Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πύρινος εφιάλτης
  • [02] "Ναι" στο εργασιακό
  • [03] Δημοσιοϋπαλληλικός "δεκάλογος"
  • [04] Έγκλημα πάθους στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Μαζικές συλλήψεις στο Λονδίνο
  • [06] Ενοποίηση χωρίς επιβαρύνσεις
  • [07] Γκολ ο "Καρα", νίκησε η Ίντερ
  • [08] Πρώτη με γκολ για Τζιλαρντίνο
  • [09] Δεν μετράνε τα αποτελέσματα
  • [10] Θέλει παίκτες ο Ντουμιτρέσκου
  • [11] Πρεμιέρα Ζαγοράκη απέναντι στην Παλέρμο
  • [12] Δύο μέλη εκτός Εθνικής
  • [13] Στον ημιτελικό η Νιαγκουάρα
  • [14] Ακόμα ένα Παγκόσμιο ρεκόρ
  • [15] Σημαντικά μετάλλια
  • [16] Τέλος στη διαφήμιση τσιγάρων
  • [17] Υγεία και διαδίκτυο
  • [18] Γκάρνερ: Η εγκυμονούσα "κατάσκοπος"
  • [19] Θα προστατευθεί το μονοπώλιο
  • [20] Καλό(υ)ν τον Ολυμπιακό
  • [21] Κοντά στον Νίλσον ο ΠΑΟ
  • [22] Σύγκρουση τρόλεϊ με μπετονιέρα

    [01] Κοινωνία

    Προς Ντράφι η φωτιά

    Πύρινος εφιάλτης

    28/7/2005 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 6:49:30 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Mικρή ύφεση παρουσιάζει στο μεγαλύτερο μέρος της η μεγάλη, πολυμέτωπη πυρκαγιά, που μαίνεται από τις 10:30 στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, έχοντας ήδη καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους, πολλά σπίτια και καταστήματα. Συχνές είναι οι αναζωπυρώσεις σε Αγία Τριάδα, Περιβολάκια και Σκουφέικα, ενώ, σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στο λόφο της Αγίας Κυριακής. Σπίτια κάηκαν και στην Καλλιτεχνούπολη, η οποία εκκενώθηκε, ενώ, τώρα, το μέτωπο κατευθύνεται προς το Ντράφι Πικερμίου. Εκκενώθηκε και το Νταού Πεντέλης, καθώς έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε ακατοίκητα κτήρια του νοσοκομείου. Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν 60 οχήματα με 180 πυροσβέστες, 100 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 20 υδροφόρες από γειτονικούς δήμους, ενώ έσπευσαν και 20 οχήματα από περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, την επιχείρηση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, εντάσεως μέχρι και 7 μποφόρ. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. Πάντως, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι και η αυριανή ημέρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την εκδήλωση πυρκαγιών. Το μεσημέρι, στη Ραφήνα μετέβη ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

    Ελαφρά τραυματίες

    Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περιοδικές διακοπές ρεύματος προχωρεί στην ευρύτερη περιοχή η ΔΕΗ.

    Με ελαφρά εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία "Γεώργιος Γεννηματάς" και "ΚΑΤ" δύο άτομα, με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς στο "ΚΑΤ" και το "Αμαλία Φλέμινγκ" και ένας πυροσβέστης στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης με ελαφρά εγκαύματα. Όλοι οι παραπάνω βρίσκονται σε γενικά καλή κατάσταση.

    Με γρήγορους ρυθμούς εκκενώθηκαν κατοικημένες περιοχές. Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις της Αγίας Τριάδας και παιδιά ορφανοτροφείου της περιοχής της Ραφήνας.

    Μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ακατοίκητα κτήρια του Νταού Πεντέλης, στις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε εκκένωση του νοσοκομείου, όπου αυτή την ώρα βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, με τα παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", στο "Αγία Σοφία", στο Δρομοκαΐτειο, τον Ξενώνα Παλλήνης και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης.

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία ΚΑΤ, "Αμαλία Φλέμινγκ", Α ΙΚΑ, Σισμανόγλειο, "Γεώργιος Γεννηματάς" και η Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριασίου.

    Σε πλήρη ετοιμότητα, επίσης, βρίσκονται δύο κινητές ιατρικές μονάδες, τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τρεις μηχανές του ΕΚΑΒ, ένα όχημα "συντονιστή" και ένα όχημα ΕΤΙΚ (Ιατρικής Καταστροφών).

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Για να διευκολυνθεί το έργο της κατάσβεσης, η Τροχαία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει απαγορευθεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος προς τις εισόδους για Νέο Βουτζά, καθώς και από Ραφήνα με κατεύθυνση προς Αθήνα, ενώ, ανοιχτός είναι ο δρόμος από και προς το λιμάνι της Ραφήνας.

    Πυκνός καπνός από την πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι το "Ελευθέριος Βενιζέλος", με αποτέλεσμα οι προσγειώσεις και απογειώσεις να πραγματοποιούνται μόνο από τον ανατολικό διάδρομο.

    Όπως έγινε γνωστό, δύο νεαροί που είχαν νωρίτερα προσαχθεί ως ύποπτοι στο αστυνομικό τμήμα Ν. Μάκρης, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

    Αναβλήθηκε το δείπνο Καραμανλή

    Στον τόπο της πυρκαγιάς μετέβη το μεσημέρι και η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο γραμματέας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης.

    Σημειώνεται ότι, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο Πρωθυπουργός ανέβαλε το προγραμματισμένο για απόψε δείπνο που θα είχε με τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε πύρινο κλοιό η Ραφήνα

    [02] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου

    "Ναι" στο εργασιακό

    28/7/2005 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 4:38:54 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, του εργασιακού νομοσχεδίου Νωρίτερα είχαν εγκριθεί, κατά πλειοψηφία, τα δύο επίμαχα άρθρα που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το κόστος των υπερωριών, μετά από αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ ψήφισαν οι 55 βουλευτές της ΝΔ ενώ τα καταψήφισαν 41 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, καθώς είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση. Εκτός από την αποχώρηση, στη συνεδρίαση της Τετάρτης επικράτησαν υψηλοί τόνοι: ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για εξευτελισμό του εργαζόμενου, ο ΣΥΝ ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε για μία ακόμα φορά, πως το 8ωρο δεν θίγεται και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική υποκρισία και συκοφαντία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πυρά" για το εργασιακό

    [03] Κοινωνία

    Κώδικας καλής συμπεριφοράς από το ΥΠΕΣ

    Δημοσιοϋπαλληλικός "δεκάλογος"

    28/7/2005 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κώδικα καλής συμπεριφοράς, ο οποίος περιλαμβάνει "Δέκα Εντολές" προς τους δημόσιους υπαλλήλους, κατήρτισε το Υπουργείο Εσωτερικών. Δύο από τους βασικούς κανόνες της δημοσιοϋπαλληλικής δεοντολογίας, είναι η ευπρέπεια και ο σεβασμός προς τους πολίτες. Ο "Οδηγός Καλής Συμπεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων", όπως είναι ο τίτλος της έκδοσης, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον υφυπουργό Εσωτερικών Απόστολο Ανδρεουλάκο και τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη ,επιβάλει εκτός των άλλων, την απαγόρευση του καπνίσματος και τη χρήση κινητών στα γραφεία και τα γκισέ. "Θα πρέπει να μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Την ευθύνη, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια και των τήρηση των αρχών", είπε ο κ. Ανδρεουλάκος, προσθέτοντας ότι "όσες υποδομές και να φτιάξουμε, και έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και τα περασμένα χρόνια, και όσα χρήματα και αν δώσουμε, που δόθηκαν και δίνονται, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία τα αποτελέσματα δεν θα είναι σημαντικά". Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης είπε ότι μεταξύ διοίκησης και πολίτη υπάρχει ένας φαύλος κύκλος καχυποψίας και δυσπιστίας τονίζοντας όμως ότι τους δημόσιους υπαλλήλους τους κυνηγούν ορισμένα στερεότυπα. "Με το πόνημα επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα τα οποία όμως δεν είναι και αυτονοήτως εφαρμοζόμενα", είπε ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι "ελπίζω ότι αυτό το πόνημα θα είναι η αρχή της προσπάθειας για αλλαγές".

    Μη μιλάτε, μην τρώτε, μην καπνίζετε...

    Ο Κώδικας υπόσχεται ότι μια σειρά εικόνων που "στοιχειώνουν" τις συναλλαγές των πολιτών με τους δημόσιους υπαλλήλους, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

    Οι υπολογιστές θα χρησιμοποιούνται μόνο για τις ανάγκες της υπηρεσίας και όχι για...πασιέντζες ή άλλα δημοφιλή παιχνίδια. Τέλος και τα τραντζιστοράκια. Η μουσική θα επιτρέπεται μόνο αν προέρχεται από κεντρικό σύστημα της υπηρεσίας.

    Κομμένο και το τσιγάρο, όσο για τα κινητά, θα επιτρέπονται στο αθόρυβο. Ο σωστός δημόσιος υπάλληλος πρέπει να συμπεριφέρεται με χαμόγελο και ευγένεια. Να διαθέτει ευπρεπή και επιμελημένη εμφάνιση και να μην τσιμπολογά από...ταπεράκια την ώρα, που εξυπηρετεί τους πολίτες.

    Οι υπάλληλοι πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους γρήγορα και αποδοτικά. Να μην επικαλούνται τεχνικές δυσκολίες και να μην επηρεάζονται από τις κομματικές πεποιθήσεις τους.

    Ο Κώδικας συνιστά στους υπαλλήλους να αποφεύγουν να συνάπτουν στενές κοινωνικές σχέσεις με πρόσωπα των οποίων ουσιώδη συμφέροντα χειρίζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και να μην αποδέχονται δωράκια. Εχεμύθεια, ανιδιοτέλεια και υπευθυνότητα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην καλή εικόνα του δημόσιου υπαλλήλου.

    "Βότσαλο στη λίμνη" ο Κώδικας

    "Θέλουμε να κινήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα στο δημόσιο τομέα", υποστήριξε ο κ. Ανδρεουλάκος και πρόσθεσε ότι "ο δημόσιος υπάλληλος, όπως και όλοι μας, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία".

    "Με τον οδηγό δεν βάζουμε καινούργιους κανόνες αλλά συστηματοποιούμε τις διάσπαρτες διατάξεις και με απλή εύληπτη γλώσσα προσπαθούμε να περιγράψουμε τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων", υπογράμμισε με έμφαση ο Υφυπουργός Εσωτερικών και κατέληξε λέγοντας ότι "το πόνημα προσπαθεί να διδάξει μία νέα διοικητική κουλτούρα. Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων προσφέρει σημαντικό έργο. Ο πολίτης στηρίζει με την άμεση και έμμεση φορολογία τη δημόσια διοίκηση και εμείς ως διοίκηση υπάρχουμε γι αυτόν τον πολίτη".

    Αναφερόμενος στην νέα διοικητική κουλτούρα ο κ. Ανδρεουλάκος έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ για τους οποίους εκτίμησε ότι διέπονται από αυτό το πνεύμα.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ανδρεουλάκος είπε ότι η ΑΔΕΔΥ είδε με καλό βλέμμα την όλη προσπάθεια.

    [04] Κοινωνία

    Αύριο στον ανακριτή η 24χρονη

    Έγκλημα πάθους στη Θεσσαλονίκη

    28/7/2005 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αύριο αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή η 24χρονη, η οποία δολοφόνησε στις 21 Ιουλίου τον 46χρονο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, Γιώργο Ιωαννίδη. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Στέργιο Αποστολίδη, η 24χρονη ομολόγησε ότι αγόρασε αντί 1000 ευρώ το όπλο με το οποίο σκότωσε, με τρεις σφαίρες, τον άνδρα με τον οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση και πρόσφατα είχαν χωρίσει. Η γυναίκα, μετά το έγκλημα, πήρε μαζί της το κινητό τηλέφωνο του θύματος προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η μεταξύ τους επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων. Το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στο διαμέρισμά της, επιβεβαίωσε τις υποψίες των αστυνομικών που ερεύνησαν τον χώρο και την συνέλαβαν. Η 24χρονη που εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, υπέδειξε στη συνέχεια σημείο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης όπου είχε πετάξει το όπλο και 14 φυσίγγια τα οποία βρέθηκαν με την βοήθεια δυτών της ΕΜΑΚ. Όπως σχολίασε πάντως ο διευθυντής Ασφαλείας, εφτά στα 10 εγκλήματα γίνονται καλοκαίρι, γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με τον ίδιο ότι "όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος αυξάνονται τα εγκλήματα πάθους".

    [05] Κόσμος

    Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

    Μαζικές συλλήψεις στο Λονδίνο

    28/7/2005 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και τις συλλήψεις υπόπτων. Όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, σε επιδρομή το πρωί της Πέμπτης συνελήφθησαν, βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, εννέα άτομα στην περιοχή του Τούτινγκ, στο νότιο τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι έξι από τους εννέα συνελήφθησαν σε μια κατοικία και οι άλλοι τρεις σε άλλη διεύθυνση, ενώ περισσότερα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά. Εξάλλου, την Τετάρτη συνελήφθησαν και τρεις γυναίκες, που φέρεται ότι υπέθαλπαν τα άτομα που ευθύνονται για απόπειρες επιθέσεων την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, οι Αρχές συνεχίζουν την ανάκριση του Γιασίν Χασάν Ομάρ, του 24χρονου βομβιστή που συνελήφθη την Τετάρτη ως ένας από τους τουλάχιστον τέσσερις δράστες των αποτυχημένων επιθέσεων και κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Την ίδια ώρα, στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από κάθε άλλη φορά δυνάμεις της αστυνομίας, που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς. "Για πρώτη φορά έχουν σταλεί τόσο μεγάλες ενισχύσεις", δήλωσε ο Σάιμον Λιούμπιν, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας, τονίζοντας πως το μέτρο έχει ως σκοπό να καθησυχάσει το επιβατικό κοινό, αλλά και να αποτρέψει τυχόν νέες επιθέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία

    [06] Οικονομία

    Στόχος η πάταξη του λαθρεμπορίου

    Ενοποίηση χωρίς επιβαρύνσεις

    28/7/2005 5:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με χαμηλότερο φόρο θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο οι καταναλωτές σύμφωνα με τις αποφάσεις, που λήφθησαν στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό το Γιώργο Αλογοσκούφη με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί. Όπως ανακοινώθηκε η Κυβέρνηση θα προωθήσει την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για όλα τα στάδια της εμπορίας των καυσίμων, αφού προηγηθεί η πλήρης καταγραφή των τελικών καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης. Για σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση για την πάταξη του λαθρεμπορίου και τη διευκόλυνση των καταναλωτών, μίλησαν οι κ Αλογοσκούφης και Σιούφας και επεσήμαναν, ότι το νέο σύστημα είναι τίμιο, απλό και δε θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.

    Πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο

    Η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει σταδιακά.

    Στην πρώτη φάση από 15 Οκτωβρίου 2005 έως 30 Απριλίου 2006 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης παραμένει, όπως είναι μέχρι σήμερα.

    Η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του τελικού καταναλωτή, θα γίνεται με έκδοση τιμολογίου πώλησης αγαθών, στο οποίο θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του λήπτη του τιμολογίου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, αρ. ταυτότητας, αρ. τηλεφώνου, επιφάνεια ακινήτου).

    Οι εταιρείες εμπορίας, οι μεταπωλητές και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, κάθε δίμηνο, θα υποχρεούνται να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων, μπορούν να υποβάλονται εναλλακτικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

    Οι καταναλωτές-φυσικά πρόσωπα θα υποβάλουν τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

    Όσον αφορά τις πολυκατοικίες θα εκδοθεί ξεχωριστό Α.Φ.Μ. με ευθύνη των διαχειριστών τους. Οι τελευταίοι θα υποχρεούνται κάθε Μάρτιο να υποβάλουν στην αρμόδια εφορία μια απλή δήλωση αγοράς πετρελαίου στην οποία θα αναγράφονται στοιχεία των προμηθευτών και θα επισυνάπτονται αντίγραφα των σχετικών τιμολογίων αγοράς.

    Η έκδοση εικονικού τιμολογίου πώλησης πετρελαίου θέρμανσης θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ για τους εκδότες εικονικών τιμολογίων θα προβλεφθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας και η επιβολή υψηλών προστίμων. Παράλληλα θα νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων.

    Κατά τη δεύτερη φάση, από το Μάιο του 2006 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ενοποιούνται με εξαίρεση τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα συνεχίσει να αγοράζει φτηνά το πετρέλαιο θέρμανσης και συγκεκριμένα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των 21 ευρώ ανά 1000 λίτρα.

    Κατόπιν, αφού αξιοποιηθούν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, που θα δημιουργηθεί, ύστερα από διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομίας όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα εφοδιαστούν με ειδική ηλεκτρονική κάρτα θέρμανσης με την οποία θα γίνεται στο εξής η παράδοση πετρελαίου θέρμανσης.

    Στην κάρτα θα αναγράφονται τα στοιχεία του χρήστη (ιδιώτης, πολυκατοικία, αγρότης, ΑΦΜ, διεύθυνση), καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των προηγούμενων αγορών του. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται σε φορητά τερματικά, τα οποία θα βρίσκονται υποχρεωτικά σε κάθε βυτίο κατά την ώρα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης από τους καταναλωτές.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που θα υπάρχουν στη βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργήσει, με τα στοιχεία που θα καταγράφονται στις ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες θέρμανσης.

    Παράλληλα, μελετάται η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων, από την εισαγωγή του αργού έως τον τελικό καταναλωτή

    Για τους παραβάτες προβλέπονται οικονομικές και ποινικές κυρώσεις.

    Η έκδοση εικονικού τιμολογίου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ οι εκδότες τέτοιων τιμολογίων θα τιμωρούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την επιβολή υψηλών προστίμων.

    Παράλληλα θα νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γκολ ο "Καρα", νίκησε η Ίντερ

    28/7/2005 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το "δύο στα δύο" σε ισάριθμους αγώνες που έδωσε επί αγγλικού εδάφους, πέτυχε η Ίντερ. Αυτή τη φορά, οι "νεραντζούρι" επικράτησαν στο «Σέλχαρστ Παρκ» της Κρύσταλ Πάλας με 2-0, με τον Γιώργο Καραγκούνη να πετυχαίνει το 2-0 στο 67ο λεπτό. Το σκορ για την Ίντερ είχε ανοίξει ο Μάρτινς στο 19ο. Στον αγώνα μάλιστα αγωνίστηκαν δύο Έλληνας, αφού εκτός από τον "Κάρα", ο οποίος μπήκε στο 56ο αντικαθιστώντας τον Καμπιάσο, έ[εοξε και ο Λάμπρος Χούτος, ο οποίος πήρε τη θέση του Αντριάνο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την πρώην αγγλική ομάδα του Βασίλη Λάκη, αγωνίστηκε και ο γνωστός από την θητεία του στον Παναθηναϊκό, Γιόνας Κόλκα, που αντικατέστησε στο 46` τον Σοάρες.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρώτη με γκολ για Τζιλαρντίνο

    28/7/2005 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο να είναι στον πάγκο αυτή τη φορά, (αγωνίστηκε ο τρίτος τερματοφύλακας Βαλέριο Βιόρι),η ομάδα του Αντσελότι επικράτησε με 3-1 των Σικάγο Φάιαρ, σε φιλικό αγώνα που έγινε στην πόλη των ΗΠΑ. Τα δύο από τρία τα γκολ της ομάδας τα πέτυχαν οι νεοαποκτηθέντες Κριστιάνο Βιέρι (21ο) και Τζιλαρντίνο(76ο το οποίο ήταν και το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των "ροσονέρι"), ενώ το τρίτο πέτυχε ο Σερζίνιο, ένα λεπτό πριν το τέλος. Η Αμερικανική ομάδα είχε ισοφαρίσει στο 22ο με τον Ρολφ.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν μετράνε τα αποτελέσματα

    28/7/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την ήττα με 1-0 από τον Αστέρα Τρίπολης γνώρισε στο χτεσινό φιλικό η Λάρισα, ωστόσο ο προπονητής της δεν στέκεται στο αποτέλεσμα. "Όποιος θέλει αυτό το διάστημα νίκες, ήττες ή ισοπαλίες, διάλεξε λάθος χρόνο", δήλωσε ο Γιώργος Δώνης και συνέχισε: "Ειδικά στο στάδιο της προετοιμασίας που βρίσκεται η ομάδα μας, εδώ στο Καρπενήσι, στόχος μας είναι να παίξουν όλα τα παιδιά και να πάρουν το χρόνο τους. Είναι φυσιολογική η μεγάλη κούραση όλων, η οποία επηρεάζει έτσι ώστε πολλά πράγματα να μην βγαίνουν μέσα στο γήπεδο. Το ίδιο συνέβη και με τη Λαμία (σ.σ. 2-2). Όπως σ' εκείνο το φιλικό, έτσι και τώρα, είδαμε θετικά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία συλλέγουμε, τσεκάρουμε και επεξεργαζόμαστε. Από εκεί ξεκινάμε άλλωστε και είναι σαφές ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή".

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θέλει παίκτες ο Ντουμιτρέσκου

    28/7/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα προβλήματα που προέκυψαν στον Ακράτητο κατά την διάρκεια της προετοιμασίας έχουν φέρει ελαφρώς πίσω την ομάδα, ωστόσο πλέον ο Ντουμιτρέσκου παραδέχεται πως μπορεί να δουλέψει καλύτερα και με τους παίκτες που έχει στην διάθεσή του να είναι απερίσπαστοι από εξωαγωνιστικά θέματα. Πάντως δεν παρέλειψε να δηλώσει πως η ενίσχυση του Ακράτητου δεν έχει σταματήσει ακόμη, καθώς χρειάζονται τέσσερις ακόμη ποδοσφαιριστές. "Περάσαμε δύσκολες στιγμές σαν ομάδα τον τελευταίο μήνα", τόνισε ο Ντουμιτρέσκου και πρόσθεσε, "Αλλά ο Σταύρος Ψωμιάδης ανέλαβε ξανά και όλα πάνε καλά. Πλέον προσπαθώ να συγκεντρώσω τους παίκτες μου στην προετοιμασία και είμαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα απόδοσή τους στις προπονήσεις. Το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Χρειαζόμαστε τέσσερις παίκτες σε θέσεις, που ακόμη δεν μπορώ να αποκαλύψω".

    Δύσκολος ο Ίλιε

    Για την περίπτωση του Άντριαν Ίλιε, απάντησε: "Είχα μια συζήτηση μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν αποδέχτηκε την προσφορά μας, που έφτανε περίπου στο 50% των απαιτήσεων του. Είναι πολύ δύσκολο να έρθει στον Ακράτητο. Έχει αρκετές προσφορές και η περίπτωση του είναι πολύ δύσκολη". Όσο για τους στόχους της ομάδας του, αυτό που είπε ήταν: "Αρχικά στοχεύουμε στο να μείνουμε στην κατηγορία. Θα είναι μια πολύ δύσκολη σεζόν. Οι περισσότερες ομάδες είναι πολύ δυνατές και δεμένες, ενώ εμείς έχουμε πολλούς νέους παίκτες, που πρέπει να προσαρμοστούνε".

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρεμιέρα Ζαγοράκη απέναντι στην Παλέρμο

    28/7/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Θοδωρής Ζαγοράκης από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστρία έδειξε πόσο πολύ θέλει να μπει στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων του ΠΑΟΚ και αυτό σε συνδυασμό με την νοοτροπία του Νίκου Καραγεωργίου, τον φέρνει να κάνει την πρεμιέρα του στο αμέσως επόμενο φιλικό της ομάδας. Έτσι όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Καραγεωργίου ο αρχηγός της Εθνικής μας θα δώσει το παρών έστω και για μερικά λεπτά στον Κυριακάτικο αγώνα του ΠΑΟΚ απέναντι στην Παλέρμο, στην κωμόπολη Κίρχμπαχ. Ο Ζαγοράκης μπήκε χθες σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης και σύντομα αναμένεται να έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας. Στο μεταξύ ο Καραγεωργίου μίλησε στους δημοσιογράφους σχετικά με την τακτική που ακολουθεί στην χρησιμοποίηση των ποδοσφαιριστών και εκείνο που τόνισε είναι πως όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι χρήσιμοι, οπότε όλοι θα χρησιμοποιούνται και δεν θα πρέπει να έχουν παράπονα αν δεν αγωνιστούν σε ένα παιχνίδι. Αύριο αναμένεται στην Αυστρία ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Γούμενος, που θα παρακολουθήσει τον αγώνα της Κυριακής, ενώ επέστρεψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Σαράφης, που χθες συνόδευσε τον Ζαγοράκη στο κέντρο προετοιμασίας της ομάδας.

    [12] Μπάσκετ

    Δύο μέλη εκτός Εθνικής

    28/7/2005 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μπορεί ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης νε είχε ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό τα ονόματα των 18 παικτών που κάλεσε στην προετοιμασία της ομάδας, ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Σερβίας/Μαυροβουνίου (16-25 Σεπτεμβρίου 2005), ωστόσο δύο από τους κληθέντες δεν θα "προσπαθήσουν" καν να να δώσουν τη "μάχη" για να βρεθούν στη 12άδα. Ο λόγος για τους Χρήστο Χαρίση και Μιχάλη Πελεκάνο, οι οποίοι απαλλάχθηκαν "καθηκόντων", επειδή πάσχουν από βαρεία πελματιαία απονευρωσίτιδα.

    Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

    Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, " Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. απάλλαξε τους αθλητές Χρίστο Χαρίση και Μιχάλη Πελεκάνο από τις εκδηλώσεις της Εθνικής ομάδας Ανδρών, μετά από την ιατρική γνωμάτευση της ιατρικής ομάδας της Ε.Ο.Κ., σύμφωνα με την οποία οι δύο αθλητές πάσχουν από βαρεία πελματιαία απονευρωσίτιδα".

    [13] Στον ημιτελικό η Νιαγκουάρα

    28/7/2005 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με άνεση, η Νέρι Νιαγκουάρα, προκρίθηκε στον ημιτελικό των 100μ. ελεύθερο του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια μετείχε στην 10η προκριματική σειρά του αγωνίσματος και με 55.36 κατέλαβε την τρίτη θέση και την είσοδο της στους 16 της διοργάνωσης με την έκτη καλύτερη επίδοση. Κορυφαία των προκριματικών η Αμερικανίδα Αμάντα Γουέιρ με 54.49.

    [14] Ακόμα ένα Παγκόσμιο ρεκόρ

    28/7/2005 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς αντίπαλο στο ελεύθερο, είναι ο Γκραντ Χάκετ. Ο Αυστραλός αθλητής, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Υγρού Στίβου που διεξάγεται στο Μόντρεαλ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 800μ., πετυχαίνοντας μάλιστα νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 7:38.65. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο συμπατριώτης του, Ιαν Θορπ, από τις 24 Ιουλίου 2001, όταν κολύμπησε τα 800μ. ελεύθερο σε 7:39.16, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Φουκουόκα. Ο Χάκετ άφησε στην δεύτερη θέση τον Αμερικανό Λάρσεν Τζένσεν και στην τρίτη τον Ρώσο Γιούρι Πριλούκοφ, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ Ευρώπης με επίδοση 7:46.64. Το προηγούμενο ρεκόρ Ευρώπης κατείχε ο ίδιος από την 1η Ιουλίου 2003, όταν είχε κολυμπήσει τα 800μ. στη Μόσχα σε 7:49.72.

    Όγδοος ο Δρυμονάκος

    Ελληνική παρουσία είχαμε στον τελικό των 200μ. πεταλούδα. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατετάγη στην όγδοη θέση με χρόνο 1:57.71. Εξάλλου, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Πολωνός Πάβελ Κορζενιόφσκι, με επίδοση 1:55.02 και άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τους Τακέσι Ματσούντα και Πενγκ Γου.

    Εντυπωσιακός ήταν στον τελικό των 50μ. πρόσθιο, Μαρκ Βαρνέκε. Ο Γερμανός αθλητής πήρε την πρώτη θέση με χρόνο 27.63, αφήνοντας πίσω του τον Αμερικανό Μαρκ Γκάνγκλοφ και τον Ιάπωνα Κοσούκε Κιτατζίμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γερμανός είναι 35 ετών και αποτελεί τον γηραιότερο παίκτη του φετινού τουρνουά.

    Στις γυναίκες, χρώμα γαλλικό είχε το χρυσό μετάλλιο. Η Γαλλίδα Σολέν Φιγκ πήρε την πρώτη θλεση στον τελικό των 200μ. σε 1:58.60 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ιταλίδα Φεντερίκα Πελεγκρίνι και στην τρίτη την Κινέζα Γιού Γιάνγκ και την Τζοσεφίν Λιλχάγκε από τη Σουηδία.

    Τέλος, δεν θα υπάρξει ελληνική παρουσία στον τελικό των 200μ μικτής ατομικής. Ο Γιάννης Κοκκώδης, αγωνίστηκε στην πρώτη ημιτελική σειρά και με χρόνο 2:04.15 πήρε την όγδοη θέση και δεν κατάφερε να προκριθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κοκκώδης είχε την χειρότερη επίδοση από τους 16 κολυμβητές που «έπεσαν» στους ημιτελικούς των 200μ. μικτής ατομικής.

    Τα αποτελέσματα

    200μ. πεταλούδα

    1. Πάβελ Κορζενιόφσκι (Πολωνία) 1:55.02

    2. Τακέσι Ματσούντα (Ιαπωνία) 1:55.62

    3. Πενγκ Γου (Κίνα) 1:56.50

    4. Ντέιβις Ταργουότερ (ΗΠΑ) 1:56.74

    5= Νικολάι Σκβόρτσοφ (Ρωσία) 1:57.04

    5= Ριουίτσι Σιμπάτα (Ιαπωνία) 1:57.04

    7. Χέλγκε Μέουβ (Γερμανία) 1:57.67

    8. Γιάννης Δρυμωνάκος (ΕΛΛΑΔΑ) 1:57.71

    800μ. ελεύθερο

    1. Γκραντ Χάκετ (Αυστραλία) 7:38.65 - Παγκόσμιο ρεκόρ

    2. Λάρσεν Τζένσεν (ΗΠΑ) 7:45.63

    3. Γιούρι Πριλούκοφ (Ρωσία) 7:46.64 - Ρεκόρ Ευρώπης

    4. Πρζέμισλαβ Στάνζικ (Πολωνία) 7:50.83

    5. Ουσάμα Μελούλι (Τυνησία) 7:51.03

    6. Ντέιβιντ Ντέιβις (Βρετανία) 7:51.54

    7. Λούκας Ντρζεβίνσκι (Πολωνία) 7:58.62

    8. Σεμπαστιάν Ρουό (Γαλλία) 8:03.52

    50μ. πρόσθιο

    1. Μαρκ Βαρνέκε (Γερμανία) 27.63

    2. Μαρκ Γκάνγκλοφ (ΗΠΑ) 27.71

    3. Κοσούκε Κιτατζίμα (Ιαπωνία) 27.78

    4. Ιγκ Ντιμπόσκ (Γαλλία) 27.87

    5. Κρις Κουκ (Βρετανία) 28.01

    6= Βαλερί Ντίμο (Ουκρανία) 28.03

    6= Εμίλ Ταχίροβιτς (Σλοβενία) 28.03

    8. Μπρέντον Ρίκαρντ (Αυστραλία) 28.27

    200μ. ελεύθερο γυναικών

    1. Σολέν Φιγκ (Γαλλία) 1:58.60

    2. Φεντερίκα Πελεγκρίνι (Ιταλία) 1:58.73

    3= Γιού Γιάνγκ (Κίνα) 1:59.08

    3= Τζοσεφίν Λιλχάγκε (Σουηδία) 1:59.08

    5. Σάρα Ισάκοβιτς (Σλοβενία) 1:59.23

    6. Παουλίνα Μπαρζίκα (Πολωνία) 1:59.34

    7. Μέλανι Μάρσαλ (Βρετανία) 1:59.39

    8. Λίντα Μακένζι (Αυστραλία)

    [15] Σημαντικά μετάλλια

    28/7/2005 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο προσέθεσε στην μεγάλη συλλογή του, ο Μάικλ Φελπς. Στα πλαίσια της 3ης ημέρας της κολύμβησης, ο αθλητής των Ηνωμένων Πολιτειών κατέλαβε την πρώτη θέση στα 200μ. ελεύθερο, καλύπτοντας την απόσταση σε 1:45.20. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Αυστραλός Γκραντ Χάκετ με χρόνο 1:46:14 και την τρίτη θέση ο Νοτιοαφρικανός, Ρικ Νίβλινγκ.

    Τα υπόλοιπα

    Την έκτη θέση στον τελικό των 100μ. ύπτιο Ανδρών, κατέκτησε ο Άρης Γρηγοριάδης. Ο Έλληνας αθλητής κάλυψε την απόσταση σε 54.61 και έμεινε περίπου ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Ααρον Πίρσολ, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 53.62 και άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τους Ράνταλ Μπαλ και Λάζλο Τσεχ.

    Η Αμερική κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Η Κέιτ Ζίνγλερ πήρε την πρώτη θέση στον τελικό των 1.500μ ελεύθερο. Το τέταρτο χρυσό μετάλλιο της 3ης μέρας ήρθε από την Ζιμπάμπουε με την Κίρστι Κόβεντρι να παίρνει την πρώτη θέση στον τελικό των 100μ. ύπτιο. Τέλος, το πέμπτο χρυσό μετάλλιο πήρε η Αυστραλέζα Λέιζελ Τζόουνς να παίρνει την πρώτη θέση στον τελικό των 100μ. πρόσθιο.

    Τα αποτελέσματα

    200μ. Ελεύθερο Άνδρες

    1. Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) 1:45.20

    2. Γκραντ Χάκετ (Αυστραλία) 1:46.14

    3. Ρικ Νίθλινγκ (Νότια Αφρική) 1:46.65

    4. Μπρεντ Χέιντεν (Καναδάς) 1:46.85

    5. Νίκολας Σπρένγκερ (Αυστραλία) 1:47.09

    6. Πίτερ Βαντερκάι (ΗΠΑ) 1:47.25

    7. Εμιλιάνο Μπρεμπίλα (Ιταλία) 1:47.63

    8. Λιν Ζανγκ (Κίνα) 1:49:45

    100μ. ύπτιο

    1. Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 53.62

    2. Ράνταλ Μπαλ (ΗΠΑ) 54.02

    3. Λάζλο Τσεχ (Ουγγαρία) 54.27

    4. Τομόμι Μορίτα (Ιαπωνία) 54.31

    5. Αρκάντι Βιατσάνιν (Ρωσία) 54.50

    6. Αρης Γρηγοριάδης (ΕΛΛΑΔΑ) 54.61 - Νέο Πανελλήνιο ρεκόρ

    7. Μάρκους Ρόγκαν (Αυστρία) 54.81

    8. Μπλαζ Μεντβέσεκ (Σλοβενία) 55.13

    1.500μ. ελεύθερο Γυναίκες

    1. Κέιτ Ζίγκλερ (ΗΠΑ) 16:00.41

    2. Φλάβια Ριγκαμόντι (Ελβετία) 16:04.34

    3. Μπρίτανι Ρέιμερ (Καναδάς) 16:07.73

    4. Λόρα Κόνγουεϊ (ΗΠΑ) 16:17.17

    5. Γιάνα Χένκε (Γερμανία) 16:17.89

    6. Ερικα Βιγιαεσίχα (Ισπανία) 16:17.92

    7. Ρεμπέκα Κουκ (Βρετανία) 16:23.25

    8. Γιούμι Κίντα (Ιαπωνία) 16:23.89

    100μ ύπτιο

    1. Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε) 1:00.24

    2. Αντγε Μπουσούλτε (Γερμανία) 1:00.84

    3. Νάταλι Κάφλιν (ΗΠΑ) 1:00.88

    4. Ρέικο Νακαμούρα (Ιαπωνία) 1:01.00

    5. Χάνα Μακ Λιν (Νέα Ζηλανδία) 1:01.16

    6. Χάναε Ιτο (Ιαπωνία) 1:01.25

    7. Λουίζ Ορνστεντ (Δανία) 1:01.36

    8. Σόφι Εντινγκτον (Αυστραλία) 1:01.97

    100μ. πρόσθιο Γυναίκες

    1. Λέιζελ Τζόουνς (Αυστραλία) 1:06.25

    2. Τζέσικα Χάρντι (ΗΠΑ) 1:06.62

    3. Τάρα Κερκ (ΗΠΑ) 1:07.43

    4. Σουετζιάν Λούο (Κίνα) 1:07.60

    5. Μπρουκ Χάνσον (Αυστραλία) 1:08.07

    6. Σούζαν Βαν Μπίλτζον (Νότια Αφρική) 1:08.38

    7. Σάρα Πέβε (Γερμανία) 1:08.47

    8. Κιάρα Μποτζιάτο (Ιταλία) 1:08.98

    [16] Υγεία

    Σε έντυπα, ραδιόφωνο και διαδίκτυο

    Τέλος στη διαφήμιση τσιγάρων

    28/7/2005 12:40:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Την απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων στα έντυπα, στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο θέτει σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμη θα απαγορευθεί η χορηγία πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων από καπνοβιομηχανίες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο που ψηφίστηκε το 2003 και εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη. Οι διαφημίσεις του καπνού στην τηλεόραση έχουν ήδη απαγορευτεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

    Εξαιρέσεις για κινηματογράφους

    "Η απαγόρευση της διαφήμισης των τσιγάρων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιοριστεί το κάπνισμα. Ο νόμος αυτός θα σώσει ζωές και θα μειώσει τον αριθμό των Ευρωπαίων που πάσχουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα" δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Παρόλες τις απαγορεύσεις που έρχονται κάποιοι τομείς εξακολουθούν πάντως να μένουν εκτός. Έτσι επιτρέπεται ακόμη η διαφήμιση του καπνού στους κινηματογράφους, στις υπαίθριες διαφημιστικές αφίσες και σε διαφημιστικά αντικείμενα, όπως τασάκια ή ομπρέλες ηλίου ή ακόμη και στη χορηγία καθαρά τοπικών εκδηλώσεων, με εξαίρεση τα κράτη μέλη που έχουν ήδη επιλέξει να απαγορεύσουν και αυτούς τους τύπους διαφήμισης.

    Η Επιτροπή είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει πλήρως τη διαφήμιση του καπνού το 1998, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2001 το σχετικό νόμο κρίνοντας πως "υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [17] Τεχνολογία

    95 εκατομμύρια Αμερικανοί το εμπιστεύονται

    Υγεία και διαδίκτυο

    28/7/2005 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το διαδίκτυο για να πληροφορηθούν για θέματα που αφορούν την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος "pew" στο διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι 95 εκατομμύρια Αμερικανοί -περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας- έχουν πληροφορηθεί έστω και μία φορά πάνω σε θέμα που αφορά την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν για τη διατροφή τους ενώ πολλοί γονείς πληροφορούνται για την ασφάλεια υγείας. Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν την δυνατότητα με μια ευρυζωνική σύνδεση να έρχονται σε επικοινωνία με τους προσωπικούς τους γιατρούς ή κάποιο νοσοκομείο, αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

    Συμβουλές από ειδικούς γιατρούς on-line

    "Αρκετά χρόνια πριν η αναζήτηση στο διαδίκτυο σε θέματα υγείας γινόταν περισσότερο από περιέργεια και όχι για να αντιμετωπισθεί κάποια πραγματική ιατρική ανάγκη ή να πάρει ο ασθενής κάποια ιατρική διάγνωση, όπως συμβαίνει σήμερα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του προγράμματος "pew" και πρόσθεσε "με τις ευρυζωνικές συνδέσεις οι χρήστες του διαδικτύου, μπορούν επιπλέον να πληροφορούνται για το πως να θεραπευτούν, να μάθουν ποιοι γιατροί έχουν το καλύτερο χειρουργικό αρχείο ή ποιες επιλογές ασφαλιστικής τιμολόγησης είναι διαθέσιμες"

    Καθένας μπορεί να πάρει συμβουλές από ειδικούς γιατρούς on-line, οι οποίοι είναι πολύ προσεκτικοί στις απαντήσεις τους, καθώς ο κίνδυνος της λανθασμένης απάντησης από μη ειδικούς είναι υπαρκτός.

    Πάντως, πολλοί γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους να είναι επιφυλαχτικοί με τη χρήση του διαδικτύου, λόγω της υπέρμετρης παραπληροφόρησης και των παράνομων φαρμάκων που κυκλοφορούν σε αυτό, από ανθρώπους που αποκλειστικός τους σκοπός είναι το κέρδος.

    [18] Ζωής ...σΤάσεις

    Γκάρνερ: Η εγκυμονούσα "κατάσκοπος"

    28/7/2005 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Η Τζένιφερ Γκάρνερ, πρωταγωνίστρια του τηλεοπτικού θρίλερ κατασκοπίας "Alias", σύζυγος του Μπεν Αφλεκ και πλέον υποψήφια μητέρα, δεν πρόκειται να διακόψει τα γυρίσματα της σειράς λόγω της εγκυμοσύνης και μάλιστα το σενάριο θα προσαρμοσθεί έτσι ώστε να την παρουσιάζει ως "εγκυμονούσα κατάσκοπο". "Θα προσαρμόσουμε έτσι τα γεγονότα ώστε θα είναι έγκυος και στη σειρά", δήλωσε ο Στέφεν Μακφέρσον διευθυντής προγράμματος του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC. Πρόσθεσε όμως ότι η Γκάρνερ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκείνη ή το μωρό. Η Γκάρνερ που παντρεύτηκε πρόσφατα τον Μπεν Αφλεκ πρόκειται να γεννήσει το Δεκέμβριο.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θα προστατευθεί το μονοπώλιο

    28/7/2005 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 7:49:40 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεση του να κάνει ότι χρειάζεται, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να προστατεύσει το μονοπώλιο που έχει ο ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα γραφεία του Οργανισμού, όπου ενημερώθηκε τόσο αυτός όσο και ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, για την πορεία της μετοχοποίησης και τα μελλοντικά σχέδια. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η συμβολή του ΟΠΑΠ είναι πολύ μεγάλη στον ελληνικό αθλητισμό και τον ελληνικό πολιτισμό και θα συνεχίσει να είναι πολύ μεγάλη και στα χρόνια που έρχονται.

    Συγχαρητήρια και από τον Υφυπουργό

    Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανος συνεχάρη την ΟΠΑΠ Α.Ε., για την ουσιαστική συμβολή του στην αποκρατικοποίησης του Οργανισμού και πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού, η διοίκηση του οποίου θα κινείται με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. "Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση για το θαυμάσιο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της τελευταίας μετοχοποίησης, δήλωσε ο κ. Ορφανός και πρόσθεσε, "Σ αυτήν τη διαδικασία αντανακλάται ο υγιής και διαφανής τρόπος με τον οποίο διοικείται η ΟΠΑΠ Α.Ε. Το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές και η υψηλή διασπορά των μετοχών απεικονίζουν ακριβώς τη μεγάλη εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, που εμάς ως Κυβέρνηση μάς κάνουν υπερήφανους. Παράλληλα, γεμίζουν ικανοποίηση τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα που οι Έλληνες πολίτες τής εμπιστεύονται. Η συμβολή του ΟΠΑΠ είναι πολύ μεγάλη προς την ελληνική κοινωνία με την ενίσχυση του αθλητισμού και του πολιτισμού, την κοινωνική συνεισφορά, τη στήριξη δραστηριοτήτων όπως ο αγώνας κατά των ναρκωτικών, για τον οποίο η διοίκηση αποφάσισε τη διάθεση του ποσού του 1 εκατομμυρίου ευρώ πρόσφατα".

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καλό(υ)ν τον Ολυμπιακό

    28/7/2005 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 4:40:46 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και επίσημα πλέον, οι "ερυθρόλευκοι" επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τον Μοχαμάντ Καλόν. Όπως είχε ανακοινώσει και η εφημερίδα «Sport Day» της Πέμπτης, οι "κόκκινοι" παραδέχτηκαν πως έχουν προτείνει στον επιθετικό τα της Μονακό, με την περίπτωση του να εξετάζεται. Αναλυτικά η ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων» έχει ως εξής: «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ γνωστοποιεί ότι της προτάθηκε από μάνατζερ, μεταξύ άλλων ποδοσφαιριστών και ο επιθετικός της Μονακό Μοχάμεντ Καλόν. Η περίπτωσή του εξετάζεται».

    Πολύ καλή περίπτωση

    Ο Καλόν, είναι γεννηθείς στις 6 Οκτωβρίου του 1979 και κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε. Έχει ύψος ύψος 1.76 μέτρα και ζυγίζει 71 κιλά. Ο επιθετικός της Μονακό μπορεί να αγωνισθεί εξίσου καλά τόσο στην περιφέρεια, όσο και στην «καρδιά» της επίθεσης, ενώ πέρυσι έπαιξε σε 34 αγώνες με την Μονακό, εκ των οποίων στους 27 ως βασικός. Ο συμπαίκτης του Άκη Ζήκου στους Μονεγάσκους πέτυχε 11 γκολ (τα τέσσερα με πέναλτι).

    Κοσμογυρισμένος είναι ο 26χρονος παίκτης. Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο τα έκανε στην Ελβετία, όταν την περίοδο 1995-1997 αγωνίστηκε με τη Μουσκρόν, όπου αγωνίστηκε σε 33 παιχνίδια και πέτυχε έξι γκολ. Εν συνέχεια "βρήκε πολλά λιμάνια" στην Ιταλία, με αρχική βάση την Μπολόνια, (2 συμμετοχές) και την περίοδο 1997-98 πήγε στην Τζένοα (26 αγώνες-10 γκολ). Την επόμενη χρονιά αποκτήθηκε από την Κάλιαρι (26 αγώνες-6 γκολ) και αμέσως μετά στην Ρετζίνα (30 αγώνες-11 γκολ). Την περίοδο 2000-2001 εντάχθηκε στη Βιτσέντζα (25 αγώνες-8 γκολ), ενώ ακολούθησαν τρία χρόνια στην Ιντερ (42 αγώνες-14 γκολ) για να καταλήξει πέρυσι στη Μονακό, απ΄ όπου ενδέχεται να «μετακομίσει» στον Πειραιά.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοντά στον Νίλσον ο ΠΑΟ

    28/7/2005 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 6:23:57 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και το όνομα αυτού, Μίκαελ Νίλσον. Ο Σουηδός χαφ είναι ο εκλεκτός του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο παίκτης που θα καλύψει τη δεξιά πτέρυγα των πράσινων. Ο 27χρονος παίκτης αγωνίστηκε με την αγγλική Σαουθάμπτον την προηγούμενη χρονιά, ενώ πριν από εκεί ήταν παίκτης της Χάλμσταντ. Ο Νίλσον είναι διεθνής με την Εθνική Σουηδίας, ενώ αγωνίστηκε και στο περσινό EURO σε όλα τα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τίποτα όσον αφορά τον παίκτη, αλλά τονίζεται πως έχει προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις και είναι πολύ κοντά στο να επέλθει συμφωνία.

    Απασχολεί εδώ και καιρό

    Ο παίκτης δεν είναι ελεύθερος από τη Σάουθάμπτον αφού πέρυσι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον αγγλικό σύλλογο. Αν ο Παναθηναϊκός ολοκληρώσει την μεταγραφή, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ στους "Άγιους", ώστε να του δώσουν την ελευθέρας. Ο Νίλσον έχει απασχολήσει τους "πράσινους" και τον Ιανουάριο, αλλά τελικά προφώρησαν στην απόκτηση του Εζεκίελ Γκονζάλες. Αν όλα πάνε καλά, ο παίκτης αναμένεται να έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

    Ο Σουηδός παίκτης έχει γεννηθεί στις 24 Ιουλίου του 1978 (είχε γενέθλια πριν από τέσσερις ημέρες δηλαδή). Έχει ύψος 1.82μ. και βάρος 75 κιλά. Προτού μεταγραφεί στη Σαουθάμπτον (το καλοκαίρι του 2004) αγωνιζόταν στην πατρίδα του με τη φανέλα της Χάλμσταντ. Αποτελεί βασικό στέλεχος της Εθνικής Σουηδίας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες της ομάδας του και σε όλη τη διάρκεια των αγώνων (με Βουλγαρία, Ιταλία, Δανία και Ολλανδία) χωρίς να δεχτεί κίτρινη κάρτα.

    Η καριέρα του Νίλσον με αριθμούς

    2001 Χάλμσταντ 26 συμμετοχές, 6 γκολ

    2002 Χάλμσταντ 25, 5

    2003 Χάλμσταντ 24, 3

    2004 Χάλμσταντ 13, 2

    2004/05 Σαουθάμπτον 16, 0

    [22] Κοινωνία

    Τουλάχιστον πέντε επιβάτες τραυματίσθηκαν ελαφρά

    Σύγκρουση τρόλεϊ με μπετονιέρα

    28/7/2005 3:13:00 μμ

    Τροχαίο με τουλάχιστον πέντε τραυματίες σημειώθηκε στην συμβολή των δρόμων Χορμοβίτου και Αιγάλεω στον Πειραιά, όταν όχημα μεταφοράς μπετόν συγκρούστηκε με τρόλεϊ. Οι επιβάτες διακομίστηκαν στο Θριάσειο Νοσοκομείο Ελευσίνας για την παροχή πρώτων βοηθειών και κανείς δεν έμεινε για νοσηλεία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο οδηγός της μπετονιέρας προσπάθησε να εισέλθει από την οδό Χορμοβίτου όπου εκινείτο στην οδό Αιγάλεω, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί με το τρόλεϊ. Έρευνα για τα ακριβή αίτια του συμβάντος διενεργεί η Τροχαία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 July 2005 - 16:55:28 UTC