Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξονυχιστικές έρευνες
  • [02] Έκρηξη στο Γκάζι
  • [03] Πρόεδρος ο Μπακίεφ
  • [04] Στο εδώλιο ο δολοφόνος του Βαν Γκογκ
  • [05] Δίχως τέλος ο κύκλος του αίματος
  • [06] Άρχισε τις πτήσεις ο Δικέφαλος
  • [07] Σταθερή και αυτή την εβδομάδα η Λένα
  • [08] Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο

    [01] Κόσμος

    Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες

    Εξονυχιστικές έρευνες

    11/7/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΝΕΤ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες οι τρεις, που συνελήφθησαν την Κυριακή το πρωί στο αεροδρόμιο του Χίθροου. "Αυτού του είδους οι συλλήψεις γίνονται κάθε εβδομάδα", είχε υπογραμμίσει ο Μπράιαν Πάντικ, ο τρίτος στην ιεραρχία της Σκότλαντ Γιάρντ, τονίζοντας, πως θα ήταν "καθαρή εικασία να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει άμεσος δεσμός με τις τρομοκρατικές επιθέσεις". Στο μεταξύ, το Λονδίνο προσπαθεί να συνέλθει από το τρομοκρατικό σοκ. Οι αρχές της πόλης καλούν τους κατοίκους να επιστρέψουν στις καθημερινές τους συνήθειες, ενώ η αστυνομία απευθύνει έκκληση στο κοινό να παραδώσει στις αρχές φωτογραφίες ή βίντεο, που τράβηξαν με τα κινητά τους την ημέρα των επιθέσεων, σε μία προσπάθεια να μαζέψει όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία γίνεται για τον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα ζήτησε από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου να αποθηκεύσουν όλα τα τηλεφωνικά μηνύματα, τα emails, που εστάλησαν την ημέρα των επιθέσεων. Ο απολογισμός παραμένει ο ίδιος. Επισήμως έχουν καταγραφεί 49 νεκροί και 700 τραυματίες, αλλά οι αγνοούμενοι είναι ακόμα πολλοί.

    Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στην πλατεία Τάβιστοκ, όπου έγινε η έκρηξη στο λεωφορείο, η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη και οι αστυνομικοί "χτενίζουν" το χώρο.

    Κάτω από την πλατεία Ράσελ, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ειδικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, προσπαθώντας να ερευνήσουν κάθε σπιθαμή του χτυπημένου τρένου, όπου εκφράζονται φόβοι ότι θα εντοπιστούν νεκροί πολλοί από τους αγνοούμενους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητούν τους δράστες

    [02] Κοινωνία

    Προκάλεσε υλικές ζημιές

    Έκρηξη στο Γκάζι

    11/7/2005 7:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός μικρής ισχύος έξω από εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας "Ακτωρ", διασταύρωση των οδών Τριπτολέμου και Βουτάδων στα Πετράλωνα. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, χωρίς να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Της έκρηξης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην "Ελευθεροτυπία", αλλά ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 23:40 στην Εφημερίδα, δεν ανέφερε κάποια οργάνωση. Στο σημείο έσπευσαν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί, οι οποίοι ερεύνησαν το χώρο για τη συλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού και άλλων στοιχείων.

    [03] Κόσμος

    Με ποσοστό 88,63%

    Πρόεδρος ο Μπακίεφ

    11/7/2005 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόεδρος του Κιργιστάν εξελέγη ο προσωρινός πρόεδρος, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, και πρωτεργάτης της ανατροπής του επί 15 χρόνια προέδρου Ακάγιεφ, τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένο το 98,49% των ψήφων, ο 55χρονος Μπακίεφ συγκεντρώνει ποσοστό 88,63%, καθιστώντας τον αδιαφιλονίκητο νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο ισλαμιστής αντίπαλός του, Μπακίρ Τουρσουνμπάι, ήλθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό μόλις 4%. Στις κάλπες προσήλθε το 74% των περίπου 2,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας. Η θητεία του Μπάκιεφ θα είναι πενταετής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπακίεφ "δείχνουν" τα έξιτ πολς

    [04] Κόσμος

    Αναμένονται ισόβια

    Στο εδώλιο ο δολοφόνος του Βαν Γκογκ

    11/7/2005 9:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2005 10:32:45 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Σε δικαστήριο υψηλής ασφαλείας στο Άμστερνταμ ξεκινά σήμερα η δίκη του μαροκινής καταγωγής Μοχάμεντ Μπουγέρι, ο οποίος κατηγορείται πως δολοφόνησε, στο όνομα του Ισλάμ, τον Ολλανδό σκηνοθέτη, αρθρογράφου και συγγραφέα Τεό Βαν Γκογκ στις 2 Νοεμβρίου του 2004. Ο 27-χρονος Μπουγέρι δεν έχει συνεργαστεί καθόλου με τις αρχές και έχει διαμηνύσει, πως δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από συνήγορο στη δίκη. Μάλιστα, είχε αρνηθεί να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία, όμως το δικαστήριο θα τον αναγκάσει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ δε θα υπάρχουν μάρτυρες υπεράσπισης, αντίκρουση κατηγορίας και σύνοψη. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την Τρίτη, με μία πιθανότητα παράτασής της έως την Τετάρτη. Ο Μπουγέρι θα κληθεί να απολογηθεί επίσης, για απόπειρες δολοφονίας εναντίων πολλών περαστικών και αστυνομικών, καθώς και για παρακώλυση του έργου της σεναριογράφου της ταινίας του Βαν Γκογκ "Υποταγή", βουλετού Αγιάαν Χίρσι Άλι. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά, ποινή που εκτελείται κατά γράμμα στην Ολλανδία.

    Ύποπτος και για τρομοκρατική οργάνωση

    Ο Μπουγέρι, γεννημένος στο Άμστερνταμ, παρουσιάζεται από τις αρχές ως φανατικός ισλαμιστής, ο οποίος ελπίζει να πεθάνει ως μάρτυρας του Ισλάμ, έπειτα από τη δολοφονία του σκηνοθέτη.

    Ο Βαν Γκογκ, δισέγγονος του φημισμένου ζωγράφου Βενσάν Βαν Γκογκ, ήταν γνωστός για την οξεία κριτική του κατά της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Λίγο πριν τον θάνατό του είχε γυρίσει την ταινία μικρού μήκους "Υποταγή" (Submission) στην οποία κατήγγειλε τη βία κατά των γυναικών στο όνομα του Ισλάμ.

    Στις 2 Νοεμβρίου έπεσε νεκρός στο Άμστερνταμ, ενώ έκανε ποδήλατο. Ο δράστη κάρφωσε στο πτώμα του Βαν Γκογκ επιστολή, με την οποία απειλούσε γυναίκες κι άνδρες πολιτικούς στην Ολλανδία, μεταξύ αυτών και τη σεναριογράφο της "Υποταγής" Χίρσι Άλι.

    Μολονότι ο Μπουγέρι θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή του στον τρομοκρατικό πυρήνα γνωστό ως Ομάδα Χόφσταντ, δεν κατηγορείται γι αυτό λόγω ελλείψεως επαρκών τεκμηρίων.

    Σχετικά Links: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Τέο βαν Γκογκ

    Δολοφονήθηκε ο σκηνοθέτης Τέο βαν Γκογκ

    [05] Ιράκ

    Δίχως τέλος ο κύκλος του αίματος

    11/7/2005 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Δεν φαίνεται να έχει τέλος ο κύκλος της βίας και του αίματος στο πολυτάραχο Ιράκ. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, τουλάχιστον εννιά στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ανταρτών σε φυλάκιο του στρατού, βόρεια της Βαγδάτης. Η επίθεση έγινε στην περιοχή Χαλίς, κοντά στην Μπακούμπα, και οι συγκρούσεις κράτησαν μισή ώρα. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, ένας καμικάζι με στρατιωτική στολή είχε ανατιναχτεί έξω από στρατιωτική μονάδα στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα. Την ίδια ώρα, σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε φυλάκιο, στα σύνορα με τη Συρία, επτά συνοριοφύλακες έχασαν τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή άγγιξε τους 34.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κατευθείαν στα βαθειά οι παίκτες

    Άρχισε τις πτήσεις ο Δικέφαλος

    11/7/2005 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Επίσημη πρώτη νωρίς σήμερα το πρωί στους Θρακομακεδόνες για την ΑΕΚ. "Οι κιτρινόμαυροι" ξεκίνησαν την προετοιμασία τους ενόψει της νέας σεζόν παρουσία περίπου 50 φιλάθλων της ομάδας. Ήταν όλοι εκεί εκτός των δικαιολογημένα απόντων Κατσουράνη, Σορεντίνο και Τσιρίλο, που στέλνει σήμερα υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του και αναμένεται στην Αθήνα μέχρι την Πέμπτη. Οι παίκτες του "Δικέφαλου" είναι έτοιμοι για σκληρή δουλειά προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη νέα περίοδο που αναμένεται δύσκολη και περισσότερο απαιτητική από την προηγούμενη. Η προπόνηση άρχισε με ζέσταμα περίπου στις 9:05 και μετά από λίγο ακολούθησαν ασκήσεις με μπάλα υπό τις οδηγίες του Ζοάο Αρόζο κατάσταση των παικτών. Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε και η ομάδα θα αναχωρήσει για το Κόνιε της Βόρειας Ιταλίας για να συνεχιστεί η προετοιμασία.

    [07] Σταθερή και αυτή την εβδομάδα η Λένα

    11/7/2005 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αμετάβλητη παρέμεινε αυτή την εβδομάδα η θέση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τένις Λένας Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη της WTA. H κορυφαία μας τενίστρια, μετά την καλή της πορεία στο τουρνουά του Wimbledon παρέμεινε με 624,25 βαθμούς στην 57η θέση. Για μία ακόμη εβδομάδα όμως δεν σημειώθηκαν αλλαγές ούτε στην κορυφή της σχετικής λίστας, όπου πρώτη με 5.613 βαθμούς φιγουράρει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ και ακολουθεί με 4.452 βαθμούς η Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα. Τρίτη η Γαλλίδα Αμελί Μορεσμό με 4.208.

    [08] Κόσμος

    Η μεγάλη "πληγή" της Κίνας

    Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο

    11/7/2005 8:11:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τάφος για τουλάχιστον 22 ανθρώπους έγινε το ορυχείο Σενλόνγκ, στην απομακρυσμένη δυτική επαρχία Ζινγκζιάν της Κίνας, ενώ άλλοι 60 αγνοούνται. Στις 23.00 (ώρα Ελλάδος) και ενώ στο ορυχείο εργάζονταν 87 άνθρωποι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα οι ανθρακωρύχοι να παγιδευτούν στις υπόγειες στοές. Οι ομάδες διάσωσης έχουν καταφέρει να βγάλουν ζωντανούς μόνο πέντε ανθρακωρύχους. Ωστόσο, οι ελπίδες για να βρεθούν και άλλοι εργάτες ζωντανοί είναι ισχνές, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης μετά την έκρηξη μεθανίου στις στοές είναι λιγοστές εξαιτίας του δηλητηριώδους αερίου. Η Κίνα είναι η πλέον επικίνδυνη βιομηχανία εξόρυξης στον κόσμο και παρόμοια ατυχήματα είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει τη ζωή τους στις στοές πάνω από 6.000 εργάτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 July 2005 - 8:51:23 UTC