Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί ποδός
  • [02] Πέθανε ο Λεωνίδας Μπόντζος
  • [03] Χρόνια πολλά Προαστιακέ
  • [04] Τραυματισμοί στην Ντίσνεϊλαντ
  • [05] Παράνομοι γιατροί στην Κέρκυρα

    [01] Κοινωνία

    Λόγω κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών

    Επί ποδός

    30/7/2005 9:31:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Με εμπόδιο τους πολύ ισχυρούς βοριάδες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που ταλανίζουν διάφορες περιοχές της χώρας τα τελευταία 24ωρα. Οι μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν χθες σε Πρέβεζα και Αχαΐα, καθώς και μία που εκδηλώθηκε σήμερα στο Λαγονήσι, βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο. Μια νέα πύρινη εστία μικρής έκτασης εντοπίστηκε στην περιοχή μεταξύ Μεγάρων και Αλεποχωρίου. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα εποπτεύουν την Αττική για τυχόν αναζωπυρώσεις. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή στους διάφορους νομούς της χώρας, καθώς με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κορινθία, Βοιωτία, Αργολίδα, Κυκλάδες, Χίο, Σάμο, Λέσβο, Κρήτη και Σαμοθράκη. Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν εργασίες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί φωτιά.

    Υπό έλεγχο τα μεγάλα μέτωπα

    Στα χωριά Κανάλι και Μονολίθι Πρέβεζας, η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι τέθηκε σήμερα υπό μερικό έλεγχο έπειτα από τις ολονύχτιες εξαντλητικές προσπάθειες πυροσβεστών, αλλά και κατοίκων της περιοχής και παραθεριστών.

    Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο άρχισαν εκ νέου τις ρίψεις νερού, ενώ δύναμη 75 πυροσβεστών με 25 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 29 ατόμων επιχειρούν από εδάφους, καθώς ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων είναι εξαιρετικά μεγάλος. Η πύρινη λαίλαπα εκτιμάται ότι κατέκαψε στο πέρασμα της 5.000 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης και 10.000 ελαιόδεντρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν προληπτικά τρία κάμπινγκ της περιοχής, ωστόσο κατοικίες δεν κάηκαν, παρά μόνο μικρά θερμοκήπια και ένα εκκλησάκι. Από τις 8 το πρωί δόθηκε στην κυκλοφορία και η εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στην οποία η κυκλοφορία είχε διακοπεί χθες το βράδυ όταν την κάλυψε και από τις δύο πλευρές η φωτιά.

    Στο νομό Αττικής, έχουμε νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε αγροτοδασική περιοχή στο Λαγονήσι, στη θέση Μελισσουργός. Από την πρώτη στιγμή επί τόπου βρέθηκαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα προσπάθησαν με ρίψεις νερού να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο, κάτι που κατάφεραν με επιτυχία έπειτα από λίγες ώρες. Την ίδια ώρα, η Ανατολική Αττική μετρά τις πληγές της. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, η φωτιά έκαψε 7.500 στρέμματα και 60 σπίτια, ενώ στους πληγέντες δήμους παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις να για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων. Οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ανακούφιση των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται βορά στις φλόγες έχουν ληφθεί και λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

    Υπό έλεγχο τέθηκε και η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε πευκόφυτες εκτάσεις και καλλιέργειες στα χωριά Χιόνα, Μιτόπολη και Κόμη, του δήμου Τριταίας Αχαΐας. Οι προσπάθειες κατάσβεσής της υπήρξαν αρκετά δυσχερείς λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων. Σημαντική ήταν η συμβολή των μηχανημάτων της Νομαρχίας και του δήμου, που όλη τη νύχτα δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες και άνοιγαν δρόμους για να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα.

    Τέλος, μία άλλη φωτιά που μέχρι το πρωί σήμερα απειλούσε να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία στην περιοχή Μαυρόπουλου Ιωαννίνων, βρίσκεται ακόμα σε μικρή απόσταση από τα σύνορα σε αλβανικό έδαφος και σε ένα μεγάλο τμήμα της έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις αλβανικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

    [02] Κοινωνία

    Πέθανε ο Λεωνίδας Μπόντζος

    30/7/2005 12:24:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή ο εκλεκτός συνάδελφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λεωνίδας Μπόντζος, σε ηλικία 81 ετών. Άνθρωπος ευγενής, με ήθος και αρχές, απολάμβανε την αναγνώριση και τον σεβασμό από όλους τους συναδέλφους. Ο Λεωνίδας Μπόντζος υπήρξε μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και για τη δράση του τιμήθηκε με αριστείο ανδρείας και μετάλλιο. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στις 11 το πρωί από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

    [03] Κοινωνία

    Ένας χρόνος λειτουργίας

    Χρόνια πολλά Προαστιακέ

    30/7/2005 12:02:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα πρώτα του γενέθλια γιορτάζει σήμερα, Σάββατο, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος. Ήταν 30 Ιουλίου, 15 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όταν το νέο αυτό μέσο σταθερής τροχιάς ήρθε για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, συνδέοντας, σε πρώτη φάση, τον Σταθμό Λαρίσης με το διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας "Προαστιακός Α.Ε.", το συγκεκριμένο μέσο προτιμούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους περισσότερα από 15.000 άτομα, το ποσοστό αξιοπιστίας των δρομολογίων του φτάνει το 98,5% και το 94,3% των επιβατών δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο Προαστιακός, με εισιτήριο 6 ευρώ, διανύει τη διαδρομή Αθήνα "Ελευθέριος Βενιζέλος" σε 38 λεπτά, ενώ με τις επεκτάσεις του αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις μετακινήσεις μεταξύ πρωτεύουσας και όμορων περιοχών. Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η επέκταση προς την Θήβα, καθώς και την Κόρινθο, που εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο.

    Σχετικά Links: Προαστιακός Σιδηρόδρομος

    [04] Κόσμος

    Τραυματισμοί στην Ντίσνεϊλαντ

    30/7/2005 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-AFP

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ευτυχώς κανείς σοβαρά, κατά τη σύγκρουση δύο βαγονιών στο τρενάκι "California Screamin " στο θεματικό πάρκο Ντίσνεϊ της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών οι περισσότεροι άνθρωποι παραπονέθηκαν για πόνους στον αυχένα και την πλάτη και ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Στα βαγόνια επέβαιναν τουλάχιστον 48 άτομα.

    Στο χώρο του ατυχήματος για κάθε ενδεχόμενο έσπευσαν 18 ασθενοφόρα και 100 περίπου πυροσβέστες. "Σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και σημειώνεται μια σύγκρουση πρέπει να λαμβάνεις κάθε ενδεδειγμένο μέτρο" δήλωσε ο υπεύθυνος του χώρου Τζον Νικολέτι. Τα αίτια του ατυχήματος, το οποίο χαρακτηρίσθηκε "σύγκρουση ήσσονος σημασίας" παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    Το πιο σοβαρό δυστύχημα που έχει σημειωθεί στη Ντίσνεϊλαντ ήταν το Σεπτέμβριο του 2003 όταν εκτροχιάσθηκαν βαγονέτα με συνέπεια να σκοτωθούν 10 άνθρωποι.

    [05] Κοινωνία

    Παράνομοι γιατροί στην Κέρκυρα

    29/7/2005 11:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Μία νέα ειδικότητα γιατρών, οι λεγόμενοι "βρετανολόγοι", κάνουν την εμφάνισή τους, τους θερινούς μήνες στην Κέρκυρα. Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της δημόσιας υγείας, ιατρεία χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργούν σε τουριστικά θέρετρα του νησιού των Φαιάκων. Το φαινόμενο αυτό έχει απασχολήσει τις προξενικές αρχές αλλά έχει γίνει θέμα και στο BBC καθώς οι γιατροί αυτοί απευθύνονται κυρίως σε Βρετανούς τουρίστες. Πρόκειται για ειδικευόμενους αλλά και ιδιώτες γιατρούς από άλλες περιοχές της χώρας οι οποίοι εγγράφονται προσωρινά στον ιατρικό σύλλογο του νησιού και μετά το τέλος της θερινής περιόδου αναχωρούν. Οι ιατρικές επισκέψεις, που καταβάλλονται από τις ασφάλειες των τουριστών είναι εξωφρενικά μεγάλες και το θέμα έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα του νησιού. Στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας χαρακτηρίζονται "ιατροτουρίστες" και φέρονται μέλη ευρύτερου κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται κρουπιέρηδες, τουριστικά γραφεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Μόνο τον Ιούλιο 75 γιατροί πήγαν στην Κέρκυρα με αποδοχές από τις βρετανικές ασφαλιστικές εταιρίες ως και 150 ευρώ για μία ολιγόλεπτη εξέταση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 July 2005 - 8:50:16 UTC