Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο φως οι φωτογραφίες
  • [02] Βαριές ποινές για τους υπεύθυνους
  • [03] Μείωση της φορολογίας
  • [04] "Μπερλουσκόνι, σε μισώ!"
  • [05] Περιοδεία Παπανδρέου σε Πιερία - Πέλλα
  • [06] Μέτωπο κατά της γραφειοκρατίας
  • [07] Παραδόθηκε νέο τμήμα της Εγνατίας Οδού
  • [08] Νέες αποσύρσεις προϊόντων
  • [09] Νεκρός ύποπτος βομβιστής
  • [10] Ο Τουρισμός επί τάπητος
  • [11] Μικρό "κώλυμα" με Ρομπίνιο
  • [12] Προπονητής "των καγκουρό" ο Χίτινγκ
  • [13] Προς Σκωτία πάει ο Νακαμούρα
  • [14] Πρώτα συμπεράσματα
  • [15] Πέντε υποψήφιοι για το EURO 2012
  • [16] Στην Αυστρία ο ΠΑΟΚ
  • [17] Ο Στογιάκοβιτς εκτός Ευρωμπάσκετ
  • [18] Στον Πανιώνιο ο Έιβερι
  • [19] Δυναμική παρουσία στο Κάουνας
  • [20] Ένα δευτερόλεπτο αργότερα η πρωτοχρονιά
  • [21] Προσωρινά "ακέφαλος" ο Ηρακλής
  • [22] Ενίσχυσε την επίθεση ο Ιωνικός
  • [23] Στη Γερμανία ο ΟΦΗ
  • [24] Παρουσίασε Αλεμάο ο Ηρακλής

    [01] Κόσμος

    Η μεγαλύτερη πρόκληση της Σκότλαντ Γιάρντ

    Στο φως οι φωτογραφίες

    22/7/2005 7:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 7:43:44 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική αστυνομία, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, τις εικόνες των τεσσάρων ανδρών, που καταζητούνται ως ύποπτοι για τις επιθέσεις της Πέμπτης σε σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου. Όπως σημείωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας ’ντι Χέιμαν, οι άνδρες αυτοί ζητώνται κατεπειγόντως για ανάκριση και κάλεσε όποιον έχει πληροφορίες να επικοινωνήσει αμέσως με την αστυνομία. Επίσης, προειδοποίησε τους Λονδρέζους να μην τους πλησιάσουν. Παράλληλα, ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ, Ίαν Μπλερ, γνωστοποίησε, ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από αστυνομικούς με πολιτικά, επειδή "αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές των αστυνομικών" είχε άμεση σχέση με τις επιθέσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, τόνισε, πως η έρευνα εξελίσσεται "πάρα πολύ γρήγορα" και πρόκειται για την "μεγαλύτερη επιχειρησιακή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η μητροπολιτική αστυνομία". Στο πλαίσιο της έρευνας η αστυνομία ερεύνησε τρία σπίτια, το ένα από τα οποία στην περιοχή της Χάροου Ρόουντ, στο δυτικό Λονδίνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ύποπτος βομβιστής

    [02] Κοινωνία

    Οι τέσσερις με ανασταλτικό χαρακτήρα

    Βαριές ποινές για τους υπεύθυνους

    22/7/2005 5:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 5:38:39 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μετά από τέσσερις μήνες συνεδριάσεων, καταθέσεις 120 μαρτύρων και αγορεύσεις 24 συνηγόρων, έφτασε στο τέλος της η πολύκροτη δίκη της τραγωδίας των Τεμπών, με τους κατηγορούμενους να λαμβάνουν βαριές ποινές. Η έκδοση της απόφασης για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, με θύματα 21 μαθητές Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Ποινές από 19 έως 13 χρόνια επιβλήθηκαν στους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους, στον οδηγό και τους ιδιοκτήτες της νταλίκας, καθώς και στους υπεύθυνους της εταιρείας φόρτωσης. Μάλιστα, οι ποινές στον οδηγό και στον έναν από τους συνιδιοκτήτες δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

    Οργή για τις αναστολές

    Οι συγγενείς των θυμάτων αρχικά δέχτηκαν με ικανοποίηση τις ποινές, αλλά αργότερα, ξέσπασαν εναντίον του δικαστηρίου, όταν αναγγέλθηκε, ότι για τέσσερις από αυτούς οι ποινές θα είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ δεν παρέλειψαν να προπηλακίσουν τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ο οποίος είναι ο συνήγορος του συνιδιοκτήτη του φορτηγού Αναστάσιου Καμέα. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο συνήγορος των συγγενών των θυμάτων Σάκης Κεχαγιόγλου και τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, η οποία ελπίζει να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ασφάλεια των συγκοινωνιών και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των κατηγορούμενων χαρακτήρισαν ως νομικό σφάλμα το γεγονός ότι συγχωνεύτηκαν τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και ως πρωτοφανείς τις ποινές, που επιβλήθηκαν.

    Οι ποινές

    Στον Δημήτριο Ντόλα οδηγό του μοιραίου φορτηγού, που εμβόλισε το λεωφορείο το Δικαστήριο επέβαλλε 19 έτη κάθειρξης και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.

    Στον ιδιοκτήτη του φορτηγού Φώτη Καβελίδη επιβλήθηκαν 18 έτη κάθειρξης και τρία χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων.

    Στον Αναστάσιο Καμέα συνιδιοκτήτη του οδηγού 14 έτη κάθειρξης με αναστολή και δύο χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ο Καμέας θα πληρώσει χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ.

    Στον Δημήτρη Χαμπούρη πρώην γενικό διευθυντή του εργοστασίου "Ακρίτας", ο οποίος και απελύθη μετά το τραγικό δυστύχημα 13 χρόνια κάθειρξης με αναστολή και δύο χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Όι μελαμίνες, που μετέφερε το μοιραίο φορτηγό, ήταν του "Ακρίτα".

    Στον Πολυχρόνη Δαρδαβούνη σημερινό γενικό διευθυντή του εργοστασίου 13 χρόνια κάθειρξης με αναστολή και δύο χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

    Οι Χαμπούρης και Δαρδαβούνης θα καταβάλλουν εγγύηση 15.000 ευρώ έκαστος.

    Στον Μωϋσή Αλεξάκη αποθηκάριο τέσσερα χρόνια και οχτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ το δικαστήριο δε δέχθηκε να τον απαλλάξει απαλλαγεί από τη χρηματική εγγύηση η οποία ορίστηκε σε 4,40 ευρώ ημερησίως για την όλη την ποινή του.

    [03] Οικονομία

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Μείωση της φορολογίας

    22/7/2005 2:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σημαντική μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους για το 2006, αναμένει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης, να φέρει το δημόσιο έλλειμμα όσο πιο κοντά γίνεται στο 3,5% του ΑΕΠ και για το έτος 2006 να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι "αυτό αποτελεί για μας την ύψιστη προτεραιότητα". Αισθητή μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων εντός της επόμενης τριετίας προαναγγέλλει ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις πιθανότατα αναβάλλονται για το 2007 ή το 2008.

    Ενημερωτική καμπάνια για την φοροδιαφυγή

    Τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά θα δημοσιοποιήσει ο κ. Αλογοσκούφης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2006.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος ο Υπουργός Οικονομίας σκοπεύει να το μειώσει ως το 2007 στο 99,9% του ΑΕΠ, έναντι του 109% που είναι τώρα.

    Στο δημοσίευμα προστίθεται, ότι δεν αποκλείεται τα έσοδα του δημοσίου να έχουν υστέρηση κατά 1,5% του ΑΕΠ και ότι το περασμένο Απρίλιο αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα με σκοπό να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

    Μετά το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ βρίσκονται, υπό επεξεργασία, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και θα δημιουργηθούν κίνητρα ώστε ο καναταλωτής να ζητά με τις αγορές τους την απόδειξη με το ΦΠΑ. Τέλος, αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει ενημερωτική καμπάνια για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα προωθείται η βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης.

    [04] Παράξενα

    Όλοι εναντίον ενός

    "Μπερλουσκόνι, σε μισώ!"

    22/7/2005 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Πρόκειται για έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και για το λόγο αυτό έχει ακούσει κατά καιρούς τα "εξ αμάξης". Αυτό, όμως, δε φαίνεται να πτοεί τον πολυεκατομμυριούχο, επιχειρηματία, μεγιστάνα των ΜΜΕ και ιδιοκτήτης της ομάδας Μίλαν, που φαίνεται να το διασκεδάζει. Έτσι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τον εκδοτικό οίκο Μονταντόρι, του οποίου είναι ιδιοκτήτης, να εκδώσει ένα ανθολόγιο βρισιών με τίτλο "Μπερλουσκόνι, σε μισώ!". Το υβρεολόγιο προέρχεται από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν κατά καιρούς όσοι δεν τον συμπαθούν, ενώ αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο όσες βρισιές δημοσιεύτηκαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA. Παράξενο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι επιλέγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να εκδώσει ένα τέτοιο βιβλίο, αλλά και το ότι η δημοσίευσή του συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας.

    Πάνω από 500 βρισιές περιλαμβάνονται στο βιβλίο μεταξύ των οποίων οι εκφράσεις: παλιάτσος, απατεώνας, Πρωθυπουργός Πινόκιο, μεγαλομανής, εξτρεμιστής και Ταλιμπάν.

    Από τη λίστα με τις εμπνευσμένες, ομολογουμένως, βρισιές δε λείπει η παροιμιώδης έκφραση του Αντόνιο ντι Πιέτρο, του εισαγγελέα της επιχείρησης "Καθαρά Χέρια", που είχε πει: "Ο Μπερλουσκόνι είναι σαν το AIDS: Όταν τον μάθεις, τον αποφεύγεις".

    Ένα χρόνο αργότερα, το μέλος της αντιπολίτευσης, Τζιουζέπε Τζιουλιέτι, είχε πει: "Ο Μπερλουσκόνι είναι τρελός και διαφέρει από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος".

    Ο κομουνιστής πολιτικός, Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο, έχει παρομοιάσει τον Ιταλό Πρωθυπουργό με το Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα και τον Μάκβεθ.

    Όσοι, όμως, λυπήθηκαν έστω και λίγο τον Μπερλουσκόνι για τους χαρακτηρισμούς αυτούς, θα πρέπει να ξέρουν ότι και ο ίδιος έχει κατά καιρούς καταφερθεί με προσβλητικές εκφράσεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Στις αρχές του χρόνου, για παράδειγμα, χαρακτήρισε "Στάλιν χωρίς μουστάκι" έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε συλλήβδην την αριστερά για "σοβιετική νοσταλγία".

    Ενδεχομένως, ο Ιταλός Πρωθυπουργός να πιστεύει ότι με την έκδοση του βιβλίου αυτού θα μπορέσει να προκαλέσει τη συμπάθεια των Ιταλών καθώς κάτω από τον τίτλο του βιβλίου αναγράφεται: "Οι προσβολές της Αριστεράς προς τον Πρωθυπουργό, που δημοσιεύτηκαν στο πρακτορείο ANSA".

    Φαίνεται ότι ο Μπερλουσκόνι έχει εμμονή με τα βιβλία, για τον ίδιο, καθώς πριν τις εκλογές του 2001, είχε στείλει σε σπίτια όλης της χώρας, μία πολυτελή έκδοση με φωτογραφίες, που αφηγούνταν την ιστορία της ζωής του.

    [05] Πολιτική

    Περιοδεία Παπανδρέου σε Πιερία - Πέλλα

    22/7/2005 2:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το Λιτόχωρο Πιερίας, αφετηρία της περιοδείας του στους νομούς Πιερίας και Πέλλας. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με εκπροσώπους τουριστικών φορέων, τονίζοντας ότι "ο τουρισμός δεν έχει ανάγκη από ένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες που προβάλλεται περισσότερο ο υπουργός παρά ο τουρισμός". Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού με έμφαση στις ειδικές μορφές, προσθέτοντας ότι "η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια από το Γ ΚΠΣ στον τομέα του τουρισμού εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας". Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο Δ' ΚΠΣ διευκρινίζοντας ότι εξαιτίας της κυβερνητικής συμπεριφοράς (απογραφή, βασικός μέτοχος, έλλειψη συμμάχων) η Ελλάδα έχει απολέσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει ισχυρό πακέτο κονδυλίων. Τα τουριστικά προβλήματα του νομού που προκύπτουν από τη μη λειτουργία του ’ξονα 10 και τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας από τις προξενικές αρχές, έθεσαν στον κ. Παπανδρέου, οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Πιερίας. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συναντήσεις με φορείς των παραγωγικών τάξεων στην Κατερίνη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο νομό Πέλλας.

    [06] Πολιτική

    Μέτωπο κατά της γραφειοκρατίας

    22/7/2005 1:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 1:35:17 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μέχρι το 2006 τα αποτελέσματα κατά της γραφειοκρατίας να είναι όχι μόνο ορατά, αλλά να μπορούν να αποτιμηθούν και στην πράξη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνεργασία που είχε την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό, για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε των Κώστα Καραμανλή για την πορεία μηχανοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, τη χρήση της πληροφορικής και τη δυνατότητα του πολίτη να επικοινωνεί με το δημόσιο μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι έκανε έναν απολογισμό για το πώς έχουν πάει μέχρι σήμερα τα πράγματα και πρόσθεσε ότι οι δράσεις του υπουργείου έχουν αποδώσει, ιδίως σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως η μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών και η κατάργηση των χρονοβόρων διαδικασιών για το γνήσιο της υπογραφής.

    [07] Κοινωνία

    "Το έργο διευρύνεται", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

    Παραδόθηκε νέο τμήμα της Εγνατίας Οδού

    22/7/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην κυκλοφορία δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, νέο τμήμα της Εγνατίας Οδού. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε το πρωί, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για το τμήμα από τον Κόμβο Ιωαννίνων μέχρι τον κόμβο Δωδώνης, μήκους 9 χλμ. Στο τμήμα αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σήραγγα της Δωδώνης, μια από τις μεγαλύτερες στην Εγνατία, μήκους 3,4 χλμ. Το κόστος του έργου ανήλθε σε 105 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 68 εκατομ. αφορούν τη σήραγγα. Ακόμη, το νέο τμήμα παρακάμπτει την παλιά Εθνική οδό που οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης μειώνοντας και την διαδρομή προς το θέατρο κατά 10 λεπτά.

    Η Εγνατία στην Ήπειρο

    Το νέο τμήμα δόθηκε στην κυκλοφορία το μεσημέρι της Παρασκευής, μια διαδρομή από τα Γιάννινα στην Ηγουμενίτσα 80 χλμ. έναντι 97 της παλιάς εθνικής οδού.

    Στην Ήπειρο, η Εγνατία Οδός έχει μήκος 123 χιλιομέτρων, ενώ ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 1,9 δις ευρώ. Με την πλήρη ολοκλήρωσή της, θα είναι με διατομή κλειστού αυτοκινητόδρομου, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση και κεντρική διαχωριστική νησίδα. Επίσης, θα υπάρχουν 35 σήραγγες μήκους 53 χλμ. και 5 διπλές γέφυρες συνολικού μήκους 9 χλμ.

    Ακόμη, επεκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως την Παναγιά και έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα. Από αυτά τα 123 χιλιόμετρα, 48,5 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, τα 69 είναι υπό κατασκευή και μόνο τα 5,5 είναι προς δημοπράτηση -που θα γίνει σύντομα, μέσα στο 2005.

    Το έργο στην περιοχή της Ηπείρου θα παραδίδεται σταδιακά, από το 2006 μέχρι το 2008, καθώς έχει τρία τμήματα. Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα Ιωάννινα - Μέτσοβο Μέτσοβο - Παναγία

    Τέλος, το συνολικό κόστος όλης της Εγνατίας, περιλαμβανομένων και των καθέτων αξόνων, θα ανέλθει σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 δισεκατομμύρια είναι η κοινοτική συγχρηματοδότηση, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2008.

    "Αυτοκινητόδρομος διεθνών προδιαγραφών"

    "Η Εγνατία Οδός είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του τόπου, ένας αυτοκινητόδρομος διεθνών προδιαγραφών, που διασχίζει "οριζόντια" τη Βόρεια Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα έως τους Κήπους Έβρου και έχει συνολικό μήκος 680 χιλιόμετρα. Μαζί με τους κάθετους άξονες μήκους 300 χιλιομέτρων που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή, δημιουργούν ένα πλέγμα οδών υψηλής ποιότητος που διασχίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη και συνδέει ταχύτατα τη Θεσσαλονίκη με τις εισόδους της χώρας και τις γειτονικές χώρες", τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Γιώργος Τρυφωνίδης, βουλευτές, οι Αρχές του νομού και πολλοί κάτοικοι.

    Σχετικά Links: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

    [08] Κοινωνία

    Νέες αποσύρσεις προϊόντων

    22/7/2005 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 6:17:55 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σε δύο νέες αποσύρσεις προϊόντων προχώρησε ο ΕΦΕΤ, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανάκλησης καφετιέρας εσπρέσο. Με εντολή του ΕΦΕΤ, αποσύρεται από την αγορά μείγμα μπαχαρικών για κεφτέδες με την επωνυμία "Captains Mix", στο οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη της απαγορευμένης χρωστικής ουσίας "ερυθρό του Σουδάν". Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται από την εταιρεία "ΓΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ" σε γυάλινη συσκευασία των 30 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 31-12-2006. Παράλληλα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, προχωρεί στην απόσυρση αφεψήματος με την επωνυμία "Τίλιο Φίνο", με χώρα προέλευσης Βουλγαρία, αφού μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε η παρουσίας σαλμονέλας. Το προϊόν είναι προέλευση Βουλγαρίας και διατίθεται σε πλαστικό κουτί των 16γραμ. με ημερομηνία λήξης 31/12/2010.

    Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανάκλησης της καφετιέρας εσπρέσο μάρκας DOMANI, μάρκας DOMANI, μοντέλο DOM-330, μετά από καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για ελαττωματική λειτουργία. Πρόκειται για προϊόν κινεζικής κατασκευής, ενώ στην Ελλάδα διατέθηκαν 960 τεμάχια από την εταιρεία General A.E. Οι καταναλωτές κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της καφετιέρας, το καπάκι της εξωθείται ή εκτινάσσεται προς τα πάνω. Μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, η εταιρεία διάθεσης ήρθε σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ενημέρωσε τηλεφωνικώς το μεγαλύτερο αριθμό των κατόχων των συσκευών. Δείγματα του προϊόντος έχουν σταλεί προς εξέταση στον ΕΛΟΤ, όπου και θα κατατεθεί άμεσα ο τεχνικός φάκελος του είδους. Η General Α.Ε. ζητά από όσους έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία στα τηλέφωνα 210-39546117 και 210-9546113, ώστε να γίνει η αντικατάσταση του ελαττωματικού προϊόντος.

    Σχετικά Links: ΕΦΕΤ

    Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    [09] Κόσμος

    Υπεύθυνες οι Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι

    Νεκρός ύποπτος βομβιστής

    22/7/2005 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 7:35:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και σήμερα στο Μετρό του Λονδίνου, όταν αστυνομικοί με πολιτικά πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στο σταθμό Στόκουελ, όπως επιβεβαίωσε η Σκότλαντ Γιάρντ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί τον έριξαν κάτω και τον πυροβόλησαν πέντε φορές. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο ύποπτος συνδέεται με τα χθεσινά χτυπήματα στη βρετανική πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του νεκρού. Πάντως, σε λειτουργία έχουν τεθεί οι γραμμές του Μετρό Βικτόρια και Νόρδερν, που είχαν κλείσει μετά το συμβάν. Επιπλέον, έληξε επιχείρηση της αστυνομίας, άνδρες της οποίας είχαν περικυκλώσει τζαμί στο ανατολικό Λονδίνο μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, δίχως να βρεθεί ίχνος εκρηκτικού μηχανισμού. Στο μεταξύ, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι, υπεύθυνες για το μακελειό της 7ης Ιουλίου, ανέλαβαν την ευθύνη και για τις χθεσινές επιθέσεις, με επιστολή του στο Διαδίκτυο, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

    Επιχείρηση σε τζαμί

    Όσον αφορά στην έρευνα του τεμένους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορία για τοποθέτηση βόμβας. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος εκρηκτικού μηχανισμού.

    Την ίδια ώρα, κλειστός παραμένει ο σταθμός Βόξολ, κοντά στον σταθμό Στόκγουελ, καθώς πληροφορίες έκαναν λόγο για ύποπτο αντικείμενο.

    Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο σταθμός θα επαναλειτουργήσει σύντομα, διότι διαπιστώθηκε τελικά ότι το ύποπτο αντικείμενο ήταν απλά μία εγκαταλειμμένη αποσκευή.

    "Δεν θα σταματήσουμε"

    "Η επίθεσή μας στην καρδιά της άπιστης βρετανικής πρωτεύουσας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μήνυμα προς όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να φύγουν από το Ιράκ όλα τα άπιστα στρατεύματα", αναφέρεται στη δήλωση των Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι με ημερομηνία 22 Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

    Και προσθέτει ο οργάνωση, που αποτελεί ευρωπαϊκό παρακλάδι του δικτύου της Αλ Κάιντα: "Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους αυτούς που ακολουθούν την πολιτική του προέδρου της άπιστης Αμερικής".

    Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη κατά το παρελθόν, μεταξύ των οποίων και οι βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα πέρυσι στη Μαδρίτη, αλλά και οι προ 15 ημερών στο Λονδίνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο ανθρωποκυνηγητό

    [10] Οικονομία

    Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα

    Ο Τουρισμός επί τάπητος

    22/7/2005 12:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι εκκρεμότητες με τις παλιές συμβάσεις της Eταιρείας Tουριστικής Aνάπτυξης καθώς και το υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας απασχόλησαν την συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, το πρωί της Παρασκευής. Κεντρικό ζήτημα για τη χώρα χαρακτήρισε την τουριστική ανάπτυξη ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι ήδη, οι περισσότερες επενδύσεις που υπήχθησαν στον αναπτυξιακό νόμο προέρχονται από τον κλάδο του τουρισμού. Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού, λέγοντας ότι όλοι οι σχετικοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Ερωτηθείς δε για τις επιπτώσεις των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων, σε Λονδίνο και τουρκικά παράλια, τόνισε ότι τέτοια γεγονότα επηρεάζουν ασφαλώς την τουριστική αγορά αλλά, όπως είπε, η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μικρό "κώλυμα" με Ρομπίνιο

    22/7/2005 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παραμένει η αβεβαιότητα, όσον αφορά τη μεταγραφή του άσου της Σάντος, Ρομπίνιο, στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο έκανε δηλώσεις για το θέμα και τόνισε η συγκεκριμένη μεταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλάζοντας λίγο τα περί όσα ακούστηκαν για ολοκλήρωση του θέματος της μεταγραφής. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των "μερένγες" τόνισε πως "η πόρτα έχει ανοίξει" και η Ρεάλ είναι πολύ κοντά στο να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή.

    Συμφωνία στο οικονομικό

    Οι Μαδριλένοι ανακοίνωσαν ότι κατέβαλαν 24,65 εκατομμύρια ευρώ (το 60% από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε η Σάντος για την παραχώρηση του διεθνούς στράικερ), προκειμένου να αγοράσουν το μερίδιο των δικαιωμάτων του παίκτη που κατείχε ο σύλλογος της Βραζιλίας. "Καταθέσαμε ένα έγγραφο στην ομοσπονδία της Βραζιλίας, το οποίο εγγυάται την πληρωμή του 60% των δικαιωμάτων του παίκτη. Πρέπει να περιμένουμε, αλλά αναμφίβολα είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Πρέπει να παραμείνουμε συνετοί, αλλά ελπίζουμε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. Είναι ένας διαφορετικός παίκτης με τεράστιο ταλέντο και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ποδοσφαιριστές σαν κι αυτόν. Απομένει μια εβδομάδα για τη λήξη της περιοδείας μας στην Ασία και, εάν επισπεύσουμε τη μεταγραφή, τότε θα αποφασίσουμε αν θα μπορέσει να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή".

    Όλα δείχνουν λοιπόν πως ο Ρομπίνιο θα αποτελέσει ένα ακόμα "galactiko" στο ρόστερ της Ρεάλ, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, θα είναι όλοι με κομμένη την ανάσα.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προπονητής "των καγκουρό" ο Χίτινγκ

    22/7/2005 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο όνομα του Γκούους Χίτινγκ, βρήκε τον αντικαταστάτη του Φράνκ Φαρίνα, η Εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (FFA), ο Ολλανδός τεχνικός θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία των "καγκουρό" και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια του συλλόγου να βρεθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας.

    "Ο πιο έμπειρος προπονητής"

    Ο πρόεδρος της FFA, Φρανκ Λόουι, έκανε δηλώσεις μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Χίντινγκ και τόνισε πως αποτελεί την καλύτερη επιλογή, που θα βοηθήσει τους «Socceroos» να δώσουν το παρών στη Γερμανία.

    Ο Λόουι είπε μεταξύ άλλων, : "Η πρόσληψη του Χίντινκ είναι η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στην άμεση ανάγκη μας, η οποία είναι να δώσουμε στην εθνική Αυστραλίας κάθε πιθανότητα επιτυχίας στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, όπως ελπίζουμε, στην τελική φάση του Μουντιάλ την επόμενη χρονιά. Ο Χίντινκ έχει μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις και το ρεκόρ του μιλάει από μόνο του. Δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε για έναν πιό έμπειρο και διεθνώς αναγνωρισμένο προπονητή, προκειμένου να μας οδηγήσει στο δρόμο για τη Γερμανία".

    Ο 58χρονος Ολλανδός προπονητής αναλαμβάνει άμεσα την Εθνική ομάδα της Αυστραλίας, αλλά παράλληλα θα συνεχίσει να εργάζεται και στην Ολλανδία. Ο Χίντινγκ θα δει από κοντά για πρώτη φορά τα "καγκουρό" τον Αύγουστο, όταν η εθνική ομάδα της χώρας θα πραγματοποιήσει προπονητικό καμπ στην Ολλανδία.

    Τέλος, η FFA ανακοίνωσε πως ο Ολλανδός τεχνικός θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Αυστραλίας και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, εάν και εφόσον τα "καγκουρό" καταφέρουν να προκριθούν στην τελική φάση της διοργάνωσης.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προς Σκωτία πάει ο Νακαμούρα

    22/7/2005 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ κοντά στην απόκτηση του Σουνσούκε Νακαμούρα, είναι η Σέλτικ. Σύθμγωνα με τα σήμερα δημοσίευμα της Nikkan Sports, ο διεθνής μέσος έφτασε σε συμφωνία με τους δευτεραθλητές Σκωτίας και τις επόμενες μέρες(ή και ώρες", ο ατζέντης του παίκτη θα συναντηθεί με τους διοικούντες της Ρετζίνα, στην οποία και αγωνίζεται, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της μεταγραφής, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Όσο για τις ετήσιες απολαβές του Ιάπωνα, εκτιμάται ότι φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ το κόστος της μεταγραφής θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος το 2000 αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στην Ιαπωνία, αγωνίζεται από το 2002 στη Ρετζίνα και έχει σημειώσει 11 τέρματα σε 80 αναμετρήσεις της Serie A.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτα συμπεράσματα

    22/7/2005 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 7:45:54 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα πρώτα του συμπεράσματα είχε την ευκαιρία να βγάλει ο Τροντ Σόλιντ, από το χτεσινό φιλικό με την τσέχικη Γιάμπλονετς, όπου ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ανέτοιμος, όπως ήταν φυσικό και γνώρισε την ήττα με 2-1. Ωστόσο, το μεγάλο ματς για τους "ερυθρόλευκους" είναι το αυριανό, όπου στη Βαντούζ (20:00 τοπική ώρα) οι νταμπλούχοι Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές Ευρώπης της Λίβερπουλ. Μετά το Σάντος της ΑΕΚ που ζήτησε δυνατά φιλικά εξαρχής και ο Νορβηγός τεχνικός προτίμησε "να ρίξει τους παίκτες του από νωρίς στα βαθιά", ώστε να έχει το χρόνο να διορθώσει τα κακώς κείμενα. "Αν δεν τολμήσουμε να δώσουμε τέτοια δυνατά φιλικά, δεν θα γίνουμε καλύτεροι", τόνισε σχετικά ο Τροντ Σολιντ που φιλοδοξεί το χειμώνα ο Ολυμπιακός να κάνει την υπέρβαση στην Ευρώπη.

    Είδε αυτά που έπρεπε

    Το σίγουρο είναι ότι ο Σόλιντ δεν θα θέλει να ξαναδεί κάποια πράγματα που είδε χτες με τη Γιάμπλονετς και του "σηκώθηκαν οι τρίχες", όπως για παράδειγμα το αδικαιολόγητο «κουβάλημα» της μπάλας από ορισμένους ποδοσφαιριστές, την ελλιπή αμυντική λειτουργία, τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, την έλλειψη κίνησης στην επίθεση, αλλά και την έλλειψη διαρκούς πρέσινγκ. Για κάποια από αυτά μάλιστα, μίλησε μετά το παιχνίδι στους δημοσιογράφους.

    "Είδα ότι πολλοί παίκτες έτρεχαν με την μπάλα και δεν είχαμε ρυθμό. Ακόμη κι έτσι όμως, έπρεπε να νικήσουμε, επειδή είχαμε αρκετές ευκαιρίες. Δεν είχαμε φρεσκάδα στην επίθεση", είπε συγκεκριμένα, ωστόσο έσπευσε να δικαιολογήσει τους παίκτες του και να επισημάνει το μικρό διάστημα που δουλεύουν πάνω σε νέα συστήματα:

    "Το πιο σημαντικό είναι πως είδα όσους περισσότερους παίκτες μπορούσα. Για δεκαπέντε λεπτά στο πρώτο ημίχρονο, είχαμε ρυθμό. Είναι φανερό πως οι παίκτες δεν έχουν αφομοιώσει το νέο σύστημα. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει. Έχουμε μόλις τέσσερις εβδομάδες που δουλεύουμε μαζί και θα έχουμε άλλες έξι για να φτάσουμε στο σημείο που πρέπει. Δεν φοβάμαι καθόλου. Είναι λογικό να μην μπορούμε ακόμη να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Έχουμε χρόνο για να κάνουμε αυτά που θέλουμε μέσα από τις προπονήσεις και οι παίκτες να μπορέσουν να αφομοιώσουν αυτά που θέλουμε. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουν οι ποδοσφαιριστές μου, γι αυτό θα κάνουμε συνεχείς επαναλήψεις. Το χειρότερο που είδα, ήταν η φάση του δεύτερου γκολ, στην οποία προσπαθήσαμε να παίξουμε τεχνητό οφσάιντ, χωρίς να τα καταφέρουμε. Το καλύτερο πράγμα που διαπίστωσα, ήταν ότι στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε καλό ρυθμό και καταφέραμε να τρέξουμε αρκετά".

    Ακόμη, προσπάθησε να καθησυχάσει κάπως τους ποδοσφαιριστές που δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου (Παππάς, Κυριάκος, Βάλλας, Φιλιππάκος, Κουλουχέρης, Μενδρινός) και κάποιοι το εξέλαβαν ως μήνυμα ότι δεν τους υπολογίζει και μπορεί να είναι αυτοί που θα παραχωρηθούν δανεικοί, ώστε να μειωθεί το -υπεράριθμο ομολογουμένως- ρόστερ. "Είναι θετικό που είδα τόσους πολλούς παίκτες σ έναν αγώνα. Στα επόμενα φιλικά θα έχουν ευκαιρίες και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που δεν έπαιξαν", ήταν το σχόλιό του.

    Αυτοκριτική οι παίκτες

    Δηλώσεις έκαναν και κάποιοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, όπως ο σκόρερ Ταραλίδης και οι νεοαποκτηθέντες Τουρέ, Μπουλούτ που επισήμαναν ότι δεν απόδωσαν αυτά που έπρεπε.

    Ο Γιάννης Ταραλίδης είπε: "Ήταν το πρώτο φιλικό για μας και δεν τα καταφέραμε όπως θα μπορούσαμε. Δεν κάναμε αυτά που θέλαμε μέσα στο γήπεδο. Χρειάζεται καιρός για ν αφομοιώσουμε το νέο αγωνιστικό σύστημα. Στο α ημίχρονο ήμασταν λίγο άτυχοι αφού θα μπορούσαμε να προηγηθούμε και να μην κυνηγάμε το σκορ".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάγια Τουρέ ο οποίος τόνισε: "Δεν ήμασταν καλοί. Θέλαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ο προπονητής έπρεπε να δοκιμάσει πολλούς ποδοσφαιριστές. Τώρα ακολουθεί το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ, το οποίο θα πρέπει να κερδίσουμε, αφού κάτι τέτοιο θα είναι πολύ καλό για τον Ολυμπιακό. Χαίρομαι που είμαι παίκτης του Ολυμπιακού. Όλα τα παιδιά μου φέρονται πολύ καλά".

    Τέλος ο Ερόλ Μπουλούτ δήλωσε: "Χρειαζόμαστε χρόνο ακόμη για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στο γήπεδο, αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις. Πρέπει να παίξουμε τρία-τέσσερα ματς για να βρούμε τον ρυθμό μας. Είχαμε πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά το σύστημα 4-3-3, που προσπαθεί να εφαρμόσει ο προπονητής μας. Στην ενδεκάδα που έπαιξα εγώ, οι περισσότεροι παίκτες αγωνιστήκαμε για πρώτη φορά μαζί, με συνέπεια να μην έχουμε τη συνεργασία και την απόδοση που θα θέλαμε. Θα δουλέψουμε σκληρά στο υπόλοιπο της προετοιμασίας και θα είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει".

    Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καθώς είχε αναμετρηθεί μαζί της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο εντός έδρας παιχνίδι είναι νικήσει 1-0 (το γκολ ο Στολτίδης) και στο έκτος έδρας είχε ηττηθεί 3-1 (το γκολ ο Ριβάλντο) και το αποτέλεσμα αυτό του είχε στερήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Από τους παίκτες, που είχαν αγωνιστεί σε αυτά τα δύο παιχνίδια απουσιάζουν μόνο ο Τζιοβάνι και ο Γεωργιάδης, ενώ είναι τραυματίας και δεν θα παίξει αύριο ο Βενετίδης.

    Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι φίλαθλοι της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον "Θρύλο" αγωνιζόμενο για πρώτη φορά στις 21 Αυγούστου απέναντι στην Εσπανιόλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολυμπιακός: Ανακοίνωση διάψευσης

    Ανέτοιμος ο Ολυμπιακός

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέντε υποψήφιοι για το EURO 2012

    22/7/2005 4:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 4:58:11 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ξεκαθάρισε σήμερα το τοπίο όσον αφορά τις υποψήφιες χώρες που διεκδικούν την διοργάνωση του EURO 2012. Όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε έληγε η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας για το EURO 2012, είχαν υποβληθεί μόνο πέντε φάκελοι από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία έχουν υποβάλει φάκελο ξεχωριστά, ενώ η Κροατία με την Ουγγαρία και η Πολωνία με την Ουκρανία έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για συνδιοργάνωση. Οι ομοσπονδίες της Ρωσίας, της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν κατέθεσαν φάκελο, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα προβεί στην προεπιλογή τριών ομοσπονδιών στις 7 Νοεμβρίου, ενώ η τελική απόφαση για τη διοργανώτρια του EURO 2012 θα ανακοινωθεί το Δεκέμβρη του 2006.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Αυστρία ο ΠΑΟΚ

    22/7/2005 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με είκοσι πέντε ποδοσφαιριστές και χωρίς έξι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου και του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο ΠΑΟΚ έφτασε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου και θα πραγματοποιήσει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του. Οι "ασπρόμαυροι" θα παραμείνουν εκεί για δύο εβδομάδες ενώ θα δώσει και τέσσερα φιλικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αυστρίας.

    Οι έξι λιγότεροι

    Για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης, ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τους τραυματίες Κοντέων και Μουμίν, τους διεθνείς Ηλιάδη, Χριστοδουλόπουλο και Μπαλάφα και τον νεοαποκτηθέντα Θοδωρή Ζαγοράκη

    Η αποστολή αποτελείται από 25 ποδοσφαιριστές και την προσεχή Τετάρτη θα ενσωματωθεί σ΄ αυτήν ο Αρχηγός. Συγκεκριμένα, οι άλλοι πέντε είναι οι νεαροί Πέτρος Κοντέων, που είναι τραυματίας, και Χουσεϊν Μουμίν, ο οποίος τραυματίστηκε στο προχθεσινό φιλικό παιχνίδι του Οφρυνίου και σήμερα το πρωί εγχειρίστηκε από τον γιατρό του ΠΑΟΚ, κ. Οικονομίδη, μετά από την διάγνωση ρήξης πρόσθιου χιαστού, κάτι που σημαίνει πως θα χάσει, εκτός του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, και μέρος της νέας αγωνιστικής σεζόν.

    Στο αεροδρόμιο και λίγο πριν ταξιδέψουν για το Σάλτσμπουργκ, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ήταν φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους, αλλά και αισιόδοξοι. Ο προπονητής της ομάδας, Νίκος Καραγεωργίου, ζήτησε από τους φιλάθλους να παραμείνουν κοντά στην ομάδα, αλλά να δείξουν υπομονή και επιμονή και να έχουν "χαμηλούς τόνους". "Ελπίζω εκεί που θα πάμε να κάνουμε μια καλή προετοιμασία και να μην έχουμε άλλα προβλήματα στα όσα έχουμε ήδη. Πιστεύω να έχω όλους τους διαθέσιμους παίκτες μου σύντομα, για να κάνουμε τακτική παιχνιδιού, αν και επιθυμία μου είναι να προκριθεί και να συνεχίσει η εθνική ομάδα των Νέων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που συνεχίζεται. Εύχομαι στους φιλάθλους μας να είναι πάντα κοντά στην ομάδα και να βοηθούν, όπως αυτοί ξέρουν και μπορούν. Είναι κρίμα, όμως, που δυο νέα παιδιά, ο Κοντέων και ο Μουμίν, δεν μπορούν να είναι με την ομάδα. Είναι κρίμα για τα παιδιά αυτά» είπε ο τεχνικός του «Δικεφάλου»".

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας τεχνικός μίλησε και για τον Αρχηγό της Εθνικής, Θοδωρή Ζαγοράκη, χαρακτηρίζοντας τον παίκτη-προπονητή. . "Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν στον αρχικό σχεδιασμό της ομάδας. Θα είναι ένας «προπονητής» μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η συμβολή του στην ομάδα μας θα είναι πολύτιμη. Θα έχει τον ίδιο ρόλο μ΄ αυτόν που είχε και στην εθνική ομάδα".

    "Ηρεμία ρε παιδιά"

    Σε ερώτηση πώς σχολιάζει τις χθεσινές αξιώσεις των φίλων του ΠΑΟΚ για βλέψεις κατάκτησης του Ελληνικού Πρωταθλήματος, ο Καβαλιώτης τεχνικός υιοθέτησε την τακτική των χαμηλών τόνων. "Όχι ρε παιδιά και πρωτάθλημα. Από την 5η θέση της βαθμολογίας δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωτάθλημα. Θέλει δουλειά, χρόνο και προϋποθέσεις το πρωτάθλημα".

    Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο άλλης μεταγραφής στην ομάδα του, είπε: "Οσο υπάρχει μεταγραφική σεζόν, όλα είναι πιθανά. Όμως, ο μεταγραφικός σχεδιασμός μας μπορώ να πω ότι τελείωσε. Η Ρεάλ έχει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και όμως συνεχίζει να ψάχνει και για άλλους. Όμως, θα έλεγα ότι το ρόστερ μας έχει συμπληρωθεί».

    Ο Ιφεάνι Ουντέζε, από τους τελευταίους παίκτες που έφθασαν το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μαζί με τον Αρμάντο Φουτσίνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Ηταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για μένα, όμως στο τέλος είχα την ευκαιρία να ξεκουραστώ για τρεις εβδομάδες. Είμαι πανέτοιμος για την προετοιμασία και τώρα στην ομάδα έχουμε αρκετούς νέους παίκτες που πρέπει εμείς οι παλιότεροι να τους βοηθήσουμε. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν νέοι και παλιοί, καθώς όλοι είμαστε επαγγελματίες, αλλά εμείς είμαστε που θα συνεργαστούμε με τα νέα παιδιά, για να κάνουμε μια ομάδα καλύτερη από την περυσινή".

    Την ομάδα της Θεσσαλονίκης συνοδεύουν, εκτός του τεχνικού τιμ και του επιτελείου της ομάδας, ο υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος, Νίκος Παπαβραμίδης, ως αρχηγός αποστολής και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γιώργος Κωστίκος.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα μεταβεί μέσω Μονάχου στο Αμπντεν Αου και θα δώσει το πρώτο φιλικό της την Κυριακή με την σλοβακική Σλοβάτσκο στο Μπρόμπεργκ, 120 χλμ. νότια του Σάλτσμπουργκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γύρισε σπίτι του ο αρχηγός

    [17] Μπάσκετ

    Ο Στογιάκοβιτς εκτός Ευρωμπάσκετ

    22/7/2005 5:03:00 μμ

    Χωρίς τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, αλλά με τους Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα θα παραταχθεί η εθνική ομάδα της Σερβίας/Μαυροβουνίου στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, που θα φιλοξενήσει η γειτονική χώρα από τις 16 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ και νυν αστέρας των Σακραμέντο Κινγκς, ζήτησε να μην λάβει μέρος στη διοργάνωση, προκειμένου να ξεκουραστεί από τις διαρκείς υποχρεώσεις που είχε όλη την χρονιά, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. Κάποιος που σίγουρα στεναχωρήθηκε από την απουσία του "Πετζα" ήταν ο Σέρβος ομοσπονδιακός και προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που δήλωσε σχετικά: "Δεν θα παίξει. Πρόκειται για έναν παίκτη που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Το μόνο που μπορώ να του ευχηθώ είναι το καλύτερο για την καριέρα του".

    Οι εκλεκτοί του Ομπράντοβιτς

    Το Ευρωμπάσκετ θα φιλοξενηθεί στο Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, το Νοβι Σαντ και το Βρσατς, ενώ εναρκτήριος αγώνας θα είναι αυτός ανάμεσα στους διοργανωτές Σέρβους και την Ισπανία.

    Οι παίκτες που επέλεξε ο Ομπράντοβιτς είναι οι εξής: Μάρκο Γιάριτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα (ΛΑ Κλίπερς), Βούλε Αβντάλοβιτς, Ιγκόρ Ρακότσεβιτς (Παμέσα Βαλένθια), Μπόγιαν Πόποβιτς (Ντιναμό Μόσχας), Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Βλάντο Σκεπάνοβιτς (Παναθηναϊκός), Ντέγιαν Μιλόγεβιτς, Ουρος Τρίπκοβιτς (Παρτιζάν Βελιγραδίου), Αλεξάνταρ Πάβλοβιτς (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Μίλαν Γκούροβιτς (Μπανταλόνα), Ντέγιαν Μποντίρογκα (Ρόμα), Βλαντιμίρ Ραντμάνοβιτς (Σιατλ Σουπερσόνικς), Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ (Ατλάντα Χόκς), Νέναντ Κρστιτς (Νιου Τζέρσεϊ Νετς), Ντάρκο Μίλισιτς (Ντιτρόιτ Πίστονς).

    [18] Μπάσκετ

    Στον Πανιώνιο ο Έιβερι

    22/7/2005 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης των "κυανέρυθρων" θα είναι από τη νέα περίοδο, ο Ουίλιαμ Έιβερι. Ο Αμερικάνός πλέι μέικερ έστειλε στον Πανιώνιο, υπογεγραμμένο το νέο του συμβόλαιο, το οποίο θα είναι μονοετούς διάρκειας, με οψιόν ανανέωσης από την μεριά της Ελληνικής ομάδας. Η απόκτηση του Έιβερι, αποτελεί την τέταρτη μεταγραφή για τους "κυανέρυθρους", με την απόκτηση των Μαυροειδή, Ηλιάδη και Κέκκελη.

    Με θητεία στο ΝΒΑ

    Ο Αμερικανός πλέι μέικερ γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1979 στην πόλη Αουγκούστα. Έχει ύψος 1,89μ, ενώ τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στο Γυμνάσιο Γουέστσάιντ της Αουγούστα. Μάλιστα, ο Αμερικάνος παίκτης αγωνίστηκε στο φημισμένο Οουκ Χιλ Ακάντεμι της Βιρτζίνια, εκεί που πέρασαν και μεγάλα ονόματα του "καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο", όπως ο Ρον Μέρσερ, ο Ροντ Στρίκλαντ και ο Τζέρι Στακχάους αλλά και ο Τράβις Ουότσον.

    Το διάσημο Πανεπιστήμιο Ντιουκ (Duke) ήταν ο κολεγιακός σταθμός στην καριέρα του Έιβερι. Με τους μπλε διάβολους αγωνίσθηκε δύο σεζόν έχοντας 14,9 πόντους, 3,5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1,5 κλεψίματα μέσο όρο τη δεύτερη σεζόν. Οι πολύ καλές του επιδόσεις τον έφτασαν στα ντραφτ του ΝΒΑ όπου το 1999 τον επέλεξαν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς στο Νο14 του πρώτου γύρου. Ο Αμερικανός παίκτης, αγωνιζόμενος με τους "λύκους" της Μινεσότα, όπου και αγωνίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια (1999-2002), συνολικά σε 144 αγώνες (2 των πλέι-οφ) έχοντας μέσο όρο 3,5 πόντους, 1 ασίστ και 0,5 ριμπάουντ με ρεκόρ αγώνα τους 16 πόντους (εναντίον των Χιούστον Ρόκετς), και 8 ασίστ (εναντίον του Ντάλας).

    Μετά ο Έιβερο έφυγε από την Αμερική και "έψαξε την τύχη του" στην Ευρώπη. Πρώτος του σταθμός στη "Γηραιά Ήπειρο", η γαλλική Στρασμπουργκ 15,1 πόντοι μέσο όρο), ενώ στο ξεκίνημα της ερχόμενης σεζόν (2003-4) έπαιξε για 5 αγώνες με τον Μακεδονικό Κοζάνης ενώ συνέχισε την καριέρα του στο Ισραήλ και στη Χάποελ Τελ Αβίβ. Την περασμένη σεζόν αγωνίσθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην κάτοχο του ULEB Cup τη σεζόν 2003-4, Χάποελ Ιερουσαλήμ έχοντας 15,8 πόντους και 3,8 ασίστ μέσο όρο.

    Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΪΒΕΡΙ (σε μέσους όρους)

    1997-98 Ντιουκ (NCAA) 35 αγώνες, 8,5 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1 κλέψιμο

    1998-99 Ντιουκ (NCAA) 39 αγώνες, 14,9 πόντοι, 3,5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1,5 κλεψίματα

    1999-00 Μινεσότα (ΝΒΑ) 59 αγώνες, 2,6 πόντοι, 0,7 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 0,2 κλεψίματα

    2000-01 Μινεσότα (ΝΒΑ) 55 αγώνες, 2,8 πόντοι, 0,5 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 0,2 κλεψίματα

    2001-02 Μινεσότα (ΝΒΑ) 28 αγώνες, 2,5 πόντοι, 0,9 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 0,3 κλεψίματα

    2002-03 Στρασμπούρ (Γαλλία) 23 αγώνες, 15,1 πόντοι, 2,8 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ, 1,3 κλεψίματα

    2003-04 Μακεδονικός (Ελλάδα) 5 αγώνες, 10,1 πόντοι, 1,6 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ, 0,8 κλεψίματα

    2003-04 Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 15 αγώνες, 16,3 πόντοι, 2,7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2,1 κλεψίματα

    2004-05 Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) 20 αγώνες, 15,8 πόντοι, 3,2 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ, 1 κλέψιμο

    [19] Δυναμική παρουσία στο Κάουνας

    22/7/2005 7:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 7:37:08 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με πολύ καλές εμφανίσεις των αθλητών μας, που συνοδεύτηκαν με προκρίσεις στους τελικούς των αγωνισμάτων τους ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δεύτερη ημέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Εφήβων/ Νεανίδων που διεξάγεται στο Κάουνας της Λιθουανίας. Επιβλητική η εμφάνιση του Κώστα Δουβαλίδη ο οποίος κάνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων με 13.78 στην 1η ημιτελική σειρά των 110μ εμπόδια, προκρίθηκε με τον καλύτερο χρόνο στον αυριανό τελικό. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ίδιος με 13.80 από τις 9 Ιουλίου 2005 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας που έγινε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης. Τον ελληνικό θρίαμβο συμπλήρωσε ο Νίκος Φιλανδαράκης στην 3η ημιτελική σειρά, όπου με 14.38 κατέλαβε την 2η θέση πίσω από τον Γερμανό Αλεξάντερ Γιον που τερμάτισε σε 14.25. Ο αθλητής του ΓΣ Λιβυκός Ιεράπετρας μπήκε στον τελικό με την 6η καλύτερη επίδοση.

    Φιλιππίδης εναντίον Μπούμκα

    Νωρίτερα το πρωί, και κάτω από καταρρακτώδη βροχή και οι τρεις πρωταθλητές μας που έλαβαν μέρος στα προκριματικά πέρασαν στους τελικούς, συνεχίζοντας τη θαυμάσια εικόνα της ομάδας μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Πρώτος και καλύτερος ο Κώστας Φιλιππίδης που δεν είχε κανένα πρόβλημα το πρωί της Παρασκευής να επιβεβαιώσει το "θόρυβο" που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του, στην λιθουανική πόλη.

    Ο Έλληνας κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ αδρών με 5.72, και που φλερτάρει και το Παγκόσμιο Ρεκόρ Εφήβων, πέρασε το 4.80μ. με την πρώτη προσπάθεια μπαίνοντας στον τελικό, χωρίς κόπο αφού οι υπόλοιποι μηδενίστηκαν στο ύψος αυτό, απ όπου ξεκίνησε ο πήχης.

    Ο πρωταθλητής του Δημήτρη Κυττέα θα αντιμετωπίσει μόνο 10 αντιπάλους, καθώς από τους 17 δηλωμένους αθλητές, ο ένας δεν κατέβηκε και μόλις 11 μαζί με τον Φιλλιπίδη κατάφεραν να περάσουν στον τελικό.

    Στον τελικό του επί κοντώ μεταξύ των άλλων θα αγωνιστεί και ο γιος του Σεργκέι Μπούμπκα, Ολεξάντρ που για πρώτη φορά συμμετέχει σε μεγάλη διοργάνωση.

    Στον τελικό και οι δυο κοπέλλες

    Θαυμάσια ήταν και η εμφάνιση της ’ννας Θαλασσινού στην πρώτη προκριματική σειρά των 3000μ. στιπλ. Η πρωταθλήτριά μας τερμάτισε 2η με 10.38.79, αγγίζοντας μάλιστα το εθνικό ρεκόρ και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματος όπου πέρναγαν οι τέσσερις πρώτες της κάθε σειράς 2Χ4, συν οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι για να συμπληρωθεί η 12αδα.

    Η τρίτη ευχάριστη έκπληξη για μας ήλθε από την πρόκριση της Αδαμαντίας Αναστασοπούλου στον τελικό του ύψους. Το όριο πρόκρισης ήταν ψηλό (1,85μ.), αλλά δεν χρειάστηκε οι αθλήτριες να πάνε εκεί. Ηδη πριν το 1.73 είχαν αποκλειστεί αρκετές αθλήτριες και όσες πέρασαν το ύψος αυτό έστω και με τη 2η προσπάθειά τους μπήκαν στον τελικό του αγωνίσματος.

    Η αθλήτριά μας υπερέβη το 1.63, 1,68 και 1.73 με την πρώτη προσπάθεια και ήταν 4η στο γκρουπ και συνολικά έκτη με άλλες τρεις. Ολες δοκίμασαν στο 1.78 που το πέρασαν μόνο πέντε αθλήτριες. Ετσι, τελικά βρέθηκαν 14 στον τελικό.

    [20] Παράξενα

    32 χρονιές ως σήμερα έχει παραταθεί

    Ένα δευτερόλεπτο αργότερα η πρωτοχρονιά

    22/7/2005 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων αναφοράς αποφάσισε να προστεθεί ένα επιπλέον δευτερόλεπτο την 31η Δεκεμβρίου 2005, καθώς η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί λόγω επιβράδυνσης στην περιστροφή της Γης. Ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός έχει προσθέσει ή αφαιρέσει από ένα δευτερόλεπτο 32 χρονιές από το 1970 μέχρι σήμερα. Το τελευταίο έτος που παρατάθηκε η διάρκεια του έτους κατά ένα δευτερόλεπτο ήταν το 1997.

    Με μικρές αποκλίσεις

    Ο χρόνος μετράται σήμερα επίσημα με μια σειρά από ατομικά ρολόγια που τέθηκαν σε λειτουργία το 1958 σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (η διάρκεια του δευτερολέπτου ορίζεται με βάση τη λειτουργία των ρολογιών αυτών).

    Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίζουν και σήμερα να μετρούν το χρόνο και με αστρονομικές παρατηρήσεις εκτός από τα ατομικά ρολόγια.

    Στην πορεία του χρόνου, η αναπαράσταση του χρόνου που δίνουν τα ατομικά ρολόγια εμφάνισε μικρές αποκλίσεις από τις αντίστοιχες αστρονομικές αναφορές. Οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται σε διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σε διακυμάνσεις στην ταχύτητα περιστροφής της Γης.

    Για παράδειγμα, η έλξη που ασκούν στη Γη ο Ήλιος και η Σελήνη, όπως και γεωλογικά φαινόμενα μεγάλης κλίμακας, μπορούν να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν την περιστροφή.

    Τα ατομικά ρολόγια...

    Τα ατομικά ρολόγια καταγράφουν το χρόνο μετρώντας τη συχνότητα με την οποία ταλαντώνονται τα άτομα καισίου. Δεν είναι ραδιενεργά και δεν βασίζονται στη διάσπαση πυρήνων.

    Το δευτερόλεπτο ορίζεται σήμερα ως ο χρόνος που απαιτείται για να αλλάξουν ενεργειακή κατάσταση τα εξωτερικά ηλεκτρόνια του καισίου 9.192.631.770 φορές.

    Τα ακριβέστερα ρολόγια καισίου χάνουν ένα δευτερόλεπτο ανά 30 εκατ. χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ικανοποιημένοι με την ακρίβεια αυτή. Η καλύτερη μέθοδος για να γίνει πιο αξιόπιστο ένα ατομικό ρολόι, εξηγούν οι ερευνητές στο New Scientist, είναι να «χτυπά» περισσότερες φορές ανά δευτερόλεπτο.

    Ένα νέο είδος ατομικού χρονομέτρου που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, συμβάλλοντας στην εξέλιξη των ατομικών ρολογιών, προσφέρει 1000πλάσια αξιοπιστία με τα σημερινά ατομικά ρολόγια. Το «ρολόι οπτικού πλέγματος» θεωρητικά χάνει ένα δευτερόλεπτο ανά 30 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Μέτρηση του χρόνου

    Η προσπάθεια του ανθρώπου να ορίσει μονάδες μέτρησης χρόνου μεγάλης κλίμακας, όπως το έτος και τα πολλαπλάσιά του, ανάγεται στα πρώτα ιστορικά χρόνια.

    Η πρώτη μονάδα χρόνου που ανέπτυξε διαισθητικά ο άνθρωπος είναι εκείνη του Ημερονυκτίου. Έπειτα οι κλιματολογικές Εποχές ήταν μια πολύ σημαντική μονάδα μέτρησης χρόνου.

    Με το πέρασμα του χρόνου όμως διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να καθοριστεί ακριβώς ο χρόνος έναρξης κάθε εποχής, γιατί μία τέτοιου είδους μέτρηση βασισμένη στα κλιματολογικά φαινόμενα ήταν ασαφής και ακανόνιστη. Για τον λόγο αυτό οι ανθρώπινες κοινωνίες στράφηκαν σε πιο σταθερά φυσικά φαινόμενα πάνω στα οποία στήριξαν την δημιουργία των ημερολογίων. Ένα από αυτά τα φαινόμενα ήταν η ανατολή και η δύση κάποιων λαμπρών άστρων.

    Τρία είναι τα κυριότερα ημερολογιακά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία των πολιτισμών. Αυτά είναι τα Σεληνιακά , τα Σεληνοηλιακά και τα Ηλιακά ημερολόγια, που βασίζονταν στις περιοδικές κινήσεις του Ηλίου και της Σελήνης.

    Αυτά ήταν η βάση για τη δημιουργία των ημερολογίων των Σουμερίων, των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων.

    Η πρώτη συστηματική προσπάθεια μέτρησης του χρόνου έγινε με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα. Αυτό προσδιορίζει τη διάρκεια του ηλιακού έτους σε 365,25 ημέρες. Για να μην υπάρχουν ελλιπείς ημέρες (0,25) θεωρείται ότι κάθε έτος διαρκεί 365 μέρες εκτός από τα δίσεκτα έτη, τα οποία διαρκούν 366. Αυτό συμβαίνει γιατί προστίθεται στο Φεβρουάριο μια επιπλέον ημέρα, ο οποίος έχει πλέον 29 ημέρες αντί για 28. Δίσεκτο θεωρείται κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο κάθε τέταρτο έτος.

    Μετά το Ιουλιανό είχαμε τo Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως σήμερα στον Δυτικό κόσμο. Είναι μια παραλλαγή του Ιουλιανού ημερολογίου, και προτάθηκε από τον Αλοΐσιους Λίλιους.

    Το Γρηγοριανό ημερολόγιο βελτιώνει την προσέγγιση του Ιουλιανού ημερολογίου για τη διάρκεια του έτους, παραλείποντας 3 επιπλέον ημέρες σε αντίστοιχα δίσεκτα έτη στη διάρκεια 400 ετών. Έτσι, το μέσο έτος διαρκεί 365,2425 μέσες ηλιακές ημέρες.

    Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερο από το Ιουλιανό που έμενε πίσω μία ημέρα κάθε 128 έτη.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προσωρινά "ακέφαλος" ο Ηρακλής

    22/7/2005 6:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 7:41:16 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Καταδικαστική ήταν για τον Δημήτρη Χούλη και κατά επέκταση για τον Ηρακλή, η απόφαση της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που ακύρωσε την πράξη μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας της Θεσσαλονίκης, στον πρώην παράγοντα του Ακράτητου. Παρότι ο σύλλογος, παραμένει ακέφαλη όπως τονίζεται δεν θα έχει πρόβλημα να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, καθώς θα υπάρξει εικονική μεταβίβαση των μετοχών. Ανυπέρβλητο εμπόδιο, για την ακύρωση της πράξης στάθηκε η καταδίκη σε δυο χρόνια και τρεις μήνες με διετή αναστολή, του κ. Χούλη για υπόθεση Ναρκωτικών το 2002.

    "Πετάει" για Ολλανδία η ομάδα

    Παρά τα διοικητικά προβλήματα, ο Ηρακλής συνεχίζει την προετοιμασία του και το Σάββατο το μεσημέρι αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για το Βίντερσβαικ της Ολλανδίας ο Ηρακλής, εκεί όπου θα συντελεστεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του.

    Στην αποστολή συμμετέχουν οι: Γιώργος Αμπάρης, Παναγιώτης Διλμπέρης, Χρήστος Κελπέκης, Γιώργος Μπαντής, Τάσος Κατσαμπής, Γρηγόρης Παπαζαχαρίας, Μπαρκ Σεγκιρί, Μϊροσλαβ Σνάουτσνερ, Παναγιώτης Δρούγας, Ηλίας Πουρσανίδης, Δημήτρης Ιωάννου, Θανάσης Πρίττας, Ζοέλ Επαλέ, Παναγιώτης Λαγός , Εντβιν Μουράτι, Κώστας Στεφανής, Κώστας Καπετάνος, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Διαμαντίδης, Παντελής Καπετάνος , Γιάννης Παπαποστόλου, Ιντριτ Φορτούζι.

    Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων τους με την Εθνική Νέων, στην Ολλανδία θα μεταβούν και οι Χαράλαμπος Περπερίδης, Νίκος Σουλίδης, ενώ επί γερμανικού εδάφους στην αποστολή θα ενσωματωθεί ο Γκάρμπα Λαβάλ.

    Ο νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος Αλεμάο, από την άλλη, αφού βρεθεί για μερικές μέρες στην πατρίδα του, το προσεχές διάστημα θα ταξιδέψει και αυτός για την Ολλανδία για να συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα.

    Υπέγραψε ο Μουράτι

    Την ίδια ώρα και όπως ήταν αναμενόμενο μετά την προφορική συμφωνία που είχε επέλθει με τον Εντβιν Μουράτι, ο Αλβανός μέσος υπέγραψε το καινούργιο του συμβόλαιο με τον "Γηραιό", διάρκειας 2+1 ετών.

    "Αγαπάω πολύ τον Ηρακλή και ο κόσμος νομίζω με αγαπάει γιατί παίζω με καρδιά. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο την ομάδα για να πετύχει τους στόχους της στη νέα περίοδο. Πιστεύω ότι έχουμε καλό και δυνατό σύνολο, το οποίο πρέπει να στηρίξουν οι φίλαθλοί μας", τόνισε αμέσως μετά τις υπογραφές ο Μουράτι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρουσίασε Αλεμάο ο Ηρακλής

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ενίσχυσε την επίθεση ο Ιωνικός

    22/7/2005 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία ακόμη μεταγραφή πραγματοποίησε σήμερα η ΠΑΕ Ιωνικός, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του 27χρονου επιθετικού Μάρτιν Φερνάντο Μπενίτες από την Αργεντινή. Ο μεγαλομέτοχος του Ιωνικού, Χρήστος Κανελλάκης, ενεργώντας με απόλυτη μυστικότητα, έφερε τον παίκτη στην Αθήνα και αφού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Αύριο θα μεταβεί στο Καρπενήσι προκειμένου να ενσωματωθεί στην ομάδα. Ο Ιωνικός τον απέκτησε από την Ουνιόν Σάντα Φε της Αργεντινής, με την οποία έπαιξε σε 10 αγώνες σημειώνοντας 5 γκολ, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο αγωνιζόταν στη Βραζιλία με την Ουνιόν Μπαρμπαρέζε, έχοντας 10 συμμετοχές και 4 γκολ. Όπως δήλωσε σήμερα ο Χρήστος Κανελλάκης, οι μεταγραφές του Ιωνικού δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεπώς εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να αναμένονται και νέες ανακοινώσεις.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στη Γερμανία ο ΟΦΗ

    22/7/2005 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την σιγουριά ότι η σκληρή δουλειά που ξεκίνησαν στο Ηράκλειο θα έχει συνέχεια και στη Γερμανία αναχώρησαν οι παίκτες του ΟΦΗ την Βρέμη, της Γερμανίας. Η αποστολή της κρητικής ομάδας "πέταξε" το πρωί για τη Βρέμη και μαζί ταξίδεψε και ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Φανούρης Βαστινάς. Εκεί ο Βαγγέλης Βλάχος θα προσπαθήσει να μοντάρει την ομάδα, ενώ μέσα από μια σειρά φιλικών αγώνων που θα δώσει επί γερμανικού εδάφους, θα δει την κατάσταση των παικτών του. Ο ΟΦΗ θα δώσει το πρώτο του φιλικό σήμερα το βράδυ με την Λοκομοτίβ Πλοβντιν, ομάδα της Α εθνικής Βουλγαρίας.

    Δηλώσεις των παικτών

    Πριν αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" οι παίκτες του ΟΦΗ δήλωσαν:

    Ανέστης Αναστασιάδης: "Έχει γίνει καλή δουλειά σ αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας μας με στόχο να δυναμώσει η ομάδα μας. Η δουλειά θα συνεχισθεί στη Γερμανία. Θέλουμε όλοι μας να δημιουργηθεί μια δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα. Οι στόχοι μου είναι παράλληλοι μ αυτούς της ομάδας μας. Όλοι μας θέλουμε να έχουμε μια καλύτερη σεζόν και η ομάδα μας να βρεθεί πιο ψηλά".

    Μοράις Ντάβιντσον: "Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Βέβαια αυτό δεν αρκεί. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, όχι μόνο στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας μας, αλλά και σε όλη τη σεζόν. Για την πρόταση που έχει γίνει από ομάδα της πατρίδας μου, είναι ένα θέμα που αφορά την διοίκηση. Εγώ δεν θέλω να φύγω από τον ΟΦΗ".

    Γιώργος Κόλτζος: "Έχω πει ότι ο ΟΦΗ δεν είναι η οποιαδήποτε ομάδα. Είναι μεταξύ των ομάδων της χώρας μας, που είναι υποχρεωμένη να κοιτάζει ψηλά. Έχει μεγάλη ιστορία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει καλή δουλειά. Βέβαια είμαστε ακόμη στην αρχή. Τα φιλικά ματς θα δώσουν την ευκαιρία να μονταρισθεί η ομάδα μας. Συμφωνώ με την άποψη του προπονητή μας ότι με την βοήθεια όλων ο ΟΦΗ μπορεί να έχει μια ξεχωριστή σεζόν".

    Στην αποστολή μετέχουν οι εξής παίκτες: Δασκαλάκης, Σηφάκης, Καρνέζης, Μαχλάς, Καζαντζής, Τριανταφύλλου, Πλουσής, Βλαστός, Σταυρακάκης, Χατσαντριάν, Κουνενάκης, Δέντσας, Ρουμπάκης, Πίτσος, Κόλτζος, Τζανής, Αρβανίτης, Κωνσταντάκης, Μπεμπής, Ντάβιντσον, Αλάμπι, Τόμας, Αδάμος, Αναστασιάδης, Χαλκιαδάκης και ο Πιέρ Ισά, παρ όλο που δεν έχει ξεκαθρίσει το θέμα του με το συμβόλαιο που έχει στον Ιωνικό.

    Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Μπελεβώνης, Νουαφόρ, Ντεγιάνοφ, Κοσκολέτος και ο Κασμερίδης που έχει ενσωματωθεί με την εθνική νέων. Σχετικά με τον Ντεγιάνοφ, χτες υποχβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στους κοιλιακούς και τους προσαγωγούς και σήμερα θα μεταβεί στο σπίτι του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεταγραφές ζήτησε ο Βλάχος

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρουσίασε Αλεμάο ο Ηρακλής

    22/7/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Γεμάτος φιλοδοξίες για μία καινούρια ευρωπαϊκή καριέρα, εμφανίστηκε το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ηρακλή, Εντουάρντο Σερνάουσκας Ναρντί Αλεμάο. Εξάλλου, ο Γηραιός παρουσίασε και επίσημα τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, που τόνισε πως ο Ηρακλής αποτελεί σταθμό για τον ίδιο και για την ομάδα. Παράλληλα, μίλησε και το πώς "βλέπει" το ελληνικό πρωτάθλημα, ποιους συμπατριώτες τους γνωρίζει από την Ελλάδα, εξέχοντας βέβαια τους Ριβάλντο και Κονσεϊσάο.

    "Θέλω να πετύχω"

    Ο Βραζιλιάνος νέος αμυντικός των κυανόλευκων, έκανε δηλώσεις λίγο μετά την επίσημη παρουσίαση του.

    "Θέλω να πετύχω στην Ευρώπη, να κάνω μια μεγάλη καριέρα και αυτή να ξεκινήσει όσο γίνεται καλύτερα από τον Ηρακλή. Με την αγωνιστική μου παρουσία εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο και τη διοίκηση της ομάδας. Είμαι ευχαριστημένος που ήρθα στον Ηρακλή. Όλοι με υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη και μου αρέσει πολύ και η Θεσσαλονίκη", τόνισε ο Αλεμάο και συνέχισε:

    "Γνωρίζω την ελληνική πραγματικότητα βλέποντας Τσάμπιονς Λιγκ, όπως επίσης και το ότι ο Ηρακλής είναι μια παραδοσιακή ομάδα. Θέλω να δώσω το καλύτερο που μπορώ για να πετύχουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα και να κατακτήσουμε θέση για την Ευρώπη".

    Ο Βραζιλιάνος έδειξε τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται. "Μου αρέσει να μαρκάρω, να κλέβω την μπάλα, να φεύγω στην επίθεση και να δημιουργώ προϋποθέσεις για τους επιθετικούς", όπως και ότι: "Γραφειοκρατικά ζητήματα χρειάζεται να ρυθμιστούν για ν αποκτήσω λιθουανικό διαβατήριο. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα το έχω".

    Ο Αλεμάο αποκάλυψε ότι γνωρίζει τον Έντερσον Φοφόνκα, ο οποίος αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ηρακλή. "Θα ήθελα να γίνω και εγώ είδωλο στον Ηρακλή όπως ο Φοφόνκα", είπε και συμπλήρωσε:

    "Γνωρίζω τον Μαρσέλο Νικάσιο που νομίζω τώρα είναι στην Ξάνθη και φυσικά και τους Ριβάλντο, Κονσεϊσάο. Είναι μεγάλα ονόματα, τους σέβομαι, αλλά μέσα στο γήπεδο είναι όλοι αντίπαλοι".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 July 2005 - 16:53:14 UTC