Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής
  • [02] "Βασιλική" φάρμα
  • [03] Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [04] Συνάντηση Αλαβάνου-Αρσένη
  • [05] Πυρκαγιά στη Μεσσηνία
  • [06] Στα πράσα ο "κοντός"
  • [07] Φονικό πέρασμα
  • [08] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [09] Συλλήψεις στο Πακιστάν
  • [10] Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα
  • [11] Η εξασθένηση του "Έμιλι" ...ρίχνει το πετρέλαιο
  • [12] Συνεχίζει ακάθεκτη η Λίβερπουλ
  • [13] Κοντά στον ΠΑΟ ο Ζεβλάκοφ;
  • [14] Στον τελικό η Ανθοπούλου
  • [15] Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδονησία

    [01] Κοινωνία

    "Η Ελλάδα δεν ξεχνά"

    Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής

    20/7/2005 11:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 11:47:51 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριάντα ένα χρόνια πέρασαν από την ημέρα, που τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο. Με μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τονίζει ότι "για τους Έλληνες η 31η επέτειος της τουρκικής εισβολής είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής" καθώς και "αφορμή περίσκεψης για το σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων". Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι "Η Ελλάδα δεν ξεχνά", επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την υποστήριξη του κυπριακού λαού, ενώ συμμετέχει με αίσθημα ευθύνης στην επίλυση του Κυπριακού. Ανακοίνωση για τη μαύρη επέτειο εξέδωσε και το ΚΚΕ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το "καθοδηγημένο πραξικόπημα της χούντας", ενώ αναφερόμενο στο Σχέδιο Ανάν, τόνισε ότι το καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία καθώς, όπως υποστηρίζει, "επιχειρούσε να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με την θεσμοθέτηση δύο κυρίαρχων κρατών". Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

    Η Κύπρος θυμάται

    Τη μνήμη των νεκρών της τουρκικής εισβολής τιμά σήμερα η Κύπρος με επιμνημόσυνες δεήσεις και εκδηλώσεις μνήμης.

    Την ίδια ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στο νησί, στις 5:20 π.μ., ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις κυπριακές πόλεις, ενώ αναρτήθηκαν μεσίστιες οι σημαίες.

    Στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες όλων των ναών της για 15 λεπτά, ενώ εκδηλώσεις θα συνεχισθούν καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας με συγκεντρώσεις, που οργανώνουν κόμματα και οργανώσεις.

    Το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ αργότερα τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, δίπλα στην πράσινη γραμμή.

    Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

    "Τριανταένα χρόνια είναι πολλά, όπως όλοι λένε, όμως ο χρόνος δε θα μας πιέσει να δεχθούμε μια λύση που δε θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο".

    Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ παρευρίσκεται διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής καθώς και η Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τριανταένα χρόνια από τη μαύρη επέτειο

    [02] Παράξενα

    Χωρικοί ανακήρυξαν σε βασίλειο τη φάρμα τους

    "Βασιλική" φάρμα

    20/7/2005 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 10:52:52 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στην παγκόσμια ιστορία, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των καταπιεσμένων χωρικών, που σήκωσαν μπαϊράκι ενάντια στους τσιφλικάδες ζητώντας την κατάργηση των φόρων, περισσότερα προνόμια ή ακόμη και ανακατανομή της γης. Στην Αυστραλία, εκτυλίχθηκε μία παρόμοια ιστορία, με ορισμένες, ωστόσο, παραλλαγές. Πρωταγωνιστές η οικογένεια Ρίγκολι, που έχει στην ιδιοκτησία της μία φάρμα, και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, εναντίον της οποίας ξεσηκώθηκε για να μην πληρώσει φόρους. Ο πατέρας της οικογένειας, Βιρτζίλιο Ρίγκολι, έκανε με το "έτσι θέλω" την ιδιοκτησία του ανεξάρτητο βασίλειο, το οποίο ονόμασε Πριγκιπάτο της Ποντερόσα, και αυτοανακηρύχθηκε σε Πρίγκιπα της Ποντερόσα. Συμμέτοχοι στην απόφασή του και οι δύο του γιοι που μαζί με τον "πρίγκιπα" ανακοίνωσαν στην εφορία της Αυστραλίας ότι δεν προτίθενται πλέον να πληρώνουν φόρους.

    Τρεις "πρίγκιπες" στο δικαστήριο

    Μάλιστα, αποφάσισαν να ενημερώσουν την εφορία της χώρας ότι δε θα ξαναπληρώσουν φόρους αποστέλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία ένα γράμμα, το οποίο ο μικρότερος γιος της οικογένειας υπέγραφε ως "Η Αυτού Υψηλότητα, Λιτλ Τζόζεφ Ρίγκολι.

    "Δεν αναγνωρίζω ότι πρόκειται να αναγνωρίσω ποτέ την κυβέρνηση της Αυστραλίας", αναφέρεται στην επιστολή, που παρά το κωμικό του πράγματος, η εφορία δεν το βρήκε καθόλου αστείο και πήγε ολόκληρη τη "βασιλική οικογένεια" στα δικαστήρια.

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, έγινε γνωστό ότι η οικογένεια, για το χρονικό διάστημα 1991-2000, είχε έσοδα της τάξης των 6,9 εκ. δολαρίων, κάτι που δικαιολογεί την απόφασή τους να σκαρφιστούν αυτόν τον τρόπο για να μην πληρώσουν την εφορία.

    Η ιστορία ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου του 1994, όταν και εκδόθηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του βασιλείου, που έχει δημοσιευτεί και στο Internet, και οι ιδιοκτήτες του για να οριοθετήσουν το 240 στρεμμάτων βασίλειο, έβαλαν συρματοπλέγματα.

    Δε σταμάτησαν, όμως, εκεί καθώς ένα βασίλειο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη τάφρο, ενώ οι "πρίγκιπες" έκαναν και έλεγχο διαβατηρίων σε όποιον έμπαινε και έβγαινε από το Πριγκιπάτο της Ποντερόσα. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, εάν ανακήρυξαν και τα ζώα της φάρμας σε υπηκόοους του Πριγκιπάτου.

    Δικαιολογώντας τη στάση τους, οι τρεις "πρίγκιπες" είπαν κατά στο δικαστήριο ότι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν στο Υπουργείο Γεωργίας, επειδή στο παρελθόν είχε καταστρέψει μεγάλες ποσότητες από τη σοδειά της οικογένειας Ρίγκολι.

    Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη εκδώσει απόφαση καθώς η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα τους επιβάλει και "βασιλικές ποινές".

    Σχετικά Links: H Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Βασιλείου

    [03] Ιράκ

    10 νεκροί - 22 τραυματίες

    Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    20/7/2005 9:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 11:13:04 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν, από επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις αρχές ο καμικάζι στεκόταν μαζί με τους νεοσύλλεκτους του ιρακινού στρατού, έξω από γραφείο της στρατολογίας σε εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο της περιοχής Μουτάνα στην ιρακινή πρωτεύουσα, όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

    [04] Πολιτική

    Ζητούμενο οι γόνιμες πρωτοβουλίες

    Συνάντηση Αλαβάνου-Αρσένη

    20/7/2005 12:45:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να αναληφθούν προκειμένου να παρουσιαστεί μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων στα καυτά ζητήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο, συζήτησαν την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε, ότι από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη ελπίζει να υπάρξει "καλή και γόνιμη βροχή με εναλλακτικές πρωτοβουλίες και επεξεργασίες". Ο κ. Αρσένης τόνισε, ότι "κάποιες πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν τώρα για να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα προκλήσεων της Ελλάδας στο νέο παγκόσμιο σκηνικό, όχι μόνο για σήμερα και για αύριο, αλλά και για το απώτερο μέλλον. Για να έχουμε επιτέλους σ αυτόν τον τόπο ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης και στρατηγικής για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες".

    [05] Κοινωνία

    Κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές

    Πυρκαγιά στη Μεσσηνία

    20/7/2005 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12 τα μεσάνυχτα σε δασική περιοχή στο δημοτικό διαμέρισμα Μεταξάδας του δήμου Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε σε δώδεκα διαφορετικά δύσβατα σημεία της περιοχής. Η φωτιά πήρε διαστάσεις και σε λίγη ώρα κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές στην Μεταξάδα και το Μανιάκι. Αυτή την ώρα η πυρκαγιά περιορίστηκε στη δασική περιοχή αλλά είναι μεγάλη και το έργο της κατάσβεσης δύσκολο. Εν τω μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Τρίτη το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στη θέση Πηγάδια του Ταϋγέτου.

    [06] Κοινωνία

    Στα πράσα ο "κοντός"

    20/7/2005 1:26:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε" έλεγαν οι παλιοί και φαίνεται, πως ο "Φλώρος" κατά κόσμον Θεόδωρος Βασιλακάκης, ξαναθυμήθηκε την παλιά του δράση, τότε, που τη διετία 1993-1995 με το συνεργό του είχαν διαπράξει 15 ένοπλες ληστείες στην Αττική, με συνολική λεία 73.570.000 δρχ. Ο Βασιλακάκης και ο συνεργός του, γνωστοί ως "ο ψηλός και ο κοντός" είχαν καταδικαστεί από το Εφετείο σε 23 χρόνια φυλάκιση, αλλά τον περασμένο Αύγουστο αποφυλακίστηκαν. Το μεσημέρι της Τρίτης, όμως, ο κοντός της παρέας, διέπραξε ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου και επιχείρησε να φύγει με λεία 14.000 ευρώ. Όμως πολύ γρήγορα έπεσε κυριολεκτικά στα χέρια των αστυνομικών, όταν το όχημά του έπεσε πάνω σε περιπολικό της αστυνομίας, αφού προηγήθηκε περιπετειώδης καταδίωξη, που ξεκίνησε από το Χαλάνδρι και κατέληξε στο Νέο Ηράκλειο. Ο ίδιος υποστήριξε, στους αστυνομικούς, ότι τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ ισχυρίστηκε, ότι δεν έχει εμπλακεί σε άλλη ληστεία από την αποφυλάκισή του.

    Έδινε τα κλοπιμαία στο Δημόσιο

    Το διαβόητο δίδυμο, πρόδωσαν οι κάμερες ασφαλείας των τραπεζών. Οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες και πάντα οι ίδιες. Πρώτα έμπαινε ο "ψηλός" που ακινητοποιούσε τον διευθυντή και στη συνέχεια ο "κοντός" άρπαζε τα χρήματα.

    Το 1998 στο δικαστήριο ο Θόδωρος Βασιλακάκης και ο Μάριος Χατζής εμφανίστηκαν μετανιωμένοι. Ο Βασιλακάκης, τότε, όπως και σήμερα, απέδωσε τη μεγάλη απόφαση να ληστέψει τράπεζες στα χρέη και στις απειλές, που δεχόταν από τους τοκογλύφους. Μάλιστα, όπως είχε πει τότε, μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις ληστείες είχε πάει στο Δημόσιο, ως πληρωμή χρεών από την επιχείρησή του.

    [07] Κόσμος

    Τουλάχιστον 8 νεκροί σε Κίνα-Ταϊβάν από τυφώνα

    Φονικό πέρασμα

    20/7/2005 10:25:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην νοτιοανατολική Κίνα και την Ταϊβάν, εξαιτίας του τυφώνα Χάιτανγκ, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους. Δεκάδες είναι αγνοούμενοι, ενώ οι υλικές ζημιές, που έχουν υποστεί και οι δύο χώρες, ξεπερνούν τα 350 εκ. δολάρια. Μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές έχουν προκαλέσει και οι πλημμύρες, που προκάλεσε ο τυφώνας, καθώς σε πολλές περιοχές το ύψος των νερών ξεπέρασε τα τρία μέτρα. Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην παροχή νερού και ρεύματος και προκλήθηκαν κατολισθήσεις από τις καταρρακτώδεις βροχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκκενώνουν επαρχίες στην ανατολική Κίνα

    [08] Κόσμος

    Κοντά σε σχολείο

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    20/7/2005 8:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 9:49:27 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε σχολείο στη Σριναγκάρ, θερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ. Η σημαντικότερη οργάνωση αυτονομιστών Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, στο Κασμίρ, ανέλαβε την ευθύνη για τη επίθεση στη Σριναγκάρ. Ένας άντρας επικοινώνησε με τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, ισχυρίστηκε πως είναι εκπρόσωπος της οργάνωσης και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης. Η οργάνωση δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο πίσω από ένα στρατιωτικό όχημα και στη συνέχεια ανατινάχτηκε. "Ο στρατός μας ενημέρωσε ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 10 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά σε ένα σχολείο το οποίο διευθύνει μια χριστιανική ιεραποστολή, δίχως πάντως να κινδυνεύσουν οι μαθητές.

    Να σημειωθεί ότι 16 χρόνια το ινδικό Κασμίρ αποτελεί συχνά θέατρο επιθέσεων από τους ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες που τάσσονται κατά της κυριαρχίας του κρατιδίου από το Νέο Δελχί.

    [09] Κόσμος

    Για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου

    Συλλήψεις στο Πακιστάν

    20/7/2005 8:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 11:41:19 πμ)

    Διαψεύδουν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευμα των "Times" ότι συνελήφθη στέλεχος της Αλ Κάιντα, που συνδέεται με τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο. "Δεν κάναμε ουδεμία τέτοια σύλληψη. Δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να εντοπίσουμε τα ίχνη των τριών εκ των δραστών των επιθέσεων, που είχαν επισκεφτεί το Πακιστάν πριν λίγους μήνες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει με σημερινό δημοσίευμά της ότι η πακιστανική αστυνομία συνέλαβε ένα σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Όπως αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας, πρόκειται για έναν Πακιστανό μαζί με άλλα 23 άτομα στη διάρκεια σειράς εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας στη Λαχώρη και στο Καράτσι. Εν τω μεταξύ, εκατό Ισλαμιστές συνελήφθησαν στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο εναντίον μαντράσες (ιεροδιδασκαλεία που διδάσκεται το κοράνι), γραφεία ισλαμιστικών οργανώσεων και κατοικιών. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ έχει δώσει "σαφείς εντολές" για τον περιορισμό των εξτρεμιστών και για "μηδενική ανοχή" απέναντι σε αυτούς που χρησιμοποιούν θρησκευτική βία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στοιχεία-σοκ για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου

    [10] Μ. Ανατολή

    Πέντε τραυματίες

    Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

    20/7/2005 9:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2005 10:54:35 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AΠΕ

    Τεταμμένη παραμένει η κατάσταση στη Γάζα, παρά τη χθεσινή συμφωνία της Χαμάς με τη Φατάχ για την κατάπαυση του πυρός. Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στη Γάζα σε συγκρούσεις μεταξύ μελών της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και της Φατάχ του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. "Τα μέλη της Χαμάς άνοιξαν πυρ εναντίον των κατοικιών του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και του υπευθύνου της Φατάχ στη Γάζα", δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ωστόσο, η ισραηλινή αστυνομία έχει περικυκλώσει στο Κφαρ Μαϊμόν, στο νότιο Ισραήλ, πάνω από 1000 διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, για να αποτρέψει την πραγματοποίηση πορείας προς τους οικισμούς των εβραίων εποίκων που πρόκειται να εκκενωθούν στα μέσα Αυγούστου.

    "Ο αριθμός των διαδηλωτών έχει μειωθεί"

    Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει όλες τις προσβάσεις προς τη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας τη μετάβαση στους εβραϊκούς οικισμούς όσων δεν κατοικούν μόνιμα εκεί. Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε στον ραδιοσταθμό των ενόπλων δυνάμεων ότι ο αριθμός των διαδηλωτών έχει μειωθεί κατά 50% και πάνω από 10.000 έχουν ήδη εγκατελείψει την περιοχή.

    Τις διαδηλώσεις κατά της αποχώρησης από τη Γάζα οργάνωσε το Συμβούλιο των Οικισμών στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, σε μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής του σχεδίου Σαρόν για την εκκένωση των 21 εβραϊκών οικισμών.

    Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ επεσήμανε ότι έχει δώσει διαταγή στο στρατό και στην αστυνομία να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να βαδίσουν προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ

    [11] Οικονομία

    Υποχωρούν οι τιμές του "μαύρου χρυσού" στις αγορές

    Η εξασθένηση του "Έμιλι" ...ρίχνει το πετρέλαιο

    19/7/2005 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς εξασθένησε ο τυφώνας Έμιλι εξαιτίας του οποίου ανεστάλη κατά το μεγαλύτερο μέρος η παραγωγή αργού στο Μεξικό. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 18 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 57,14 δολάρια, μετά τις απώλειες 77 σεντς, που σημείωσε χθες. Στο Λονδίνο, το Μπρεντ έχανε 13 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 56,86 δολάρια. Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι υποβάθμισε τον τυφώνα Έμιλι σε Κατηγορία 1 από Κατηγορία 4 και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι, η τροχιά του πιθανώς θα αποφύγει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο αμερικανικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού. Στο μεταξύ σε θετική περιοχή κινούνται οι δείκτες, κατά τις σημερινές πρωινές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου καθώς διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια της προσφοράς. Οφέλη αντλούν οι τεχνολογικές μετοχές από τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, που ανακοίνωσε η IBM. Στις 10.52 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε οριακά κέρδη 0,08%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε άνοδο 0,58% ενώ, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωνε κέρδη 0,13%.

    Αποκαθίσταται η παραγωγή αργού στο Μεξικό

    Η μεξικανική κρατική εταιρία πετρελαίου Pemex ενημέρωσε ότι, θα αρχίσει από την Τετάρτη να αποκαθιστά την παραγωγή πετρελαίου της χώρας και προβλέπει πλήρη αποκατάσταση μέχρι την Παρασκευή. Λόγω του τυφώνα είχε παγώσει το μεγαλύτερο μέρος της κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγή πετρελαίου του Μεξικού.

    Η προσοχή στρέφεται πλέον στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα: οι προβλέψεις αναλυτών, που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ κάνουν λόγο για μείωση, την εβδομάδα, που έληξε στις 15 Ιουλίου, των αποθεμάτων αργού κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς ο τυφώνας Ντένις καθυστέρησε τις εκφορτώσεις εισαγόμενων ποσοτήτων στις ΗΠΑ.

    Προβλέπεται, όμως, αύξηση για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης.

    Οι προσδοκίες για επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης φέτος συντελούν στη διαμόρφωση κλίματος πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου: χθες, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση του για την αύξηση της ζήτησης το 2005 κατά 150.000 βαρέλια πετρελαίου ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω τη δική της πρόβλεψη για φέτος κατά 200.000 βαρέλια.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συνεχίζει ακάθεκτη η Λίβερπουλ

    20/7/2005 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Κάνοντας άνετα το δύο στα δύο στις αναμετρήσεις για τον πρώτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίβερπουλ πήρε άνετα την πρόκριοση για την επόμενη φάση. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, στον επαναληπτικό αγώνα στο Ρέξαμ ,ε την πρωταθλήτρια Ουαλίας, Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς, (στον πρώτο αγώνα είχε επικρατήσει με 3-0), νίκησε με το ίδιο σκορ και συνεχίζει την πορεία του προς τους ομίλους. Ο Τζιμπρίλ Σισέ στο 27΄ άνοιξε το σκορ, ενώ ο Στίβεν Τζέραρντ, που δεν ξεκίνησε στην εντεκάδα, πέτυχε δύο γκολ σε διάστημα δύο λεπτών (86΄, 87΄), φτάνοντας τα πέντε στους δύο αγώνες με την TNS. Οι κόκκινοι, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης των προκριματικών, θα αντιμετωπίσουν την FBK Κάουνας από τη Λιθουανία.

    Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών

    1. Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς (Ουαλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 0-3 (0-3)

    2. Πιούνικ Ερεβάν (Αρμενία)-Χάκα (Φινλανδία) 20/7 (0-1)

    3. FBK Κάουνας (Λιθουανία)-HB Τόρσαβν (Ν. Φερόε) 4-0 (4-2)

    4. Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) 2-0 (0-1)

    5. SK Τίρανα (Αλβανία)-Γκόριτσα (Σλοβενία) 20/7 (0-2)

    6. Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) 20/7 (0-2)

    7. Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)-Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 20/7 (0-2)

    8. Σκόντο Ρίγα (Λετονία)-Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ) 20/7 (0-6)

    9. Σέλμπουρν (Ιρλανδία)-Γκλεντόραν (Β. Ιρλανδία) 20/7 (2-1)

    10. Ανόρθωση (Κύπρος)-Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία) 20/7 (1-1)

    11. Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα) 20/7 (4-1)

    12. Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία)-Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο) 20/7 (1-0)

    Οι σημερινοί αγώνες

    Β` Προκριματικός Γύρος (26-27 Ιουλίου & 2-3 Αυγούστου)

    FBK Κάουνας (Λιθουανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-Μπρόντμπι (Δανία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Νικητής 11

    Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία)-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

    Νικητής 6-Σέλτικ (Σκωτία)

    Νικητής 5-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Νικητής 7

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Νικητής 2

    Νικητής 8-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)

    Νικητής 12-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Τουν (Ελβετία)

    Μάλμε (Σουηδία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)

    Νικητής 11-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Νικητής 10-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοντά στον ΠΑΟ ο Ζεβλάκοφ;

    20/7/2005 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία ανάσα από το "τριφύλλι", είναι ο Μάρτσιν Μουσκρόν. Οι πράσινοι τα έχουν σε όλα με τη Μουσκρόν και αυτό που απομένει είναι οι κινήσεις του ίδιου του ποδοσφαιριστή. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Βέλγοι δημοσιογράφοι, που μάλιστα τονίζουν πως ο επιθετικός της Μουσκράν έχει πάρει άδεια από το σύλλογο του Βελγίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον Παναθηναϊκό. Ο Ζεβλάκοφ, ο οποίος έχει πει πως θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, μίλησε στην εφημερίδα «Sportime» και τόνισε πως οι "οι δύο ομάδες έχουν συμφωνήσει και εγώ πράγματι πήρα άδεια για να συζητήσω με τον Παναθηναϊκό. σε πρώτη φάση μιλάει οι μάνατζέρ μου και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλα εξαρτώνται από τον Παναθηναϊκό".

    [14] Στον τελικό η Ανθοπούλου

    20/7/2005 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόκριση της στον τελικό της συγχρονισμένης κολύμβήσης, εξασφάλισε η Ναταλία Ανθοπούλου. Η Ελληνίδα αθλήτρια, μετά την ενδέκατη θέση στο τεχνικό πρόγραμμα (βαθμολογία 45.000), βελτίωσε την επίδοση της στο ελεύθερο, (πήρε τη δέκατη θέση με 45.667,) και σφράγισε το εισιτήριο για το τελικό της Πέμπτης, με συνολική βαθμολογία 90.667. Η Ανθοπούλου θα αγωνιστεί με άλλες έντεκα αθλήτριες που θα είναι στον τελικό. Αμέσως μετά την προσπάθειά της, η 16χρονη Ανθοπούλου μίλησε για την εμπειρία της: «Είχα πολύ άγχος, γιατί ήταν η πρώτη συμμετοχή μου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είμαι όμως περήφανη, γιατί εκπροσωπώ τη χώρα μου και πολύ ευχαριστημένη από τα αποτελέσματά μου».

    Ευρωπαϊκή υπόθεση

    Οι κυρίαρχες του αγωνίσματος θα είναι περούσες στον τελικό της Πέμπτης, καθώς η τριάδα των φαβορί στο τεχνικό πρόγραμμα, έκαναν το ίδιο και στο ελεύθερο και δείχνουν πως θα είναι το απόλυτο φαβορί για τα μετάλλια. Συγκεκριμένα, η κορυφαία Γαλλίδα Βιρζινί Ντεντιέ, η οποία είχε κατακτήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας δύο χρόνια πριν στη Βαρκελώνη και βαθμολογήθηκε στο ελεύθερο με 49.834 και στο σύνολο με 99.001, δείχνει ανίκητη και φαντάζει το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Δεύτερη ήταν η Ρωσίδα Ναταλία Ιστσένκο με 98.417 και τρίτη η Ισπανίδα Τζέμα Μενγκουάλ (97.084).

    Η κατάταξη

    1. Ντεντιέ (Γαλλία) 99.001

    2. Ιστσένκο (Ρωσία) 98.417

    3. Μενγκουάλ (Ισπανία) 97.084

    4. Σουζούκι (Ιαπωνία) 96.250

    5. Τζόουνς (ΗΠΑ) 95.251

    6. Μπουντρό (Καναδάς) 95.001

    7. Τζάφαλον (Ιταλία) 92.834

    8. Γιούσκο (Ουκρανία) 91.834

    9. Μπ. Φαν ντερ Φέλντεν (Ολλανδία) 91.251

    10. Ανθοπούλου (Ελλάδα) 90.667

    11. Μπρούνερ (Ελβετία) 90.334

    12. Γκλούσκοφ (Ισραήλ) 89.833

    [15] Κόσμος

    10 νεκροί

    Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδονησία

    20/7/2005 7:29:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες της οργάνωσης Κίνημα Ελεύθερο Ατσέχ (GAM), έπειτα από την υπογραφή επί της αρχής ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ελσίνκι ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της στρατιωτικής πτέρυγας του GAM Σόφυαν Νταγούντ αναφέρει ότι σημειώθηκαν τρεις ανταλλαγές πυρών στην επαρχία Ατσέχ την Δευτέρα, που κόστισαν τις ζωές πέντε μαχητών της οργάνωσης, τριών στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας και δύο αμάχων. Ο ίδιος κατηγόρησε για το ξέσπασμα των συγκρούσεων τις Ινδονησιακές ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από πλευράς του στρατού της Ινδονησίας.

    Πρόγραμμα ανοικοδόμησης

    Η ειρηνευτική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Κυριακή στο Ελσίνκι αναμένεται να υπογραφεί την 15η Αυγούστου. Την Δευτέρα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας Εντριαρτόνο Σουτάρτο δήλωσε ότι "μέχρι τότε, οι κυβερνητικοί στρατιώτες θα προσπαθήσουν να επιδείξουν στο GAM την καλή μας θέληση και δεν θα εμπλακούν σε επιθετικές δραστηριότητες".

    Η επαρχία Ατσέχ κατοικείται από 4 εκατ. ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν μια μακρά ιστορία εξεγέρσεων εναντίον της Ολλανδικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας αλλά και της Τζακάρτα. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την εξέγερση είναι το φυσικό αέριο και η κατανομή των εσόδων από τα κοιτάσματά του ανάμεσα στην επαρχία και την κεντρική κυβέρνηση.

    Να σημειωθεί ότι η επαρχία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τον σεισμό και τα σεισμικά κύματα της 26ης Δεκεμβρίου. Τα φονικά τσουνάμι άφησαν πίσω τους περίπου 170.000 νεκρούς στην επαρχία.

    Η Τζακάρτα ευελπιστεί σε μια αποτελεσματική ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα ανοίξει το δρόμο σε ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ύψους 5 δις δολαρίων, η χρηματοδότηση του οποίου θα προέλθει κατά μεγάλο της μέρος από δωρήτριες χώρες. Τέλος, ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος οι δωρήτριες χώρες αξιώνουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 July 2005 - 9:03:53 UTC