Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαμόγελα για την Οικονομία
  • [02] Φιλανθρωπία με μπελάδες
  • [03] IQ κατά της …άνοιας
  • [04] Δεκτό επί της αρχής το ωράριο
  • [05] Μπροστά η Νέα Δημοκρατία
  • [06] Στον Κορυδαλλό οι τρεις αναρχικοί
  • [07] Έκθεση φωτιά για τη ΘΕΜΙΣ Α.Ε
  • [08] Με γνώμονα τις ατομικές ελευθερίες
  • [09] Εορτασμοί στη σκιά του φόβου
  • [10] Συνάντηση ΓΣΕΕ- εργοδοτών
  • [11] Μείωση της ανεργίας
  • [12] "Ψηνεται" επιστροφή Ρονάλντο στην Ίντερ
  • [13] ’νοιξαν φτερά οι "κόκκινοι"
  • [14] Ο Εμρέ στους "ανθρακωρύχους"
  • [15] Τα "ερυθρόλευκα" αποκαλυπτήρια
  • [16] "Σκάει βόμβα" Σαβιόλα ο ΠΑΟ;
  • [17] Αγιασμός και προπόνηση στην ΑΕΚ
  • [18] Ανανέωσε και ο Μπατίστ
  • [19] Στην εξάδα οι δύο Ελληνίδες
  • [20] Θα παίξει για... το λαό της η Σαράποβα
  • [21] Δώδεκα τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη
  • [22] David Hockney: "Λέξεις και Εικόνες"
  • [23] Το ΑΤΜ "τρελάθηκε"
  • [24] Γαβριλόπουλος: "Το καλύτερο δώρο"

    [01] Οικονομία

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Χαμόγελα για την Οικονομία

    14/7/2005 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 6:34:04 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της Οικονομίας εξέφρασε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας μάλιστα ότι η πορεία των επιμέρους δεικτών, όπως εξαγωγών και λιανικών πωλήσεων, είναι καλύτεροι των αρχικών προσδοκιών. Τεκμηριώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,5%, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο. Παράλληλα, επεσήμανε πως από τις συναντήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους δεν προκύπτει πρόβλημα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία των ρυθμίσεων στις Τράπεζες και στον ΟΤΕ και τόνισε ότι στο επόμενο δίμηνο το Υπουργείο καλείται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, ειδικά στο ΦΠΑ και το λαθρεμπόριο, κυρίως στον τομέα των καυσίμων. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συνιστά σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό και την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ότι το Υπουργείο θα τις μελετήσει. Τέλος, προανήγγειλε πως στο τέλος του μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

    Τέλος του μήνα οι αλλαγές στα ακίνητα

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η Κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από το ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί στις νεόδμητες οικοδομές από την 1/1/2006.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους, ο Υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί το μέτρο ατελέσφορο και γραφειοκρατικό, η Κυβέρνηση θα το εξετάσει. Διευκρίνισε, πάντως, πως αν εφαρμοστεί, αυτό θα γίνει από το 2006 και όχι για τα φετινά εισοδήματα.

    Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει στο πόρισμά του πως το ελληνικό σύστημα φορολογικής διοίκησης πάσχει από σοβαρές αδυναμίες και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του.

    Μεταξύ των άμεσων μέτρων που προτείνονται είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (που ανέρχονται σε 17 - 18 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ υψηλές ως ποσοστό των ετήσιων φορολογικών εσόδων), η θέσπιση μηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ, η εστίαση των ελέγχων σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, η κατάργηση των πολλών ΔΟΥ και η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας.

    Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές συστάσεις για την καλύτερη κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες συστήνουν, μεταξύ άλλων, να εισαχθούν διεθνή πρότυπα στις δαπάνες, να συντάσσονται και να εκτελούνται τριετείς προϋπολογισμοί και να ελέγχονται καλύτερα οι ειδικοί λογαριασμοί .

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το πόρισμα του ΔΝΤ επισημαίνει μια σειρά αδυναμίες του υφιστάμενου καθεστώτος και η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μείωση της ανεργίας

    Προτάσεις από το ΔΝΤ

    [02] Παράξενα

    Φιλανθρωπία με μπελάδες

    14/7/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μπλεξίματα με τις Αρχές έφερε σε μια νεαρή ηθοποιό από την Ολλανδία η απόφασή της να ταξιδέψει με τρακτέρ ως την άκρη της Γης για φιλανθρωπικούς λόγους. Η 28χρονη Manon Ossevoort ξεκίνησε το ταξίδι της από το ’μστερνταμ και, μέσω Ευρώπης και Αφρικής, σκόπευε να φτάσει στον Νότιο Πόλο, μαζεύοντας χρήματα για τα παιδιά. Όμως, τα σχέδιά της ναυάγησαν, ύστερα από παρέμβαση της Τροχαίας του Βελγίου, που την εντόπισε να οδηγεί το τρακτέρ σε αυτοκινητόδρομο, με το κοντέρ "κολλημένο" στο 12 και χωρίς να έχει πινακίδα κυκλοφορίας! Μπορεί να λένε πως η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, όμως, ο Νόμος δεν κάνει διακρίσεις και έτσι οι Βέλγοι τροχονόμοι προέβησαν σε κατάσχεση του οχήματος. Μάταια η ηθοποιός προσπάθησε να τους εξηγήσει Η ίδια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Antwerp, όπου περιμένει τους χορηγούς της, μια ολλανδική εταιρία τρακτέρ, ώστε να λυθεί η δικαστική διαμάχη και να συνεχίσει το φιλόδοξο 12.000 μιλίων ταξίδι της.

    [03] Υγεία

    Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων

    IQ κατά της άνοιας

    14/7/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα για την πνευματική κατάσταση στην ενήλικη ζωή φαίνεται πως έχουν οι εξωσχολικές δραστηριότητες και ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης κατά την διάρκεια της εφηβείας. Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, οι δύο αυτοί παράγοντες ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες του ατόμου να εκδηλώσει άνοια αργότερα στη ζωή του. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνεται ο ρόλος του δείκτη νοημοσύνης και των επιπέδων δραστηριοποίησης στη μετέπειτα εκδήλωση άνοιας, αν και πολλοί άλλοι παράγοντες καθορίζουν επίσης ποιό άτομο θα εκδηλώσει άνοια και ποιό όχι. "Τα νέα ευρήματα προσθέτουν σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση πως η άνοια και οι σχετικές με αυτή νόσοι, όπως το Αλτσχάιμερ, έχουν μακροπρόθεσμες αιτίες και πιθανόν ξεκινούν δεκαετίες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων", επεσήμανε ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ. Τόμας Φριτς. Παράλληλα, τόνισε ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να υιοθετηθεί από τους εφήβους ένας υγιέστερος τρόπος ζωής, ώστε να περιοριστούν, όσο γίνεται, οι δυσμενείς επιπτώσεις στην μετέπειτα πνευματική τους κατάσταση.

    Ευεργετικές οι εξωσχολικές δραστηριότητες

    Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 396 εθελοντές ηλικίας 75 ετών που είχαν αποφοιτήσει από τον ίδιο Γυμνάσιο, στα μέσα της δεκαετίας του 1940.

    Με την άδειά τους, χρησιμοποίησαν τα σχολικά αρχεία για να βρουν τον δείκτη νοημοσύνης τους στα εφηβικά χρόνια, ενώ τα επίπεδα δραστηριοποίησής τους καθορίστηκαν από τις σχολικές επετηρίδες. Η πνευματική κατάσταση στην ενήλικη ζωή καθορίστηκε μέσω τηλεφωνικής εξέτασης και στις περιπτώσεις που υπήρχαν ενδείξεις πνευματικής εξασθένησης ρωτήθηκε και ένας κοντινός συγγενής.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντικά ανεξάρτητη σχέση μεταξύ υψηλού εφηβικού IQ και μειωμένου κινδύνου άνοιας ή ήπιας πνευματικής εξασθένησης, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο.

    Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα δραστηριοποίησης στα νεανικά χρόνια σχετίστηκαν ανεξάρτητα με μειωμένο κίνδυνο άνοιας ή ήπιας πνευματικής εξασθένησης.

    Σημειώνεται, πως η άνοια χαρακτηρίζεται από ένα προοδευτικό εκφυλισμό και απώλεια των διανοητικών ικανοτήτων του ατόμου. Οι ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα στην μνήμη, την σκέψη, την αντίληψη και τις γνωστικές λειτουργίες τους, ενώ συχνότερες αιτίες για την εκδήλωση της νόσου είναι το Αλτσχάιμερ και οι εγκεφαλικές αγγειακές παθήσεις.

    [04] Πολιτική

    Εν μέσω αντιπαράθεσης στη Βουλή

    Δεκτό επί της αρχής το ωράριο

    14/7/2005 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 7:08:13 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε κλίμα έντασης ψηφίστηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισε η Αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, κατονομάζοντας, μάλιστα, και δύο σούπερ μάρκετ. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία που διαθέτει και συνέστησε προσοχή στις καταγγελίες περί διασύνδεσης εταιριών και συμφερόντων. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τόνισε πως βασικός κορμός του εμπορίου είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ενώ κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί μεταφέρει την αλυσίδα κατανάλωσης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Δημήτρης Στρατούλης, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για το ωράριο, επικαλούμενος τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί τον Ιούνιο του 2001 από την ομοσπονδία των εργαζομένων και τους εργοδοτικούς φορείς του εμπορίου. Την προσεχή εβδομάδα, το νομοσχέδιο θα εισαχθή προς συζήτηση στο Α θερινό τμήμα της Βουλής.

    Στήριξη στο ωράριο του Σαββάτου

    Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες στην αίθουσα Τύπου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για "έντεχνα καλλιεργούμενη σύγχυση για το ωράριο", το οποίο, όπως είπε, δεν απελευθερώνεται, αλλά διευρύνεται, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Μάλιστα, παρουσίασε αίτημα της Νομαρχίας Ευβοίας από το 2004 προς το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο ζητείται να χαρακτηριστεί ολόκληρος ο Νόμος ως τουριστική περιοχή, ώστε να έχει πλήρως απελευθερωμένο ωράριο.

    Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε, πως η Κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση να παραμένουν τα καταστήματα ανοικτά μέχρι τις 8 το βράδυ του Σαββάτου και επεσήμανε, πως, αν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι συμφωνήσουν να κλείνουν νωρίτερα, μπορούν να το κάνουν. Σημειώνεται, ότι την αντίθεσή τους στο ωράριο του Σαββάτου εξέφρασαν, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή της Βουλής, οι εκπρόσωποι των εμπόρων και τον εμποροϋπαλλήλων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι δεν εξετάζεται θέμα νυχτερινής λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων ή σουπερ μάρκετ και επέμεινε στους αυστηρούς και αδιάλειπτους ελέγχους, τους οποίους θα συνεχίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για την τήρηση των αποφάσεων.

    "Το ωράριο του Σαββάτου είναι εχθρικό για τα μικρά καταστήματα, ωστόσο, δεν το θεωρώ ζήτημα αιχμής", δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ τόνισε, πως η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε "πάσης φύσεως τροποποιήσεις που δεν αλλοιώνουν τον κεντρικό χαρακτήρα, την κατεύθυνση και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά είναι τεχνικές ή νομικές". Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε μια μεταβατική περίοδο, ώστε να προσαρμοστεί η αγορά στα νέα δεδομένα.

    Αντιδράσεις

    Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, επεσήμανε πως η απόφαση για το ωράριο ελήφθη κατόπιν μελετών που έγιναν σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., οι οποίες αναλύθηκαν από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης, "με πολλή σοβαρότητα και με στρατηγικό σχέδιο μηνών".

    "Η Κυβέρνηση έχει βάλει απέναντί της τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους και κινείται σε βάρος των πολλών και υπέρ των συμφερόντων των ολίγων", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Το πρωί της Πέμπτης, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ γνωστοποίησε τις θέσεις της στον γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος. "Ελπίζουμε ότι, τελικά, η Κυβέρνηση θα ακούσει τις απόψεις και της ΓΣΕΒΕΕ και των εμπόρων και θα κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει", δήλωσε ο πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων, Δημήτρης Ασημακόπουλος και τόνισε πως, εκτός από τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, η ΓΣΕΒΕΕ θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Υπενθυμίζεται, πως η ΓΣΕΒΕΕ έχει εξαγγείλει συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων για την ερχόμενη Τρίτη, 19 Ιουλίου, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το ωράριο. Συγκεκριμένα, μπλόκα θα στηθούν στα Τέμπη, το Ρίο - Αντίρριο, τον Ισθμό της Κορίνθου, την γέφυρα του Νέστου και τον Προμαχώνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ’λλοι υπέρ και άλλοι κατά

    [05] Πολιτική

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ Καραμανλής

    Μπροστά η Νέα Δημοκρατία

    14/7/2005 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 5:48:09 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με έρευνα της VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές το 43% των ερωτηθέντων απάντησε τη ΝΔ, το 39% το ΠΑΣΟΚ, το 7% το ΚΚΕ, το 4,5% τον ΣΥΝ και το 3,5% το ΛΑΟΣ. Την ίδια ώρα το 48% "ψηφίζει" ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, το 22% το Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το 21% δηλώνει, ότι δεν εμπιστεύεται κανένα από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς. Όσον αφορά το "ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας", το 31% απάντησε η ΝΔ, το 19% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 34% δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    [06] Κοινωνία

    Κατηγορίες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο

    Στον Κορυδαλλό οι τρεις αναρχικοί

    14/7/2005 7:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του στην 8η τακτική ανακρίτρια ο 27χρόνος Παναγιώτης Ασπιώτης, που εμπλέκεται στην υπόθεση της κλοπής οπλισμού των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο 27χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Ο Ασπιώτης φέρεται ως ο ενοικιαστής της θυρίδας στην Εθνική Τράπεζα Κυψέλης εντός της οποίας οι αστυνομικοί βρήκαν ένα κουτί με περίπου 100 σφαίρες. Ο Ασπιώτης αντιμετωπίζει κατηγορίες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών. Ο συνήγορός του Σπύρος Φυτράκης δήλωσε ότι το υλικό με βάση το οποίο διώκεται ο πελάτης του είναι ιδιαίτερα ισχνό και δεν μπορεί να στηρίξει τις διευρυμένες κατηγορίες που του αποδίδονται.

    Ερευνάται η εμπλοκή τους σε ληστείες

    Στο μεταξύ στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκαν την Τετάρτη οι δύο φερόμενοι ως συνεργοί του Ασπιώτη, Πέτρος Καρασαρίνης και Γιώργος Καλαϊτζίδης, οι οποίοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι κλοπής οπλισμού των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Και οι τρεις κατηγορούνται ως μέλη των ομάδων "Μονάδες Ανατροπής Τάξης" και "Σύνδεσμος Αναρχικών Εξαρχείων" και με βάση τα κατηγορητήρια φέρονται να ευθύνονται για τη ρίψη περισσότερων από 200 μολότοφ στην Αθήνα από το 1998 και μέχρι πρότινος.

    Η αστυνομία ερευνά διεξοδικά τα ιδιόχειρα σημειώματα, που βρέθηκαν στο σπίτι του Καλαϊτζίδη και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει αν τα αναγραφόμενα χρηματικά ποσά και ημερομηνίες συνδέονται με διάφορες ληστείες, που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διώξεις για τους δύο αναρχικούς

    [07] Κοινωνία

    Προκύπτουν ποινικές ευθύνες

    Έκθεση φωτιά για τη ΘΕΜΙΣ Α.Ε

    14/7/2005 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στον Εισαγγελέα, για περαιτέρω διερεύνηση διαβιβάστηκε ο φάκελος με τα στοιχεία της έρευνας που έκανε για την ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Από την έρευνα, όπως τόνισε ο Λάμπρος Γεωργακόπουλος, ειδικός γραμματέας του Σώματος, προκύπτουν ποινικές ευθύνες και διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες, φαινόμενα αδιαφάνειας, δυσλειτουργίας και κακοδιαχείρισης στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι από το 1997 που άρχισε να λειτουργεί μέχρι και σήμερα, η εταιρεία, διαχειρίστηκε το ποσό των 450 εκατομμυρίων Ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα. Η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε, βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπ. Δικαιοσύνης, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του, την ανέγερση δικαστηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων.

    Σοβαρές ατασθαλίες

    Οι ελεγκτές διαπίστωσαν:Υπερκοστολογήσεις από 85% ως 330%, υπερβάσεις προϋπολογισμών των έργων, κατατμήσεις έργων τα οποία είχαν ανατεθεί από τον υπ. Δικαιοσύνης ως ενιαία Μη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, όπως θα έπρεπε Μη παραλαβή έργων από την εταιρεία, παρά την πάροδο των προβλεπόμενων προθεσμιών Χαρακτηριστική του μεγέθους κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος η περίπτωση που ακολουθεί:

    Για την προμήθεια τριών πυλών ανίχνευσης στις φυλακές Κορυδαλλού, δαπανήθηκαν 300.000 Ευρώ για την καθεμία. Λίγο νωρίτερα, οι ίδιες πύλες είχαν στοιχίσει 150.000 Ευρώ η καθεμία.

    [08] Κοινωνία

    Στο επίκεντρο οι προτάσεις κατά της τρομοκρατίας

    Με γνώμονα τις ατομικές ελευθερίες

    14/7/2005 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 5:26:54 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στη διαβεβαίωση, ότι οι συνταγματικές ελευθερίες που είναι κατοχυρωμένες στη χώρα μας θα τηρηθούν απολύτως, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στα μέτρα που πρότειναν χθες στις Βρυξέλλες οι "25" και αφορούν στην καταγραφή και αρχειοθέτηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ακόμη, πρόσθεσε, ότι τα όσα εγκρίθηκαν ομόφωνα από Ευρωπαίους εταίρους μας, αποτελούν ένα κείμενο επιπέδου αρχών και όχι αποφάσεις. Από δω και πέρα ακολουθούν οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων οι οποίες θα εξετάσουν το τι ισχύει και το τι μπορεί να ισχύσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Ρουσόπουλος άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής και του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ τόνισε, ότι γνώμονας σε κάθε περίπτωση συνταγματικές ατομικές ελευθερίες και οι όποιες ρυθμίσεις θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εξάλλου, σημείωσε, ότι και η χώρα μας είχε λάβει αντιτρομοκρατικά μέτρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με γνώμονα σε κάθε περίπτωση τις συνταγματικές ατομικές ελευθερίες και με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    "Υπερεπαρκές το νομοθετικό πλαίσιο"

    Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας, ότι αποτελεί ψευτοδίλημμα η άποψη, ότι με τα νέα μέτρα θα καταστρατηγηθούν οι ελευθερίες του πολίτη και τόνισε, ότι δε θίγεται ούτε στο ελάχιστο η αρμοδιότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Από την πλευρά του, υποστήριξε, ότι δε χρειάζεται περαιτέρω νομοθεσία στην Ελλάδα για την εφαρμογή των νέων μέτρων και πρόσθεσε, ότι όσον αφορά τις προτάσεις των "25" για παρακολούθηση τηλεφώνων πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι εγγυήσεις, που προβλέπονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και να υπάρξει δικαστική απόφαση.

    Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Δικηγορικου Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός τόνισε, ότι ο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων τρομοκρατίας είναι υπερεπαρκές, δήλωσε

    Εν μέσω διαφωνιών

    Οι προτάσεις των "25" ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο.

    Την αντίθεσή του στα μέτρα εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης προβλέποντας, ότι θα καταψηφιστούν από το ευρωκοινοβούλιο.

    "Θα υποστούμε μία ήττα ως Ευρώπη, αν στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας περιορίσουμε εμείς οι ίδιοι τις δημοκρατικές μας ελευθερίες" δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης.

    Προανάκρουσμα νέων ληστρικών επιθέσεων του ιμπεριαλισμού χαρακτήρισε τις αποφάσεις σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι το δίλημμα "ασφάλεια ή περιορισμός δικαιωμάτων" είναι υποκριτικό.

    Έκκληση προς Κυβέρνηση, απηύθυνε ο ΣΥΝ ζητώντας της να αντιταχθεί σε κάθε μέτρο, που στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα περιστέλλει ελευθερίες και δικαιώματα.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις του ΣΥΝ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρά μέτρα από την Ε.Ε.

    [09] Κόσμος

    Δρακόντεια μέτρα στην εθνική γιορτή της Γαλλίας

    Εορτασμοί στη σκιά του φόβου

    14/7/2005 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 6:06:46 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με μεγαλοπρέπεια, αλλά και σε κλίμα έντονης ανησυχίας, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η καθιερωμένη παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική γιορτή της Γαλλίας, μία εβδομάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Υπό το άγρυπνο βλέμμα περίπου 5.000 αστυνομικών και μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, χιλιάδες Γάλλων παρακολούθησαν την παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου, Ζακ Σιράκ και του Βραζιλιάνου ομολόγου του, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στις τελετές. Σηματοδοτώντας την έναρξη της παρέλασης, ο κ. Σιράκ στάθηκε σε ένα ανοιχτό όχημα, το οποίο διέτρεξε τα Ηλύσια Πεδία, ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει "συνεχή κινητοποίηση και επαγρύπνηση", μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε το καθιερωμένο τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο τόνισε ότι οι τρομοκράτες έχουν διαφορετική νοοτροπία και καμιά χώρα δεν είναι ασφαλής.

    Ανησυχίες για την ασφάλεια

    "Καμιά χώρα στον κόσμο δεν είναι ασφαλής από επιθέσεις", όπως αυτές που έπληξαν το Λονδίνο στις 7 Ιουλίου, δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σιράκ, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών "που θεωρούνται πιο αποτελεσματικές στον τομέα των μέσων που εφαρμόζονται", ενισχύει αδιάκοπα τα μέτρα της και βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της.

    Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως "οι τρομοκράτες έχουν μια ψυχολογία και μια νοοτροπία διαφορετική από την δική μας" και πρόσθεσε ότι "με την τρομοκρατία, πρέπει πάντα να προσαρμόζεις διαρκώς τα μέσα".

    Σύμφωνα με τις αρχές, η ασφάλεια "ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένη μετά την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας" που αποφασίσθηκε ως συνέπεια των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

    Σχεδόν 5.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τέθηκαν σε επιφυλακή για τους φετινούς εορτασμούς. Οι θεατές χρειάστηκε να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλου και βιντεοσκοπούνταν κατά τη διάρκεια των εορτασμών, ενώ περιορισμοί τέθηκαν στην είσοδο του μετρό.

    Τα δρακόντεια μέτρα στο Παρίσι θεωρήθηκαν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένα: εκτός από την πρόσφατη επίθεση στο Λονδίνο, ένας 25χρονος ένοπλος συνελήφθη το 2002, αφού πυροβόλησε εναντίον του κ. Σιράκ κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

    Σημειώνεται, πως η Ημέρα της Βαστίλης σηματοδοτεί την πτώση της ομώνυμης φυλακής του Παρισιού από το εξαγριωμένο πλήθος, που συντέλεσε στην επέκταση της επανάστασης του 1789 και την κατάργηση της μοναρχίας στην Γαλλία.

    [10] Οικονομία

    Συνάντηση ΓΣΕΕ- εργοδοτών

    14/7/2005 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 5:31:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Κρίσιμη συνάντηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιείται το απόγευμα, αντί της προσεχούς Τρίτης, μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, σε μία ύστατη προσπάθεια των συνδικαλιστών να βρεθεί "κοινός τόπος" των κοινωνικών εταίρων, χωρίς τη μεσολάβηση του υπουργείου Απασχόλησης. Το θέμα εξετάστηκε και το πρωί, σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα και με τη ΓΣΕΕ. Την Τετάρτη, ο υπουργός Απασχόλησης απηύθυνε νέα έκκληση στη ΓΣΕΕ να προσέλθει στο διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις. Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του διευθυντικού δικαιώματος και κάλεσε εκ νέου τη ΓΣΕΕ σε διάλογο. "Το νομοσχέδιο που συζητάει η κυβέρνηση, για τον εργάσιμο χρόνο, έχει ένα στόχο: Να καταργήσει το 7ωρο και το 8ωρο, να μεγαλώσει το μέρος της απλήρωτης δουλειάς. Οδηγεί στο σμπαράλιασμα κυριολεκτικά της καθημερινής προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων. Ο βίος θα γίνει αβίωτος", δήλωσε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Αντιδρά η αντιπολίτευση

    "Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα, που στήνει η κυβέρνηση, και συνεργούν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, με την δήθεν απόσυρση του άρθρου που αναφέρεται στο διευθυντικό δικαίωμα. Ο διευθυντής θα είναι διευθυντής στυγνός, είτε του δίνει το δικαίωμα ο νόμος είτε όχι. ’λλωστε αυτή είναι η εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς χώρους. Ετοιμάζει η κυβέρνηση έναν άλλον μηχανισμό, των ατομικών συμβάσεων και της διαιτησίας που θα είναι η ίδια γεύση. Είτε ο διευθυντής, είτε η διαιτησία, είτε οι συλλογικές συμβάσεις, θα επικρατήσει το δίκαιο το εργοδότη. Βεβαίως, υπάρχει ο δρόμος των εργαζομένων, που σε καμία περίπτωση δεν τον έχουν εξαντλήσει. Αν περάσει ο νόμος, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν αυτή την απόφαση στη συνείδησή τους", τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα.

    "Αυτό που προέχει είναι η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική, χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων", είπε στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής της ΝΔ, Ζέτα Μακρή.

    "Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μέτρα που θίγουν τους εργαζομένους" σημείωσε μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης

    Σε αντίσταση απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές καλεί τους εργαζόμενους ο Συνασπισμός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητούμενο η συναίνεση

    [11] Οικονομία

    Έφτασε στο 10,4 από 11,3

    Μείωση της ανεργίας

    14/7/2005 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 2:45:22 μμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Κατά μία μονάδα μειώθηκε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2005 φτάνοντας το 10,4%, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο ήταν στο 11,3%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 520.000. Ειδικότερα στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 16%, ενώ για τους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6,5%. Επίσης η ανεργία στις ηλικίες 15-29 διαμορφώνεται στο 19,7%. Όσον αφορά τις περιφέρειες το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία με 18,8% και το χαμηλότερο σε Αττική και Κρήτη με 8,8%.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ψηνεται" επιστροφή Ρονάλντο στην Ίντερ

    14/7/2005 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία γενναία πρόταση στην ιταλική Ίντερ έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Αντριάνο. Η "βασίλισσα" φανερά εντυπωσιασμένη, όπως και όλος ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός πλανήτης από το μεγαλείο του Βραζιλιάνου σουπερστάρ του πρόσφατου Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, προσφέρει για τον Αντριάνο πενήντα εκατομμύρια και το Ρονάλντο. Αυτό τουλάχιστον συζητήθηκε μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις των προέδρων των δύο ευρωπαϊκών συλλόγων Μάσιμο Μοράτι και Φλορεντίνο Πέρεζ, που μετά τη φιλοξενία του αφεντικού των "νερατζούρι" στο σπίτι του Ισπανού ομολόγου του στη Μαδρίτη, διατηρούν άριστες σχέσεις.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χατ-τρικ ο αρχηγός

    ’νοιξαν φτερά οι "κόκκινοι"

    14/7/2005 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Tην υπεράσπιση του τίτλου της στο Τσάμπιονς Λιγκ ξεκίνησε χτες η Λίβερπουλ. Η ομάδα του ’νφιλντ, για τον Α΄ Προκριματικό γύρο, άρχισε τις υποχρεώσεις της με το δεξί επικρατώντας στο γήπεδό της 3-0 της πρωταθλήτριας Ουαλίας Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς. Για τους πρωταθλητές Ευρώπης, και τα τρία γκολ πέτυχε ο αρχηγός Στίβεν Τζέραρντ, στο 8΄, στο 21΄ και στο 89΄, σημειώνοντας έτσι χατ-τρικ. Η ρεβάνς θα γίνει την επόμενη Τρίτη στο Ρέξαμ. Εφ΄όσον προκριθεί, η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει στον Β΄ προκριματικό γύρο τη νικήτρια του ζευγαριού ανάμεσα στην HB Τόρσαβν (Ν. Φερόε) και την FBK Κάουνας (Λιθουανία).

    Αναλυτικά τα χθεσινά αποτελέσματα

    1. Λίβερπουλ (Αγγλία)-Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς (Ουαλία) 3-0

    2. Χάκα (Φινλανδία)-Πιούνικ Ερεβάν (Αρμενία) 1-0

    3. HB Τόρσαβν (Ν. Φερόε)-FBK Κάουνας (Λιθουανία) 2-4

    4. Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) 1-0

    5. Γκόριτσα (Σλοβενία)-SK Τίρανα (Αλβανία) 2-0

    6. Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν)-Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 2-0

    7. Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία) 2-0

    8. Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Σκόντο Ρίγα (Λετονία) 6-0

    9. Γκλεντόραν (Β. Ιρλανδία)-Σέλμπουρν (Ιρλανδία) 1-2

    10. Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)-Ανόρθωση (Κύπρος) 1-1

    11. Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα)-Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) 1-4

    12. Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο)-Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία) 0-1

    * Οι ρεβάνς θα γίνουν στις 19 και 20 Ιουλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Χρυσή" ισοπαλία της Ανόρθωσης

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Εμρέ στους "ανθρακωρύχους"

    14/7/2005 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία πολύ καλή μεταγραφή πραγματοποίησε σήμερα η διοίκηση της Νιουκάστλ, καθώς δια στόματος Γκρέιαμ Σούνες. Ο Αγγλικός σύλλογος ανακοίνωσε την απόκτηση Εμρέ Μπελόζογλου, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Έτσι, ο 24χρονος διεθνής άσος, έγινε το δεύτερο απόκτημα της Νιουκάστλ για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, καθώς προηγήθηκε ο Σκοτ Πάρκερ από την Τσέλσι.

    Οι πρώτες του δηλώσεις

    Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής μίλησε μετά τη νέα πορεία στην καριέρα του. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που υπέγραψα στην Νιουκάστλ, γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη», δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο Εμρέ και πρόσθεσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω στην πρέμιερλιγκ. Είναι μία νέα πρόκληση στην καριέρα μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Γκρέιαμ Σούνες και τον πρόεδρο, Φρανκ Σέπερντ, που μ εμπιστεύθηκαν. Από την πλευρά μου, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για την ομάδα και θα προσπαθήσω να την οδηγήσω σε επιτυχίες».

    Από την πλευρά του, ο έμπειρος τεχνικός, είπε για τον Τούρκο μέσο: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πιστεύω ότι θα έχει πολύ καλή απόδοση στην πρέμιερλιγκ».

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τα "ερυθρόλευκα" αποκαλυπτήρια

    14/7/2005 1:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 3:18:50 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τα πέντε νέα φετινά αποκτήματα του παρουσίασε επίσημα ο Ολυμπιακός σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο πρόεδρος των νταμπλούχων Ελλάδας, Σωκράτης Κόκκαλης παρουσίασε και επίσημα τους νεοπαοκτηθέντες Καψή, Κωνσαντίνου, Παππά, Κυριάκο και τον Τουρέ από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ερχομό των παικτών στο λιμάνι οι οποίοι ελπίζει ότι θα βοηθήσουν την ομάδα να φτάσουν φέτος τους στόχους της, που είναι το ντάμπλ εντός συνόρων και μία καλή ευρωπαϊκή πορεία στην Ευρώπη. Απόψε το βράδι στις 21:00 παρουσία όλων των παικτών και του τεχνικού επιτελείου της ομάδας θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της νέας φανέλας του πρωταθλητή.

    Στοχεύει σε νταμπλ και τελικόΤσάμπιονς Λίγκ

    Πανηγυρική ατμόσφαιρα επικράτησε κατά τη σημερινή διάρκεια της επίσημης παρουσίασης των πέντε φετινών μετεγγραφών του Ολυμπιακού στο "Pure Red" του γηπέδου Καραϊσκάκη, όπου ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Κόκκαλης, δεν είχε λόγια για να εκφράσει τη σημασία αυτών των μετεγγραφών: "Όλοι γνωρίζετε την αξία τους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα στο παρελθόν μας έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά, αλλά τώρα πλέον θα ταλαιπωρούν τους αντιπάλους μας" τόνισε αστειευόμενος ο ισχυρός άνδρας των ερυθρολεύκων.

    Για να νικά όμως ο Ολυμπιακός θα πρέπει η ομάδα του λιμανιού να πετυχαίνει γκολ, κάτι μάλιστα που αυτή τη χρονιά ο πρόεδρος των "ερυθρολεύκων" ευχήθηκε να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό από την περσινή αγωνιστική περίοδο. "Στο ποδόσφαιρο πάντα όμως υπάρχουν και οι ...στραβές" τόνισε με το γνωστό του στυλ ο μεγαλομέτοχος του πρωταθλητή και παράλληλα χτύπησε ξύλο, για να έχει όπως είπε "η ομάδα περισσότερη τύχη". Αναφερόμενους στους φετινούς στόχους της ομάδας δήλωσε ότι "στην Ελλάδα είναι οι γνωστοί, πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ στην Ευρώπη δεδομένου και ότι ο τελικός του Τσάμπιονς Λίγκ του 2007 θα φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ, μία καλή πορεία, για να κάνει η ομάδα μας την υπέρβαση".

    Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου προς τον κ. Κόκκαλη γιατί δεν έφερε στον Ολυμπιακό κάποιο μεγάλο όνομα από την Ευρώπη, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, χωρίς να αποκαλύψει αν ολοκληρώθηκε με αυτές τις πέντε κινήσεις το ερυθρόλευκο "παζλ", εξέφρασε την άποψη ότι "δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα, αλλά μεγάλες ομάδες". Χαρακτηριστικά για την περίπτωση του διεθνούς Πορτογάλου άσου της Ρεάλ, Φίγκο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου βρίσκεται στο "ερυθρόλευκο" στόχαστρο ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι "εγώ το Φίγκο ούτε τον έχω δει, ούτε του έχω μιλήσει".

    Αναφερόμενος στον ξένο φετινό απόκτημα των νταμπλούχων, τον 22χρονο πρώην παίκτη της ουκρανικής Μέταλουργκ, Γιάγια Τουρέ ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε ότι "ο άσος από την Ακτή του Ελεφαντοστού θεωρείται από τους ανερχόμενους αστέρες στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα", κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι ο "Ολυμπιακός έδωσε σκληρή μάχη για την απόκτησή του, αφού τον ήθελαν και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Σε εκείνο μάλιστα το σημείο ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη βοήθειά του στις μετεγγραφές το συνεργάτη του, Γιώργο Λούβαρη.

    "Νέα σελίδα" για το "Μιχαλάκη"

    Το πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων ημερών, όντας μέχρι χθες παίκτης του "αιωνίου", ο διεθνής Κύπριος φορ, Μιχάλης Κωνσταντίνου εμφανίστηκε αρκετά άνετος στην εκδήλωση, χωρίς όμως να απαντά ευγενικά στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για πρότερο έντιμο "πράσινο" βίο του: " Ξεκινάω μία καινούρια σελίδα της καριέρας μου" ήταν τα πρώτα λόγια του "Μιχαλάκη" που κατά την αποχώρησή του από την εκδήλωση συνοδευόμενος από τον κ. Κόκκαλη υπέγραψε πλήθος αυτογράφων στους φίλους της ομάδας, φωτογραφήθηκε μαζί τους και γνώρισε την αποθέωση. "ήρθα σε μία ομάδα που με ήθελε πολύ, όπως μου έδειξε ο πρόεδρος. Από τα 8 χρόνια που αγωνίζομαι στην Ελλάδα ξέρετε ότι δε μ αρέσει να μιλάω πολύ. Το βέβαιο είναι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να πετύχει φέτος ο Ολυμπιακός τους στόχους του" τόνισε χαρακτηριστικά ο Κύπριος άσος.

    Θέλει τίτλο ο Καψής

    Από την πλευρά του ο πρώην άσος της γαλλικής Μπορντό και πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 με την Εθνική, Μιχάλης Καψής εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα αγωνίζεται με την ερυθρόλευκη φανέλα και εξήγησε ότι ο κυριότερος λόγος που δέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού, είναι το γεγονός ότι θέλει επιτέλους στην καριέρα του να πανηγυρίσει την κατάκτηση πρωταθλήματος, κάτι που δεν έχει γευτεί μέχρι σήμερα με τις ομάδες που έχει αγωνιστεί.

    Τουρέ: "Ήρθα σε μία μεγάλη ομάδα"

    Αντίθετα με τους παραπάνω πιο αμήχανος από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου και γενικότερα την εκδήλωση, εμφανίστηκε ο Γιάγια Τουρέ, ο οποίος σε μία ερώτηση σχετικά με την αξία αυτού και του αδελφού του, Κόλο Τουρέ της ’ρσεναλ, πραγματοποίησε μάλιστα την πρώτη του πετυχημένη ντρίμπλα, επί ελληνικού εδάφους: "Υπόσχομαι να ρίξω σκληρή δουλειά και είμαι χαρούμενος που όπως και ο αδερφός μου είμαι σε μία μεγάλη ομάδα".

    Θα περιμένουν τις ευκαιρίες οι "μικροί"

    Τέλος χαμηλούς τόνους κράτησαν, όπως αναμενόταν, οι νεαροί νεοαποκτηθέντες παίκτες της ομάδας Χάρης Παππάς και Τάσος Κυριάκος. "Παρουσία παικτών όπως οι Καψής, Κωνσταντίνου και Τουρέ είναι λογικό τα φώτα των προβολέων να πέφτουν σε αυτούς, αλλά εμείς θα περιμένουμε τις ευκαιρίες για να δείξουμε με σκληρή δουλειά αυτό που αξίζουμε και να δώσουμε αυτά που περιμένει ο κόσμος του Ολυμπιακού από εμάς".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Σκάει βόμβα" Σαβιόλα ο ΠΑΟ;

    14/7/2005 6:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 6:26:12 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έτοιμος να χορέψει "ταγκό" με την φανέλα του τριφυλλιού είναι ο Χαβιέ Σαβιόλα. Η Ισπανική εφημερίδα Marca, (αλλά και από το Sportnet.gr), κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον απόκτησης του Αργεντινού επιθετικού από τον Παναθηναϊκό, ενώ (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που δεν διασταυρώνονται), ο νεαρός στράικερ, του οποίου τα δικαιώματα τα έχει η Μπαρτσελόνα, βρέθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο των βορείων προαστίων και είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Όπου υπάρχει καπνός

    Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η πιο "επίσημη" κρούση για την απόκτηση του παίκτη της Μπάρτσα, αλλά όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου επίσης, βρίσκεται σε επαφές και με τον Παναθηναϊκό. "Το μέλλον του Σαβιόλα εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστήριο που δεν δείχνει να βρίσκει τη λύση του άμεσα. Υπάρχουν πολλές ομάδες που θέλουν τον Αργεντινό για την επόμενη σεζόν, αλλά οι οικονομικές προτάσεις τους δεν ικανοποιούν την Μπαρτσελόνα. Η Εσπανιόλ είναι μια απο τις ενδιαφερόμενες ομάδες, αλλά η πρόταση που θα κάνει την ικανοποιήσει;", αναρωτιέται ο συντάκτης του κείμενου και συνεχίζει: "Και ενώ Ελλάδα γίνεται λόγος για επαφές του Σαβιόλα με τον Παναθηναϊκό, η Εσπανιόλ ζήτησε απο τον Αργεντινό να καταφέρει να μείνει ελεύθερος ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσει την μεταγραφή και ποντάρει πολλά στο γεγονός ότι η μητέρα του Σαβιόλα θέλει να μείνει στην Βαρκελώνη".

    Το σίγουρο είναι πως τίποτα επίσημο δεν υπάρχει. Ωστόσο, όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά, για αυτό και όλοι περιμένουν με "κομμένη την ανάσα".

    Προπονήσεις με μικρά απρόοπτα

    Καλύτερα είναι πλέον τα πράγματα στο στρατόπεδο των πρασίνων. Σε αυτό συνέβαλε κατά πολύ η "θετική" στο θέμα του Κονσεϊσάο και η προπόνηση συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς. Όσον αφορλα τον νέο Βραζιλιάνο μέσο του τριφυλλιού, απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ για την απόκτηση του. Ο Φλάβιο, πέρασε έχτές με επιτυχία της απαραίτητες εργομετρικές εξετάσεις και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, διάρκειας τριών ετών με επίσημες απολαβές 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή , ο Βραζιλιάνος χαφ αναμένεται στην Ιταλία και άμεσα θα ξεκινήσει προπονήσεις με τη νέα του ομάδα.

    Οι πράσινοι συνεχίζουν την προετοιμασία τους στο Μπόρμιο της Ιταλίας, και ο Ρότζερ Σπράι, γυμναστής του ΠΑΟ, δίνει μεγάλη έμφαση στην φυσική κατάσταση, καθώς τους θέλει πανέτοιμους για τις επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας. Παράλληλα, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι δίνει ιδιαίτερο βάρος στους συγκεκριμένους τομείς.

    Πάντως, στην σημερινή προπόνηση, ένα μικρό σοκ ήρθε από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Ο Έλληνας επιθετικός των πράσινων αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην χθεσινή προπόνηση και σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Ωστόσο δεν ήταν κάτι σοβαρό και το απόγευμα αναμένεται να προπονηθεί κανονικά. Σε φουλ ρυθμούς αναμένεται να ξεκινήσει και ο Γιάννης Γκούμας, που μέχρι σήμερα ακολουθούσε πρόγραμμα χαλάρωσης, λόγω της συμμετοχής του με την εθνική ανδρών στο κύπελλο Συνομοσπονδιών.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αγιασμός και προπόνηση στην ΑΕΚ

    14/7/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδώνων, έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός της ΑΕΚ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το τέλος της πρωινής προπόνησης. Το απόγευμα, οι κιτρινόμαυροι έχουν ρεπό και από αύριο θα μπουν και πάλι στο κανονικό ρυθμό. Στις προπονήσεις, όλα έγιναν χωρίς προβλήματα και ο μόνος που έκανε ατομικό πρόγραμμα, ήταν ο νεαρός παίκτης της Ένωσης, Σταύρος Τζιωρζόπουλος, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του. Ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες του αναχωρούν αύριο για το Κόνιε της Ιταλίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

    Ένας για να ολοκληρώσει το ρόστερ

    Στα μεταγραφικά, η ΑΕΚ αναζητεί τον παίκτη που θέλει στα χαφ. Το όνομα του παίκτη κρατείται σαν "επτασφράγιστο" μυστικό, αλλά όπως φαίνεται, έχει βρεθεί και θα είναι αυτός που θα αποτελέσει τον ανασταλτικό μέσο που θέλει ο Φερνάντο Σάντος.

    Παράλληλα, η Ένωση εξετάζει την πρόταση της Βέρντερ Βρέμης για την απόκτηση του Κώστα Κατσουράνη. Η ομάδα της Γερμανίας κατέθεσε επίσημη πρόταση για τον αμυντικό μέσο, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και οι άνθρωποι των κιτρινόμαυρων, θέλουν να δουν εάν ο διεθνής μέσος θέλει να πάει στην μπουντεσλίγκα και αφετέρου εάν θα ικανοποιηθεί οικονομικά η ΑΕΚ.

    [18] Μπάσκετ

    Ανανέωσε και ο Μπατίστ

    14/7/2005 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μέσω Αμερικής εστάλη το τελευταίο κομματάκι του φετινού "πράσινου" παζλ της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, καθώς στα χέρια της διοίκησης του τριφυλλιού, βρίσκεται από σήμερα το υπογεγραμμένο, δια χειρός Μαίκ Μπατίστ, συμβόλαιο που ανανεώνει τη συνεργασία των νταμπλούχων Ελλάδας με τον 28χρονο απόφοιτο του Αριζόνα Στέιτ. Έτσι οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι ικανοποίησαν στο έπακρο την επιθυμία του Σέρβου τεχνικού Ζέλικο Ομπράντοβιτς για παραμονή των παικτών που αποτελούσαν πέρυσι το βασικό κορμό της επιτυχημένης ομάδας, ενώ δεν παρέλειψαν και την ενίσχυση του "τριφυλλιού" με την απόκτηση παράλληλα των Σπανούλη Τομάσεβιτς. Ακόμη όμως υπάρχει μία κενή θέση στην ομάδα, που αν κριθεί απαραίτητο θα καλυφθεί ακόμη και μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.

    [19] Βόλεϊ

    Στην εξάδα οι δύο Ελληνίδες

    14/7/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το ελληνικό Μπιτς Βόλεϊ έχει φέτος την τιμητική του. Τα δύο δίδυμα της Ελλάδας συνεχίζουν τις μεγάλες νίκες τους, με αυτή τη φορά τα πρωτεία να παίρνουν οι Μαρία Τσαρτσαρή και Θάλεια Κουτρουμανίδου. Οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες, εξασφάλισαν την είσοδο τους στην εξάδα του 8ου τουρνουά του παγκόσμιου σιρκουί που διεξάγεται στο Εσπίγιο της Πορτογαλίας, μετά την μεγάλη νίκη τους επί των Γερμανίδων Πολ/Ράου, τις χρυσές του πρόσφατου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου της Βαλένθια. Μάλιστα, οι δύο Γερμανίδες ήταν αυτές που είχαν νικήσει τις Καραντάσιου και Αρβανίτη στον εν λόγω τελικό.

    Δύσκολη συνέχεια

    Πλέον Τσιαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου καλούνται να αντιμετωπίσουν το βράδυ της Πέμπτης το Νο 1 του τουρνουά, τις Αμερικανίδες, Γουόλς και Μέι και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το έργο τους αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο. Πάντως σε περίπτωση νίκης εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά, αλλά ακόμα και σε περίπτωση ήττας θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία για την είσοδό τους στην τετράδα.

    Τέλος, στον επόμενο γύρο του ταμπλό των ηττημένων προκρίθηκαν Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη στο 8ο Όπεν του Παγκοσμίου Σιρκουί μπιτς βόλεϊ, που φιλοξενείται στο Εσπίνιο της Πορτογαλίας. Η εθνική γυναικών επικράτησε των Λι Γινγκ/Λ. Βανγκ (Κίνα, Νο-14) με 2-0 (21-17, 21-13) και συνεχίζει στη διοργάνωση. Το απόγευμα, οι Καραντάσιου/Αρβανίτη (Νο-4) θα παίξουν για την 13η θέση κόντρα στις Ελβετίδες, Κουν/Σβερ (Νο-12). Αν νικήσουν θα συνεχίσουν για την 9η θέση.

    [20] Θα παίξει για... το λαό της η Σαράποβα

    14/7/2005 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μπροστά στους δικούς της ανθρώπους θα αγωνιστεί η Ρωσίδα καλλονή των κορτ, Μαρία Σαράποβα, που εδώ και μερικά χρόνια ζει μόνιμα στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Το Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους διοργανωτές θα δώσει το παρών στο τουρνουά τένις WTA της Μόσχας "Kremlin Cup", κάτι που ασφαλώς αποτελεί σημαντικό γεγονός για τους συμπατριώτες της, αφού η Σαράποβα από τη στιγμή που έγινε επαγγελματίας τενίστρια δεν έχει αγωνιστεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα της. Στο μοσχοβίτικο τουρνουά, που θα διεξαχθεί από 10-16 Οκτωβρίου θα δώσουν το παρών και άλλες διάσημες πρωταθλήτριες των κόρτ, όπως η Αμερικανίδα κάτοχος του φετινού "Wimbledon", Βίνους Γουίλιαμς και η Γαλλίδα Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, Αμελί Μορεσμό.

    [21] Πολιτισμός

    Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η επιλογή

    Δώδεκα τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη

    14/7/2005 12:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2005 7:07:30 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μετά από ένα τριήμερο αγωνίας για τους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες, το δύσκολο έργο των δύο εννεαμελών επιτροπών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με την επιλογή των 12 τραγουδιών που θα διαγωνιστούν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης στις 6 Οκτωβρίου. Οπως τόνισαν τα μέλη της επιτροπής και τα 442 τραγούδια που είχαν υποβληθεί ήταν αξιόλογα, γι αυτό και το έργο τους ήταν αρκετά δύσκολο. Οι 12 συνθέσεις που έφτασαν στον τελικό έχουν επιρροές από πολλά μουσικά ρεύματα, γεγονός που δίνει πολλές υποσχέσεις, ώστε το φετινό Φεστιβάλ να αποτελέσει μια πραγματική γιορτή για την ελληνική μουσική.

    Ποια είναι

    Τα τραγούδια που αναδείχθηκαν είναι:

    1. "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΑΛΙΑ" Συνθέτης: Αναστάσιος Χαρανιάς Στιχουργός: Δήμητρα Μαστορίδου Ερμηνευτής: Αναστάσιος Χαρανιάς

    2. "ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ" Συνθέτης: Δημήτρης Λασκαρίδης Στιχουργός: Δημήτρης Λασκαρίδης Ερμηνευτής: Σώζος Λυμπερόπουλος

    3. "ΞΕΝΟ ΡΟΥΧΟ" Συνθέτης: Δημήτρης Λιβανός Στιχουργός: Χρήστος Σταγρακούδης Ερμηνεύτρια: Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου

    4. "ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ" Συνθέτης-Στιχουργός: Χρήστος Γιαννόπουλος Ερμηνεύουν: Χρήστος Γιαννόπουλος & ALTER EGO

    5. "ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΕΝΟ" Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Αθανάσιος Ματράκας

    6. "ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ" Συνθέτης: Δημήτρης Πικράκης Στιχουργός: Δημήτρης Βαρελάς Ερμηνεύτρια: Μαρίνα Κωνσταντοπούλου

    7. "ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ" Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνεύτρια: Ευσταθία Μαντζούφα

    8. "ΔΡΟΜΟΣ" Συνθέτης: Γιάννης & Χάρης Μιχαηλίδης Στιχουργός: Γιάννης Μιχαηλίδης Ερμηνευτής: Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου

    9. "ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ" Συνθέτης: Ευστάθιος Δρογώσης Στιχουργός: Ευαγγελία Σκουρλέτη Ερμηνευτής: Ευστάθιος Δρογώσης

    10. "ΑΠ ΤΑ ΧΕΙΛΗ" Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Εμμανουήλ Λυδάκης

    11. "ΞΗΜΕΡΩΣΕ ΞΑΝΑ» Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Κωνσταντίνος Τιλαβερίδης

    12. "ΧΑΜΕΝΗ ΕΛΠΙΔΑ" Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Θεόδωρος Κοντάκος

    Η σειρά των τραγουδιών είναι ενδεικτική και δεν έχει σχέση με τη βαθμολογική τους κατάταξη.

    [22] Πολιτισμός

    David Hockney: "Λέξεις και Εικόνες"

    14/7/2005 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πολύπλευρος καλλιτέχνης με "δείγματα γραφής" στη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία και τη σκηνογραφία, με θητεία στο κίνημα της Pop Art, ο David Hockney θεωρείται από τους πλέον αναγνωρισμένους μεταπολεμικούς Βρετανούς δημιουργούς. Το πολυποίκιλο μα πάντα ιδιόρρυθμο στιλ του, γνωστό για τον απέριττο χαρακτήρα του και την προτίμηση στο γήινο ρεαλισμό, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό με την ευκαιρία της έκθεσης που διοργανώνεται από το British Council και το Μουσείο Μπενάκη έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση που ονομάζεται "Λέξεις και Εικόνες" εστιάζεται σε 87 χαρακτικά του Hockney των δεκαετιών 1960 και 1970, για τη δημιουργία των οποίων άντλησε την έμπνευσή του από το χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Η πρώτη ενότητα αποτελείται από 16 οξυγραφίες με τίτλο A Rakes Progress ("Η πορεία ενός ασώτου"), αποτελεί μια δική του "εκδοχή" στο ομώνυμο έργο του William Hogarth (1697-1764), μια καυστική σάτιρα των ηθών της Αγγλία του 18ου αιώνα, την οποία ο Hockney "μπολιάζει" με την προσωπική του εμπειρία από την παραμονή του στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 60.

    Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται δώδεκα έργα με αφετηρία τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, το έργο του οποίου ο Hockney γνώρισε μέσα από μεταφράσεις του Νίκου Στάγκου και του Stephen Spender.

    Η τρίτη θεματική ενότητα μοιάζει με "ανέμη" τυλιγμένη γύρω από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Εκεί γύρω στο 70 ο Hockney παραδίδεται στη μαγεία τους και καταπιάνεται με την αναπαράσταση χαρακτήρων και στιγμών που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

    Το καλοκαίρι του 1976 ο Hockney διαβάζει το ποίημα του Wallace Stevens (1879-1955) The Man with the Blue Guitar, εμπνευσμένο από τον πίνακα The Old Guitarist του Picasso, 1903, και κάνει κάποια σχέδια τα οποία αργότερα αποτελούν τη βάση για τις είκοσι οξυραφίες της τέταρτης ενότητας με τίτλο The Blue Guitar. ("Η γαλάζια κιθάρα").

    Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου (Κου΅πάρη 1) Τηλ. 210 367 1000

    Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00

    Πέ΅πτη: 9.00-24.00 Κυριακή: 9.00-15.00 Τρίτη: Κλειστά

    Σχετικά Links: http://www.benaki.gr/

    [23] Παράξενα

    Το ΑΤΜ "τρελάθηκε"

    14/7/2005 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε Ρομπέν των Δασών και προστάτη των φτωχών εξελίχθηκε ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων στην πόλη Sebes της Ρουμανίας. Αρκετοί κάτοικοι της πόλης, 400 από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, όταν το ΑΤΜ της Τράπεζας Ανάπτυξης άρχισε να τους δίνει πολλά περισσότερα χρήματα απ ότι ζητούσαν. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, η γενναιοδωρία του ΑΤΜ οφείλεται σε λάθος προγραμματισμού, μετά την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, αντί να "κόψουν" τέσσερα μηδενικά από τα ποσά, οι υπεύθυνοι της τράπεζας προσέθεσαν άλλα δύο, με αποτέλεσμα να γίνονται αναλήψεις από 2.500 έως 4.000 ευρώ! Παρά τις εκκλήσεις της τράπεζας, μόνο ένας από τους "τυχερούς" πελάτες επέστρεψε το ποσό. "’κουσα ότι οι περισσότεροι από τους φτωχούς πελάτες άρχισαν ήδη να ξοδεύουν τα χρήματα", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Alexandru Dancila, τονίζοντας ότι πρόκειται για λάθος της τράπεζας που η ίδια πρέπει να αντιμετωπίσει.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Γαβριλόπουλος: "Το καλύτερο δώρο"

    14/7/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πανευτυχής και γεμάτος όνειρα, είναι ο Αλέξης Γαβριλόπουλος. Ο Έλληνας πρώην παίκτης του Ιωνικού και νυν της Λάρισας, μίλησε στην εφημερίδα «Ελευθερία της Λάρισας» και τόνισε πως ήταν η καλύτερη στιγμή στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ειδικά στην ημέρα των γενεθλίων του, (σ.σ. γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1981). Παράλληλα, βλέπει πως οι νεοφώτιστοι θα αφήσουν το στίγμα τους στην Α Εθνική και δήλωσε τους λόγους που τον έκαναν να αρνηθεί την πρόταση του Ιωνικού για τριετή ανανέωση του συμβολαίου του και να πάει στη Λάρισα.

    Έχει το κάτι παραπάνω

    Ο Έλληνας επιθετικός είπε συγκεκριμένα : «Ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσα να πάρω την ημέρα των γενεθλίων μου Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί και χαίρομαι που είχε αίσιο τέλος», είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στους λόγους, τόνισε:

    «Μπορεί Ιωνικός και Λάρισα να παίζουν στην ίδια κατηγορία, αλλά πιστεύω ότι η Λάρισα έχει το κάτι παραπάνω για έναν ποδοσφαιριστή, τον φίλαθλο κόσμο. Δεν κάνω βαθμολογική σύγκριση, αλλά σύγκριση φιλάθλων. Μετά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ακολουθεί ο κόσμος της Λάρισας. Είναι εκπληκτικός. Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει μ αυτόν τον κόσμο, γιατί ανεβαίνει αγωνιστικά. Δεν θα ξεχάσω κάτι που μου έκανε εντύπωση. Πριν τρία χρόνια παίζαμε με τον Ατρόμητο στο Αλκαζάρ, τη χρονιά που ανεβήκαμε (σ.σ. το σκορ του αγώνα ήταν 1-1 και τα γκολ πέτυχαν ο Γαβριλόπουλος για τον Ατρόμητο και ο Μάγγος για την Α.Ε.Λ., που αργότερα έμελλε να είναι συμπαίκτες στον Ιωνικό) και παρότι η Λάρισα δεν πήγαινε καλά και οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, είχε πολύ κόσμο στο γήπεδο και ήταν εκδηλωτικός. Μ αυτόν τον κόσμο στο πλευρό του ο καθένας θα ήθελε να παίξει».

    Όσο για τους στόχους της νέας του ομάδας, είπε: «Εμείς ελπίζουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την παραμονή και από εκεί και πέρα ό,τι προκύψει. Και σίγουρα, αν φύγει το άγχος, θα μπορούμε να προσφέρουμε και θέαμα».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 July 2005 - 16:53:42 UTC