Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάπτυξη για την ΝΑ Ευρώπη
  • [02] Αγνοούνται 27 ναυτικοί
  • [03] Κλειστά τα Ταχυδρομεία
  • [04] Ισόβια για τον Μουσάουι
  • [05] Εκρηκτική "καλημέρα" στη Βαγδάτη
  • [06] Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ολμέρτ
  • [07] Σταθεροποιείται ο Εθνικός
  • [08] "Χορός" εκατομμυρίων για Πικάσο
  • [09] Διεθνής διαγωνισμός γελοιογραφίας
  • [10] S.O.S. για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή στη Διαβαλκανική

    Ανάπτυξη για την ΝΑ Ευρώπη

    4/5/2006 9:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 11:46:58 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών της Βαλκανικής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα εργασιών της Διαβαλκανικής Συνόδου, στη Θεσσαλονίκη. "Χάρη στις κοινές προσπάθειες έχουμε θέσει τις βάσεις για ένα μέλλον ευημερίας και σταθερότητας", τόνισε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής ζήτησε αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και λειτουργική λύση για ένα πολυπολιτισμικό και πολυεθνοτικό Κόσοβο. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ποπέσκου Ταριτσεάνου.

    Σημαντικές συμφωνίες

    Κεντρικά θέματα της Συνόδου είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οικονομικές σχέσεις, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Σερβία, μετά την αποτυχία σύλληψης του καταζητούμενου στρατηγού Μλάντιτς και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ελληνική προεδρία προωθεί προς ψήφιση δύο οικονομικές συμφωνίες -για την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και τη βελτίωση των σιδηροδρομικών δικτύων- οι οποίες θα υπογραφούν λίγο μετά το μεσημέρι.

    Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μια ενιαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα δώσει νέα ώθηση στο εμπόριο και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Επίσης, ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής απόδοσης στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, θα εκσυγχρονιστούν οι σιδηρόδρομοι, θα μειωθεί η διάρκεια των ταξιδιών και θα αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, η Σόφια διέψευσε αναφορές των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης για απόσυρση του βουλγαρικού δημοσίου από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβαλκανικός πυρετός

    [02] Κοινωνία

    Αγνοούνται 27 ναυτικοί

    4/5/2006 8:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 11:37:03 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ανεύρεση τεσσάρων Ελλήνων και 23 αλλοδαπών ναυτικών που αγνοούνται μετά το ναυάγιο του εμπορικού "ALEXANDROS T" το βράδυ της Τετάρτης, 300 μίλια νότια της Ν. Αφρικής. Πριν από λίγο, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των Ελλήνων αγνοουμένων. Πρόκειται για τον πλοίαρχο Βλησμά Παναγιώτη, 60 ετών, τον υποπλοίαρχο Καραμηνά Ιωάννης, 58 ετών, τον Α μηχανικό Μπουκουβάλα Νέαρχο, 52 ετών, και τον Β μηχανικό Ευστρατίου Ηλία, 61 ετών. Μέχρι στιγμής, έχουν περισυλλεγεί έξι αλλοδαποί ναυτικοί. Το εμπορικό πλοίο, σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνης, μετέφερε σιδηρομετάλλευμα από Βραζιλία προς Κίνα.

    Άμεση κινητοποίηση

    Το σήμα για κλίση και εισροή υδάτων από τον πλοίαρχο του εμπορικού "Αλέξανδρος Τ" έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Αμέσως, ενημερώθηκε το αντίστοιχο κέντρο συντονισμού της Νοτίου Αφρικής και ξεκίνησαν οι έρευνες.

    Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, με έντονο κυματισμό και παγωμένα νερά. Το πλοίο παρουσίασε ρήγμα στα ύφαλα, πήρε κλίση και βυθίστηκε.

    Επί τόπου έσπευσε το παραπλέον σκάφος "Φόρτσουν Εξπρές", σημαίας Παναμά, και περισυνέλεξε 6 αλλοδαπούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισροή υδάτων σε πλοίο

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

    [03] Κοινωνία

    Κλειστά τα Ταχυδρομεία

    4/5/2006 10:14:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα ταχυδρομεία σε όλη τη χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ. Οι εργαζομένων αντιδρούν στην υποχρεωτική ανταλλαγή μετοχών των ΕΛΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε ποσοστό 10%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα ΕΛΤΑ ο Αλαβάνος

    Σχετικά Links:

    Ελληνικά Ταχυδρομεία

    [04] Κόσμος

    "Θα γινόταν μάρτυρας"

    Ισόβια για τον Μουσάουι

    4/5/2006 7:38:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Ισόβια κάθειρξη και όχι εκτέλεση πρότειναν οι ένορκοι του δικαστηρίου της Βιρτζίνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον μαροκινής καταγωγής Γάλλο Ζακαρίας Μουσάουι, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο 37χρονος Μουσάουι, ο οποίος πρόκειται να ακούσει σήμερα την τελική απόφαση των δικαστών, αποχωρώντας την Τετάρτη από την αίθουσα του δικαστηρίου φώναξε "Αμερική, έχασες. Εγώ κέρδισα!". Στην απόφαση αυτή κατέληξε το σώμα των ενόρκων αποτελούμενο από εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες μετά από επτά ημέρες διαβουλεύσεων. Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τη θανατική ποινή του Μουσάουι, η υπεράσπιση επιχειρηματολόγησε υπέρ της ισόβιας κάθειρξης, με το σκεπτικό ότι είναι προτιμότερο από το να μετατραπεί σε μάρτυρα, σε περίπτωση που εκτελείτο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ετυμηγορία στη δίκη σηματοδοτεί το τέλος της συγκεκριμένης δίκης, "αλλά όχι και το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Jury spares 9/11 plotter Moussaoui

    BBC: Moussaoui is spared death penalty

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η απόφαση των ενόρκων

    [05] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας σε δικαστήριο

    Εκρηκτική "καλημέρα" στη Βαγδάτη

    4/5/2006 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέα αιματηρή επίθεση συγκλόνισε το Ιράκ, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη έκρηξη στην πόλη Φαλούτζα που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 18 ατόμων. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 33 τραυματίσθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, όταν ένας καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά επιχείρησε να εισέλθει σε δικαστήριο της ιρακινής πρωτεύουσας. Όπως έγινε γνωστό, ο καμικάζι προσπάθησε να μπει στο δικαστήριο της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, όμως, έγινε αντιληπτός και πυροδότησε τα εκρηκτικά στην είσοδο του κτηρίου. Δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στην περιοχή και ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο Κίντι. Νωρίτερα, στη συνοικία Γιάρμουκ της Βαγδάτης, αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων, σκοτώνοντας τον ταξίαρχο Μοχάμεντ Ρεζά Αμπντελατίφ και έναν υπάλληλο του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [06] Μ. Ανατολή

    Ψήφος εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ

    Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ολμέρτ

    4/5/2006 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ενώπιον της ισραηλινής Βουλής παρουσιάζεται σήμερα η 24μελής κυβέρνηση συνασπισμού του Εχούντ Ομλέρτ, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της. Ο νικητής των εκλογών της 28ης Μαρτίου θα αναφερθεί στους στόχους του για την οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και στο σχέδιό του για τη χάραξη των μόνιμων συνόρων του Ισραήλ μέχρι το 2010. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει αποχώρηση από περιοχές της Δυτικής Όχθης και διάλυση δεκάδων απομονωμένων εβραϊκών οικισμών, με ή χωρίς τη συμφωνία των Παλαιστινίων. Η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μάλλον τυπική, καθώς οι τέσσερις κυβερνητικοί εταίροι διαθέτουν την πλειοψηφία στην Κνεσέτ με 67 έδρες. Μετά τον κ. Ολμέρτ, το λόγο θα πάρει ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που είναι αντίθετος με κάθε νέα παραχώρηση εδαφών, μετά την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2005. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα εκλέξουν πρόεδρο της Κνεσέτ την Ντάλια Ιτζίκ, την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

    Κάλεσμα Αμπάς

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    "Η Χαμάς δεν αποτελεί εμπόδιο στις συνομιλίες πρόθεσή μου είναι να θέσω τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αν και όταν υπάρξουν, στον παλαιστινιακό λαό με τη μορφή δημοψηφίσματος για να του δώσω το δικαίωμα να αποφασίσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Jerusalem Post: Olmert cabinet, comprising 4 parties, to be sworn in today

    Die Welt: Olmert bringt Koalitionsvertrag in Israel unter Dach und Fach

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σταθεροποιείται ο Εθνικός

    3/5/2006 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πλήρη αγωνιστική στον 10 όμιλο της Γ Εθνικής κατηγορίας είχαμε σήμερα και η κατάσταση στην κορυφή δεν άλλαξε, αφού ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε με 1-0 του Βύζαντα στα Μέγαρα και παρέμεινε έτσι πρωτοπόρος. Πιο πίσω, ο Εθνικός που ανέβηκε στην δεύτερη θέση την προηγούμενη αγωνιστική, διατηρήθηκε σε αυτήν καθώς επικράτησε του Κερατσινίου με 3-0 και έδειξε πως θέλει και μπορεί να παραμείνει πίσω από τον Αστέρα. Αυτό παρά την προσπάθεια του Μεσσηνιακού να ανακτήσει την θέση που έχασε, με την σημερινή του νίκη επί του Παναιτωλικού με 1-0. Το καλό για τον Μεσσηνιακό πάντως είναι πως δεν απειλείται από τον Ατσαλένιο

    Τα αποτελέσματα

    Ιωνία Χανίων-Διαγόρας 2-1 Αιολικός-Αγιος Δημήτριος 1-1 Βύζας Μεγάρων-Αστέρας Τρίπολης 0-1 Εθνικός-Κερατσίνι 3-0 Αχαρναϊκός-Χαλκίδα/Λήλας 1-0 Μεσσηνιακός-Παναιτωλικός 1-0 Ρόδος-Θύελλα Πατρών 1-0 Απόλλων Αθηνών-Αχαϊκή 1-0 Ρεπό: Ατσαλένιος

    Η βαθμολογία

    1. Αστέρας Τρίπολης 29 64 2. Εθνικός 28 56 3. Μεσσηνιακός 28 55 4. Ατσαλένιος 28 45 5. Χαλκίδα/Λήλας 28 43 - Θύελλα Πατρών 28 43 7. Αχαρναϊκός 28 40 8. Παναιτωλικός 28 39 9. Διαγόρας 28 38 10. Αιολικός 29 37 11. Αγιος Δημήτριος 29 36 12. Ρόδος 28 35 13. Απόλλων Αθ. 28 31 14. Βύζας 29 29 15. Ιωνία Χανίων 28 21 16. Αχαϊκή 28 20 17. Κερατσίνι 28 18

    [08] Πολιτισμός

    "Χορός" εκατομμυρίων για Πικάσο

    4/5/2006 8:51:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Έναντι του αστρονομικού ποσού των 95 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο "Συνομιλία με τη Ντόνα Μάαρ", του 1941, στο πλαίσιο μεγάλης δημοπρασίας του Οίκου Sothebys στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα πορτρέτο της διάσημης ερωμένης του ζωγράφου, με μία μικρή μαύρη γάτα στον δεξί της ώμο. Το τελικό ποσό πώλησης ξεπέρασε κάθε προσδοκία των εκτιμητών. Μία ημέρα πριν, ένα από τα τελευταία έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, το πορτρέτο της "L Arlesienne Madame Ginoux", του 1890, πωλήθηκε έναντι 40,3 εκατ. δολαρίων από τον Οίκο Christies. Ο πίνακας, ένα από τα αριστουργήματα του Ολλανδού καλλιτέχνη, παρουσιάζει την ιδιοκτήτρια ενός καφέ στην πόλη Αρλ της νότιας Γαλλίας, όπου ο καλλιτέχνης διέμενε με τον φίλο του Πολ Γκογκέν. Το όνομα του νέου κατόχου δεν ανακοινώθηκε.

    Και έργα των Ματίς, Γκογκέν, Μονέ

    Και οι δύο πίνακες πωλήθηκαν στο πλαίσιο της μεγάλης "Δημοπρασίας Έργων Ιμπρεσιονιστών και Συγχρόνων Ζωγράφων", που συνολικά απέφερε κέρδη ύψους 207.564.800 εκατ. δολαρίων! Μεταξύ άλλων, σε υψηλές τιμές πωλήθηκαν και άλλοι πίνακες του Πικάσο, καθώς και έργα του Ματίς, του Πολ Γκογκέν του Κλοντ Μονέ.

    Το παγκόσμιο ρεκόρ στην ιστορία δημοπρασιών έργο τέχνης κατέχει ένα άλλο έργο του Πικάσο, το "Αγόρι με την πίπα", το οποίο πωλήθηκε πριν από δύο χρόνια έναντι του ποσού των 104 εκατ. δολαρίων.

    Σχετικά Links:

    Sotheby's

    Christie's

    [09] Πολιτισμός

    Σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού

    Διεθνής διαγωνισμός γελοιογραφίας

    4/5/2006 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό, με θέμα "Η Γελοιογραφία Γέφυρα των Πολιτισμών", δίνει σε καταξιωμένους αλλά και εκκολαπτόμενους γελοιογράφους το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε την Τετάρτη την έναρξη του διαγωνισμού και παρουσίασε τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες γελοιογράφους, καθώς και διευθυντές Μουσείων και μεγάλων εκθέσεων γελοιογραφίας. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 με την αξιολόγηση των έργων, ενώ οι νικητές θα ανακηρυχθούν στις 24 Οκτωβρίου -ημέρα που συμπίπτει με την 60η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ- σε ειδική τελετή στους Δελφούς, με τίτλο "Αμφικτιονίες του χιούμορ". Εκτός από την παρουσίαση των έργων, θα γίνουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα.

    Ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι γελοιογράφοι Ορνεράκης, Μιχάλης Κουντούρης και Στάθης, η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτση, ο γλύπτης Γιώργος Τσάρας, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος και ο πρέσβης επι τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος.

    Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση αναλαμβάνει η νεοσύστατη GreekKartoon, στον δικτυακό τόπο της οποίας (www.greekkartoon.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το διαγωνισμό, όπως και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Πολιτισμού (www.culture.gr).

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Υπουργείο Πολιτισμού

    GreekKartoon

    [10] Υγεία

    Εκπέμπει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

    S.O.S. για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

    4/5/2006 9:57:00 πμ

    Σήμα κινδύνου για την επόμενη μέρα και την τύχη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, εκπέμπει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Σε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Εταιρείας και καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου αλλά και μέλη του Δ.Σ. ανέφεραν ότι η δαπάνη του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία το 2006 δεν είναι ικανοποιητική. Συγκεκριμένα το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι ανάγκες για την λειτουργία των νέων δομών ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή χρηματοδότηση των νέων δομών στην κοινότητα και τον κίνδυνο να υποβαθμισθεί η λειτουργία τους.

    Ο ρυθμός αποϊδρυματισμού στη χώρα μας θεωρείται ικανοποιητικός μια που ο πληθυσμός των ενδονοσοκομειακών ασθενών έχει μειωθεί κατά 73% (από το 1984 μέχρι σήμερα). Έχουν ήδη κλείσει τρία από τα οκτώ ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας (Πέτρα Ολύμπου, Χανιά, Κέρκυρα ) επίκειται το κλείσιμο του Ψυχιατρείου Τριπόλεως και υπάρχει προοπτική μέχρι το 2012 να κλείσουν τρία ακόμη ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να κλείσουν τα Νοσοκομεία αλλά να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις νέες δομές η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη.

    Το πρόβλημα στη χώρα μας

    Η προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα και απαιτεί την ανάλογη οικονομική στήριξη από την Πολιτεία και συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

    Ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε, η αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με τη παράλληλη ανάπτυξη ενός δικτύου ψυχιατρικών φροντίδων. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει, το δίκτυο των εξωνοσοκομειακών μονάδων ( Κέντρα Υγείας με ψυχιατρική κάλυψη, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία, ανάδοχες οικογένειες, Κινητές Μονάδες κλπ) που αναλαμβάνουν την ψυχιατρική φροντίδα του πληθυσμού δεν έχει επαρκώς αναπτυχθεί. Δεν έχει επίσης αναπτυχθεί επαρκώς και ο τομέας της πρωτοβάθμιας πρόληψης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ηθμός στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

    Κύρια συνέπεια αυτού είναι η υψηλή ζήτηση νοσοκομειακών κλινών. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που αφορά την ενδονοσοκομειακή ψυχιατρική φροντίδα είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού, αλλά και η ακατάλληλη κτιριακή υποδομή.

    Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

    Σ ό,τι αφορά το μέλλον των ψυχιατρείων τα στοιχεία από τα τρία μεγαλύτερα ψυχιατρεία της χώρας δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προοπτικές. Οι εισαγωγές σε μηνιαία βάση ανέρχονται περίπου στις 500, ενώ στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων στην Αθήνα υπάρχει διαρκής υπερπληρότητα. Έτσι, από τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν φαίνεται εφικτό το κλείσιμο των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων στην Αθήνα , κάτι που προβλέπεται από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα στην περιφέρεια το άμεσο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων αφήνει σημαντικά κενά. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία μεταξύ των άλλων, προτείνει:

    Την λειτουργία κι άλλων ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία. Τον ανασχηματισμό των ψυχιατρικών νοσοκομείων με τμήματα βραχείας νοσηλείας -μέχρι δυο μήνες- και τμήματα μέση νοσηλείας - 2 έως 6 μήνες. Νοσηλείες μακρότερης διάρκειας θα πρέπει να εκλείψουν. Την εναρμόνιση των εφημεριών των ψυχιατρικών τμημάτων των γενικών Νοσοκομείων, τόσο με τις εφημερίες των άλλων ιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων στα οποία ανήκουν όσο και με τις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Την εναρμόνιση των κατευθύνσεων της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Αν οι δημόσιοι φορείς τείνουν στη μείωση της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας και οι ιδιωτικοί φορείς αυξάνουν τις κλίνες τους θα πρέπει να επανεξεταστεί ο στόχος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τη στελέχωση των υπηρεσιών και την εκπαίδευση των λειτουργών της ψυχικής υγείας που αποτελούν και την βασική επένδυση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

    "Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει ως προϋπόθεση την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού απέναντι στην ψυχική νόσο. Δυστυχώς, η ψυχική ασθένεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με προκαταλήψεις κατέληξε ο κ Χριστοδούλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 May 2006 - 8:54:04 UTC