Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βία δίχως τέλος
  • [02] Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ιράκ-Ιράν
  • [03] Βόμβα και όχι καμικάζι
  • [04] Απεργούν οι γιατροί Αθήνας-Πειραιά

    [01] Ιράκ

    Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

    Βία δίχως τέλος

    17/7/2005 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2005 11:33:12 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τρομακτικές καταστροφές και τουλάχιστον 58 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα ισχυρότατης έκρηξης, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ιρακινή πόλη Μουσαγίμπ, όταν καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε τέμενος, με αποτέλεσμα να προκαλέσει και την έκρηξη ενός βυτιοφόρου με φυσικό αέριο, που βρισκόταν κοντά. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 85 άτομα, ενώ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύο γειτονικές πολυκατοικίες και αρκετά καταστήματα. Η επίθεση έγινε σε ώρα αιχμής, στην αγορά της πόλης, ενώ οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μετά την επίθεση ήταν συγκλονιστικές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τρομοκρατημένους γονείς να πετούν τα παιδιά τους από τα παράθυρα των σπιτιών, που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Της επίθεσης είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις οργάνωσης, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, η οποία είχε προειδοποιήσει για νέες επιθέσεις, σε μια προσπάθεια "κατάληψης" της Βαγδάτης.

    Αλλεπάλληλες επιθέσεις

    Τέσσερα ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, εναντίον αμερικανικών και ιρακινών στόχων.

    Στο Κιρκούκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικής αυτοκινητοπομπής στα νότια της Βαγδάτης, δύο μέλη της ιρακινής αστυνομίας και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 13 άτομα.

    Το Σάββατο, τουλάχιστον 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τρεις Βρετανοί στρατιώτες, σε επιθέσεις, που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο στόχαστρο Βρετανοί στρατιώτες

    [02] Μ. Ανατολή

    Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ιράκ-Ιράν

    17/7/2005 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Μια νέα σελίδα στις ταραγμένες σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, Ιράκ και Ιράν, φαίνεται ότι γράφεται τις ημέρες αυτές, με την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού, Ιμπραχίμ Αλ Τζαφάρι, στην Τεχεράνη. Κατά την άφιξή του, το Σάββατο, στην ιρανική πρωτεύουσα, ο Αλ Τζαφάρι, που έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, τόνισε την ανάγκη διατήρησης καλών σχέσεων με το Ιράν. Από την πλευρά του, ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ, είπε ότι θεωρεί το Ιράν "αδερφό" θέτοντας έτσι γερές βάσεις για τη σύναψη συνεργασιών στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, μεταξύ των δύο χωρών. "Θα βοηθήσουμε να υπάρξει σημαντική μεταμόρφωση στις σχέσεις μας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Ιράκ σε όλους τους τομείς, πολιτική, ασφάλεια, οικονομία. Η ασφάλεια του Ιράκ είναι και δική μας", είπε ο Αρέφ. Σημειώνεται ότι ο Αλ Τζαφάρι είναι ο πρώτος Ιρακινός Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα υπογράψει συμφωνίες στους τομείς ενέργειας και πετρελαίου. Οι δύο χώρες αποκατέστησαν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις, το Σεπτέμβριο του 2004.

    Σημαντικές συνεργασίες και συμφωνίες

    Στο σχέδια των δύο χωρών είναι, μεταξύ άλλων, η αεροπορική σύνδεση μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης καθώς και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, IRNA, ο Υπουργός Βιομηχανίας του Ιράν είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αρχίσουν συνεργασία και στον τομέα κατασκευής αυτοκινήτων.

    Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει συμφωνήσει στην αποστολή περίπου 200.000 τόνων αλευριού στη γειτονική του χώρα, ενώ θα μπει εγγυητής σε πιστωτικές επιστολές συνολικού ύψους 300 εκ. δολαρίων που θα εκδοθούν από ιρακινή τράπεζα.

    Ήδη, το Ιράκ έχει προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης από το Ιράν, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού του ΟΠΕΚ, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται μικρής κλίμακας εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

    [03] Κόσμος

    Βόμβα και όχι καμικάζι

    17/7/2005 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Εκρηκτικός μηχανισμός κρυμμένος σε πακέτο, φαίνεται ότι ήταν η αιτία της έκρηξης, που σημειώθηκε το Σάββατο στο τουρκικό θέρετρο Κουσάντασι και στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αστυνομικές Αρχές της Τουρκίας, μετά από τις ανακρίσεις και τις έρευνες, που συνεχίζονται. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι την έκρηξη στο τουριστικό μίνιμπας προκάλεσε νεαρή γυναίκα, ζωσμένη με εκρηκτικά, ωστόσο, οι μέχρι τώρα πορείες των ερευνών ανατρέπουν τη θεωρία αυτή. Την ευθύνη της επίθεσης, που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια, δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση μέχρι στιγμής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονική έκρηξη στην Τουρκία

    [04] Κοινωνία

    Απεργούν οι γιατροί Αθήνας-Πειραιά

    17/7/2005 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εικοσιτετράωρη απεργία για τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, πραγματοποιούν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω απεργίας, που έχει εξαγγείλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών. Με ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει "την αδιαφορία της πολιτείας για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων", ενώ ζητά νέο μισθολόγιο, αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες και την κάλυψη 1.000 κενών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    Σχετικά Links: ΕΙΝΑΠ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 July 2005 - 8:50:02 UTC