Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες αποκαλύψεις από Λαμπρινόπουλο
  • [02] Ετοιμάζονται οι δικογραφίες
  • [03] 24ωρη απεργία στα ΕΛΤΑ
  • [04] Ένταση στη συγκέντρωση φορτοεκφορτωτών
  • [05] Επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ
  • [06] Αποφυλακίστηκε ο Σάκης Κεχαγιόγλου
  • [07] "Ναι αλλά" στο τέμενος, "όχι" στον "Κώδικα"
  • [08] "Σε κρίσιμη κατάσταση" ο Ντε Βιλπέν
  • [09] Ικανό να παράγει συσκευές φυγοκέντρισης το Ιράν
  • [10] Στην Αίγυπτο ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [11] Συνεχίζονται οι έρευνες για τα μαύρα κουτιά
  • [12] Γερουσία εναντίον Μπους
  • [13] "Σύνελθε" λέει το ΔΝΤ στο Μοράλες
  • [14] Δε θα κυρώσει το νόμο ο Φοξ
  • [15] Στο Κοινοβούλιο της Βικτόριας η γενοκτονία των Ποντίων
  • [16] Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου
  • [17] ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Μπάκε
  • [18] Τα χρέη θα κρίνουν το μέλλον της ΕΠΑΕ
  • [19] Τεροβίτσας στον τελικό Κυπέλλου
  • [20] Ακαδημαϊκό τέταρτο σε Αλκαζάρ, ΟΑΚΑ
  • [21] Βομβιστική επίθεση σε μπαρ του Νικολαϊδη
  • [22] Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ-Μαρούσι
  • [23] Αγγλία: Με ΜακΚλάρεν στο τιμόνι
  • [24] Με προορισμό τη Eurovision Young Musicians
  • [25] Ύποπτο κρούσμα στο "Παπανικολάου"
  • [26] Νέα χειρουργική μέθοδος ελπίδα για ασθενείς

    [01] Πολιτική

    Κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής

    Νέες αποκαλύψεις από Λαμπρινόπουλο

    4/5/2006 1:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 7:35:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέες αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών έκανε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος αποκάλυψε ότι τα 14 κινητά τηλέφωνα σκιές της Vodafone είχαν συνεργασία με τρία κινητά τηλέφωνα - σκιές της ΤΙΜ από τα οποία το διάστημα από 1/7 4/8 2004 είχαν πραγματοποιηθεί 11 κλήσεις και ένα sms προς την Πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ ενώ sms είχαν σταλεί και σε Αυστραλία, Βρετανία και Σουηδία. Με αφορμή τις δηλώσεις Λαμπρινόπουλου, η ΤΙΜ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα τρία καρτοκινητά της εταιρίας της, ουδέποτε λειτούργησαν ως "καρτοκινητά σκιές" και προσθέτει πως δεν υπήρξε ποτέ καμμία παρέμβαση στο δίκτυό της. Η ΑΔΑΕ με τα στοιχεία που έχει μπορεί σε ενάμιση μήνα, που θα ολοκληρώσει την ερευνά της, να καταλήξει στους υπαίτιους των υποκλοπών υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα δεχθούν να συνεργαστούν οι παραπάνω τέσσερις χώρες. Εξάλλου ο κ. Λαμπρινόπουλος μίλησε για λογισμικό πρωτοφανούς ευφυΐας που ήρθε ολοκληρωμένο και απόλυτα τεσταρισμένο από την μητρική Ericsson, η οποία δεν μπορεί να αρνηθεί την εμπλοκή της. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ ζήτησε να κληθούν στην Eπιτροπή ο πρώην και ο νυν αρχηγός της ΕΥΠ για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τα όσα στοιχεία έδωσε ο κ. Λαμπρινόπουλος και αν η ΕΥΠ τα γνωρίζει και όφειλε να τα είχε αποκαλύψει. Η διαδικασία συνεχίζεται.

    Η ανακοίνωση της ΤΙΜ

    Σε ανακοίνωσή της η ΤΙΜ δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα τρία καρτοκινητά τηλέφωνα ΤΙΜ δεν είναι "καρτοκινητά - σκιές" και ουδέποτε λειτούργησαν ως "καρτοκινητά - σκιές". Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ασφάλεια του δικτύου της και την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων των πελατών της, η ΤΙΜ- Ελλάς βεβαιώνει πως ουδέποτε υπήρξε οποιουδήποτε είδους παρέμβαση στο δίκτυό της, ούτε και οποιαδήποτε διαρροή προσωπικών δεδομένων των πελατών της εταιρείας, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί και από πρόσφατους επαναλαμβανόμενους ελέγχους της αρμόδιας αρχής στην ΤΙΜ.

    Επίσης, η ΤΙΜ διαβεβαιώνει ότι οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες ασφαλείας που ακολουθεί είναι οι πλέον αυστηροί και βασίζονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας BS 7799 και η εφαρμογή τους έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ολοκληρωμένης ασφάλειας για τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της ΤΙΜ-Ελλάς.

    Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

    Την ίδια ώρα, η εισαγγελική έρευνα επικεντρώνεται σε μία από τις κλήσεις που έγιναν από το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του Κώστα Τσαλικίδη. Η κλήση σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Κώστα Τσαλικίδη, έγινε περίπου στις 8 παρά τέταρτο το πρωί λίγο μετά δηλαδή το θάνατό του, στον αριθμό 1898 που αφορά υπηρεσία μηνυμάτων. Τόσο η μητέρα όσο και ο αδερφός του Κώστα Τσαλικίδη αρνούνται ότι τηλεφώνησαν στον αριθμό αυτό, γεγονός που δείχνει -όπως υποστηρίζουν- ότι ενδεχομένως να βρέθηκε και άλλο άτομο στο σπίτι πριν φθάσουν εκείνοι.

    [02] Κοινωνία

    Στο Λονδίνο κλιμάκιο της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας

    Ετοιμάζονται οι δικογραφίες

    4/5/2006 5:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει αύριο κλιμάκιο της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, προκειμένου να διερευνήσουν οι αστυνομικοί τη διαδρομή των αρχαίων μέχρι αυτά να καταλήξουν στους μεγάλους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού. Ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης είχε πολύωρη συνεργασία με τον επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Γιώργο Γληγόρη και όπως όλα δείχνουν, οι υποθέσεις Σχοινούσας και Πάρου θα συγχωνευτούν. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει για δεύτερη φορά στη χώρα μας ο Ούγκο Τζοτίν επικεφαλής της Δίωξης αρχαιοκαπηλίας στην Ιταλία, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τις τρεις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στη βίλα της Σχοινούσας και εικάζεται πως προέρχονται από ναούς της Καλαβρίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκαν και άλλα αρχαία

    [03] Κοινωνία

    Για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού

    24ωρη απεργία στα ΕΛΤΑ

    4/5/2006 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 5:04:08 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλειστά παρέμειναν την Πέμπτη τα ταχυδρομεία σε όλη τη χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κοτζιά, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επεσήμαναν τη σημασία της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΤΑ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών όπου αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων επέδωσε ψήφισμα στο γενικό γραμματέα του Υπουργείου. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική και προσέγγισε το 100%. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον κ. Π.Λαφαζάνη, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και αντιπροσωπείες από διάφορες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και κοινωνικούς φορείς. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ταχυδρομικών Φίλιππος Θωμάς, επεσήμανε τη σημασία της δημόσιας μορφής του Οργανισμού και τόνισε ότι "τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και δημιουργία μιας νέας τράπεζας δεν θα περάσουν".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστά τα Ταχυδρομεία

    Στα ΕΛΤΑ ο Αλαβάνος

    Σχετικά Links:

    ΕΛΤΑ

    [04] Κοινωνία

    Έξω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ένταση στη συγκέντρωση φορτοεκφορτωτών

    4/5/2006 4:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικράτησε το πρωί έξω από τα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Πατησίων, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι φορτοεκφορτωτές των λαχαναγορών του Ρέντη και της Θεσσαλονίκης. Οι φορτοεκφορτωτές, παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή, έπειτα από καταγγελία των εμπόρων Αθήνας- Θεσσαλονίκης για μονοπωλιακή εργασία, η οποία έχει ως συνέπεια την αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής εκ μέρους των καταγγελλομένων, εξαιτίας αδυναμίας του συνηγόρου των Σωματείων Φορτοεκφορτωτών Αθηνών και Θεσσαλονίκης για λόγους υγείας να παραστεί στη συνεδρίαση, στο οποίο συναίνεσαν και οι καταγγέλλοντες. Έτσι, ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 19 Μαΐου.

    [05] Κοινωνία

    Επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ

    4/5/2006 3:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε λεωφορείο των ΜΑΤ πραγματοποίησαν στις 2.30 το μεσημέρι, νεαροί που βγήκαν από την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Νωρίτερα, οι νεαροί είχαν κάψει με μολότοφ τα ΚΑΦΑΟ από δύο κάμερες στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

    [06] Κοινωνία

    Υπό περιοριστικούς όρους

    Αποφυλακίστηκε ο Σάκης Κεχαγιόγλου

    4/5/2006 2:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 6:57:28 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, που κατηγορείται στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το Συμβούλιο Εφετών παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα Κυριάκου Καρούτσου, έκανε δεκτή την αίτηση περί αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους που υπέβαλε ο κατηγορούμενος δικηγόρος. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και του επέβαλε ως όρους χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός δικηγόρος κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το περασμένο Δεκέμβριο, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    [07] Κοινωνία

    Λέει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

    "Ναι αλλά" στο τέμενος, "όχι" στον "Κώδικα"

    4/5/2006 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θετικός ως προς τη λειτουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη κάτω από συγκεκριμένες, ωστόσο, προϋποθέσεις, δηλώνει ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος - παράλληλα - καλεί το ποίμνιο να μη δει την κινηματογραφική ταινία "Κώδικας Ντα Βίντσι". Όπως αναφέρει στην εφημερίδα "Μακεδονία", για να λειτουργήσει τέμενος στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει, αφενός μεν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις, που αφορούν στις πραγματικές ανάγκες των ενδιαφερομένων και αφετέρου να υπάρξει σχετικό αίτημα. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκτιμά πως στην Ελλάδα λειτουργούν - συνολικά - 260 τζαμιά, τα περισσότερα από τα οποία στη Θράκη, ενώ τάσσεται υπέρ της ανέγερσης τεμένους στην περιοχή Ελαιώνα Αττικής, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή ως την καλύτερη δυνατή. Εξάλλου, ο Άνθιμος, σχολιάζοντας την κινηματογραφική απόδοση του μυθιστορήματος "Κώδικας Ντα Βίντσι", που αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους στις 18 Μαΐου, συνιστά σε όλους τους Έλληνες να μην πάνε να τη δούνε, αφού, όπως υποστηρίζει, το βιβλίο και η ταινία είναι "αυθαίρετα κατασκευάσματα του τύπου της μυθιστορίας" και βρίσκονται έξω από οποιαδήποτε επιστημονική πληροφόρηση και πραγματικότητα της ιστορίας.

    [08] Κόσμος

    Σε νέο "Γουότεργκέιτ" αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος

    "Σε κρίσιμη κατάσταση" ο Ντε Βιλπέν

    4/5/2006 2:38:00 μμ

    "Σε κρίσιμη κατάσταση" βρίσκεται πλέον ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση του σκανδάλου "Clearstream", εκτιμά σήμερα το σύνολο του γαλλικού Τύπου που αναφέρεται σε ένα νέο "Γουότεργκέιτ". Η συντηρητική Φιγκαρό σημειώνει ότι ο Ντε Βιλπέν έχει περιέλθει "σε μια κρίσιμη κατάσταση μετά τις νέες αποκαλύψεις" της εφημερίδας Μόντ ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός είχε αναθέσει σε στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών να διεξάγει έρευνα για τις οικονομικές δραστηριότητες διαφόρων πολιτικών προσωπικοτήτων, μεταξύ του οποίου και του εσωκομματικού πολιτικού του αντιπάλου, Νικολά Σαρκοζί. Η Φιγκαρό διερωτάται γιατί ο Γάλλος Πρωθυπουργός "αρκετές φορές διέψευσε την επίκληση του ονόματος του Σαρκοζί", αφήνοντας να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι ο Ντε Βιλπέν πρέπει να παραιτηθεί. Η αριστερή εφημερίδα Φιγκαρό μιλάει για "συνωμότες στην καρδιά της Δημοκρατίας" προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι δεν έχουν "κανένα λόγο να συνοδεύσουν την ηγεσία του κράτους στη διαδικασία διάλυσης".

    "Κάθε ημέρα που περνά φέρνει στην υπόθεση Clearstream νέα στοιχεία εξαχρείωσης και ψευδών", αναφέρει η Λιμπερασιόν.

    Η Παριζιέν σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν "παραμένει υπό μεγάλη πίεση", καθώς βρίσκεται στην "καρδιά μιας πολιτικο-δικαστικής καταιγίδας, σχεδόν πρωτόγνωρης για την 5η Δημοκρατία". Η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 46% των Γάλλων επιθυμεί την παραμονή του Ντε Βιλπέν στην πρωθυπουργία, την παραίτηση του οποίου αξιώνει η Αριστερά.

    Το περιοδικό Πουάν συγκρίνει την υπόθεση Clearstream με το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ στις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησε στην παραίτηση του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

    Το περιοδικό Εξπρές αφιερώνει 15 σελίδες στην υπόθεση Clearstream υπό τον τίτλο: "Ποιός ήθελε να τορπιλίσει τον Σαρκοζί; Ερευνά για την δολοπλοκία".

    Το σκάνδαλο ξέσπασε το καλοκαίρι του 2004 όταν κάποια ανώνυμη πηγή με επιστολή σε δικαστές κατηγόρησε τον Σαρκοζί και άλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους λογαριασμούς αυτούς είχαν κατατεθεί "μίζες" από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991,ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η γαλλική Δικαιοσύνη, που προσπαθεί από τότε να ανακαλύψει ποιός έστειλε την επιστολή, κατέληξε σύντομα στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και οι λογαριασμοί αυτοί δεν υπήρχαν.

    Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που αρνείται κάθε ανάμιξη, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες για να δυσφημήσει με το σκάνδαλο αυτό τον Σαρκοζί, που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών και θεωρείται ο βασικός εσωκομματικός του αντίπαλος για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν παραιτείται ο Ντε Βιλπέν

    [09] Κόσμος

    Ανακοίνωσε σήμερα Ιρανός αξιωματούχος

    Ικανό να παράγει συσκευές φυγοκέντρισης το Ιράν

    4/5/2006 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το Ιράν είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει μαζικά συσκευές φυγοκέντρισης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό του ουρανίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. "Το Ιράν έχει πλέον την ικανότητα να κατασκευάσει μαζικά συσκευές φυγοκέντρισης. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, διότι καμία χώρα δεν θα δεχόταν να μας χορηγήσει αυτήν την τεχνογνωσία", δήλωσε ο Χοσεΐν Φαγιχιάν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Γολάμ Ρεζά Αγαζαντέχ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα κατόρθωσε να εμπλουτίσει ουράνιο κατά 4,8%. Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει στις 11 Απριλίου ότι εμπλούτιζε ουράνιο κατά 3,5%. Γαλλο-βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο ζητείται από το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου υποβλήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αρνείται να οπισθοχωρήσει. Ο Χοσεΐν Φαγιχιάν ανακοίνωσε επίσης χθες την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων ουρανίου στο ιρανικό έδαφος. "Κάναμε μια αεροπορική έρευνα στο εν τρίτον του ιρανικού εδάφους και υπάρχουν 1.000 σημεία όπου εμφανίζονται ίχνη ουρανίου... Πρέπει να κάνουμε εις βάθος έρευνες για να προσδιορίσουμε πόση ποσότητα ουρανίου βρίσκεται σε κάθε περιοχή", είπε. "Ανακαλύψαμε κοιτάσματα ουρανίου στο κέντρο του Ιράν, στο Σαγκάντ, στο Ναγεγκάν και το Ζαριγκάν", είπε προσθέτοντας ότι πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου στη βορειοδυτική και τη νότια περιοχή της χώρας.

    [10] Κόσμος

    Πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη

    Στην Αίγυπτο ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    4/5/2006 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σαράντα χρόνια μετά τη επίσκεψη του Προέδρου Μακαρίου στο Κάιρο, το 1966, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Η συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Χόσνι Μουμπάρακ δίνει μία νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο κρατών και προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των αιγυπτιακών ΜΜΕ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν το μεσημέρι σημαντικό αριθμό διμερών συμφωνιών που έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, σε διαφόρους τομείς. Πρόκειται μεταξύ άλλων για συμφωνίες που αφορούν στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, μέσω των οποίων μπορεί να γίνεται κοινή εκμετάλλευση αλλά και έρευνα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, καθώς επίσης και στον τομέα του ηλεκτρισμού και των ανανεώσιμων πηγών έρευνας.

    Τέλος, αναμένεται να υπογραφεί πρωτόκολλο επιστημονικής συνεργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη, μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στην ανάπτυξη και ειδικό πρόγραμμα στην πολιτιστική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα και με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Άχμεντ Ναζίφ και τον γενικό γραμματέα Αραβικού Συνδέσμου Άμρ Μούσα.

    Τον Κύπριο Πρόεδρο συνοδεύει στο Κάιρο 40μελής εμπορική αντιπροσωπεία, με σκοπό την πραγματοποίηση επαφών των Κυπρίων επιχειρηματιών με τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους και την ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    [11] Κόσμος

    Του αεροσκάφους που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τα μαύρα κουτιά

    4/5/2006 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζουν τις έρευνές τους από το πρωί τα ρωσικά συνεργεία διάσωσης στο σημείο της συντριβής του αρμενικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο Σότσι, την ίδια ώρα που ομάδα Γάλλων ειδικών από το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (ΒΕΑ) προσπαθεί να εντοπίσει τα μαύρα κουτιά, που θα ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Τα συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα προσπαθώντας να εντοπίσουν κομμάτια του αεροσκάφους και τα πτώματα των 113 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Σήμερα θα αρχίσουν τις έρευνες στο βυθό με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων. "Έχουν όλα τα τεχνικά μέσα για να εντοπίσουν τα μαύρα κουτιά", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Ιγκόρ Λεβίτιν που βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος. "Ελπίζω να βρεθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας", πρόσθεσε. Το αεροσκάφος της αρμενικής εταιρίας Armavia που εκτελούσε το δρομολόγιο Ερεβάν-Σότσι με 105 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα συνετρίβη πέντε χιλιόμετρα από το Σότσι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα

    [12] Κόσμος

    Με βέτο απειλεί ο Αμερικανός Πρόεδρος

    Γερουσία εναντίον Μπους

    4/5/2006 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αγνοώντας τις ενστάσεις του Λευκού Οίκου για το ύψος του πρόσθετου προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τη συνέχιση των προσπαθειών ανοικοδόμησης μετά το πλήγμα του κυκλώνα Κατρίνα, η αμερικανική Γερουσία αναμένεται σήμερα Πέμπτη, μετά από διεργασίες που διήρκεσαν δύο εβδομάδες, να ολοκληρώσει την κατάρτιση του. Ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να ανέλθει τελικά σε 109 δισ. δολάρια, 17 δισ.δολάρια περισσότερα από αυτόν που ενέκρινε τον Μάρτιο η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο για τα πρόσθετα κονδύλια. "Το Κογκρέσο πρέπει να με ακούσει δυνατά και καθαρά. Αν (τα μέλη του) ξοδέψουν πάνω από 92,2 δισ.δολάρια μαζί τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για μια ενδεχόμενη πανδημία από την γρίπη των πτηνών, θα ασκήσω βέτο στο νομοσχέδιο", είπε ο Μπους.

    Παρά την απειλή του Μπους, οι γερουσιαστές πρόσθεσαν νέα κεφάλαια στον προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων 60 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των προσπαθειών του ΟΗΕ στο Νταρφούρ του Σουδάν. Όταν ο προϋπολογισμός εγκριθεί, η Βουλή και η Γερουσία θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο βέτο του Προέδρου.

    Ο πρόσθετος προϋπολογισμός θα παρέχει επιπλέον 67 δισ. δολάρια για την χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν το Πεντάγωνο θα λάβει κεφάλαια για να αντικαταστήσει αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό θα ξοδευθούν 500 εκατ. δολάρια για να στρατολογηθούν νέοι στρατιώτες κ.λπ.

    Με τον πρόσθετο προϋπολογισμό οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα φθάσουν τα σχεδόν 400 δισ. δολάρια, με το 75% του ποσού αυτού να κατευθύνεται στο Ιράκ.

    [13] Κόσμος

    Οι συνέπεις θα εξαρτηθούν από τη χρονική διάρκεια

    "Σύνελθε" λέει το ΔΝΤ στο Μοράλες

    4/5/2006 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Να συνέλθουν" καλεί τις Κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής που εθνικοποιούν ενεργειακούς πόρους η Αν Κρούγκερ, ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνέπειες της αριστερής στροφής στην περιοχή των Άνδεων στη Ν. Αμερική θα εξαρτηθούν από την χρονική διάρκεια εφαρμογής πολιτικών εναντίον των αγορών. Μιλώντας στο Ινστιτούτο Φρέιζερ, ένα δεξιό ίδρυμα, η Κρούγκερ υποστήριξε ότι "οι συνέπειες σε αυτές τις χώρες θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από το αν οι νέες Κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών θα συνέλθουν πριν ή αφότου γίνει πολύ μεγάλη ζημιά". Η Κρούγκερ επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία της εθνικοποίησης του ενεργειακού τομέα στην Βολιβία που προκάλεσε συναγερμό σε επενδυτές σε γειτονικές χώρες - και πανηγυρισμούς από τους ιθαγενείς. Η εξέλιξη αυτή ίσως αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες Κυβερνήσεις οι οποίες θα αναδειχθούν στο Περού και τον Ισημερινό.

    "Δεν είμαι βεβαία πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος στην περιφέρεια. Η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουρουγουάη μοιάζουν να ακολουθούν λογικές πολιτικές και να είναι απρόσβλητες από ό,τι κι αν είναι αυτό που συμβαίνει στις χώρες των Άνδεων", είπε.

    Η Βραζιλία, η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή αερίου από την Βολιβία, ακύρωσε τα σχέδια κατασκευής αγωγών της Petrobras μετά την εθνικοποίηση των αγωγών από την Κυβέρνηση του Προέδρου Έβο Μοράλες. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την ανάκτηση μεγαλύτερου κρατικού ελέγχου στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, που προώθησε ο Πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες.

    "Φυσικά η περίπτωση της Βενεζουέλας διαφέρει στο ότι ο λόγος που μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν είναι πως η τιμή του πετρελαίου είναι τόσο υψηλή. Έτσι προς το παρόν το βασικό πρόβλημά τους είναι ότι πετούν τα πετρελαϊκά έσοδα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δύναμη για το καλό της χώρας", υποστήριξε η Κρούγκερ.

    [14] Κόσμος

    Για την αποποινικοποίηση της κατοχής ναρκωτικών

    Δε θα κυρώσει το νόμο ο Φοξ

    4/5/2006 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δε θα κυρώσει τελικά ο Πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ το νόμο που αποποινικοποιεί την κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών, ο οποίος πέρασε από την Βουλή και την Γερουσία, αλλά είχε δεχθεί έντονη κριτική από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το γραφείο του Προέδρου Φοξ ανακοίνωσε ότι ο νόμος επιστρέφεται στο Κογκρέσο για αναθεώρηση. "Στην χώρα μας η κατοχή ναρκωτικών και η χρήση τους είναι, και θα συνεχίσουν να θεωρούνται, εγκλήματα", ανέφερε το γραφείο του Προέδρου Φοξ σε ανακοινωθέν του. Η έγκριση του νόμου είχε προκαλέσει "σοκ" στην Κυβέρνηση Μπους, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκαν και δήμαρχοι τουριστικών πόλεων που, όπως υποστήριξαν, ανησυχούσαν διότι η κύρωσή του θα προσήλκυε ναρκομανείς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σοκ" στις ΗΠΑ με ...σφραγίδα Μεξικού

    [15] Κόσμος

    Έθεσε το θέμα η ομογενής γερουσιαστής Τζ.Μικάκου

    Στο Κοινοβούλιο της Βικτόριας η γενοκτονία των Ποντίων

    4/5/2006 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων απασχόλησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βικτόριας, στην Αυστραλία. Το θέμα έθεσε η ομογενής γερουσιαστής, Τζένη Μικάκου, η οποία, με την ευκαιρία της 87ης επετείου της γενοκτονίας και λόγω των σχετικών εκδηλώσεων, που θα γίνουν στην Αυστραλία, θέλησε να τιμήσει "τη μνήμη των 353.000 Ποντίων, οι οποίοι -όπως είπε- κατά το διάστημα 1916-1923 εξοντώθηκαν εκεί που βρίσκεται η σημερινή Τουρκία". "Πριν απ αυτούς, ανέφερε η κυρία Μικάκου, εξοντώθηκαν ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι και 750.000 Ασσύριοι σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας". Η ομογενής γερουσιαστής, η οποία μίλησε και για "προσπάθεια επιβολής της λήθης, παραχάραξης της ιστορίας και απόκρυψης της αλήθειας για την τραγωδία, που υπέστη ο ποντιακός Ελληνισμός, στον ιστορικό Πόντο για 87 χρόνια", τόνισε ότι το θέμα της ποντιακής και της αρμένικης γενοκτονίας έχει απασχολήσει πολλά Κοινοβούλια ανά τον κόσμο και στην Αυστραλία το έχουν θίξει ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, ο ομογενής ομοσπονδιακός βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Στιβ Γεωργανάς και άλλοι.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι "φρικαλεότητες της εποχής καταγράφτηκαν από Αμερικανούς, Γερμανούς και Αυστριακούς διπλωμάτες".

    "Σε αντίθεση με τη Γερμανία, που ανέλαβε την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα, η Τουρκία ποτέ δε ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα της γενοκτονίας", είπε η ομογενής γερουσιαστής και κατέληξε "η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, για να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση και να ησυχάσουν οι απόγονοι των θυμάτων".

    [16] Οικονομία

    Μετά την ανακοίνωση για επαρκή αποθέματα στι ΗΠΑ

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

    4/5/2006 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας μετά τη χθεσινή δημοσίευση των στοιχείων του αμερικανικού Υπουργείου Ενεργείας, που έδειξαν αιφνιδιαστικά, άνοδο των αποθεμάτων βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, καθησυχάζοντας τους φόβους για επαρκή εφοδιασμό της αγοράς ενόψει της θερινής περιόδου, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση των μετακινήσεων. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου είχε υποχωρήσει το πρωί στα 72,03 δολάρια, μειωμένη κατά 23 σεντς από το χθεσινό κλείσιμο στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν υποχωρήσει πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι από τις 26 Απριλίου όταν είχαν ξεπεράσει τα 75 δολάρια. Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, το αμερικανικό Υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε χθες αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ενώ οι αναλυτές εξέφραζαν φόβους για μείωση κατά 650.000 βαρέλια. Πρόκειται για την πρώτη ανακοινωθείσα αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ εδώ και εννιά εβδομάδες.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Μπάκε

    4/5/2006 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι ο Χανς Μπάκε. Ο Σουηδός τεχνικός, ο οποίος θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού με τη λήξη του πρωταθλήματος, δεν είπε κάποια συγκεκριμένα πράγματα στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο και είπε απλά: "Ήρθα για να ολοκληρώσω τη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό και τον κύριο Βαρδινογιάννη και να κάνουμε τον προγραμματισμό εν όψει της νέας περιόδου". Σε ερώτηση που του έγινε για τον απερχόμενο τεχνικό του "τριφυλλιού" Αλμπέρτο Μαλεζάνι και αν θα μιλήσει μαζί του, είπε πως θα συναντηθεί αύριο, χωρίς να πει τίποτα παραπάνω, καθώς όπως τόνισε "Δεν είναι σωστό, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή αυτή τη στιγμή". Εν συνεχεία ο Σουηδός τεχνικός συναντήθηκε το απόγευμα με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη, με τον οποίο συζήτησαν για τα περί οριστικοποίησης της συμφωνίας όπως για τους συνεργάτες του στην τεχνική ηγεσία, αλλά και για τον προγραμματισμό γύρω από την προετοιμασία. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι στην Παιανία, ο οποίος θα τον ενημερώσει για την ομάδα και στη συνέχεια θα έχει την πρώτη γνωριμία με τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και θα παρακολουθήσει το φιλικό με τον Εθνικό Αστέρα.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τα χρέη θα κρίνουν το μέλλον της ΕΠΑΕ

    4/5/2006 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2006 6:23:02 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΠΑΕ

    Κάθε άλλο παρά... εθιμοτυπική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνάντησή που είχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βασίλη Κοντοβαζαινίτη και τους εκπροσώπους της Λίγκας - μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, κ.κ. Στράτο (Παναθηναϊκός) και Ρόκα (ΑΕΚ). Στη συνάντηση που διεξήχθη σε άριστο κλίμα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την Ε.Π.Α.Ε. Αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής, αποτελούμενη από τους κ. Ρόκα και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς, Ηλία Δαμήλο, θα διερευνήσει το ύψος των χρεών που έχει η ΕΠΑΕ και θα υποβάλει τα συμπεράσματά της στον υφυπουργό Αθλητισμού. Ανάλογα με το ύψος των χρεών της Ενωσης, τα οποία εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 13-15 εκατομμύρια ευρώ, θα αποφασιστεί και το μέλλον της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Στις δηλώσεις του πάντως ο κ. Ορφανός άφησε να εννοηθεί μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν δύο φορείς, ένας για την Α΄ Εθνική και ένας για τη Β΄ και τη Γ΄. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός τόνισε πως μέχρι τέλος Μαϊου θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, αφού θα έχει κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για το νέο φορέα, ενώ μέχρι τις 20 Μαϊου θα γίνει και η σχετική συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Αθλητισμού. Γιώργος Ορφανός, "έπλεξε αρχικά το εγκώμιο" του νέου προέδρου της Λίγκας "Ο κ. Κοντοβαζαινίτης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ανέλαβε σε μία κρίσιμη περίοδο τις τύχες της ΕΠΑΕ και είμαι βέβαιος ότι θα παίξει καίριο ρόλο στις εξελίξεις εν όψει του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί", είπε ο κυβερνητικός παράγοντας και πρόσθεσε: "Συζητήσαμε πως θα κάνουμε μία ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση και με ποιο τρόπο θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα. Μιλάμε για τη δημιουργία δύο νέων φορέων".

    Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου και η πρώτη είχε να κάνει με τα χρέη της ΕΠΑΕ. Η απάντησή του ήταν η ακόλουθη: "Περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία και μετά θα κάνουμε και νέα συνάντηση". Σε ερώτηση που του έγινε για το αν η Πολιτεία θα αναλάβει τα χρέη σε περίπτωση διάλυσης της διοργανώτριας αρχής, ο κ. Ορφανός απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ποτέ δεν έχει πληρώσει ούτε 1 ευρώ κι ούτε πρόκειται να το κάνει".

    Σε ερώτηση που του έγινε, εάν υπάρχει περίπτωση να υφίσταται η ΕΠΑΕ και μετά τη σύσταση της Σούπερ Λίγκας, ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε: "Περιμένουμε τη δική τους τελική πρόταση, αφού πρώτα μας παρουσιάσουν την οικονομική μελέτη. Το θέμα στη συνέχεια θα συζητηθεί ξανά στη Βουλή. Έχουμε διαδρομή μέχρι τότε. Στόχος μας είναι μέσα στο Μάϊο να έχουμε το νομοθέτημα στα χέρια μας», ενώ διευκρίνισε ότι έως τις 20 του μήνα η υπόθεση θα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής".

    Για το αν θα υπάρχει κοινός φορέας στη Β΄ και Γ΄ εθνική, ο κ. Ορφανός άφησε να εννοηθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει η Πολιτεία: "Οι ομάδες της Γ΄ κατηγορίας δεν επιθυμούν να επανέλθουν στην κυριότητα της ΕΠΟ. Μάλλον θα έχουμε κοινή διοίκηση σε Β΄ και Γ΄ εθνική".

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε ότι σκοπός του είναι να ξεκαθαρίσει μέσα στο Μάϊο το πρόβλημα που έχει προκύψει με την FIFA, λόγω των οφειλών ελληνικών ομάδων προς κάποιους παίκτες, ενώ για το ενδεχόμενο συνάντησής του με το Βασίλη Γκαγκάτση, είπε: "Θα δούμε"...

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τεροβίτσας στον τελικό Κυπέλλου

    4/5/2006 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Βασίλης Τεροβίτσας του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας θα σφυρίξει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη, 10 Μαΐου, στο Ηράκλειο. Ο 41χρονος Πτυχιούχος Οικονομικού του Τμήματος Πανεπιστημίου, λογιστής μπήκε στην κληρωτίδα μαζί με τον Θανάση Μπριάκο (Ηπείρου) και τον Γιώργο Κασναφέρη (Αθήνας). Στη διαδικασία δεν συμμετείχε ο Κύρος Βασσάρας, καθώς δήλωσε κώλυμα, απόφαση που πιθανότατα συνδέεται με το ενδεχόμενο παρουσίας του στο Μουντιάλ. Βοηθοί του κ. Τεροβίτσα θα είναι οι κ.κ. Δ. Σαραϊδάρης (Θεσσαλονίκης)-Γ. Πάνου (Αιτωλοακαρνανίας) και 4ος διαιτητής ο κ. Κασναφέρης. Παρατηρητής του αγώνα θα είναι ο κ. Γ. Μποροβήλος του Συνδέσμου Αρκαδίας.

    Για πρώτη φορά σε τελικό

    Ο Τεροβίτσας θα σφυρίξει για πρώτη φορά σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ενώ στην Α Εθνική έχει διαιτητεύσει 7 παιχνίδια της φετινής περιόδου. Στο παρελθόν ο Α1 σφύριξε τις ήττες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού από τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο στις 29 Ιανουαρίου και 3 Απριλίου αντίστοιχα. Ακόμη, ο Τεροβίτσας σφύριξε στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Αιγάλεω εκτός έδρας με 3-1 (5/12/2005), αλλά και τη νίκη των "ερυθρόλευκων" επί του ΟΦΗ με 2-0 στις 5 Μαρτίου 2006.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ακαδημαϊκό τέταρτο σε Αλκαζάρ, ΟΑΚΑ

    4/5/2006 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Κατόπιν αιτήματος των τηλεοπτικών σταθμών "ALPHA tv" και "NETMED HELLAS" για λόγους προγράμματος δύο αγώνες της 30ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Έτσι οι αναμετρήσεις Λάρισα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ-Σκόντα Ξάνθης, που αρχικά είχαν οριστεί στις 20:00 θα διεξαχθούν μετά το αίτημα των δύο καναλιών στις 20:15.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βομβιστική επίθεση σε μπαρ του Νικολαϊδη

    4/5/2006 1:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε στη μία τα ξημερώματα το κέντρο διασκεδάσης με την επωνυμία "Μπαμπούσκ", στα Πετράλωνα, συνιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Προέδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδη. Οι δράστες σύμφωνα με την αστυνομία, την ώρα που το κέντρο δεν λειτουργούσε πέταξαν ένα μασούρι δυναμίτιδας στη σκεπή αποθηκευτικού χώρου δίπλα στο κυρίως κατάστημα προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Οι έρευνες της αστυνομίας για τα κίνητρα της επίθεσης και τον εντοπισμό των δραστών στρέφονται κυρίως στον αθλητικό χώρο.

    [22] Μπάσκετ

    Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ-Μαρούσι

    4/5/2006 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δύο ώρες αργότερα από την προγραμματισμένη του ώρας έναρξης θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 10 Μαϊου η δεύτερη αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Μαρούσι για τα πλέι οφ στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΑΚΕ. Στο σχετικό κείμενο της διοργανώτριας αρχής, ο αγώνας των δύο ομάδων για την α΄ φάση των πλέι οφ που θα διεξαχθεί στο κλειστό της Πυλαίας, θ΄ αρχίσει στις 19:00 και όχι στις 17:00, όπως αρχικά είχε οριστεί, ενώ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το SuperSport.

    Το πρόγραμμα της Α' φάσης των πλεϊ οφς

    1οι αγώνες ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 2006 Αλεξάνδρειο 16:30 Αρης-Πανελλήνιος Γαλάτσι 19:00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος ΣΕΦ 19:00 Ολυμπιακός-ΑΕΚ Αγ. Θωμάς 19:00 Μαρούσι-ΠΑΟΚ

    2οι αγώνες ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2006 Κυψέλη 16:00 Πανελληνιος-Αρης Πυλαία 19:00 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Ελληνικο 21:00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός Γαλάτσι 21:00 ΑΕΚ-Ολυμπιακός

    3οι αγώνες ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ 2006 (εφόσον χρειαστεί) Αλεξάνδρειο 16:30 Αρης-Πανελληνιος Γαλάτσι 19:00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος ΣΕΦ 19:00 Ολυμπιακός-ΑΕΚ Αγ. Θωμάς 19:00 Μαρούσι-ΠΑΟΚ

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα ζευγάρια των πλέι οφς

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αγγλία: Με ΜακΚλάρεν στο τιμόνι

    4/5/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Στιβ ΜακΚλάρεν θα είναι ο τεχνικός που θα διαδεχθεί τον Σβεν Γκόραν Έρικσον αμέσως μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο τεχνικός της Μίντλεσμπρο, ανακοινώθηκε και επίσημα από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, και έγινε γνωστή λίγες μέρες μετά την αρνητική απάντηση του του Βραζιλιάνου τεχνικού, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος αποτελούσε την πρώτη επιλογή της FA. Υπενθυμίζεται πως ο ΜακΚλάρεν έχει οδηγήσει την "Μπόρο" στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου θα αγωνιστεί κόντρα στην Σεβίλλη για το τρόπαιο.

    [24] Πολιτισμός

    Συνέντευξη με τον Ηλία - Ιονιάν Καντέσα

    Με προορισμό τη Eurovision Young Musicians

    4/5/2006 2:28:00 μμ

    Είναι μόλις 14 ετών και με εφόδια το ταλέντο και τη μελέτη έχει καταφέρει να αποσπάσει από νωρίς αρκετές σημαντικές διακρίσεις στο χώρο της μουσικής. Ο λόγος για το βιολονίστα Ηλίας-Ιονιάν Καντέσα, ο οποίος στις 12 Μαΐου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διαγωνισμό Eurovision Young Musicians 2006, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη. Ο νεαρός σολίστας ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία τεσσάρων ετών, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα έκανε την πρώτη του εμφάνιση μπροστά σε κοινό. Το 2000 ήρθε η πρώτη διεθνής διάκριση. Συμμετέχοντας στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό "Musicalia 2000", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Απολλώνιο Ωδείο, απέσπασε το Τιμητικό Βραβείο, καθώς και το Ειδικό Βραβείο για τη διασκευή του μουσικού κομματιού, που παρουσίασε. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το 2003 πήρε μέρος στο Διαγωνισμό Ταλέντων "Φιλόνα", που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο των Αθηνών και στον οποίο συμμετείχαν νεαροί μουσικοί από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο μικρός Ηλίας κέρδισε το πρώτο βραβείο για βιολί και Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία Α & Β Γυμνασίου. Το Μάιο του 2004 στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού "Νέοι Βιρτουόζοι Festival Paganini" στην Πολωνία, κατέκτησε το δεύτερο βραβείο. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου συμμετείχε σε έναν ακόμη Διεθνή Διαγωνισμό, τον "The Songs of our Land", που διοργανώθηκε στα Τίρανα και κατέκτησε την πρωτιά. Σημειώνουμε, ότι σε όλους τους Διαγωνισμούς, που έχει πάρει μέρος ήταν ο μικρότερος σε ηλικία συμμετέχων. Στις 18 Μαρτίου πέτυχε μια ακόμα πρωτιά: στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό την ανάδειξη του Έλληνα σολίστα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας Eurovision Young Musicians 2006. Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βιέννη, ο νεαρός ταλαντούχος βιολονίστας μίλησε για τη νίκη του, τα συναισθήματά του ενόψει της συμμετοχής του στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, αλλά και τα όνειρά του!

    Με ανυπομονησία και ευθύνη

    Ηλία, πως αισθάνεσαι μια ημέρα πριν από το ταξίδι σου στη Βιέννη;

    Αισθάνομαι πολύ όμορφα. Βεβαίως, έχω λίγη αγωνία αλλά και πολλή περιέργεια.

    Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από το επίπεδο των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό κατά τον οποίο επελέγης για να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στη Βιέννη;

    Δεν μπόρεσα να τους ακούσω όλους, αλλά όσους άκουσα το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Βεβαίως μερικούς από τους διαγωνιζόμενους τους ήξερα πιο πριν και είμαστε φίλοι.

    Διαγωνίζεσαι με παιδιά από 17 χώρες και είσαι από τους νεότερους μουσικούς που λαμβάνουν μέρος φέτος στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Πώς αισθάνεσαι για αυτό και πόσο μεγάλος πιστεύεις πως θα είναι ο ανταγωνισμός;

    Και σε άλλους διαγωνισμούς υπήρξα από τους μικρότερους συμμετέχοντες. Ίσως αυτό με κάνει να νιώθω περισσότερη ευθύνη. Το γεγονός, ότι οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από διαγωνισμούς σε κάθε χώρα δείχνει, ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

    Πώς αισθάνεσαι για το γεγονός, ότι η τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού θα είναι η έναρξη για την Εορταστική Βιεννέζικη Εβδομάδα και για το γεγονός, ότι θα ερμηνεύσετε τα έργα σας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης; Έχεις παίξει ξανά μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό και με μια τόσο διάσημη ορχήστρα;

    Είχα την τύχη να παίξω με πολύ καλές ορχήστρες όπως η Συμφωνική της ΕΡΤ, της Τοσκάνης (ORT) και της Κρεμόνα. Βεβαίως το να συμμετέχεις σε έναν τέτοιο εορτασμό σε μια πόλη σαν την Βιέννη με μια τόσο διάσημη Ορχήστρα, μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό, είναι ένα πολύ όμορφο όνειρο. Ευχαριστώ πολύ την ΕΡΤ που εμπιστεύτηκε εμένα και θα προσπαθήσω πολύ για να γίνει πραγματικότητα.

    Φέτος γιορτάζουμε τα 250 χρόνια από την γέννηση του Wolfgang Amadeus Mozart. Πόσο σημαντική πιστεύεις, ότι είναι η μουσική του και εσύ τι αγαπάς περισσότερο σε αυτή;

    Το θεωρώ μεγάλη τύχη για μένα, που συμμετέχω σε αυτό το διαγωνισμό ακριβώς επειδή συνδέεται με το έτος Μότσαρτ, που είναι ο μεγαλύτερος σύνθετης στην ιστορία της μουσικής. Πιστεύω ότι τα κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα του Μότσαρτ, είναι από τα πιο όμορφα και σημαντικά έργα του.

    Προέρχεσαι από μια μουσική οικογένεια. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός αυτό για την πορεία σου στη μουσική;

    Εγώ μεγάλωσα με μουσική. Από πολύ μικρός συνόδευα τον πατέρα μου σε κάθε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και πολλές φορές και σε πρόβες και ένιωθα σαν στο σπίτι μου! Αυτό πιστεύω ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία μου.

    Τέλος, ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

    Θέλω να γίνω απλά ένας πολύ καλός βιολονίστας!

    [25] Υγεία

    60χρονος με συμπτώματα γρίπης των πτηνών

    Ύποπτο κρούσμα στο "Παπανικολάου"

    4/5/2006 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ένας 60χρονος άνδρας, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο. Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά, ωστόσο οι γιατροί παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της υγείας του και αναμένουν τον δεύτερο κύκλο των εξετάσεων του, προκειμένου να βγάλουν έγκυρη διάγνωση.

    [26] Υγεία

    Ενδοσκοπική χειρουργική από του στόματος

    Νέα χειρουργική μέθοδος ελπίδα για ασθενείς

    4/5/2006 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χολή και τη σπλήνα τους αποτελεί μία νέα χειρουργική μέθοδος. Πρόκειται για την ενδοσκοπική χειρουργική από του στόματος, μία μέθοδος προσπέλασης των οργάνων της κοιλιάς, που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Με ειδικά ενδοσκόπια, οι χειρουργοί εισέρχονται στο στομάχι του ασθενούς, τρυπούν το τοίχωμά του και μπαίνουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Εκεί, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διάφορες επεμβάσεις, όπως χολοκυστεκτομή και σπληνεκτομή. Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ανώτερου Πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρεία του αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής Α.Π.Θ.,κ. Κωνσταντίνου Γ. Τσαλή. Την ημερίδα, που θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου, στο Μουσείο Αθλητισμού, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και άλλων επεμβατικών τεχνικών.

    "Το πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής από του στόματος είναι ότι δεν γίνονται τομές στο κοιλιακό τοίχωμα κι επομένως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Επιπλέον, δεν υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης των χειρουργικών τραυμάτων ή δημιουργίας κήλης στη θέση του τραύματος", εξηγεί ο κ. Τσαλής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στη ρομποτική χειρουργική, η οποία δεν εφαρμόζεται ακόμη στη χώρα μας. Πρόκειται για μία νέα επαναστατική μέθοδο, κατά την οποία ο χειρουργός δεν βρίσκεται στο πλάι του αρρώστου στη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά κάθεται σε ένα χειριστήριο(κονσόλα) σε αρκετή απόσταση από τον ασθενή.

    "Μέσα από ένα οπτικό σύστημα, ο χειρουργός βλέπει τρισδιάστατα την περιοχή όπου γίνεται η επέμβαση και κινεί τα χέρια του προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν τα χειρουργικά εργαλεία. Οι κινήσεις αυτές μεταδίδονται μέσω του ρομπότ σε λεπτά εργαλεία, που έχουν εισαχθεί στην κοιλιά του ασθενούς", τονίζει ο κ. Τσαλής.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι ότι ο χειρουργός έχει πολύ καλή ορατότητα της περιοχής όπου γίνεται η εγχείρηση, δεν κουράζεται και οι κινήσεις των εργαλείων είναι πολύ ακριβείς, καθώς εξαλείφεται ο φυσιολογικός τρόμος. Επίσης, η επέμβαση μπορεί να γίνει από εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος όμως βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον ασθενή, ακόμη και σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα.

    Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας ημερίδας είναι και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού.

    "Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί(επιστρέφει) μέσα στον οισοφάγο. Τα συμπτώματα είναι πόνος και κάψιμο στο στήθος, επιστροφή ξινών υγρών από το στομάχι στο στόμα και δυσκολία ή πόνος όταν οι ασθενείς καταπίνουν την τροφή. Επίσης, άσθμα, λαρυγγίτιδα και χρόνιος βήχας", εξηγεί ο κ. Τσαλής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ήπια συμπτώματα αντιμετωπίζονται με αποφυγή λιπαρών τροφών, καφέ και αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή του ξαπλώματος μετά το φαγητό και μικρή υπερύψωση της κεφαλής του κρεβατιού, ώστε ο θώρακας να βρίσκεται ψηλότερα από την κοιλιά.

    "Υπάρχουν καινούργια φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, τα οποία κυκλοφορούν και στην Ελλάδα και ελαττώνουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού. Σε βαρύτερες περιπτώσεις, η πάθηση αντιμετωπίζεται ενδοσκοπικά ή χειρουργικά", επισημαίνει ο κ. Τσαλής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 May 2006 - 16:56:25 UTC