Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά στη Ραφήνα
  • [02] Πιπέρι στο …ράμφος
  • [03] "Φρένο" στη NASA
  • [04] Φονικές κατολισθήσεις στην Ινδία
  • [05] Τραγωδία στη Σάμο
  • [06] Καταψηφίστηκε η βουλγαρική Κυβέρνηση
  • [07] Εκκενώθηκε διυλιστήριο στην Αυστραλία
  • [08] Έκρηξη βόμβας βόρεια της Βαγδάτης
  • [09] Ιντερτότο: Όλα ανοιχτά

    [01] Κοινωνία

    Εκκενώθηκαν σπίτια

    Πυρκαγιά στη Ραφήνα

    28/7/2005 11:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 11:47:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε πριν από λίγο σε πευκόφυτη περιοχή στη Ραφήνα. Εκκενώθηκαν σπίτια για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Σκουφέικα και κατευθύνεται προς την Αγία Τριάδα. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

    [02] Παράξενα

    Πιπέρι στο ράμφος

    28/7/2005 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην απομόνωση για εντατικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς και μια γερή "δόση" κουλτούρας βρέθηκε ένας παπαγάλος Macaw στην Ισπανία. Ο λόγος; Το λεξιλόγιό του δεν περιελάμβανε τίποτα παραπάνω εκτός από απρεπείς εκφράσεις, τις οποίες "εκτόξευε" προς πάσα κατεύθυνση. Τα μπλεξίματα για τον Μπάρνεϊ, το κατά τα άλλα συμπαθές πτηνό, άρχισαν κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης στο καταφύγιο που τον φιλοξενεί. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης και μερικοί επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και ένας ιερωμένος, τους οποίους ο παπαγάλος "στόλισε" με την αγαπημένη του έκφραση περί σεξουαλικής ικανοποίησης! Πάντως, οι εν λόγω επισκέπτες δεν φάνηκαν να ενοχλούνται από την συμπεριφορά του πολύχρωμου πτηνού, ενώ μερικοί το έριξαν στην πλάκα. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα: έκλεισε τον ατακτούλη Μπάρνεϊ στην απομόνωση και τον έβαλε να ακούει πολιτιστικά προγράμματα στο ραδιόφωνο, προκειμένου να βελτιώσει το μορφωτικό του επίπεδο. Άλλωστε, ο ίδιος αποδίδει το λεξιλόγιο του παπαγάλου στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, έναν συνταξιούχο οδηγό φορτηγού, καθώς και στην παρακολούθηση της μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής ζώνης. Πάντως, μέχρι στιγμής, τα μαθήματα δεν έχουν αποδώσει καρπούς και η εκπαίδευση συνεχίζεται.

    [03] Τεχνολογία

    Επ' αόριστον stop στα διαστημικά λεωφορεία

    "Φρένο" στη NASA

    28/7/2005 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο έδαφος μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει ο στόλος διαστημικών λεωφορείων της NASA, μετά την αποκόλληση μονωτικού υλικού από την δεξαμενή του Discovery, το οποίο αναμένεται σήμερα να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). "Δεν θα ξανακάνουμε πτήση μέχρι να είμαστε έτοιμοι. Δεν ξέρω πότε θα είναι αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, Μπιλ Πάρσονς. Την ίδια ώρα, η Διαστημική Υπηρεσία δεν έχει ακόμα προσδιορίσει το μέγεθος του μονωτικού υλικού που αποκολλήθηκε από το Discovery δύο λεπτά μετά την απογείωσή του. Το κομμάτι ξεκόλλησε από την κύρια δεξαμενή καυσίμου την στιγμή της απογείωσης, ξυπνώντας μνήμες από την τραγωδία του Columbia, τον Φεβρουάριο του 2003, οπότε και το διαστημικό λεωφορείο καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα μετά από παρόμοια αποκόλληση. Η επανεμφάνιση του προβλήματος, που η NASA θεωρούσε ότι είχε επιλύσει, βάζει φρένο στις επανδρωμένες πτήσεις της Υπηρεσίας στο Διάστημα, ένα πρόγραμμα που χρειάστηκε περίπου δυόμισι χρόνια και περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να επαναληφθεί.

    Εντατικοί έλεγχοι για το πρόβλημα

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της NASA, η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του θραύσματος που αποκολλήθηκε από το Discovery, περίπου δύο λεπτά μετά την απογείωσή του την Τετάρτη.

    Το κομμάτι του αφρώδους μονωτικού υλικού που αποσπάστηκε από τη δεξαμενή καυσίμου χάλασε την εικόνα της τέλειας εκτόξευσης που υπήρχε αρχικά, ενώ εξανέμισε τις ελπίδες για επιτυχή επανάληψη του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. Το πρόβλημα εντοπίστηκε μία ώρα μετά την απογείωση, αλλά χρειάστηκε να εξεταστεί όλο το οπτικό υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν πάνω στο Discovery ώστε να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειται.

    Η ζημιά εξετάζεται από ένα σύστημα λέιζερ και ειδικής κάμερας στην άκρη του 15μετρου, καναδικής κατασκευής, βραχίονα, ο οποίος αναπτύσσεται από ένα ρομπότ στην άκρη των πτερύγων και της μύτης του διαστημικού λεωφορείου. Τα δεδομένα και οι εικόνες που συγκεντρώνονται από τις κάμερες μεταδίδονται στους μηχανικούς της NASA στο έδαφος, ενώ, μετά την πρόσδεση του Discovery στον ISS, θα διεξαχθούν επιπλέον έλεγχοι του θερμικού τοιχώματος και της εξωτερικής δομής του λεωφορείου.

    "Πείτε το τύχη ή οτιδήποτε άλλο, δεν χτύπησε το σκάφος", τόνισε ο κ. Πάρσονς, επισημαίνοντας πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, αν το θραύσμα αποκολλούνταν νωρίτερα. Σε περίπτωση που υπάρχει βλάβη στο Discovery, το 7μελές πλήρωμα θα παραμείνει στον ISS.

    Στο Columbia, ένα κομμάτι μονωτικού, βάρους περίπου 500 γραμμαρίων, είχε αποσπασθεί από την εξωτερική δεξαμενή κατά την απογείωση και προκάλεσε ζημιά στο αριστερό πτερύγιο του διαστημικού λεωφορείου, στην οποία αποδίδεται η καταστροφή του.

    Σημειώνεται, πως το Discovery μεταφέρει προμήθειες στον ISS και η επιστροφή του στη Γη αναμένεται στις 7 Αυγούστου, στις 12:46 ώρα Ελλάδας.

    Σχετικά Links: NASA

    [04] Κόσμος

    418 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από λάσπη και πέτρες

    Φονικές κατολισθήσεις στην Ινδία

    28/7/2005 8:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 10:29:14 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας, από τις σφοδρές κατολισθήσεις που σημειώνονται εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών. Τουλάχιστον 418 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη συνεργείων διάσωσης. Επί τρεις συνεχείς μέρες βρέχει ασταμάτητα και έχει προκληθεί χάος στην Μομπάι, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, μία πόλη που κατοικείται από 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τις βροχές των μουσώνων έχουν διακοπεί οι σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες, ενώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες. "Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους σημειώθηκαν στη Μομπάι. Οι αριθμοί θα αλλάξουν και δυστυχώς σίγουρα θα υπάρχει αύξηση των θυμάτων, συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες", τόνισε στέλεχος των συνεργείων διάσωσης. Μια τεράστια ποσότητα λάσπης σε ένα χωριό 150 χιλιόμετρα νότια της Μομπάι καταπλάκωσε περισσότερα από 100 άτομα. Να σημειωθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από φυσική καταστροφή που καταγράφεται στην ιστορία της χώρας.

    [05] Κοινωνία

    Τραγωδία στη Σάμο

    28/7/2005 8:24:00 πμ

    Άφωνη έχει μείνει η κοινωνία της Σάμου στο άκουσμα της δολοφονίας, στο χωριό Μυτιληνιοί, της 62χρονης Γραμματικής Χίου από το γιο της, Μάριο Χρυσούλη, 38 ετών, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, μετά από έντονο καυγά με τη μητέρα του, πήρε ένα τσεκούρι και τη χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία, υποστηρίζοντας πως έφτασε στο έγκλημα έπειτα από διένεξη, που είχε με το θύμα.

    [06] Κόσμος

    Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο

    Καταψηφίστηκε η βουλγαρική Κυβέρνηση

    28/7/2005 8:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2005 9:35:34 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, αλλά και "φρένο" στα σχέδια της Σόφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προκληθούν ύστερα από την καταψήφιση της Κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο της χώρας. Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, 120 από τους 240 βουλευτές καταψήφισαν τη νέα Κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" (DPS), ενώ υπερψήφισαν 119 βουλευτές και ένα μέλος του Κοινοβουλίου απουσίαζε. Ύστερα από αίτημα του προέδρου του Κοινοβουλίου, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί. Ωστόσο, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα παραμείνει ίδιο, αναμένεται να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της δεύτερης σε έδρες δύναμης του Κοινοβουλίου, πρώην βασιλιά, Συμέων Σαξκομπουργκότσκι.

    [07] Κόσμος

    Απειλή για βόμβα

    Εκκενώθηκε διυλιστήριο στην Αυστραλία

    28/7/2005 7:35:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Συναγερμός σήμανε σε διυλιστήριο στην βόρεια πόλη Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, λόγω απειλής για τοποθέτηση βόμβας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Caltex Australia Ltd., οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο και το παρακείμενο τερματικό χώρο, εκκενώθηκαν με ασφάλεια, εκτός των απαραίτητων χειριστών, οι οποίοι βρίσκονται σε ασφαλή περιοχή. Η λειτουργία του διυλιστηρίου συνεχίζεται κανονικά, ενώ η πρόσβαση των βυτιοφόρων οχημάτων στην περιοχή έχει ανασταλεί.

    [08] Ιράκ

    Έκρηξη βόμβας βόρεια της Βαγδάτης

    28/7/2005 10:24:00 πμ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ένας τρίτος τραυματίσθηκε το πρωί της Πέμπτης, στα βόρεια της Βαγδάτης από εκρηκτικό μηχανισμό. "Δύο στρατιώτες της Δύναμης Κρούσης της Βαγδάτης σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίσθηκε από έκρηξη βόμβας που ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που διερχόταν η περίπολος, στα βόρεια της Βαγδάτης", αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Μετά και τα σημερινά θύματα 1.784 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003, αναφέρουν στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ιντερτότο: Όλα ανοιχτά

    28/7/2005 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο η Βαλένθια είναι πολύ κοντά στο να προκριθεί στην τελική φάση του Ιντερτότο, καθώς οι υπόλοιποι αγώνες θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι "νυχτερίδες" επικράτησαν της Ρόντα με 4-0 και έχει "στο χέρι της " την πρόκριση. Από την άλλη, η Λα Κορούνια νίκησε την Νιουκάστλ στην Ισπανία, αλλά το 2-1 αφήνει "ανοιχτούς λογαριασμούς" για την αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας.

    Περιμένουν

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Βόλφσμπουργκ ήρθε ισόπαλη με την Λανς στην Γερμανία, ενώ Λάτσιο και Μαρσέιγ έμειναν στο 1-1, με τη γαλλική ομάδα να έχει πλέον τον πρώτο λόγο. Στις άλλες δύο αναμετρήσεις, οι φιλοξενούμενοι έχουν το προβάδισμα. Συγκεκριμένα, η Κλουζ έκανε την έκπληξη και κέρδισε μέσα στη Λιθουανία την Ζαλγκίρις Βίλνιους με 1-2, ενώ το Αμβούργο νίκησε στην Τσεχία την Σίγκμα Όλομουτς με 0-1 και έχει το πάνω χέρι για τα τελικά.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 3 Αυγούστου.

    Τα αποτελέσματα

    Α. Λα Κορούνια (Ισπανία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 2-1

    Β. Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)-Λανς (Γαλλία) 0-0

    Γ. Λάτσιο (Ιταλία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) 1-1

    Δ. Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία)-Κλουζ (Ρουμανία) 1-2

    Ε. Βαλένθια (Ισπανία)-Ρόντα (Ολλανδία) 4-0

    ΣΤ. Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία)-Αμβούργο (Γερμανία) 0-1

    ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

    Πρώτοι αγώνες: 9 Αυγούστου

    Αγώνες ρεβάνς: 23 Αυγούστου

    Νικητής ΣΤ-Νικητής Ε

    Νικητής Δ-Νικητής Β

    Νικητής Α-Νικητής Γ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 July 2005 - 8:51:03 UTC