Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκπτωτος ο Ειρηναίος
  • [02] Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια
  • [03] Ισχυρή έκρηξη κοντά στη Βηρυτό
  • [04] Εκθεση Γ. Βαλαβανίδη στο Μουσείο Φρυσίρα

    [01] Κοινωνία

    Θρίλερ στα Ιεροσόλυμα

    Έκπτωτος ο Ειρηναίος

    6/5/2005 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Ιστορική δοκιμασία περνά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Μετά την αποκήρυξή του από 13 Συνοδικούς Αρχιερείς, ο κ. Ειρηναίος κηρύχθηκε και τυπικά έκπτωτος από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου, που όρισε τριμελή επιτροπή Ιεραρχών προκειμένου να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις και απομένει η έγκριση της ιορδανικής Κυβέρνησης (υπό τη νομοθεσία της οποία λειτουργεί το Πατριάρχειο) για να εκπέσει. Ο ίδιος είναι άφαντος και μέσω δικηγόρου του διεμήνυσε πως δεν θα παραιτηθεί. Στο μεταξύ, εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα: αρχιερείς και πατέρες του Παναγίου Τάφου έχουν καταλάβει από το απόγευμα της Παρασκευής το Πατριαρχείο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν εξωεκκλησιαστικό παράγοντα να εισέλθει, ενώ έξω από το κτήριο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας. Στους Αγίους Τόπους έφτασε το βράδυ της Παρασκευής Εξαρχία του Φαναρίου, ενώ οι εξελίξεις συζητήθηκαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού, Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

    Σε τριμελή επιτροπή η διαχείριση

    Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου, ορίστηκε τριμελής επιτροπή που κήρυξε και τυπικά έκπτωτο τον Ειρηναίο και θα αναλάβει τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων του Πατριαρχείου.

    Η επιτροπή αποτελείται από τους μητροπολίτες Καισαρείας, Βασίλειο, Πέτρας, Κορνήλιο και Καπιτωλιάδος, Ησύχιο, που απέστειλαν έγγραφο για τις εξελίξεις στις Κυβερνήσεις της Ιορδανίας και του Ισραήλ, καθώς και στην παλαιστινιακή Αρχή.

    Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, προς άγνωστη κατεύθυνση και συνοδευόμενος από άνδρες ασφαλείας, έφυγε ο κ. Ειρηναίος, μετά τους διαπληκτισμούς με τους μητροπολίτες που υπέγραψαν το κείμενο αποκήρυξής του.

    Μετά από φραστική επίθεση που δέχθηκαν από τον Πατριάρχη, οι κληρικοί προχώρησαν σε κατάληψη του Παναγίου Τάφου και κλείδωσαν τις πόρτες, απαγορεύοντας σε κάθε εξωεκκλησιαστικό παράγοντα να εισέλθει.

    Στο μεταξύ, σκληρή γλώσσα για τον κ. Ειρηναίο χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Βόστρων, Τιμόθεος, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8. Χαρακτηρίζοντας τον "δηλητήριο στη συνείδηση του ποιμνίου", ο μητροπολίτης καταλόγισε στον Πατριάρχη "τραμπουκιστικές τακτικές" και επεσήμανε, ότι "τα σκάνδαλα έφθειραν το πρόσωπο του Πατριάρχη και όχι το θεσμό του Πατριαρχείου".

    Στα Ιεροσόλυμα Εξαρχία του Φαναρίου

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής έφτασε στα Ιεροσόλυμα Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Χανίων, Ειρηναίο και Φιλαδέλφειας, Μελίτωνα, καθώς και τον ηγούμενο της Μόνης Ιβήρων, Βασίλειο Γοντικάκη.

    Η Εξαρχία θα εξετάσει από κοντά τις εξελίξεις, παρά το ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, κάνοντας λόγο για "αντικανονική ενέργεια" και "παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου Πατριαρχείου".

    Προσεκτικά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα, καθώς το θρίλερ που διαδραματίζεται στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Παρασκευής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκήρυξαν τον Ειρηναίο

    Σχετικά Links: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    [02] Κοινωνία

    Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

    7/5/2005 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Κανονικά, παρά τους ισχυρούς ανέμους, πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Το πρωί, πάντως, δεν έφυγαν τρία δρομολόγια ταχύπλοων από το λιμάνι του Πειραιά και τρία από της Ραφήνας.

    Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, αργά το απόγευμα από τα δυτικά αναμένεται βελτίωση του καιρού, ενώ βαθμιαία θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 24 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    Άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, αλλά και διαστήματα βελτίωσης, προβλέπεται στην Αττική. Αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και από το απόγευμα βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Γρήγορα θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    [03] Μ. Ανατολή

    Τουλάχιστον δύο νεκροί και έξι τραυματίες

    Ισχυρή έκρηξη κοντά στη Βηρυτό

    7/5/2005 12:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό οι αιματηρές επιθέσεις στον Λίβανο. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν, μετά από επίθεση στην πόλη Τζουνιέχ, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού. Η βομβιστική επίθεση, που είχε στόχο την είσοδο της χριστιανικής παλιάς πόλης είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα από τη Σρι Λάνκα και ένας άλλος άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει αναγνωρισθεί και να τραυματιστούν έξι, ανάμεσά τους και τρεις αιγύπτιοι εργάτες. Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, που έκανε λόγο για "απεγνωσμένη απόπειρα να σκορπίσει τον τρόμο και την αστάθεια", διαβεβαίωσε ότι οι απόπειρες αυτές είναι "καταδικασμένες σε αποτυχία" και επεσήμανε πως το συμβάν την παραμονή μιας σημαντικής εξέλιξης στο Λίβανο", της επιστροφής του στρατηγού Μισέλ Αούν, ηγετικής μορφής της λιβανικής χριστιανικής αντιπολίτευσης.

    [04] Πολιτισμός

    "Ως έχουν: Πρόσωπα, Πράγματα, Χώροι, 1962-2005"

    Εκθεση Γ. Βαλαβανίδη στο Μουσείο Φρυσίρα

    7/5/2005 11:08:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - Μουσείο Φρυσίρα

    Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Γιάννη Βαλαβανίδη με θέμα: "Ως έχουν, Πρόσωπα, Πράγματα, Χώροι, 1962-2005". Την έκθεση, που περιλαμβάνει περί τα 100 έργα παραστατικής ζωγραφικής, θα εγκαινιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Από την εποχή των ιδεολογικών προσανατολισμών και των αισθητικών αναζητήσεων της ομάδας των Νέων Ελλήνων ρεαλιστών της δεκαετίας του 60 μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Βαλαβανίδης, παραμένει πιστός στην καθαρότητα της εικόνας των πραγμάτων.

    Ο ίδιος ο καλλιτέχνης επισημαίνει: "Δεν θέλω να αντιγράψω την πραγματικότητα σαν αντικείμενο ή σαν ψευδαίσθηση. Θέλω η εικόνα να περιέχει τα πράγματα ως έχουν, να τα προβάλλει ως θέμα, όχι ως θέαμα. Τα εικαστικά στοιχεία είναι και στοιχεία του θέματος και στοιχεία της ζωγραφικής".

    Το έργο του Γιάννη Βαλαβανίδη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μάρθα Χριστοφόγλου στο δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, "μοιάζει με αργή κατάδυση στα ενδότερα της ζωγραφικής και του εαυτού του (...) όλα του τα θέματα προσφέρονται για αυτό το σκοπό. Τα βουνά ανασκάπτονται όπως και το ζωγραφισμένο χαρτί που τα απεικονίζει, τα πρόσωπα βυθοσκοπούνται για να αποκαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές τους, οι ανθρώπινες κατασκευές ακτινογραφούνται από διάφορες οπτικές γωνίες. Στη διαρκή αυτή αναζήτηση υπάρχουν πολλές στιγμές αμφιβολίας ή μετάνοιας, που οδηγούν σε αναθεωρήσεις, καταστροφές, βίαιες επεμβάσεις στη βασανισμένη επιφάνεια της ζωγραφικής. Υπάρχουν και στιγμές ευεξίας ή παράφορης έξαρσης, οι οποίες δεν αντιστοιχούν ποτέ σε λαμπερά ευρήματα, αλλά προωθούν αθόρυβα την εσωτερική δύναμη των έργων".

    Σχετικά Links: Μουσείο Φρυσίρα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 May 2005 - 8:50:14 UTC