Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψάχνουν για τον "εγκέφαλο"
  • [02] Νεροποντές στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Απόφαση Α.Π. για τις συμβάσεις εργαζομένων
  • [04] Νέο μακελειό στο Ιράκ
  • [05] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μ Ανατολή
  • [06] "Στο σφυρί" το... φτωχικό του Ταϊσον
  • [07] Μποξέρ πούλησε ναρκωτικά σε αστυνομικούς

    [01] Κόσμος

    Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο

    Ψάχνουν για τον "εγκέφαλο"

    14/7/2005 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΒΒC-AFP

    Ημέρα μνήμης και περισυλλογής η σημερινή, με τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά του Λονδίνου. Στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη χώρα μας, θα τηρήσουν δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων. Εκείνη την ώρα, στο Λονδίνο, λεωφορεία και αυτοκίνητα θα ακινητοποιηθούν, στο μετρό θα γίνουν ανακοινώσεις, στο Χίθροου και στο Γκάτγουικ δεν θα γίνουν προσγειώσεις ή απογειώσεις, ενώ ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους πολίτες να βγουν έξω από σπίτια, καταστήματα και χώρους εργασίας σε μια συμβολική πράξη περιφρόνησης της τρομοκρατίας, που προσπαθεί να βαρύνει με τη σκιά της την Ευρώπη. Αμέσως μετά θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία Σέιντ Μποτολφ, που βρίσκεται πλησίον του σταθμού Αντλγκέιτ, ενώ στις 18.00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα ξεκινήσει αγρύπνια στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ.

    Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αρχές ξετυλίγουν το κουβάρι των στοιχείων που έχουν στη διάθεση τους, συνεχίζοντας μεθοδικά και με ταχείς ρυθμούς τις έρευνες που θα τους οδηγήσουν σε νέες αποκαλύψεις σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times, η αστυνομία στρέφει πλέον την προσοχή της αφενός σε έναν ύποπτο άνδρα, πακιστανικής καταγωγής, που εικάζεται ότι ήταν ο "ενορχηστρωτής" της δράσης των καμικάζι και αφετέρου σε έναν πέμπτο επίδοξο βομβιστή, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος.

    Έρευνες και για πέμπτο επίδοξο βομβιστή

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 30 ετών, ο οποίος συνδέεται με πυρήνες της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και έχει αναμιχθεί και σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν.

    Ο ύποπτος αφίχθη σε βρετανικό λιμάνι τον περασμένο μήνα και εγκατέλειψε την χώρα στις 6 Ιουλίου, μόλις μια μέρα πριν την αιματοχυσία. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πρόκειται πιθανότατα για τον "αρχιτέκτονα" της δράσης των καμικάζι, ο οποίος ανέλαβε την επιλογή των στόχων και την εκπαίδευση των βομβιστών.

    Οι Times κάνουν λόγο και για μια νέα πτυχή της υπόθεσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αντιτρομοκρατικές αρχές εικάζουν ότι ένας πέμπτος άνδρας -και αυτός πιθανότατα πακιστανικής καταγωγής- μπορεί να ήταν και αυτός επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας και να παραμένει ασύλληπτος στην περιοχή του Λονδίνου. Ο άνδρας μαγνητοσκοπήθηκε ενόσω βρισκόταν κοντά στους τέσσερις καμικάζι, από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του σταθμού του μετρό στο Λούτον.

    Τις πληροφορίες υποστηρίζουν και οι Financial Times που γράφουν ότι η Σκότλαντ Γιαρντ έχει διανείμει στα μέλη της τη φωτογραφία άλλου ενός υπόπτου.

    Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Sun υποστηρίζει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ εντόπισε τα ίχνη ενός Αιγύπτιου με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοχημεία, στο Πανεπιστήμιο του Λιτς, στο διαμέρισμα του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικά. Η Sun αναφέρει μάλιστα ότι ο ύποπτος, που ονομάζεται Μάγντι Ελ Νάσαρ είναι 33 ετών και ο οποίος αναχώρησε για την Αίγυπτο λίγο πριν τις επιθέσεις, είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης.

    Από την πλευρά της η Guardian επικρίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπλερ να αποσυνδέσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. "Το Αφγανιστάν μας έφερε κοντά σε τρομοκρατικό χτύπημα αλλά το Ιράκ το έκανε αναπόφευκτο" γράφει η Guardian και προσθέτει :"Μέρος της ευθύνης των τραγικών γεγονότων έχει ο pρωθυπουργός που αν και ήταν ενημερωμένος από τις μυστικές υπηρεσίες για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος, επέμενε στην πολιτική στήριξης της πολιτικής μιας ξένης δύναμης, υποθηκεύοντας την ασφάλεια του βρετανικού λαού."

    Στο μεταξύ δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα ονόματα των ανδρών που φέρονται ως οι δράστες του μακαλειού της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για τους:

    Σεζάντ Τανουίρ, 22 ετών . Γεννήθηκε στο Μπραντφορντ και ζούσε στο Μπίστον του Λιντς. Έκανε θεολογικές σπουδές στο Πακιστάν και οι αρχές τον συνδέουν με την έκρηξη στο Αντλγκέιτ

    Χασιμπ Μιρ Χουσεΐν, 28 ετών . Ζούσε στο Χόλμπεκ του Λιντς και δηλώθηκε αγνοούμενος την ημέρα των επιθέσεων. Λέγεται ότι στράφηκε έντονα στη θρησκεία πριν από δύο χρόνια. Η ταυτότητα του βρέθηκε στο μοιραίο λεωφορείο No 30

    Μοχάμεντ Σαντίκ, 30 ετών . Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπίστον του Λιντς και πρόσφατα μετακόμισε στο Ντιούσμπερι και εργαζόταν ως δάσκαλος σε σχολείο του Λιντς. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός 8μηνου μωρού. Τα στοιχεία του εντοπίστηκαν κοντά στην οδό Ετζγουερ.

    Η ταυτότητα του τέταρτου βομβιστή δεν έχει εξακριβωθεί . Πιστεύεται ότι ήταν φίλος των τριών άλλων και διέμενε στην ίδια περιοχή.

    "Ο δάσκαλος, ο απόφοιτος και ο έφηβος" είναι ο τίτλος του σχετικού αναλυτικού ρεπορτάζ της Daily Mirror για τους τρεις άνδρες. Όλοι τους περιγράφονται ως συνηθισμένοι "άνθρωποι της διπλανής πόρτας", οι δύο νεότεροι με τα συνήθη ενδιαφέροντα για τις ηλικίες τους, όπως "το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια", ενώ ο Μοχάμεντ Σαντίκ αναφέρεται ως πράος, υπομονετικός χαρακτήρας, που ήταν πολύ αγαπητός στους μαθητές του.

    Πάντως, η Σκότλαντ Γιαρντ εμφανίζεται πεπεισμένη για τις πράξεις τους. Σήμερα ανακοίνωσε πως χθες αργά το βράδυ πραγματοποίησε νέα επιχείρηση στην πόλη του Εϊλσμπερι, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας, χωρίς όμως να προχωρήσει σε συλλήψεις. Το κτήριο όπου έγινε η έφοδος ερευνάται από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες και στο Λιντς , όπου 500 άνθρωποι χρειάστηκε να περάσουν άλλη μια νύχτα μακριά από τα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία ψάχνει τα κτήρια, όπου πιστεύεται ότι οι τέσσερεις διατηρούσαν το ορμητήριο τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκαλυπτικά στοιχεία

    Σχετικά Links: The Guardian

    Daily Mirror

    The Sun

    The Financial Times

    The Times

    [02] Κοινωνία

    Νεροποντές στη Θεσσαλονίκη

    14/7/2005 7:35:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο καιρός μας «τα γυρίζει». Η Θεσσαλονίκη ήδη πήρε μια πρώτη γεύση με το ξαφνικό μπουρίνι που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στα ανατολικά της πόλης. Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια, ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε 70 κλήσεις για βοήθεια.

    Η αλλαγή του σκηνικού σε πιο φθινοπωρινό μοτίβο θα γίνει σήμερα αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 27 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 31 και στο Αιγαίο από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Βροχές και τοπικές καταιγίδες, μέχρι μέτριοι βοριάδες και θερμοκρασία από 22 έως 31 βαθμούς αναμένονται στην Αττική.

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Για την Παρασκευή στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διαρκείας. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.

    [03] Κοινωνία

    Απόφαση Α.Π. για τις συμβάσεις εργαζομένων

    14/7/2005 12:59:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με απόφασή της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προσδιορίζει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και της μίσθωσης ανεξαρτήτων υπηρεσιών (σύμβαση έργου). Σύμφωνα με την απόφαση (28/2005), στη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του για ορισμένο ή αόριστο χρόνο και υπόκειται στο εργατικό δίκαιο με αποτέλεσμα σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης να δικαιούται αποζημίωσης, εφόσον συντρέχουν οι όροι. Αντίθετα, στη σύμβαση έργου ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο του εργοδότη και όταν καταγγελθεί η σύμβασή του δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι αποβλέπουν στην παροχή της συμφωνηθείσας εργασίας του μισθωτού, οι δε παρεχόμενες από τον εργοδότη οδηγίες, σχετικά με τον τρόπο, τόπο και τον χρόνο της παροχής της είναι δεσμευτικές για τον εργαζόμενο. Με τη σειρά του, στην εξαρτημένη εργασία, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να τις ακολουθήσει και να δέχεται την άσκηση ελέγχου για διαπίστωση της συμμορφώσεώς του προς αυτές.

    Αντίθετα, μίσθωση ανεξαρτήτων υπηρεσιών , όπου δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του εργατικού δικαίου, υπάρχει όταν εκείνος που παρέχει την εργασία δεν υποβάλλεται στον έλεγχο και την εποπτεία του εργοδότη ως προς τον χρόνο, τόπο και τρόπο παροχής της εργασίας που του έχει ανατεθεί.

    [04] Ιράκ

    Διπλή επίθεση καμικάζι στην Πράσινη Ζώνη

    Νέο μακελειό στο Ιράκ

    14/7/2005 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 11:49:09 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- Associated Press

    Μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας με θύματα παιδιά στη Βαγδάτη, σήμερα δυο νέες επιθέσεις καμικάζι συγκλόνισαν το Ιράκ. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ακόμα έξι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ιρακινής Κυβέρνησης και γραφεία διπλωματών. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αστυνομικού, που βρισκόταν στον τόπο των επιθέσεων ο ένας καμικάζι επέβαινε σε ένα περιπολικό και ανατινάχθηκε κοντά σε αστυνομικό φυλάκιο. Ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας ζωσμένος εκρηκτικά επιτέθηκε στους αστυνομικούς, που έσπευσαν στο φυλάκιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών η Αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη καμικάζι, τον οποίο εντόπισαν μεταξύ των τραυματιών. Ανταποκριτές του Reuters στην περιοχή δήλωσαν, ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις υπήρξε ανταλλαγή πυρών, καθώς ακούγονταν για ώρα πυροβολισμοί.

    Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη ανακαλύφθηκαν τα πτώματα δέκα ανθρώπων, που είχαν πυροβοληθεί θανάσιμα στο κεφάλι.

    Τα θύματα ήταν άνδρες μεταξύ 25 και 35 ετών και εντοπίστηκαν στην τοποθεσία Μααμέλ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης.

    Τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς επάνω τους δε βρέθηκε ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παιδιά θύματα επίθεσης αυτοκτονίας

    Επίθεση σε σουνιτικό τέμενος

    [05] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζει τις επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μ Ανατολή

    14/7/2005 10:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 10:25:02 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters

    Επιδρομή στην πόλη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος. Πρόκειται για τον 26χρονο Μοχάμεντ Σάφουατ αλ Ααζί, που ήταν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, ο οποίος είχε καταφύγει σε ένα κτίριο. Όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές ο αλ Ααζι βρέθηκε νεκρός στον κήπο του σπιτιού όπου κρυβόταν και έφερε τραύματα από σφαίρες. Παράλληλα εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε, ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από τους στρατιώτες προσπαθώντας να διαφύγει. Κατά την ίδια αυτή επιχείρηση συνελήφθη ένα ακόμη μέλος των Ταξιαρχιών, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν εννιά Παλαιστίνιοι, που πιστεύεται, ότι ανήκουν στην Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πόλη Νετάνια την Τρίτη. Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από την επίθεσηςανέβηκε στους πέντε, καθώς σήμερα ξεψύχησε ένας στρατιώτης, που νοσηλευόταν σοβαρά τραυματισμένος.

    Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε δια της βίας από το μεθοριακό πέρασμα Κισουφίμ εκατοντάδες εβραίους εποίκους, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να απαγορεύσει στους Ισραηλινούς κάθε πρόσβαση στη Γάζα.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά αρκετοί έποικοι και ένας αστυνομικός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίποινα για την επίθεση

    [06] "Στο σφυρί" το... φτωχικό του Ταϊσον

    14/7/2005 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Οι καιροί ου χαλεποί" για τον πρώην Αμερικανό πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή των βαρέων βαρών του μποξ. Ο γνωστός για τα μπλεξίματα του με το Νόμο, "Iron Mike" πούλησε χθες μέσω της γνωστής ιστοσελίδα δημοπρασιών "e-bay" την πολυτελή βίλα του στο Σάουθινγκτον του Οχάϊο των ΗΠΑ, έναντι του ποσού των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η βίλα του διάσημου πυγμάχου έκτασης 2.325 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει αρκετά μπάνια με υδρομασάζ, δέκα γκαράζ, ένα κήπο 260 στρεμμάτων και μία μεγάλη πισίνα.

    [07] Μποξέρ πούλησε ναρκωτικά σε αστυνομικούς

    14/7/2005 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη φυλακή βρίσκεται από χθες ο πρώτος Ινδονήσιος μποξέρ που κέρδισε τίτλο της IBF , Ελίας Πικάλ. Ο Πικάλ, που σήμερα εργάζεται ως μέλος του προσωπικού ασφαλείας μεγάλης ντισκοτέκ στη Τζακάρτα, πιάστηκε "στα πράσα" την ώρα που έδινε τρία χάπια ecstasy σε μυστικούς σατυνομικούς που παρίσταναν τους πελάτες. Μαζί με τον πρωταθλητή του μποξ συνελήφθη και ένα ακόμη άτομο, που σύμφωνα με το εκπρόσωπο του κεντρικού αστυνομικού τμήματος της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, πρόκειται για έμπορο ναρκωτικών ουσιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 July 2005 - 8:51:46 UTC