού, όπως ανέφερε η μητέρα της. Σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Vatan, πιθανότατα ύστερα από οικογενειακό "συμβούλιο", ο μεγαλύτερος αδελφός της κοπέλας, ανέλαβε να ξεπλύνει τη ντροπή, πυροβολώντας τη θανάσιμα, το Σάββατο, σε δρόμο της πόλης Μπασκάλ. Τα τελευταία χρόνια η τουρκική Κυβέρνηση και πολλές οργανώσεις της χώρας, έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά των εγκλημάτων τιμής, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η Τουρκία, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξησε τις ποινές εναντίον των δραστών των εγκλημάτων τιμής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    [11] Κόσμος

    Αν και είναι νεκρός εδώ και έξι μήνες

    Κάλεσαν τον Μιλόσεβιτς να ψηφίσει!

    23/10/2006 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρά το γεγονός ότι έχει πεθάνει εδώ και περισσότερο από έξι μήνες ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλήθη να ψηφίσει στο δημοψήφισμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Οκτωβρίου για το νέο Σύνταγμα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Press. Η εφημερίδα δημοσιεύει την επίσημη πρόσκληση που εστάλη στον Μιλόσεβιτς, στην οποία αναφέρεται η ημερομηνία και η ώρα καθώς και το εκλογικό τμήμα όπου ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο στο κελί του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, επρόκειτο να ψηφίσει. Περίπου 6,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα που υιοθέτησε πρόσφατα το Κοινοβούλιο.

    [12] Κόσμος

    Mετά από σύγκρουση με φορτηγό πλοίο

    Βυθίστηκε φέρι μπόουτ με 50 επιβάτες

    23/10/2006 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 5:38:03 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters

    Φέρι μπόουτ με 50 επιβάτες βυθίστηκε στον ποταμό Μέγκνα του Μπανγκλαντές, μετά από σύγκρουση με φορτηγό πλοίο. "Το φέρι μπόουτ M.V. Baba Shahparan βυθίστηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση. Δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες για θύματα, ούτε περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής", δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Θαλάσσιων Μεταφορών του Μπαγκλαντές. Στην περιοχή Γκαζαρία, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου έγινε το δυστύχημα έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία. Το μικρό φέρι μπόουτ ήταν γεμάτο επιβάτες που πήγαιναν στα χωριά τους με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ αλ-Φιτρ, με την οποία λήγει το Ραμαζάνι.

    [13] Κόσμος

    Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Ινδονησία

    23/10/2006 8:21:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υποθαλάσσια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Δευτέρα βόρεια του νησιού Σελέμπες της Ινδονησίας, ανακοινώθηκε από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Τζακάρτας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 288 χιλιομέτρων βόρεια του αρχιπελάγους Σανγκίχε κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τις Φιλιππίνες και το βάθος του υπολογίστηκε στα 61 χιλιόμετρα. "Σημειώθηκε σε μεγάλος βάθος και γι' αυτό δεν έγινε αισθητός", επισήμανε σεισμολόγος του Ινστιτούτου.

    [14] Κόσμος

    Στις 29 Οκτωβρίου ο δεύτερος γύρος

    Προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία

    23/10/2006 7:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 9:03:33 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία αναδείχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ με ποσοστό 64%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Ο απερχόμενος πρόεδρος ευχαρίστησε τους εκλογείς για τη σαφή εκλογική νίκη. "Δεν φοβάμαι τον δεύτερο γύρο, δεδομένου του συσχετισμού των δυνάμεων. Ο εκλογικός μου αγώνας στέφθηκε με επιτυχία", είπε χαρακτηριστικά. Το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο 49χρονος Παρβάνοφ ερμηνεύεται ως επιβράβευση για την επιτυχία του να οδηγήσει τη Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου του 2007 και για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 2004. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,5% βρέθηκε ο εθνικιστής Βόλεν Σιντέροφ, το κόμμα του οποίου είναι αντίθετο στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Νεντέλτσο Μπερόνοφ, πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Θάλασσας συγκέντρωσε 9,7%. Τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώθηκαν με καταμετρημένο το 99,76% των ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις 42,1% και για το λόγο αυτό θα γίνει επαναληπτική αναμέτρηση των Παρβάνοφ και Σιντέροφ την ερχόμενη Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή στην ψηφοφορία τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στην εκλογική αναμέτρηση πήραν μέρος 7 υποψήφιοι, μαζί με τους αντιπροέδρους. Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.446.085 Βούλγαροι πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 11.474 εκλογικά τμήματα στη Βουλγαρία και σε ακόμα 144 εκλογικά τμήματα σε 102 πόλεις, σε 49 χώρες.

    [15] Ιράκ

    Σκοτώθηκαν βόρεια της Βαγδάτης

    Ιράκ: Δεκαεπτά νεοσύλλεκτοι νεκροί

    23/10/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκαεπτά άοπλοι σιίτες, νεοσύλλεκτοι στην ιρακινή αστυνομία, σκοτώθηκαν και 24 τραυματίσθηκαν σε ενέδρα που έστησαν αντάρτες χθες το απόγευμα κοντά στην Μπαακούμπα, 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα το πρωί από ιρακινές πηγές. Είκοσι πέντε άλλοι που είχαν απαχθεί στον τόπο της επίθεσης απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο. Ο στρατηγός Γασάν αλ-Μπάουι, διευθυντής της αστυνομίας της επαρχίας Ντιάλα, είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ έναν πρώτο απολογισμό με 15 νεκρούς. Έπειτα από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας κρυμμένης στην άκρη του δρόμου, το λεωφορείο που μετέφερε τους αστυνομικούς δέχθηκε πυρά από ενόπλους που είχαν στήσει ενέδρα και οι οποίοι ευθύνονται για τους περισσότερους από τους νεκρούς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Μερικοί νεοσύλλεκτοι που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο είχαν εξαφανιστεί και πτώματα θυμάτων είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σε μια δήλωση που έκανε χθες, ένας στρατιωτικός υπεύθυνος της 5ης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού διευκρίνισε πως 25 νεοσύλλεκτοι που είχαν απαχθεί από τους αντάρτες στη διάρκεια της επίθεσης, βρέθηκαν και απελευθερώθηκαν.

    "Βάσει πληροφοριών, μια μικτή αμερικανική και ιρακινή δύναμη επιτέθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα σε κρυψώνες ανταρτών και απελευθέρωσε 25 νεοσύλλεκτους που είχαν απαχθεί", δήλωσε ο υπεύθυνος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας πως οι νεοσύλλεκτοι προέρχονταν από το Σαντρ Σίτι, τη μεγάλη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.

    Στη διάρκεια της επιδρομής, σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων οι απαγωγείς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στο μεταξύ, από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε γνωστό πως δύο άμαχοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης, σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της γιορτής Αϊντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού.

    Η βόμβα εξερράγη ενώ περνούσε μια περίπολος της αστυνομίας, κοντά στο τζαμί Αμπντέλ Καντέρ αλ-Τζεϊλάνι, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οκτώ αστυνομικοί.

    [16] Ιράκ

    Ιράκ: Έκαναν φτερά 500 εκατ. δολάρια

    23/10/2006 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βοήθεια ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για τον αγώνα κατά των ανταρτών στο Ιράκ εκλάπησαν από αξιωματούχους του ιρακινού Υπουργείου Άμυνας πριν από τις εκλογές του 2005, μετέδωσε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επικαλέσθηκε ιρακινούς ερευνητές, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να εντοπίσουν τα χρήματα ή τους υπευθύνους, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν τη χώρα. Έρευνα που παρουσίασε η εκπομπή "60 λεπτά" του CBS αποκάλυψε ύποπτες ηχογραφημένες συνομιλίες με θέμα τον τρόπο μεταφοράς 45 εκατομμυρίων δολαρίων στο λογαριασμό ενός συμβούλου του ιρακινού Υπουργείου Άμυνας. "Δεν είχαμε επίσημη υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τις γειτονικές αραβικές χώρες", δήλωσε ο Αλί Αλάουι, πρώην υπουργός Οικονομίας του Ιράκ. Σύμφωνα με το CBS, βασικός ύποπτος είναι ο Ζιαντ Κατάν, υπεύθυνος αγορών του Υπουργείου Άμυνας την περίοδο εκείνη και διαχειριστής ενός προϋπολογισμού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον Αλάουι, από το ποσό αυτό εκλάπησαν 750 με 800 εκατομμύρια δολάρια. Τα υπόλοιπα δαπανήθηκαν για άχρηστες αγορές, δήλωσε ο δικαστής Ράντι αλ-Ράντι, επικεφαλής ερευνητικής επιτροπής κατά της διαφθοράς. Ο Κατάν που εντοπίστηκε από υπεύθυνους της εκπομπής "60 λεπτά", στο Παρίσι και στον οποίο πρόκειται να απαγγελθεί κατηγορία στο Ιράκ, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη. Ωστόσο, στις ηχογραφημένες συνομιλίες ακούγεται ο Κατάν να συζητεί με συνεργάτη του στο Αμάν της Ιορδανίας για τη μεταφορά ιρακινών χρημάτων και για την καταβολή προμηθειών σε Ιρακινούς αξιωματούχους.

    [17] Ιράκ

    Στο Ιράκ

    Μαίνονται οι επιθέσεις

    23/10/2006 9:04:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις την Κυριακή στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας στους 85 τους αμερικανούς που σκοτωθεί στο Ιράκ από τις αρχές Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ. Οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι τρεις από αυτούς δέχτηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια περιπολίας και ο τέταρτος σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα στο δρόμο, που περιπολούσε. Ο πέμπτος αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του από έκρηξη. Ο Οκτώβριος είναι ένας από τους αιματηρότερους μήνες για τον αμερικανικό στρατό από την αρχή του πολέμου το Μάρτιο του 2003. Στη Μπακούμπα, την Κυριακή, 13 νεοσύλλεκτοι της Αστυνομίας σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, από αιματηρή έκρηξη, ενώ απήχθησαν πολλοί συνάδελφοί τους. Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι οι ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα σε λεωφορεία γεμάτα νεοσύλλεκτους που κινούνταν με προορισμό είχαν τη Βαγδάτη.

    Υπαναχώρησε την Κυριακή στις εκπεφρασμένες απόψεις του ο αμερικανός διπλωμάτης που είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα πως οι ΗΠΑ επιδεικνύουν "αλαζονεία" και "ηλιθιότητα" στο Ιράκ. Σε ανακοινωθέν του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων Μέσης Ανατολής του υπουργείου Αλμπέρτο Φερνάντεζ εξηγεί πως συνειδητοποίησε πως "εκφράσθηκε κακώς" διαβάζοντας το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του στο Αλ Τζαζίρα. Ο διπλωμάτης είχε δηλώσει το Σάββατο πως οι ΗΠΑ επιδεικνύουν "αλαζονεία" και "ηλιθιότητα" στο Ιράκ και θα πρέπει να δείξει ταπεινοφροσύνη στην στρατηγική της στη χώρα αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται "από πολλά λάθη". Οι δηλώσεις αυτές "δεν απηχούν την άποψή μου, ούτε αυτήν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ζητώ συγγνώμη", τονίζει ο Φερνάντεζ στο ανακοινωθέν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βομβιστική επίθεση σε αγορά

    [18] Μ. Ανατολή

    Επτά νεκροί και 23 τραυματίες

    Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

    23/10/2006 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 5:30:39 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επτά Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών ενόπλων, ενώ τραυματίστηκαν 23 άτομα στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό Παλαιστίνιων αξιωματούχων.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι στρατεύματα που επιχειρούν στο βόρειο τμήμα των εδαφών προκειμένου να περιορίσουν την δράση ενόπλων Παλαιστινίων που εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον του νότιου Ισραήλ, πυροβόλησαν τουλάχιστον δέκα ενόπλους σε ανταλλαγή πυρών, αλλά όπως είπε δεν γνωρίζει την κατάστασή τους.

    Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκαν αρχικά τρεις ένοπλοι. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα στρατεύματα έστησαν ενέδρα στους ενόπλους. Από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν επτά και τραυματίστηκαν 23 Παλαιστίνιοι, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων και διευκρίνισε ότι τον απολογισμό αυτό στηρίζει σε πληροφορίες πληρωμάτων ασθενοφόρων που έσπευσαν επί τόπου. Ένας από τους νεκρούς ,ο Αταρ Σινμπάρι, ήταν ανώτερος διοικητής των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, οργάνωσης που συχνά εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του νότιου Ισραήλ.

    Πάνω από 260 Παλαιστίνιοι, οι μισοί άμαχοι, έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και νοσοκομειακούς αξιωματούχους. Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μεταξύ ανδρών της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς και της Χαμάς.

    Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια έκανε σήμερα έκκληση για ενότητα. "Περιορίστε την αιματοχυσία, μη χρησιμοποιείτε τα όπλα εναντίον των αδελφών σας, ενωθείτε" τόνισε σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων συγκεντρωμένων στο στάδιο Γιαρμουκ στη Γάζα μετά το πέρας προσευχής με την ευκαιρία του τέλους του ραμαζανιού, μία αναφορά στις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της Φατάχ του προέδρου Αμπάς και της Χαμάς. Ταυτόχρονα ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν μία χωρίς προηγούμενο πολιτικο-οικονομική κρίση, να επιδείξουν υπομονή. Ο Χανίγια απέτισε ακόμη φόρο τιμής στους "μάρτυρες και στους φυλακισμένους" Παλαιστίνιους στο Ισραήλ ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να ανταλλάξει τον ισραηλινό δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, που απήχθη στις 25 Ιουνίου από παλαιστινιακές οργανώσεις με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.

    [19] Μ. Ανατολή

    Έριξαν οβίδες φωσφόρου

    Χρήση χημικών όπλων στον Λίβανο

    23/10/2006 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 3:45:36 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Τη χρησιμοποίηση οβίδων φωσφόρου εναντίον στρατιωτικών στόχων κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης του καλοκαιριού στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, παραδέχθηκε το Ισραήλ. Σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα "Χααρέτζ", αναφέρει ότι όπως δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Γιαακόβ Εντέρι, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, ο Τσαχάλ (Ισραηλινός στρατός), χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο όπλο που προκαλεί σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει χαρακτηριστεί εν μέρει χημικό όπλο, εναντίον στρατιωτικών στόχων σε ανοικτό πεδίο βολής. Εκπρόσωπος του υπουργού επιβεβαίωσε την παραδοχή αυτή, η οποία έγινε σε απάντηση σχετικής ερώτησης μέλους του κοινοβουλίου. Ο υπουργός γνωστοποίησε την απάντηση του στρατού ως προς τη χρησιμοποίηση των οβίδων αυτών, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν απαιτήσει την απαγόρευση της χρήσης των οβίδων φωσφόρου.

    [20] Οικονομία

    "Καμία αύξηση των ηλιακών ορίων"

    Τσιτουρίδης για συντάξεις

    23/10/2006 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 6:49:41 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει σε συζήτηση θέματα που έχουν να κάνουν με αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων, ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη τετραετία, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Σάββας Τσιτουρίδης, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις στα προβλήματα του ασφαλιστικού μέσω των παραπάνω οδών. Ο Υπουργός Απασχόλησης και ο Διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Βαρθολομαίος, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, το σχέδιο προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2007, το οποίο είναι πλεονασματικό κατά 40 εκατ. ευρώ, παρά τις αυξημένες δαπάνες για υγεία και συντάξεις. Σημειώνεται ότι ο τομέας υγείας του ΙΚΑ εμφανίζεται ελλειμματικός κατά 942 εκατ. ευρώ ποσό που όμως καλύπτεται από τους άλλους τομείς της δραστηριότητας του Ιδρύματος.Τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο Υπουργός, θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού σήμερα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία, το νομοσχέδιο για το μίνι ασφαλιστικό το οποίο περιλαμβάνει τις διατάξεις περί ρύθμισης χρεών προς το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

    Ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία

    Ο κ. Τσιτουρίδης ζήτησε να κριθεί η κυβέρνηση από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις θέσεις της και όχι από πληροφορίες και διαρροές σχετικά με το νομοσχέδιο. Υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα εφαρμοστεί η νομοθεσία και ειδικότερα οι διατάξεις που προβλέπουν την ένταξη στο ΙΚΑ άλλων ταμείων των μισθωτών. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2006 όλα τα ταμεία οφείλουν να παρουσιάσουν ισολογισμούς, αναλογιστικές μελέτες αλλά και επιχειρησιακά σχέδια.

    Σε σχέση με τα εργασιακά και τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί προτάσεις που κλονίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, όπως οι αυξήσεις των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας που ξεπερνούν τα όρια υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

    Ως προς το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής έκανε λόγο για ένταση της προσπάθειας, αλλά σημείωσε ότι πριν το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέτρα για αντιμετώπιση του φαινόμενου, ενδεχομένως και νομοθετικά, που θα προσομοιάζουν με το σύστημα "Τειρεσίας" που χρησιμοποιείται στις τράπεζες. Σημείωσε επίσης ότι η μηχανογράφηση του Ιδρύματος καλύπτει ήδη το 90% των συναλλαγών των εργοδοτών και προέβλεψε ότι ως το Μάρτιο του 2007 θα έχει τελειώσει η εγκατάσταση του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος στο ΙΚΑ.

    Ο διοικητής του Ιδρύματος Γ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε την αύξηση των ελέγχων κατά το 2006 που παρουσιάζονται ήδη αυξημένοι κατά 40% και την αύξηση των προστίμων κατά 70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δήλωσε ότι ο έλεγχος της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα του Ιδρύματος.

    Αντιδράσεις

    Για ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και για εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Μαρία Δαμανάκη για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά στην προετοιμασία της ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κ. Δαμανάκη έκανε λόγο ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα καθώς ακόμα" δεν έχει γίνει καμιά αναλογιστική μελέτη ούτε συζήτηση με τις αντίστοιχες δημόσιες επιχειρήσεις για το μέρος του κόστους που θα αναλάβουν".

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, από τον ΣΥΝ, σχολίασε πως "η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν έχει ανάγκη από λογιστικά τρικ και ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά από ουσιαστική πάταξη της εισφοροδιαφυγής και από χρηματοδότηση με νέους όρους, για να μπορέσει να λυθεί το βασικό της πρόβλημα το οποίο είναι το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων και των παροχών υγείας της στη χώρα μας, παρότι οι Έλληνες εργαζόμενοι/ες πληρώνουν τις μεγαλύτερες εισφορές στην Ευρώπη".

    [21] Οικονομία

    Για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας

    Άρει τις επιφυλάξεις η Eurostat

    23/10/2006 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 6:59:56 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην άρση των επιφυλάξεων που είχε διατυπώσει για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδα για το 2005 και το 2006 προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, από τις Βρυξέλλες. Σχολιάζοντας την εξέλιξη η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια δήλωσε πως υπάρχει πλέον μια ικανοποιητική εικόνα των ελληνικών δημοσίων λογαριασμών για την περίοδο 2002-2005. Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή την παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ για το 2005.

    Διευκρινίσεις

    Με την ανακοίνωση δίνονται μια σειρά από διευκρινίσεις για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ορισμένων κρατών-μελών, όπως του Βελγίου και της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, όπως εξηγεί η κοινοτική στατιστική υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση τύπου, η άρση των επιφυλάξεων στην περίπτωση της Ελλάδας οφείλεται στη διευκρίνιση των ζητημάτων που αφορούσαν την εγγραφή των πόρων που προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τους λογαριασμούς των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για ποσά που αφορούν λογαριασμούς της περιόδου 2002-2005.

    Συγκεκριμένα, η Εurostat σημειώνει ότι, μετά τις μεθοδολογικές επισκέψεις που διενήργησε τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2006, διευκρίνισε τα ζητήματα που εκκρεμούσαν στα ανακοινωθέντα της 26ης Σεπτεμβρίου 2005 και της 24ης Απριλίου 2006. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να υπάρξει μια αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ για τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα κατά 0,3% το 2002 και το 2003, κατά 0,9% το 2004 και κατά 0,7% το 2005. Μετά τις αναθεωρήσεις αυτές το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε το 5,2% το 2002, το 6,1% το 2003, το 7,8% το 2004 και το 5,2% το 2005.

    Η Eurostat σημειώνει ότι η αύξηση αυτή του δημοσιονομικού ελλείμματος για την περίοδο 2002-2005 οφείλεται στη μείωση των πλεονασμάτων διαφόρων οργανισμών της κεντρικής διοίκησης και των διοικήσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν σύμφωνα με τη Εurostat 110,7% το 2002, 107,8% το 2003, 108,5% το 2004 και 107,5% το 2005.

    Σύμφωνα ακόμη με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η μεθοδολογική επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσης για τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στη διάρκεια των επόμενων ετών σε συμφωνία μεταξύ της Εurostat και των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών.

    Η Eurostat αναφέρει ακόμη ότι, όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2006, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες τεχνικές ομάδες εργασίας για την εγγραφή στους λογαριασμούς των ζητημάτων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές αρχές , την κατανομή των πληρωμών για τη χρήση των δρόμων, τις εκχωρήσεις ή μεταβιβάσεις αμφίβολων δημόσιων πιστώσεων (κυρίως στην περίπτωση των πιστώσεων εξωτερικού ) και τις πληρωμές που σχετίζονται με τη μεταβίβαση στο κράτος συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.

    Στη συνέχεια η Εurostat διευκρινίζει ότι για τη συγκεκριμένη κοινοποίηση έκανε χρήση των στοιχείων του ΑΕΠ που κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές τον Απρίλιο του 2006. Για τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2006, με τα οποία προβλέπεται μια αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, η Eurostat επισημαίνει πως λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της αναθεώρησης αυτής θα προχωρήσει σε πλήρη αποσαφήνιση αυτών των στοιχείων, μόλις η Ελλάδα προσκομίσει έναν αναλυτικό κατάλογο των πηγών και των μεθόδων που ακολουθήθηκαν στους νέους υπολογισμούς.

    Τέλος, η Eurostat εκτιμά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Γερμανίας δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας της 9ης Μαρτίου 2006 για την εγγραφή των αμυντικών δαπανών.

    Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

    "Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Καραμανλή κατάφερε να διασύρει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών στατιστικών αρχών. Μετά τα καμώματα με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, αποδεικνύεται από τις ανακοινώσεις της Eurostat, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φούσκωσε το μέγεθος της λεγόμενης άσπρης τρύπας, τα έτη 2004 και 2005, για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που δημιούργησε με την πολιτική της", ανέφερε σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

    "Η Eurostat αναφέρει ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με τις κοινοτικές αποφάσεις για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με την μέθοδο που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ, και η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε για μικροκομματικούς λόγους με συνέπεια να βάλει τη χώρα υπό επιτήρηση. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουν τα κόλπα και τα παιχνίδια του κ. Αλογοσκούφη, διότι εκθέτουν τη χώρα", αναφέρει η κ. Παπανδρέου.

    [22] Οικονομία

    Στην Κίνα ο Αλογοσκούφης

    23/10/2006 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Τζόου Χσιαοτσούν και τον υπουργό Οικονομικών Τζίν Ρέντσιν συναντήθηκαν το πρωί στο Πεκίνο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας και η διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Λουρή. Η ελληνική πλευρά και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, συζήτησαν θέματα σχετικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες, γεγονός που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Εξάλλου, θέματα σχετικά με την οικονομία των δυο χωρών συζήτησε ο κ. Αλογοσκούφης και με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας κ. Τζίν Ρέντσιν, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δυο χωρών, όπως και στην άρση των εμποδίων για τη δραστηριότητά τους, μέσω των μέτρων που λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Κίνας, ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνομιλία που είχαν οι δυο πλευρές και αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κίνα για την αναβάθμιση της οικονομίας της. Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, όντας μέλος της Ε.Ε. για 25 χρόνια καταβάλλει τώρα μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία με την Κίνα και στις δυνατότητες που παρέχονται για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ είναι και χώρα-πύλη πολλών δραστηριοτήτων.

    Η συνεργασία των δυο χωρών μπορεί να αναπτυχθεί και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο επιχειρήσεων θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία των δυο χωρών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ευχήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών της Κίνας καλή επιτυχία για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, για τους οποίους ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι καταπληκτικοί.

    [23] Πολιτισμός

    Η Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη

    Μελωδικός Παπαδιαμάντης

    23/10/2006 4:51:00 μμ

    Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει αποσπάσματα από πέντε διηγήματα του Παπαδιαμάντη ("Γλυκοφιλούσα", "Αγία Αναστασσά", "καλούμπας", "Τρελή βραδιά", "Μοιρολόγι της Φώκιας") και τραγουδά στίχους του, μελοποιημένους από τον Άλκη Μπαλτά, στις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Μαζί της ο διακεκριμένος πιανίστας Φρίξος Μόρτζος. Ένα μουσικό-θεατρικό μονόπρακτο για ένα διαφορετικό πλησίασμα του κόσμου του Παπαδιαμάντη, σε διεύθυνση και παραγωγή της Αλίκης Καγιαλόγλου και με διδασκαλία ανάγνωσης κειμένων από το Δήμο Αβδελιώδη. Το όλο εγχείρημα συγκεντρώθηκε και κυκλοφορεί σε ένα CD, το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί έργο του Γιάννη Μόραλη.

    Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) Κυριακή 22 Οκτώβριου 2006 12 π.μ. Εισιτήρια προπωλούνται στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Πειραιώς 138. Τιμή εισόδου: 15 ευρώ, 10 ευρώ (παιδικό)

    [24] Υγεία

    Το Ισραήλ διέκοψε τους εμβολιασμούς

    Θάνατοι μετά το αντιγριπικό

    23/10/2006 12:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2006 3:10:01 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τέσσερις Ισραηλινοί πέθαναν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους με το αντιγριπικό εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, δίνοντας εντολή για τη διακοπή των εμβολιασμών κατά της γρίπης. Το προληπτικό μέτρο της απόσυρσης του συγκεκριμένου εμβολίου θα ισχύσει για λίγες ημέρες. Όσον αφορά τη χώρα μας το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα, όμως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και παρακολουθεί την υπόθεση με μεγάλη προσοχή. Παράλληλα ζήτησε όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης παρτίδας, διαβεβαιώνοντας πως δεν ευθύνονται τα στελέχη του εμβολίου, αλλά ενδεχομένως οι συνθήκες παρασκευής, φύλαξης ή διάθεσης. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, οι θάνατοι οφείλονται σε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό των συγκεκριμένων ανθρώπων, δεδομένου ότι έπασχαν απο σακχαρώδη διαβήτη και στεφανιαία νόσο και επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Η παρασκευάστρια εταιρία ενημέρωσε τις ελληνικές υπηρεσίες ότι η συγκεκριμένη παρτίδα απεστάλη μόνο στο Ισραήλ, ενώ κατά τον απαραίτητο έλεγχο που προηγήθηκε δεν προέκυψε τίποτα το ανησυχητικό.

    Βεβαρημένο το ιατρικό ιστορικό των θυμάτων

    Τα τέσσερα θύματα, ηλικίας 53, 67, 70 και 75 ετών, εμβολιάσθηκαν στο ίδιο κέντρο του Κιριάτ Γκατ, στο νότιο Ισραήλ τις τελευταίες οκτώ ημέρες με εμβόλια της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis, διευκρίνισε το υπουργείο.

    Ωστόσο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι τέσσερις εκλιπόντες είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, γεγονός που ελαφρύνει τον ρόλο του αντιγριππικού, καθώς δεν μπορεί να το συνδέσει άμεσα με τα μοιραία περιστατικά.

    Το υπουργείο Υγείας διεξάγει έρευνα και έχει απευθυνθεί στην εταιρεία που παρασκευάζει το σκεύασμα, που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες ζητώντας να διεξαγάγει ελέγχους στα εργαστήριά της.

    Περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί εμβολιάσθηκαν φέτος κατά της γρίπης.

    [25] Παράξενα

    Τις μέθυσε για να τις τιμωρήσει!

    23/10/2006 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια Κινέζα καθηγήτρια ανάγκασε δύο μαθήτριες της να πιουν ένα ολόκληρο μπουκάλι ποτό για να τις τιμωρήσει γιατί παραμελούσαν τα μαθήματά τους, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Τα κορίτσια, μαθήτριες γυμνασίου μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στο νοσοκομείο της βορειοδυτικής επαρχίας Σαανσί με έντονους εμετούς και ζάλη καθώς είχαν πιει μεγάλη ποσότητα "μπαϊτζού" - ένα πολύ δυνατό οινοπνευματώδες, που στην Κίνα αποκαλούν " λευκό ποτό". "Η καθηγήτρια βρήκε στην τσάντα των κοριτσιών ένα πιστολάκι μαλλιών και μια επιστολή, κι αποφάσισε να τις τιμωρήσει γιατί δεν συγκεντρώνονταν μόνο στα μαθήματά τους", γράφει ο τοπικός Τύπος. "Μετά από την επιμονή της καθηγήτριας τα δύο κορίτσια αναγκάσθηκαν να αδειάσουν ένα ολόκληρο μπουκάλι μπαϊτζού. Ένας συμμαθητής τους που διαμαρτυρήθηκε ξυλοκοπήθηκε από την καθηγήτρια. Τα ΜΜΕ δεν ανέφεραν εάν η καθηγήτρια θα τιμωρηθεί και με τι τρόπο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 October 2006 - 16:51:35 UTC