Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ανθρωποκυνηγητό
  • [02] Και μη τηλε-χειρότερα!
  • [03] Διαλύθηκε το γερμανικό κοινοβούλιο
  • [04] Το έθιμο που σκοτώνει
  • [05] Πλημμύρες και χαλάζι στη Δυτ. Μακεδονία
  • [06] Ισχυρή έκρηξη στην Ισπανία
  • [07] Δεύτερη παρά τα νίκη

    [01] Κόσμος

    Μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις

    Νέο ανθρωποκυνηγητό

    22/7/2005 7:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 9:04:17 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ, ΝΕΤ, Reuters, Sky News

    Την ώρα που οι κάτοικοι του Λονδίνου προσπαθούν να συνέλθουν και από το δεύτερο χτύπημα στην καρδιά της πόλης τους, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την 7η Ιουλίου, οι βρετανικές Αρχές έχουν εξαπολύσει νέο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει διάφορες αναφορές για συλλήψεις, χωρίς ωστόσο η Σκότλαντ Γιάρντ να επιβεβαιώνει ότι έχει διαπιστωθεί κάποια σχέση μεταξύ των συλληφθέντων και των επιθέσεων. Εξαιρετικά φειδωλές στις ανακοινώσεις τους, σχετικά με την πορεία των ερευνών, είναι οι βρετανικές Αρχές καθώς αρνούνται να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, γεγονός το οποίο ενισχύει τη φημολογία. Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί η ομοιότητα των νέων επιθέσεων, με αυτές της 7ης Ιουλίου, καθώς και το γεγονός ότι δεν προκλήθηκαν θύματα, από καμία έκρηξη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, συνέστησε ψυχραιμία καθώς, όπως είπε, στόχος των νέων εκρήξεων ήταν να πανικοβάλουν τον κόσμο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, Ίαν Μπλερ μίλησε για μια αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, είπε ότι οι κάτοικοι του Λονδίνου "θα ξεπεράσουν" το νέο χτύπημα.

    Πληροφορίες με το σταγονόμετρο

    Οι μόνες πληροφορίες, που έχουν βγει από επίσημα χείλη, είναι αυτές που έδωσε ο Ίαν Μπλερ, σύμφωνα με τον οποίο, στόχος των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν και πάλι θύματα χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρουν καθώς δεν εξερράγησαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, παρά μόνο οι πυροκροτητές.

    Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία, οι τρεις εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ μόνο ο άνδρας που συνελήφθη έξω από την Πρωθυπουργική κατοικία, στη Ντάουνινγκ Στριτ, εξακολουθεί να κρατείται, αν και μάλλον δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις.

    Μετά τις επιθέσεις, η αστυνομία πραγματοποίησε δύο φορές επιχείρηση στο νοσοκομείο University College για τον εντοπισμό ενός μελαμψού άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

    Στο μεταξύ, πολλές χώρες που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ, ενίσχυσαν αμέσως τα μέτρα ασφαλείας, ιδίως και μετά το τελευταίο απειλητικό μήνυμα της Αλ Κάιντα, που καλεί τις δυτικές χώρες να αποχωρήσουν από το Ιράκ μέχρι τις 15 Αυγούστου.

    Άγνωστες οι προθέσεις των τρομοκρατών

    Πληροφορίες, που ωστόσο αρνείται να επιβεβαιώσει η Σκότλαντ Γιάρντ, θέλουν την αστυνομία να έχει περισυλλέξει τις τέσσερις βόμβες, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association οι τρεις από αυτές έχουν παρόμοιο μέγεθος και βάρος με αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί στις 7 Ιουλίου, ενώ η τέταρτη ήταν μικρότερη και τοποθετημένη σε ένα μικρό πλαστικό κουτί.

    Οι έρευνες της αστυνομίας βασίζονται κυρίως στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, που υποστηρίζουν ότι σε δύο περιπτώσεις είδαν κάποιους να τρέχουν μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ πεποίθηση των Αρχών ασφαλείας είναι ότι η συνδεσμολογία των βομβών δεν είχε γίνει σωστά, γι αυτό και δεν εξερράγησαν.

    Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας, τα υλικά των βομβών να είχαν λήξει ή απλώς να έγινε κακός χειρισμός από την πλευρά των τρομοκρατών.

    Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι τρομοκράτες να απέτυχαν και στις τέσσερις περιπτώσεις. Έτσι εικάζουν ότι ίσως αυτή τη φορά, στόχος των επιθέσεων δεν ήταν τα θύματα αλλά το να προκαλέσουν χάος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο τρόμο-σοκ στο Λονδίνο

    [02] Παράξενα

    Μήλον της έριδος το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης

    Και μη τηλε-χειρότερα!

    22/7/2005 9:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 10:17:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Θα μπορούσαν κάλλιστα να μοιάζουν στους δύο θρυλικούς γκρινιάρηδες γέρους του Muppet Show. Ο λόγος για δύο Ρουμάνους συνταξιούχους, που φιλοξενούνται σε γηροκομείο, και που η συμβίωσή τους μόνο επεισοδιακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Μεγάλοι λάτρεις και οι δύο της μικρής οθόνης, η μανία τους, όμως, για την αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή τους έστειλε στο νοσοκομείο. Ο 85χρονος Γκεόργκι Μποτεζάτου και ο 73χρονος Βίκτο Γκαβρίλας έγιναν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πόλης Ρόμαν, όταν ξεκίνησαν έναν ανελέητο καυγά για το ποιος θα καταφέρει να πάρει το τηλεκοντρόλ της κοινής τηλεόρασης, που έχει ο οίκος ευγηρίας. Η φραστική διαμάχη άρχισε να γίνεται πιο έντονη με αποτέλεσμα οι δύο υπέργηροι να έρθουν στα χέρια. Μάλιστα επιστράτευσαν ως όπλο ό,τι είχαν πιο πρόχειρο, και αυτό φυσικά ήταν οι μαγκούρες τους.

    Αποτέλεσμα αυτής της τηλε-μαχίας ήταν να καταλήξουν και οι δύο στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας εκ των κοτσονάτων γερόντων υποβλήθηκε και σε χειρουργική επέμβαση, καθώς μία αποφασιστική μαγκουριά, που του κατάφερε ο αντίπαλος, τον βρήκε στη μύτη, την οποία και του έσπασε.

    Η απελπισμένη ιδιοκτήτρια του οίκου, Λιτνία Μιχαΐλοβι, είπε ότι οι καυγάδες τους για την τηλεόραση είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς ο ένας θέλει να βλέπει ειδήσεις και ο άλλος προτιμά τις ταινίες.

    Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο 85χρονος Μποτεζάτου αποδεικνύεται ότι είναι και ο πιο ζωηρός καθώς στο παρελθόν τον είχαν πιάσει να φέρνει κρυφά αλκοολούχα ποτά μέσα στον οίκο ευγηρίας και να κυνηγάει τις ηλικιωμένες κυρίες, που μένουν στο γηροκομείο.

    Πάντως, μετά και από αυτό το περιστατικό η ιδιοκτήτρια του οίκου του δήλωσε ξεκάθαρα ότι εάν ξανακάνει φασαρίες θα τον στείλει σπίτι του!

    [03] Κόσμος

    Στις 18 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές

    Διαλύθηκε το γερμανικό κοινοβούλιο

    22/7/2005 7:21:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, διέλυσε το κοινοβούλιο της χώρας και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κέλερ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα καθώς έκανε λόγο για "κρίση άνευ προηγουμένου" που οφείλεται στα εκατομμύρια ανέργους. Στις αρχές του μήνα, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επεδίωξε και απέσπασε ψήφο δυσπιστίας από το κοινοβούλιο, προκειμένου να προκληθεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Στόχος του Σρέντερ είναι να πάρει νέα εντολή προκειμένου να προχωρήσει ενισχυμένος στην επιβολή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Φαβορί, όμως, για την καγκελαρία είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι ψηφοφόροι δείχνουν να προτιμούν τη συντηρητική αντιπολίτευση.

    [04] Κοινωνία

    Στα Ανώγεια της Κρήτης

    Το έθιμο που σκοτώνει

    22/7/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Η σημαντικότερη προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση όπλων στην Κρήτη έγινε το βράδυ της Πέμπτης στα Ανώγεια, με την υπογραφή της διακήρυξης κατά της οπλοχρησίας, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ο αφοπλισμός των Κρητικών φαντάζει δύσκολος, καθώς η κατοχή και η χρήση των όπλων σε πολλές περιοχές του νησιού είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Το έθιμο παραμένει ισχυρό, παρ όλο που οικογένειες και χωριά έχουν πληρώσει τις μπαλωθιές με αίμα. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας τέθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Κατά της παράνομης οπλοφορίας

    Στην διακήρυξη που ομόφωνα εγκρίθηκε, καλούνται όλοι οι Κρητικοί να συστρατευθούν στον αγώνα ενάντια στην παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, που όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, προσβάλουν τον πολιτισμό του νησιού.

    Η αρχή για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο Ζάππειο, όπου συναντήθηκαν τα μέλη της επιτροπής, μετά και την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" στην οπλοχρησία

    [05] Κοινωνία

    Πλημμύρες και χαλάζι στη Δυτ. Μακεδονία

    22/7/2005 10:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 11:31:13 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ένα ξαφνικό καλοκαιρινό μπουρίνι, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, προκάλεσε μεγάλης έκτασης ζημιές και πλημμύρες. Κοζάνη και Γρεβενά δοκιμάστηκαν περισσότερο καθώς η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι πλημμύρισαν δρόμους και υπόγεια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έσπασαν κλαδιά δέντρων. Η πυροσβεστική υπηρεσία Κοζάνης, δέχτηκε 40 κλήσεις, για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων. Ζημιές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες καθώς 500 στρέμματα με καπνά και 300 με αμπελοκαλλιέργειες καταστράφηκαν στο Νομό Κοζάνης. Επί τόπου έχουν σπεύσει ο Νομάρχης και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ η βροχή που έπεσε στην Ημαθία και την Πέλλα δε δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα.

    [06] Κόσμος

    Προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές

    Ισχυρή έκρηξη στην Ισπανία

    22/7/2005 10:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 11:17:12 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κατασκευαστική εταιρία στην Γκερνίκα, στη χώρα των Βάσκων, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο σοβαρές υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, τα ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν στο ισόγειο του κτηρίου, όπου στεγάζονται και διαμερίσματα. Η αστυνομία ζήτησε από τους ενοίκους να εγκαταλείψουν το κτήριο για να ξεκινήσει έρευνες. Πριν δέκα ημέρες, τέσσερις μικρής ισχύος εκρήξεις είχαν σημειωθεί και πάλι στη χώρα των Βάσκων, κοντά σε σταθμό παραγωγής ενέργειας, χωρίς να προκληθούν θύματα ή υλικές ζημιές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπαράζ εκρήξεων στην Ισπανία

    [07] Δεύτερη παρά τα νίκη

    22/7/2005 10:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2005 11:32:42 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς να "ιδρώσει" πολύ, η Εθνική Ελλάδας υδατοσφαίρισης των γυναικών, επικράτησε, στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Μόντρεαλ, του Ουζμπεκιστάν με 14-4. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τη Ρωσία, (επικράτησαν με 13-1 της Νέας Ζηλανδίας), ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στον Γ Όμιλο που μετείχε και την απευθείας πρόκριση στην οχτάδα, αφού είχε χειρότερη διαφορά τερμάτων,(χρειαζόταν νίκη με 25 γκολ διαφορά!). Τώρα, η Ελλάδα, θα πρέπει να παίξει σε έναν ακόμα αγώνα το Σάββατο, με αντίπαλο την 3η του Δ΄ ομίλου (μάλλον Ολλανδία) και, εφόσον νικήσει, θα περάσει στην προημιτελική φάση και τη Δευτέρα θα αγωνιστεί8 με τον Καναδά.

    Η διακύμανση

    Τα επτάλεπτα: 3-3, 4-0, 4-0, 3-1

    Τα γκολ:

    ΕΛΛΑΔΑ: Λαρά 4, Κοζομπόλη 2, Μαυρέλου 2, Καραγιάννη 2, Μωραϊτίδου 1, Ρουμπέση 1, Λιόση 1, Κάντζου 1

    ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: Πέρτσεβα 2, Γκιμπάζοντα 1, Γκοροντσάνινα 1

    Η τελική βαθμολογία του Γ΄ ομίλου:

    ΑΓ. ΤΕΡΜ. Β.

    1. Ρωσία 3 35-5 5

    2. Ελλάδα 3 27-12 5

    3. Νέα Ζηλανδία 3 14-26 2

    4. Ουζμπεκιστάν 3 8-41 0

    Ενδέκατη η Ανδριοπούλου

    Συγκεντρώνοντας 90.250, η Ναταλία Ανθοπούλου κατέλαβε την 11η θέση στον τελικό του σόλο της συγχρονισμένης κολύμβησης, στο Παγκόσμιο Υγρού Στίβου. Η Ελληνίδα αθλήτρια έμεινε εκτός δεκάδα, από την Ελβετίδα Μαγκνταλένα Μπρούνερ, η οποία «μάζεψε» 90.418β. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα κατέκτησε η Βιρζινί Ντεντιέ. Η 26χρονη Γαλλίδα συγκέντρωσε 99.001 βαθμούς και άφησε στις δύο επόμενες θέσεις την Ναταλία Ιστσένκο (Ρωσία) και την Γκέμα Μενγκουάλ (Ισπανία).

    Η κατάταξη του τελικού:

    1. Βιρζινί Ντεντιέ (Γαλλία) 99.001

    2. Ναταλία Ιστσένκο (Ρωσία) 98.240

    3. Γκέμα Μενγκουάλ (Ισπανία) 97.417

    4. Εμίκο Σουζούκι (Ιαπωνία) 96.334

    5. Κριστίνα Τζόουνς (Ηνωμένες Πολιτείες) 95.417

    6. Μαρί-Πιέρ Μπουντρό Γκανιόν (Καναδάς) 95.001

    7. Λορένα Τζάφαλον (Ιταλία) 92.917

    8. Ντάρια Γιούσκο (Ουκρανία) 91.583

    9. Μπιάνκα Φαν ντερ Φέλντεν (Ολλανδία) 90.834

    10. Μαγκνταλένα Μπρούνερ (Ελβετία) 90.418

    11. Ναταλία Ανθοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 90.250

    12. Αναστασία Γκλούσκοφ (Ισραήλ) 90.083


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 July 2005 - 8:51:11 UTC