Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτυχημένη σύγκρουση
  • [02] Μπροστά ο Μπερίσα
  • [03] "Οδύσσεια" στη Σάμο
  • [04] Δρομολογείται η εκλογή
  • [05] Θανατηφόρο τροχαίο στο Αιγάλεω
  • [06] Αποσύρεται και ο νόμος ΠΑΣΟΚ
  • [07] Μένει στη Σάντος ο Ρομπίνιο
  • [08] Τέλος του πρώτου γύρου με νίκη

    [01] Τεχνολογία

    To Deep Impact "βομβάρδισε" τον Tempel 1

    Επιτυχημένη σύγκρουση

    4/7/2005 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2005 10:41:24 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη των μυστικών της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται οι επιστήμονες, ύστερα από την επιτυχημένη πρόσκρουση της διαστημικής βολίδας Impactor, που εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Deep Impact της NASA, στον κομήτη Tempel 1. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η πρόσκρουση έγινε στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 133 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και με ταχύτητα 37.000 χιλιομέτρων. Η βολίδα δημιούργησε στον κομήτη έναν κρατήρα μεγέθους περίπου 25 μέτρων (όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο), ενώ εκτίναξε στο διάστημα μείγμα πάγου, σκόνης και αερίων, που αποτελούν τον Tempel 1. "Έχουμε επιβεβαίωση ότι έγινε η πρόσκρουση", δήλωσε τεχνικός της NASA, ενώ όλοι οι επιστήμονες που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου της Πασαντίνα ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Λίγο πριν τον "βομβαρδισμό", το Deep Impact φωτογράφιζε για περίπου δύο ώρες τον κομήτη, τραβώντας τέσσερις φωτογραφίες το λεπτό, κάτι που του επέτρεψε να καθορίσει τον ακριβή του στόχο στην επιφάνεια του Tempel 1.

    "Φως" στα μυστικά του ηλιακού συστήματος

    Από την πρόσκρουση, ο Tempel 1 άλλαξε ελαφρώς την τροχιά του (περίπου 100 μέτρα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες), ωστόσο, η μεταβολή αυτή δεν είναι ικανή να απειλήσει την Γη. ’λλωστε, ο σκοπός της αποστολής είναι πιο σημαντικός

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την επιχείρηση αυτή θα ανακαλύψουν τα μυστικά της προέλευσης του Ηλίου και της Γης, καθώς τα υλικά των κομητών εμπεριέχουν πάγο και άλλα συστατικά, που έμειναν αναλλοίωτα για δισεκατομμύρια χρόνια και μοιάζουν με τα υλικά του αρχέγονου ηλιακού συστήματος.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μέχρι τώρα έρευνες για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος έχουν λάβει υπόψη τους την επιφάνεια των κομητών και όχι την εσωτερική τους σύσταση, δηλαδή τον πυρήνα τους.

    "Τώρα μπορούμε να έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος", τόνισε ο διευθυντής του εργαστηρίου, Τσαρλς Ελάτσι και πρόσθεσε: "η επιτυχία ξεπερνά τις προσδοκίες μας".

    Πάντως, οι αναλυτές της NASA θα χρειαστούν μήνες για να εξετάσουν όλα τα στοιχεία της πρόσκρουσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαστημικός "πολιορκητικός κριός"

    Σχετικά Links: Deep Impact

    [02] Κόσμος

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

    Μπροστά ο Μπερίσα

    4/7/2005 7:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2005 11:26:49 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει ξεκινήσει στις περιφερειακές επιτροπές, η παράταξη του Σαλί Μπερίσα φαίνεται να προηγείται κατά πολύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φάτος Νάνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως τα Τίρανα, το Δυρράχιο, τη Σκόδρα, ακόμη και στον Αυλώνα που θεωρείται προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικά, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή ούτε το 10% των ψηφοδελτίων, δεν έχουν μετρηθεί. Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αναμενόταν από χθες το βράδυ στις 10, ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ιλίριαν Σελιμπάσι δήλωνε, ότι δεν είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

    Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σχετικά ομαλά. Ωστόσο, νεκρός από τα πυρά αγνώστων έπεσε σε εκλογικό τμήμα των Τιράνων, ένας παρατηρητής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η συμμετοχή ανήλθε τελικά στο 57%, έναντι 39% στις εκλογές του 2001.

    Από την πλευρά του ο Σελιμπάσι σημείωσε, ότι "οι κάποιες παρατυπίες, που διαπιστώθηκαν δεν παρεμπόδισαν την εκλογική διαδικασία" τονίζοντας, ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα "ελευθερίας, εντιμότητας και διαφάνειας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αμφίροπη μάχη με χαμηλή συμμετοχή

    [03] Κοινωνία

    Μηχανική βλάβη στο πλοίο "Εξπρές Πήγασος"

    "Οδύσσεια" στη Σάμο

    4/7/2005 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους 340 επιβάτες του "Εξπρές Πήγασος", το οποίο παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής μηχανική βλάβη στο Καρλόβασι της Σάμου, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πλεύσει με πλήρη ασφάλεια για τα επόμενα νησιά (Μύκονος, Σύρος) και το λιμάνι του Πειραιά, όπου θα κατέπλεε στις 8 το πρωί της Δευτέρας. Όταν ο πλοίαρχος διαπίστωσε τη βλάβη, αποβίβασε όλους τους επιβάτες, οι οποίοι έλαβαν πίσω τα χρήματά τους και επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που ναύλωσε η πλοιοκτήτρια εταιρία, "Hellenic Seaways", για το Καρλόβασι, όπου γύρω στις 23.30 το βράδυ επιβιβάστηκαν στο πλοίο "Δημητρούλα", το οποίο έφτασε στον Πειραιά στις 11 το πρωί. Ωστόσο, για εννέα επιβάτες που είχαν βγάλει εισιτήριο για Σύρο η "περιπέτεια" θα συνεχιστεί, καθώς θα προωθηθούν από τον Πειραιά στον προορισμό τους με άλλο πλοίο. Να σημειωθεί, πως το "Εξπρές Πήγασος" είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη και την Παρασκευή, η οποία, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία, οφειλόταν στα νερωμένα καύσιμά του.

    [04] Κοινωνία

    Του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων

    Δρομολογείται η εκλογή

    4/7/2005 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    ’ρχισε στα Ιεροσόλυμα η διαδικασία για την εκλογή νέου Πατριάρχη. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, στις 20 Ιουλίου θα καταρτιστεί ο κατάλογος με τους υποψηφίους για τον πατριαρχικό θρόνο και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στις κυβερνήσεις της Ιορδανίας, του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή αρχή, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Το Συμβούλιο της Ονομασίας, που θα προτείνει τους υποψήφιους διαδόχους του κ. Ειρηναίου, απαρτίζεται από τα μέλη της Συνόδου, τους εκτός Συνόδου αρχιερείς και 12 κληρικούς αντιπροσώπους του ποιμνίου. Η δεύτερη φάση της εκλογής θα ξεκινήσει μόλις η Ιορδανία επιστρέψει τον κατάλογο των υποψηφίων, οπότε και ο τοποτηρητής θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο των Εκλεκτόρων (η Ιερά Σύνοδος, οι αρχιμανδρίτες εντός της Ιερουσαλήμ και οι 12 ιερείς) θα ψηφίσουν για το τριπρόσωπο, δηλαδή τους τρεις υποψηφίους που θα περάσουν στην τελική φάση. Μόλις εκλεγεί το τριπρόσωπο, η Σύνοδος αποχωρεί από την αίθουσα του θρόνου, εισέρχεται στο Ναό της Αναστάσεως και προχωρά στην εκλογή νέου Πατριάρχη, με μυστική ψηφοφορία. Αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου.

    [05] Κοινωνία

    Ένας νεκρός από την σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ

    Θανατηφόρο τροχαίο στο Αιγάλεω

    4/7/2005 11:42:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας στη συμβολή των οδών Μαρίνου Αντύπα και Σίφνου, στο Αιγάλεω. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας τραυματίσθηκε σοβαρά, όταν λεωφορείο του ΟΑΣΑ, χωρίς επιβάτες, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο. Από την σύγκρουση σκοτώθηκε ο οδηγός του ΙΧ, ενώ ο συνοδηγός νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο. Τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαία.

    [06] Οικονομία

    Αποσύρεται και ο νόμος ΠΑΣΟΚ

    4/7/2005 10:30:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην κατεύθυνση της απόσυρσης και του παλαιότερου νόμου για το βασικό μέτοχο, που είχε συντάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, έπειτα από νέα επιστολή του Αρμόδιου Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρίτσαρντ Σάουμπ στην οποία επισημαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, σε περίπτωση, που δεν ανασταλεί η ισχύς του. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ,προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις διατάξεις του νόμου περί βασικού μετόχου ώστε να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μένει στη Σάντος ο Ρομπίνιο

    4/7/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Σάντος θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ρομπίνιο και όχι στους "γκαλάκτικος", όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον Τύπο της Βραζιλίας, ο ατζέντης του διεθνούς στράικερ, Βάγκνερ Ριμπέιρο. «Ο Ρομπίνιο θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δηλώσει ότι θα συνεχίσει στη Σάντος έως το τέλος του συμβολαίο του (σ.σ. το οποίο λήγει τον Ιανουάριο του 2008)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριμπέριρο.

    Είναι πολλά τα λεφτά

    Μία μεταγραφή που είχε ξεκινήσει, μάλλον θα τελειώσει άδοξα. Η διοίκηση της Σάντος είχε επιβεβαιώσει στις 23 Ιουνίου ότι δέχθηκε επίσημη πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Ρομπίνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομάδας Μαρσέλο Τεϊξέιρα είχε τονίσει την καταβολή 50 εκατομμυρίων δολαρίων (42 εκατομμύρια ευρώ), ποσό που προβλέπεται στο συμβόλαιο του παίκτη, για να δώσει τον Βραζιλιάνο στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Ισπανούς να προτείνουν πολλά λιγότερα, 25 εκατομμύρια δολάρια (20,5 εκατομμύρια ευρώ). Κάτι που δείχνει πως πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί τελικά αυτή η μετηαγραφή.

    Στο μεταξύ, η βραζιλιάνικη αθλητική εφημερίδα Lance αναφέρει ότι η διοίκηση της Σάντος εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη FIFA για την προσέγγιση της Ρεάλ Μαδρίτης στον Ρομπίνιο, προκειμένου ο τελευταίος να συνεχίσει την καριέρα του στους «μερένγκες».

    [08] Τέλος του πρώτου γύρου με νίκη

    4/7/2005 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σπάζοντας το αήττητη των ΗΠΑ, η Ελλάδα κέρδισε με 5-7 και ολοκλήρωσε τον 1ο γύρο του Α΄ ομίλου του 2ου World League, που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, με πολλά θετικά μηνύματα. Η Αντιγόνη Ρουμπέση με την Ευτυχία Καραγιάννη μοιράστηκαν και το βραβείο της πρώτης σκόρερ των αγώνων, με τα οκτώ γκολ που σημείωσε η κάθε μία. Πλέον τον ενδιαφέρον της διοργάνωσης μεταφέρεται την Τετάρτη στο Λονγκ ’ϊλαντ της Νέας Υόρκης, όπου θα διεξαχθεί η Β΄ προκριματική φάση με τις ίδιες ομάδες. Οι δύο πρώτες της Β΄ φάσης θα πάρουν την πρόκριση για τα τελικά της διοργάνωσης, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στο Κίρισι.

    Καλύτερη από την αρχή

    Όσον αφορά τον αγώνα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε από την αρχή καλύτερα και διατήρησε από την αρχή ως το τέλος το προβάδισμα και την τελική νίκη επί των Αμερικανίδων.

    Η διακύμανση του σκορ:

    0-1 Μωραϊτίδου (κόντρα)

    0-2 Λιόση (π.π.)

    1-2 Γκόλντα (π.π.)

    2-2 Λόρεντζ (π.π.)

    2-3 Ρουμπέση (περ.)

    2-4 Οικονομοπούλου (π.π.)

    3-4 Μανρό (κόντρα)

    3-5 Λιόση (κόντρα)

    4-5 Νόρμαν (π.π.)

    4-6 Καραγιάννη (π.π.)

    5-6 Φίγκι (κόντρα)

    5-7 Καραγιάννη (π.π.)

    Τα 8λεπτα (με πρώτη την ομάδα των ΗΠΑ): 1-2, 1-2, 3-2, 0-1.

    Τα γκολ για την ομάδα των ΗΠΑ σημείωσαν οι Λόρεντζ 1, Γκόλντα 1, Φίγκι 1, Νόρμαν 1, Μάνρο 1.

    Τα γκολ για την Εθνική μας σημείωσαν οι Λιόση 2, Οικονομοπούλου 1, Ρουμπέση 1, Μωραϊτίδου 1, Καραγιάννη 2.

    Διαιτητές ο Γερμανός Μποκ και η Καναδή Ντελεγέ.

    Στα άλλα παιχνίδια, με τα οποία ολοκληρώθηκε ο 1ος γύρος της προκριματικής φάσης του 2ου World League των γυναικών, ο Καναδάς νίκησε τη Γερμανία στα πέναλτι με συνολικό σκορ 11-10 (κ.α. 5-5, 0-1, 3-0, 2-2, 0-2) και η Αυστραλία τη Βραζιλία με 8-0 (2-0, 3-0, 3-0, 0-0). Οι «καριόκας», μετά το «μηδέν» με τις ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να πετύχουν γκολ ούτε και με την Αυστραλία, στο παιχνίδι που διαιτήτευσε ο Μιχάλης Σκαλοχωρίτης με την Πορτορικανή Μερέρο.

    Η βαθμολογία του 1ου γύρου (σε 5 αγώνες):

    ΗΠΑ (43-25) 13

    Καναδάς (49-39) 11

    Αυστραλία (39-32) 11

    Ελλάδα (40-33) 11

    Βραζιλία (16-41) 7

    Γερμανία (30-56) 5

    Μετά την ολοκλήρωση του 1ου γύρου των αγώνων, το βραβείο της καλύτερης παίκτριας δόθηκε στην Κόρα Κάμπελ (Καναδάς) και της καλύτερης τερματοφύλακα στη συμπατριώτισσά της, Ρέιτσελ Ρεντέλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 July 2005 - 8:51:56 UTC