Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο τρόμο-σοκ στο Λονδίνο
  • [02] "Πέρασε" το ωράριο
  • [03] Απόψε "αγγίξτε" το φεγγάρι
  • [04] Λιμός απειλεί τον Νίγηρα
  • [05] Ψηφίστηκε επί της αρχής
  • [06] Το ταξίδι Καραμανλή στην Άγκυρα
  • [07] Νέα απόσυρση προϊόντος
  • [08] Κανονικά οι πτήσεις
  • [09] Γαστρεντερίτιδα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου
  • [10] Νέα τραγωδία σε κινέζικο ορυχείο
  • [11] Η Χαμάς καλεί σε εθνική συμφιλίωση
  • [12] Μαχαίρωσαν 12χρονο Παλαιστίνιο
  • [13] Απεργεί η Εμπορική
  • [14] Συμφωνία για την εθελουσία
  • [15] Δύο μήνες προθεσμία
  • [16] Ρουμπίνι στο στέμμα της "βασίλισσας"
  • [17] "Καυτό" Σαββατοκύριακο για Φίγκο
  • [18] Στη Σπόρτινγκ ο Ντέιβιντ
  • [19] Σάντος:"Είδαμε τα λάθη μας"
  • [20] Ξεκαθάρισαν οι αντίπαλοι του ΠΑΟ
  • [21] Μεταγραφές ζήτησε ο Βλάχος
  • [22] Στον Ολυμπιακό ο "Μπέιμπι Σακ"
  • [23] ΑΕΚ: Πρώτη συνάντηση με Χατζή
  • [24] Νέος προπονητής στους Πίστονς
  • [25] Ασημένια η Ανδριοπούλου
  • [26] Κρατάει το χρυσό η ΗΠΑ
  • [27] Άνετη νίκη για την Εθνική
  • [28] Τιμητική διάκριση στον Μ. Θεοδωράκη
  • [29] Αγωνία για τα σιαμαία
  • [30] Πλανήτης με τρεις ήλιους
  • [31] Τρένο - άνεμος
  • [32] Τι "χόρτο" τρώνε οι αγελάδες;
  • [33] Τετράποδο κοτόπουλο
  • [34] Ρήξη μηνίσκου ο Μόγιο
  • [35] Πρόβλημα με Αμπούνα στην ΑΕΛ
  • [36] Πρώτες εντυπώσεις θετικές

    [01] Κόσμος

    "Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα"

    Νέο τρόμο-σοκ στο Λονδίνο

    21/7/2005 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 7:40:07 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΒΒC- Reuters- Associated Press- AFP

    Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ο τρόμος "χτύπησε" και πάλι το Λονδίνο. Το μεσημέρι τρεις εκρήξεις μικρής ισχύος σημειώθηκαν σε ισάριθμους σταθμούς του μετρό. Παράλληλα, έκρηξη πραγματοποιήθηκε και σε λεωφορείο στην περιοχή Χάκνεϊ. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε διάγγελμα του προς το βρετανικό λαό, ο Τόνι Μπλερ δηλώνοντας, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς και πρόσθεσε πως αναλυτικό ανακοινωθέν θα δοθεί αργότερα από την Αστυνομία. Τόνισε, ακόμη, ότι οι Αρχές έδρασαν αποτελεσματικά. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε, πως στόχος των σημερινών εκρήξεων ήταν να σκορπίσουν το φόβο και κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Όσον αφορά το ποιός βρίσκεται αυτή τη φορά πίσω από τις επιθέσεις, ο Τόνι Μπλερ σημείωσε, πως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε εικασία. Λίγο νωρίτερα, ο Αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ διαβεβαίωνε, πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και κάλεσε τους Λονδρέζους να αναφέρουν στις Αρχές κάθε πληροφορία σχετική με τα συμβάντα, ενώ επιβεβαίωσε πως υπάρχει ένας τραυματίας. Αυτή την ώρα, πάντως, συναγερμός έχει σημάνει στο σταθμό Σαιντ Άλμπανς, ο οποίος βρίσκεται βόρεια του Λονδίνου, δύο στάσεις πριν το αεροδρόμιο του Λούτον, έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου.

    Σχεδόν ταυτόχρονα έγιναν οι εκρήξεις

    Οι μικρής ισχύος εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στους σταθμούς Σέπερντς Μπους, Γουόρεν Στριτ και Όβαλ. Η έκρηξη στο λεωφορείο με το Νο 26 σημειώθηκε στην περιοχή Χάκνεϊ στο ανατολικό Λονδίνο. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, εξερράγησαν μόνο οι πυροκροτητές, γι αυτό δεν υπήρξαν απώλειες. Επίσης η Αστυνομία συνέλεξε εκρηκτικούς μηχανισμούς, που δεν εξερράγησαν.

    Όπως τόνισε ο Αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Ίαν Μπλερ οι τρεις γραμμές, που "χτυπήθηκαν" βρίσκονται ακόμη εκτός λειτουργίας.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τέσσερις εκρήξεις σοβαρά περιστατικά, ωστόσο τόνισε πως δεν υπάρχουν θύματα, αλλά μόνο ένας τραυματίας στη Γουόρεν Στριτ.

    Στο μεταξύ στη Γουόρεν Στριτ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας στο νοσοκομείο University College για τη σύλληψη ενός μελαμψού άνδρα, πιθανότατα ασιατικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

    Στο σταθμό Σέπερντς Μπους, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ένας άνδρας απείλησε να ανατιναχθεί και στη συνέχεια "το βάλε στα πόδια".

    Επίσης οι τρεις σταθμοί του μετρό ερευνήθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας, ειδικευμένες για την αντιμετώπιση χημικών επιθέσεων. Ωστόσο σε κανέναν δε βρέθηκαν ίχνη χημικών.

    Όσον αφορά την έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξαν μόνο μικρές υλικές ζημιές, ενώ σε δηλώσεις του ο οδηγός δήλωσε πως ήταν αρκετά τρομαγμένος, αλλά καλά στην υγεία του.

    Επίσης, ένας άνδρας συνελήφθη έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

    Την ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε στη Νέα Υόρκη και σε επιφυλακή έχει τεθεί η περιοχή γύρω από το Πεντάγωνο. Επίσης από τη στιγμή, που μεταδόθηκε η είδηση για τις νέες εκρήξεις στο Λονδίνο αυξήθηκε η φρούρηση στους σταθμούς του μετρό, καθώς και σε όλα τα κομβικά σημεία της πόλης.

    [02] Πολιτική

    Ψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο

    "Πέρασε" το ωράριο

    21/7/2005 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 6:24:53 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σε φορτισμένο κλίμα ψηφίστηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης το άρθρο 12 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, με ψήφους 55 υπέρ έναντι 44 κατά. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, και το επίμαχο άρθρο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από του βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρεου, ο οποίος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις μονομερείς αποφάσεις της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι στη ρύθμιση για το ωράριο όλοι είναι αντίθετοι. Στο μεταξύ, έντονη ήταν και πάλι η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, και της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. Ο ΣΥΝ θα στηρίξει τους μικρομεσαίους και τους εμποροϋπαλλήλους, ώστε να εφαρμοστεί ένας άλλος νόμος από αυτόν που αποφάσισε η Βουλή, δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος.

    "Σας προκαλώ να πάτε σε εκλογές"

    Για επίδειξη αυταρχισμού κατηγόρησε τη κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση, πρόκειται να καταργήσει όλους τους "μονομερείς" νόμους της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επιμήκυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων δεν υπήρξε αίτημα κανενός κοινωνικού ή συνδικαλιστικού φορέα, αλλά κίνηση της κυβέρνησης που γίνεται ερήμην της κοινωνίας - και μάλιστα, παρά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου που επισημαίνει ότι η διεύρυνση και η απελευθέρωση του ωραρίου, πλήττει μόνον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό.

    Δεν είμαστε μόνο καταναλωτές, είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά πάνω από όλα άνθρωποι, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για τέτοια ζητήματα πρέπει να βγαίνει μέσα από αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.

    Η διάταξη αυτή, είπε, πλήττει τους πολλούς και βοηθά τους λίγους, και οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις πρόωρες εκλογές. Σας προκαλώ, τόνισε ο ίδιος, πηγαίνετε σε εκλογές και ζητείστε την ψήφο του ελληνικού λαού, αν νομίζεται ότι θα σας πιστέψει μετά από όλα αυτά τα μεγάλα λόγια, τα προεκλογικά.

    Όχι σε κανόνες του προηγούμενου αιώνα

    Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε ότι ο κ. Παπανδρεου άργησε να έρθει στη Συνεδρίαση της Βουλής για το ωράριο και υπογράμμισε ότι την αλλαγή την ζητά ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγοράς και το εμπόριο δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες που ίσχυαν τον προηγούμενο αιώνα.

    Σχετικά με την αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι θα καταργήσει το νόμο, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση κρίνεται για το μέλλον από αυτά που λέει ότι θα χτίσει , κι όχι από αυτά που υπόσχεται ότι θα γκρεμίσει.

    Επίθεση αντιλαϊκών μέτρων

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Γκατζής ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφωνούν ουσιαστικά στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και η διαφορά τους είναι ότι, η μεν κυβέρνηση λέει ότι θα το αποφασίζουν ο εμπορικός σύλλογος και οι εργαζόμενοι, η δε αξιωματική αντιπολίτευση ότι πρέπει να αποφασίζει το νομαρχιακό συμβούλιο.

    Η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξυροτύρη, ανέφερε ότι με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης όπως αυτή, έχουμε μια επίθεση αντιλαϊκών μέτρων εναντίον των εργαζομένων και χαρακτήρισε άλλοθι τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι πρόκειται για μέτρα που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά την επίσκεψή του σε καταστήματα των Εξαρχείων, τόνισε ότι η κοινωνία πάντα απορρίπτει τα μέτρα τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες ελάχιστων και των μεγάλων πολυεθνικών και επισήμανε ότι οι κλαδικές, οι εθνικές, οι τοπικές συμβάσεις και οι συμφωνίες που έχουν κάνει οι εμποροϋπάλληλοι και όλοι οι φορείς των εμπόρων, προβλέπουν ένα ωράριο όπως ήταν μέχρι τώρα και είναι συνταγματικά νόμιμες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ναι" επί της αρχής

    [03] Τεχνολογία

    Η πιο μεγάλη πανσέληνος

    Απόψε "αγγίξτε" το φεγγάρι

    21/7/2005 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ

    Σήμερα το βράδυ αφήστε ό,τι δουλειές έχετε στην άκρη και ρεμβάστε κοιτώντας την πανσέληνο. Ακόμα και αν δεν ανήκετε στους ρομαντικούς, κάντε μία εξαίρεση και ρίξτε μία ματιά στον ουρανό Η αποψινή πανσέληνος είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών. Η σελήνη πρόκειται να περάσει από το κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Στις 22:46 ακριβώς, η Σελήνη στη μηνιαία της περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας θα βρίσκεται σε απόσταση 357.158, που θα είναι το πλησιέστερο περίγειο του 2005. Παρόλο, που πρόκειται για ένα φαινόμενο, που δε συμβαίνει συχνά, φέτος θα έχουμε την δυνατότητα να το απολαύσουμε ξανά στις 19 Αυγούστου.

    Το φεγγάρι, ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης, από την αρχαιότητα ήταν αντικείμενο θαυμασμού, πηγή έμπνευσης για τους ποιητές και λατρείας για τους ερωτευμένους.

    Στην ελληνική μυθολογία Σελήνη ήταν η θεά Άρτεμις, που με το φως της βοηθούσε τους κυνηγούς να βλέπουν μέσα στη νύχτα, ενώ πολλές φορές στην πανσέληνο έδιναν θεϊκές, πολλές φορές καταστροφικές, ιδιότητες.

    [04] Κόσμος

    Δεν ανταποκρίνεται η διεθνής κοινότητα

    Λιμός απειλεί τον Νίγηρα

    21/7/2005 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στον Νίγηρα, στη ΒΔ Αφρική, απειλούνται με λιμό, κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκινεί τη διεθνή κοινότητα. Όπως επισημαίνει ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν Εγκελαντ, δεν υπήρξε επαρκής κινητοποίηση, παρά τις εκκλήσεις του Οργανισμού. Στατιστικά εκτιμάται πως κάθε τρίτος κάτοικος της αφρικανικής αυτής χώρας, που στο απώτερο παρελθόν ήταν επαρχία της Νιγηρίας, και ανάμεσά τους 800.000 παιδιά, κινδυνεύει από λιμό. Μάλιστα, 150.000 μικρά παιδιά είναι ήδη στο προθανάτιο στάδιο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, για την ανακούφιση του πληθυσμού της φτωχής αυτής χώρας, είναι απαραίτητο ποσό ύψους 30 εκατ. δολαρίων.

    Καμία συνεργασία

    Μία επίμονη ξηρασία και μία επιδρομή από σμήνη τεραστίων ακρίδων ολοκλήρωσαν μέσα στο αφρικανικό καλοκαίρι την ανθρωπιστική καταστροφή, σε μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μας.

    "Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την κατάσταση λιγότερο τραγική, αλλά δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν συνεργάστηκε", τόνισε ο Έγκελαντ.

    Το ποσό της δωρεάς που ήταν αναγκαίο να συγκεντρωθεί και να διοχετευτεί για την ανακούφιση του πληθυσμού στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, ήταν περίπου 16 εκατ. δολάρια, ποσό που δεν κατέστη δυνατόν να εισρεύσει στα ταμεία του ΟΗΕ.

    Τώρα, για να μπορέσει να γίνει κάτι για τους συνανθρώπους μας, χρειάζονται, πλέον, τα διπλάσια χρήματα, κατέληξε ο αρμόδιος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] Πολιτική

    Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

    Ψηφίστηκε επί της αρχής

    21/7/2005 11:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 7:30:45 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    "Ναι" επί της αρχής είπε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Η συζήτηση ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης με την επί των άρθρων συζήτηση, ενώ την επόμενη Τρίτη το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τη διαχείριση του χρόνου εργασίας, την αμοιβή των υπερωριών, αλλά και ζητήματα ασφαλιστικού χαρακτήρα. Ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπεραμύνθηκε εκ νέου του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν καταργούν το 8ωρο. Αντίθετη άποψη έχουν διατυπώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν την απόσυρσή του. Δυσαρεστημένος και ο ΣΕΒ, που υποστηρίζει ότι αν και τα νέα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις του Συνδέσμου. Με απεργίες, την ημέρα συζήτησης του ν/σ στη Βουλή, απαντούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 π.μ., αντίστοιχα.

    Αντιδρούν οι εισηγητές της αντιπολίτευσης

    Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκάλεσε προσθήκη του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου στο σχέδιο νόμου για το εργασιακό.

    "Ο νόμος θα κριθεί στην πράξη", δήλωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Νίκος Αγγελόπουλος, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Παπαχρήστος, επανέλαβε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται χωρίς εγγυήσεις και ανταλλάγματα προς τους εργαζομένους.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, προέβλεψε ότι θα ενισχυθεί η ανεργία, ενώ ζήτησε να αναφερθεί ρητά στη διάταξη, το δικαίωμα των κατά νομούς Επιτροπών Διευθέτησης, να απορρίπτουν τα σχετικά αιτήματα των επιχειρήσεων. Ο Γιάννης Δραγασάκης, από τον ΣΥΝ, υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν απαντούν στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων ή της μετανάστευσής τους στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν έκανε δεκτές τις εν λόγω προτάσεις, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει εκ νέου, όσες κατατεθούν μέχρι την ψήφιση του σχεδίου νόμου στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    Σειρά διευκρινίσεων και τροποποιήσεων

    Σειρά διευκρινίσεων και τροποποιήσεων διατύπωσε ο Υπουργός Απασχόλησης : Κατά το χρονικό διάστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Σε περίπτωση αλλαγής της νομικής εκπροσώπησης της επιχείρησης, ή εκμετάλλευσης, ή σε περίπτωση προσλήψεως νέων εργαζομένων, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού, το αργότερο δύο μέρες μετά την εν λόγω μεταβολή (έναντι 15 ημερών που προέβλεπε ο νόμος Γιαννίτση) Παρατείνεται για δύο έτη, η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους 40 πρώην εργαζομένους στην εταιρία "Συνεταιριστικά Λιπάσματα Δραπετσώνας Α.Ε.", που λόγω ηλικίας δεν στάθηκε δυνατόν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας Επεκτείνεται και στις χήρες το δικαίωμα εξαγοράς 150 ενσήμων του συζύγου τους, προκειμένου να θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα για τον αποθανόντα Το δικαίωμα ρύθμισης των χρεών των αγροτικών συνεταιριστικών Οργανώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων τους, επεκτείνεται και στον Οργανισμό Κωπαΐδας. Κατόπιν παράστασης των συνδικαλιστικών σωματείων των δημοσιογράφων, αφαιρέθηκε διάταξη για ρύθμιση των οφειλών των εκδοτών προς τον Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψής τους

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο "κόκκινο" για εργασιακό

    [06] Πολιτική

    Το ταξίδι Καραμανλή στην Άγκυρα

    21/7/2005 7:13:00 μμ

    Πηγή: NET

    Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα, για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναζητείται μια ημερομηνία ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, και επιδίωξη είναι ο χρόνος της επίσκεψης να είναι το συντομότερο δυνατό. Η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών. Σχολιάζοντας ερώτηση στο Ευρωβαρόμετρο για τη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., στην οποία οι Έλληνες απαντούν αρνητικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η δημοσκόπηση έχει μια συγκεκριμένη βαρύτητα, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που θα κριθεί τελεσιδίκως η ένταξη της Τουρκίας, θα έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 10 χρόνια διαπραγματεύσεων.

    Ενημέρωση του Πρωθυπουργού

    Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον κ. Καραμανλή, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας.

    [07] Κοινωνία

    Νέα απόσυρση προϊόντος

    21/7/2005 4:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα ακόμη ελαττωματικό προϊόν αποσύρεται από την αγορά. Πρόκειται για τον αποτριχωτικό αφρό "Πέρκυ Αλόε Βέρα" της εταιρείας "Λαμποταρόρις Μπίλι", στη συσκευασία του οποίου παρατηρήθηκε ελάττωμα. Συγκεκριμένα, αιτία για την απόσυρση του προϊόντος είναι η παραμόρφωση του σχήματος της ροζ φιάλης αλουμινίου. Η εταιρεία απέσυρε προληπτικά το προϊόν από την αγορά αν και ελαττωματικά εμφανίστηκαν μόνο εκείνα της παρτίδας L53003. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το περιεχόμενο της φιάλης και πως ο αφρός είναι απολύτως ασφαλής και δεν προκαλεί δερματικούς ερεθισμούς ή άλλες παρενέργειες. Όσοι καταναλωτές έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν σε μορφή αεροζόλ πρέπει να το αδειάσουν με προσοχή μέσα σε ένα νιπτήρα, ώστε να ελαττωθεί η πίεση, στη συνέχεια να τυλίξουν τη φιάλη σε εφημερίδα και να την πετάξουν.

    [08] Κοινωνία

    Κανονικά οι πτήσεις

    21/7/2005 1:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 6:32:20 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή οι πτήσεις, καθώς κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις διαρκείας που είχαν προγραμματίσει οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας που προσφέρουν υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνται στην επίγεια εξυπηρέτηση για πολλές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων, και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    [09] Κοινωνία

    Γαστρεντερίτιδα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου

    21/7/2005 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Συμπτώματα ήπιας μορφής γαστρεντερίτιδας παρουσίασαν πάνω από 80 άτομα, νοσηλευόμενοι και εργαζόμενοι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Άμεση ήταν η ενημέρωση του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν εξετάσεις σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν. Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό, οι τοξίνες που προκάλεσαν τη γαστρεντερίτιδα δεν είναι επικίνδυνες, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου αποδίδει το κρούσμα σε εξωτερικό παράγοντα. Ωστόσο οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται με την εξέταση όλων των τροφίμων, που καταναλώθηκαν.

    [10] Κόσμος

    Εικοσιέξι νεκροί

    Νέα τραγωδία σε κινέζικο ορυχείο

    21/7/2005 8:29:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τις ζωές 26 ανθρακωρύχων κόστισε έκρηξη σε ορυχείο στην βόρεια Κίνα, στη χώρα που κρατά τη θλιβερή πρωτιά στα θανάσιμα εργατικά δυστυχήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας ορυχείων. Σύμφωνα με την κινέζικη εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας" στις στοές του ορυχείου, στην πόλη Τονγκσουάν της επαρχίας Σαανσί, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, βρισκόταν 40 ανθρακωρύχοι. Όπως τονίζει η εφημερίδα, 14 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν, εκ των οποίων οι τρεις τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός διασώστη, το υπόγειο σύστημα εξαερισμού υπέστη ζημιές από την έκρηξη αερίου και τρεις στοές υποχώρησαν, κάνοντας πολύ δύσκολη την αναζήτηση των αγνοουμένων.

    6000 νεκροί σε ένα χρόνο

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, έκρηξη αερίου σε ορυχείο στη βορειοδυτική επαρχία Ζινγιάνγκ κόστισε την ζωή 83 εργαζομένων, ενώ τον περασμένο χρόνο περίπου 6000 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.

    Η Κίνα παράγει τη διπλάσια ποσότητα άνθρακα από αυτήν, που θα μπορούσε να εξορυχθεί με ασφάλεια, καθώς η ταχύτατη οικονομική της ανάπτυξη αυξάνει τις ανάγκες της σε ενέργεια.

    Η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να βελτιώσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας στην βιομηχανία των ορυχείων.

    [11] Μ. Ανατολή

    Τερματίζει την ένταση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους

    Η Χαμάς καλεί σε εθνική συμφιλίωση

    21/7/2005 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έκκληση για συμφιλίωση του παλαιστινιακού λαού έκαναν οι ηγέτες της Χαμάς, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας, πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι εσωτερικές διενέξεις στη Λωρίδα της Γάζας. "Είμαστε εδώ για την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι εσωτερικές διαμάχες", τόνισε ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανέγια, ο οποίος υπογράμμισε, ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, τόσο με τη Φατάχ, όσο και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. "Το κίνημα της Χαμάς ανακοινώνει τον τερματισμό όλων των μορφών έντασης και επιθέσεων και κρατά τα όπλα του με στόχο τα στήθη των δυνάμεων κατοχής και όχι τα στήθη του λαού μας" τόνισε ο Χανέγια και αρνήθηκε κατηγορηματικά, ότι το κίνημα σχεδιάζει να υπονομεύσει την Παλαιστινιακή Αρχή επισημαίνοντας ότι "το κίνημα παραμένει δεσμευμένο στη συμφωνία του Καίρου και διατηρεί το δικαίωμά του να απαντά στις ισραηλινές βιαιότητες". Επίσης, προσέθεσε, πως "η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα είναι ένα εθνικό επίτευγμα για το λαό μας και ευχόμαστε να δούμε να ολοκληρώνεται, ώστε ο λαός μας να απολαύσει την ελευθερία του".

    Επισπεύδουν την αποχώρηση

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, είναι πολύ πιθανό η ημερομηνία της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου, να επισπευσθεί εξαιτίας των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί με όσους αντιτίθενται στην επιχείρηση.

    "Μετά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, αυτών που είναι αντίθετοι με την αποχώρηση και τις προσπάθειες διείσδυσης στο Γκους Κατίφ (οικισμοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας) είναι πιθανό να το κάνουμε πιο γρήγορα για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Επίσης, ο Ισραηλινός αξιωματούχος, αν και δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η νέα ημερομηνία, υπογράμμισε, ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

    [12] Μ. Ανατολή

    Μαχαίρωσαν 12χρονο Παλαιστίνιο

    21/7/2005 1:07:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εβραίοι έποικοι μαχαίρωσαν την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη έναν 12χρονο Παλαιστίνιο, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή του, όπως καταγγέλθηκε από αυτόπτες μάρτυρες. Το θύμα, ο νεαρός Γιάζεν Μοχάμεντ, πέθανε ύστερα από έντεκα μαχαιριές που δέχτηκε στο κεφάλι και το στήθος. Οι Παλαιστίνιοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί ότι δέχονται επιθέσεις από τους εποίκους χωρίς να τους προκαλούν. Σε σχετική ερώτηση ξένων δημοσιογράφων, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι συνέβη "ένα επεισόδιο", κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σιλό και ότι " έχει ξεκινήσει μια έρευνα", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [13] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Απεργεί η Εμπορική

    21/7/2005 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 4:33:09 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Επανέρχονται στο προσκήνιο οι τραπεζικές κινητοποιήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας πραγματοπoίησαν σήμερα νέα απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Το πρωί, οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Διοίκησης να καταργήσει το επικουρικό ταμείο. Συμπαρίσταται στους απεργούς της Εμπορικής η ΟΤΟΕ, που κήρυξε δίωρη στάση εργασίας στις υπόλοιπες τράπεζες από τις 13:15 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    [14] Οικονομία

    Μέχρι τον Οκτώβριο οι αιτήσεις

    Συμφωνία για την εθελουσία

    20/7/2005 9:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία διατυπώνονται αναλυτικά οι όροι της εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ προχώρησαν σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού και το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, ΟΜΕ-ΟΤΕ. Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης οι εργαζόμενοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Η αποχώρηση των εργαζομένων θα γίνει σταδιακά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προσλάβει ο Οργανισμός προσωπικό σε ποσοστό 20% επί αυτών που θα αποχωρήσουν. Στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [15] Οικονομία

    Για το βασικό μέτοχο

    Δύο μήνες προθεσμία

    20/7/2005 7:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 8:42:33 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να καταθέσει η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απόψεις της για τις διατάξεις του νόμου για το βασικό μέτοχο που αφορούν στην υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών για τις εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η Κομισιόν εκτιμά, ότι οι διατάξεις αυτές αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο κι αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στην αποστολή προειδοποιητικής επιστολής προς τη χώρα μας σχετικά με το ζήτημα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά, ότι η ελληνική νομοθεσία θέτει περιορισμούς έναντι εταιρειών άλλων κρατών μελών που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν σε ελληνική επιχείρηση μέσων ενημέρωσης ή να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια.Σε περίπτωση, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρίνει ικανοποιητική την απάντηση, το επόμενο στάδιο θα είναι η η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ρουμπίνι στο στέμμα της "βασίλισσας"

    21/7/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πολύ κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, της Σάντος Ρομπίνιο. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα " Marca", το νέο αστέρι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου πέρασε την Τετάρτη κρυφές ιατρικές εξετάσεις, στο Σάο Πάολο, παρουσία του υπεύθυνου του ιατρικού τμήματος της "βασίλισσας", Αλφόνσο ντε Χοράλ και ενός διοικητικού παράγοντα, ο οποίος μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κανονίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταγραφής. Παρών στις εξετάσεις ήταν και ο γιατρός της Σάντος Χοακίμ Κράβα, οποίος χαρακτήρισε εκπληκτική την αγωνιστική κατάσταση του παίκτη, παρότι έχει να προπονηθεί από τα τέλη Ιουνίου. Το κόστος της μετακίνησης θα φτάσει στα 30.000.000 ευρώ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Καυτό" Σαββατοκύριακο για Φίγκο

    21/7/2005 7:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα από τα τελευταία "επεισόδια" στο μεταγραφικό "σίριαλ" που αφορά στον Λουίς Φίγκο ...παίζεται σήμερα στην Ιταλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Gazzetta dello Sport", ο Πορτογάλος μέσος θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Ιντερ ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, εφόσον πρώτα η διοίκηση των "νερατζούρι" καταφέρει να αποδεσμευτεί από τα συμβόλαια των Εντγκαρ Ντάβιντς και Αντι Φαν Ντερ Μέιντε. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, οι Ολλανδοί μέσοι της Ιντερ βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Εβερτον και μάλιστα σήμερα έφτασαν στο Μιλάνο παράγοντες του αγγλικού συλλόγου, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις. Ο 32χρονος Πορτογάλος ανήκει στην Ρεάλ Μαδρίτης και έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2006, όμως η διοίκηση των "μερένγκες" δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ενδεχόμενη μεταγραφή του, καθώς ο Φίγκο δεν βρίσκεται στα "πρώτα" πλάνα του Βαντερλέι Λουξεμπούργκο. Για την απόκτηση του Φίγκο κινήθηκαν πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και η Λίβερπουλ, που έκανε ...πίσω μόλις έμαθε τις εβδομαδιαίες απαιτήσεις του Πορτογάλου, που φτάνουν στις 144.000 ευρώ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Σπόρτινγκ ο Ντέιβιντ

    21/7/2005 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένας παίκτης που αποτέλεσε και μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού, θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πορτογαλία. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο επιθετικό, Ντέιβιντ, ο οποίος θα συνεχίσει θα φοράει από τη νέα περίοδο τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Ο 25χρονος στράικερ αγωνιζόταν στην Σάντος, αλλά τα δικαιώματα του άνηκαν στην Μπορντώ. Η γαλλική ομάδα συμφώνησε σε όλα και ο Ντέιβιν, για τον οποίο ο Τζιοβάνι είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια, θα φορέσει την πράσινη φανέλα της Σπόρτινγκ.

    Άμεση αντικατάσταση

    Η Μπορντώ, βρήκε άμεσα τον αντικαταστάτη του Ντέιβιντ, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Λοράν Λιρόι. Ο 29χρονος επιθετικός, ο οποίος πέρυσι αγωνιζόταν με την ομάδα των Καννών, υπέγραψε νέο συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας με τους Γερονδείνους. Ο Λιρόι, που στο παρελθόν έχει παίξει στην Παρί ΣΖ, την Σερβέτ, την Τρουά και την Βαλανσιέν, μετρά 117 αγώνες στο σαμπιονά, με απολογισμό 16 γκολ.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σάντος:"Είδαμε τα λάθη μας"

    21/7/2005 5:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 6:04:34 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της ομάδας του, έβγαλε μετά το πρώτο φιλικό αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμαίν, ο τεχνικός της ομάδας Φερνάντο Σάντος. Η Ένωση μπορεί να γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από την γαλλική ομάδα, αλλά το τελικό σκορ αυτή τη στιγμή δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που μετράει είναι μέσω των δυνατών φιλικών να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν γίνει κατανοητά από τους παίκτες, τα συστήματα και οι τακτικές που διδάσκονται στις προπονήσεις. Αυτό επισήμανε και ο Πορτογάλος τεχνικός, μετά το τέλος του αγώνα: "Θα μπορούσαμε να παίξουμε με μια μικρή ομάδα, να κερδίσουμε και να χάναμε τον προσανατολισμό μας. Προτιμήσαμε δυνατό φιλικό για να δούμε τα λάθη μας. Το παιχνίδι που έγινε σήμερα είναι οδηγός για τα λάθη που πρέπει να διορθωθούν".

    Καλές εντυπώσεις ο Πλιάτσικας

    Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την ΑΕΚ με τους Χιώτη, Αλεξόπουλο, Τσιρίλο, Μάλμπασα, Μπούρμπο, Μόρα, Ίβιτς, Σαπάνη, Σοάρες, Λάκη και Λυμπερόπουλο, με τον Μόρα να αναλαμβάνει καθήκοντα αμυντικού χαφ.

    Σε σύγκριση με την περυσινή ομάδα, η ενδεκάδα που εμπιστεύτηκε ο Πορτογάλος ήταν ανανεωμένη κατά τα 2/5, ενώ η ανανέωση της άμυνας έφτασε στο μισό, με τους Αλεξόπουλο και Τσιρίλο να είναι τα νέα πρόσωπα.

    Φυσικό επακόλουθο η ασυνεννοησία που υπήρξε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αφού οι δυο παίκτες έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί και ακόμα ο ένας δεν ξέρει το παιχνίδι του άλλου.

    Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, το εύκολο λάθος αλλά και η έλλειψη αλληλοκάλυψης.

    Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Σάντος προχώρησε σε αρκετές αλλαγές. Συγκεκριμένα, ο Κόντης αντί του Τσιρίλο, ο Γεωργέας αντί του Μπούρμπου, ο Κυριακίδης αντί του Μάλμπασα, ο Ζούλιο Σέζαρ αντί του Σοάρες, ο Πλιάτσικας αντί του Σαπάνη, ο Κρασσάς αντί του Λάκη κι ο Βενγλίνσκι αντί του Λυμπερόπουλου, ενώ στο τελευταίο 15λεπτο, έδωσε χρόνο συμμετοχής και στους νεαρούς Κομβολίδη, Παπασταθόπουλο και Κουτρουμάνο, οι οποίοι έδειξαν, γενικά, καλά στοιχεία.

    Αυτός που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ήταν ο νεαρός Πλιάτσικας. Ο μέχρι την πρώην περίοδο παίκτης του Χαϊδαρίου, έδειξε στα 17 χρόνια του ότι το μέλλον του ανήκει, καθώς εκτός του ότι έδειξε θράσος έμπειρου ποδοσφαιριστή είχε πολύ καλές επιλογές τόσο στις αμυντικές του ενέργειες, όσο και στις επιθετικές.

    Ο νεαρός παίκτης μάλιστα ανάγκασε τον Φερνάντο Σάντος, να τον αναφέρει προσωπικά, στις δηλώσεις του, κάτι που όσοι ξέρουν καλά τον Πορτογάλο τεχνικό, ξέρουν ότι το αποφεύγει.

    Στα θετικά συμπεράσματα, η καλή κυκλοφορία της μπάλας επιθετικά, που δεν συνοδεύτηκε από κάποιο γκολ, αλλά αυτό ήταν καθαρά ζήτημα τύχης.

    Με Κατσουράνη η προπόνηση

    Σήμερα το πρωί οι παίκτες της ΑΕΚ δεν έκαναν προπόνηση.

    Η προετοιμασία της ομάδας θα συνεχιστεί το απόγευμα, με την συμμετοχή και του Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος σήμερα έφτασε στο Κόνιε.

    Ο διεθνής μέσος είχε πάρει ειδική άδεια, λόγω της συμμετοχής του στο κύπελλο Συνομοσπονδιών και από το απόγευμα θα αρχίσει να γυμνάζεται με την υπόλοιπη ομάδα.

    Στην οποία προπόνηση θα λάβει μέρος και ο Στέφανο Σορεντίνο, που ενσωματώθηκε στην ομάδα την Τετάρτη.

    Όσον αφορά στο επόμενο φιλικό της ΑΕΚ, έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο στις 19:00 στο Κόνιε με αντίπαλο την Ραπίντ Βουκουρεστίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ποδαρικό με "τεσσάρα"

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ξεκαθάρισαν οι αντίπαλοι του ΠΑΟ

    21/7/2005 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά το τέλος του πρώτου γύρου των προκριματικών για τον Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκαθάρισαν οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού, όπως θα μπουν την επόμενη Παρασκευή (29/7) στην κληρωτίδα και φάνηκε ποιοι θα είναι οι πιθανοί αντίπαλοι στην επόμενη φάση. Οι πράσινοι βρίσκονται στο γκρουπ των ισχυρών, που σημαίνει πως δεν θα έχει «παρτίδες» με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ίντερ και η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Από την άλλη, στο γκρουπ των ανίσχυρων, το «τριφύλλι» «βλέπει και εύκολους αλλά και δύσκολους πιθανούς αντιπάλους, με τα πιο δυνατά ονόματα ομάδων να είναι οι ισπανική Μπέτις, η αγγλική Έβερτον και η ιταλική Ουντινέζε.

    ΤΡΙΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

    Ισχυροί

    Κάουνας ή Λίβερπουλ

    Μάντσεστερ Γ.

    Ίντερ

    Παναθηναϊκός

    Αρτμέντια ή Σέλτικ

    Βιγιαρεάλ

    Σπόρτινγκ Λισσαβόνας

    Μονακό

    Άγιαξ

    Μπριζ

    Άντερλεχτ ή Νέφτσι Μπακού

    Ρέιντζερς

    Ντιναμό Κιέβου ή Τουν

    Βέρντερ Βρέμης

    Ραμποτνίτσκι ή Λοκομοτίβ Μόσχας

    Ρόζενμποργκ

    Οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

    Σλάβια Πράγας

    Μπέτις

    Βασιλεία

    Βίσλα

    Ουντινέζε

    Παρτιζάν ή Σέριφ Τίρασπολ

    Σαχτιάρ

    Μάλμοε ή Μακάμπι Χάιφα

    Έβερτον

    Σέλμπουρν ή Στεάουα Βουκουρεστίου

    Ντιναμό Τυφλίδας ή Μπρόντμπι

    Ντουντελάνζ ή Ραπίντ Βιέννης

    Τίρανα ή ΤΣΣΚΑ Σόφιας

    Ντέμπρετσεν ή Χάιντουκ Σπλιτ

    Ανόρθωση ή Τραμπζονσπόρ

    Βαλερένγκα ή Χάκα

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μεταγραφές ζήτησε ο Βλάχος

    21/7/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ανάγκη ενίσχυσης του ΟΦΗ με ένα επιτελικό μέσο και ένα επιθετικό τόνισε την Πέμπτη ο Βαγγέλης Βλάχος που ζήτησε από τη διοίκηση του ΟΦΗ, να κινηθεί άμεσα για μεταγραφές. Ο νέος προπονητής της ομάδας έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου ζητώντας παίκτες ώστε να μπορέσει η ομάδα της Κρήτης να ξανανέβει στη κορυφή. "Είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα πάει καλύτερα από πέρυσι, όμως αυτό δεν μου αρκεί", είπε και συνέχισε: "Έχω ζητήσει από τη διοίκηση να πάρει δύο ακόμη έτοιμους παίκτες. Έναν επιτελικό χαφ και έναν επιθετικό. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ο ΟΦΗ χρειάζεται παίκτες ποιοτικούς. Χωρίς καλούς παίκτες δεν μπορείς να φτιάξεις καλή ομάδα. Εγώ θέλω ο ΟΦΗ να κοιτάζει ψηλά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουμε παίκτες". Παράλληλα εξέφρασε τα παραπονά του για τα φιλικά που ορίσθηκαν, αλλά και το επίπεδο οργάνωσης της ομάδας.

    Παράπονα για φιλικά και οργάνωση

    Αναφερόμενος στην προετοιμασία της ομάδας του, τόνισε: "Θα πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι κατενθουσιασμένος από το φιλότιμο, αλλά και από τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλοι οι παίκτες μέχρι σήμερα. Όλα τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια. Έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αφήσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν μπροστά".

    Ωστόσο στη συνέχεια εξέφρασε παράπονα για τα φιλικά που ορίστηκαν: "Δεν είμαι σύμφωνος που με το "καλημέρα" η ομάδα μας δίνει φιλικά ματς με ομάδες που είναι έτοιμες για το πρωτάθλημα. Όπως είναι γνωστό το πρωτάθλημα στη Γερμανία αρχίζει στις αρχές Αυγούστου. Θα προτιμούσα να είχαμε αντιπάλους πιο αδύναμες ομάδες. Έχουμε πολλά προβλήματα. Δεν έχουμε όλους τους παίκτες. Δυστυχώς ξεκινήσαμε την προετοιμασία με 18 παίκτες και μετά, κάθε μέρα, ερχόταν και ένας παίκτης. Όμως εγώ είμαι εδώ για να δώσω λύσεις. Δεν ζητώ επιείκεια από κανέναν. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ανέλαβα την ομάδα με στόχο να πετύχω. Μέσα από την δουλειά θα δώσουμε λύσεις».

    Ακόμη εξέφρασε παράπονα και για την οργάνωση, λέγοντας: "Δεν υπάρχει οργάνωση στα αποδυτήρια. Δεν υπάρχουν υλικά που μου χρειάζονται για την προπόνηση και δεν περίμενα μια ομάδα σαν τον ΟΦΗ ότι θα είχε τέτοιες ελλείψεις. Σε όλα όμως θα δοθούν λύσεις".

    Με Ισά στη Βρέμη

    Εν τω μεταξύ, για τη Βρέμη θα αναχωρήσει αύριο στις 11:15 π.μ. η αποστολή του ΟΦΗ και το βράδυ στις 8:30 (ώρα Ελλάδας) θα δώσει το πρώτο φιλικό για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αντίπαλος η βουλγαρική Λοκομοτίβ Πλόβντιβ. Μετά το τέλος του αγώνα η κρητική ομάδα θα μεταβεί στο αθλητικό κέντρο που βρίσκεται στο Μπατσινγκχάουσε, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 5 Αυγούστου.

    Μαζί με την ομάδα θα μεταβεί στη Γερμανία και ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Φανούρης Βατσινάς, αλλά και ο Πιερ Ισά, παρ όλο που δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα του. Οι παίκτες, που μετέχουν στην αποστολή είναι οι: Δασκαλάκης, Σηφάκης, Καρνέζης, Μαχλάς, Καζαντζής, Τριανταφύλλου, Πλουσής, Βλαστός, Σταυρακάκης, Χατσαντριάν, Κουνενάκης, Δέντσας, Ρουμπάκης, Πίτσος, Κόλτζος, Τζανής, Αρβανίτης, Κωνσταντάκης, Μπεμπής, Ντάβιντσον, Αλάμπι, Τόμας, Αδάμος, Αναστασιάδης, Χαλκιαδάκης, Ισά.

    Στο Ηράκλειο θα παραμείνουν οι τραυματίες Μπελεβώνης, Νουαφόρ, Ντεγιάνοφ, Κοσκολέτος και ο Κασμερίδης που έχει ενσωματωθεί με την Εθνική Νέων. Το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων που θα δώσει ο ΟΦΗ στη Γερμανία έχει ως εξής:

    Στις 22 Ιουλίου (19:30) με τη βουλγαρική Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Α κατηγορίας), στις 24 Ιουλίου (16:00) με τη γερμανική Πάντερμπον (Β κατηγορίας), στις 27 Ιουλίου (19:00) με τη γερμανική Μπόχουμ (Β κατηγορίας), στις 30 Ιουλίου (16:00) με τη γερμανική Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ (Β κατηγορίας), την 1η Αυγούστου (19:00) με τη γερμανική Πέτερσχουτ (Γ κατηγορίας) και στις 2 Αυγούστου (η ώρα δεν έχει απφασιστεί) με τη γερμανική Μπρίνκαμ (Γ κατηγορίας).

    [22] Μπάσκετ

    Στον Ολυμπιακό ο "Μπέιμπι Σακ"

    21/7/2005 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 6:13:04 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του Ολυμπιακού θα είναι από την επόμενη περίοδο, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Οι "ερυθρόλευκοι" ανακοίνωσαν την απόκτηση του 20χρονου σέντερ, ο οποίος πέρυσι αγωνιζόταν με τη φανέλα του Άρη. Ο "Μπέιμπι Σακ", όπως είναι το προσωνύμιο του, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, με το συμβόλαιο του να είναι τετραετούς διάρκειας. Ο Σχορτσιανίτης αποτελεί την Πέμπτη μεταγραφή των "κόκκινων", μετά την απόκτηση των Μανώλη Παπαμακάριο, Νίκο Μπάρλο, Νίκο Αργυρόπουλο και Κουίνσι Λιούις.

    Η ανακοίνωση

    "Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον καλαθοσφαιριστή Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ο 20χρονος σέντερ συμφώνησε να φορά την "ερυθρόλευκη" φανέλα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2+1+1).

    Who is Who

    ΟΝΟΜΑ: Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

    ΥΨΟΣ: 2.06

    ΗΜ. ΓΕΝ.: 22/06/1985

    ΘΕΣΗ: Σέντερ

    ΠΡΟΗΓ. ΟΜΑΔΕΣ: Ηρακλής, Καντού, Αρης

    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (2003) και χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (2002)

    Τα Στατιστικά του:

    2004-05: Ελληνικό Πρωτάθλημα: 5,5π., 30/65 (47%) β., 51/74 (69%) 2π., 0/0 (0%) 3π., 69 (2,9ρ.), 1,3λ., 0,4ασ., 0,4κλ., 0,4τ. Επαιξε σε 24 αγώνες και 1147 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

    Uleb Cup: 5,3π., 12/24 (50%) β., 15/21 (72%) 2π., 0/0 (0%) 3π., 23 (2,9ρ.), 0,9λ., 0,1ασ., 0,7κλ., 0,4τ. Επαιξε σε 8 αγώνες και 1023 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο

    2003-04: Ιταλικό Πρωτάθλημα: 6,4π. 40/95 (43%) β., 85/137 (62%) 2π., 0/1 (0%) 3π., 118 (3,6ρ.), 0,3ασ., 0,3τ. Επαιξε σε 33 αγώνες και 2148 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

    2002-03: Ελληνικό Πρωτάθλημα: 11,5π. 49/96 (51%) β., 125/207 (60%) 2π., 0/0 (0%) 3π., 161 (6,2ρ.), 1,7λ., 0,9ασ., 0,7κλ., 0,3τ. Επαιξε σε 26 αγώνες και 2148 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

    "Θα δώσω απαντήσεις"

    Την επιθυμία του να δώσει "απαντήσεις σ΄ όλους όσους στέκονται μόνο στην αρνητική πλευρά του παίκτη Σχορτσιανίτη" εξέφρασε το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.

    Ο 20χρονος σέντερ στις πρώτες δηλώσεις του ως παίκτης των Πειραιωτών, μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου, τόνισε: "Είμαι ευχάριστα μπερδεμένος. Ολα έγιναν τόσο γρήγορα, αλλά σίγουρα ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα που ήθελα πάντα να κάνω και που είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολύ την καριέρα μου. Δεν θέλω και δεν μπορώ να μιλήσω για την ιστορία του Ολυμπιακού. Οι τίτλοι και η πορεία της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια μιλάνε μόνα τους. Θέλω σίγουρα να δώσω απαντήσεις σ΄ όλους όσους στέκονται μόνο στην αρνητική πλευρά του παίκτη Σχορτσιανίτη. Θέλω να δουλέψω και μέσα από τον Ολυμπιακό να γίνω καλύτερος παίκτης, επαγγελματίας μ όλη τη σημασία της λέξεως, μα κυρίως καλύτερος άνθρωπος."

    Αναφορικά με τους στόχους του στον Ολυμπιακό, αλλά και την παρουσία των Καζλάουσκας και Σφαιρόπουλου στο τεχνικό επιτελείο του συλλόγου, ο διεθνής άσος υπογράμμισε: "Το μεγάλο μου στοίχημα είναι η προετοιμασία. Τότε μπαίνουν οι βάσεις κι αυτό περιμένω. Θα βάλω το κεφάλι κάτω και θα προσπαθήσω να δικαιώσω αυτούς που μ΄ εμπιστεύτηκαν. Ξέρω ότι πρέπει να δουλέψω σκληρά, να χάσω κιλά και είμαι έτοιμος να το κάνω. Είναι πολύ σημαντικό για μένα το ότι ο κόουτς Καζλάουσκας με ήθελε στην ομάδα. Οτι μίλησε θετικά για τον τρόπο που αγωνίζομαι. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι θα δουλέψω με τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Με ξέρει καλά και τον εμπιστεύομαι απόλυτα. Μπορούν να με βοηθήσουν να γίνω καλύτερος παίκτης σ΄ όλους τους τομείς."

    Τέλος, ο "Μπέιμπι Σακ" έστειλε ένα μήνυμα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού: "Οι δυο τελευταίες χρονιές για τον Ολυμπιακό πέρασαν και δεν θα ξαναγυρίσουν. Αφήνουμε το παρελθόν πίσω και κοιτάζουμε το μέλλον. Η φετινή χρονιά θα είναι συναρπαστική και με τη βοήθεια των φιλάθλων ο Ολυμπιακός θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής."

    [23] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: Πρώτη συνάντηση με Χατζή

    21/7/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν έβγαλε ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση που είχε ο Νίκος Χατζής με τον Πρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Φιλίππου. Ωστόσο, το θέμα του να παραμείνει ο Έλληνας γκαρντ στο «Δικέφαλο», παρέμεινε «ανοιχτό», αφού οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως ανακοίνωσε ο «Δικέφαλος» μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, «ο πρόεδρος της ΑΕΚ ΚΑΕ, κ. Γιάννης Φιλίππου, και ο αρχηγός της ομάδας μας, Νίκος Χατζής, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί (Πέμπτη 21/7), συζήτησαν για διάφορα θέματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Δευτέρα (25/7).»

    [24] Μπάσκετ

    Νέος προπονητής στους Πίστονς

    21/7/2005 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σύμφωνα με το ESPN, ο Φιλ Σόντερς θα είναι ο αντικαταστάτης του Λάρι Μπράουν στην τεχνική ηγεσία των «πιστονιών». Όπως αναφέρεται μάλιστα, το Ντιτρόιτ έφτασε σε συμφωνία με τον Αμερικανό προπονητή, για τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με απολαβές περισσότερες από 20 εκατομμύρια δολάρια (16,45 εκατ. ευρώ). Εξάλλου, οι Πίστονς θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου προκειμένου να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, όπου και θα παρουσιάσουν και επίσημα τον Σόντερς.

    Ήταν το πρώτο φαβορί

    Ο 50χρονος τεχνικός ήταν από την αρχή το πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ντιτρόιτ, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Λάρι Μπράουν. (Ο «Λάρι» είχε οδηγήσει τους Πίστονς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ το 2004). Ο Σόντερς έχει να «προπονηθεί» από το Φεβρουάριο του 2005, όταν οι Μινεσότα του έδειξαν την «πόρτα της εξόδου», μετά από παρουσία 9,5 ετών στον πάγκο των Τίμπεργουλβς. Ο Αμερικανός τεχνικός μέχρι τότε είχε ρεκόρ 411 νίκες-326 ήττες.

    Όσο για τον πρώην πλέον- τεχνικό του Ντιτρόιτ, αναμένεται να συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με τον πρόεδρο των Νιού Γιόρκ Νικς, Αϊζέια Τόμας, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Όπως αναφέρεται, ο Τόμας είναι έτοιμος να «προσφέρει γη και ύδωρ» στον 64χρονο τεχνικό, ένα ποσό δηλαδή στα 50-60 εκατομμύρια ευρώ. Αν τελικά γίνει αυτό, ο Μπράουν θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ.

    Το ερώτημα που μένει πλέον, είναι το κατά πόσο ο Αμερικανός τεχνικός θα συνεχίσει να θέλει να είναι προπονητής. Τα πολλά προβλήματα υγείας που έχει, τον αφήνουν να κρατάει «μία πισινή» για το αν τελικά θα δεχτεί, ή αν θα αποφασίσει να σταματήσει για την επόμενη σεζόν την προπονητική.

    [25] Ασημένια η Ανδριοπούλου

    21/7/2005 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων, (World Games) που διεξάγονται στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, η Αγγελική Ανδρεοπούλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σλάλομ. Παράλληλα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του θαλασσίου σκι έθεσε τις βάσεις για να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο και στο τρίαθλο, στο οποίο αγωνίζεται.

    [26] Κρατάει το χρυσό η ΗΠΑ

    21/7/2005 1:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Αμερική παρέμεινε το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 και στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ400, στην Αυστραλία. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) δικαίωσε την Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό σημαίνει πως ο πέντε φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, Μάικλ Τζόνσον, κρατάει το μετάλλιο που κατέκτησε στο αγώνισμα. Ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρεθεί το μετάλλιο από τον Τζερόμ Γιάνγκ (ένας από τους αθλητές στην ομάδα 4Χ400μ.), επειδή παρέβη τους κανονισμούς περί φαρμακοδιέγερσης.

    Ο ένας στους τέσσερις δεν μετράει

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) είχε προτείνει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), την αφαίρεση των χρυσών μεταλλίων από όλους τους αθλητές της ομάδας σκυταλοδρομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή ο Γιάνγκ είχε παραβεί τους κανονισμούς περί ντόπινγκ το 1999. Η πρόταση αυτή έγινε μετά την απόφαση του CAS το 2004, βάσει της οποίας δεν θα έπερπε να επιτρέψουν στον Γιανγκ να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, αφού είχε βρεθεί θετικός στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη. Η Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών είχε "κανονίσει" το θέμα, από τη στιγμή που ο Γιανγκ δεν πήρε μέρος στον τελικό και προσέφυγε στο CAS, οι αποφάσεις του οποίου είναι δεσμευτικές, προκειμένου να διαταχθούν η ΔΟΕ και η IAAF να «παραιτηθούν από τις προσπάθειές τους να αλλάξουν τα αποτελέσματα».

    Το σκεπτικό της σημερινής απόφασης είναι, ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της IAAF, που ίσχυαν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, δεν θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τα μετάλλιο μίας ολόκληρης ομάδας, επειδή το λάθος είχε γίνει από ένας μόνο μέλος της.

    "Επομένως, το δικαστήριο αποφάσισε ότι, στη βάση των κανονισμών της IAAF, οι οποίοι εφαρμόζονταν την περίοδο των Αγώνων του Σίδνεϊ, τα αποτελέσματα της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. των ανδρών δεν πρέπει να τροποποιηθούν και πως το χρυσό μετάλλιο από την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αφαιρεθεί μόνο από τον Τζερόμ Γιάνγκ", αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου της Λωζάνης.

    [27] Άνετη νίκη για την Εθνική

    21/7/2005 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς να «ιδρώσει πολύ, η Εθνική Ελλάδας των Ανδρών στην υδατοσφαίριση, νίκησε στον δεύτερο αγώνα της για τον Δ΄ όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ, τη Γερμανία με 8-4. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ανέβηκε έτσι στην πρώτη θέση του ομίλου και χρειάζεται ένα βαθμό στον επόμενο αγώνα με την Αυστραλία, προκειμένου να πάρει την πρώτη θέση και να βρεθεί απευθείας στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Η διακύμανση

    Τα επτάλεπτα: 0-1, 2-2, 2-3, 0-2

    Τα γκολ:

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πολίτζε 2, Μίλερ 1, Σερτβίτις 1

    ΕΛΛΑΔΑ: Γ.Αφρουδάξης 1, Σχίζας 1, Ντόσκας 1, Μάζης 1, Μυλωνάκης 1, Θεοδωρόπουλος 1, Χατζηθεοδώρου 2.

    Όγδοες οι Ελληνίδες στο κόμπο

    Στον τελικό της συγχρονισμένης Κολύμβησης, η ελληνική ομάδα κατέλαβε την όγδοη θέση στον τελικό του κόμπο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, συγκέντρωσε στο τελικό 92.166 και κατετάγη όγδοη, την ίδια θέση που είχαν πάρει και στα προκριματικά και που της είχαν δώσει την είσοδο στον τελικό. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα κατέλαβε η Ρωσία, τη δεύτερη η Ιαπωνία και την τρίτη η Ισπανία.

    Η κατάταξη στον τελικό του κόμπο:

    1. Ρωσία 99.333

    2. Ιαπωνία 97.833

    3. Ισπανία 97.167

    4. Καναδάς 95.834

    5. Ηνωμένες Πολιτείες 95.833

    6. Κίνα 94.667

    7. Ιταλία 93.833

    8. ΕΛΛΑΔΑ 92.166

    9. Ουκρανία 91.833

    10. Βραζιλία 89.666

    11. Ελβετία 89.166

    12. Βόρεια Κορέα 87.000

    [28] Πολιτισμός

    Από ρωσικό μη κυβερνητικό ίδρυμα

    Τιμητική διάκριση στον Μ. Θεοδωράκη

    21/7/2005 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το βραβείο "Διάλογος των πολιτισμών" του ρώσικου μη κυβερνητικού ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου και του Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας θα απονείμει στον Μίκη Θεοδωράκη, αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων στα Χανιά στις 31 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, κατά τις τιμητικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη για τα 80χρονα του διάσημου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Το βραβείο αποτελεί επιβράβευση του Μίκη Θεοδωράκη για τη συμβολή του, μέσω της μουσικής αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής δράσης του, στην ειρήνη και συνεργασία των λαών του κόσμου. Επίσης θα συμβολίζει το μεγάλο ρόλο του στην περαιτέρω ανάπτυξη των πατροπαράδοτων δεσμών Ρωσίας και Ελλάδας. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα επιδώσει το βραβείο στον Μίκη Θεοδωράκη στη μεγάλη γιορτή, μπροστά στους χιλιάδες φίλους του και πριν από την έναρξη της Συναυλίας Ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης έχει τιμηθεί, επίσης, με δύο βραβεία "Λένιν" το 1967 και το 1983 και τιμήθηκε φέτος για τη συμβολή του στον αντιφασιστικό αγώνα.

    Ενα βραβείο για τη συμβολή προσωπικοτήτων στον Πολιτισμό

    Το βραβείο απονέμεται από το 1992 σε προσωπικότητες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αξιώματα, φύλο ή πεδίο δράσης, που συνέβαλαν σημαντικά στο διάλογο των πολιτισμών. Το βραβείο αποτελείται από τα σήματα του Αετός και του Αστέρα και δεν συνοδεύεται από χρηματικό ποσό. Ανάμεσα σ' εκείνους που έχουν βραβευτεί - ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Κ. Ματσουούρα, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μ. Χαταμί, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ινδίας Ι. Κ. Γκουτζράλ, ο Πατριάρχης των Σέρβων Παύλος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν και άλλοι επικεφαλής κρατών και εξέχουσες προσωπικότητες.

    [29] Υγεία

    Αναμένονται οι ιατρικές εξετάσεις

    Αγωνία για τα σιαμαία

    21/7/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στο νοσοκομείο παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" μεταφέρθηκαν τα δύο νεογέννητα σιαμαία, που γεννήθηκαν την Τετάρτη, με καισαρική στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα". Τα κοριτσάκια, τα οποία είναι συνδεδεμένα στην περιοχή του ομφάλιου λώρου, έφερε στο φως μία 30χρονη Νιγηριανή, η οποία ήρθε πρόσφατα στη χώρα μας. Ο προγεννητικός έλεγχος, στον οποίο υπεβλήθη στη χώρα μας, δεν έδειξε, ότι πρόκειται για σιαμαία. Οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και εκτιμούν, ότι η επέμβαση διαχωρισμού θα είναι σχετικά εύκολη, καθώς δε συνδέονται σε ζωτικά όργανα. Οι περαιτέρω εξετάσεις θα δείξουν αν μπορεί να γίνει επέμβαση διαχωρισμού και που θα γίνει, δεδομένου, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία από παρόμοια περιστατικά. Εξάλλου, μέχρι να βγουν οι εξετάσεις, οι γιατροί τονίζουν, ότι τα νεογνά είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η γέννηση σιαμαίων σπάνιο φαινόμενο και συμβαίνει μία φορά στις 80.000 γεννήσεις.

    [30] Τεχνολογία

    Ο κόσμος του αδύνατου

    Πλανήτης με τρεις ήλιους

    21/7/2005 10:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 11:39:22 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Nature, NASA

    Πέρα από τα όρια της λογικής και της γνώσης των αστρονόμων για το σύμπαν μας, φαίνεται ότι είναι η ύπαρξη ενός πλανήτη, που περιστοιχίζεται από τρεις ήλιους. Κι όμως, ο εντοπισμός του αποδεικνύει ότι το διάστημα κρύβει πολλά άγνωστα και ανεξήγητα μυστικά. Με μέγεθος μεγαλύτερο από τον πλανήτη Δία ο παράξενος αυτός πλανήτης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τους ήλιους του, και συγκεκριμένα 20 φορές πιο κοντά από ότι η Γη στον Ήλιο. Προβληματισμένοι οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο του νέου πλανήτη, καθώς το γεγονός ότι βρίσκεται περικυκλωμένος από τρεις ήλιους (δηλ. αστέρια) λογικά θα έπρεπε να μην είχε επιτρέψει τη δημιουργία του. Οι αστρονόμοι έχουν ονομάσει το σύμπλεγμα των τριών αυτών αστεριών, που βρίσκεται σε απόσταση 149 ετών φωτός από τη Γη, HD 188753.

    Τρία ηλιοβασιλέματα

    Εάν κάποιος μπορούσε να βρεθεί στο μυστηριώδη αυτό πλανήτη, θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει τρεις φορές την ανατολή και τη δύση, όπως, ο Μικρός Πρίγκιπας στο ομώνυμο έργο του Σαιντ-Εξυπερύ.

    Κατά τα άλλα, το κεντρικό αστέρι του συστήματος μοιάζει πολύ με τον Ήλιο μας, ενώ ο πλανήτης κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω του κάθε 3,35 ημέρες.

    Τα δύο άλλα αστέρια, που βρίσκονται σε απόσταση ίση με αυτή του Κρόνου από τον Ήλιο μας, συμμετέχουν και αυτά στην πρωτότυπη αυτή αστρική χορογραφία.

    Οι εντυπωσιασμένοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα ηλιοβασιλέματα στο μυστηριώδη πλανήτη δε θα μοιάζουν με τίποτα από όσα έχει δει το ανθρώπινο μάτι.

    Με τρεις ήλιους, η θέα του ουρανού θα πρέπει να είναι εντελώς εξωκοσμική, εκτιμούν οι αστρονόμοι, που εκτός από τις εικασίες για τις υπέροχες εικόνες που θα μπορούσε κάποιος να δει, εάν μπορούσε να επισκεφθεί τον πλανήτη αυτό, προσπαθούν να δώσουν ακόμη πολλές απαντήσεις σχετικά με την ύπαρξή του.

    Κανονικά δε θα έπρεπε να υπάρχει

    Σύμφωνα με τις γνώσεις, που έχουν μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι, οι μεγάλοι πλανήτες σχηματίζονται μακριά από τους ήλιους τους, με το υλικό τους να "χτίζεται" γύρω από έναν πυρήνα πάγου. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η βάση, δεν μπορεί να σχηματιστεί κοντά σε ένα θερμό άστρο, όπως είναι ο ήλιος, καθώς λιώνει τον πάγο.

    Επομένως, ο συνδυασμός του HD 188753 προβληματίζει πολύ τους επιστήμονες, που προσπαθούν να εξηγήσουν το μυστήριο της δημιουργίας του πλανήτη. Αν και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις γιγαντιαίων πλανητών, που βρίσκονται σε τροχιά κοντά σε ήλιους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατέληξαν σε αυτή τη θέση, αφού πρώτα είχαν σχηματιστεί σε άλλο σημείο του σύμπαντος.

    Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τώρα οι αστρονόμοι, είναι πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης αυτός ανάμεσα σε τρεις ήλιους, καθώς η παραπάνω περίπτωση, δε μπορεί να ισχύει για τον HD 188753.

    Ο λόγος είναι η ύπαρξη των "δίδυμων αστεριών" του συστήματος, που περιστρέφονται στην περιοχή, που ονομάζεται "γραμμή πάγου", όπου ξεκινά και ο σχηματισμός των πλανητών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες, οι δύο ήλιοι θα έπρεπε να εξαφανίσουν οποιονδήποτε πλανήτη, σε εμβρυϊκή κατάσταση.

    [31] Τεχνολογία

    Με μέγιστη ταχύτητα 405 χλμ/ώρα

    Τρένο - άνεμος

    21/7/2005 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία της Ιαπωνίας, η East Japan Railway, παρουσίασε μια νέα υπερταχεία της σειράς Shinkansen που θα είναι το ταχύτερο τρένο του κόσμου. Η συγκεκριμένη εταιρία, έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές με το νέο «Fastech 360S», το οποίο αναμένεται να αναπτύσσει ταχύτητα 360 χλμ/ώρα ανάμεσα στις πόλεις Σεντάι και Καμικίτα της βόρειας Ιαπωνίας. Η μέγιστη ταχύτητα του θα φτάνει τα 405 χλμ/ώρα. Το ταχύτερο τρένο Shinkansen που χρησιμοποιεί ως σήμερα η East Japan Railway έχει μέγιστη ταχύτητα 275 χλμ/ώρα. Το πρώτο «τρένο-σφαίρα» Shinkansen άρχισε να χρησιμοποιείται το 1964 και μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλές.

    Εξοπλισμένο με αερόφρενα

    «Οι δοκιμαστικές διαδρομές είναι για να ελέγξουμε την τεχνολογία που σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασφάλεια, να μειώσει το θόρυβο και τους κλυδωνισμούς. Η μεγαλύτερη ταχύτητα δεν είναι ο μόνος στόχος» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Το παράξενο με το νέο τρένο είναι ότι έχει εξοπλιστεί με αερόφρενα, ημικυκλικά πτερύγια στην οροφή, τα οποία θα επιβραδύνουν το συρμό στην περίπτωση σεισμού ή άλλου κινδύνου.

    Τα ταχύτερα εμπορικά τρένα του κόσμου σήμερα είναι το Sanyo Shinkansen, το γαλλικό TGV και το Eurostar, που συνδέει το Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Όλα τα παραπάνω αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 300 χλμ/ώρα.

    Μαγνητική αιώρηση

    H East Japan Railway δραστηριοποιείται για χρόνια στην έρευνα για την ανάπτυξη νέας μεθόδου κίνησης των τρένων.

    Η μέθοδος της συγκεκριμένης Ιαπωνικής εταιρίας, στηρίζεται στην υπεραγωγιμότητα των υλικών που αναπτύσσεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή ονομάζεται "μαγνητική αιώρηση". Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται το ότι πετυχαίνει υψηλές ταχύτητες χάρη στο γεγονός ότι το τρένο δεν ακουμπά πουθενά. Το 1999 πέτυχαν ταχύτητες με τη μέθοδο αυτή, της τάξεως των 552 χλμ/ώρα ενώ το 2003 η μέγιστη ταχύτητα έφτασε τα 581χλμ/ώρα.

    Η εμπορική εφαρμογή αυτής της μεθόδου καθίσταται δύσκολη καθώς χρειάζεται αλλαγή σιδηροδρομικού δικτύου.

    [32] Παράξενα

    Τι "χόρτο" τρώνε οι αγελάδες;

    21/7/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Αναστατωμένοι είναι εδώ και λίγες ημέρες οι αγελαδοτρόφοι στο μικροσκοπικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, καθώς η κυβέρνηση τους απαγόρευσε να δίνουν ως τροφή στα ζώα τους ένα φυτό με ηρεμιστικές ιδιότητες, που μοιάζει πολύ με την ινδική κάνναβη. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι ιδιοκτήτες φάρμας του Λίχτενσταϊν έχουν επιλέξει να ταΐζουν τις αγελάδες τους με "χόρτο" καθώς τις κάνει πολύ ήρεμες και ανέμελες με αποτέλεσμα να παράγουν καλύτερο και περισσότερο γάλα! Ήρθε, όμως, η ώρα που τα ψέματα τελείωσαν καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση αυτής της πρωτότυπης ζωοτροφής, μέτρο το οποίο έχει εξοργίσει τους αγελαδοτρόφους που δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά.

    Δεν "κάνουν κεφάλι"

    "Το συγκεκριμένο "χόρτο" είναι ό,τι πρέπει για τις αγελάδες καθώς λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό", υποστηρίζουν οι γαλακτοπαραγωγοί καθώς, όπως λένε, πολλές αγελάδες σήμερα είναι "πολύ στρεσαρισμένες".

    "Οι ήρεμες αγελάδες παράγουν καλύτερο γάλα. Αυτή είναι οι αλήθεια", λένε οι θυμωμένοι αγρότες του Λίχτενσταϊν.

    Στο σκεπτικό της απαγόρευσης κυρίαρχη θέση κατέχει η άποψη ότι το χημικό THC, που περιέχεται στο φυτό και προκαλεί παραισθήσεις, μπορεί να περάσει και μέσα στο γάλα. Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Πέτερ Μάλιν, έθεσε μία σημαντική παράμετρο καθώς τόνισε ότι δε θα ήταν σωστό να καταναλώνεται τέτοιου είδους γάλα από παιδιά.

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το φυτό με το οποίο ταΐζουν τις αγελάδες τους, είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και δεν έχει τις ίδιες ναρκωτικές ιδιότητες με το αντίστοιχο ινδικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι αγελάδες να ηρεμούν αλλά "να μην μαστουρώνουν", όπως λένε χαρακτηριστικά οι αγρότες.

    Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη καθώς ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί βλέπουν "με μισό μάτι" το τάισμα των ζώων με τέτοιου είδους φυτά και συμφωνούν με την κυβερνητική απαγόρευση.

    Οι μόνοι που δεν μπορούν να έχουν λόγο σε αυτή την περίπτωση είναι, φυσικά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

    [33] Παράξενα

    Γεννήθηκε σε φάρμα στη Ρουμανία

    Τετράποδο κοτόπουλο

    20/7/2005 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Έγινε και αυτό! Γεννήθηκε κοτόπουλο σε φάρμα στη Ρουμανία που έχει τέσσερα πόδια. Ο πτηνοτρόφος Doru Grigoras, ιδιοκτήτης της φάρμας, ελπίζει οτι θα κερδίσει μια περιουσία από το κοτόπουλο-τέρας που έχει τέσσερα πόδια. Ο Doru Grigoras σκοπεύει να κρατήσει στο εκτροφείο του το μικρό κοτοπουλάκι μέχρι να μεγαλώσει, με απώτερο στόχο να επιχειρήσει να παράγει και αλλά τετράποδα κοτόπουλα, πράγμα το οποίο μάλλον είναι απίθανο.

    «Φαντασθείτε όλα τα επιπλέον πόδια που μπορεί να έχει ο καταναλωτής αγοράζοντας μόνο ένα κοτόπουλο» είπε ο κύριος Grigoras και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος θα θέλει να επισκεφθεί την φάρμα μου για να δει το μοναδικό αυτό κοτόπουλο».

    Εάν η αναπαραγωγή αποδειχθεί επιτυχής, ο ρουμάνος πτηνοτρόφος σκοπεύει να πουλήσει σε αλυσίδα ταχείας εστίασης το νέο είδος. Αν πάλι δεν στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, έχει σκεφτεί και άλλο τρόπο να βγάλει χρήματα. Να διαφημίσει το ένα και μοναδικό κοτόπουλο που έχει στην φάρμα του!

    [34] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ρήξη μηνίσκου ο Μόγιο

    21/7/2005 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοβαρός αποδείχθηκε ο τραυματισμός του Σένσο Μόγιο του Ατρομήτου. Ο Αφρικανός επιθετικός υποβλήθηκε σήμερα σε εξετάσεις και από τη μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε ότι, έχει πάθει ρήξη έξω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο, ωστόσο την ερχόμενη Τρίτη θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν έχει πρόβλημα και στον πρόσθιο χιαστό. Πέρα από τον Μόγιο, εκτός προετοιμασίας βρίσκεται και ο Χρήστος Ηλιόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μέση του, από το τέλος της περασμένης περιόδου και δεν έχει μεταβεί στα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας.

    Κατεμής:"Δυσκολότερα φέτος τα πράγματα"

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που φιλοξενούνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ατρόμητου, ο Γιάννης Κατεμής τόνισε: "Είναι η έβδομη χρονιά που η ομάδα έρχεται στη Νάουσα για προετοιμασία και πιστεύω ότι πρόκειται για το ιδανικότερο μέρος. Για εμάς βέβαια αυτή η περίοδος είναι η δυσκολότερη, αφού είναι σκληρή η προπόνηση και βέβαια είμαστε απομονωμένοι και μακριά από τις οικογένειες μας για 15 μέρες, όμως όλοι καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα της κατάστασης και ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα. Τώρα πλέον, με την φανέλα του Ατρομήτου και τον κόσμο να περιμένει ανυπόμονα να μας δει, έχουμε έναν λόγο παραπάνω".

    [35] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόβλημα με Αμπούνα στην ΑΕΛ

    21/7/2005 5:59:00 μμ

    Πηγή: ΑΕΠ

    Χωρίς τον Τιερί Μόντο Αμπούνα συνεχίζεται η προετοιμασία της Λάρισας στο Καρπενήσι. Ο Καμερουνέζος επιθετικός βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, μετά τον παρατεινόμενο πυρετό που παρουσιάζει. Ο Αμπούνα θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αν όλα πάνε καλά, τότε θα επιστρέψει στο Καρπενήσι για να ενταχθεί και πάλι στο πρόγραμμα της προετοιμασίας. Κανονικά στο πρόγραμμα των προπονήσεων μετέχει ο Βέλα Τζούνιορ και ο Γιώργος Δώνης τον υπολογίζει για το φιλικό του Σαββάτου με τη Λαμία, ενώ ο Σάκης Παλαιολόγος, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, θα μπει μεθαύριο στους κανονικούς ρυθμούς εκγύμνασης.

    [36] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτες εντυπώσεις θετικές

    21/7/2005 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2005 6:29:02 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις εντυπώσεις του από το πρώτο μέρος της προετοιμασίας του Ηρακλή, ανέπτυξε ο τεχνικός της ομάδας Σάββας Κωφίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη το μεσημέρι. Ο Έλληνας τεχνικός, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη δουλειά που έχει γίνει έως τώρα, προανήγγειλε την μεταγραφή ενός επιθετικού, ενώ αποκάλυψε ότι η εισήγησή του για τον Αλεμάο το νεαρό Βραζιλιάνο που δοκιμάζει τις τελευταίες ημέρες στις προπονήσεις είναι θετική.

    "Ψάχνουμε επιθετικό"

    Οι νέοι παίκτες έχουν προσαρμοστεί από την αρχή, με τη βοήθεια των παλιών. Διάθεση υπάρχει από όλους. Βλέπω, επίσης, πως οι νεαροί μας παίκτες δείχνουν πιο ώριμοι και αυτό είναι κέρδος για μας. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να κρατήσουμε την ομάδα μακριά από τα εξωαγωνιστικά θέματα. Λειτουργήσαμε έτσι πέρυσι και είχαμε αποτέλεσμα. Συζητάμε για τα προβλήματα που δημιουργούνται και ο πρόεδρος έχει δώσει τη διαβεβαίωση πως θα ξεπεραστούν. Εμείς θα πρέπει να δουλεύουμε ανεξάρτητα από αυτά", τόνισε ο Σάββας Κωφίδης, στην αρχή των δηλώσεών του, δείχνοντας ότι έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη διάθεση που δείχνουν οι παίκτες του στις προπονήσεις.

    Παρόλα αυτά όπως αποκάλυψε, περιμένει την απόκτηση ακόμα ενός επιθετικού για να συμπληρωθεί το ρόστερ:"Ψάχνουμε για έναν επιθετικό. Υπάρχουν παίκτες μου μας ενδιαφέρουν. Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε κάποιους που θα μας προταθούν και τα στοιχεία τους είναι αξιόλογα, στην Ολλανδία. Οι κινήσεις μας, βέβαια, γίνονται εντός του οικονομικού πλαισίου που μας επιτρέπεται", σημείωσε ο τεχνικός του "Γηραιού", ενώ έκανε γνωστό ότι έχει κάνει θετική εισήγηση για την απόκτηση του Βραζιλιάνου Αλεμάο, που συμμετέχει τελευταία στις προπονήσεις των "κυανόλευκων".

    "Έχει καλή αγωνιστική συμπεριφορά και μπορεί να βοηθήσει. Έχω κάνει την εισήγηση μου και θα δούμε τι θα γίνει", τόνισε, ενώ του λόγου το αληθές επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα όταν η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι ο Βραζιλιάνος αμυντικός, υπέργαψε συμβόλαιο συνεργασίας δύο ετών.

    Επίσης αναφέρθηκε και στον Εντβιν Μουράτι, ο οποίος πρόσφατα κατέληξε με τη διοίκηση στην ανανέωση της συνεργασίας του με το σύλλογο. "Ήξερα πως ο Μουράτι είναι παίκτης του Ηρακλή. Δεν περίμενα άλλη εξέλιξη από αυτήν που υπήρξε".

    Ο Σάββας Κωφίδης στάθηκε, επίσης και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Νιγηριανό Λαουάλ: "Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Λαουάλ, με την έκδοση της βίζας του, δεν τον υπολογίζαμε και μας έβγαλε εκτός προγράμματος",

    Τέλος αναφέρθηκε και στη νέα αγωνιστική σεζόν, σημειώνοντας: "Δείχνει να γίνεται πιο ανταγωνιστικό. Θέλουμε και εμείς να μπορούμε να έχουμε σημαντική παρουσία σε αυτό. Μεταγραφές σαν αυτές του Κονσεϊσάο, του Καψή, του Ζαγοράκη είναι σημαντικές".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 July 2005 - 16:57:28 UTC