Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόλαση φωτιάς στην Πρέβεζα
  • [02] Το email "γέρασε"
  • [03] Αναίμακτο διπλό χτύπημα
  • [04] Ελεύθεροι οι υπαλληλοι του ΟΗΕ
  • [05] Η Εσπανιόλ θέλει Σαβιόλα
  • [06] Δύο Αργεντινοί στον Ακράτητο
  • [07] Επιτυχημένο τεστ για Ηρακλή
  • [08] Πανελλήνιο στα 4Χ200
  • [09] Η Ελλάδα εύχεται στον Μίκη
  • [10] "Δον Κιχώτης" στο Λαύριο
  • [11] Δύο ακόμη φιλικά για Ολυμπιακό
  • [12] Ξεσπάθωσε ο Πατριάρχης

    [01] Κοινωνία

    Εκκενώθηκαν κάμπινγκ και σπίτια

    Κόλαση φωτιάς στην Πρέβεζα

    29/7/2005 8:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2005 11:37:46 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μονολίθι της Πρέβεζας, κοντά στην αρχαία Νικόπολη. Από την φωτιά, που κατακαίει βοσκοτόπους, χορτολιβαδική και δασική έκταση, κινδύνευσαν παραθεριστές, αφού οι φλόγες έφθασαν κοντά στα δύο κάμπινγκ της περιοχής, τα οποία εκκενώθηκαν άμεσα. Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μήκος μεγαλύτερο των 5,5 χιλιομέτρων και συνεχίζει, με σύμμαχό της τον ισχυρό άνεμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ορισμένα σπίτια θα κινδυνεύσουν αν η φωτιά δεν τεθεί εγκαίρως υπό έλεγχο. Μάλιστα, στο χωριό Κανάλι, πολλά σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία. Στο έργο της κατάσβεσης, που δυσχεραίνεται λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, παίρνουν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, σταμάτησαν τις ρίψεις νερού τρία αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ" και ένα ελικόπτερο. Στο μεταξύ, μέτωπο φωτιάς έχει εκδηλωθεί και στην δασική περιοχή Σκλαβούνα της Σαμοθράκης, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκοδάσος του νομού Αχαΐας, κοντά στα χωριά Χιόνα, Μιτόπολη και Κόμη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όλα δείχνουν εμπρησμό

    [02] Τεχνολογία

    Κερδίζουν έδαφος οι messengers

    Το email "γέρασε"

    29/7/2005 10:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ενδιαφέροντα ευρήματα για το μέλλον του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φέρνει στο φως μια έρευνα μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το email είναι ο προτιμώμενος τρόπος online επικοινωνίας από χρήστες μεγάλης ηλικίας, ενώ οι νεαροί κυβερνοναύτες προτιμούν τους messengers (όπως οι Yahoo!, MSN, AOL και το ελληνικό PIM) για την ανταλλαγή μηνυμάτων και αρχείων σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η έρευνα του μη κυβερνητικού οργανισμού Pew, οι χρήστες του Διαδικτύου μεταξύ των 12 και 17 ετών χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την επικοινωνία τους με γονείς και φορείς, όπως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ για τις μεταξύ τους online συζητήσεις χρησιμοποιούν κάποιον messenger (IΜ). Όπως όλα δείχνουν, οι messengers είναι κάτι σαν την μόδα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην χρήση της γλώσσας. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 22% των μεταδόσεων μέσω IM είναι μονολεκτικές, με τις συντμήσεις, τα ακρωνύμια και τα εικονίδια να κυριαρχούν στους online διαλόγους.

    Ο νέος είναι ωραίος

    Σύμφωνα με την έρευνα της Pew, το 90% των νεαρών κυβερνοναυτών χρησιμοποιούν το "παραδοσιακό" e-mail, τον αρχαιότερο τρόπο επικοινωνίας στο Ίντερνετ. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις χρησιμοποιούν ταυτόχρονα κάποιον ΙΜ, ενώ το ανάλογο ποσοστό στους μεγαλύτερους σε ηλικίας χρήστες του Διαδικτύου είναι μόλις 42%.

    Παράλληλα, οι messengers φαίνεται πως είναι εθιστικοί. Σχεδόν οι μισοί από τους 1.000 ερωτηθέντες νεαρής ηλικίας δήλωσαν πως χρησιμοποιούν IM καθημερινά, με την συντριπτική πλειοψηφία να μιλά μέσω messengers περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως.

    Όπως καταδεικνύει η έρευνα της Pew, η "μαγεία" ενός ΙΜ για τους νέους κρύβεται στην ταυτόχρονη ανταλλαγή links και αρχείων εικόνας, ήχου και βίντεο, καθώς και στα λεγόμενα emoticons, τις "φατσούλες" που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν κάποιο συναίσθημα. Όσο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες; Λιγοστοί δήλωσαν πως ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν κάποιες από αυτές τις δυνατότητες των messengers.

    "Καμπανάκι" για την γλώσσα

    Κι ενώ οι messengers φαίνεται πως κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις καρδιές των απανταχού κυβερνοναυτών, κάποιοι ανησυχούν για την χρήση της γλώσσας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένας ΙΜ καταστρέφει την ικανότητα ορθής διατύπωσης των σκέψεων, γεμίζοντας τον λόγο με ακρωνύμια, μισές φράσεις και εικονίδια.

    Οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον δικαιολογημένοι, αν ληφθεί υπόψη μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανίδας γλωσσολόγου Naomi Baron. Σύμφωνα με αυτή, στις συνομιλίες μέσω messengers κυριαρχούν οι συντμήσεις, με το k, έναντι του γνωστού ok, να κρατά τα ηνία.

    Παράλληλα, ευρέως χρησιμοποιούνται και τα ακρωνύμια, που στο σύνολό τους φθάνουν τα 90 και έχουν επικεφαλής το lol, από το αγγλικό laugh out loud, που χρησιμοποιείται όταν ο συνομιλητής θέλει να δείξει ότι γελάει πολύ. Συχνή είναι επίσης και η χρήση emoticons, κατηγορία στην οποία κυριαρχούν 49 εικονίδια.

    Τέλος, το 70% των ερωτηθέντων ασχολείται και με άλλα πράγματα την ώρα που μιλάει μέσω ΙΜ, ενώ οι άνδρες έρχονται πρώτοι στο διαδικτυακό κουτσομπολιό, καθώς κρατούν για περισσότερη ώρα ενεργή μια online συνομιλία.

    [03] Κόσμος

    Αναίμακτο διπλό χτύπημα

    29/7/2005 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε ώρα αιχμής σε ισάριθμούς ισπανικούς αυτοκινητοδρόμους. Την ώρα που οι εκδρομείς του Αυγούστου συνωστίζονταν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας εγκαταλείποντας τα μεγάλα αστικά κέντρα για τις διακοπές τους, άγνωστος άγνωστος άνδρας προειδοποιούσε για την ύπαρξη των βομβών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για λογαριασμό της ΕΤΑ με τηλεφώνημά του στη βασκική εφημερίδα "Gara".

    Οι αρχές είχαν στη διάθεση τους μία ώρα για να προλάβουν τα χειρότερα. Αμέσως διακόπηκε η κυκλοφορία στο 75 χλμ της εθνικής οδού Α-5 στο ύψος της Μακέδα κοντά στο Τολέδο και στο 132ο χλμ της οδού Α-4 στο Πουέρτο Λάπιθε κοντά στη Θιουδάδ Ρέαλ. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μόλις πέντε λεπτών, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η μία οδός, μισή ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία ενώ η άλλη παρέμεινε κλειστή για περαιτέρω έρευνες.

    [04] Μ. Ανατολή

    Λίγες ώρες μετά την απαγωγή τους

    Ελεύθεροι οι υπαλληλοι του ΟΗΕ

    29/7/2005 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο υπαλλήλων του ΟΗΕ, μίας Αυστραλής και ενός Παλαιστινίου, οι οποίοι απήχθησαν από μασκοφόρους μπροστά από ξενοδοχείο στην πόλη της Γάζας. Λίγες ώρες μετά αφέθησαν ελεύθεροι. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην κατοικία του στη Γάζα. Εκ μέρους των απαγωγέων, ένας άνδρας, διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε μετά από συνάντηση που είχαν οι δράστες με τον Ρασίντ Άμπου Σμπακ, τον επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Εσπανιόλ θέλει Σαβιόλα

    29/7/2005 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο ίδιος ο Χαβιέρ Σαβιόλα μπορεί να μην έχει εκφραστεί ακόμη για το που θέλει να αγωνιστεί, ωστόσο ο αθλητικός διευθυντής της Εσπανιόλ, μίλησε εξ ονόματός του και τόνισε πως ο Αργεντίνος θέλει να πάει εκεί. "Μας είπε ότι θα ήθελε πολύ να έρθει σε μας και να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο αξιωματούχος του ισπανικού συλλόγου, που συμπλήρωσε ότι η ομάδα του δεν είναι διατεθειμένη να υπερβεί τον προϋπολογισμό της για να αποκτήσει τον Αργεντινό επιθετικό. Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο 23χρονος άσος ζητά 3.8 εκ. ευρώ για ένα χρόνο συνεργασίας, ποσό που δύσκολα θα καλύψει η Εσπανιόλ.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύο Αργεντινοί στον Ακράτητο

    29/7/2005 11:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε δύο ακόμη μεταγραφές προχώρησε ο Ακράτητος, αυτή τη φορά από την Αργεντινή. Σήμερα ανακοίνωσε την απόκτηση του Λούκας Ντε Φραντσέσκο και του Χοσέ Σαντιάγκο Ντος Ρέις. Ο πρώτος αγωνιζόταν στην Καβάλα τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ ο δεύτερος αγωνιζόταν πέρυσι στη Λα Πλάτα. Και οι δύο πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια υπέγραψαν συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια. Αμέσως μετά, αναχώρησαν για το Τρέντο της Ιταλίας, προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή και να ξεκινήσουν προετοιμασία. Η συμφωνία μεταξύ της Καβάλας και του Ακράτητου, προέβλεπε να δοθούν και ανταλλάγματα και έτσι ο ΑΟΚ πήρε έξι παίκτες, οι οποίοι είναι οι Γιάννης Παρασίδης, Θωμάς Μπιμπίρης, Βασίλης Σκαρλάτος, Κώστας Αποστολάκης, Δημήτρης Διαμαντής και Κώστας Παπαδόπουλος. Ο Λούκας Ντε Φραντσέσκο είναι 24 ετών και αγωνίζεται στην επίθεση, ενώ ο Χοσέ Σαντιάγκο Ντος Ρέις είναι 25 ετών και αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιτυχημένο τεστ για Ηρακλή

    29/7/2005 11:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον Γκάρμπα Λαβάλ να συμμετέχει για πρώτη φορά σε αγωνιστική του υποχρέωση, ο Ηρακλής επικράτησε απόψε, στο τρίτο κατά σειρά φιλικό του τεστ επί ολλανδικού εδάφους, με 4-1 επί της Εμεν (ομάδα δεύτερης κατηγορίας του ολλανδικού πρωταθλήματος). Ο Νιγηριανός, μάλιστα, ήταν ο σκόρερ του πρώτου τέρματος του «Γηραιού» στο 19ο. Ο Παπαποστόλου στο 60ό, ο Διαμαντίδης στο 70ό και ο Λαγός στο 90ό σημείωσαν τα υπόλοιπα γκολ των «κυανόλευκων», ενώ οι Ολλανδοί σκόραραν στο 69ο με τον Λέφερινκ. Για τον Ηρακλή δεν αγωνίστηκαν στο παιχνίδι οι Αμπάρης, Κελπέκης, Γεωργιάδης και ο Παντελής Καπετάνος. Ο τελευταίος για προληπτικούς λόγους ανάπαυσης.

    Οι συνθέσεις:

    EMEN: Βέστεροπ, Τιλς, Βίνγκερ, Τεφρέντεν, Κάρεμαν, Βόλτερς, Βέσελς, Βαλέεφ (Ουκρανός διεθνής), Ελ Χαλίφι (Μαροκινός διεθνής), Φαν Ντικ, Λέφερινκ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι Βέστερφελντ, Πρίνσεν, Χουϊζίνγκα, Ρέις, Κάμπς, Μπόσμαν.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης (62΄ Μπαντής), Κατσαμπής, Σεγκιρί (46΄ Παπαζαχαρίας) , Στεφανής (46΄ Περπερίδης), Σνάουτσνερ (39΄ Δρούγας), Λαβάλ (55΄ Ιωάννου), Πρίττας (55΄ Διαμαντίδης), Πουρσανίδης (72΄ Σουλίδης), Επαλέ (72΄ Κ. Καπετάνος), Μουράτι (46΄ Λαγός), Παπαποστόλου (72΄ Φορτούζι).

    [08] Πανελλήνιο στα 4Χ200

    29/7/2005 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε η ελληνική ομάδα 4Χ200μ. ελεύθερο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ. Η εθνική, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Ζήσιμο, Απόστολο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Μαγγανά και Νίκο Ξυλούρη (κατά σειρά που αγωνίστηκαν) πήραν την πρώτη θέση στην 1η προκριματική σειρά, συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 7:16.57. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ήταν 7:19.71. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα, που ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση στον βραδινό τελικό, άφησε πίσω της την πολύ ισχυρή Ιταλία και τη Ρωσία.

    Απογοήτευσε ο Δρυμωνάκος

    Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση του Γιάννη Δρυμωνάκου στα προκριματικά των 100μ. πεταλούδα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ. Ο Έλληνας κολυμβητής συμμετείχε στην 7η σειρά (από τις 12 που έγιναν συνολικά), όπου κατετάγη έβδομος με χρόνο 58.33. Έμεινε μόλις 59ος στην γενική κατάταξη (συμμετείχαν 87 αθλητές) και φυσικά αποκλείστηκε από τα ημιτελικά που θα γίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο πρωταθλητής μας, που συμμετείχε στον τελικό των 200μ. πεταλούδα, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον του στα 400μ. μικτή ατομική, όπου έχει πολλές πιθανότητες διάκρισης, καθώς έχει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Αμερικανός Ιαν Κρόκερ, με 51.19, ακολουθούμενος από τον συμπατριώτη του Μάικλ Φελπς (52.32).

    Πέμπτη η Εθνική γυναικών

    Την 5η θέση κατέλαβε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο τουρνούα με νίκη 10-8 επί της Αυστραλίας στην παράταση, σε αγώνα κατάταξης και ισοφάρισε την καλύτερη εμφάνιση της ιστορίας της στη διοργάνωση, καθώς πέμπτη είχε τερματίσει και το 1998 στο Περθ. Ο κανονικός αγώνας τελείωσε 8-8, με τις Αυστραλές να ισοφαρίζουν 4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα σε επτά παιχνίδια γνώρισε μόλις μία ήττα και μάλιστα στην παράταση, αυτή όμως ήταν καθοριστική, αφού ήρθε στον προημιτελικά απέναντι στον Καναδά.

    Τα επτάλεπτα: 3-1, 1-2, 2-2, 2-3

    Τρίλεπτα παράτασης: 1-0, 1-0

    Τα γκολ:

    ΕΛΛΑΔΑ: Ρουμπέση 4, Οικονομοπούλου 2, Μωραϊτίδου 2, Μαυρέλου 1, Κοζομπόλη 1

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Νόργουντ 2, Γκόφερς 2, Γκίντερ 2, Ρίπον 1, Ντάγκλας 1.

    [09] Πολιτισμός

    80 χρόνια από τη γέννησή του

    Η Ελλάδα εύχεται στον Μίκη

    29/7/2005 10:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με πλήθος εκδηλώσεων η Ελλάδα τιμά τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την αφορμή της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από τη γέννησή του. Από το Ηρώδειο ως την Κρήτη, την Καστοριά και την Κύπρο, οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη τους στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε στον κ. Θεοδωράκη τις ευχές του για τα γενέθλιά του μαζί με ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο "Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα", με κείμενα του Αντώνη Καρκαγιάννη και του Γιώργου Χουρμουζιάδη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, στην αφιέρωσή του έγραψε "Αγαπητέ Μίκη, σου εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά, χαρούμενα και δημιουργικά. Με αγάπη και εκτίμηση Κ. Καραμανλής". Την ημέρα των γενεθλίων του ο αγαπητός μουσικοσυνθέτης πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε προς τιμήν του η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

    Εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη

    Προς τιμήν των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζει στο Ηρώδειο το μπαλέτο Ζορμπάς, με τη μουσική του μεγάλου συνθέτη, με το μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Ουγγαρίας.

    Ο Δήμος Νεστορίου Καστοριάς οργάνωσε εκδήλωση στις παρυφές του Γράμμου.

    Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συναυλία με το γνωστό έργο του Έλληνα συνθέτη "Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού", το οποίο θα ακουστεί σε μία περιοχή όπως ο Γράμμος, που συνδέθηκε με τον εμφύλιο πόλεμο. Επίσης, η ηθοποιός Φωτεινή Χαραλαμπίδου ανέγνωσε κείμενα και ο Δημήτρης Μπάσης ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ "Το ταξίδι του Μίκη" από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λογοθέτη και "Το χρέος" για τη ζωή και το έργο του.

    Στην Κύπρο , στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη, που προκήρυξε το ΡΙΚ τελέστηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Νίκης Τυπάλδου με θέμα "Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του". Την έκθεση προλόγισε η Μαρία Φαραντούρη, ενώ τα εγκαίνια τέλεσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Ιδιαίτερες οι εκδηλώσεις στην Κρήτη

    Σήμερα έγινε η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Μίκης Θεοδωράκης Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός " το οποίο θα πραγματοποιηθεί ως τις 31 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Στην έναρξη του Συνεδρίου παρευρέθησαν προσωπικότητες από την πολιτική και την κοινωνική ζωή καθώς και πλήθος κόσμου.

    Επίσης, οι συγχωριανοί του είχαν την ευκαιρία να τον τιμήσουν με ένα μεγάλο Κρητικό γλέντι στην πλατεία του Γαλατά Χανίων, απ΄ όπου κατάγεται.

    Στις 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη θα διοργανωθεί μεγάλη συναυλία στο Εθνικό Στάδιο Χανίων με το γενικό τίτλο "Ελάτε να γιορτάσουμε το Μίκη ". Η συναυλία θα δοθεί από την Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και σολίστ τους Γιώργο Νταλάρα , Νένα Βενετσάνου , Σόνια Θεοδωρίδου, Δημήτρη Μπάση, Γιώργο Θεοδωράκη. Διαβάζει ο Γιώργος Κιμούλης.

    Πριν από την συναυλία και μπροστά στους χιλιάδες φίλους του Μίκη οι οποίοι θα βρίσκονται στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, Ρωσική αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα του απονείμει το Βραβείο "Διάλογος των πολιτισμών " του ρωσικού μη κυβερνητικού ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου και του Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας .

    Την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα ξεκινάει στο Μεγάλο Αρσενάλι έκθεση με θέμα "Μίκης Θεοδωράκης, 80 Χρόνια " με φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τα αρχεία του ιδίου και της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη".

    Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θα ανακηρύξει τον Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

    Σχετικά Links: http://www.mikis-crete.gr

    [10] Πολιτισμός

    "Δον Κιχώτης" στο Λαύριο

    29/7/2005 9:37:00 μμ

    Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας έρχεται στο Ανοιχτό Θέατρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου το Σάββατο 30 Ιουλίου 2005, για μία και μόνη παράσταση του έργου "Δον Κιχώτη", ένα από τα πιο γνωστά έργα του Θερβάντες. Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του Grand Moscow Classical Ballet και είναι η μοναδική παράσταση που θα δoθεί σε ολόκληρη την Αττική.

    Το Grand Moscow Classical Ballet είναι ένα από τα πιο φημισμένα μπαλέτα της Ρωσίας με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό του, και βρίσκεται στην ίδια σειρά παγκόσμιας κατάταξης με το θέατρο Μπολσόϊ της Μόσχας. Ταυτόχρονα, κατέχει τον τίτλο "Ακαδημαϊκό Θέατρο", τον υψηλότερο καλλιτεχνικό τίτλο θεάτρου στη Ρωσία και κάθε χρόνο δίνει πολλές παραστάσεις μπαλέτου στο Παλάτι του Κρεμλίνου της Μόσχας και στο εξωτερικό στις καλύτερες σκηνές του κόσμου.

    Φέτος λοιπόν, το ιστορικό αυτό σύνολο, φέρνει στην Ελλάδα το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», σε μία κλασική χορογραφία, πρωτοποριακά εμπλουτισμένη με δραματικά στοιχεία, δυναμικούς ισπανικούς χορούς, πάθος και ρομαντισμό, ασκώντας μοναδική γοητεία στο κοινό και συνδυάζοντας την κλασική παράδοση με σύγχρονα στοιχεία. Η επιλογή του έργου συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από την ημερομηνία συγγραφής τους λογοτεχνικού αυτού αριστουργήματος, που όπως κάθε κλασσικό έργο έχει μια διαχρονική αξία και είναι πάντα επίκαιρο.

    Ώρα έναρξης της παράστασης : 21.30

    Προπώληση εισιτηρίων από : 18 Ιουλίου 2005

    Τόπος διάθεσης εισιτηρίων :

    1. Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου-Βίλλα Σερπιέρι

    2. ΖΙΤΑ Event Management - 1o χλμ Παιανίας Μαρκοπούλου (απέναντι από το Α κτίριο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ)

    3. Στα ταμεία του Ανοιχτού Θεάτρου την ημέρα της παράστασης

    Τηλέφωνα πληροφοριών : 22920 69184, 210 6640336-8

    Τιμές Εισιτηρίων : 25,00 ευρώ

    15,00 ευρώ για παιδιά έως 12 ετών

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύο ακόμη φιλικά για Ολυμπιακό

    29/7/2005 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Άλλα δύο τεστ θα έχει στην διάθεσή του ο Τρόντ Σόλιντ στο "χτίσιμο" του φετινού Ολυμπιακού, καθώς την Κυριακή στις 7 μ.μ. οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν την Ροντέκα Μπρέσια και την Δευτέρα την ίδια ώρα, τον Απόλλωνα Λεμεσού. Σήμερα, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού γυμνάστηκαν δύο φορές. Το πρωί στις 10 και το απόγευμα στις 5. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Ντ΄Ακόλ, λόγω ενός χτυπήματος που έχει δεχθεί στο πόδι (δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό) και ο Κυριάκος, που αισθάνεται ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο (δεν εμπνέουν ανησυχία). Θεραπεία και ατομική προπόνηση έκανε ο Πάντος, ο οποίος είναι πολύ πιθανό αύριο να μπει στο κανονικό πρόγραμμα.

    [12] Κοινωνία

    Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία

    Ξεσπάθωσε ο Πατριάρχης

    29/7/2005 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να σχολιάσει την τουρκική διοίκηση και τη νοοτροπία της γείτονος έναντι των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και του Ελληνισμού. Το ξέσπασμα του κ. Βαρθολομαίου έγινε κατά την τελετή των εγκαινίων καλοκαιρινής κατασκήνωσης στη νήσο Πρώτη των Πριγκιποννήσων, που ξεκίνησε με καθυστέρηση ενός μηνός εξαιτίας προσκομμάτων της τουρκικής διοίκησης. "Εάν όντως θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, όχι μόνον να κάνουμε μερικές μεταρρυθμίσεις και μερικούς καινούριους νόμους, οι οποίοι άλλοτε εφαρμόζονται και άλλοτε δεν εφαρμόζονται". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να δημιουργεί προβλήματα, αλλά διεκδικεί τα δικαιώματά του από το τουρκικό κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν είμεθα ξένοι σ αυτόν τον τόπον".

    Όσον αφορά για την άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης, η οποία ακόμα δεν έχει δοθεί, ο κ. Βαρθολομαίος αναρωτήθηκε, "τι κέρδισε το Κράτος, που έχασαν τα παιδάκια μας όλον τον Ιούλιο από τις διακοπές τους;" και συνέχισε λέγοντας "τι κερδίζει το Κράτος έχοντας την Σχολή της Χάλκης για 34 χρόνια κλειστή; Δε θα ήταν η καλύτερη βιτρίνα για την Τουρκία προς τα έξω, προς την Ευρώπη, δε θα ήταν η καλύτερη βιτρίνα μίας δημοκρατικής χώρας, ενός λαϊκού Κράτους, όπου υπάρχει χωρισμός Κράτους και Θρησκείας, όπου οι άνθρωποι κάθε πίστεως και κάθε θρησκείας θα μπορούν να διδάσκονται την πίστη τους;".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 July 2005 - 21:06:08 UTC