Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στις ράγες
  • [02] Σε πασχαλινούς ρυθμούς
  • [03] Επιθέσεις με νάρκες στη Σρι Λάνκα
  • [04] Ανατροπή λεωφορείου στην Ισπανία
  • [05] Φονικές κατολισθήσεις
  • [06] Βία δίχως τέλος
  • [07] Έκκληση για απευθείας συνομιλίες
  • [08] Συνεδριάζει η νέα Κνεσέτ
  • [09] Χάρισμά τους ο τίτλος

    [01] Κοινωνία

    Με 3 νεκρούς και 23 τραυματίες

    Τραγωδία στις ράγες

    17/4/2006 7:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2006 11:35:11 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σιδηροδρομική τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από τη Δράμα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 23 να τραυματιστούν. Η επιβατική αμαξοστοιχία Ιntercity που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, με 65 επιβάτες συγκρούσθηκε λίγο έξω από το σταθμό της Δράμας, κοντά στο εργοστάσιο της "SOFTEX" με φορτηγό, ο οδηγός του οποίου επιχείρησε να περάσει τις γραμμές του τρένου σε φυλασσόμενη διάβαση. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο οδηγός του φορτηγού Γιάννης Παπαδόπουλος, καθώς και ο συνοδηγός. Σαράντα επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ 23 παρέμειναν για νοσηλεία, μεταξύ αυτών δυο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η σφοδρή σύγκρουση, έγινε 2 χλμ από το σταθμό της Δράμας την στιγμή που αρκετοί επιβάτες ήταν όρθιοι. Γερανοί του ΟΣΕ προσπαθούν να απελευθερώσουν τις γραμμές από τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το ΕΚΑΒ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    [02] Κοινωνία

    Με καλό καιρό η έξοδος

    Σε πασχαλινούς ρυθμούς

    17/4/2006 11:03:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Κορυφώνονται οι έλεγχοι στην αγορά για το πασχαλινό τραπέζι, με την τιμή του οβελία να αποτελεί σημείο τριβής. Στα περισσότερα καταστήματα της Βαρβακείου, τα ντόπια αμνοερίφια πωλούνται προς 11 ευρώ το κιλό. Χαμηλότερες τιμές υπόσχονται οι έμποροι από τη Μ. Τετάρτη. Εξάλλου, σε ισχύ τίθεται από σήμερα και έως τις 25 Απριλίου το δώρο του Πάσχα στα TAXI, το οποίο ανέρχεται στο ένα ευρώ. Το κόστος της ελάχιστης διαδρομής διαμορφώνεται πλέον στα 3 ευρώ και 50 λεπτά. Στο μεταξύ, πολύ μεγάλη είναι η ζήτηση εισιτηρίων για πλοία, τρένα και υπεραστικά λεωφορεία, ενόψει της εξόδου του Πάσχα. Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Τροχαία στις εθνικές οδούς, καθώς η φετινή έξοδος αναμένεται μεγάλη λόγω της καλοκαιρίας που θα επικρατήσει.

    Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

    Αποφασισμένοι να κρατήσουν την τιμή των αμνοεριφίων στα 10,49 ευρώ είναι οι ελεγκτές του ΥΠΑΝ και του ΕΦΕΤ, οι οποίοι από το πρωί προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους στην Βαρβάκειο Αγορά.

    Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στην ιχθυαγορά, όπου παρατηρούνται έμποροι να παραπλανούν με τις πινακίδες τους καταναλωτές και ήδη, εκτός από τις συστάσεις, οι ελεγκτές έχουν επιβάλει πρόστιμα ύψους 350 ευρώ για παραπλανητικές ταμπέλες.

    Συγκεκριμένα, ιχθυέμπορος στην Βαρβάκειο πωλούσε φαγκρί προς 11,99 το κιλό ως φρέσκο, χωρίς να αναγράφει την χώρα προέλευσης που ήταν το Ομάν.

    Έως τη Μ. Πέμπτη, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά 9.00 21.00, τη Μ. Παρασκευή 13.00 19.00 και το Μ. Σάββατο 9.00 16.00.

    Έκτακτα μέτρα για την έξοδο

    Οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι στα οργανωμένα εκδρομικά πακέτα υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι.

    Οι εκδρομείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν και το εισιτήριο επιστροφής καθώς έχουν πουληθεί και τα περισσότερα εισιτήρια για τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Έκτακτα μέτρα για την ομαλή διακίνηση των επιβατών και των οχημάτων τη Μ. Εβδομάδα ανακοίνωσε το ΥΕΝ.

    Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενημέρωση των επιβατών σε περιπτώσεις τροποποίησης δρομολογίων λόγω ανωτέρας βίας, καθώς και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων και την τήρηση των ωρών απόπλου και κατάπλου.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    [03] Κόσμος

    Επτά νεκροί - οκτώ τραυματίες

    Επιθέσεις με νάρκες στη Σρι Λάνκα

    17/4/2006 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με νάρκες σε διαφορετικά σημεία στη βόρεια Σρι Λάνκα. Η πρώτη νάρκη εξερράγη τη στιγμή που περνούσε από το σημείο στρατιωτικό αυτοκίνητο, στην περιοχή Βαβουνίγια, με απολογισμό τέσσερις στρατιώτες νεκρούς και οκτώ τραυματίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Στην περιοχή Τζάφνα εξερράγη η δεύτερη νάρκη στα χέρια του ανθρώπου που τη μετέφερε προκαλώντας το δικό του θάνατο και το θάνατο άλλων δύο, ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Οι δύο αυτές επιθέσεις έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ανταρτών Ταμίλ ότι δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες που θα άρχιζαν τέλη Απριλίου στη Γενεύη με στόχο την ενίσχυση της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο του 2002. Σε επιστολή τους προς το Νορβηγό μεσολαβητή, οι Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) εξηγούν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες, εφόσον η Κυβέρνηση της χώρας δεν αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των στελεχών της οργάνωσης. Η εκεχειρία είχε συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2002 στη Σρι Λάνκα, πρόσφατα όμως αναζωπυρώθηκαν οι εχθροπραξίες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Tamil Tigers harden talks stance

    [04] Κόσμος

    Μετέφερε 27 περίπου προσκόπους

    Ανατροπή λεωφορείου στην Ισπανία

    17/4/2006 7:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2006 8:01:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, AΠΕ

    Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε, σε μικρή απόσταση από το Οβιέδο της βόρειας Ισπανίας. Το λεωφορείο μετέφερε 27 περίπου προσκόπους, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Οι πρόσκοποι και οι πέντε συνοδοί τους επέστρεφαν από μία εκδρομή στην επαρχία Λεόν της βόρειας Ισπανίας όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, τα αίτια του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Σύμφωνα με πηγή των σωστικών συνεργείων τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

    [05] Κόσμος

    Στη νοτιοδυτική Κολομβία

    Φονικές κατολισθήσεις

    17/4/2006 7:31:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα οκτώ αγνοούνται από κατολισθήσεις που σαρώνουν τη νοτιοδυτική Κολομβία. "Έχουμε βρει 29 νεκρούς κι οκτώ άνθρωποι βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, τέσσερις στρατιώτες και τέσσερα παιδιά", τόνισε ο υπεύθυνος του τοπικού γραφείου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ντάγουα, στην επαρχία Βάλιε ντελ Κάουκα, στις ακτές του Ειρηνικού. Τα σωστικά συνεργία που αγωνίζονται νυχθημερόν σε τόννους από λάσπη φοβούνται πως ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να φθάσει στους 50 και πως θα απαιτηθούν έως κι έξι μήνες για να ανακαλυφθούν οι σοροί τους.

    [06] Ιράκ

    Βία δίχως τέλος

    17/4/2006 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Με νέες αιματηρές επιθέσεις άρχισε και αυτή η εβδομάδα στο πολύπαθο Ιράκ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στη Βαγδάτη, η μία εναντίον αστυνομικού τμήματος και η δεύτερη με βόμβα σε πλατεία. Την ίδια ώρα, ο Σαντάμ Χουσεΐν και επτά συγκατηγορούμενοί του επιστρέφουν σήμερα στο δικαστήριο για τη συνέχισή της δίκης τους. Σήμερα, αναμένεται να καταθέσουν ειδικοί ότι οι αποφάσεις για τις εκτελέσεις σιιτών είναι αυθεντικές και φέρουν τη γνήσια υπογραφή του Χουσεΐν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ κατηγορείται για το θάνατο 148 σιιτών, το 1982.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Trial of Saddam Hussein resumes

    [07] Μ. Ανατολή

    "Προηγμένη τεχνολογία"

    Έκκληση για απευθείας συνομιλίες

    17/4/2006 9:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2006 11:02:21 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - BBC - ΑΠΕ

    Απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση μέλη της Γερουσίας, τονίζοντας ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να αποβεί πιο επιζήμια και από τον πόλεμο στο Ιράκ. Την ίδια ώρα, ο Ρίτσαρντ Λούγκαρ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, δήλωνε ότι είναι πολύ νωρίς να πιέσει η Ουάσινγκτον την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Εξάλλου, πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Ιράν, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη διεξάγει έρευνες σε συσκευές φυγοκέντρισης τύπου Ρ2, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους πυρηνικούς επιθεωρητές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιού Γιορκ Τάιμς", αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να ρωτήσουν σχετικά το Ιράν αυτή την εβδομάδα, καθώς, την Τρίτη, επιτροπή Ιρανών αξιωματούχων αναμένεται στη Βιέννη. Πάντως, το Ιράν αρνείται να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και συνεχίζει "με υπομονή" το πυρηνικό του πρόγραμμά παρά τις πιέσεις, όπως δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Εικασίες για ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας

    "Το Ιράν δεν θα αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι συσκευές φυγοκέντρισης που διαθέτουμε είναι του τύπου Ρ1 και το επόμενο στάδιό τους, συσκευές φυγοκέντρισης τύπου Ρ2 των οποίων η ικανότητα είναι τετραπλάσια και στις οποίες διεξάγουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες", δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες εικάζουν εδώ και καιρό ότι το Ιράν αναπτύσσει μυστικό πρόγραμμα βασισμένο στο σύστημα των συσκευών φυγοκέντρισης Ρ2, των οποίων η τεχνογνωσία λήφθηκε από τον πατέρα της πακιστανικής ατομικής βόμβας, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, παράλληλα με την πυρηνική δραστηριότητα στο Νατάνζ, χωρίς όμως να έχουν αποδείξεις γι αυτό.

    Ο Ρόμπερτ Τζόζεφ, Αμερικανός υφυπουργός αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και της διεθνούς ασφάλειας, ανέφερε σε συνέντευξή του το Σάββατο ότι οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου αποτελούν την "πρώτη ομολογία" της Τεχεράνης ότι αναπτύσσει προηγμένη τεχνολογία, σύμφωνα πάντα με τη "Νιού Γιόρκ Τάιμς".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US nuclear talks with Iran urged

    The NY Times: New Worry Rises After Iran Claims Nuclear Steps

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ

    Σχετικά Links:

    ΙΑΕΑ

    [08] Μ. Ανατολή

    Για πρώτη φορά

    Συνεδριάζει η νέα Κνεσέτ

    17/4/2006 9:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2006 10:49:42 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας για πρώτη φορά, το νέο κοινοβούλιο του Ισραήλ, που προέκυψε από τις εκλογές της 28ης Μαρτίου, παρουσία του προέδρου Μοσέ Κατσάβ. Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει το πρεσβύτερο μέλος της Κνεσέτ ο 82χρονος Σιμόν Πέρες, πρώην πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος που προσχώρησε το κεντρώο κόμμα Καντίμα. Η θέση του Πρωθυπουργού θα παραμείνει κενή ως φόρο τιμής στον Αριέλ Σαρον που βρίσκεται σε κώμα από τις 5 Ιανουαρίου και την περασμένη Παρασκευή κηρύχθηκε επισήμως ανίκανος να ασκήσει την πρωθυπουργία, μετά 100 ημέρες νοσηλείας. Η 17η Κνεσέτ αποτελείται από 120 βουλευτές από 12 κόμματα, με σημαντικότερο το Καντίμα (με 29 βουλευτές) του Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον πρόεδρο Κατσάβ.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χάρισμά τους ο τίτλος

    17/4/2006 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Είναι βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός θα προτιμούσε να πανηγυρίσει χθες με νίκη και δίπλα στον κόσμο του τον 34ο τίτλο της ιστορίας του και ένατο συνεχόμενο στην τελευταία δεκαετία, αλλά ακόμη και παρά την ήττα με 2-1 από τη Λάρισα στο Αλκαζάρ, οι ερυθρόλευκοι ένιωθαν πανευτυχείς για τη δυναστεία που έχουν δημιουργήσει. Οι παίκτες του Τροντ Σόλιντ αφιέρωσαν, δια στόματος του αρχηγού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς την "κούπα" στο κόσμο και τον πρόεδρό τους, ενώ ο Νορβηγός τεχνικός χάρισε τον παρθενικό του τίτλο στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας στους ποδοσφαιριστές του, τον λαό της ομάδας και τους συνεργάτες του.

    Σειρά έχει το νταμπλ

    "Θέλω να αφιερώσω το πρωτάθλημα στους φανταστικούς φιλάθλους μας, στους παίκτες και το τεχνικό τιμ. Μάθαμε τα καλύτερα πριν αρχίσει το παιχνίδι, αλλά συγχρόνως είδα και τα χειρότερα. Ήταν δύσκολο να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο, όταν ήδη ξέραμε ότι ήμασταν πρωταθλητές. Στο β ημίχρονο προσπαθήσαμε πολύ, ήμασταν καλύτεροι, αλλά στο α δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Έχουμε 14 ημέρες μπροστά για να σκεφτούμε και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τα δύο επόμενα παιχνίδια" τόνισε ο Νορβηγός προπονητής που είδε την ομάδα του να χάνει για τρίτη συνεχόμενη φορά μακριά από το "σπίτι της".

    Από την πλευρά του ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, έδειξε απογοητευμένος που δεν είχε τη δυνατότητα να πανηγυρίσει τον τίτλο, όπως θα ήθελε: "Κατ αρχήν θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη Λάρισα για τη νίκη της. Για μας ήταν μια επιτυχημένη χρονιά. Αφιερώνουμε τον τίτλο του πρωταθλητή στον πρόεδρο και τον κόσμο μας, που δυστυχώς δεν ήταν εδώ σήμερα για να πανηγυρίσουμε μαζί το πρωτάθλημα. Μας περιμένουν δύο ματς ακόμη και ένας τελικός» δήλωσε ο "Τζόλε", που έβαλε πλώρη πλέον για το νταμπλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτάθλημα με ήττα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 April 2006 - 8:56:06 UTC