Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η σταθερότητα
  • [02] "Διακυβέρνηση εγκατάλειψης"
  • [03] "Εισαγγελέας στην ΕΥΠ"
  • [04] Σύγκρουση τρένου με φορτηγό
  • [05] Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων
  • [06] Επέτειος 180 ετών από την Έξοδο
  • [07] Δωρεάν εισιτήρια σε ακρίτες
  • [08] Αποσοβήθηκε απαγωγή βρέφους
  • [09] Έρευνες για αγνοούμενο
  • [10] Καταδίκασαν τα πυρηνικά
  • [11] Ανάσταση με μηνύματα ειρήνης
  • [12] Αγωνία για το Δούναβη
  • [13] Ρίχτερ και στην Ταϊβάν
  • [14] Έκρηξη με τραυματίες στην Κων/πολη
  • [15] Πρωτάθλημα με ήττα
  • [16] Τρίποντο σωτηρίας
  • [17] "Καπάρωσε" με "Σάλπι" το UEFA
  • [18] Αντίο και μαθηματικά
  • [19] Επιστροφή στις χαρές
  • [20] Ήταν η σειρά του ΠΑΟ
  • [21] Δώρο… άδωρο!
  • [22] Στην Τρίπολη το ντέρμπι
  • [23] Στην Α’ Εθνική ο Εργοτέλης
  • [24] "Καπάρωσε" τη 2η θέση ο Ολυμπιακός
  • [25] Ο ΠΑΟΚ το τέταρτο εισιτήριο
  • [26] Γιορτή με «Χ» για τη Σέλτικ
  • [27] Ελπίζει ακόμη η Λίβερπουλ
  • [28] Καραβάτζιο στην καρδιά της Αθήνας
  • [29] Αναδρομική έκθεση του Γ. Γαΐτη
  • [30] Στην αγορά 1.243 νέα φάρμακα

    [01] Πολιτική

    "Να γίνουμε ευρωπαϊκή γειτονιά"

    Στόχος η σταθερότητα

    16/4/2006 12:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2006 1:38:19 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στις κοινές προσπάθειες των λαών της νοτιοανατολικής Ευρώπης για ευημερία και πρόοδο τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της περιοχής στο Κυβερνείο της πόλης. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στρατηγικός στόχος της χώρας μας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των λαών της ΝΑ Ευρώπης, ο οποίος είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στη σταθερότητα. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης για την επίλυση σειράς προβλημάτων της περιοχής.

    "Να χτίσουμε νέες γέφυρες αλληλοσεβασμού και συνεργασίας"

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ε.Ε., επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε στο Κυβερνείο με τους υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Επιδιώκουμε αυτό το στόχο ακλόνητα γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεταμορφώσουμε την περιοχή μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά και για να την απομακρύνουμε οριστικά από το τραυματικό παρελθόν της", είπε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ισχυρό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις χώρες της περιοχής. "Εμείς, οι λαοί της Ν.Α. Ευρώπης, έχουμε αναλάβει μια ισχυρή και ξεκάθαρη δέσμευση, να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας", είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός. "Αυτή η δέσμευση έχει πολύ ισχυρά θεμέλια. Την επιθυμία μας: Να ενισχύσουμε περαιτέρω τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας. Να χτίσουμε νέες γέφυρες αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε όσα-και είναι πολλά αυτά-μας ένωσαν στην πορεία των αιώνων, όσα μπορούν και σήμερα να μας ενώσουν σε μια κοινή πορεία προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία".

    Οι υπουργοί Πολιτισμού από χώρες της Ν.Α. Ευρώπης συμμετείχαν στη Σύνοδο που έγινε στην Πάτρα, που είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006, και ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη.

    Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Καλαντζή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Στήριξη για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

    Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τους υπουργούς, ο κ. Καραμανλής είχε ωριαία συνάντηση με τον κ. Ψωμιάδη. Μετά το πέρας της, ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ότι βρήκε από τον Πρωθυπουργό μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτήν που περίμενε και πως οι διεκδικήσεις του εισακούστηκαν.

    "Η κραυγή αγωνίας και οι διεκδικήσεις μου για τη Θεσσαλονίκη βρήκαν ανταπόκριση στο πρόσωπο του κ. Πρωθυπουργού. Βλέπετε ότι δεν παίζω κρυφτό. Δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα μοντέλο, ούτε σουηδικό, ούτε ιρλανδικό. Χρησιμοποίησα μοντέλο διεκδίκησης, μοντέλο Ψωμιάδη. Δικαιωθήκαμε, όμως ο αγώνας συνεχίζεται και οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν", δήλωσε ο κ Ψωμιάδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στην τροχιά του μέλλοντος"

    [02] Πολιτική

    Κριτική σε υψηλούς τόνους

    "Διακυβέρνηση εγκατάλειψης"

    16/4/2006 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κριτική σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης άσκησε και στο δεύτερο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο νομό Ηλείας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του στο Χάβαρι του δήμου Αμαλιάδας, κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων της. Η κυβέρνηση απογοήτευσε τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας της ενίσχυση των λίγων και εκλεκτών και εγκατάλειψη της περιφέρειας.

    "Έταξε πολλά προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής. Αντί γι αυτά εγκατέλειψε τον αγρότη, όλα τα μέτρα που πήρε ήταν εναντίον του αγρότη και είχε ως μόνιμο μέλημά της να δυσφημήσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, να μην κάνει τίποτα η ίδια, παρά μόνο να βοηθάει κάποιους λίγους και πλούσιους" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι προωθεί το μοντέλο της φθηνής εργασίας, σε αντίθεση με το επίπεδο που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες και χαρακτήρισε το μοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως μοντέλο του εξευτελισμού και της εγκατάλειψης.

    Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διάλογο με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι αγρότες και ασχολούνται κυρίως με το λάδι και τη σταφίδα. Συνομίλησε μαζί τους και άκουσε τα προβλήματα τους. Ο ίδιος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των συνεταιρισμών, στο μεγάλωμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, τονίζοντας ότι η ψαλίδα πρέπει να κλείσει και ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα δοθεί στη δημοσιότητα το αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επικρίσεις Παπανδρέου

    [03] Πολιτική

    Και κοινοβουλευτικός έλεγχος

    "Εισαγγελέας στην ΕΥΠ"

    16/4/2006 1:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- Τ.τ.Κ.

    Μόνιμη παρουσία εισαγγελέα και κοινοβουλευτικός έλεγχος, από 9μελη ομάδα με εκπροσώπηση ανάλογη με τη δύναμη των κομμάτων θα εγγυώνται τη νομιμότητα των ενεργειών της ΕΥΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που σύντομα θα έρθει στη Βουλή, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής".

    "Προβλέπουμε μόνιμη παρουσία εισαγγελέα, ο οποίος θα εγγυάται τη νομιμότητα των ενεργειών της ΕΥΠ με τρόπο ώστε να μην αμφισβητείται συνεχώς από τον καθένα", αναφέρει ο κ Πολύδωρας προσθέτοντας ότι η μυστική υπηρεσία θα ελέγχεται από επιτροπή βουλευτών. "Θα έχουν δικαιώματα οι βουλευτές, αλλά και υποχρεώσεις και πάντως δεν θα εμπορεύεται κανείς τα μυστικά της ΕΥΠ".

    Ελπίζω, τονίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, και στην τοποθέτηση εισαγγελέα και στα υπόλοιπα, να συμφωνήσουν τα κόμματα και να προχωρήσουμε ομαλά με την εννεαμελή επιτροπή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδρά με μηνύσεις η ΕΥΠ

    [04] Κοινωνία

    Στη Δράμα

    Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    16/4/2006 9:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2006 10:15:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, συγκρούστηκε με φορτηγό, το βράδυ της Κυριακής, σε ισόπεδη αφύλακτη διάβαση, λίγα μέτρα πριν φτάσει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Στην περιοχή έσπευσαν η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, για τον απεγκλωβισμό των επιβατών, καθώς από τη σφοδρή σύγκρουση, ανατράπηκαν δύο βαγόνια. Επίσης, κλήθηκαν ασθενοφόρα από τους γειτονικούς νομούς Καβάλας και Σερρών, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κόης, είπε ότι τα σωστικά συνεργεία εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και νεκροί.

    [05] Κοινωνία

    Ενενήντα ένα χρόνια μετά

    Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων

    16/4/2006 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με μια βουβή πορεία, προς την πλατεία Συντάγματος, ομιλίες επισήμων και κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 91η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Στην πολιτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και την Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης του Αρμενικού Ζητήματος, ο επίτιμος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσαρίδης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, παραλλήλισε τη γενοκτονία των Αρμενίων με των Ποντίων και την τραγωδία της Κύπρου, τονίζοντας ότι όλοι είναι θύματα της Τουρκίας, που δεν αποδέχεται το ιστορικό αυτό γεγονός, και κατέληξε: "Μαζί θα αγωνιστούμε για την κοινή αναγνώριση". Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Κασσίμης, χαρακτήρισε την επέτειο "ημέρα θλίψης και περισυλλογής", ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν την ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας, από την Τουρκία.

    "Να αναγνωριστεί η γενοκτονία"

    Την ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο Γ αντιπρόεδρος, Ιωάννης Τραγάκης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους των κομμάτων τους απηύθυναν στην εκδήλωση οι: Παναγιώτης Νιώτης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Πετράτος (ΚΚΕ), Πάνος Τριγάζης (ΣΥΝ) και Αθανάσιος Τσιμιτόπουλος (ΛΑΟΣ).

    Χαιρετισμό απέστειλαν ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο νομάρχης Αθηνών, Ιωάννης Σγουρός, ενώ στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μεταφορών, Αναστάσιος Νεράντζης, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Συλβάνα Ράπτη και Κώστας Γείτονας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών Αρχών καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ένταση και μικροσυμπλοκές

    Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το Σάββατο, με πορεία των Αρμενίων, που ζουν στην Αθήνα, από την πλατεία Συντάγματος προς την πρεσβεία της Τουρκίας. Εκεί, οι διαδηλωτές με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία, έκαψαν μια τουρκική σημαία, ενώ σημειώθηκε μικροσυμπλοκή όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να πλησιάσουν την πρεσβεία.

    Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη.

    [06] Κοινωνία

    Εορταστικές εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι

    Επέτειος 180 ετών από την Έξοδο

    16/4/2006 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, που εορτάζεται με πανηγυρικές εκδηλώσεις. Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης από το Χρήστο Καψάλη, ενώ την Κυριακή κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών, Χριστόδουλου. Ο κ. Παπούλιας, που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης, υπογράμμισε την ανάγκη να χαλυβδώσουμε το εθνικό φρόνημα για τη δίκαιη επίλυση των εθνικών μας θεμάτων, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην ιστορική θυσία των Μεσολογγιτών και στο "λυτρωτικό μήνυμα" της ηρωικής πράξης τους. Το Σάββατο, ο κ. Χριστόδουλος επισκέφτηκε το Αιτωλικό, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

    Το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων, ενώ επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής και Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης "Παναγία Ελεούσα".

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

    [07] Κοινωνία

    Προανήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

    Δωρεάν εισιτήρια σε ακρίτες

    16/4/2006 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2006 5:02:26 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Τ.τ.Κ.

    Την έναρξη προγράμματος με δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νησιώτες της άγονης γραμμής, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλλογιάννης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βρίσκει ήδη εφαρμογή στη μεταφορά από τα Κύθηρα στη Νεάπολη Βοιών και το οποίο σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε άλλα νησιά της ακριτικής Ελλάδος. Ο υπουργός προανήγγειλε και την έναρξη προγράμματος δωρεάν μετακίνησης με υδροπλάνα, με χρηματοδότηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σε συνεργασία και με το υπουργείο Μεταφορών, για τις περιπτώσεις μικρών και απομακρυσμένων νησιών, ξεκινώντας από τα Αντικύθηρα, τα Ψαρά, τους Ωθωνούς κλπ.

    [08] Κοινωνία

    Συνελήφθη ο δράστης

    Αποσοβήθηκε απαγωγή βρέφους

    16/4/2006 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια περίεργη απόπειρα απαγωγής βρέφους απασχολεί τις αστυνομικές αρχές της συμπρωτεύουσας. Δράστης ένας 53χρονος ο οποίος προσπάθησε να αρπάξει ένα αγοράκι ηλικίας μόλις 18 μηνών με σκοπό στη συνέχεια να απαιτήσει από την οικογένειά του λύτρα 1.500.000 ευρώ για να το απελευθερώσει.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ο επίδοξος απαγωγέας, στις 11 Απριλίου έβαλε υπάλληλο ζαχαροπλαστείου της Πυλαίας, με το πρόσχημα ότι μιλούσε εξ ονόματος του συζύγου, να τηλεφωνήσει στο σπίτι της οικογένειας ειδοποιώντας ότι θα παρέδιδε κάποιο δέμα με γλυκά και συναρμολογούμενα παιχνίδια. Έφτασε εκεί χτύπησε την πόρτα και μόλις η μητέρα άνοιξε την πόρτα, εισέβαλε φορώντας κουκούλα και προσπάθησε να την ακινητοποιήσει και να τη φιμώσει με αυτοκόλλητη ταινία. Δεν υπολόγισε όμως τη δύναμη μιας μητέρας που προσπαθεί να προστατέψει το παιδί της. Η γυναίκα αντέδρασε φωνάζοντας και προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση με αποτέλεσμα ο δράστης να το βάλει στα πόδια αφήνοντας στο σπίτι σακούλα που περιείχε τα γλυκά, ένα σημειωματάριο με λεπτομέρειες για την απαγωγή και προσωπικά του αντικείμενα.

    Στις σημειώσεις του που βρήκε η αστυνομία, προέκυψε ότι είχε καταγράψει αναλυτικά το σχέδιο δράσης του. Μάλιστα, βάσει του σχεδίου, η απελευθέρωση του βρέφους θα γινόταν δυο μέρες αργότερα, ενώ έκανε αυστηρές συστάσεις-προτροπές προς την οικογένεια, τονίζοντας να μην ενημερωθούν σε καμία περίπτωση οι αρχές. Η σύλληψή του έγινε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα.

    "Από την γραφολογική εξέταση που πραγματοποιήσαμε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για το συγκεκριμένο δράστη", τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Στέργιος Αποστολίδης. Όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη ο οποίος είναι Έλληνας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε περιουσιακές διαφορές με την οικογένεια του 18μηνου. Ο 53χρονος οδηγείται αύριο το πρωί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης.

    [09] Κοινωνία

    Από αέρος και θαλάσσης

    Έρευνες για αγνοούμενο

    16/4/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Τήνου, για τον εντοπισμό ατόμου, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη πλοίου της γραμμής, ήταν στη θάλασσα. Μετά από έρευνες από αέρος και θαλάσσης βρέθηκε από ιδιωτικό πλοίο μια φουσκωτή λέμβος χωρίς επιβάτες, η οποία σύμφωνα με το λιμεναρχείο ανήκει ένα 31χρονο Ελληνα, που μέχρι στιγμής αγνοείται. Στις έρευνες μετέχει και ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

    [10] Κόσμος

    Πορεία διαμαρτυρίας στη Γαλλία

    Καταδίκασαν τα πυρηνικά

    16/4/2006 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, NET

    Δέκα ημέρες πριν την 20η επέτειο από το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν, το Σάββατο, στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για το πρόγραμμα, που προβλέπει την τοποθέτηση αντιδραστήρων νέας γενιάς στις 19 γαλλικές πυρηνικές μονάδες, και ζητώντας την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 10.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Χερβούργο, στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς ο πρώτος "τρίτης γενιάς" γαλλογερμανικός αντιδραστήρας έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2012, στο Φλαμανβίλ, κοντά στο Χερβούργο. Η γαλλική αντιπυρηνική οργάνωση "Sortir du Nucleaire" (Έξοδος από τα πυρηνικά) κάλεσε διαδηλωτές από 20 χώρες για να ενώσουν τη φωνή τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα αντικατάστασης χρονολογείται από το 1992, οπότε η Siemens και η γαλλική εταιρεία Areva ξεκίνησαν την ανάπτυξη των νέων αντιδραστήρων, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τους 58 παλαιάς γενιάς αντιδραστήρες στις πυρηνικές μονάδες της Γαλλίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: French atomic plant protest attracts thousands

    [11] Κόσμος

    Στο "Urbi et Orbi" του Πάπα

    Ανάσταση με μηνύματα ειρήνης

    16/4/2006 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πάνω από 100.000 καθολικοί κατέκλυσαν και φέτος την Πλατεία του Αγ. Πέτρου, στο Βατικανό, για να γιορτάσουν την Ανάσταση και να ακούσουν από κοντά το καθιερωμένο πασχαλινό μήνυμα "Urbi et Orbi" του Πάπα. Στο πρώτο του μήνυμα ως Προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και ανήμερα των 79ων γενεθλίων του, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια ειρήνη, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές για το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, τα πυρηνικά του Ιράν, την κρίση στο Σουδάν αλλά και τις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία. "Είθε να βρεθεί μία έντιμη λύση από όλες τις πλευρές, μέσω ειλικρινών και σοβαρών διαπραγματεύσεων", είπε αναφερόμενος στην κρίση, που έχει ξεσπάσει, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ κάνοντας μία προφανή νύξη στις απειλές του Ιρανού Προέδρου κατά του Ισραήλ, είπε ότι ο ισραηλινός λαός δικαιούται να ζει ειρηνικά, όμως, είναι σημαντικό και οι Παλαιστίνιοι να έχουν ένα δικό τους κράτος.

    Aναφορά και στην ιταλική πολιτική

    Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για "επικράτηση επί της τραγικής βίας, που συνεχίζει να προκαλεί θύματα", ενώ προσευχήθηκε να βρουν την ειρήνη και να άρουν παλαιά και νέα εμπόδια "όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαμάχη στους Αγίους Τόπους ".

    Όμως, ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών προκάλεσε η αναφορά του στην πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και ιδίως όταν είπε ότι προσεύχεται για "αρμονία" στη χώρα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Pope calls for end to Iran crisis

    Reuters: Pope calls for nuclear diplomacy in Easter message

    ABC News: Pope Celebrates Easter, Prays for Peace

    [12] Κόσμος

    Σε κατάσταση συναγερμού τα Βαλκάνια

    Αγωνία για το Δούναβη

    16/4/2006 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2006 7:29:47 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, BBC, ΝΕΤ

    Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς η στάθμη του Δούναβη συνεχίζει να ανεβαίνει πλημμυρίζοντας χωριά και καλλιεργημένες εκτάσεις. Την Παρασκευή, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο σέρβικο χωριό Στάρι Κόστολατς, όπου το νερό έχει φτάσει έως τις στέγες των σπιτιών. Δέκα περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και στο Βελιγράδι έχουν πλημμυρίσει πολύ δρόμοι, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη Ρουμανία, όπου ο Δούναβης έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο του από το 1895 και άλλοι τέσσερις ποταμοί βρίσκονται "στο κόκκινο", οι Αρχές πλημμυρίζουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για αποφευχθούν οι καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, ο στρατός φτιάχνει πρόχειρα φράγματα από σακιά με άμμο, ενώ τουλάχιστον 600 άτομα από τρεις παραδουνάβιες επαρχίες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Ίδιο το σκηνικό και στη Βουλγαρία, όπου οι Αρχές προετοιμάζονται καθώς η στάθμη των υδάτων, που συνεχίζει να ανεβαίνει, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τις επόμενες ημέρες.

    "Πνίγονται" τα Βαλκάνια

    Στο Βιντίν, στα βορειοδυτικά της Boυλγαρίας, οι Αρχές έχουν στήσει καταυλισμό χωρητικότητας 1.200 ατόμων, σε περίπτωση που οι κάτοικοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τοποθετούνται σάκοι άμμου για να αποτραπούν οι πλημμύρες.

    Ώρες αγωνίας περνούν και οι κάτοικοι του Σμεντέρεβο, 40 χλμ ανατολικά της σερβικής πρωτεύουσας, καθώς η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια. Κάτοικοι και στρατιώτες έκαναν ολονύχτιες προσπάθειες για να χτίσουν ένα πρόχειρο φράγμα, όταν τα νερά κατέκλυσαν το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

    Σε ορισμένες περιοχές της Σερβίας ήχησαν οι αντι-αεροπορικές σειρήνες, προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, μέχρι στιγμής έχουν πλημμυρίσει 2.230.000 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπερχείλισε ο Δούναβης

    [13] Κόσμος

    Σεισμός 6,2 Ρίχτερ

    Ρίχτερ και στην Ταϊβάν

    16/4/2006 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο χορό των Ρίχτερ μπήκε σήμερα και η Ταϊβάν που δονήθηκε από σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών. Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 06:40 τοπική ώρα (00:40 ώρα Ελλάδος), εντοπίσθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της πόλης Ταϊτούνγκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές, ούτε έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, ωστόσο οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για μετασεισμούς με ανώτατο μέγεθος τους 5 βαθμούς. Από την πλευρά του, το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ εκτίμησε το σεισμό στους 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Στην Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται στην συμβολή τεκτονικών πλακών, σημειώνονται συχνά ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Μια από τις καταστροφικότερες των τελευταίων ετών ήταν ο σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε κοστίσει τις ζωές 2.400 ανθρώπων τον Σεπτέμβριο του 1999.

    [14] Κόσμος

    Έκρηξη με τραυματίες στην Κων/πολη

    16/4/2006 9:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τριάντα ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, το βράδυ της Κυριακής, από έκρηξη βόμβας, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο του προαστίου Μπακιρκόι, της Κωνσταντινούπολης. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων, μπροστά από καταστήματα, με αποτέλεσμα το ωστικό κύμα της έκρηξης να σπάσει τις τζαμαρίες και να τραυματιστούν πολλοί. Μικροεπεισόδια ακολούθησαν την έκρηξη, όταν αστυνομικοί συνόδευσαν έξω από το σημείο του συμβάντος ένα άτομο, το οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος θεώρησε ότι ήταν ο βομβιστής. Οι αστυνομικοί, που στη συνέχεια εξήγησαν ότι ο άντρας ήταν αυτόπτης μάρτυρας, αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να διαλύσουν τους εξαγριωμένους πολίτες. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρωτάθλημα με ήττα

    16/4/2006 11:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Λάρισα μετρούσε τρεις ήττες σε πρωτάθλημα και κύπελλο από τον Ολυμπιακό, όμως πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται πως χάλασε την πρώτη φιέστα του πρωταθλητή, αφού στο τέταρτο μεταξύ τους παιχνίδι για φέτος, κατάφερε και πήρε την νίκη με 2-1. Ο Ολυμπιακός μετά το αποτέλεσμα του Καυταντζογλείου ξεκίνησε τον αγώνα στο Αλκαζάρ ως πρωταθλητής και μαθηματικά, όμως η ΑΕΛ ήταν εκείνη που είχε διάθεση για γιορτή και το έδειξε από το ξεκίνημα κιόλας του αγώνα. Μόλις στο 7' ο Σούρερ ανέτρεψε τον Αλωνεύτη μέσα στην περιοχή του Νικοπολίδη και το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο Διγκόζης που δεν αστόχησε και άνοιξε έτσι το σκορ. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αντιδράσει αμέσως, ούτε όμως και στην συνέχεια, αφού επιθετικά η ομάδα δεν έβρισκε τις λύσεις και ο Ντάνι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δόθηκε.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει για την ισοφάριση και τα κατάφερε στο 54' όταν ο Οκκάς έκανε μια εκπληκτική ατομική ενέργεια και το κατάλληλο σημείο πάσαρε στον επερχόμενο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος με το αριστερό δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Χριστόπουλο. Πάντως οι πανηγυρισμοί των ευρθρολεύκων δεν κράτησαν περισσότερο από τρία λεπτά, αφού ουσιαστικά την επόμενη επίθεση της η Λάρισα, κατάφερε να πάρει και πάλι το προβάδισμα. Ο Πάντος έκανε λάθςο στην προσπάθεια να κόψει την μπάλα και ο Αλωνεύτης από κοντά δεν έχασε την ευκαιρία.

    Διαιτητής: Μαζαράκος (Άρτας) Κίτρινες κάρτες: Κατσιαρός, Σέρμπαν, Διγκόζης, Καστίγιο, Γκαλίτσιος, Βέλα Τζούνιορ Κόκκινη: Κατσιαρός (δεύτερη κίτρινη) 90+

    Λάρισα: Χριστόπουλος, Γκαλίτσιος, Φέρστερ, Σίμος, Κατσιαρός, Ζιάγκας, Διγκόζης (16' Βέλα Τζούνιορ), Μπαχράμης, Σέρμπαν (58' Παπακώστας), Καλατζής (67' Κυπαρίσσης), Αλωνεύτης. Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Σούρερ, Μπουλούτ (64' Γεωργάτος), Καφές (64' Καστίγιο), Μάριτς, Στολτίδης, Ντάνι (86' Μπαμπανγκίντα), Τζόρτζεβιτς, Οκκάς.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τρίποντο σωτηρίας

    16/4/2006 10:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στην Α Εθνική, πήρε ο Πανιώνιος μετά την εκτός έδρας νίκη επί ου Ατρομήτου με 3-1. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την ήττα του ΟΦΗ, οι "κυανέρυθροι ξεκόλλησαν" από την διακεκαυμένη ζώνη. Πλέον ο Πανιώνιος έφτασε τους 26 βαθμούς και κρατά την υπόθεση παραμονή στα χέρια του. Μετά από ένα λίγο σε φάσεις πρώτο μέρος, το σκορ άνοιξε ο Ατρόμητος στο 52 με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε σωστά ο Ζαχαρόπουλος. Ο Πανιώνιος που χρειαζόταν μόνο νίκη, απάντησε άμεσα, όταν από φάουλ του Λουτσιάνο στο 54 η μπάλα έφτασε στον Καμπάνταη και αυτός την έστειλε στα δίχτυα του Ανδριόλα. Οι "κυανέρυθροι" συνέχισαν να πιέζουν και στο 62 κατάφεραν να πάρουν "κεφάλι" στο σκορ με δυνατό σουτ του Μπρέσκα. Στο 78 ο Ζαχαρόπουλος τραυματίστηκε και ο Ατρόμητος έμεινε με 10 παίκτες καθώς ο Παράσχος είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές του. Το έργο των παικτών του Βαγγέλλη Βλάχου έγινε πιο εύκολο και έτσι στο 90+ πέτυχε και τρίτο γκολ για το 3-1 με σκόρερ τον Λουτσιάνο.

    Διαιτητής: Τσικίνης (Μεσσηνίας)

    Κίτρινες: Κατεμής - Μάκος

    Οι συνθέσεις:

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ανδριόλας, Κατεμής, Καραδήμος, Γεωργίου, Ντάγκας, Κορακάκης, Δήμος, Γελαδάρης, Ραγκουέλ, Ζαχαρόπουλος, Τζιμπούρ (30΄ Σωτήρχος)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Γουνδουλάκης, Γιαννόπουλος, Γκασπάρ, Σπυρόπουλος, Ζωγραφάκης, Εξουζίδης, Μάκος (53΄ Φερνάντες), Λουτσιάνο, Μπρέσκα, Καμπάνταης

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Καπάρωσε" με "Σάλπι" το UEFA

    16/4/2006 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο γκολ από τον πρώτο σκόρερ της ομάδας και του Πρωταθλήματος, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και ένα από τον Γιασεμή, ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε το εμπόδιο του Λεβαδειακού με 3-1 και "καπάρωσε" και μαθηματικά τη συμμετοχή του στο Κύπελλο UEFA. Ο "Σάλπι" ήταν όλα τα λεφτά για τον "δικέφαλο του Βορρά" και ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη μόλις στο 19 με προσωπική ενέργεια και δυνατό σουτ. Ωστόσο η ομάδα της Λιβαδειάς κατάφερε να αντιδράσει στο 39 όταν με κεφαλιά του Παστού ισοφάρισε σε 1-1/ Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος αλλά δεν μπορούσε να βρει την μπάλα προς τα δίχτυα. Τελικά τη λύση έδωσε στο 85 και πάλι ο Σαλπιγγίδης ο οποίος με κεφαλιά μετά από κόρνερ νίκησε τον τερματοφύλακα του Λεβαδειακού και "έγραψε" το 2-1. Ο βραχύσωμος επιθετικός των γηπεδούχων πρωταγωνίστησε και στο 3ο γκολ της ομάδας του, όταν από δική του προσπάθεια στο 89 βρέθηκε απέναντι από τον Ζαφειρόπουλ, έκανε την πάσα στον Γιασεμή που σε άδειο τέρμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

    Διαιτητής: Δέτσης (Αθηνών)

    Κίτρινες: Μπαλάφας

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Καρυπίδης, Βαγγελής, Ουντέζε, Χασιώτης, Μαλαδένης, Μπαλάφας (69΄ Χριστοδουλόπουλος), Σικαμπάλα, Κωνσταντινίδης (86΄ Ηλιάδης), Σαλπιγγίδης, Γιασεμή.

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ζαφειρόπουλος, Θεοδοσιάδης, Μαχαίρας, Παστός, Ανδράλας, Άλεξ, Βιτάλι Μπασαλά, Ρούσεφ (73΄ Καλλιμάνης), Μπούσι (74΄ Δήμου), Σίσιτς (83΄ Καρακατσάνης)

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντίο και μαθηματικά

    16/4/2006 10:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ακράτητος αποχαιρέτησε την Α' Εθνική και μαθηματικώς αφού η ήττα από την Καλαμαριά με 3-1, ήταν αυτή που στέρησε ακόμη και την ελπίδα για ένα θαύμα από την ομάδα των Λιοσίων. Οι γηπεδούχοι είχαν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν με γρήγορο γκολ τον αγώνα, όμως ο Λεντέσμα μόλις στο 7' σημάδεψε το δοκάρι από τα έντεκα βήματα, σε πέναλτι που κέρδισε ο Αραβίδης όταν ανατράπηκε από τον Αμπονσά. Αυτή ήταν και η σημαντικότερη στιγμή του πρώτου μέρους αφού οι "Πόντιοι" ισορρόπησαν μετά το καλό ξεκίνημα του Ακράτητου, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν κάποιο γκολ. Στην επανάληψη χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά στον Απόλλωνα να μετουσιώσει την υπεροχή που είχε ήδη πάρει και να στείλει τον Ακράτητο οριστικά στην Β' Εθνική.

    Στο 61' μετά από κόρνερ του Ουέλινγκτον ο Φυτανίδης με κεφαλιά άνοιξε το σκορ και στο 64΄ μετά από προσπάθεια του Γαλανόπουλου, κεφαλιά του Κλέιτον και απόκρουση του Μπίλα, ο Ουέλινγκτον δεν δυσκολεύτηκε προ κενής εστίας να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Στο τρίτο γκολ του Απόλλωνα οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Στο 72΄, ήταν ο Ουέλινγκτον που προσπάθησε με σουτ να σκοράρει, ο Μπίλα απέκρουσε και ο Κλέιτον στην επαναφορά σημείωσε το τρίτο γκολ της ομάδας του. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ντε Φραντσέσκο στο 88ο λεπτό μειώνοντας σε 3-1. Η ομάδα της Καλαμαριάς πέτυχε την τρίτη της εκτός έδρας νίκη φέτος και να παραμένει στο παιχνίδι της κατάκτησης της 7ης θέσης, που οδηγεί στο κύπελλο Ιντερτότο.

    Διαιτητής: Παμπορίδης (Κιλκίς) Κίτρινες:

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Μπίλα, Πένια, Ντιένγκ, Σχίζας, Πιπίνης, Σφακιανάκης, Τζημόπουλος, Αραβίδης, Σόου (57΄ Σάνσινγκ), Ντε Φρεντσέσκο, Λεντέσμα ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Κόβατς, Φυτανίδης, Αμπονσά (46΄ Σαμουηλίδης), Κόλτσης, Μουράφσκι (46΄ Ορφανός), Γαλανόπουλος, Καραλιόπουλος, Παππάς, Μουζαουϊ, Κλέιτον, Ουέλινγκτον

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστροφή στις χαρές

    16/4/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το ασανσέρ του Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίστηκε και σε αυτή την αγωνιστική και η ΑΕΚ ήταν εκείνη που ανέβηκε όροφο, μετά την κάθοδο της προηγούμενη εβδομάδας στην Τούμπα. Η Ένωση έκανε το χρέος της απέναντι στον ΟΦΗ και πήρε την νίκη με 2-0, που σε συνδυασμό με το 1-0 του Ηρακλή επί του Παναθηναϊκού, την φέρνει στην δεύτερη θέση και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον τις απομένουν δύο νίκες στις επόμενες δύο αγωνιστικές και θα γίνει πραγματικότητα, κάτι για το οποίο όλοι οι παίκτες, όπως έδειξαν και σήμερα, είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Η ΑΕΚ απέναντι στον ΟΦΗ, έκανε ίσως το καλύτερο της πρώτο ημίχρονο φέτος. Η καλή αρχή σφραγίστηκε και με γκολ, αφού μόλις στο 7' ο Κατσουράνης εκμεταλλεύτηκε την σύγχυση στην περιοχή του Σηφάκη και άνοιξε το σκορ. Ο ρυθμός συνεχίστηκε το ίδιο καταιγιστικός και στο 33' ο συνήθης ύποπτος Νίκος Λυμπερόπουλος, διαμόρφωσε το τελικό 2-0, ξεσηκώνοντας τους πανηγυρισμούς της εξέδρας, που την ίδια στιγμή πανηγύριζε και το γκολ του Ερέρα στο Καυταντζόγλειο. Με το ματς να έχει, ουσιαστικά, κριθεί αφού ο ΟΦΗ έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει, το μυαλό των «κιτρινόμαυρων» βρισκόταν στο «Καυτανζόγλειο», γι'αυτό και ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε κατακόρυφα στο β΄ ημίχρονο. Ωστόσο, η ΑΕΚ κρατούσε άνετα τον έλεγχο και δεν απειλήθηκε, με εξαίρεση το σουτ του Πίτσου που απέκρουσε ο Σορεντίνο στο 78΄.

    Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες: Κωνσταντινίδης, Εντνιλσον

    ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Μόρας, Αλεξόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος (73΄ Μάλμπασα), Εμερσον, Κατσουράνης, Ιβιτς (62΄ Τσάνκο), Λάκης, Ζούλιο Σέζαρ (77΄ Σοάρες), Λυμπερόπουλος ΟΦΗ: Σηφάκης, Αναστασιάδης, Κωνσταντινίδης, Μπελεβώνης (81΄ Ρουμπάκης), Πίτσος, Δέντσας (83΄ Σφακιανάκης), Ντεγιάνοφ, Εντνίλσον, Νουαφόρ, Σαμούρα (63΄ Οφορίκουε), Μαχλάς

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ήταν η σειρά του ΠΑΟ

    16/4/2006 9:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2006 10:26:50 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ηρακλής ήταν ο νικητής στο μεγάλο παιχνίδι του Καυταντζογλείου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο "Γηραιός" επικράτησε με 1-0 των "πράσινων" με γκολ του Ερέρα στο 35 και έκανε με μία κίνηση, "δύο φορές ματ και ένα ρουά". Πρώτον και κύριων πήρε και τυπικά το ευρωπαϊκό εισιτήριο στο Κύπελλο UEFA, δεύτερων έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι με τη Λάρισα και έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να ανέβει και πάλι στη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την επικράτηση της επί του ΟΦΗ, ρίχνοντας παράλληλα στην 3η τους "πράσινους". Ο Ηρακλής κατάφερε στην έδρα του να νικήσει παράλληλα και τις τρεις μεγάλες ομάδες, καθώς έχει επικρατήσει τόσο του Ολυμπιακού όσο και της ΑΕΚ.

    Στο πρώτο ημίχρονο η Ηρακλής ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, κάνοντας άνω κάτων την πράσινη άμυνα. Η τετράδα Ερέρα, Λαγού, Γεργιάδη και Επαλέ στην επιθετική γραμμή του «Γηραιού» ήταν ασταμάτητη και μετά το πρώτο αναγνωριστικό δεκάλεπτο έκανε ότι ήθελε. Από την άλλη ο ΠΑΟ προσπάθησε με κάτι σπασμωδικές ενέργειες να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και να φτάσει σε κάποιο γκολ χωρίς να τα καταφέρει. Ο «Γηραιός» έχασε την πρώτη του καλή ευκαιρία στο 11 με την κεφαλιά του Σεγκιρί να περνάει λίγο άουτ και ακολούθησαν οι πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο 15 με τον Ερέρα, που σούταρε από τα δύο μέτρα αλλά πάμω στη γραμμή την έπιασε ο Γκαλίνοβιτς και, τον Επαλέ να σουτάρει και τον Μόρις να αποσοβεί το γκολ και ενώ ο Κροάτης τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είχε εξουδετερωθεί. Στο 23 ήταν η πρώτη καλή στιγμή του ΠΑΟ όταν ο Γκέκας βρέθηκε μόνος του μετά από μπαλιά του Χαραλαμπίδη, αλλά άνοιξε την μπάλα και ο Αμπάρης τον πρόλαβε. Στο 33 ένα δυνατό σουτ του Σέριτς πέρασε άουτ, ενώ στο 35 ο Ηρακλής άνοιξε το σκορ. Μετά από σέντρα του Επαλέ, ο Ερέρα βρέθηκε σε πολύ καλη θέση στην περιοχή και με πολύ ωραία κεφαλιά νίκησε τον Γκαλίνοβιτς και «έγραψε» το 1-0.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μαλεζάνι ο Ηρακλής υποχώρησε λίγο και ο Παναθηναϊκός που χρειαζόταν τη νίκη βγήκε μπροστά. Η είσοδος του Μάντζιου στη θέση του Νίλσον αλλά του Κώτσιου στην αρχή αντί του Τζιόλη έκαναν τον ΠΑΟ πιο επιθετικό. Ο Ηρακλής έχασε πάντως τη πρώτη καλή ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου όταν στο 54 με τον Επαλέ σούταρε από πλάγια και ο Γκαλίνοβιτς κατάφερε με υπερένταση να διώξει την μπάλα Στο 68 ο Παναθηναϊκός έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει, όταν ο Γκέκας δέχτηκε στο κέντρο της άμυνας την μπαλιά του Παπαδόπουλου αλλά η προσπάθεια του ήταν βεβιασμένη και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 85 ο Παναθηναϊκός έφτασε μία ανάσδα από το γκολ, όταν σε ωραία επιθετική προσπάθεια ο Μάντζιος τροφοδότησε με πλάγια συρτή μπαλιά τον Γκέκα αλλά αυτός δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Στα υπόλοιπα λεπτά δεν άλλαξε κάτι και ο Ηρακλής πήρε τη σπουδαία νίκη.

    Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης)

    Κίτρινες: Αμπάρης, Λαγός - Σέριτς, Χαραλαμπίδης, Μάντζιος, Γκαλίνοβιτς

    Οι συνθέσεις:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Δρούγας, Παπαζαχαρίας, Σεγκιρί, Πρίττας, Πουρσανίδης (90΄+ Παπαποστόλου), Γεωργιάδης (90΄+ Στεφανής), Λαγός, Ερέρα (81΄ Λαβάλ), Επαλέ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον (58΄ Μάντζιος), Σέριτς, Γκούμας, Μόρις, Γκονζάλες, Τζιόλης (46΄ Κώτσιος), Μπίσκαν, Χαραλαμπίδης, Γκέκας, Παπαδόπουλος

    ** Ο Σέριτς με την κίτρινη που δέχθηκε τιμωρείται με δύο αγωνιστικές, οπότε χάνει τα υπόλοιπα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δώρο άδωρο!

    16/4/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Καλλιθέα εκμεταλλεύτηκε άψογα την κακή αγωνιστική εικόνα της Ξάνθης και πήρε την τέταρτη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα, με 2-1 το οποίο όμως πλέον δεν μπορεί να προσφέρει την παραμικρή ελπίδα στην ομάδα για παραμονή στην μεγάλη κατηγορία. Οι γηπεδούχοι έστω και αν δεν είχαν κανένα κίνητρο παρά μόνο το γόητρο εμφανίστηκαν παθιασμένοι σε αντίθεση με την Ξάνθη και στο 31' ο Κουλακιώτης έπιασε μια κεφαλιά μετά από φάουλ του Γκεοργκίεφ για να κάνει το 1-0. Πριν συμπληρωθούν τα 40 πρώτα λεπτά οι γηπεδούχοι είχαν διευρύνει το σκορ στο 2-0, όταν ο Διαμάντης μετά από σουτ στο δοκάρι του Μπέι, πήρε την μπάλα και πέτυχε το δεύτερο γκολ της Καλλιθέας. Στην επανάληψη η Ξάνθη και πάλι δεν απείλησε, ενώ στο 51' ο Ραντοβάνοβιτς έχασε σίγουρο γκολ και η Καλλιθέα συνέχισε να είναι καλύτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά το 2-1 διαμόρφωσε ο Μπάρκογλου στο 75', μετά από σέντρα του Γαρπόζη.

    Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας, Κουλακιώτης, Μιγιάτοβιτς, Γκεοργκίεφ, Γιάντσεφ, Μπεϊ, Καρατζάς, Πέτκοβιτς, Διαμάντης, Σιλά, Ραντοβάνοβιτς ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Αντζας, Σίκοφ, Μαχράτζε, Τσικίνιο (57΄ Ντε Ματία), Ζουέλα, Μπάρκογλου, Κιντάνα, Ντελγκάδο (57΄ Καζάκης), Λαμπριάκος, Γαρπόζης

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Τρίπολη το ντέρμπι

    16/4/2006 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μεγάλο προβάδισμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης του 1ου ομίλου της Γ' Εθνικής πήρε ο Αστέρας Τρίπολης, που επικράτησε στο ντέρμπι με τον Μεσσηνιακό με 2-1. Η ομάδα της Τρίπολης με την σπουδαία αυτή νίκη πήρε προβάδισμα έξι βαθμών από τον βασικότερο διώκτη, έτσι ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Ο Εθνικός πήρε εύκολη νίκη με 3-0 επί της Ιωνίας Χανίων και παρέμεινε τρίτος με διαφορά πέντε βαθμών από τον Ατσαλένιο που κέρδισε με το ίδιο σκορ τον Αιολικό. Αξίζει να σημειωθεί πως στην σημερινή 28η αγωνιστική του 1ου ομίλου, σε οκτώ αγώνες σημειώθηκαν 26 γκολ, γεγονός που την καθιστά ως την πιο παραγωγική της φετινής χρονιάς.

    Συνεχίζει το "τρίο"

    Ντέρμπι είχαμε και στον 2ο όμιλο, με τοπικό χαρακτήρα όμως και όχι βαθμολογικό, αφού ο Πανθρακικός "υποδέχτηκε" την Ένωση Θράκης. Η ομάδα της Κομοτηνής κατάφερε τελικά μετά από ένα δραματικό παιχνίδι να πάρει την νίκη με 2-1, έτσι μετά και την νίκη του ΠΑΣ Γιάννενα επί της Δόξας Δράμας με 3-0 αλλά και την νίκη του Αγροτικού Αστέρα επί του Πιερικού με 2-1, οι τρεις ομάδες παρέμειναν στην κορυφή με ίδιους βαθμούς, δηλαδή 64. Πιο πίσω με τους ηττημένους της σημερινής αγωνιστικής, δεν άλλαξε τίποτα, αφού ο Πιερικός έμεινε στους 42 και η Δόξα Δράμας στους 39 βαθμούς.

    1ος όμιλος - Αποτελέσματα

    Αχαϊκή-Λήλας Βασιλικού 2-1 Θύελλα Πατρών-Παναιτωλικός 2-1 Βύζας Μεγάρων-Αγιος Δημήτριος 0-0 Εθνικός Πειραιώς-Ιωνία 2000 Χανίων 3-0 Μεσσηνιακός-Αστέρας Τρίπολης 1-2 Ρόδος-Κερατσίνι 4-1 Αχαρναϊκός-Διαγόρας Ρόδου 4-2 Ατσαλένιος-Αιολικός Μυτιλήνης 3-0 Ρεπό: Απόλλων Αθηνών

    2ος όμιλος - Αποτελέσματα

    ΑΕ Πτολεμαίδας-Κοζάνη 0-0 Λαμία-Θερμαϊκός 2-0 Δόξα Δράμας-Γιάννινα 0-3 Αναγέννηση Καρδίτσας-Τρίκαλα 1-0 ΠΑΕ Θράκη-Πανθρακικός 1-2 Πολύκαστρο-Καβάλα 1-2 ΑΕ Γιάννενα-Αναγένηση Αρτας 0-2 Αγροτικός Αστέρας-Πιερικός 2-1

    1ος όμιλος - Βαθμολογία

    1. Αστέρας Τρίπολης 27αγ. 58β. 2. Μεσσηνιακός 27 52 3. Εθνικός 26 50 4. Ατσαλένιος 27 45 5. Χαλκίδα/Λήλας 26 40 - Θύελλα Πατρών 26 40 7. Διαγόρας 26 38 8. Αχαρναϊκός 26 37 9. Παναιτωλικός 26 36 10. Άγιος Δημήτριος 27 34 11. Αιολικός 27 33 12. Ρόδος 26 32 13. Βύζας 27 29 14. Απόλλων Αθ. 26 28 15. Αχαϊκή 26 20 16. Ιωνία Χανίων 26 17 17. Κερατσίνι 26 15

    2ος όμιλος - Βαθμολογία

    1. Αγροτικός Αστέρας 64 - ΠΑΣ Γιάννινα 64 - Πανθρακικός 64 4. Πιερικός 42 5. Δόξα Δράμας 39 - Καβάλα 39 7. ΑΕ Γιάννενα 38 8. Αναγέννηση Αρτας 37 9. Ενωση Θράκης 35 10. Θερμαϊκός 34 11. Τρίκαλα 30 12. Λαμία 29 - Αναγέννηση Καρδ. 29 14. Κοζάνη 27 15. Πολύκαστρο 25 16. Πτολεμαϊδα 18

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Α Εθνική ο Εργοτέλης

    16/4/2006 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον Πατρίκ Ογκουνσότο (πρώτος σκόρερ με 21 γκολ στη Β Εθνική)να πετυχαίνει και τα δύο τέρματα της ομάδα του στο 22 και στο 73 της αναμέτρησης, ο Εργοτέλης επικράτησε με 2-0 της Καστοριάς και πανηγύρισε την άνοδο στην Α Εθνική κατηγορία. Οι Κρητικοί γίνονται η δεύτερη ομάδα που παίρνουν το εισιτήριο για "μεγάλα σαλόνια" της Α Εθνικής μετά την Κέρκυρα, δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Εργοτέλης έχει 55 βαθμούς και έχει καταλάβει σίγουρα τη δεύτερη θέση μετά και την ισοπαλία του Άρη. Την ίδια ώρα ο Άρης έχασε την ευκαιρία να πάρει σημαντικό προβάδισμα για την 3η θέση και την άνοδο στην Α Εθνική μετά και την ισοπαλία του Θρασύβουλου, αφού άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς στο ισόπαλο χωρίς τέρματα στη Θεσσαλονίκη με τον Εθνικό Αστέρα. Πλέον οι "Αρειανοί" έχουν 48 βαθμούς έναντι 47 της ομάδας της Φυλής και όλα παραμένουν ανοιχτά για το 3ο εισιτήριο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 28ης αγωνιστικής η Βέροια επικράτησε με 3-0 της Κέρκυρας, σε ένα αδιάφορο παιχνίδι, (οι Φαίακες έχουν πάρει το εισιτήριο και η Βέροια έπιασε την 6η θέση), ο Ηλυσιακός πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου με 2-0 και τον "έπιασε" στη 12η θέση και πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, η Παναχαϊκή που συνεχίζει για τη σωτηρία της επικράτησε του Πανηλειακού εκτός έδρας με 2-0, όπως και ο Πανσερραϊκός που επικράτησε με 1-0 της Προοδευτικής εκτός έδρας, ενώ σε ένα ακόμα αδιάφορο παιχνίδι η Καλαμάτα επικράτησε με 2-0 του Χαϊδαρίου.

    Τα αποτελέσματα

    Νίκη Βόλου-Θρασύβουλος Φυλής 1-1

    Βέροια-Κέρκυρα 3-0

    Προοδευτική-Πανσερραϊκός 0-1

    Αρης-Εθνικός Αστέρας 0-0

    Πανηλειακός-Παναχαϊκή 2005 0-2

    Ηλυσιακός-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 2-0

    Εργοτέλης-Καστοριά 2-0

    Καλαμάτα-Χαϊδάρι ΑΟ 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)

    1. Κέρκυρα 56

    2. Εργοτέλης 55

    3. Αρης 48

    4. Θρασύβουλος 47

    5. Εθνικός Αστέρας 38

    . Βέροια 38

    7. Χαϊδάρι 37

    . Καστοριά 37

    9. Προοδευτική 35

    . Καλαμάτα 35

    . Νίκη Βόλου 35

    12. ΑΣΚ Ολυμπιακός 34

    . Ηλυσιακός 34

    14. Παναχαϊκή 31

    . Πανσερραϊκός 31

    16. Πανηλειακός 9

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [24] Μπάσκετ

    "Καπάρωσε" τη 2η θέση ο Ολυμπιακός

    16/4/2006 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άνετα, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός επικράτησε του Άρη με 79-66, στο παιχνίδι που ολοκλήρωσε την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Με τη νίκη αυτή οι "ερυθρόλευκοι" ουσιαστικά "καπάρωσαν" τη 2η θέση της κανονικής περιόδου. Κορυφαίοι για τον Ολυμπιακό ήταν οι Σχορτσιανίτης (15 πόντοι) και οι Σεϊμπούτις, Μάρλος με 12, ενώ από τον Άρη ξεχώρισε ο Τέρελ Καστλ με 24 πόντους. Δεκάλεπτα: 11-16, 35-30, 60-47, 79-66

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Πηλοΐδης, Τζάμος

    Συνθέσεις

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζλάουσκας): Έντνι 2, Παπαμακάριος 2, Ζίζιτς 7, Λιούις 11, Χατζής, Σειμπούτις 12(2), Κόλιεβιτς 8(1), Μπάρλος 12(2), Βασιλόπουλος 2, Σχορτσιανίτης 15

    ΑΡΗΣ (Μαντσόν): Καστλ 24(1), Σιγάλας, Ορφανός, Καμπερίδης, Μπρούερ 6(1), Χαριτόπουλος 3, Ασημακόπουλος 4, Ουΐλκινσον 5, Πάντιους 7(1), Στακ 10(1), Πέτροβιτς 7(1)

    [25] Βόλεϊ

    Ο ΠΑΟΚ το τέταρτο εισιτήριο

    16/4/2006 11:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα ημιτελικά του πρωταθλήματος της Α1 Βόλεϊ Ανδρών προκρίθηκε ο ΠΑΟΚ. Ο "δικέφαλος του Βορρά" στο τρίτο και τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι επικράτησε δύσκολα με 3-2 σετ της ΕΑ Πατρών και πήρε το εισιτήριο για ημιτελικά. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας. Παράλληλα απεδείχθη σωστή η κίνηση του προπονητή της ομάδας να πάρει τρεις παίκτες λίγο πριν αρχίσουν τα πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε τους Σουσέδο (Ισπανία ακραίος), Μάσνι (Σλοβακία πασαδόρος) και Μέσαρος (Ουγγαρία διαγώνιος) και έδιωξε τους Ρικάρντο (Βραζιλία διαγώνιος), Γκενς (Ισπανία πασάδορος λόγω τραυματισμού) και Κρουζάγιεφ (Εσθονία ακραίος). Ο άλλος ημιτελικός είναι ανάμεσα στν Ηρακλή και τον Ολυμπιακό. Τα σετ: 25-18, 22-25, 18-25, 25-23, 15-4.

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γιορτή με «Χ» για τη Σέλτικ

    16/4/2006 8:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ισοπαλία 1-1 παραχώρησε η Σέλτικ στην Χιμπένιαν στη γιορτή για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Ο κωμικός Μπίλι Κόνολι απένειμε το τρόπαιο στους πρωταθλητές, οι οποίοι μάλλον είχαν το μυαλό τους στα πανηγύρια και βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίρονο με το τέρμα του Στίβεν Φλέτσερ στο 35. Στην επανάληψη, το σκηνικό άλλαξε. Οι "καθολικοί" πίεσαν, έχασαν αρκετές ευκαιρίες και τελικά κατάφεραν να ισοφαρίσουν με κεφαλιά του Ματσέι Ζουράφκσι, δεκατέσσερα λεπτά πριν τη λήξη.

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ελπίζει ακόμη η Λίβερπουλ

    16/4/2006 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ζωντανές τις ελπίδες της για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κράτησε η Λίβερπουλ μετά την εκτός έδρας νίκη της με 1-0 επί της Μπλάκμπερν. Το γκολ του Ρόμπι Φάουλερ στο 29 ήταν αρκετό για να χαρίσει την έκτη συνεχόμενη νίκη στους «κόκκινους», οι οποίοι μείωσαν τη διαφορά που τους χωρίζει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους τρεις βαθμούς, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την ανέλπιστη εντός έδρας ισοπαλία της ομάδας του σερ Άλεξ Φέργκιουσον με την ουραγό και καταδικασμένη Σάντερλαντ την Παρασκευή. Αντίθετα, η Μπλάκμπερν μάλλον θα πρέπει να αποχαιρετήσει το «όνειρο» του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς βρίσκεται επτά βαθμούς πίσω από την τέταρτη Τότεναμ τέσσερις μόλις αγωνιστικές πριν το τέλος.

    Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος οι δύο αντίπαλοι δεν δημιούργησαν κάποια σημαντική φάση και οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα στην πρώτη ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε. Ο Ρίισε εκτέλεσε το πλάγιο, ο Φάουλερ γύρισε την μπάλα με το στήθος στον Μοριέντες που προχώρησε και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον αμαρκάριστο Φάουλερ, ο οποίος από το ύψος του πέναλτυ δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον Φρίντελ. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύροντα για οφσάιντ του Σισέ μετά την πάσα του Φάουλερ, αλλά ο Γάλλος επιθετικός, που ήταν όντως οφσάιντ, δεν ακούμπησε την μπάλα πριν φτάσει στον Μοριέντες. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ο Σισέ έχασε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του όταν βγήκε τετ-α-τετ με τον Φρίντελ, αλλά ο Αμερικανός τερματοφύλακας απέκρουσε το σουτ του και στη συνέχεια η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι πριν καταλήξει κόρνερ.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι μπήκαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο και πίεσαν τη Λίβερπουλ, η οποία αρκέστηκε σε αντεπιθέσεις. Στο 49 ο Ρέινα μπλόκαρε την μπάλα προ του Πέντερσεν μετά από παράλληλη σέντρα του Ριντ και δύο λεπτά αργότερα κεφαλιά του Νέλσεν μετά από κόρνερ του Πέντερσεν πέρασε λίγο άουτ. Στο 57 ο Ισπανός τερματοφύλακας της ομάδας του Μερσεϊσάιντ αντέδρασε σωστά και έδιωξε σε κόρνερ επικίνδυνη σέντρα του Ντίκοφ που είχε πάρει περίεργη τροχιά και κατευθυνόταν προς τα δίχτυα.

    Όσο περνούσε η ώρα, η Μπλάκμπερν συνέχισε να ελέγχει τον αγώνα και να επιτίθεται, αλλά δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους στην καλά οργανωμένη άμυνα των φιοξενούμενων. Στο 72, ο Σάβατζ έχασε την καλύτερη ευκαιρία για τα «ρόδα», όταν μόνος του μέσα στην μεγάλη περιοχή έστειλε την μπάλα άουτ. Η Λίβερπουλ απάντησε επτά λεπτά αργότερα, αλλά η κεφαλιά του Μοριέντες πέρασε άουτ και στο 82 ο Πέντερσεν απείλησε για τελευταία φορά τον Ρέινα, αλλά το γυρισμά του βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων. Στις καθυστερήσεις, ο Σισέ ξέφυγε από τον Κιζανισβίλι, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και πλάσαρε τον Φρίντελ, ο οποίος απέκρουσε, ο Γάλλος επιθετικός πήρε το «ριμπάουντ», όμως το πλασέ του χτύπησε στο δοκάρι και κατέληξε άουτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας στο Χίλσμπορο δεκαεπτά χρόνια πριν και ολοι οι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια.

    Μπλάκμπερν: Φρίντελ, Νιλ, Κιζανισβίλι, Νέλσεν, Γκρέι, Μπέντλεϊ, Σάβατζ, Ριντ, Πέντερσεν, Ντίκοφ (67 Κούκι), Μπέλαμι

    Λίβερπουλ: Ρέινα, Φίναν, Κάραχερ, Χίιπια, Γουόρνοκ (69 Κιούελ), Ρίισε, Σισόκο, Αλόνσο, Σισέ, Φάουλερ (64 Λουίς Γκαρσία), Μοριέντες (82 Κρόμκαμπ)

    Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Άστον Βίλαω με πρωταγωνιστή τον Μίλαν Μπάρος που σημείωσε δύο τέρματα, επιβλήθηκε της Μπέρμιγχαμ 3-1 στο τοπικό ντέρμπι, και μείωσε τις ελπίδες των φιλοξενουμένων για παραμονή στην κατηγορία.

    Τα αποτελέσματα

    Μπλάκμπερν Λίβερπουλ 0 - 1 Φάουλερ 29

    Άστον Βίλα Μπέρμιγχαμ 3 1 Μπάρος 9, 77, Καχίλ 55 Σάτον 24

    Άρσεναλ Γουέστ Μπρόμγουιτς 3 1 Χλεμπ 43, Πιρές 75, Μπέργκαμπ 88 Κουάσι 71

    Μπόλτον Τσέλσι 0 2 Τέρι 43, Λαμπάρντ 58

    Έβερτον Τότεναμ 0 1 Κιν 32 (πεν.)

    Φούλαμ Τσάρλτον 2 1 Μπόα Μόρτε 14, 29 Γιούελ 25

    Νιούκαστλ Γουίγκαν 3 1 Σίρερ 27 (πεν.), 65, Μπραμπλ 35 Μπούλαρντ 4

    Πόρτσμουθ Μίντλεσμπρο 1 0 ΟΝιλ 53

    Γουέστ Χαμ Μάντσεστερ Σίτι 1 0 Νιούτον 14

    Μάντσεστερ Γιουν. Σάντερλαντ 0 0

    Η βαθμολογία (σε 34 αγώνες)

    1. Τσέλσι 85 2. Μάντσεστερ Γ. 76 3. Λίβερπουλ 73 -35αγ 4. Τότεναμ 61 5. Αρσεναλ 57 6. Μπλάκμπερν 54 7. Γουεστ Χαμ 49 8. Μπόλτον 48 -33αγ 9. Νιούκαστλ 48 10. Γουίγκαν 48 11. Εβερτον 45 12. Τσάρλτον 44 13. Μάντσεστερ Σίτι 40 14. Μίντλεσμπρο 40 -33αγ 15. Άστον Βίλα 39 16. Φούλαμ 39 17. Πόρτσμουθ 32 18. Μπέρμιγχαμ 29 19. Γουεστ Μπρομ 28 20. Σάντερλαντ 12 -33αγ

    [28] Πολιτισμός

    "Caravaggio και 17oς αιώνας"

    Καραβάτζιο στην καρδιά της Αθήνας

    16/4/2006 3:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την έκθεση με τίτλο "Caravaggio και 17oς αιώνας", που οργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή και έχει τεθεί υπό την Υψηλή Αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, θα εγκαινιάσει το βράδυ της Τρίτης 27 Απριλίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Για τις ανάγκες της μοναδικής αυτής έκθεσης θα ταξιδέψουν αμέσως μετά το Πάσχα στην Αθήνα, 13 ζωγραφικά αριστουργήματα, μεταξύ αυτών οι διάσημοι πίνακες "La Resurrezione di Lazzaro" ("Ανάσταση του Λαζάρου"), "San Giovanni Battista"("Άγιος Ιωάννη ο Βαπτιστής") και "Maddalena Addolorata" ("Η Θλιμμένη Μαγδαληνή"), τρία έργα που θα έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα το πρώτο από την ιταλική πόλη Μεσίνα, το δεύτερο από την Πινακοθήκη "Galleria Doria Pamphilj" της Ρώμης και το τρίτο από ιδιωτική συλλογή.

    Τα έργα με την υπογραφή του Καραβάτζιο (κατά κόσμον Μικελάντζελο Μερίζι), του αντισυμβατικού δημιουργού που συνεισέφερε καθοριστικά στη διαμόρφωση της μπαρόκ σχολής, θα συμπληρώσουν άλλοι 13 πίνακες από ζωγράφους που επηρεάστηκαν βαθύτατα από το έργο του και συνέθεσαν το λεγόμενο ρεύμα του "caravaggismo", του 17ου αιώνα. Μεταξύ αυτών οι Innocenzo Tacconi, Dirck Van Baburen, Gerrit Honthorst, Giovan Battista Caracciolo (του επονομαζόμενου "Battistello"), Frans Wouters, Jusepe De Ribera (του επονομαζόμενου "Spagnoletto"), Francesco Guarino, Andrea Sacchi, Salvator Rosa, Mattia Preti και Luca Giordano, όλοι τους εκπρόσωποι ενός σημαντικού μέρους της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποκαλύπτουν μιαν άλλη συνιστώσα και βασική πτυχή της καλλιτεχνικής έκφρασης της εποχής τους. Αυτά τα πρωτότυπα έργα παραχωρήθηκαν από το Ίδρυμα "Fondazione Banca Carime" της πόλεως της Κονσέντσα.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τα τέλη Ιουνίου.

    Σχετικά Links:

    Wikipedia - Καραβάτζιο

    [29] Πολιτισμός

    Στο κτίριο της Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη

    Αναδρομική έκθεση του Γ. Γαΐτη

    16/4/2006 2:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανθρωπάκια ξύλινα, σαν δισδιάστατες μαριονέτες, καθιστά, όρθια, φτερωτά, ένα ανθρώπινο τοπίο καταναλωτικό, με κοστούμι ριγέ, λευκό γιακά, καπέλο με κορδέλα γύρω του, είναι το έμβλημα του Γιάννη Γαΐτη, αναγνωρίσιμο από τα χρόνια της δικτατορίας και έως το τέλος του καλλιτέχνη, το 1984.

    Με την προοπτική των εγκαινίων, σε δύο χρόνια, του Μουσείου που θα στεγάσει το έργο του στην αγαπημένη του Ίο, η κόρη του, Λορέτα, σε συνεργασία με την Άννη Κωστοπούλου, επιμελούνται μια αναδρομική έκθεση του Γαΐτη, στο Μουσείο Μπενάκη στο νέο κτίριο της οδού Πειραιώς- από σήμερα και ως τις 4 Ιουνίου.

    Η έκθεση είναι αντιπροσωπευτική της καλλιτεχνικής του διαδρομής και δημιουργίας και περιλαμβάνει ζωγραφική του από την περίοδο 1944 έως 1984, 50 γλυπτά όπως και σχέδια της δεκαετίας του 40 και του 50, κατασκευές και μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από σκηνογραφίες του στο θέατρο και έπιπλα που σχεδίασε ο ίδιος. Τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και από φίλους του, ζωγράφους.

    Η έκθεσή τους στο Μουσείο Μπενάκη, είναι πρόδρομος της μόνιμης έκθεσής τους στην Ίο, όπου στο Μουσείο "Γαΐτης-Σίμωσι", θα στεγάζονται εκτός από τα έργα του Γιάννη Γαΐτη και της συζύγου του, γλύπτριας Γαβριέλας Σίμωσι, και έργα 70 φίλων του ζωγράφων, που εκπροσώπησαν επάξια τη γενιά τους, όπως Κ. Τσόκλης, Π. Τέτσης, Ν. Κεσανλής, Θόδωρος Καρράς, Αλέξης Ακριθάκης κ.ά.

    Η κατασκευή του κτιρίου, έχει ενταχθεί στο Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 4 .050.000 ευρώ. Φορέας του έργου είναι ο δήμος της Ίου, με στόχο, όπως λέει ο δήμαρχος Ίου, Γιώργος Πουσσαίος, το Μουσείο να αποτελέσει μέρος της ευρύτερης πολιτιστικής ζώνης του νησιού, σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων η οποία περιλαμβάνει το Μουσείο Jean-Marie Drot, το Αρχαιολογικό Μουσείο το Λαογραφικό, το θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" και τον παραδοσιακό οικισμό.

    [30] Υγεία

    Δόθηκαν τιμές από το υπ. Ανάπτυξης

    Στην αγορά 1.243 νέα φάρμακα

    16/4/2006 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Υπ.Αν.

    Τιμολόγηση που αφορά 1.243 φαρμακευτικά σκευάσματα τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 17 του μηνός. Πρόκειται για 378 νέα πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα και 865 " αντίγραφα" (σκευάσματα όμοιας δραστικής ουσίας), για τα οποία δόθηκε θετική γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

    Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά, διαταραχών μεταβολισμού, αποσυμφορητικά, αντιπαρκινσονικά, οστεοπόρωσης, για το πεπτικό έλκος, για τις μεταμοσχεύσεις, αντιλιπιδαιμικά, αντιασθματικά, για νεφρική ανεπάρκεια, αντιβιοτικά, για λοιμώξεις αναπνευστικών ειδών, κυταροστατικά, αντικαταθλιπτικά, αντικνησμώδη αναισθητικά, αντιαλλεργικά, αντισηπτικά οφθαλμολογικά, για λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, για την ξηροστομία, αντιψυχωτισικά και παυσίπονα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 April 2006 - 21:02:01 UTC