Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Παπούλια
  • [02] Κέντρο ειρήνης η Αρχαία Ολυμπία
  • [03] "Τσιγγάνικη υπόθεση"
  • [04] "Κατηγορώ" για τους δωρητές του Κονγκό
  • [05] "Όχι" ΗΠΑ σε απευθείας συνομιλίες
  • [06] "Κόκκινος συναγερμός" στην Ινδονησία
  • [07] Έφεση άσκησε ο Μουσάουι
  • [08] Δεν επέστρεψε ο Φερνάντεζ
  • [09] Νίκη στην μάχη κατά της βίας
  • [10] Ασταμάτητες οι Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [11] "Εξωγήινος" Γκάτλιν στη Ντόχα
  • [12] Αυτό το Κύπελλο ποιός θα το πάρει;
  • [13] Επίσκεψη Βουλγαράκη στο Φανάρι
  • [14] Κοκέτης και "παραδοσιακός" ο Έλληνας

    [01] Πολιτική

    Συναντήσεις Παπούλια

    12/5/2006 6:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το πόρισμα της Επιτροπής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για τις θεσμικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια, αλλά και ο ρόλος των Πανεπιστημίων στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τα μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Παπούλιας αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι πιστεύει πως η Παιδεία είναι η "βάση της εκτόξευσης" γι' αυτό το λόγο και τον ενδιαφέρει έντονα το θέμα αυτό όπως άλλωστε και όλο τον ελληνικό λαό. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης συμφώνησε με την προεδρική επισήμανση και πρόσθεσε ότι "έχουμε και καλά παραδείγματα από την Ιρλανδία, τη Φιλανδία που έκαναν ένα εκπαιδευτικό σύστημα καλό". Ο καθηγητής Βερέμης παρατήρησε πως "και το ανθρώπινο δυναμικό τώρα είναι πολύ υψηλό και στα Πανεπιστήμια" - παρατήρηση που βρήκε σύμφωνο τον Πρόεδρο - και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς έχουμε κολλήσει σε κάτι θεσμικά, που έχουν κρατήσει τα Πανεπιστήμια πίσω". Εμείς, είπε, ελπίζουμε ότι με κάτι προτάσεις που έχουμε κάνει εδώ, θα γλιτώσουμε από μερικές τέτοιες αδράνειες.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ημίωρη συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αναπήρων Στρατιωτικών, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους.

    [02] Κοινωνία

    Μνημόνιο για την Ολυμπιακή εκεχειρία του 2007

    Κέντρο ειρήνης η Αρχαία Ολυμπία

    12/5/2006 8:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κοινό μνημόνιο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Ολυμπιακής εκεχειρίας το 2007, στην Αρχαία Ολυμπία, υπέγραψαν σήμερα στη Λωζάννη η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, που είναι και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Το μνημόνιο, το οποίο αποτελεί πρόταση της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, υπεγράφη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ελβετική πόλη. Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ο κ. Ζακ Ρογκ και Αντιπρόεδροι η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου "παγκόσμιο γεγονός ειρήνης", επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για μία πολύ σημαντική διοργάνωση, καθώς θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον αθλητικό και τον εκπαιδευτικό χώρο παγκοσμίως". Παράλληλα υπογράμμισε ότι "με την ευκαιρία του συνεδρίου, η Αρχαία Ολυμπία καθίσταται για άλλη μία φορά διεθνές κέντρο της Ολυμπιακής εκεχειρίας και δίνεται η δυνατότητα να διαδοθούν οι αξίες και τα ιδανικά της Ολυμπιακής εκεχειρίας, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τον αθλητισμό".

    Διάδοση της Ολυμπιακής εκεχειρίας

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Πετραλιά και ο νέος Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Άγγελος Συρίγος παρουσίασαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους θεματικούς άξονες και τις προτάσεις για διάδοση του πνεύματος της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρωτοβουλία δράσεων παγκοσμίως, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, διεθνών δράσεων σε περιοχές συγκρούσεων, δράσεων διεθνούς προβολής της Ολυμπιακής εκεχειρίας, δράσεων σε ακαδημαϊκό επίπεδο, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και δράσεων που σχετίζονται με την ίδια τη δομή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την εκτελεστική επιτροπή.

    Στην συνέχεια η κ. Πετραλιά και ο κ. Ζακ Ρογκ έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος "Ολυμπιακή Εκεχειρία", δωρεά του κ. Irvin Belk στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων και στο οποίο αναγράφεται "ένας ειρηνικός και καλύτερος κόσμος οικοδομείται μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους".

    [03] Κοινωνία

    "Τσιγγάνικη υπόθεση"

    12/5/2006 9:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άλλη εκδοχή για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά δολιοφθοράς στο δίκτυο του ΟΣΕ, δίνουν υπάλληλοι του Οργανισμού αλλά και αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Αναφέρουν ως δράστες σπείρες τσιγγάνων, που εφοδιασμένοι με ειδικά ψαλίδια κόβουν ολόκληρες σειρές καλωδίων ηλεκτροκίνησης, για να τα πουλήσουν. Ο καθαρός χαλκός, από τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα καλώδια, κοστίζει 30.000 ευρώ το χιλιόμετρο. Η διοίκηση, πάντως, του Οργανισμού θεωρεί πως οι συμμορίες των αθίγγανων δεν έχουν σχέση με τους δολιοφθορείς.

    Σύμφωνα με τον Γιάννη Νάκο, εργοδηγό του ΟΣΕ, τσιγγάνοι ανεβαίνουν στον στύλο, κόβουν το καλώδιο, ρίχνουν αντίβαρο, κομματιάζουν τα καλώδια και τα κλέβουνε.

    Μάλιστα, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου εντόπισε και κυνήγησε μία από αυτές τις ομάδες που κρυβόταν μέσα στο δάσος κοντά στον σταθμό του Αγίου Στεφάνου.

    Εφοδιασμένοι με ειδικά ψαλίδια, οι αθίγγανοι κόβουν ολόκληρες σειρές καλωδίων ηλεκτροκίνησης. Στόχος τους, το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί, δηλαδή ο καθαρός χαλκός.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αθίγγανοι "χτυπούν" κυρίως τη νύχτα. Η ακτίνα δράσης τους εστιάζεται μεταξύ του 27ου και 29ου χλμ, καθώς η περιοχή είναι δυσπρόσιτη και ερημική, δίνοντας τους την ευκαιρία να κρυφτούν και να χτυπήσουν αστραπιαία όταν νοιώσουν απόλυτα ασφαλείς.

    Σχετικά Links:

    ΟΣΕ

    [04] Κόσμος

    "Κατηγορώ" για τους δωρητές του Κονγκό

    13/5/2006 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Σφοδρή κριτική στις πλούσιες χώρες ασκεί η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, ανακοινώνοντας ότι αγνοούν εντελώς την ανθρωπιστική κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να ανακουφίσουν τους κατοίκους αυτής της χώρας. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι διεθνείς δωρητές έχουν καταβάλει μόνο 94 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 14% των 682 εκατομμυρίων που προβλέπει το σχετικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Μάλιστα, όπως σημειώνει η οργάνωση, τους τρεις τελευταίους μήνες, 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασθένειες, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

    "Μηδενική η προσφορά"

    Η Oxfam κατηγορεί ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία για τις ελάχιστες οικονομικές δεσμεύσεις που λαμβάνουν σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους, ενώ για τη Μεγάλη Βρετανία σημειώνει ότι έδωσε μόνο το μισό ποσό απ ό,τι θα μπορούσε.

    Η βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας χαρακτηρίζεται μικρή, ενώ η Ιταλία δεν έδωσε τίποτα απολύτως.

    Στις 30 Ιουλίου θα διεξαχθούν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές εδώ και 40 χρόνια. Όπως επισημαίνει, όμως, εκπρόσωπος της Oxfam, οι εκλογές δεν θα λύσουν από μόνες τους τα προβλήματα της χώρας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Oxfam criticises DR Congo donors

    Reuters: Oxfam says rich states neglect Congo crisis

    Σχετικά Links:

    Oxfam

    [05] Κόσμος

    Απορρίπτουν έκκληση Ανάν

    "Όχι" ΗΠΑ σε απευθείας συνομιλίες

    13/5/2006 9:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2006 11:44:34 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Απέρριψε η Ουάσινγκτον την έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι την Τεχεράνη ενδιαφέρει μόνο η "καθυστέρηση και το πνίξιμο" της επίλυσης της διαμάχης. Το Ιράν "έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία, όπως φαίνεται απ έξω, έχει περισσότερη σχέση με μία άσκηση καθυστέρησης ή πνιξίματος, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα", δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον ΜακΚόρμακ. Παράλληλα, είπε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν Ευρωπαίοι και Ρώσοι να διαπραγματευθούν τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν. Νωρίτερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, είχε δηλώσει σχετικά: "Δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα των ΗΠΑ με το Ιράν. Είναι ένα θέμα του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο" και πρόσθεσε: "Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να για απευθείας διαπραγματεύσεις". Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, είχε διαρρεύσει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακάλυψε ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένου σε υψηλό επίπεδο, σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση, κάτι που η Τεχεράνη διέψευσε.

    "Δεν δεσμεύεται η Τεχεράνη"

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε, επίσης, πως η προσφορά κινήτρων εκ μέρους των Ευρωπαίων προς το Ιράν - προκειμένου να πεισθεί να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες - καθώς και η προσφορά της Ρωσίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός της, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της επιχείρησης, απέτυχαν μέχρι σήμερα, γιατί η Τεχεράνη "αρνήθηκε να δεσμευθεί με έναν εποικοδομητικό και σοβαρό τρόπο".

    Ακόμη και αν η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να μείνει στα παρασκήνια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο ΜακΚόρμακ.

    Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θα εξετάσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου στο Λονδίνο τα νέα "κίνητρα" που θα δώσουν στο Ιράν, προκειμένου να αποκηρύξει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας το οποίο κατέχει.

    Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέχρ Μοτακί, δήλωσε ότι η πρόταση που θα παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι, πρέπει απαραιτήτως να αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας αυτής στον εμπλουτισμό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US rejects Annan appeal on Iran

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν

    Σχετικά Links:

    Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

    [06] Κόσμος

    "Κόκκινος συναγερμός" στην Ινδονησία

    13/5/2006 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - Reuters

    Οι αρχές της Ινδονησίας αύξησαν το Σάββατο το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Μέραπι στο ανώτερο επίπεδο και διέταξαν την υποχρεωτική εκκένωση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής που ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, δήλωσε κυβερνητικός Ινδονήσιος ηφαιστειολόγος. "Το πρωί κηρύξαμε το ανώτατο επίπεδο συναγερμού στο Μέραπι, που είναι ο κόκκινος συναγερμός. Κάθε κάτοικος της περιοχής διατάθηκε να την εκκενώσει άμεσα", δήλωσε ο Σουμπάντριο, επικεφαλής του τομέα για το Μέραπι στο Ινδονησιακό κέντρο σεισμολογικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Μεράπι - ενός εκ των 129 ηφαιστείων της Ινδονησίας και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 400 χλμ. από την πρωτεύουσα - ήταν το 1994, όπου και είχαν χάσει τη ζωή τους 60 άνθρωποι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC: Merapi Volcano Alert Up'd to Highest Level

    BBC: Red alert for Indonesia volcano

    [07] Κόσμος

    Έφεση άσκησε ο Μουσάουι

    13/5/2006 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Έφεση εναντίον της ποινής του και εναντίον της άρνησης μιας ομοσπονδιακής δικαστού να δεχθεί το αίτημά του για νέα δίκη, υπέβαλε ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, Ζακαρίας Μουσάουι. Σε λακωνική δήλωσή τους, οι συνήγοροι του Μουσάουι αναφέρουν πως ο πελάτης τους ζητεί από το εφετείο να αναθεωρήσει την τελική δικαστική κρίση και την ποινή που εκδόθηκαν στις 4 Μαΐου, καθώς και την απόφαση δικαστηρίου η οποία αρνείται το αίτημά του να αποσύρει την ομολογία ενοχής του και να διεξαχθεί νέα δίκη. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η δικαστής Λεονί Μπρινκέμα απέρριψε το αίτημα του Μουσάουι να αποσύρει την ομολογία ενοχής του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Moussaoui lodges sentence appeal

    Guardian Unlimited: Moussaoui Appeals Judgment and Sentence

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισόβια για τον Μουσάουι

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν επέστρεψε ο Φερνάντεζ

    12/5/2006 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς την παρουσία του πορτογάλου Ντανιέλ Φερνάντεζ προπονήθηκε σήμερα ο ΠΑΟΚ. Ο νεαρός γκολκίπερ δεν επέστρεψε έγκαιρα από την Πορτογαλία και τώρα αναμένεται αύριο στην τελευταία προπόνηση που θα γίνει στο γήπεδο της Τούμπας, υπό την παρουσία των οπαδών που για 8η μέρα σήμερα συνεχίζουν την κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ. Το μεθαυριανό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, μπορεί να έχει τυπική σημασία, όμως κάτω από τις συνθήκες που θα γίνει έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ο Ρουμάνος τεχνικός Ιλιε Ντουμιτρέσκου ζητά από τους παίκτες του τη νίκη, ώστε να ωφεληθεί όσο περισσότερο γίνεται από τους βαθμούς της.

    Με δεδομένη την ως σήμερα απουσία του Φερνάντεζ δεν αποκλείεται ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου να ξεκινήσει στον αγώνα το νεαρό Κυριακίδη που είναι ο τρίτος γκολκίπερ της ομάδας προκειμένου να δει την κατάσταση του και σε επίσημο παιχνίδι, αλλά και για να του δώσει το χρίσμα της πρώτης παρουσίας στο εθνικό πρωτάθλημα. Ο Ζαγοράκης είναι καλύτερα, αλλά μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μεθαυριανό παιχνίδι, αφού δεν έχει κάποιο νόημα η δική του συμμετοχή σε ένα παιχνίδι με διαδικαστικό χαρακτήρα. Ερωτηματικό είναι ο Ουντέζε, που είναι καλά και έτοιμος, αλλά η διάθεση του να καταθέσει προσφυγή και ο σχετικός αποπροσανατολισμός ίσως τον αφήσουν έξω. Σήμερα για πρώτη μέρα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που έχουν καταλάβει το γήπεδο, επέτρεψαν στους υπαλλήλους της ΠΑΕ να εργαστούν στα γραφεία, αφού η παρουσία τους ήταν αναγκαία για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα της Κυριακής.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη στην μάχη κατά της βίας

    12/5/2006 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Γι' άλλη μια φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ξεκαθάρισε πως η μάχη που δίνει η Πολιτεία για την καταπολεμηση της βίας, αργά ή γρήγορα θα κερδιθεί. Στις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός παράγοντας, στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η επιτροπή αντιμετώπισης της βίας με θέμα: "Η βία στους αγωνιστικούς χώρους και ο ρόλος της ΔΕΑΒ", άφησε αιχμές για το έργο των παρατηρητών, ενώ τάχθηκε υπέρ της διάλυσης των συνδέσμων που δημιουργούν επανειλημμένα επεισόδια.

    "Οι παρατηρητές δεν κάνουν πάντα το καλύτερο, όταν πιεζόμενοι αποκρύβουν στοιχεία. Ο ρόλος τους υποβαθμίζεται. Αντίθετα, όταν αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα, τότε η επιτροπή γίνεται σαφώς πιο αξιόπιστη και ο ρόλος των παρατηρητών αναδεικνύεται. Σας έχουμε εμπιστοσύνη, ότι επιτελείτε σωστά το ρόλο σας και πιστεύουμε στη συμβολή σας, στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που ταλανίζει δεκαετίες το ποδόσφαιρο. Εσείς είστε ένα όργανο του Αθλητισμού, που δεν εκπροσωπείτε ομάδες, συμφέροντα, παρά μόνο τους πολίτες και τον εαυτό σας", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανός και συνέχισε: "Η βία τελείωσε οριστικά, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, μετά από προσπάθειες πολλών ετών. Στην Αγγλία για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκαν να γίνουν τέσσερις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, το 1986, 1989, 1992, και 1994, ενώ μια πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση έγινε το 2002, που έδινε τη δυνατότητα της απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων, που είχαν επισημανθεί σε επεισόδια, να μεταβούν στο εξωτερικό. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι η μάχη είναι διαρκείας, αλλά οπωσδήποτε θα κερδιθεί. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση, ούτε θα οπισθοχωρήσουμε, έστω και ένα βήμα".

    Αναφερόμενος στυος οργανωμένους οπαδούς τόνισε, "Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένοι, που μετέχουν σε επεισόδια. Είναι αυτοί, που στις πορείες δημιουργούν ζημιές, σπάνε βιτρίνες τάχα κάποιου αντιπάλου. Η ουσία είναι ότι αυτοί δεν είναι φίλαθλοι. Βασικός μας λοιπόν στόχος είναι να τους απομακρύνουμε οριστικά από τα γήπεδα. Δεν τους θέλουμε. Το δηλώνω ευθαρσώς. Πιστεύω ότι μετά τις τελευταίες συζητήσεις, που αφορούν τη νέα δομή, του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα έχουμε και την απαραίτητη βοήθεια από τους επικεφαλής των ομάδων, όπως μου δηλώθηκε, με ιδιαίτερη βαρύτητα. Όσων αφορά τους συνδέσμους υπάρχουν εξαιρέσεις και αυτό το διαπίστωσα από θετικές επαφές που είχα. Όμως δεν ξέρω πως θα μπορούν να δράσουν από τη στιγμή, που θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά και κανένας δε θα έχει στα χέρια του εισιτήρια για να διαχειριστεί. Άρα δε θα μπορεί να ελέγχει μια ομάδα ανθρώπων". Για το αν θα γίνει πράξη η διάλυσή τους, είπε ξεκάθαρα: "Στην πράξη τους διαλύουμε με τα ονομαστικά εισιτήρια, θα λειτουργούν απλά ως εκδρομικοί σύλλογοι. Αν θέλουν να κάνουν εκδρομές, ας κάνουν".

    [10] Βόλεϊ

    Ασταμάτητες οι Καραντάσιου/Αρβανίτη

    12/5/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μία ακόμη νίκη, την τρίτη τους στο όπεν τουρνουά "World Tour 2006" μπιτς βόλεϊ της ιταλικής Μόντενα, έριξαν πριν από λίγο την αυλαία της δεύτερης μέρας του κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης οι διεθνείς πρωταθλήτριες Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη (Νο 6). Μετά τις Τανάκα/Κοϊζούμι (Νο 21) από την Ιαπωνία και τις Γερμανίδες Εκλ/Κάουπ (Νο 29), το ελληνικό δίδυμο επικράτησε και των Κάνταικ/Μόορεν (Νο 8) από την Ολλανδία με 2-0 σετ (21-17, 21-16), σε αγώνα που διήρκεσε 35 λεπτά. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, οι Καραντάσιου/Αρβανίτη θ΄ αντιμετωπίσουν αύριο το απόγευμα τις Βραζιλιάνες Σαλγκάδο-Ρουφίνο/Καρολίνα (Νο 12), ενώ οι ηττημένες της συγκεκριμένης αναμέτρησης θα καταλάβουν την έβδομη θέση στη διοργάνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νίκη για τις διεθνείς μας στη Μόντενα

    Μπιτς Βόλεϊ: Μία νίκη και ένας αποκλεισμός

    [11] "Εξωγήινος" Γκάτλιν στη Ντόχα

    12/5/2006 9:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Τρέλανε" τα χρονόμετρα στο Super Tour στίβου της Ντόχα ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν. Ο σπρίντερ των ΗΠΑ στον τελικό των 100μ. των αγώνων του Κατάρ με επίδοση 9.76 κατέκτησε την πρώτη θέση και πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το προηγούμενο, 9.77 είχεσημειώσει τον περασμένο Ιούνιο στο ΟΑΚΑ, ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ, στο πλαίσιο των αγώνων γκραν πρι της IAFF "Τσικλητήρεια 2005". Στους ίδιους αγώνες ο διεθνής Περικλής Ιακωβάκης, στα 400μ. εμπόδια τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 49.82, πίσω από τον Αμερικανό Μπέρσοουν Τζάκσουν (48.62). Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Οζάκα ο Ιακωβάκης είχε πετύχει Πανελλήνιο ρεκόρ με επίδοση 47.82.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αυτό το Κύπελλο ποιός θα το πάρει;

    12/5/2006 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο επιβλητικό στάδιο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ, που αναμένεται να' ναι κατάμεστο από 74.000 θεατές, χτυπά αύριο η "καρδιά" των φίλων του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Στις 17:00 Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ διεκδικούν στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι πρωταθλητές Ευρώπης της Λίβερπουλ και φαβορί για το Κύπελλο, στην 13η συμμετοχή τους σε τελικό της διοργάνωσης, ελπίζουν να μην αποδειχθούν καντέμηδες και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση της 7ης κούπας των "ρεντς" στον υπερήλικα θεσμό, αφού μέχρι σήμερα μετρά 125 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, όπως είναι γνωστό, στο Κύπελλο παραμονεύουν πάντα οι εκπλήξεις, κάτι που δίνει το δικαίωμα στα "Σφυριά" να παλέψουν για το 4ο τρόπαιο στην ιστορία τους. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Αλαν Γουάιλι με βοηθούς τους Πίτερ Κέρκαπ και Ντάρεν Καν, ενώ στις κερκίδες του σταδίου θα βρίσκεται και ο πρίγκιπας Ουϊλιαμ, που παραδοσιακά πριν τον αγώνα θα χαιρετήσει τους παίκτες και με τη λήξη θα απονείμει το βαρύτιμο τρόπαιο στη νικήτρια ομάδα.

    Φαβορί η Λίβερπουλ

    Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ που μετά την μέτρια πορεία της στο Τσάμπιονς Λίγκ, αλλά και την κατάκτηση της τρίτης θέσης της Πρέμιερσιπ θέλει να κλείσει αύριο τη σεζόν με έναν τίτλο, που θα δώσει "happy end" στο Άνφιλντ. "Αυτό είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς για εμάς, γιατί θέλουμε να πάρουμε έναν τίτλο. Όλα τα παιδιά μου έχουν εξηγήσει πόσο σημαντικός είναι ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας", είπε ο Ισπανός τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Πέπε Ρέινα, που αύριο θα κάνει το ντεμπούτο του σε τελικό Κυπέλλου, αφού παλιότερα με την Μπαρτσελόνα είχε παίξει σε ημιτελικούς, αλλά ποτέ σε τελικό. Οι "κόκκινοι" πάντως απέδειξαν πόσο καίγονται για το κύπελλο, αφού για να φτάσουν μέχριεδώ ξεπέρασαν τα εμπόδια των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, ενώ στα προημιτελικά "ισοπέδωσαν" και με 7-0 την Μπέρμιγχαμ

    Από την άλλη πλευρά η Γουεστ Χαμ του Αλαν Πάρντιου δεν έχει κανένα παράπονο από τη φετινή χρονιά. Νωρίς νωρίς εξασφάλισε την παραμονή της στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου και με τη συμμετοχή της στο αυριανό ραντεβού "καπαρώνει" τη συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα της επόμενης περιόδου, θέλει μετά την παραμονή της στα με την κατάκτηση του Κυπέλλου να αποτελέσει το "κερασάκι στην τούρτα" της φετινής χρονιάς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η τελευταία νίκη της Γουέστ Χαμ επί της Λίβερπουλ χρονολογείται στις 27/11/1999 και είχε επιτευχθεί με 1-0, στο πρωτάθλημα Αγγλίας.

    Οι τροπαιούχοι της διοργάνωσης

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πολυνίκης του κυπέλλου Αγγλίας, αφού έχει κατακτήσει το τρόπαιο 11 φορές στην ιστορία του θεσμού, ο οποίος ξεκίνησε το 1872. Στη δεύτερη θέση, με ένα λιγότερο, βρίσκεται η Άρσεναλ. Ακολουθούν με 8 τίτλους η Τότεναμ, με 7 η Άστον Βίλα, με 6 η Νιούκαστλ, η Μπλάκμπερν και η Λίβερπουλ. Από 5 φορές έχουν αναδειχθεί κυπελλούχοι οι Γουόντερερς, η Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον και η Έβερτον, από 4 η Μπόλτον και η Μάντσεστερ Σίτι, από 3 η Τσέλσι, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ και η Γουέστ Χαμ και από δύο οι Μπέρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σάντερλαντ, Πρέστον Νορθ Εντ και Ολντ Ετόνιανς. Από μία φορά έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας 20 ομάδες.

    [13] Πολιτισμός

    Επίσκεψη Βουλγαράκη στο Φανάρι

    12/5/2006 8:47:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε την Παρασκευή στο Φανάρι ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, κατά την οποία ο υπουργός αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του. Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε για την ηθική συμπαράσταση του ΥΠΠΟ στην επιτυχή εκτέλεση του ποιμαντικού και πνευματικού του έργου, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι επεισόδια σαν αυτά της Περγάμου δεν βοηθούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευχόμενος να μην επαναληφθούν. Κατά τη συνεργασία που είχαν την Πέμπτη οι δύο υπουργοί Πολιτισμού, ο κ. Βουλγαράκης ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του τη συνεργασία της Άγκυρας για τη διάσωση και διατήρηση της ελληνικής και χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία.

    Για τη διάσωση μνημείων στην Τουρκία

    Την Πέμπτη, οι δύο υπουργοί παρακολούθησαν τους "Πέρσες" του Αισχύλου, μία παράσταση που ήταν απαγορευμένη στην Τουρκία, και η οποία εγκαινίασε το ετήσιο φεστιβάλ Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Βουλγαράκης διαβίβασε στον συνομιλητή του Αττίλα Κότς τη βούληση της ελληνικής πλευράς για συνδρομή στη διάσωση και διατήρηση της ελληνικής και χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, και αναφέρθηκε στις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας για την εισήγηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

    Επίσης, ο Έλληνας υπουργός παρέδωσε στον Τούρκο ομόλογό του κατάλογο - επιλογή των Οθωμανικών Μνημείων στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί μέρος της Βάσης Δεδομένων του Διαρκούς Καταλόγου του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, τόνισε ότι ο αρχαιολογικός νόμος στην Ελλάδα προστατεύει όλα τα πολιτιστικά μνημεία χωρίς διακρίσεις.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι θα ήταν ευκταίο να καταρτιστεί αντίστοιχος κατάλογος των ελληνικών και χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία.

    Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν από κοινού τις προθέσεις τους για γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές στο μέλλον, και συμφώνησαν για τη σημασία του ελληνο-τουρκικού διαλόγου σε θέματα πολιτισμού.

    Δείτε ακόμη: "Θεατρική Ολυμπιάδα"

    [14] Ζωής ...σΤάσεις

    Κοκέτης και "παραδοσιακός" ο Έλληνας

    12/5/2006 9:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Έλληνες δεν παντρεύονται εύκολα, αλλά όταν το πάρουν απόφαση, δύσκολα χωρίζουν, δεν κάνουν παιδιά εκτός γάμου και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για ένδυση, παρά για διασκέδαση. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που αντλούνται από τα νέα στοιχεία της Eurostat για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά στην ΕΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην Ελλάδα το 2004 έγιναν 4,2 γάμοι ανά χίλιους κατοίκους (47.000 γάμοι), ενώ δηλώθηκαν 1,1 διαζύγια ανά χίλιους κατοίκους (13.000 διαζύγια). Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση των χωρών με τους λιγότερους γάμους, μετά τη Σλοβενία και το Βέλγιο. Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση με τα λιγότερα διαζύγια, μετά την Ιρλανδία και την Ιταλία. Στην Ευρώπη των "25", το 2004 σημειώθηκαν, κατά μέσο όρο, 4,8 γάμοι ανά χίλιους κατοίκους και 2,1 διαζύγια, ανά χίλιους κατοίκους.

    Παιδιά δεν προβλέπονται

    Ενδιαφέρον φαίνεται, επίσης, το γεγονός ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, οι Έλληνες, όπως και οι Κύπριοι, δύσκολα κάνουν παιδιά εκτός γάμου. Συγκεκριμένα, από τις 106.000 γεννήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2004 στην Ελλάδα (9,4 γεννήσεις, ανά χίλιους κατοίκους), το 4,9% αντιπροσωπεύει παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι αρκετά υψηλότερο, καθώς το 31,6% των γεννήσεων αντιπροσωπεύει γεννήσεις εκτός γάμου. Πρώτη στις γεννήσεις εκτός γάμου είναι Εσθονία με ποσοστό 57,8%, ακολουθεί η Σουηδία με 55,4%, η Δανία με 45,4% και η Γαλλία με 45,2%.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα παιδιά, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν πως το 2005 στην Ελλάδα, το 68% των νοικοκυριών δεν έχει ή δε ζει με παιδιά , το 15% των νοικοκυριών ζει με ένα παιδί, το 14% των νοικοκυριών ζει με δύο παιδιά και μόλις το 3% των νοικοκυριών ζει με τρία παιδιά και άνω. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των 25 είναι: το 67% των νοικοκυριών δεν έχει ή δε ζει με παιδιά, το 16% ζει με ένα παιδί, το 13% ζει με δύο παιδιά και το 4% ζει με 3 παιδιά και άνω.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατανομή των εξόδων, η Eurostat αναφέρει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν το 15,4% του εισοδήματός τους για στέγη, νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση, το 15% για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, το 10,1% για ένδυση και υπόδηση, το 8,5% για μεταφορικά έξοδα και το 6% για ψυχαγωγία και πολιτισμό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι: 21,4% του εισοδήματος προορίζεται για στέγη, νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση, το 13,4% για μεταφορικά έξοδα, το 12,7% για τρόφιμα και ποτά, το 9,6% για ψυχαγωγία και πολιτισμό και το 6% για ένδυση και υπόδηση. Σημειώνεται, ότι οι Έλληνες, μαζί με τους Πορτογάλους και τους Ιταλούς είναι οι ευρωπαίοι που ξοδεύουν μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους για ένδυση, παρά για ψυχαγωγία και πολιτισμό. Αντίθετα, οι Αυστριακοί και οι Άγγλοι ξοδεύουν περισσότερο τμήμα του εισοδήματός τους για ψυχαγωγία και πολιτισμό, παρά για τρόφιμα και ποτά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 May 2006 - 8:51:48 UTC