Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς σκοπιμότητες"
  • [02] Στον εισαγγελέα οι ανήλικοι
  • [03] Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
  • [04] Εκρηξη βόμβας σε συνοικία της Τουρκίας
  • [05] "Στόχος ο εντοπισμός της Αλ Κάιντα"
  • [06] Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ο Μουσάουι
  • [07] Ακάθεκτες Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [08] Μουντιάλ: Η αποστολή του Τρινιντάντ
  • [09] Γέφυρα συνεργασίας

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Αλαβάνου

    "Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς σκοπιμότητες"

    13/5/2006 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2006 6:33:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος, στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνταγματική αναθεώρηση και τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η επίθεση στο κοινωνικό κράτος και η κατάργηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων. Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι πάμε για νέα συνταγματική αναθεώρηση, πριν καν υλοποιηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι για τις προηγούμενες αναθεωρήσεις του 1996 και του 2001.

    "Εκλογικά παιχνίδια"

    Ο κ. Αλαβάνος, τόνισε ότι η προσπάθεια των συνταγματικών αναθεωρήσεων έχει δύο στοιχεία. Το ένα στοιχείο είναι -όπως είπε- η προσπάθεια να ενταχθούν παιχνίδια γύρω από το Σύνταγμα σε σχέση με τους εκλογικούς σχεδιασμούς των δυνάμεων του δικομματισμού, ειδικά σήμερα της Ν.Δ. Όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, η εμπλοκή μιας συνταγματικής αναθεώρησης στην εκλογή μιας νέας Βουλής, μπορεί να λειτουργήσει με έναν τέτοιο τρόπο που εκλογικά να ωφελεί τη σημερινή κυβέρνηση. Και το δεύτερο, τόνισε, είναι η προσπάθεια επίθεσης ενάντια στο κοινωνικό κράτος και στο δημόσιο χώρο, στοιχείο το οποίο το έχουν δανειστεί από ορισμένες δυνάμεις στην Ε.Ε.. Η . Και αυτό γίνεται σαφές, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, από τις προτάσεις της Ν.Δ., όπως για τη μείωση της προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών, για τη δυνατότητα να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τον περιορισμό ή κατάργηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων στο χώρο του δημοσίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στον διάλογο για το ασφαλιστικό , υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που έχει, ειδικά μέσα στη Βουλή προκειμένου να αναδείξει τις δικές του προτάσεις, αλλά και τις τεκμηριωμένες θέσεις του για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Αλαβάνος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Πακιστανών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν έγιναν απαγωγές.

    Όσον αφορά στις εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, παράλληλα όμως τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον επιτέθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Ο κ. Αλαβάνος εξήγησε ότι δεν δέχθηκε επίθεση ο Συνασπισμός "αλλά η μεγαλύτερη παρουσία και η ευρύτερη παρουσία των δυνάμεων της Αριστεράς, των συνδικάτων, των κινήσεων, των κινημάτων στην Ευρώπη με στόχο μια άλλη Ευρώπη".

    Το πρωί, ο κ. Αλαβάνος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της πακιστανικής κοινότητας και εξέφρασε της συμπαράστασή του, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να αναζητηθεί αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες . Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί διαβεβαίωνε ότι δεν έγιναν απαγωγές και ότι δεν υπήρχε εμπλοκή ελληνικών υπηρεσιών. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Πακιστανών, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είπε ότι είναι η ώρα των ηθικών αυτουργών, σε επίπεδο αγγλικής και ελληνικής δικαιοσύνης. Επίσης, ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέτ Ασλάμ, ευχαρίστησε όλα τα κόμματα και τους φορείς που τους στήριξαν στην υπόθεση και δήλωσε ότι η δικαιοσύνη απέδειξε ότι δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Νομικό παράδοξο"

    [02] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα οι ανήλικοι

    13/5/2006 2:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι δύο 16χρονοι Αλβανοί μαθητές οι οποίοι τραυμάτισαν με μαχαίρι και κατσαβίδι δύο συνομήλικούς τους Έλληνες μαθητές έξω από το 62ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πετραλώνων το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι τέσσερις μαθητές συνεπλάκησαν όταν οι δύο Αλβανοί πέρασαν έξω από το σχολείο με ένα μοτοποδήλατο, το οποίο ένας από τους δύο Έλληνες νόμισε ότι ήταν το δικό του, που του το είχαν κλέψει άγνωστοι πριν από λίγο καιρό. Και οι δύο τραυματίες είναι εκτός κινδύνου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαθητές στα μαχαίρια

    [03] Κοινωνία

    Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

    13/5/2006 2:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Δύο 40χρονοι συνελήφθησαν σε Αθήνα και Μύκονο, κατηγορούμενοι για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου, και για κερδοσκοπία εις βάρος των χρηστών που έμπαιναν στην ιστοσελίδα τους. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες, εκ των οποίων ο ένας είναι επιχειρηματίας στη Μύκονο, είχαν κατασκευάσει ιστοσελίδα, μέσω της οποίας παρέπεμπαν τους χρήστες του Διαδικτύου σε άλλες διευθύνσεις του εξωτερικού με πορνό, κυρίως με παιδιά. Παράλληλα, όποιος έμπαινε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, χωρίς να το αντιληφθεί, γινόταν εκτροπή του τηλεφώνου του σε τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού με υψηλές χρεώσεις.

    Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα

    Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τέσσερις σκληροί δίσκοι, ένα πιστόλι, 270 φυσίγγια, 18 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων γινόταν η διακίνηση των χρημάτων που αποσπούσαν από τις τηλεφωνικές συνδέσεις και οκτώ βιβλιάρια ελληνικών τραπεζών.

    Στους σκληρούς δίσκους, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία με βίντεο και φωτογραφίες που παρουσίαζαν σκληρές σκηνές παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, σε ερωτικές συνευρέσεις με ενήλικες και με ζώα.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [04] Κόσμος

    Σκοτώθηκαν τρία παιδιά

    Εκρηξη βόμβας σε συνοικία της Τουρκίας

    13/5/2006 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τρία παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, σήμερα από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε ιδιωτικό γκαράζ στην επαρχία Ερζινκάν, σκοτώνοντας επιτόπου δυο αγόρια, ηλικίας περίπου δέκα ετών που έπαιζαν εκεί κοντά, ενώ ένα άλλο αγόρι, ηλικίας 12 ετών, υπέκυψε στα τραύματα του στο νοσοκομείο. Οι αρχές δήλωσαν ότι αγνοούν τα κίνητρα της επίθεσης αυτής για την οποία κανείς δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη. Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι έργο των Κούρδων ανταρτών του PKK, ή να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων οικογενειών.

    [05] Κόσμος

    "Στόχος ο εντοπισμός της Αλ Κάιντα"

    13/5/2006 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Στόχος της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών ήταν ο εντοπισμός της Αλ Κάιντα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Μπους την Παρασκευή, κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του, λύνοντας τη σιωπή του μετά το σκάνδαλο που αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα "USA Today". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η NSA, η αμερικανική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ηλεκτρονική αντικατασκοπία, συγκεντρώνει τις τηλεφωνικές συνομιλίες στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. "Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι Αμερικανοί ότι οι δραστηριότητές μας έχουν στόχο αποκλειστικά την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

    Μήνυση κατά εταιρείας

    Πάντως, η κοινή γνώμη φαίνεται να συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 63% των Αμερικανών θεωρούν δικαιολογημένη την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το 65% θεωρεί σημαντικότερο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

    Όπως μεταδίδει πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο, πελάτες της εταιρείας τηλεφωνίας Verizon, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ, κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εταιρείας για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεών τους και ζητούν αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το επιχείρημά τους είναι ότι η εταιρεία δεν έπρεπε να συνεργαστεί με την NSA χωρίς ειδική άδεια δικαστηρίου.

    Ωστόσο, η Verizon δήλωσε ότι δεν παρέχει, ούτε πρόκειται να παράσχει, ελεύθερη πρόσβαση σε οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία στα πελατολόγιά της.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Phone record allegations stir debate

    CNN: Telecoms named in NSA story say they guard privacy

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

    Σχετικά Links:

    USA Today

    NSA

    [06] Κόσμος

    Στο Φλόρενς του Κολοράντο

    Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ο Μουσάουι

    13/5/2006 7:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2006 7:33:14 μμ)

    Στην ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Φλόρενς του Κολοράντο βρίσκεται από σήμερα ο Γάλλος Ζακάριας Μουσάουι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνέργια με τους υπεύθυνους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μουσάουι μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης της Αλεξάντρια (Βιρτζίνια), το βράδυ της Παρασκευής, με μικρό αεροσκάφος στο Κολοράντο, δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές σε σύντομη συνέντευξη τύπου που έδωσαν. Ο 37χρονος Γάλλος, θα παραμείνει για την υπόλοιπη ζωή του κρατούμενος στην φυλακή αυτή του Φλόρενς, που είναι πολύ γνωστή για τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, χωρίς να έχει τη δυνατότητα για υπό όρους απελευθέρωση. Την Δευτέρα προσπάθησε να διαφοροποιήσει την απολογία του, όμως η δικαστής που είναι υπεύθυνη για την υπόθεση στην Αλεξάντρια, η Λέονι Μπρίνκεμα, απέρριψε αμέσως το αίτημά του. Την Παρασκευή ο Μουσάουι άσκησε έφεση για την απόρριψη αυτή και για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφεση άσκησε ο Μουσάουι

    [07] Βόλεϊ

    Ακάθεκτες Καραντάσιου/Αρβανίτη

    13/5/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασταμάτητες οι Βάσω Καραντάσιου/Βίκυ Αρβανίτη, καθώς συνέχισαν τις επιτυχίες στο όπεν μπιτς βόλεϊ που γίνεται στην Μόντενα. Αυτή τη φορά το ελληνικό δίδυμο επικράτησε με 2-1 σετ των βραζιλιάνων Σαλγκάδο Ρουφίνο/ Σαλγκάδο Καρολίνα και βαδίζουν προς μία ακόμα επιτυχία. Στο παιχνίδι, το ξεκίνημα ήταν κακό για τις Ελληνίδες, καθώς έχασαν το πρώτο σετ στις λεπτομέρειες από τις Βραζιλιάνες. Από εκεί και πέρα οι Καραντάσιου/ Αρβανίτη αντέδρασαν και πήραν το δεύτερο με 21-14 και πήραν τη νίκη με 15-13 στο τρίτο. Επόμενος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας είναι οι Κινέζες Γουάνγκ/Τιάν Για, οι οποίες είχαν κερδίσει τις Καραντάσιου/Αρβανίτη στο δεύτερο παιχνίδι του κυρίως ταμπλό. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μανώλης Ρουμελιώτης, μετά το ματς τόνισε: "Χάσαμε ένα "δικό" μας σετ και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ευτυχώς στο 2ο και το 3ο δείξαμε ψυχραιμία και πήραμε δίκαια τη νίκη. Σχεδόν όλο το παιχνίδι πήγε πόντο πόντο και είναι πολύ καλό το γεγονός ότι το κερδίσαμε, αν και παίζαμε με μία πιο έτοιμη ομάδα από εμάς. Οσον αφορά στις Κινέζες, για μία ακόμη φορά οι ομάδες γνωρίζονται καλά και δεν μπορούν να κρύψουν αγωνιστικά στοιχεία. Είναι στα μέτρα μας και θα πάμε για τη νίκη που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στα μετάλλια".

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Η αποστολή του Τρινιντάντ

    13/5/2006 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους 23 παίκτες που θα αποτελέσουν την αποστολή της Εθνικής ομάδας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο εν όψει του Μουντιάλ της Γερμανίας, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της, Λίο Μπενάκερ. Η αφρικανική ομάδα αγωνίζεται στον 2ο όμιλο με αντιπάλους τις Εθνικές Αγγλίας, Παραγουάης και Σουηδίας. Από τους παίκτες ξεχωρίζει ο παλιός άσος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντουάιτ Γιορκ, που αγωνίζεται στο Σίδνεϊ.

    [09] Μεταξύ ΕΕ - Λατ. Αμερικής

    Γέφυρα συνεργασίας

    12/5/2006 8:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, από τη διασφάλιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την τρομοκρατία μέχρι τα ναρκωτικά και το περιβάλλον, έπεσαν σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης, γύρω από το οποίο κάθισαν 62 ηγέτες από την ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες και ο ομόλογός του της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, έκλεψαν την παράσταση στη Σύνοδο της Βιέννης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους ζήτησαν ευθέως να μη χρησιμοποιούν την ενέργεια για την άσκηση πολιτικής, ωστόσο οι δύο θαυμαστές τού Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δική τους γραμμή στο θέμα της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου των χωρών τους. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης από τις χώρες της Νοτίου Αμερικής να επιδείξουν κοινή στάση απέναντι στην απελευθέρωση των εμπορικών αγορών τους, για τις οποίες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε όλα αυτά υπήρξε και η αναπάντεχη εμφάνιση μιας μελαχρινής καλλονής, η οποία προσέλκυσε πάνω της τα φλας κατά την παραδοσιακή "οικογενειακή φωτογραφία" της Συνόδου.

    Ανησυχία για τα ενεργειακά σχέδια των Τσάβες-Μοράλες

    Οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής κορυφώθηκαν σήμερα με συζητήσεις των ηγετών των συμμετεχόντων χωρών -ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στις εργασίες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγάγει τον αγώνα κατά της ανεργίας σε πρώτιστη προτεραιότητα. Ο κ. Ανάν, αναφέροντας πως υπάρχει ένας "φαύλος κύκλος" ανεργίας και φτώχειας που πρέπει να διασπαστεί, γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας του φτωχότερου ενός πέμπτου του πληθυσμού στη Λατινική Αμερική, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι του ενός πέμπτου των πλουσιότερων.

    Ο κ. Ανάν τόνισε πως δεν υπάρχουν απλές λύσεις για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ούτε αυτό θα μπορούσε να λυθεί μόνον από τα επί μέρους κράτη, ούτε επίσης μόνον από επιχειρήσεις, συνδικάτα ή την κοινωνία πολιτών, αλλά απαιτείται η συνεργασία όλων και τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να βοηθήσουν.

    Από την πλευρά του ο Βισέντε Φοξ, πρόεδρος του Μεξικού, τόνισε πως το θέμα μιας τέτοιας ενοποίησης είναι πρωταρχικό και για τη Λατινική Αμερική.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο πρόεδρος του Μεξικού άσκησε αργότερα έμμεση κριτική κατά των προέδρων της Βολιβίας και της Βενεζουέλας Εβο Μοράλες και Ούγκο Τσάβες, σημειώνοντας πως ο λαϊκισμός εμποδίζει κάθε εξέλιξη και τον αγώνα κατά της φτώχειας.

    Ο Τσάβες, χθες ενώπιον μεγάλου πλήθους θαυμαστών του, άσκησε δριμεία κριτική στην πρακτική των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, ενώ είπε πωςς βλέπει καλές ευκαιρίες για να σπάσει μακροπρόθεσμα, όπως σημείωσε, η παντοδυναμία της "αυτοκρατορίας των ΗΠΑ". Ο κ. Τσάβες, αφού έκανε ιστορική αναδρομή σε Λατινοαμερικανούς αγωνιστές της ελευθερίας, ζήτησε στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να αποτελέσουν μαζί με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έναν αντίπολο στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

    Μια νέα εποχή έχει ξημερώσει για την Λατινική Αμερική, διαμηνύει και ο στενός του σύμμαχος Εβο Μοράλες, ο πρόεδρος της Βολιβίας. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις των οποίων εντάχθηκαν στις εθνικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

    "Τα δεδομένα σε κοινωνίες που έχουν ανοιχτές αγορές είναι καλύτερα από ότι συμβαίνει όταν έχει περιορισμένη, δομημένη και κλειστή αγορά" σχολίασε ο Αυστριακός καγκελάριος κ. Σιουσελ.

    Τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών κάλεσε με τη σειρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, να δείξουν υπευθυνότητα στη χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους.

    Σήμερα το βράδυ οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Βολιβίας απηύθυναν ομιλίες στις αντι-εκδηλώσεις μιας "Εναλλακτικής Συνόδου" που διοργανώνονται από την Τετάρτη μέχρι και αύριο στη Βιέννη από πολλές οργανώσεις και κινήματα.

    Οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με την υπογραφή της Διακήρυξης της Βιέννης, στο τελικό κείμενο της οποίας συμφώνησαν χθες βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού σε δύο χρόνια, επί σλοβενικής προεδρίας στην ΕΕ.

    Μπικίνι ενάντια στην κυτταρίνη

    Την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών διέκοψε μάλλον ευχάριστα -όπως άλλωστε φάνηκε από την αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλας- μια μελαχρινή παρουσία.

    Την ώρα που έβγαζαν την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία, μια νεαρή καλλονή, οικολόγος από την Αργεντινή με μακριά μαύρα μαλλιά, βασίλισσα του καρναβαλιού της περιοχής από την οποία προέρχεται, εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά τους με μπικίνι, ψηλές μαύρες δερμάτινες μπότες και ένα πανό διαμαρτυρίας, στο οποίο αναγραφόταν στα ισπανικά και τα αγγλικά: "Όχι στη μόλυνση από τον χαρτοπολτό".

    "Δεν είδα τίποτε για χαρτοπολτούς, κοιτούσα μόνον αυτήν (...) Ήταν πάρα πολύ όμορφη και της έστειλα ένα φιλί", δήλωσε ο Ούγο Τσάβες, σύμφωνα με τον οποίο "ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν σ αυτή τη σύνοδο κορυφής".

    Η όμορφη Εβαγγελίνα Καρόσο είπε ότι κατάφερε να περάσει από τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κτίριο της συνόδου χάρη σε δημοσιογραφική διαπίστευση, με την οποία την είχε προμηθεύσει η Γκρινπίς.

    Στόχος της ωραίας οικολόγου ήταν να διαμαρτυρηθεί για το σχέδιο της Ουρουγουάης να εγκαταστήσει δύο εργοστάσια κυτταρίνης, ενός φινλανδικού και ενός ισπανικού, κατά μήκος ποταμού που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της χώρας αυτής και της Αργεντινής. Το Μπουένος Άιρες έχει ζητήσει από το Μοντεβίδεο να ματαιώσει το σχέδιο αυτό που κρίνει ότι θα προκαλέσει μόλυνση στον ποταμό και έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκίνησαν οι εργασίες

    "Η Ιστορία έχει γραφτεί"

    4η Σύνοδος Ε.Ε.-Λ.Αμερικής


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 May 2006 - 16:50:29 UTC