Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβαλκανικός πυρετός
  • [02] Επιστροφή με χαμόγελα
  • [03] Δένουν κάβους τα πλοία στις 16 Μάιου
  • [04] Πράσινο φως στα ταξί της Θεσσαλονίκης
  • [05] Κρίσιμη μάχη στον ΟΗΕ
  • [06] Η απόφαση των ενόρκων
  • [07] Εισροή υδάτων σε πλοίο
  • [08] Έκρηξη νάρκης στην Τουρκία
  • [09] Σημαντική πτώση
  • [10] Φινάλε με "κατοστάρα"
  • [11] Τα ζευγάρια των πλέι οφς
  • [12] Σώθηκε ο Γυμναστικός
  • [13] Στην Α2 ο Ηρακλής
  • [14] Έμεινε πέμπτος ο Πανελλήνιος

    [01] Πολιτική

    Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη

    Διαβαλκανικός πυρετός

    3/5/2006 9:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2006 11:04:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η διατήρηση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Κόσοβο και η πλήρης ενσωμάτωση όλων των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών Διαβαλκανικής Συνόδου που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των ηγετών των 10 βαλκανικών χωρών. Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας και των Σκοπίων, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρουμάνο ομόλογό του Ποπέσκου Ταριτσεάνου. Ωστόσο, διμερείς επαφές είχε το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τους ομολόγους της, της Αλβανίας Μπεσνίκ Μουσταφάι, Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς και την υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας κα Ακίκο Γιαμανάκα. Η κα Μπακογιάννη περιέγραψε ως ιδιαιτέρως εποικοδομητική την ελληνική προεδρία στη Διάσκεψη.

    Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

    Το θέμα της απόσυρσης της συμμετοχής του βουλγάρικου κράτους από την κοινοπραξία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης συζήτησαν, στο περιθώριο της διαβαλκανικής διάσκεψης, η κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Ιβάιλο Κάλφιν. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη μόλις της γνωστοποιήθηκε η ενέργεια του βουλγαρικού κράτους. Ο κ. Κάλφιν διαβεβαίωσε την κ. Μπακογιάννη ότι το ενδιαφέρον της βουλγαρικής πλευράς για το έργο του πετρελαιαγωγού παραμένει σταθερό και αμείωτο.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή υπάρχει αναμόρφωση του βουλγαρικού κονσόρτσιουμ που μετέχει στην εταιρία που θα κατασκευάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δεν θα επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα και η συμφωνία ισχύει, μετά τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Σέργκει Στάνισεφ με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης δεξίωση για τους ηγέτες των χωρών που μετέχουν στη Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη Κορυφής.

    Ο πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Σ. Τίχιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για τη χρηματοδότηση του κτιρίου Φιλίας στο Σεράγεβο, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. "Από κτίριο που συμβόλιζε τον πόλεμο, θα μεταβληθεί σε κτίριο που συμβολίζει τη φιλία", τόνισε ο πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Επίσης, συμφώνησαν να δημιουργηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα βοηθήσει την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, καθώς τον Ιούνιο θα υπογραφεί και το σύμφωνο σταθεροποίησης και σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ.

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ξεκαθάρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη στα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού με αφορμή πληροφορίες από την Βουλγαρία σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο της χώρας απεσύρθη από την Κοινοπραξία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έναρξη της Διαβαλκανικής

    [02] Πολιτική

    Ικανοποίηση από το ταξίδι στις Αραβικές χώρες

    Επιστροφή με χαμόγελα

    3/5/2006 7:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, επέστρεψε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής προς την Αθήνα, ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψής του, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα στην περιοχή, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας και πρόσθεσε ότι αναζωογονήθηκε η παλιά πολιτική της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο. Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε της επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας σε Μπαχρέιν, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. "Ξεκινάει μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής αυτής" επισήμανε ο κ. Σιούφας, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικές τις διμερής συμφωνίες που υπεγράφησαν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους ηγέτες των χωρών που επισκέφθηκε διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία και αποδοχή από την πλευρά τους και επισήμανε ότι είναι μια "μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να επιστρέψει στην περιοχή".

    Σχετικά με την κρίση στο Ιράν ο κ. Παπούλιας, ανέφερε ότι οι συζητήσεις κάλυψαν όλες τις πλευρές του θέματος, καθώς και τους τρόπους και τις μεθόδους επίλυσης της κρίσης, όπως επίσης και για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε αυτή την προσπάθεια.

    Ο κ. Παπούλιας, τον Οκτώβριο προγραμματίζει να επισκεφθεί επίσημα το Κουβέϊτ και τα Αραβικά Εμιράτα.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψης στην περιοχή, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι δημιουργήθηκαν νέες σχέσεις με τρεις βασικούς αναπτυξιακούς στόχους: Την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιούνται στις χώρες αυτές και την προσέλκυση μέρους από την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει, σ αυτή τη συγκυρία, για ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στη Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των Αράβων για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις από τη συνέντευξη Πάγκαλου

    [03] Κοινωνία

    Απόφασισε απεργία η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας

    Δένουν κάβους τα πλοία στις 16 Μάιου

    3/5/2006 8:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ακινητοποιούνται τα πλοία της ακτοπλοΐας, στις 16 Μαΐου. Η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα να μπορούν να διαμορφώνουν ελευθέρα τα ναύλα με βάση τους κανόνες που διέπουν την ακτοπλοΐα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος λειτουργίας των πλοίων και ιδιαίτερα των καυσίμων. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι από αύριο όσες εταιρείες το επιθυμούν, μπορούν να αυξήσουν ελεύθερα τα ναύλα τους. Ήδη η HELLENIC SEAWAYS ανακοίνωσε μειωμένους ναύλους κατά 30% στα ομαδικά πακέτα εισιτηρίων που θα ισχύσουν από αύριο για ορισμένα δρομολόγια. Πάντως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει ήδη ανακοινώσει την πλήρη απελευθέρωση των γραμμών από το λιμάνι του Πειραιά, πλην της άγονης, από την 1η Ιουνίου.

    [04] Κοινωνία

    Για ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες

    Πράσινο φως στα ταξί της Θεσσαλονίκης

    3/5/2006 6:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2006 7:55:22 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες του ΟΑΣΘ θα έχουν σε περίπου τρεις εβδομάδες και για ορισμένες ώρες ημερησίως τα ταξί της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών όσο θα διαρκούν τα έργα υποδομής που ξεκινούν σε περίπου 20 ημέρες στη συμπρωτεύουσα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, εγκαινιάζοντας την πρότυπη "πιάτσα" επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Οι ακριβείς ώρες ελεύθερης πρόσβασης των ταξί στις λεωφορειολωρίδες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυκλοφορία των ταξί θα επιτρέπεται μόνο μετά τις 9 το πρωί. Ο κ. Λιάπης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν άλλες τέσσερις αντίστοιχες "πιάτσες" σε ισάριθμα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ήδη, όπως είπε, έχει χρηματοδοτηθεί η Νομαρχία με τα σχετικά κονδύλια για την κατασκευή τους.

    Η νέα πιάτσα, που βρίσκεται στον χώρο του ανατολικού σταθμού ΙΚΕΑ του ΟΑΣΘ, διαθέτει ράμπα για άτομα με αναπηρίες, αντιολισθητική πλακόστρωση, ειδικές ρυθμίσεις για το αποχετευτικό και το ηλεκτρικό δίκτυο, ειδικό σκέπαστρο και βιολογική τουαλέτα, ενώ σύντομα θα υπάρξει και τηλεφωνική σύνδεση. Διασυνδέεται δε, με τον ανατολικό σταθμό του ΟΑΣΘ, από όπου εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 10.000 άτομα, ώστε να γίνεται καλύτερη μετεπιβίβαση των επιβατών. Η έκταση όπου βρίσκεται η πιάτσα παραχωρήθηκε από το ΙΚΕΑ για μια 15ετία.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σύντομα πρόκειται να εγκαινιαστούν από τη νομαρχία άλλοι δύο σταθμοί ταξί, στους Αμπελόκηπους και την Πυλαία. Πρόσθεσε δε, ότι στις 10 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια και του νέου τμήματος έκδοσης αδειών οδήγησης ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Άδεια ταξί σε πολύτεκνη οικογένεια

    Νωρίτερα ο κ. Λιάπης επισκέφθηκε οικογένεια πολυτέκνων με 16 παιδιά στην οποία έδωσε κατ' εξαίρεση άδεια κυκλοφορίας ταξί, το οποίο θα διαχειρίζονται οι δύο μεγάλοι γιοι, οι οποίοι σήμερα εργάζονται ως αγρότες. Εκτός από την άδεια ταξί, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δωρίσει στην οικογένεια και σύνδεση "γρήγορου Ιντερνετ ", για τον εξοπλισμό του υπολογιστή, που τα μικρότερα παιδιά της απέκτησαν συγκεντρώνοντας χρήματα στον κουμπαρά τους.

    "Καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει τις πολύτεκνες οικογένειες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για οικογένειες με 16 παιδιά. Κάναμε λοιπόν το αυτονόητο με το να δώσουμε αυτή την κατ' εξαίρεση άδεια ταξί στην οικογένεια Ορφανίδου. Διότι η πολιτική έχει ουσία όταν υπηρετεί την κοινωνία και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους", δήλωσε ο κ.Λιάπης.

    Από τα 16 παιδιά της οικογένειας, το μεγαλύτερο είναι 33 ετών και το μικρότερο επτά. Όπως δήλωσε η μητέρα των παιδιών, η άδεια του ταξί αποτελεί "ανάσα", δεδομένου ιδίως ότι η οικογένεια έχει αυξημένα έξοδα, αφού "άλλο παιδί σπουδάζει, άλλο πάει φροντιστήριο".

    [05] Κόσμος

    Για την έκθεση της ΙΑΕΑ

    Κρίσιμη μάχη στον ΟΗΕ

    3/5/2006 10:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2006 11:50:22 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κεκλεισμένων των θυρών άρχισε πριν από λίγο η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κύριο θέμα το περιεχόμενο της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που αφορά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία υπέβαλαν σχέδιο απόφασης που ζητά από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά στο σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνεται καμία πρόβλεψη για κυρώσεις. Διατυπώνεται μόνο η απειλή ότι θα εξετασθούν "περαιτέρω μέτρα" ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν θα συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας. Την αντίθεσή τους στο κείμενο αυτό έχουν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα συνομιλήσουν στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση και το θέμα θα τεθεί ενώπιον των ΥΠΕΞ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η Ουάσιγκτον θα κινηθεί "εκτός ΟΗΕ"

    Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ήδη επιχειρούν Αμερικανοί πεζοναύτες στο ιρανικό έδαφος, η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε περαιτέρω εμπλουτισμό ουρανίου, κατά 4,8%.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι "αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ουάσιγκτον θα κινηθεί "εκτός ΟΗΕ" για να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη".

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι "αν το ΣΑ δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε εμείς, και είμαι βέβαιος ότι θα πιέσουμε άλλες χώρες ή ομάδες χωρών να επιβάλουν κυρώσεις".

    Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, η πρόταση θα στηρίζεται στο άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αλλά και για στρατιωτικά μέτρα, εάν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας, μέσα σε ένα με δυο μήνες.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν την Τρίτη το πρόγραμμα εργασιών του Σώματος για το Μάιο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και οι καταστάσεις στο Σουδάν, στη Σιέρα Λεόνε, στη Σομαλία και στη Μέση Ανατολή.

    Στις 5 Μαΐου, το ΣΑ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στο Νταρφούρ. Πληροφορίες από την αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ (η Ελλάδα είναι μέλος του ΣΑ για τη διετία 2005-2006) αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση, η διεθνής κοινότητα εξασκεί πίεση σε τρεις παρατάξεις ανταρτών να αποδεχθούν ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που προετοίμασε η Αφρικανική Ένωση και έχει στόχο την παύση των συγκρούσεων στην περιοχή, ενώ η κυβέρνηση του Χαρτούμ έχει ήδη αποδεχθεί τη συμφωνία. Ωστόσο, διαδοχικές προθεσμίες έχουν χαθεί λόγω της άρνησης των ανταρτών να αποδεχθούν το σχέδιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πυρετός" για το Ιράν

    [06] Κόσμος

    Aναμένεται να ανακοινωθεί

    Η απόφαση των ενόρκων

    3/5/2006 11:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ

    Την εσχάτη των ποινών για συνωμοσία σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζει ο Ζακαρία Μουσάουι, καθώς κατέληξε το σώμα των ενόρκων για την καταδίκη του. Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο το σώμα των ενόρκων στην υπόθεση αμερικανικό δημόσιο εναντίον Μουσάουι ενημέρωσε τους δικαστές ότι κατέληξε σε ετυμηγορία. Η απόφαση των ενόρκων αναμένεται να ανακοινωθεί. Ο Μουσάουι έχει παραδεχτεί την ενοχή του για έξι από τις κατηγορίες που του αποδίδονται, στο πλαίσιο της μοναδικής υπόθεσης που έχει έλθει ενώπιον της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Verdict reached in Moussaoui case

    BBC: Moussaoui sentencing verdict due

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ποστ κατά της εκτέλεσης του Μουσαουΐ

    [07] Κόσμος

    Εισροή υδάτων σε πλοίο

    3/5/2006 8:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλίση και εισροή υδάτων παρουσιάζει το εμπορικό πλοίο "Αλέξανδρος Τ", σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνης, το οποίο μετέφερε σιδηρομετάλλευμα από Βραζιλία προς Κίνα 300 μίλια νότια των ακτών της Νότιας Αφρικής, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο πλοίο επιβαίνουν ως πλήρωμα 33 άτομα, από τα οποία 4 Έλληνες (Πλοίαρχος, Υποπλοίαρχος, Α Μηχανικός, Β Μηχανικός). Με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Νοτίου Αφρικής (R.C.C. South Africa) καθώς και παραπλέοντα πλοία για παροχή βοήθειας. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ και έντονος κυματισμός.

    [08] Κόσμος

    Δεκαεπτά τραυματίες, μεταξύ αυτών έντεκα παιδιά

    Έκρηξη νάρκης στην Τουρκία

    3/5/2006 8:16:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠE

    Έντεκα παιδιά, μια γυναίκα και πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη νάρκη την ώρα που περνούσε σχολικό λεωφορείο, στην πόλη Χακάρι, ανατολικά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στρατόπεδο, ενώ η νάρκη ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο. Στην επαρχία Χακάρι σταθμεύουν πολλές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αποστολή να αποτρέψουν την είσοδο στο έδαφος της Τουρκίας Κούρδων ανταρτών. Σε συγκρούσεις κούρδων ανταρτών και κυβερνητικού στρατού μετά το 1984 σε όλη την ανατολική Τουρκία, περίπου 37 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

    [09] Οικονομία

    Σημαντική πτώση

    3/5/2006 10:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πτώση σημείωσαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου διαψεύδοντας τους αναλυτές. Συγκεκριμένα, το ελαφρύ αργό κρατήθηκε στα 73 δολάρια, ενώ το Μπρεντ υποχώρησε στα 73,38 δολάρια. Ωστόσ, οι ανησυχίες παραμένουν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καλπάζει" ξανά το πετρέλαιο

    [10] Μπάσκετ

    Φινάλε με "κατοστάρα"

    3/5/2006 11:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Φυλώντας το καλύτερο για το τέλος, ο Παναθηναϊκός έκανε επίδειξη δύναμη στον Μακεδονικό και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του στην κανονική περίοδο της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 114-77 του Μακεδονικού στο κλειστό του Γαλατσίου, σε αναμέτρηση για την 26η και τελευταία αγωνιστική, και διατήρησαν το αήττητο της έδρας τους στην εφετινή περίοδο. Οι κυπελλούχοι Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν με πλεονέκτημα έδρας τον όγδοο Πανιώνιο στα πλέι οφ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 8/5. Από την πλευρά του ο Μακεδονικός, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την παραμονή του στα μεγάλα σαλόνια της Α1 από την 25η αγωνιστική, τερμάτισε στην 12η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αποψινή νίκη ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του στην Α1 με ρεκόρ 24-2, η οποία κρατάει από την περίοδο 1994-95.

    Τα δεκάλεπτα: 36-20, 66-41, 98-51, 114-77 Διαιτητές: Σχινάς-Μπήτης-Ξενικάκης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΖΕΛΙΜΙΡ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Αλβέρτης 18 (3), Καλαϊτζής 2, Παπανικολάου 15 (1), Λάκοβιτς 5 (1), Μπατίστ 12, Φέμερλινγκ 12, Χατζηβρέττας 12, Σπανούλης 6, Διαμαντίδης 8 (1), Στσεπάνοβιτς 5 (1), Τομάσεβιτς 19. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΚΗΣ): Μπρέισι 16 (1), Λι 4, Χαραλαμπίδης 23 (3), Καράμπουλας 14, Τότσιος 6, Τόμπσον 3, Συμεωνίδης 1, Τζακόπουλος 4 (1), Γκιζογιάννης, Καραποστόλου, Δαλιαρης 6, Αντωνιάδης.

    [11] Μπάσκετ

    Τα ζευγάρια των πλέι οφς

    3/5/2006 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κάνεις από τους τέσσερις πρώτους της κανονικής περιόδου της Α1 μπάσκετ ανδρών δεν θα έχει εύκολο έργο στο να συνεχίσει την πορεία του, αφού όλες οι αναμετρήσεις περιλαμβάνουν πονηρά σημεία. Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει απέναντι του τον ευκολότερο αντίπαλο, ωστόσο ο Πανιώνιος δεν θα πέσει αμαχητί και αυτό είναι σίγουρο. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεπεράσει το "εμπόδιο" της αποδυναμωμένης ΑΕΚ, έχοντας φυσικά το πλεονέκτημα της έδρας, όπως εξάλλου και το Μαρούσι στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ και ο Πανελλήνιος στους αγώνες με τον Ηρακλή. Τα ζευγάρια της Α΄ φάσης των πλέι οφ 2005-06: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος Ολυμπιακός-ΑΕΚ Μαρούσι-ΠΑΟΚ Άρης-Πανελλήνιος

    [12] Μπάσκετ

    Σώθηκε ο Γυμναστικός

    3/5/2006 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο ΠΑΟΚ κατέλαβε την έκτη θέση με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 90-88 του Γυμναστικού Λάρισας στην Πυλαία στο πλαίσιο της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής και θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας το Μαρούσι. Παρά την ήττα της, η ομάδα της Λάρισας σώθηκε πάνω στο νήμα και παρέμεινε στην κατηγορία σε συνδυασμό με την ήττα του Ηρακλή από τον Άρη. Νταμπλ-νταμπλ πέτυχε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 36 πόντους και 12 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 25-26, 48-56, 73-71, 90-88 Διαιτητές: Βορεάδης-Μουζάκης-Θεοδωρόπουλος

    ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Ξανθόπουλος 8 (2), Μανωλόπουλος 2, Βεργίνης 2, Βασιλειάδης 11, Μακσάντεφ 5 (1), Ζούγιοβιτς 5 (1), Γκαγκαλούδης 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 36, Σίμονς 2, Γεωργίτσης, Χένιακ 2, Εντιαγέ 5 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (Κώστας Πιλαφίδης): Γκάρνερ 19 (4), Λεπόγιεβιτς 11 (2), Παπανικολόπουλος 15 (3), Παπαχρήστος 2, Κατσαρές, Τσέρανιτς 12, Παυλίδης 1, Αγγελακόπουλος, Πετρόφ 6, Μάσεϊ 18, Τόμας 4

    [13] Μπάσκετ

    Στην Α2 ο Ηρακλής

    3/5/2006 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο κατέλαβε ο Άρης που δεν έδειξε έλεος στην... ανάγκη του συμπολίτη του Ηρακλή για νίκη-παραμονή στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Στο πλαίσιο της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής ο Άρης επιβλήθηκε με 84-65 του «Γηραιού» που επιστρέφει στην Α2 ανδρών για πρώτη φορά από το 1978. Σε συνδυασμό με τη νίκη της ΑΕΚ επί του Πανελληνίου, το σύνολο του Αντρέα Ματσόν πανηγύρισε στο Αλεξάνδρειο την 15η νίκη του χάρη στην οποία κατέλαβε την 4η θέση και αντιμετωπίζει με πλεονέκτημα έδρας τον πέμπτο Πανελλήνιο στην πρώτη φάση των πλέι οφ. Ο Μάικ Ουίλκινσον ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών με 25 πόντους. Πάλεψε για το θαύμα ο Ηρακλής για ένα ημίχρονο, αλλά έμεινε από καύσιμα στην επανάληψη.

    Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-33, 62-53, 84-65 Διαιτητές: Κουκουλεκίδης-Σπυρίδωνος-Χουλιάρας

    ΑΡΗΣ (Αντρέα Ματσόν): Καστλ 14 (3), Σιγάλας, Καμπερίδης 9 (3), Μπρούερ 7, Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον 25 (1), Πάντιους 5 (1), Πέτροβιτς 5 (1), Στακ 11, Γκργκούρεβιτς 8 ΗΡΑΚΛΗΣ (Παρασκευάς Μουρατίδης): Κινγκ 7 (1), Αθανασιάδης, Παναγιωτόπουλος 2, Γιαννουζάκος 11 (2), Σφέικος 5 (1), Χρήστου 7, Μάγλος 12, Δέδας 14 (2), Ντράγκζιτς 3, Κούρτοβιτς 4

    [14] Μπάσκετ

    Έμεινε πέμπτος ο Πανελλήνιος

    3/5/2006 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Παρά τη νίκη της επί του Πανελληνίου με 70-65 στο κλειστό του Γαλατσίου η ΑΕΚ κατέλαβε την 7η θέση με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, έτσι στα πλέι οφς θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Από την άλλη η ομάδα της Κυψέλης πάλεψε για το θετικό αποτέλεσμα που θα σήμαινε και την κατάληψη της 4ης θέσης, αλλά συμβιβάστηκε τελικά με την πέμπτη θέση. Ο Πανελλήνιος στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος διασταυρώνεται με τον τέταρτο Άρη αρχής γενομένης τη Δευτέρα, 8 Μαϊου. Ο Πανελλήνιος πάντως στον αποψινό αγώνα είχε αρκετές κακουχίες που του προέκυψαν με κυριότερη από αυτές την αποβολή του Αργύρη Πεδουλάκη μόλις στο 3' της αναμέτρησης με δεύτερη τεχνική ποινή για διαμαρτυρία. Από εκεί και μετά και ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ, κατάφερε να ανακάμψει και να προηγείται με βραχεία κεφαλή, όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο, η ΑΕΚ φάνηκε πιο ψύχραιμη και πήρε την νίκη στο τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 26-8, 32-35, 48-50, 70-65 Διαιτητές: Ζαβλανός-Πηλοϊδης-Μιχαλόπουλος

    ΑΕΚ (Λευτέρης Κακιούσης): Μπλάσινγκέιμ 2, Χάτζατζ 6, Ρίματς 12, Πελεκάνος 6, Παντελιάδης 8, Μαγκουνής, Καλαμπόκης 15 (1), Παπανικολάου, Τσιάρας 5 (1), Μπουρούσης 5 (1), Παπαϊωακείμ 11 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Κανταρτζής 5 (1), Τσαλδάρης 18 (6),


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 May 2006 - 20:52:33 UTC