Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο μυστήριο στην τραγωδία
  • [02] Αλλαγές στην εκπαίδευση
  • [03] Έτοιμο το ιρακινό σχέδιο Συντάγματος
  • [04] Θεόφιλος για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [05] Ξεκίνησε "άγρια" ο Αντριάνο
  • [06] "Απώλεια" της Παρί
  • [07] Ξεκίνησε με "μηδέν" η "Μπάρτσα"
  • [08] Χάνει τον Σοάρεζ
  • [09] Ζαγοράκης: "Θα παλέψουμε περισσότερο"
  • [10] Πήρε το τουρνουά η Εθνική
  • [11] Θαλάσιο σκι: Ασταμάτητη η Ανδριοπούλου
  • [12] Ο δακτύλιος επιστρέφει

    [01] Κοινωνία

    Στο "manual" αντί στο "auto" ο διακόπτης συμπίεσης

    Νέο μυστήριο στην τραγωδία

    28/8/2005 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

    Φως στα αίτια της πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας αρχίζουν να ρίχνουν τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Σύμφωνα με αυτά επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε τεχνική ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης και επίσης ότι Γερμανός πιλότος δεν βρισκόταν στο θάλαμο διακυβέρνησης κατά την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους. Στο μεταξύ και σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο ο πρόλογος του δράματος να γράφτηκε στο έδαφος, όταν οι τεχνικοί της "Ήλιος" άφησαν το διακόπτη συμπίεσης του αεροσκάφους σε θέση χειροκίνητης και όχι αυτόματης λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, το δεύτερο "μαύρο κουτί" αποκαλύπτει τις τελευταίες εναγώνιες λέξεις του φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου. Στο ντοκουμέντο αυτό γίνεται προσπάθεια να ανιχνευτούν και άλλοι ήχοι που θα απαντήσουν στο ερώτημα πότε και πώς αποσφραγίστηκε η πόρτα του πιλοτηρίου. Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης, διέψευσε χθες μέσω της ΝΕΤ 105,8 δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας ότι έχει στα χέρια του το ημερολόγιο του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους Πάμπου Χαραλάμπους.

    "Mayday... δεν δύναμαι..."

    Πίσω από αυτές τις ψιθυριστές και γεμάτες αγωνία τελευταίες λέξεις του φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, που έχουν καταγραφεί στο δεύτερο "μαύρο κουτί", λίγα λεπτά πριν από την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος» οι εισαγγελείς αλλά και οι ειδικοί που ερευνούν τις συνθήκες της πτώσης, αναζητούν απαντήσεις. Ήδη το ηχογραφημένο περιεχόμενο έχει σταλεί στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν, με νέες μεθόδους, όλοι οι θόρυβοι στη διάρκεια τελευταίας μισής ώρας της πτήσης.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης, αναζητάει στην καταγραφή των ήχων τον θόρυβο από το άνοιγμα της πόρτας του πιλοτηρίου για να μπει ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ηχογραφημένο περιεχόμενο ακούγονται και εκκλήσεις από άλλα αεροπλάνα που καλούσαν να απαντήσει το μοιραίο Μπόινγκ, το οποίο ωστόσο σιγούσε.

    Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα αναμένεται επίσης να δοθούν στην αναπαράσταση της πτήσης που πρόκειται να γίνει τις προσεχείς ημέρες

    Οι χειριστές των F-16 θα βρίσκονται στην ίδια θέση, όπως το πρωινό της 14ης Αυγούστου, θα χρησιμοποιηθεί Μπόινγκ ίδιου τύπου και λέγεται ότι στο χειριστήριό του θα βρίσκεται και ο ίδιος Ακριβός Τσολάκης.

    Από τη Λευκωσία οι απαντήσεις

    Στη Λευκωσία επικεντρώνονται από αύριο οι έρευνες για διακρίβωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας με την άφιξη κλιμακίου της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης και τα άλλα μέλη του κλιμακίου αναμένουν να πάρουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα καθώς τα νέα ευρήματα που προκύπτουν καθημερινά διευρύνουν τις έρευνες, που τώρα επικεντρώνονται στη θέση στην οποία βρισκόταν το σύστημα συμπίεσης κατά την απογείωση του αεροπλάνου και γιατί καθώς αυτό θα απαντήσει και για τις βλάβες που αποδεδειγμένα εμφανίστηκαν (υπερθέρμανση ηλεκτρονικών συσκευών και μερική αποσυμπίεση).

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που αφορούν τα αίτια της μερικής αποσυμπίεσης του αεροπλάνου προκύπτει, ότι ο διακόπτης του συστήματος συμπίεσης καμπίνας, στο over head panel του αεροπλάνου, βρέθηκε αντί της κανονικής θέσης λειτουργίας του, που είναι το σημείο auto (αυτόματο), στη θέση manual (χειροκίνηση), γεγονός που επηρέασε αποφασιστικά τα γεγονότα που ακολούθησαν και οδήγησαν στη συντριβή του αεροπλάνου. Εφ όσον επιβεβαιωθεί ότι το σύστημα βρισκόταν σε χειροκίνητη θέση, θα ακολουθήσουν πειράματα για να εξακριβωθεί πως ένα τέτοιο γεγονός είναι δυνατό να επηρεάσει τη πτήση.

    Το μυστήριο με τη θέση του διακόπτη συμπίεσης

    Άλλωστε, ακόμη και για τις βλάβες που αποδεδειγμένα εμφανίστηκαν (υπερθέρμανση ηλεκτρονικών συσκευών και μερική αποσυμπίεση) προκύπτουν νέα ευρήματα που διευρύνουν τις έρευνες. Από στοιχεία που βρίσκονται σε γνώση της «Κ.Ε.», όσον αφορά τα αίτια της μερικής αποσυμπίεσης του αεροπλάνου προκύπτει ότι ένα νέο ερώτημα «βασανίζει» τώρα πια την επιτροπή διερεύνησης: Ο διακόπτης του συστήματος συμπίεσης καμπίνας (στο over head panel του αεροπλάνου) βρέθηκε αντί της κανονικής θέσης λειτουργίας του, που είναι το σημείο auto (αυτόματο), στη θέση manual (χειροκίνηση).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο διακόπτης στη θέση manual τοποθετείται είτε από τους τεχνικούς στο έδαφος, προκειμένου να ελέγξουν τη σωστή λειτουργία του συστήματος για τυχόν διαρροές, είτε, εν πτήσει, από τους χειριστές, όταν αυτοί αντιληφθούν τη μη σωστή λειτουργία του συστήματος συμπίεσης.

    Σε νορμάλ λειτουργία του αεροσκάφους, ο διακόπτης της συμπίεσης πρέπει να βρίσκεται στη θέση auto και η συμπίεση της καμπίνας γίνεται, τότε, με αυτόματο τρόπο. Στην περίπτωση μη καλής λειτουργίας στη θέση auto, δίδεται η δυνατότητα στους πιλότους να επαναφέρουν τη σωστή συμπίεση στο αεροσκάφος, τοποθετώντας τον διακόπτη στη θέση manual. «Φουσκώνοντας», δηλαδή, την καμπίνα, όταν εμφανίζεται under pressure (υποπίεση) και «ξεφουσκώνοντάς» την στην περίπτωση over pressure (υπερπίεση).

    Με δεδομένη την εκδοχή ότι οι χειριστές δεν αντελήφθησαν τη σταδιακή αποσυμπίεση του αεροσκάφους, ώστε να κάνουν εγκαίρως χρήση του συστήματος οξυγόνου ανάγκης και να αποφύγουν να πέσουν σε λιποθυμική κατάσταση, οι ειδικοί της επιτροπής διερεύνησης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον απίθανο οι ίδιοι οι πιλότοι να τοποθέτησαν τον διακόπτη συμπίεσης καμπίνας στη θέση manual!

    Εξάλλου, θα έδιναν μάλλον προτεραιότητα στο να βάλουν τις μάσκες οξυγόνου και κυρίως να κατέβουν γρήγορα το αεροσκάφος σε χαμηλότερο ύψος.

    Με αφορμή τα δημοσιεύματα για πιθανή διαρροή από τα λάστιχα στις πόρτες του αεροσκάφους, που διαπιστώθηκε στην προηγούμενη πτήση του κυπριακού Μπόινγκ, οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τις πιθανές παρεμβάσεις των τεχνικών εδάφους της "Ήλιος" στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, προκειμένου να αποκαταστήσουν την αναφερθείσα βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα να άφησαν μετά το πέρας των δικών τους ελέγχων το διακόπτη συμπίεσης καμπίνας στη θέση manual.

    Αυτό, σε συνδυασμό με ελλιπή έλεγχο από τους χειριστές, να η είναι η πλέον πιθανή αιτία της μερικής αποσυμπίεσης που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα.

    Ένα άλλο πρόβλημα, που επισημαίνει η εφημερίδα και που δεν έχει ακόμη βρει απάντηση και συνεχίζει να απασχολεί από την πρώτη στιγμή την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι γιατί ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου, που διέθετε πτυχίο πιλότου και αποδεδειγμένα είχε τις αισθήσεις του, συντηρούμενος με τις φορητές συσκευές οξυγόνου της καμπίνας επιβατών, δεν μπήκε πιο νωρίς στο πιλοτήριο να παράσχει βοήθεια στους χειριστές και, σε περίπτωση που αυτό ήταν αδύνατο, να προσπαθήσει να αναλάβει εκείνος τη διακυβέρνηση του αεροσκάφους.

    Το παράδοξο είναι, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" ότι παρά τη σχετική ανακοίνωση των ιατροδικαστών για ταυτοποίηση των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν στο πιλοτήριο με το γενετικό υλικό του φροντιστή, στην επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης προς τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη αποφεύγει να αναφερθεί ότι το άτομο, το οποίο και ο χειριστής του F16 παρατήρησε είκοσι λεπτά πριν από την πτώση να εμφανίζεται και να κάθεται στη θέση του κυβερνήτη ήταν ο Ανδρέας Προδρόμου.

    Σε αυτό ακριβώς το σημείο διίστανται και οι απόψεις ανάμεσα στον πιλότο του F16 και στην Επιτροπή Διερεύνησης: Ο πρώτος ισχυρίζεται ότι ο φροντιστής εμφανίστηκε στο κόκπιτ πριν σβήσουν οι κινητήρες, ενώ η επιτροπή πιστεύει ότι η είσοδός του στο πιλοτήριο έγινε μόλις τα τελευταία δέκα λεπτά πριν από την τραγική πρόσκρουση.

    Μια διαφωνία σημαντική, αφού με το σβήσιμο του ενός ή και των δύο κινητήρων διακόπτεται η τροφοδότηση με ηλεκτρική ισχύ στο μηχανισμό ασφάλισης της πόρτας, με αποτέλεσμα την αυτόματη απασφάλισή της.

    Ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου θεσπίστηκαν διαδικασίες που διασφαλίζουν την αποφυγή εισόδου τρομοκρατών στο πιλοτήριο. Αυτές σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά συστήματα (πληκτρολόγιο, κωδικοί κ.λπ.) που έχουν τοποθετηθεί στην πόρτα του πιλοτηρίου εμφανίζουν μια πολυπλοκότητα που απαιτεί ενημέρωση, απομνημόνευση κωδικών και τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών για να αποσφραγιστεί το κόκπιτ απ έξω. Ο Ανδρέας Προδρόμου δεν ήταν υπεύθυνος καμπίνας στην συγκεκριμένη πτήση και πιθανόν να μην γνώριζε τους κωδικούς πρόσβασης.

    Τα άλλα μέλη του πληρώματος και αυτά, προφανώς, δεν κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα, είτε λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζουν οι διαδικασίες, είτε επειδή η έλλειψη οξυγόνου τούς είχε περιορίσει τη σωστή λειτουργία της μνήμης και είχαν δυσκολίες να εκτελέσουν εργασίες που απαιτούν πνευματική ικανότητα και εγρήγορση. Τι θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο άτυχος φροντιστής είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του; Θα ήταν πιθανόν να είχε καταφέρει να συντονιστεί σε κάποια συχνότητα ή στη συχνότητα ανάγκης 121, προκειμένου να πάρει τις απαιτούμενες οδηγίες προσγείωσης από κάποιο σταθμό εδάφους ή από τους πιλότους των F16 που τον συνόδευαν.

    Η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα αποφανθεί για τα αίτια της συντριβής και όχι για την ύπαρξη τυχόν ευθυνών. Η Επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, την αντίστοιχη κυπριακή Eπιτροπή και στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ θα πάρει πληροφορίες και από μηχανικούς της εταιρείας "Ήλιος", με τους οποίους ο κυβερνήτης του αεροπλάνου είχε την τελευταία συνομιλία του, προτού το αεροπλάνο μείνει ακυβέρνητο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με το ημερολόγιο

    [02] Κοινωνία

    Προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου

    Αλλαγές στην εκπαίδευση

    28/8/2005 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής"

    Συνένωση σχολείων της περιφέρειας, με ορθολογικότερη κατανομή εκπαιδευτικών και μαθητών για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος, αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων από το 2006, αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά υπό προϋποθέσεις, καθώς και αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Η Υπουργός απαντώντας στις επικρίσεις για ελλείψεις, δεκαπέντε μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανέφερε ότι εφέτος θα εγκαινιαστούν δεκάδες καινούργια σχολεία, «καθώς επιταχύνθηκαν σημαντικά οι διαδικασίες» προκειμένου να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά το φαινόμενο της διπλοβάρδιας. Όσον αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών επισήμανε πως «ένας μεγάλος αριθμός διορισμένων δεν παρουσιάζονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς για διαφόρους λόγους» και πρόσθεσε ότι τα κενά που θα διαπιστωθούν με την έναρξη της χρονιάς θα καλυφθούν από αναπληρωτές.

    Χωρίς αιφνιδιασμούς

    Η κα Γιαννάκου αναφερομένη στην πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε συνένωση σχολείων τόνισε ότι "γίνεται μια προσπάθεια για ένα πιο ολοκληρωμένο και σωστό σχολείο", και επισήμανε πως "αποτελεί κοινή διαπίστωση το γεγονός ότι το επίπεδο της παρεχομένης εκπαίδευσης σε σχολεία 4-5 μαθητών δεν είναι το ενδεδειγμένο" καθώς "δεν μπορεί να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών". Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα σχολικά βιβλία, τα οποία, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σήμερα και πρόσθεσε ότι από τα 2003 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ανέθεσε τη συγγραφή νέων βιβλίων, τα περισσότερα από τα οποία αξιολογούνται ήδη και θα είναι έτοιμα να δοθούν στα σχολεία από το 2006.

    Όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η κα Γιαννάκου δήλωσε ότι το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να εξετάσει τις απόψεις, που εκφράζονται σε Πανεπιστήμια, στην ΟΛΜΕ και σε διάφορους εκπαιδευτικούς τομείς, πως οι εξετάσεις πρέπει να βγουν τελείως έξω από το Λύκειο, με την προϋπόθεση όμως ότι την ευθύνη για το αδιάβλητο θα εξακολουθήσει να την έχει το Υπουργείο. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα ισχύσουν για τους μαθητές που θα φοιτούν στην Α Λυκείου την χρονιά που θα οριστικοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.

    Τέλος, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το Υπουργείο προτείνει, όπως είπε η Υπουργός, "να θεσμοθετηθεί ένα είδος εξετάσεων πολλαπλών επιλογών τύπου ΑΣΕΠ, το οποίο είναι αντικειμενικό και αδιάβλητο, ώστε να μην υπάρξουν σχόλια περί δήθεν κομματικών επιλογών". Συγκεκριμένα, η πρόταση που πέρασε από το αρμόδιο τμήμα του ΕΣΥΠ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και την οποία η Υπουργός πρόκειται να στείλει μέχρι τέλος του μήνα σε όλα τα κόμματα, θέτει ένα πλαίσιο μορίων, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από τα κλασικά, δηλαδή μεταπτυχιακά, συνέντευξη, έτη διδασκαλίας στο σχολείο κλπ.

    [03] Ιράκ

    Χωρίς τη συμφωνία των Σουνιτών

    Έτοιμο το ιρακινό σχέδιο Συντάγματος

    28/8/2005 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2005 1:44:34 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπογράφηκε σήμερα η τελική εκδοχή του σχεδίου Συντάγματος του Ιράκ από τους Σιίτες και τους Κούρδους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών τόσο της Συντακτικής Επιτροπής, που αριθμεί 71 μέλη, όσο και της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, καθώς οι Σουνίτες, που απέρριψαν το προσχέδιο είχαν μποϋκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές. "Η τελική εκδοχή υπογράφηκε", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σιίτης Χαλέντ αλ-Ατίγια, μέλος της επιτροπής, γεγονός που επιβεβαίωσε ο συνάδελφός του Μονζέρ αλ-Φαντάλ, Άραβας που εξελέγη με το κουρδικό ψηφοδέλτιο. Η υπογραφή ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση του κειμένου από το Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει και εντός της ημέρας, δημιουργώντας το σκηνικό για μια πολιτική μάχη κατά το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, για το οποίο η Κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα αποδυνάμωνε την εξέγερση των Σουνιτών. Οι κύριες διαφωνίες της 15μελούς ομάδας των Σουνιτών της Συντακτικής Επιτροπής με το προσχέδιο αφορούν το ομοσπονδιακό καθεστώς στο Ιράκ, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτονόμηση των Σιιτών στο Νότο, όπως συμβαίνει με τους Κούρδους στο Βορρά, κάτι που θα έθετε, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους σε αυτές τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές. Μέσα στη μέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ανακοινωθέν της σουνιτικής πλευράς με αναλυτικούς τους λόγους της απόρριψης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Α - συμφωνία επί της αρχής

    [04] Κοινωνία

    Θεόφιλος για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    28/8/2005 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    "Όλα έχουν καταρρεύσει". Με αυτή τη φράση περιγράφει σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο κ. Θεόφιλος την κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο.

    Ο κ. Θεόφιλος εξηγεί ότι υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ότι ως πρώτη κίνηση ελήφθη δάνειο με την βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των ιερέων. Ταυτόχρονα όμως, διαπιστώνει ότι υπάρχει ηρεμία και ενότητα μεταξύ των μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητας και κυρίως ότι έχει εκλείψει η φοβία, που επικρατούσε κατά το παρελθόν.

    Ερωτηθεί για τον προκάτοχο του κ. Ειρηναίο, τον καλεί να αποχωρήσει ειρηνικά, "για να μην υποστεί τις συνέπειες που θα προκληθούν από την αναγνώριση της εκλογής νέου Πατριάρχη εκ μέρους των αρχών. Με την αναγνώριση, η ισραηλινή αστυνομία που του παρέχει προστασία αμέσως θα αποσυρθεί" σημειώνει.

    Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη "να αποκατασταθεί το κλονισμένο ηθικό κύρος και η αξιοπιστία του Πατριαρχείου. Ο κ. Θεόφιλος θεωρεί την κρίση απόρροια του γεγονότος ότι "πολλοί που παρεισέφρησαν στην Αδελφότητα συμπεριφέρονται ως πολιτικοί". "Οι κληρικοί είχαμε καταντήσει να λειτουργούμε ως πολιτικά πρόσωπα και νομίζω ότι αυτή η εικόνα πρέπει να εξαλειφθεί. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή διότι οι πολιτικές δυνάμεις μας παρασύρουν, εμάς τους κληρικούς, στη δική τους λογική" αναφέρει ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και υπογραμμίζει αυτό που προέχει είναι ότι "πρέπει να διατηρηθεί το εκκλησιαστικό πνεύμα".

    Στις άμεσες προτεραιότητες του ο κ Θεόφιλος τοποθετεί την αποκατάσταση των σχέσεων με τις αδελφές Εκκλησίες, "οι οποίες διασαλεύτηκαν και αυτό το γεγονός το προκάλεσε ο πρώην με την απρεπή συμπεριφορά του".

    Σε ό,τι αφορά τις φήμες περί κινδύνου αραβοποίησης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (και για τον ίδιο τον όρο "αραβοποίηση") τις απορρίπτει κατηγορηματικά: "το Πατριαρχείο είναι Πατριαρχείο και ανήκει σε όλους, είτε είναι Έλληνες, είτε είναι Άραβες. Αυτό το ποίμνιό μας, το αραβόφωνο, έχει μεγάλη ανάγκη το Πατριαρχείο".

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξεκίνησε "άγρια" ο Αντριάνο

    28/8/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Με το δεξί" ξεκίνησε η Ίντερ στην πρεμιέρα του Καμπιονάτο. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με τον Αντριάνο να ξεκινάει ορεξάτος τη σεζόν (έκανε χατ-τρικ), επικράτησε με 3-0 επί της Τρεβίζο στο «Μεάτσα» (εκτός αποστολής οι Καραγκούνης, Χούτος). Από την άλλη, "στραβοπάτημα" για τη Μίλαν, η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη εκτός έδρας με τη νεοφώτιστη Άσκολι, που βρέθηκε «από σπόντα» στη μεγάλη κατηγορία, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τορίνο και της υπόθεσης δωροδοκίας στην οποία ενεπλάκη η Τζένοα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα για την αντίπαλο του Άρη στο UEFA, επικρατώντας εκτός έδρας της Ρετζίνα με 3-0 ενώ η Σιένα με τον αειθαλή Ενρίκο Κιέζα να πετυχαίνει δύο γκολ, επικράτησε με 2-1 της Κάλιαρι. Τέλος, η Φιορεντίνα νίκησε την Σαμπτόρια με 2-1 ενώ η αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ Ουντινέζε, ξεκίνησε το Καμπιονάτο με νίκη επί της Έμπολι με 1-0. Σκόρερ της αναμέτρησης ο Μουντάρι. Η πρώτη αγωνιστική του ιταλικού Πρωταθλήματος ολοκληρώνεται το βράδυ με την Πρωταθλήτρια Γιουβέντους να αγωνίζεται με την Κιέβο.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ

    Ασκολι-Μίλαν 1-1

    58΄ Κουντίνι - 63΄ Σεβτσένκο

    Φιορεντίνα-Σαμπντόρια 2-1

    13΄ Φιόρε, 30΄ Τόνι (πεν) - 74΄ Ντιάνα

    Ιντερ-Τρεβίζο 3-0

    32΄, 68΄, 79΄ Αντριάνο

    Λάτσιο-Μεσίνα 1-0

    21΄ Πάντεφ

    Λιβόρνο-Λέτσε 2-1

    14΄ Λουκαρέλι, 48΄ Παλαντίνο - 39΄ Πινάρντι

    Πάρμα-Παλέρμο 1-1

    48΄ Μπρεσιάνο - 36΄ Τερλίτσι

    Ρετζίνα-Ρόμα 0-3

    30΄ Μανσίνι, 46΄ Ντε Ρόσι, 90΄+ Νοντά

    Σιένα-Κάλιαρι 2-1

    45΄(πεν), 58΄ Κιέζα - 10΄ Εσπόζιτο

    Ουντινέζε-Εμπολι 1-0

    30΄ Μουντάρι

    Γιουβέντους-Κιέβο 21:30

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Απώλεια" της Παρί

    28/8/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή του Σαμπιονά έχασε η Πάρι Σεν Ζερμαίν, η οποία υπέστη ήττα σοκ εντός έδρας από της Νις με 1-2 στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής. Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι πήραν το "τρίποντο" ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου με τέρμα του Μπαγκαγιόκο. Ο Παουλέτα στο 2` είχε ανοίξει το σκορ για την Παρί, ενώ στο 71` ισοφάρισε ο Τραορέ για τη Νις, η οποία μετά τη νίκη αυτή έφτασε τους οκτώ βαθμούς, δύο λιγότερους από την Σεν Ζερμέν, η οποία ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τις Λιόν (αγωνίζεται αύριο απέναντι στην Οσέρ) και Μπορντό (ισόπαλη 0-0 εκτός έδρας με την Στρασμπούρ). Στα υπόλοιπα, η Μαρσέιγ δεν κατάφερα για μία ακόμα αγωνιστική να κερδίσει, μένοντας στο 1-1 εντός έδρας με την Αζαξιό και έμεινε στον "πάτο" της βαθμολογίας. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού, Λιόν αγωνίζεται σήμερα με αντίπαλο την Οσέρ ενώ στο παιχνίδι που ολοκληρώνει την αγωνιστική, η Μονακό υποδέχεται τη Λάνς.

    Τα αποτελέσματα

    Λιλ-Τουλούζ 0-0

    Μαρσέιγ-Αζαξιό 1-1

    60` Χιμένες / 88`-πέναλτι Σαϊφί

    Ναντ-Μετς 0-0

    Στρασμπούρ-Μπορντό 0-0

    Λε Μαν-Τρουά 1-0

    42` Τομάς

    Νανσί-Ρεν 6-0

    15`, 31`, 71`-πέναλτι Κρουπί, 35`-αυτογκόλ Ροσά, +45` Ντιακχάτ,

    85` Πιγκρενιέρ

    Παρί Σεν Ζερμέν-Νις 1-2

    2` Παουλέτα / 71` Τραορέ, 89` Μπαγκαγιόκο

    Σεντ Ετιέν-Σοσό 0-0

    Μονακό-Λανς 28/8

    Οσέρ-Λιόν 28/8

    Βαθμολογία (σε 5 αγώνες)

    Λιόν 10-4αγ.

    Παρί ΣΖ 10

    Μπορντό 10

    Λανς 9-4αγ.

    Λε Μαν 8

    Ναντ 8

    Νις 8

    Οσέρ 7-4αγ.

    Αζαξιό 7

    Σεντ Ετιέν 7

    Μονακό 6-4αγ.

    Λιλ 6

    Τρουά 6

    Σοσό 5

    Τουλούζ 5

    Νανσί 3

    Στρασμπουρ 3

    Μετζ 3

    Ρεν 3

    Μαρσέιγ 2

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξεκίνησε με "μηδέν" η "Μπάρτσα"

    28/8/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο της "τρίποντο" η Μπαρτσελόνα, στη έναρξη της Πριμέρα Ντιβισιόν. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στην πρεμιέρα του Ισπανικού πρωταθλήματος, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Αλαβές στο «Μεντιθορόσα». Οι "μπλαουγκράνα" έχασαν πολλές ευκαιρίες, έχοντας δοκάρια με τον Ετό και τον Ροναλντίνιο, όμως δεν κατάφερε να "βάλει τη μπάλα στο πλεκτό". Και οι γηπεδούχοι όμως, έχασαν κάποιες ευκαιρίες, με κυριότερη αυτή του 74ου λεπτού όταν ο Εντού Αλόνσο σημάδεψε το δοκάρι του Βίκτορ Βαλντέζ. Στα δύο παιχνίδια του Σαββάτου, Η Βαλένθια ξεκίνησε με το "δεξί" αφού νίκησε τη Ρεάλ Μπέτις με 1-0 και σκόρερ τον Αϊμάρ, ενώ ποδαρικό με νίκη έκανε και η Ρεάλ Σοσιεδάδ που επικράτησε εντός έδρας της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-0.

    Τα αποτελέσματα

    Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σοσιεδάδ 3-0

    (47` Γιέστε, 51` Λορέντε, 81` Πριέτο)

    Αλαβές-Μπαρτσελόνα 0-0

    Βαλένθια-Μπέτις 1-0

    (53` Πάμπλο Αϊμάρ)

    Ατλέτικο Μαδρίτης-Σαραγόσα 28/8

    Θέλτα Βίγκο-Μάλαγα 28/8

    Οσασούνα-Βιγιαρεάλ 28/8

    Εσπανιόλ-Χετάφε 28/8

    Μαγιόρκα-Λα Κορούνια 28/8

    Σεβίλη-Σανταντέρ 28/8

    Κάντιθ-Ρεάλ Μαδρίτης 28/8

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χάνει τον Σοάρεζ

    28/8/2005 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Απών από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α Εθνικής της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, θα είναι ο Αλεσάντρο Σοάρεζ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της "Ένωσης" δεν κατάφερε να βγάλει το προπονητικό πρόγραμμα (γυμνάσθηκε για ένα διάστημα και αποχώρησε) και τέθηκε εκτός αποστολής για τον αυριανό αγώνα. Στα καλά νέα για τον Φερνάντο Σάντος, είναι πως ο Αλεξόπουλος Αλεξόπουλος ακολούθησε μεν ατομικό πρόγραμμα, αλλά συμπεριελήφθη στην αποστολή που ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σάντος και την οποία αποτελούν οι Σορεντίνο, Αραμπατζής, Μόρας, Αλεξόπουλος, Γεωργέας, Τσάνκο, Ιβιτς, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Κόντης, Κρασσάς, Κυριακίδης, Λάκης, Μάλμπασα, Μπούρμπος, Πλιάτσικας, Σέζαρ, Βενλίνσκι και Σαπάνης.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ζαγοράκης: "Θα παλέψουμε περισσότερο"

    28/8/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά τον αγώνα με τη Skoda Ξάνθη και την ήττα του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης μίλησε στους συμπαίκτες του. Δεν ήταν τόσο η ήττα, όσο το γεγονός πως συνδυάστηκε με πολύ μέτρια εμφάνιση, και για αυτό ο οαρχηγός της ομάδας θέλει θέλησε να ηρεμίσει τους συμπαίκτες του.Ο "κάπτεν" του "δικεφάλου του Βορρά" τόνισε μεταξύ άλλων πως "δεν χάθηκε τίποτα και δεν σκύβουμε το κεφάλι μας. Θα παλέψουμε περισσότερο στην συνέχεια, αρκεί αυτό το αποτέλεσμα να μην μας πάρει από κάτω", θέλοντας να τονώσει το ηθικό της ομάδας εν όψει της συνέχειας.

    "Θα βελτιωθούμε"

    Πολλά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία και ασύνδετοι στη μεσαία γραμμή, ήταν αυτά που είδε ο Νίκος Καραγεωργίου και για αυτό τόνισε πως στη συνέχεια θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα. Στα υπόλοιπα, ο Χρήστος Καρυπίδης

    επέστρεψε με διάστρεμμα ποδοκνημικής και με την σύσταση του γιατρού της ομάδας για αποχή από τις προπονήσεις στις επόμενες μέρες. Κατόπιν αυτού, ο Σερραίος αμυντικός είναι αβέβαιο αν θα αγωνιστεί στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας του κατά του Ατρομήτου στην Τούμπα.

    Στην Ουκρανία ο Καραγεωργίου

    Για την Ουκρανία έφυγαν σήμερα ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Νίκος Καραγεωργίου, και ο συνεργάτης του και σκάουτερ της ομάδας, Κώστας Ιωσηφίδης, ώστε να "κατασκοπεύσουν" την αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA, Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Ο Έλληνας προπονητής θα παρακολουθήσει την αναμέτρηση της ουκρανικής ομάδας με τη Ντιναμό Κιέβου στην έδρα της τελευταίας και θα πάρει μία πρώτη γεύση για τους αντιπάλους του. Οι δυο τεχνικοί θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη.

    [10] Μπάσκετ

    Πήρε το τουρνουά η Εθνική

    28/8/2005 5:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2005 6:52:05 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έχοντας σε πολύ καλή μέρα τον Λάζαρο Παπαδόπουλο (15 πόντοι) και παίζοντας πολύ καλή άμυνα ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική Ελλάδας των Ανδρών νίκησε την οικοδέσποινα Γερμανία και πήρε την πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά του Μπράουνσβαϊγκ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ολοκλήρωσε με τρεις νίκες το τουρνουά και παράλληλα έδειξε πως βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό επίπεδο λίγο πριν την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει στη Σερβία/Μαυροβούνιο το Σεπτέμβριο.

    Τα δεκάλεπτα: 13-13, 30-28, 44-43, 57-66

    Άμυνα-γρανίτη

    Η νίκη της Εθνική μας επί της Γερμανίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολύ καλή άμυνα της. Το μόνο "αγκάθι" στην άμυνα, κάτι που όμως δεν πλήρωσε η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, ήταν η παρουσία του ΝΒΑer Ντιρκ Νοβίτσκι, που πέτυχε 30 πόντους. Κατά τα λοιπά, όλοι η υπόλοιπη Εθνική Γερμανίας πέτυχε συνολικά 27 πόντους και αυτό ήταν που μέτρησε στην άμυνα της Ελλάδας και την κατάκτηση του τουρνουά.

    Πάντως, η Εθνική έδειξε σημάδια αδυναμίας στην επίθεση για τριάντα λεπτά, όταν και οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ. Στην τελευταία περίοδο η Εθνική μας ομάδα, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη να μπαίνουν στο παρκέ και έδωσαν πιο επιθετικό τόνο και γρήγορο ρυθμό, άρχισε να "πατάει γκάζι" και να ξεφεύγει στο σκορ. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Μιχάλη Κακιούζη, ο οποίος πέτυχε καθοριστικά καλάθια. Έτσι, η Εθνική μας, η οποία άφησε άποντους τους γερμανούς για πέντε λεπτά, πήρε τη νίκη και κατέκτησε το τουρνουά.

    Οι συνθέσεις:

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκριν, Πέσιτς 6 (2), Ρόλερ 3 (1), Αριγκμπάμπου 1, Νοβίτσκι 30 (3), Μάρας 2, Χέρμπερ 3 (1), Γκάρετ 3, Σούλτς 5 (1), Γιάγκλα, Βούχερερ 4.

    ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 6, Σπανούλης 3 (1), Ζήσης 5, Φώτσης, Χατζηβρέττας 4, Ντικούδης 12, Τσαρτσαρής 4 (1), Διαμαντίδης 8, Παπαδόπουλος 15, Κακιούζης 9 (2).

    ** Ο Παναγιώτης Γιαννάκης άφησε εκτός 12αδας του Παπανικολάου, Κόμματο, ενώ δεν χρησιμοποίησε καθόλου τους Μπουρούση, Παπαμακάριο.

    [11] Θαλάσιο σκι: Ασταμάτητη η Ανδριοπούλου

    28/8/2005 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο για την Αγγελική Ανδριοπούλου. Αυτή τη φορά η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε το χρυσό στον γνωστό διεθνή αγώνα άλματος Norway Jump Challenge που έγινε στο Ένεμπακ της Νορβηγίας. Η Αγγελική Ανδριοπούλου ήταν πρώτη με επίδοση 49,80μ. ενώ ακόμα ένα μετάλλιο για την Ελλάδα ήρθε από την Μαρία Βιμπρανιέτσοβα, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Δεύτερη κατετάγη η Γιούνε Φλαντμποργκ (Δανία) με 47,10μ. Η επόμενη δοκιμασία της Αγγελικής Ανδριοπούλου είναι το US Open που γίνεται 9-11 Σεπτεμβρίου στη Φλόριντα.

    [12] Κοινωνία

    Ο δακτύλιος επιστρέφει

    28/8/2005 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μαζικά επιστρέφουν σήμερα οι τελευταίοι εκδρομείς του Αυγούστου και μαζί τους ο δακτύλιος. Από τη Δευτέρα λοιπόν τα μονά και τα ζυγά μπαίνουν στη σειρά τους με τη βοήθεια του γνωστού μας δακτυλίου που θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 07.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ και τις Παρασκευές από τις 07.00 το πρωί έως τις 15.00 μετά το μεσημέρι. Και για όσους ποιούνται την νήσσαν το πρόστιμο θα είναι 166 ευρώ.

    Εξάλλου, η ισχύς των υφιστάμενων αδειών κυκλοφορίας στο δακτύλιο παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράταση για τις άδειες δακτυλίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 August 2005 - 16:54:13 UTC