Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις σε Λονδίνο και Ρώμη
  • [02] "Τσουχτερός" ο νέος ΚΟΚ
  • [03] Αδυνατίστε με …λίπος
  • [04] Αναδιαρθρώνεται η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης
  • [05] Κύμα …αδειούχων
  • [06] Εκρηξη σε αυτοκίνητο στην Τουρκία
  • [07] "Σε παρακαλώ παραδόσου..."
  • [08] Ανθρώπινη βόμβα σε στρατόπεδο
  • [09] "Ναυάγησε" του Καλόν
  • [10] "Πόρτα" της Σάντος για Ρομπίνιο
  • [11] Δεν χάνει η Τσέλσι
  • [12] "Πράσινα" χαμόγελα στην κλήρωση
  • [13] Υπέγραψε ο Νάβας στον Πανιώνιο
  • [14] Ε.Ε.Α: Χορηγήθηκαν τα πιστοποιητικά
  • [15] Ξεκίνημα χωρίς ντέρμπι
  • [16] Η σόγια ύποπτη και για αντισύλληψη
  • [17] "Έξυπνο" αντικαρκινικό κύτταρο

    [01] Κόσμος

    Για τις απόπειρες της 21ης Ιουλίου

    Συλλήψεις σε Λονδίνο και Ρώμη

    29/7/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με τις αποτυχημένες επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο πραγματοποίησαν σήμερα οι βρετανικές αρχές έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του δυτικού Λονδίνου. Έφοδοι έγιναν σε τουλάχιστον δύο συγκροτήματα κατοικιών στο Νότινγκ Χιλ και στο Βόρειο Κένσινγκτον, όπου σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky συνελήφθη ο ένας άνδρας, ενώ ένας δεύτερος συνελήφθη στην περιοχή της οδού Λίβερπουλ κοντά στο Σίτι του Λονδίνου. Το BBC ανέφερε ότι αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ του μετρό, όπου δύο γυναίκες συνελήφθησαν. Η Σκότλαντ Γιάρντ από την πλευρά της υπήρξε λακωνική στις ανακοινώσεις της. Αν και πηγές της χαρακτήρισαν "πολύ σημαντικά" τα σημερινά γεγονότα, τα μόνα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν ότι έγιναν τρεις συλλήψεις, δύο σε σπίτι στο δυτικό Λονδίνο και μία σε άλλο κτήριο. Πάντως, η εικόνα ενός άνδρα ντυμένου με ειδική ολόσωμη λευκή στολή -που χρησιμεύει για τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων- να οδηγείται έξω από το σπίτι του με αστυνομική συνοδεία, έκανε το γύρω το κόσμου. Λίγη ώρα αργότερα το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε τη σύλληψη ενός τέταρτου υπόπτου στη Ρώμη. Πρόκειται για τον Σομαλό Οσμάν Χουσέιν, ο οποίος σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, έχει βρετανική υπηκοότητα.

    Κάνουν λόγο και για πέμπτο ύποπτο

    Την ανακοίνωση της σύλληψης επί του ιταλικού εδάφους έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τζουζέπε Πιζάνου, ο οποίος τόνισε ότι η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Ρώμη συνεχίζεται.

    Εν τω μεταξύ, οι συλληφθέντες στη Βρετανία έχουν μεταφερθεί όλοι για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα στο κεντρικό Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν η βρετανική αστυνομία, ο ένας εξ αυτών είναι ο καταζητούμενος σε σχέση με τη βόμβιστική απόπειρα στο λεωφορείο Νο 26 στο Χάκνεϊ, Μουκταρ Σαϊντ Ιμπραΐμ, 27 ετών, από την Ερυθραία, ενώ ο δεύτερος θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα στο σιδηροδρομικό σταθμό Οβάλ. Αλλες δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ, ο οποίος έκλεισε για μία ώρα μέχρι να ελεγχθούν κάποια ύποπτα δέματα.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η Σκότλαντ Γιαρντ, που ήδη ανακρίνει τον 24χρονο Γιασίν Χασάν Ομάρ που συνελήφθη την Τετάρτη στο Μπέρμινγχαμ σχετικά με την απόπειρα στο σταθμό Γουόρεν, καταζητεί και πέμπτο ύποπτο έχοντας καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι βομβιστές ήταν περισσότεροι από τέσσερις, εκδοχή που πιστευόταν αρχικά. Ο πέμπτος θεωρείται ότι μετέφερε τη βόμβα που βρέθηκε κοντά στο σταθμό του Νότιλ Χιλ Γκεϊτ. Η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ο ένας από τους καταζητούμενους ίσως να έχει διαφύγει στο Άμστερνταμ. Πάντως ο ένας εκ των καταζητουμένων βρίσκεται πλέον υπό κράτηση στην Ιταλία.

    Την ίδια στιγμή οι βρετανικές αρχές αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η σύλληψη στη Ζάμπια του Βρετανού υπηκόου -αλλά Πακιστανού στην καταγωγή- Χαρούν Ρασίντ Ασουάντ, 31 ετών, ο οποίος θεωρείται ως ο πιθανότερος εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου.

    Συντονισμένες επιχειρήσεις

    Το χρονικό των σημερινών επιχειρήσεων μονοπώλησε από την αρχή το ενδιαφέρον των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων όλου του κόσμου. Αν και η αστυνομία είχε απαγορεύσει τη μετάδοση ειδήσεων από τα θέατρα των επιχειρήσεων, εντούτοις επέτρεψε την αναμετάδοση εικόνων από την έφοδο σε διαμέρισμα στο Νότινγκ Χιλ.

    Εκεί από νωρίς το μεσημέρι ένα οικοδομικό συγκρότημα έχει αποκλειστεί από την κυκλοφορία, είχε ζητηθεί από τους περίοικους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για να είναι ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα οι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα και ζητούσαν από έναν άνδρα τον οποίο αποκαλούσαν "Μοχάμεντ" να βγάλει τα ρούχα του και να παραδοθεί.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άνδρες των αντιτρομοκρατικών αρχών με αυτόματα πολυβόλα όπλα και μάσκες αερίων μπήκαν μέσα στο συγκρότημα κατοικιών, από όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και μια ελεγχόμενη έκρηξη. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για συλλήψεις ενός ή τριών ανδρών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με καλυμμένα τα πρόσωπα σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Η Σκότλαντ Γιάρντ από την πλευρά της απέρριψε τις μαρτυρίες για χρήση όπλων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγνόησαν αίτημα των ΗΠΑ οι Βρετανοί

    [02] Κοινωνία

    Πρόστιμα φωτιά από το Φθινόπωρο

    "Τσουχτερός" ο νέος ΚΟΚ

    29/7/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υψηλά πρόστιμα, με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, περιμένουν από το Φθινόπωρο τους παραβάτες του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Εκτός, όμως, από τις αυστηρότερες ποινές, με τις νέες διατάξεις θα επιβάλλονται πρόστιμα και στους πεζούς, ενώ η "καμπάνα" θα αποστέλλεται κατ ευθείαν στην οικεία εφορεία, ώστε ο παραβάτης να μην μπορεί να σβήσει την κλήση μέσω γνωστού, αλλά και να μην λαμβάνει φορολογική ενημερότητα αν τα χρέη του από τροχαίες παραβάσεις υπερβαίνουν τα 80 ευρώ. Τα υψηλά πρόστιμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τον περιορισμό των τροχαίων εφαρμόζονται επιτυχώς στη Γαλλία, όπου ο αριθμός των νεκρών στην άσφαλτο μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Πάντως, οι Έλληνες συγκοινωνιολόγοι διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, αντιπροτείνοντας χαμηλά πρόστιμα, αλλά εντατικούς ελέγχους.

    Αυστηρά πρόστιμα σε οδηγούς και πεζούς

    Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και αντικανονικό προσπέρασμα, το πρόστιμο ανεβαίνει σε τουλάχιστον 400 ευρώ, έναντι 167 σήμερα.

    Σε όσους δε αρέσει να τρέχουν υπερβολικά, παραβιάζοντας τα όρια, η "καμπάνα" του Κώδικα περιλαμβάνει πρόστιμο έως και 400 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

    Επίσης, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι δύο μήνες, πρόστιμο από 200 μέχρι 800 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης από 3 έως 6 μήνες.

    Παράλληλα, και οι πεζοί θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί: οι βιαστικοί που περνούν με κόκκινο θα πληρώνουν 40 ευρώ.

    [03] Παράξενα

    Αδυνατίστε με λίπος

    29/7/2005 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Καλοκαιράκι και σίγουρα μια περισσότερο καλλίγραμμη σιλουέτα δεν θα έβλαπτε κανέναν. Αν δοκιμάσατε τα πάντα επί ματαίω και η κοιλίτσα και τα ψωμάκια επιμένουν, ο Γιαν Κβασνιέφσκι από την Πολωνία προτείνει τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Τι συμβουλεύει ο γκουρού της δίαιτας; Μια διατροφική αντιστοιχία τριών γραμμαρίων λίπους για κάθε ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και μισό γραμμάριο υδατανθράκων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει τα εξής: ξεκινήστε την ημέρα σας με δύο τρία τηγανισμένα αυγά με μπέικον και ψωμάκι με μπόλικο βούτυρο. Για μεσημεριανό, ή ακόμα αν νιώσετε κάποια λιγούρα κατά τη διάρκεια της μέρας, φάτε τηγανίτες καλυμμένες με χωριάτικό λευκό τυρί πλήρες λιπαρών και μια ντουζίνα αυγά ομελέτα, τηγανισμένη σε βούτυρο ή, ακόμα καλύτερα, σε λαρδί. Φυσικά, το βραδινό είναι εξίσου "ελαφρύ" και περιλαμβάνει μια μεγάλη παχιά χοιρινή μπριζόλα παναρισμένη και τηγανισμένη σε μπόλικο βούτυρο. Με τον τρόπο αυτό, ο 68χρονος Κβασνιέφσκι σας υπόσχεται να χάσετε κιλά, αλλά και να μειώστε την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.

    Κι αν η δίαιτα Άτκινς έχει επικριθεί έντονα επειδή προτείνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, η δίαιτα Κβασνιέφκσι χαρακτηρίζεται από γιατρούς ως η πλέον ιδανική και ταχεία οδός προς τον τάφο! Σίγουρα, πάντως, αν θέλετε να χάσετε κιλά καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας και να αποφύγετε τα πειράματα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Βουλγαράκη με φορείς του νομού

    Αναδιαρθρώνεται η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης

    29/7/2005 5:54:00 μμ

    Το προσχέδιο των αλλαγών για την αναδιάρθρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, παρουσία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και των δημάρχων του νομού. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της αστυνομικής δύναμης του νομού Θεσσαλονίκης στα πρότυπα του προγράμματος "Κλεισθένης" που εφαρμόστηκε στην Αττική. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 440 αστυνομικοί στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας του νομού θα χορηγηθούν από το υπουργείο, πλέον του προϋπολογισμού, 1,5 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

    Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο

    Το προσχέδιο, που παρουσίασε ο κ. Βουλγαράκης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό τη διάσπαση της υποδιεύθυνσης Τροχαίας σε Τροχαία Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης την ίδρυση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου τη δημιουργία νέας διεύθυνσης αλλοδαπών , που θα συμπεριλάβει μεταξύ των τμημάτων της και τμήμα μεταναστών τη δημιουργία υποδιεύθυνσης ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που θα ενταχθούν τα ΤΕΕΜ, ΕΚΑΜ, αστυνομικά σκυλιά, αλλά και η υπηρεσία εναέριων μέσων, καθώς η αστυνομία της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει το πρώτο της ελικόπτερο την αυτονόμηση της υποδιεύθυνσης τεχνικών εφαρμογών που θα καλύπτει όλη τη Βόρεια Ελλάδα την ίδρυση τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης την ίδρυση υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Εγκλημάτων Εμπορίας Οργάνων και Ανθρώπων την ίδρυση υποδιεύθυνσης Προστασίας Μαρτύρων και την ενίσχυση της υποδιεύθυνσης Προστασίας από το ηλεκτρονικό έγκλημα Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε εντός του Αυγούστου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της αστυνομίας στο νομό.

    Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τα επί μέρους ζητήματα ασφάλειας που απασχολούν τους δημότες τους.

    [05] Κοινωνία

    Αδειάζουν τα αστικά κέντρα

    Κύμα αδειούχων

    29/7/2005 6:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2005 7:37:47 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό, παρά τα ισχυρά μελτέμια, οι αδειούχοι του Αυγούστου εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τα αστικά κέντρα. Το νέο κύμα εξόδου άρχισε από το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο, ενώ η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για την διευκόλυνση και προστασία των εκδρομέων. Αυξημένη είναι η κίνηση στις εξόδους και των δύο εθνικών οδικών δικτύων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Την ίδια ώρα, το λιμάνι του Πειραιά "βουλιάζει" από τους εκδρομείς, με την πληρότητα των πλοίων να αγγίζει το 100%. Αυξημένη κίνηση παρουσιάζεται επίσης στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, τον ΟΣΕ και το διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Παράλληλα, καραβάνια εκδρομέων, από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική, παρατηρούνται στην γέφυρα Βούλγαρη. Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε την Παρασκευή στον Πειραιά από αγανακτισμένους επιβάτες που θα ταξίδευαν με τα "Ρομίλντα" και "Ροδάνθη" για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καθώς τα δύο πλοία παρουσίασαν μηχανικές βλάβες και έμειναν δεμένα στο λιμάνι.

    Έμειναν με το εισιτήριο στο χέρι

    Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε την Παρασκευή τους 2.500 επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το "Ρομίλντα" στις 15:00 και το "Ροδάνθη" στις 18:00, εξαιτίας βλαβών που παρουσίασαν στη δεξιά και στην αριστερή μηχανή αντιστοίχως.

    Το "Ρομίλντα", που παρουσίασε βλάβη επιστρέφοντας από την Κύθνο, δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο για Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Θύρα και Ανάφη. Οι επιβάτες για Σύρο, Πάρο και Νάξο αναχώρησαν νωρίτερα με το πλοίο "Δημητρούλα", της ίδιας εταιρίας.

    Το πλοίο "Ροδάνθη" επέστρεψε στον Πειραιά από την Κω χωρίς επιβάτες, ενώ είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο και Ρόδο. Κάποιοι από τους επιβάτες του πλοίου θα φύγουν για τον προορισμό τους το Σάββατο, στις 15:00 το μεσημέρι, ενώ οι υπόλοιποι, κυρίως για την άγονη γραμμή, θα πρέπει να περιμένουν τα δρομολόγια της Κυριακής.

    Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία, τα δύο πλοία θα παραμείνουν δεμένα για περίπου 15 ημέρες, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, όσοι έχουν εισιτήριο μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 - 4582640 για να ενημερωθούν με ποιο πλοίο θα ταξιδέψουν.

    [06] Κόσμος

    Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν

    Εκρηξη σε αυτοκίνητο στην Τουρκία

    29/7/2005 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό τους στην πόλη Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανένας την ευθύνη για την επίθεση, από την οποία τραυματίστηκαν και τρεις πολίτες, δήλωσε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Σύμφωνα με τον ίδιο η έκρηξη, για την οποία χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών, κατέστρεψε πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα και προκάλεσε φωτιά σε γειτονικά κτίρια. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός τον Ιούνιο του 2004, έχει κλιμακώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και στρατηγικών στόχων στην Τουρκία.

    [07] Κόσμος

    Δραματική έκκληση στον Κάρατζιτς από τη σύζυγο του

    "Σε παρακαλώ παραδόσου..."

    29/7/2005 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Να παραδοθεί στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου ζητά από το σύζυγο της Ράντοβαν Κάρατζιτς, ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, η σύζυγος του Λιλιάνα. Σε έκκληση της που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τη σερβοβοσνιακή τηλεόραση Serb TV η Λιλιάνα Κάρατζιτς παρακάλεσε το σύζυγο της να παραδοθεί για το καλό της οικογένειας. Στις αρχές του μήνα ο γιος του Κάρατζιτς είχε συλληφθεί και κρατήθηκε 10 ημέρες από στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ. Ο Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός του διοικητής στη διάρκεια του εμφυλίου στη Βοσνία, Ράτκο Μπλάντιτς είναι οι πλέον καταζητούμενοι από το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για γενοκτονία και ως υπεύθυνοι για το θάνατο 8.000 μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Η Λιλιάνα Κάρατζιτς, η οποία πάντα στήριζε το σύζυγο της όλη αυτή τη 10ετία, που διαφεύγει της Δικαιοσύνης δήλωσε από την τηλεόραση: "Αυτό είναι ένα μήνυμα προς το σύζυγό μου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Πρέπει να σου απευθυνθώ μ αυτό τον τρόπο γιατί δεν υπάρχει άλλος. Η οικογένεια μας βρίσκεται κάτω από συνεχή πίεση από όλες τις πλευρές. Μας συμπεριφέρονται με τον οποιοδήποτε τρόπο. Η ζωή μας, η περιουσία μας.... Ζούμε σε μια ατμόσφαιρα συνεχούς ανησυχίας, πόνου και οδύνης. Κι όλα αυτά γιατί ζούμε μένοντας πιστοί σε σένα και στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Έπρεπε να επιλέξω και επέλεξα".

    "...για το καλό όλων μας"!

    "Το θεωρώ οδυνηρό και σκληρό να στο ζητήσω αλλά σε παρακαλώ από τα βάθη της καρδιάς μου, παραδόσου. Θα είναι μια θυσία για μας, για την οικογένεια μας. Με την ελπίδα ότι είσαι ζωντανός και ελεύθερος να πάρεις αποφάσεις , σε παρακαλώ πάρε την απόφαση για το καλό όλων μας. Μέσα σ όλη την αδυναμία μου και την απομόνωση μου το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε παρακαλέσω", δήλωσε η Λιλιάνα Κάρατζιτς εμφανώς ταραγμένη και με σχεδόν δάκρυα στα μάτια.

    [08] Ιράκ

    Αναλαμβάνει η Αλ Κάιντα

    Ανθρώπινη βόμβα σε στρατόπεδο

    29/7/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στο θάνατο παρέσυρε τουλάχιστον 25 Ιρακινούς νεοσύλλεκτους ένας βομβιστής καμικάζι, ο οποίος αυτοανατινάχθηκε σε κέντρο στρατολόγησης κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των τοπικών στρατιωτικών αρχών, ο πρώτος υπολογισμός κάνει λόγο για 25 νεκρούς και 35 τραυματίες, στην περιοχή Ράμπια, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Μοσούλης. Λίγο αργότερα η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αναφέροντας σε ισλαμική ιστοσελίδα, "ένα λιοντάρι της ταξιαρχίας των Μαρτύρων της Αλ Κάιντα στο Ιράκ έφερε εις πέρας την ηρωική αυτή επιχείρηση στη Ράμπια ζωσμένο με εκρηκτικά. Εισήλθε στο κέντρο των εθελοντών για την Εθνική Φρουρά και αφού επικαλέσθηκε το όνομα του Θεού, ανατινάχθηκε". Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης. Παρόμοιες επιθέσεις με στόχο στρατιώτες και νεοσύλλεκτούς είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο στο Ιράκ Παρόλα αυτά, κάθε μήνα 1000 με 1400 Ιρακινοί κατατάσσονται στο στρατό κάθε μήνα.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ναυάγησε" του Καλόν

    29/7/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα "πετροδολάρια" της Αλ Ιτιάντ δεν άφησαν απαρατήρητο τόσο τον Μοχαμάντ Καλόν, όσο και την Μονακό και ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αραβία. Όπως ανακοίνωσε από την ιστοσελίδα της η αραβική ομάδα, επίλθε συμφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο του συλλόγου, Μανσούν Αλ Μπαζαουί και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Ο Καλόν θα αγωνιστεί με την μορφή δανεισμού και θα λάβει 6 εκατομμύρια δολάρια. Εκεί, ο 25χρονος φορ θα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του γνωστού Άνχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος με την ομάδα της Αραβίας στον πάγκο, κέρδισε το περσινό Champions League Ασίας. Έτσι, το επίσημο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για την απόκτηση άσου από τη Σιέρα Λεόνε, έλαβε άδοξο τέλος και ο Τροντ Σόλιντ ψάχνει για νέους στόχους.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πόρτα" της Σάντος για Ρομπίνιο

    29/7/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πάρα το γεγονός πως ο Ρομπίνιο είναι πολύ κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης, τα δεδομένα άλλαξαν και πάλι. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας ενημέρωσε σήμερα την αντίστοιχη της Ισπανίας ότι δεν πρόκειται να της αποστείλει το διεθνές πιστοποιητικό μεταγραφής του Ρομπίνιο, λόγω της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Σάντος, "βάζοντας και πάλι φρένο" στην οπολήρωση της μεταγραφής.

    Αναμενόμενη εξέλιξη

    Ωστόσο, οι άνθρωποι των "μερένγες" δεν ανησυχούν, αφού περίμεναν πως κάτι τέτοιο θα γινόταν από την Ομοσπονδία της χώρας.

    "Ήταν κάτι που περιμέναμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρεάλ, Αντόνιο Γκαρθία Φερέρας, που όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος: "Είμαι πεπεισμένος ότι η μεταγραφή θα ολοκληρωθεί και ο Ρομπίνιο θα ενταχθεί σίγουρα στην ομάδα για το καμπ προετοιμασίας στην Αυστρία".

    Υπενθυμίζεται πως ο Βραζιλιάνικος σύλλογος θεωρεί πως τα 30 εκ. δολάρια που κατέθεσε η «βασίλισσα» δεν καλύπτουν τη ρήτρα του συμβολαίου του 21χρονου επιθετικού.

    Η ρήτρα ανέρχεται στα 50 εκ. δολάρια, εκ των οποίων το 60% (δηλαδή 30 εκ.) θα πάρει η ομάδα και το 40% ο παίκτης, ο οποίος έχει δηλώσει πως παραιτείται από το μερίδιό του, προκειμένου να μεταγραφεί στον ισπανικό σύλλογο. Ομως, οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν ότι ο όρος αυτός προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη τους για την ολοκλήρωση της μεταγραφής και πως σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να τους καταβληθεί ολόκληρο το ποσό της ρήτρας.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν χάνει η Τσέλσι

    29/7/2005 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από εκεί που σταμάτησε την περασμένη περίοδο, συνεχίζει η Πρωταθλήτρια Αγγλίας. Η Τσέλσι, η οποία έδειξε πως δεν "χάνει με τίποτα", συνέχισε τις νίκες και στον επόμενο σταθμό της στην Αμερική, επικρατώντας αυτή τη φορά της DC Γιουνάιτεντ με 2-1. Οι Αμερικανοί «άνοιξαν» το σκορ στο 31΄ με τον Μπόσγουελ, αλλά οι πρωταθλητές Αγγλίας «γύρισαν» το παιχνίδι και πήραν τη νίκη, χάρη στα γκολ που σημείωσαν οι Νταφ (35΄) και Κρέσπο (56΄).

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντιμέτωπος με τη Βίσλα ο ΠΑΟ

    "Πράσινα" χαμόγελα στην κλήρωση

    29/7/2005 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2005 4:17:36 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Βίσλα Κρακοβίας, είναι η ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός, στην τρίτη φάση του προκριματικού γύρου του Champions League. Η κλήρωση πάντως, άγχωσε τους "πράσινους", αφού βρήκε την τελευταία στιγμή την ομάδα που θα αγωνιστεί εναντίον της, ενώ βρέθηκε "μία ανάσα" από την Ρεάλ Μπέτις, η οποία τελικά κληρώθηκε με την Μονακό. Η πρώτη αναμέτρηση του ΠΑΟ στις 10 του Αυγούστου, θα γίνει στην Πολωνία και ο επαναληπτικός του ΟΑΚΑ θα γίνει στις 23 του ίδιου μήνα.

    Άγχος μέχρι το φινάλε

    Παιχνίδι "τρόμου" αποτέλεσε η κλήρωση για τον Παναθηναϊκό. Στην κληρωτίδα, είχαν απομείνει η Μπέτις και η Βίσλα, αφού όλες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις είχαν "βγει". Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο, και στην αρχή όλοι "πάγωσαν". Τελικά όμως η τύχη χαμογέλασε στους πράσινους, αφού είδαν την Βίσλα Κρακοβίας να είναι το όνομα της αντιπάλου και όχι η Ρεάλ Μπέτις, η οποία θα κοντραριστεί με τη Μονακό.

    Η πρώτη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Πρωταθλήτρια Πολωνίας θα γίνει στις 10 Αυγούστου στην έδρα των Πολωνών και η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ 23 Αυγούστου. Η Βίσλα είναι "στα μέτρα" των πράσινων, που έχουν θέσει πλέον μεγάλη υποψηφιότητα για την πρόκριση προς τους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Ανακούφιση

    Λίγο μετά το άκουσμα του ονόματος της ομάδας της αντιπάλου του "τριφυλλιού", ο Γιάννης Γκούμας φάνηκε ανακουφισμένος αλλά και έτοιμος για τη πρόκριση.

    "Είναι μία καλή κλήρωση, αν και δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Το θετικό είναι ότι αποφύγαμε τα μεγαθήρια και πλέον εξαρτάται από μας η πρόκριση.

    Είναι καλύτερο για μας ότι το πρώτο ματς είναι εκτός έδρας, αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για τη Βίσλα", είπε συγκεκριμένα ο αρχηγός του Παναθηναϊκού.

    Από εκεί και πέρα, μίλησε για το πώς βλέπει τον φετινό Παναθηναϊκό, ο οποίος βλέπει τα πράγματα με μεγάλη αισιοδοξία. "Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά νομίζω ότι θα πάμε καλά. Οι παίκτες που ήρθαν ταιριάζουν στη φιλοσοφία της ομάδας και πιστεύω ότι θα πετύχουμε μεγάλα πράγματα φέτος".

    Θετικό γεγονός χαρακτήρισε την μετακόμιση των πρασίνων στο ΟΑΚΑ, ο Γκούμας. "Είναι ένα μεγάλο γήπεδο και είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί φανταστική ατμόσφαιρα. Αυτά τα παιχνίδια είναι καλύτερο να τα παίζουμε εκεί".

    Ικανοποίηση επικρατεί στον Παναθηναϊκό για την κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, που έφερε τους «πράσινους» αντμέτωπους με την Βίσλα Κρακοβίας. Η αποστολή της ελληνικής ομάδας πληροφορήθηκε στην Ιταλία όπου προετοιμάζεται το αποτέλεσμα της κλήρωσης και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι θυμήθηκε ότι τη συγκεκριμένη ομάδα την έχει αντιμετωπίσει ως προπονητής της Πάρμα. "Είναι μια καλή κλήρωση. Η Βίσλα είναι καλή ομάδα, αλλά υπήρχαν και καλύτερες ως πιθανοί αντίπαλοι. Την έχω αντιμετωπίσει όταν ήμουν στην Πάρμα και είχαμε προκριθεί. Αυτός είναι καλός οιωνός", ήταν η δήλωση του Ιταλού τεχνικού.

    Η αντίπαλος του ΠΑΟ

    Με την απόλυτη κυρίαρχο του Πολωνικού ποδοσφαίρου, κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός. Η Βίσλα Κρακοβίας απέκτησε τον τρίτο της σερί τίτλο, (και τέταρτο τα τελευταία πέντε), παίζοντας μόνη ουσιαστικά((διαφορά 11 βαθμών από τη δεύτερη Γκρότσλιν). Εύρωστη οικονομικά, αλλά με "αχίλλειο πτέρνα", τον "διωγμό" πολλών βασικών παικτών της.

    Η πιο σημαντική απουσία για τον Πολωνικό σύλλογο, είναι η φυγή του μεγάλου σκόρερ Ματσέι Ζουράφσκι, ο οποίος μεταγράφηκε στην Σέλτικ.

    Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Πολωνίας, ο Γιέρζι Ένγκελ. Ο 52χρονος τεχνικός αποτελεί τον μέντορα του Εμάνουελ Ολισαντέμπε, καθώς ήταν αυτός που στάθηκε στο πλευρό του επιθετικού του Παναθηναϊκού και τον έπεισε να αποκτήσει την πολωνική υπηκοότητα. Ο Ένγκελ είναι λάτρης της πειθαρχίας, και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τεχνικούς της Πολωνίας.

    Μεγάλο ατού της Πολωνικής ομάδας είναι η αμυντική της γραμμή και ο κορμός της ομάδας της ομάδας που μένει αναλλοίωτος εδώ και χρόνια. Επίσης, η αλλαγή της διοίκησης της ομάδας, (με τον πρώην παίκτη της ομάδας, Ζίζλαβ Κάπκα να αναλαμβάνει τα ηνία), θεωρεί ένα μεγάλο "συν".

    Ακόμα ένα θετικό, είναι η απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου Παουλίστα αλλά και του Κόνραντ Γκόλος από την Πολόνια Βαρσοβίας. Στο έμψυχο δυναμικό της Βίσλα ανήκει και ο Καλού Ούτσε που είχε παραχωρηθεί με την μορφή δανεισμού στη Μπορντό. Στους Πρωταθλητές Πολωνίας ανήκει ένας παλιός γνώριμος από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, Μάρτσιν Κούζμπα, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει "πείσει". Τέλος, μεγάλος αντίπαλος για την επιθετική γραμμή των "πράσινων", είναι ο Τόμας Φρανκόφσκι, ο οποίος πέρυσι ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας με 25 γκολ.

    Μεγάλα ντέρμπι

    Η σημερινή κλήρωση, έβγαλε μεγάλες αναμετρήσεις στα προκριματικά. Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της τρίτης προκριματικής φάσης είναι αυτό ανάμεσα στην Έβερτον και τη Βιγιαρεάλ, αλλά και τις Ρεάλ Μπέτις με τη Μονακό.

    Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν και οι αναμετρήσεις της Βασιλείας με τη Βέρντερ Βρέμης, όπως και της Σαχτάρ Ντόνετσκ με την Ίντερ. Στην έτερη αγγλική ομάδα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μάθει τον αντίπαλο της από την αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, ανάμεσα Ντέμπρετσεκ και την Χάικουτ Σπλιτ, με την Ουγγρική ομάδα να είναι πιο κοντά στην πρόκριση. Τέλος, η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπου, η οποία λογικά έχει προκριθεί στην τρίτη φάση, (έχει επικρατήσει με 1-3 τη Λιθουανική Κάουνας), θα περιμένει να δει την αντίπαλο της από το παιχνίδι των Τιράνων με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

    Τα ζευγάρια του Γ` προκριματικού γύρου για το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψαν μετά την κλήρωση που έγινε σήμερα στη Νιόν της Ελβετίας, έχουν ως εξής:

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

    Βασιλεία-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Αρτμέντια Μπρατ. (Σλοβακία) ή Σέλτικ (Σκωτία)-Παρτιζάν Β. (Σερβία) ή Σερίφ Τιρ. (Μολδαβία)

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Ίντερ (Ιταλία)

    Σέλμπουρν (Ιρλανδία) ή Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

    Μάντσεστερ Γιουν. (Αγγλία)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) ή Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

    Μάλμε (Σουηδία) ή Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) ή Τουν (Ελβετία)

    Έβερτον (Αγγλία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    FBK Κάουνας (Λιθουανία) ή Λίβερπουλ (Αγγλία)-SK Τίρανα (Αλβανία) ή ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Ουντινέζε (Ιταλία)

    Βαλερένγκα (Νορβηγία) ή Χάκα (Φινλανδία)-Μπριζ (Βέλγιο)

    Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο) ή Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)-Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ) ή

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)

    Άντερλεχτ (Βέλγιο) ή Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία)

    Ανόρθωση (Κύπρος) ή Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Ρέιντζερς (Σκωτία)

    Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) ή Μπρόντμπι (Δανία)-Άγιαξ (Ολλανδία)

    Μπέτις (Ισπανία)-Μονακό (Γαλλία)

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπέγραψε ο Νάβας στον Πανιώνιο

    29/7/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Φερνάντο Νάβας έστω και αν κατάφερε στο μικρό χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε στην χώρα μας να πάρει τον χαρακτηρισμό του αμφιλεγόμενου κυρίως όσον αφορά τον επαγγελματισμό του, επιστρέφει τώρα και αυτή τη φορά θα ντυθεί στα κυανόλευκα. Η ΠΑΕ Πανιώνιος ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως την απόκτηση του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, ο οποίος έγινε γνωστός από την θητεία του στην ΑΕΚ και μετέπειτα αγωνίστηκε και στον Άρη. Το συμβόλαιο του Νάβας με τον Πανιώνιο θα έχει διάρκεια τριών ετών και η πλήρης ανακοίνωση της ομάδας είναι η εξής: "Με τη φανέλα του Πανιωνίου για τα επόμενα τρία χρόνια (1+2) θα αγωνίζεται ο Φερνάντο Νάβας, ο οποίος υπέγραψε σήμερα το πρωί το νέο του συμβόλαιο". Όπως είναι γνωστό, ο 28χρονος άσος, δοκιμάσθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Γιόζεφ Τσάπλαρ κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των "κυανέρυθρων" και ικανοποίησε τον Τσέχο τεχνικό που εισηγήθηκε την απόκτηση του.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ε.Ε.Α: Χορηγήθηκαν τα πιστοποιητικά

    29/7/2005 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα πιστοποιητικά συμμετοχής στα πρωταθλήματα σε όλες τις ομάδες Α΄, Β΄ και Γ΄ Εθνικής, χορήγησε σήμερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Όπως ανακοίνωσε η ΕΕΑ, εκτός από τις υπόλοιπες ομάδες, το "οκ" για την Α Εθνική, πήραν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, η οποία τακτοποίησε το θέμα της οφειλής στον Ερόλ Μπουλούτ, ΠΑΕ Ηρακλής, που απέκτησε το νέο διοικητικό συμβούλιο χωρίς την παρουσία του Δημήτρη Χούλη, αλλά και ο Ακράτητος που ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της ΕΕΑ.

    Και οι υπόλοιπες

    Αναφορικά με τις ομάδες της Β και Γ Εθνικής που αντιμετώπισαν διαφόρου είδους προβλήματα και είχαν διορία μέχρι σήμερα ώστε να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, η Καβάλα κατέθεσε της εγγυητική της επιστολή, η Νίκη Βόλου επίσης, η Καλαμάτα κατέθεσε τη φορολογική της ενημερότητα, η Προοδευτική την ασφαλιστική της και οι Άγιος Δημήτριος και Θράκη τις υπεύθυνες δηλώσεις των μελών της. Τέλος, Κέρκυρα και Ρόδος προσκόμισαν το πρωτότυπο της εγγυητικής τους επιστολής.

    [15] Βόλεϊ

    Ξεκίνημα χωρίς ντέρμπι

    29/7/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς τη μεγάλη αναμέτρηση, θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α1 Βόλεϊ των Ανδρών, για την περίοδο 2005-06. Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και η έναρξη της περιόδου ορίστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005, ενώ η ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας (22η αγωνιστική) της διοργάνωσης αναμένεται στις 11 Μαρτίου 2006, δεν λεβγαλε το μεγάλο ντέρμπι. Ωστόσο, το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στον νταμπλούχο Ηρακλή και τον Ολυμπιακό θα γίνει τη δεύτερη αγωνιστική. Μεγάλο παιχνίδι και στην έκτη αγωνιστική, όταν ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον "Γηραιό", ενώ στην όγδοη αναμένεται το "ντέρμπι αιωνίων" ανάμεσα στους "πράσινους" και τους "κόκκινους".

    Καλύτερη η φετινή περίοδος

    Λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης, που παρέστη στην κλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2005-06, ευχήθηκε για "γρήγορη συμφωνία για το σχεδιασμό της επόμενης τριετίας".

    "Το προεδρείο της Ομοσπονδίας και της Ολομέλειας συμβαδίζουμε με σύμπνοια και επαναλαμβάνω ότι επιθυμία της ΕΟΠΕ είναι να υπάρξει η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της λίγκας, γιατί έχετε την ικανότητα να αυτοδιοικηθείτε όχι μόνο για ένα καλύτερο πρωτάθλημα αλλά για το καλό του βόλεϊ γενικότερα. Θα ήθελα όμως σύντομα να υπάρξει μια συμφωνία που θα αφορά στο σχεδιασμό της επόμενης τριετίας, έτσι ώστε να ξέρουν οι αθλητές και οι ομάδες πως θα αγωνίζονται τα επόμενα χρόνια", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελιγράτης.

    Απ την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Παντελής Ταρνατόρος, δήλωσε: "Έχοντας πλέον την εμπειρία μιας χρονιάς-πιλότου, ευελπιστούμε η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος να είναι καλύτερη από κάθε άποψη και σε κάθε επίπεδο και είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιωθούμε. Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες, όπως η καθιέρωση επάθλου φερ πλέι και η έναρξη διαλόγου με φορείς του αθλήματος. Ανανεώθηκε η σύμβαση με την ΕΡΤ και την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν πολλές ώρες μεταδόσεων βόλεϊ, ενώ η διοργάνωση του ολ σταρ γκέιμ και του σούπερ καπ θα δώσουν ένα άλλο κύρος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η λίγκα είναι μια νεοσύστατη Ένωση, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τους παράγοντες των ομάδων αλλά και την Ομοσπονδία η οποία μας στηρίζει από την πρώτη στιγμή".

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    1η αγωνιστική (8/10/2005)

    Παγκράτι-Πανελλήνιος

    Ορεστιάδα-ΠΑΟΚ

    ΑΕ Νίκαια-Εθνικός Αλεξ/πολης

    ΕΑ Πατρών-Ολυμπιακός

    Ηρακλής-Πανερυθραϊκός

    Παναθηναϊκός-Λαμία

    2η αγωνιστική (15/10/2005)

    Παναθηναϊκός-Παγκράτι

    Πανελλήνιος-Ορεστιάδα

    ΠΑΟΚ-ΑΕ Νίκαια

    Εθνικός Αλεξ/πολης-ΕΑ Πατρών

    Ολυμπιακός-Ηρακλής

    Λαμία-Πανερυθραϊκός

    3η αγωνιστική (22/10/2005)

    Ορεστιάδα-Παναθηναϊκός

    ΑΕ Νίκαια-Πανελλήνιος

    ΕΑ Πατρών-ΠΑΟΚ

    Ηρακλής-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Πανερυθραϊκός-Ολυμπιακός

    Παγκράτι-Λαμία

    4η αγωνιστική (29/10/2005)

    Παναθηναϊκός-ΑΕ Νίκαια

    Παγκράτι-Ορεστιάδα

    Πανελλήνιος-ΕΑ Πατρών

    ΠΑΟΚ-Ηρακλής

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Πανερυθραϊκός

    Λαμία-Ολυμπιακός

    5η αγωνιστική (5/11/2005)

    ΕΑ Πατρών-Παναθηναϊκός

    ΑΕ Νίκαια-Παγκράτι

    Ηρακλής-Πανελλήνιος

    Πανερυθραϊκός-ΠΑΟΚ

    Ολυμπιακός-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Ορεστιάδα-Λαμία

    6η αγωνιστική (12/11/2005)

    Παναθηναϊκός-Ηρακλής

    Παγκράτι-ΕΑ Πατρών

    Ορεστιάδα-ΑΕ Νίκαια

    Πανελλήνιος-Πανερυθραϊκός

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

    Λαμία-Εθνικός Αλεξ/πολης

    7η αγωνιστική (19/11/2005)

    Πανερυθραϊκός-Παναθηναϊκός

    Ηρακλής-Παγκράτι

    ΕΑ Πατρών-Ορεστιάδα

    Ολυμπιακός-Πανελλήνιος

    Εθνικός Αλεξ/πολης-ΠΑΟΚ

    ΑΕ Νίκαια-Λαμία

    8η αγωνιστική (26/11/2005)

    Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    Παγκράτι-Πανερυθραϊκός

    Ορεστιάδα-Ηρακλής

    ΑΕ Νίκαια-ΕΑ Πατρών

    Πανελλήνιος-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Λαμία-ΠΑΟΚ

    9η αγωνιστική (3/12/2005)

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Παναθηναϊκός

    Ολυμπιακός-Παγκράτι

    Πανερυθραϊκός-Ορεστιάδα

    Ηρακλής-ΑΕ Νίκαια

    ΠΑΟΚ-Πανελλήνιος

    ΕΑ Πατρών-Λαμία

    10η αγωνιστική (10/12/2005)

    Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

    Παγκράτι-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Ορεστιάδα-Ολυμπιακός

    ΑΕ Νίκαια-Πανερυθραϊκός

    ΕΑ Πατρών-Ηρακλής

    Λαμία-Πανελλήνιος

    11η αγωνιστική (17/12/2005)

    Πανελλήνιος-Παναθηναϊκός

    ΠΑΟΚ-Παγκράτι

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Ορεστιάδα

    Ολυμπιακός-ΑΕ Νίκαια

    Πανερυθραϊκός-ΕΑ Πατρών

    Ηρακλής-Λαμία

    12η αγωνιστική (28/12/2005)

    Πανελλήνιος-Παγκράτι

    ΠΑΟΚ-Ορεστιάδα

    Εθνικός Αλεξ/πολης-ΑΕ Νίκαια

    Ολυμπιακός-ΕΑ Πατρών

    Πανερυθραϊκός-Ηρακλής

    Λαμία-Παναθηναϊκός

    13η αγωνιστική (7/1/2006)

    Παγκράτι-Παναθηναϊκός

    Ορεστιάδα-Πανελλήνιος

    ΑΕ Νίκαια-ΠΑΟΚ

    ΕΑ Πατρών-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Ηρακλής-Ολυμπιακός

    Πανερυθραϊκός-Λαμία

    14η αγωνιστική (14/1/2006)

    Παναθηναϊκός-Ορεστιάδας

    Πανελλήνιος-ΑΕ Νίκαια

    ΠΑΟΚ-ΕΑ Πατρών

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Ηρακλής

    Ολυμπιακός-Πανερυθραϊκός

    Λαμία-Παγκράτι

    15η αγωνιστική (21/1/2006)

    ΑΕ Νίκαια-Παναθηναϊκός

    Ορεστιάδα-Παγκράτι

    ΕΑ Πατρών-Πανελλήνιος

    Ηρακλής-ΠΑΟΚ

    Πανερυθραϊκός-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Ολυμπιακός-Λαμία

    16η αγωνιστική (28/1/2006)

    Παναθηναϊκός-ΕΑ Πατρών

    Παγκράτι-ΑΕ Νίκαια

    Πανελλήνιος-Ηρακλής

    ΠΑΟΚ-Πανερυθραϊκός

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Ολυμπιακός

    Λαμία-Ορεστιάδα

    17η αγωνιστική (4/2/2006)

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός

    ΕΑ Πατρών-Παγκράτι

    ΑΕ Νίκαια-Ορεστιάδα

    Πανερυθραϊκός-Πανελλήνιος

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Λαμία

    18η αγωνιστική (11/2/2006)

    Παναθηναϊκός-Πανερυθραϊκός

    Παγκράτι-Ηρακλής

    Ορεστιάδα-ΕΑ Πατρών

    Πανελλήνιος-Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Λαμία-ΑΕ Νίκαια

    19η αγωνιστική (18/2/2006)

    Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

    Πανερυθραϊκός-Παγκράτι

    Ηρακλής-Ορεστιάδα

    ΕΑ Πατρών-ΑΕ Νίκαια

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Πανελλήνιος

    ΠΑΟΚ-Λαμία

    20η αγωνιστική (25/2/2006)

    Παναθηναϊκός-Εθνικός Αλεξ/πολης

    Παγκράτι-Ολυμπιακός

    Ορεστιάδα-Πανερυθραϊκός

    ΑΕ Νίκαια-Ηρακλής

    Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ

    Λαμία-ΕΑ Πατρών

    21η αγωνιστική (4/3/2006)

    ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Παγκράτι

    Ολυμπιακός-Ορεστιάδα

    Πανερυθραϊκός-ΑΕ Νίκαια

    Ηρακλής-ΕΑ Πατρών

    Πανελλήνιος-Λαμία

    22η αγωνιστική (11/3/2006)

    Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος

    Παγκράτι-ΠΑΟΚ

    Ορεστιάδα-Εθνικός Αλεξ/πολης

    ΑΕ Νίκαια-Ολυμπιακός

    ΕΑ Πατρών-Πανερυθραϊκός

    Λαμία-Ηρακλής

    [16] Υγεία

    Βρετανή ερευνήτρια προειδοποεί

    Η σόγια ύποπτη και για αντισύλληψη

    29/7/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σύμφωνα με βρετανή ερευνήτρια ένα χημικό στοιχείο που περιέχεται στη σόγια καταστρέφει το ανθρώπινο σπέρμα, στη διάρκεια του "ταξιδιού" του προς το ωάριο με συνέπεια να εμποδίζει την γυναίκα ένα να συλλάβει. Η Λιν Φρέιζερ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Γονιμότητα στην Κοπενχάγη," οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας όπως η σάλτσα σόγιας. Το χημικό στοιχείο γενιστίνη προκαλεί την απώλεια του ακροσώματος του σπέρματος, του καψιδίου που του επιτρέπει να διεισδύσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει."

    Επιπτώσεις για τους χορτοφάγους

    Η Φρέιζερ απέδειξε πριν από τρία χρόνια ότι η γενιστίνη, από κοινού με άλλα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στη μπύρα, τα χρώματα και τα εντομοκτόνα επηρεάζουν αρνητικά το σπέρμα στα ποντίκια, αλλά έμεινε κατάπληκτη όταν ανακάλυψε πόσο ευαίσθητο στη γενιστίνη είναι το ανθρώπινο σπέρμα.

    " Περίμενα ότι το ανθρώπινο σπέρμα θα αντιδρούσε στα πειράματα αλλά έμεινα κατάπληκτη όταν είδα ότι ήταν περισσότερο ευαίσθητο. Ακόμα και μικρές δόσεις του συγκεκριμένου χημικού στοιχείου μπορούν να καταστρέψουν το σπέρμα", τόνισε η Φρέιζερ.

    Η καθηγήτρια αναπαραγωγικής βιολογίας δήλωσε ότι η δράση του ακροσώματος εκδηλώνεται όταν το σπέρμα ακουμπήσει στη μεμβράνη του ωαρίου.

    Τα ευρήματα της βρετανής ερευνήτριας έχουν εξαιρετική σημασία για τους χορτοφάγους οι οποίοι καταναλώνουν προϊόντα σόγιας αντί κρέατος ή των κλασσικών γαλακτοκομικών.

    [17] Τεχνολογία

    Υπόσχεται να δώσει λύσεις

    "Έξυπνο" αντικαρκινικό κύτταρο

    29/7/2005 11:56:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ένα «έξυπνο» αντικαρκινικό κύτταρο αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές. Το συγκεκριμένο κύτταρο έχει την ικανότητα να διεισδύει στο εσωτερικό όγκων και να τους καταστρέφει ολοκληρωτικά εκ των έσω. Η ανάπτυξή του έγινε με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας και έχει παρουσιάσει επιτυχημένα αποτελέσματα σε δύο μορφές καρκίνου ποντικιών. Το κύτταρο συρρίκνωσε τους όγκους και επιμήκυνε τη ζωή των ποντικών πολύ περισσότερο απ΄ ότι άλλες θεραπείες. Αν το πείραμα πετύχει και στον άνθρωπο τότε θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης σε πολλά είδη καρκίνου αφού οι γιατροί θα μπορούν να εξοντώνουν όγκους χωρίς να καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και να καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς ώστε να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος.

    Πειράματα σε ποντίκια

    «Τα βασικά προβλήματα στη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο είναι η τοξικότητα στα υγιή κύτταρα και η αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στα φάρμακα. Η νέα τεχνική υπόσχεται υπερπήδηση αυτών των προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ραμ Σασισεκχαράν, καθηγητής βιοτεχνολογίας στο MIT.

    Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια που μερικά είχαν μια μορφή καρκίνου του δέρματος ενώ κάποια άλλα είχαν μια μορφή καρκίνου του πνεύμονος, με το «νανοκύτταρο» να αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

    Πάνω από το 80% των ποντικών με καρκίνο στο δέρμα επέζησε τουλάχιστον για 65 ημέρες. Στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονος τα αποτελέσματα ήταν μεν θετικά αλλά όχι το ίδιο εντυπωσιακά όσο στην πρώτη περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούνται κάθε φορά νανοκύτταρα «σχεδιασμένα» για την εκάστοτε περίπτωση καρκίνου που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

    Το νανοκύτταρο που ανέπτυξαν οι ερευνητές του ΜΙΤ έχει διάμετρο 200 νανομέτρων (500 φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα κεφαλιού) και μεταφέρει έναν συνδυασμό δύο φαρμάκων.

    Επεξεργάζεται τα άτομα και τα μόρια

    Σε δέκα χρόνια από τώρα, το 2005 θα φαντάζει σαν την εποχή του Μεσαίωνα. Η νανοτεχνολογία, μαζί με τη ρομποτική και τη γενετική μηχανική ανατρέπει ό,τι γνωρίζουμε, ό,τι βλέπουμε και ό,τι αισθανόμαστε σήμερα!

    H νανοτεχνολογία είναι η τεχνολογία που επεμβαίνει στον μικρότερο από το μικροσκοπικό κόσμο των μορίων και των ατόμων. Επεξεργάζεται τα άτομα και τα μόρια, τα ανακατατάσσει, τα επανατοποθετεί και, κυρίως, αποκωδικοποιεί τις λειτουργίες τους. Με τη νανοτεχνολογία έχουμε φθάσει πλέον στο σημείο να ελέγχουμε τη δομή της ύλης.

    Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα (αρρώστιες, νέφος, φτώχεια) προέρχονται από αυτόν ακριβώς τον ανεπαρκή έλεγχο της δομής της ύλης! Ό,τι βλέπουμε γύρω μας, είτε προέρχεται από τη φύση, είτε από το εργαστήριο της φυσικής και της χημείας, αποτελείται από άτομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 July 2005 - 16:52:44 UTC