Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρασκευή η κηδεία του Πάπα
  • [02] Παγκόσμιος θρήνος
  • [03] Κατεβάζουν το μέλι από τα ράφια
  • [04] Στόχος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας
  • [05] Piercing πέρα από κάθε φαντασία
  • [06] Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου
  • [07] Ανησυχία ΣΥΝ για το Κόσοβο
  • [08] Στο φως υπόθεση παιδικής πορνογραφίας
  • [09] Ενάντια στην κοινωνική προκατάληψη
  • [10] Παραιτήθηκε ο Ακάγεφ
  • [11] Οι προβλέψεις για τα μεγέθη
  • [12] "Απογειώθηκε" το πετρέλαιο
  • [13] Επίθεση Χίτσφελντ σε Μουρίνιο
  • [14] Ήρθε ο πρόεδρος, έφυγε ο προπονητής
  • [15] Πρόστιμο ρεκόρ στον Μπόγιερ
  • [16] Χέρι - χέρι Λάρισα Ακράτητος
  • [17] Σύσκεψη σε καλό κλίμα
  • [18] Μονάδες εναντίον ομαδικότητας
  • [19] Περιμένοντας την υπόθεση Μπλάκνεϊ
  • [20] Ολύμπια: Έρχεται ο Φίνλεϊ
  • [21] Νίκη των Σίξερς στην Βοστώνη
  • [22] Απαλλάχτηκαν Ολυμπιακός - ΕΑΠ
  • [23] Τα "κρυφά χαρτιά" της νικοτίνης
  • [24] Τον Μαζαράκη ενοχοποιεί ο Κράμπης

    [01] Κόσμος

    Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Παρασκευή η κηδεία του Πάπα

    4/4/2005 2:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 5:57:19 μμ)

    Συντάκτης:

    Την Παρασκευή, 8 Απριλίου και 11:00 ώρα Ελλάδος θα κηδευτεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι Καρδινάλιοι, ενώ ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, διευκρίνισε ότι ο Πάπας θα ενταφιαστεί στην κρύπτη που βρίσκεται κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η σορός του Ποντίφικα θα μεταφερθεί σήμερα στις 15:00 ώρα Γκρίνουϊτς (18:00 ώρα Ελλάδος) στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 17:00 ώρα Γκρίνουϊτς (20:00 ώρα Ελλάδος). Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη - Παύλου του Β. Ιταλία, Πολωνία, Αϊτή, Φιλιππίνες και Κούβα έχουν ήδη κηρύξει εθνικό πένθος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στην Ρώμη για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον επί 26 χρόνια Ποντίφικα. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί εν όψει της νεκρώσιμης τελετής.

    Το τελετουργικό

    "Ο Πάπας δεν είχε διατυπώσει κάποια τελευταία επιθυμία", τόνισε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ναβάρο Βάλς, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για διαθήκη του Ποντίφικα.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, χοροστατούντος του Καρδινάλιου Γιόσεφ Ράτζινγκερ, ο οποίος ανήκε στο στενό κύκλο του Ιωάννη Παύλου και θεωρείται πιθανός διάδοχός του.

    Με το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, το φέρετρο του θα μεταφερθεί μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για να ταφεί στην κρύπτη που βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα του καθεδρικού Ναού. Εκεί έχουν ταφεί και οι περισσότεροι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Στην κάθοδο προς την κρύπτη, η οποία αποκαλείται Τύμβος των Προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα συνοδεύσουν τον Πάπα συγγενείς, στενοί φίλοι και υπάλληλοι του Βατικανού. Ωστόσο, πολλοί Πολωνοί ελπίζουν να δοθεί άδεια και να ταφεί η καρδιά του στην Πολωνία, όπως ακριβώς ορίζει η παράδοσή τους.

    Υπολογίζεται πως στην κηδεία θα παρευρεθούν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πιστού και 200 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος. Από τη χώρα μας θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, πιθανότατα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Βατικανού ανακοίνωσε, ότι το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συγκαλείται κάθε μέρα, ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες διαχείρισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμιος θρήνος

    [02] Κόσμος

    Πιθανόν την Τετάρτη ή την Πέμπτη η κηδεία του Πάπα Παγκόσμιος θρήνος

    3/4/2005 8:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 3:12:34 μμ)

    Συντάκτης:

    Φόρο τιμής στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β, που άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, αποτίνουν οι Καθολικοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες. Ενδεδυμένη με βαθυκόκκινα άμφια και λευκή τιάρα, η σορός του εκλιπόντος βρισκόταν την Κυριακή σε αίθουσα του αποστολικού ανακτόρου, ενώ από τη Δευτέρα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Εξάλλου, την ίδια ημέρα οι Καρδινάλιοι πρόκειται να αποφασίσουν την ημερομηνία της κηδείας του. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την εκλογή νέου Πάπα και στη Ρώμη συρρέουν δεκάδες Καρδινάλιοι και πιστοί από όλο τον κόσμο, για να παραστούν στο τελετουργικό που θα γίνει στην Καπέλα Σιστίνα. Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, που θα συγκαλέσει εντός 20 ημερών το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

    Ύστατο χαίρε

    Εκατομμύρια συγκλονισμένων Καθολικών, τιμητικές δηλώσεις πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, εθνικό πένθος, μεσίστιες σημαίες. Με τα μάτια βουρκωμένα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο προσεύχονται να αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του Ιωάννη Παύλου του Β'.

    Το Βατικανό κήρυξε εννέα ημέρες πένθους, ενώ στην Ιταλία οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Τεράστια η συγκίνηση και στην Πολωνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Πάπα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε προσευχές στις εκκλησίες ολόκληρης της χώρας. Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει ως την κηδεία του Ποντίφικα, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 9 Απριλίου.

    Όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ενώνουν τις προσευχές τους. Η Παραγουάη κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος, τετραήμερο η Κόστα Ρίκα, τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Χιλή, την Βολιβία, το Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά και την Κούβα, ενώ μονοήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία και το Περού.

    Το ρέκβιεμ για τον Πάπα παγκόσμιο. Με κεριά στα χέρια, εκατοντάδες πιστοί από τη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Αυστραλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, συγκεντρώνονται σε ναούς, αλλά και πλατείες, δημιουργώντας τόπους προσκυνήματος για τον αποθανόντα.

    Οι Καθολικοί που ζουν στην Ελλάδα συρρέουν στις εκκλησίες τους για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του Ποντίφικα. Στην πρεσβεία του Βατικανού η σημαία κυματίζει μεσίστια, ενώ την ημέρα της κηδείας του Πάπα θα τελεστεί αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου.

    Από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, 10-12 το πρωί και 5-7 το απόγευμα, θα είναι στην πρεσβεία ανοικτό βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Η κηδεία του Ποντίφικα στην κρύπτη του Αγίου Πέτρου θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη και θα μεταδίδεται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Δύο εκατομμύρια πιστοί αναμένεται να ταξιδέψουν στη Ρώμη για την κηδεία και οι αρχές βρίσκονται επί ποδός, για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις και τη στέγαση του πλήθους, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συρρέει στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Η εκλογή του διαδόχου

    Κι ενώ οι πιστοί θρηνούν και οι προετοιμασίες για την κηδεία του Ποντίφικα βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκάλεσε τους 120 Καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το κογκλάβιο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος προκαθήμενος.

    Σύμφωνα με την παράδοση, το κογκλάβιο θα πραγματοποιηθεί εντός 20 ημερών στην Καπέλα Σιστίνα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας το Σώμα δεν επιτρέπεται να εξέλθει του χώρου.

    Για την εκλογή του νέου Ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων συν ένας. Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο, με την ερώτηση αν όντως επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Εφόσον απαντήσει καταφατικά, κάθεται στο θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τους υπόλοιπους Καρδιναλίους.

    Αρχικά. ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίνει το γεγονός με τον παραδοσιακό τρόπο: τα ψηφοδέλτια καίγονται με τη χρήση ειδικών χημικών, που δημιουργούν άσπρο καπνό, ο οποίος βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

    Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το χαρμόσυνο νέο: "Habemus Papam" (Έχουμε Πάπα) και ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.

    Δεκατρείς οι επικρατέστεροι

    Αν και μέχρι την ταφή του Πάπα απαγορεύεται κάθε συζήτηση για τον διάδοχό του, στους διαδρόμους του Βατικανού τα σενάρια έχουν ήδη αρχίσει και, όπως όλα δείχνουν, η "μάχη" της διαδοχής θα κριθεί ανάμεσα στο ιταλικό και το ισπανο-λατινοαμερικανικό στρατόπεδο.

    Οι υποθέσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος θρησκευτικός ηγέτης των Ρωμαιοκαθολικών μπορούν να θεωρηθούν παρακινδυνευμένες. Άλλωστε, ο Ιωάννης Παύλος Β' θεωρούταν "αουτσάιντερ" και η εκλογή του είχε προκαλέσει έκπληξη. Ωστόσο, υπάρχουν δεκαρείς Καρδινάλιοι, που πιστεύεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες.

    Επικρατέστεροι από την Γηραιά Ήπειρο θεωρούνται οι: Άντζελο Σκόλα, Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε και Ντιονίτζι Τεταμάνζι από την Ιταλία, Γκότφριντ Ντάνεελς από το Βέλγιο, Κριστόφ Σένμπορν από την Αυστρία και Γιόζεφ Ράτσινγκερ από την Γερμανία.

    Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Αγία Έδρα πρέπει να επιστρέψει σε ιταλικά χέρια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο επόμενος Πάπας δεν πρέπει να έχει ευρωπαϊκή καταγωγή και στρέφουν το βλέμμα τους προς την Λατινική Αμερική.

    Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τον επόμενο Ποντίφικα μεταξύ των: Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από την Αργεντινή, Ντάριο Καστριγιόν Όγιος από την Κολομβία, Κλαούντιο Χούμες από την Βραζιλία, Νίκολας ντε Χέσους Λόπες Ροντρίγκες από τη Δομινικανή Δημοκρατία και Όσκαρ Αντρές Ροντρίγκες Μαδριάγκα από την Ονδούρα.

    Τέλος, το επιχείρημα ότι το 65% των Καθολικών ζει στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική, βάζει μεταξύ των φαβορί τον Φράνσις Αρίνζε από την Νιγηρία και τον Ιβάν Ντίας από την Ινδία.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή την κινητοποίηση περίπου 6.500 αστυνομικών, μόνο στη Ρώμη, για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και την προστασία των προσωπικοτήτων που αναμένονται για την κηδεία εκλιπόντος Ποντίφικα.

    Περίπου 200 προσωπικότητες, μονάρχες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, και περίπου 2.000.000 πιστοί αναμένονται για την τελετή αυτή.

    Ο εναέριος χώρος της Ρώμης θα είναι εντελώς κλειστός την ημέρα της κηδείας, ενώ, θα προστατεύεται από καταδιωκτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και θα επιτηρείται από ένα αεροπλάνο AWACS του ΝΑΤΟ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια του Θεού ο Πάπας

    Λίγα λόγια για τον Πάπα

    Σχετικά Links:

    Βατικανό

    [03] Κοινωνία

    Καθησυχάζουν υπουργείο Ανάπτυξης και επιστήμονες Κατεβάζουν το μέλι από τα ράφια

    4/4/2005 4:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά ξεκίνησαν από το πρωί της Δευτέρας οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν στα ράφια των καταστημάτων υπάρχει μέλι των εταιρειών που βρέθηκαν να περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο, ουσία απαγορευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες αποσύρονται από την αγορά, ενώ την όλη επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του θέματος. "Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση των επιβεβλημένων ενεργειών", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επισημαίνοντας, πως αυτό που έχει σημασία για την πολιτεία είναι να περιφρουρηθεί στο ακέραιο η υγεία των καταναλωτών. Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης και η επιστημονική κοινότητα εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις επιπτώσεις της ουσίας στη δημόσια υγεία.

    "Καμία καθυστέρηση"

    Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες οι αρμόδιοι υφυπουργοί, Αλέξανδρος Κοντός και Γιάννης Παπαθανασίου και πρόσθεσε, πως "όλοι μας πρέπει να καταβάλλουμε εκείνες τις προσπάθειες που απαιτούνται, για να μη δημιουργείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη λήψη των κατάλληλων μέτρων, επικαλούμενος τον ακριβή χρόνο καθορισμού των ορίων για τη συγκεκριμένη ουσία, που έθεσε η Ε.Ε.

    Τέλος, ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει διατροφικό σκάνδαλο, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του παραιτηθέντος προέδρου του ΕΦΕΤ, Νίκου Κατσαρού, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι "ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και τη χρονική στιγμή που τις κάνει".

    Στο μεταξύ, γενικευμένη συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το γιαούρτι και το μέλι για την υγεία των καταναλωτών ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον τομέα παραγωγής και εμπορίου κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, όπου έχουν κληθεί ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ.

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "το καπιταλιστικό κέρδος των επιχειρήσεων υπονομεύει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον" και κατηγορεί για συγκάλυψη σκανδάλων την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

    Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

    Το παραδιχλωροβενζόλιο περιέχεται στην κηροσκωρίνη, ουσία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κηρόσκωρου και θεωρείται ύποπτο για καρκινογένεση.

    Η ουσία είναι επικίνδυνη μόνον εάν η ημερήσια κατανάλωση μελιού ξεπερνά τα 40 κιλά, δηλώνουν ο ΕΦΕΤ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, καθησυχάζοντας τους καταναλωτές.

    Παράλληλα, το τμήμα Μελισσοκομίας του ΑΠΘ εκτιμά, ότι το όριο των δέκα μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνεται ως όριο ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζει βαθμό επικινδυνότητας.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ, ο καθηγητής του τμήματος Μελισσοκομίας, Ανδρέας Θρασυβούλου, επεσήμανε ότι ένα παιδί βάρους 30 κιλών πρέπει να τρώει 58 κιλά μέλι για να είναι ανεκτή η ποσότητα για την υγεία του. "Έγινε μεγάλη φασαρία χωρίς λόγο", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γιάννης Μεταξόπουλος, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

    Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, αλλά θα υπάρξει διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά σήματα και συστήνει στις επιχειρήσεις τυποποίησης - συσκευασίας την ενεργοποίηση των συστημάτων αυτοελέγχου.

    Τέλος, όπως εκτιμούν το υπουργείο Ανάπτυξης και οι Νομαρχίες, μέχρι την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσυρσης, ενώ θα δοθεί έμφαση στη συνέχιση του ελέγχου και του επανελέγχου του μελιού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πικρό" μέλι

    Σχετικά Links:

    ΕΦΕΤ

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    [04] Οικονομία

    Η Ελλάδα στις πιο χαμηλές θέσεις Στόχος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας

    4/4/2005 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 5:19:25 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Νέες μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ζάππειο για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε, ότι την ανταγωνιστικότητα υπονομεύουν η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και η διαφθορά, ενώ επανέλαβε την αυστηρή σύσταση προς τις επιχειρήσεις να μη στρογγυλοποιήσουν τις τιμές προς τα πάνω λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι "η Κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στους κερδοσκοπους". Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, επεσήμανε, ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Στην ημερίδα συμμετείχαν μέλη της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και εκπροσωπών των παραγωγικών τάξεων.

    " Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα και πρωτοβουλίες"

    Οι δείκτες διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ αποκαλύπτουν, ότι η Ελλάδα είναι 51η από 104 χώρες. Μάλιστα. στην Ευρώπη των 15 εμφανίζεται πρώτη στην αντιληπτή διαφθορά, την -μακροπρόθεσμη ανεργία τη γραφειοκρατία. Επίσης, κατέχουμε την προτελευταία θέση σε αγοραστική δύναμη και παραγωγικότητα εργαζόμενων.

    "Η χώρα μας κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις με βάση όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας" τόνισε ο Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας, πως "σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και την διαφθορά που είναι μεταξύ των παραγόντων που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν από αύριο επενδυτικά σχέδια, που εντάσσονται στο υπουργείο για την ενίσχυσή τους από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

    Επίσης, είπε, πως η Κυβέρνηση θα δώσει μάχη στην ΕΕ για την έκδοση χαρτονομισμάτων του ενός και δύο ευρώ.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε, ότι μέσα στο 2005 θα γίνουν και κάποιες νέες μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, που θα αντιστοιχούν στο 1 % του ΑΕΠ.

    Nα συγκρατηθούν οι τιμές

    Στο μεταξύ, η συντονίστρια Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δεν έγιναν όμως με την ταχύτητα που έπρεπε γιατί δεν υπήρχαν συναινέσεις.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις από την Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. ώστε το πολιτικό σύστημα να κληθεί να πάρει αποφάσεις.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαιρέτησε την τοποθέτηση της κ. Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντάς την "καλό βήμα", ενώ τόνισε, πως η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απέδωσε ουσιαστικά την αύξηση του πληθωρισμού στις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα.

    Επίσης, τόνισε, ότι "είναι ανάγκη να προστατεύσουμε αυτούς, που θα υποστούν τις συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών" και κάλεσε τους επιχειρηματίες να συγκρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων τους ώστε να είναι ανταγωνιστικά.

    Ακόμα, σχετικά με τη δήλωση του κ. Σιούφα, ότι η Κυβέρνηση θα δώσει μάχη στην ΕΕ για την έκδοση χαρτονομισμάτων του ενός και δύο ευρώ, δήλωσε, πως κάτι τέτοιο επιθυμεί μόνο το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τόνισε, πως "είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην πράξη και πως για αυτό χρειαζόμαστε κλίμα σταθερότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης" και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε το κόστος των πρόσφατων οικονομικών μέτρων να έχει μικρότερες συνέπειες για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, υποστήριξε, ότι οι τράπεζες εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα και ως παράδειγμα ανέφερε τα πανωτόκια και το ταμείο εγγυοδοσίας των μικρών επιχειρήσεων.

    [05] Παράξενα

    Ένας σκελετός γυαλιών αλλιώτικος από τους άλλους Piercing πέρα από κάθε φαντασία

    4/4/2005 2:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον ενοχλούσε, που τα γυαλιά του γλιστρούσαν συνεχώς από τα μάτια του κι έψαχνε τον τρόπο για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη. Αναζητώντας τη λύση στο πρόβλημα του ο 22χρονος James Sooy από το Ντάλας έκανε πραγματικότητα την πιο πρωτότυπη ιδέα για piercing. Με τη βοήθεια ενός φίλου του δημιούργησε ένα σκελετό γυαλιών τον οποία "φόρεσε" σαν άλλο σκουλαρίκι στην κορυφή της μύτης του. Ο ίδιος ο Sooy φαίνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εφεύρεσή του, που μάλιστα σκέφτεται να τη διαθέσει από το καλοκαίρι στο εμπόριο. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν δύσπιστα την έμπνευσή του αυτή μεταξύ των οποίων και η Elayne Angel υπεύθυνη του ιατρικού τμήματος της Αμερικανικής Ένωσης Επαγγελματιών Piercers. "Φαντάζομαι, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιεί κανείς αυτό το σκελετό ειδικότερα αν το κάνει χωρίς βοήθεια" δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

    [06] Πολιτική

    Για οικονομία, εξωτερική πολιτική, βασικό μέτοχο Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου

    4/4/2005 3:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τους χειρισμούς στο θέμα του βασικού μετόχου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Αναφερόμενος στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φορολογική επιδρομή στα λαϊκά στρώματα και απαράδεκτους χειρισμούς στα θέματα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της δημόσιας υγείας. "Το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αντίθετο σε κάθε αδιαφανή προσπάθεια ξεπουλήματος ελληνικού κεφαλαίου", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με την εκλογή γραμματέων και μελών σε τέσσερα όργανα θα ολοκληρωθεί απόψε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οργανωτικό σχήμα του ΠΑΣOΚ.

    Οι προτάσεις

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τα κριτήρια για τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και πρότεινε για τη θέση γραμματέων στις επιτροπές που θα εκλέγουν αργότερα τους:

    Αλέκο Παπαδόπουλο για την επιτροπή εκλογικών διαδικασιών Γιώργο Ανωμερίτη για την επιτροπή πιστοποίησης μελών και τήρηση καταστατικού Τηλέμαχο Χυτήρη για την επιτροπή οικονομικού ελέγχου Μαρία Αρσένη για τη θέση του συνηγόρου του μέλους και του φίλου

    Οι εργασίες συνεχίζονται με ομιλία της γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

    [07] Πολιτική

    Σε ημερίδα του κόμματος για τις εξελίξεις Ανησυχία ΣΥΝ για το Κόσοβο

    4/4/2005 2:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα δυτικά Βαλκάνια από μονομερείς αποφάσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος σε ημερίδα του κόμματος στο Ζάππειο. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες και θα είναι βήμα αποσταθεροποίησης και κατακερματισμού της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, άσκησε κριτική στους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας και της ενίσχυσης των μονίμων θεσμών διαβαλκανικής συνεργασίας.

    Επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική

    Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του Συνασπισμού Πάνος Τριγάζης επέκρινε τη διαφαινόμενη, όπως είπε, ελληνική τάση όπως και αυτή της Ευρώπης, υπέρ της αποδοχής της αμερικανικής άποψης για ανεξάρτητο Κόσοβο και τόνισε ότι αντιθέτως τα Βαλκάνια χρειάζονται μια διαδικασία τύπου Ελσίνκι αλλά και την πιστή εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 για το Κόσοβο. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερους λόγους να τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής, στο μέτρο που διεκδικεί την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, ενώ υπενθύμισε ότι η συναίνεση στο παρελθόν της Αθήνας στην πρόωρη αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας δεν οδήγησε στην αναμενόμενη υποστήριξη στο θέμα της ΠΓΔΜ. Επέκρινε επίσης την ελληνική εξωτερική πολιτική γιατί, όπως είπε, κινείται στη λογική του ατλαντισμού, υπενθυμίζοντας την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την ύπαρξη από βορρά ασύμμετρων απειλών κατά της Ελλάδας.

    [08] Κοινωνία

    Προκλητικός και αμετανόητος ο δράστης Στο φως υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

    4/4/2005 5:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στην Εισαγγελία Σύρου οδηγήθηκε ο 42χρονος Ελευθέριος Τούρος, από τη Μύκονο, ο οποίο κατηγορείται για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου, αλλά και για ασέλγεια σε παιδιά από πέντε έως 15 ετών. Η ανατριχιαστική αυτή υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Ο δράστης φωτογράφιζε τους ανηλίκους σε σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ τους αλλά και με ενήλικα πρόσωπα. Ο ίδιος δηλώνει αμετανόητος και είπε, ότι προέβη στη συγκεκριμένη πράξη επειδή ήθελε να κερδίσει χρήματα. Μάλιστα, δε δίστασε να δηλώσει στους αστυνομικούς, ότι μετάνιωσε επειδή δε συνευρέθη με περισσότερα παιδιά... Στο σπίτι του 42χρονου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, βιβλιάριο καταθέσεων, όπου εισέπραττε χρήματα από τη διακίνηση του πορνογραφικού υλικού αλλά και ποσοτήτων ποσότητα μαριχουάνας. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης διακινούσε το υλικό παγκοσμίως από το 2003, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των επισκεπτών της ιστοσελίδας του.

    Έβρισκε τα θύματά του στις παραλίες...

    Κατά την ανάκριση ισχυρίστηκε, ότι είχε φωτογραφήσει τα περισσότερα από τα θύματά του, ενώ έπαιζαν σε παραλίες ελληνικών νησιών, ενώ μερικά από αυτά, που θεωρούσε "εύκολα" τα πλησίασε και φωτογραφιζόταν σε άσεμνες πόζες μαζί τους έναντι χρημάτων.

    Με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε το πρωί στον εισαγγελέα Σύρου, ενώ η σχετική έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν στην υπόθεση ενέχονται και άλλα άτομα.

    [09] Κοινωνία

    Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Ενάντια στην κοινωνική προκατάληψη

    4/4/2005 10:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 7:34:14 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Χρέος όλων να συμβάλλουμε στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ολυμπιακό κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγίου Κοσμά. Η κυβέρνηση εργάζεται για την καταπολέμηση κάθε προκατάληψης, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρέδωσε μέρος του Ολυμπιακού κινητού εξοπλισμού σε συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για 52 αυτοκίνητα τύπου ΒΑΝ ειδικά σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες παροχές που θα καλύπτουν το σύνολο του κινητού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Παράλληλα, τόνισε ότι η κινητή περιουσία διανέμεται σε κοινωνικούς φορείς, ενώ το κόστος είναι 120 εκατ. ευρώ. Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά σημείωσε πως η παράδοση κινητού μέρους της Ολυμπιακής περιουσίας σε κοινωνικούς φορείς δεν αποτελεί παροχή, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας.

    Επαφές Καραμανλή με επιχειρηματικό κόσμο

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα σειρά επαφών με επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής το μεσημέρι συναντήθηκε με τους επιχειρηματίες Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και Βαρδή Βαρδινογιάννη, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκο και τον πρόεδρο Εφοπλιστών Ν. Ευθυμίου.

    Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζήτησαν για θέματα επενδύσεων και ναυτιλίας και σημείωσε ότι τον ενημέρωσε για ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 250-300 εκατ. ευρώ που προωθεί στη Μεσσηνία για κατασκευή σε πρώτη φάση το 2008, δυο ξενοδοχειακών μονάδων και δύο γηπέδων γκολφ καθώς και θαλασσοθεραπείες. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο υποδοχής επενδυτών ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα της νομοθεσίας, να προωθείται η έκδοση αδειών κλπ. Ο κ. Βαρδινογιάννης δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι από τις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός παίρνει ιδέες και ακούει το σφυγμό της κοινωνίας από διάφορους εκπροσώπους της. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για την Κυβέρνηση αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσα στο πλαίσιο του ιδιαίτερα ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος που δημιουργείται στη χώρα, όσο και η προώθηση των επενδύσεων που βάλτωναν για περίπου δέκα χρόνια.

    [10] Κόσμος

    Στις 26 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές Παραιτήθηκε ο Ακάγεφ

    4/4/2005 1:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτηση του υπέγραψε επισήμως ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν, Ασκάρ Ακάγεφ, σε τελετή που έγινε στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου κατέφυγε μετά το πραξικόπημα της 24ης Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η παραίτηση Ακάγεφ ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, στις 26 Ιουνίου. Ο Ακάγεφ κυβέρνησε το Κιργιστάν από το 1990, μέχρι εφέτος στις 24 Μαρτίου, οπότε και υποχρεώθηκε να διαφύγει στο εξωτερικό, μετά από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

    Από τη Μόσχα

    Ο Ακάγεφ υπέγραψε την παραίτησή του ύστερα από διαπραγματεύσεις με Κιργίζιους βουλευτές, στη Μόσχα. Μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που μετέβη στη Μόσχα δήλωσε ότι η προεδρία Ακάγεφ λήγει επισήμως αύριο.

    Προτού παραιτηθεί, ο Ακάγεφ φέρεται να απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους πολίτες της χώρας τους, ζητώντας τους να τον συγχωρέσουν εάν έβλαψε το έθνος ή κάποιους από αυτούς και ευχήθηκε το μέλλον της χώρας να είναι όσο πιο δημοκρατικό γίνεται.

    Ο Ακάγεφ ήθελε να επιστρέψει στο Μπισκέκ για να υπογράψει την παραίτησή του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Όμως ο εκτελών χρέη προέδρου, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που θεωρείται και υποψήφιος για την προεδρία στις προσεχείς εκλογές, εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας πως δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ακάγεφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσπάθεια εκτόνωσης στο Κιργιστάν

    [11] Οικονομία

    Θέλουν περικοπές στο Δ΄ ΚΠΣ Οι προβλέψεις για τα μεγέθη

    4/4/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τις εαρινές της προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2005-2006, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, που δε λαμβάνουν όμως υπόψη τη δέσμη φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου η Κυβέρνηση, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα εκτιμάται, ότι θα παραμείνει πάνω του 4%, καθώς το 2005 θα φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ και το 2006 στο 4,4%. Επίσης, προβλέπει πρόσκαιρη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος το 2005 θα είναι 2,9% και το 2006 3,1%. Επίσης, η Κομισιόν εκτιμά, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 110,5% του ΑΕΠ το 2005 και στο 108,9% το 2006, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 10,5% το 2005 και το 10,3% το 2006. Για τον πληθωρισμό, προβλέπει, ότι το 2005 και το 2006 θα φτάσει το 3,2%. Πάντως, η Ελλάδα τον Ιούνιο αναμένεται να δώσει "σκληρή μάχη" για τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς τα ισχυρά κράτη της Κοινότητας ζητούν περικοπή των πόρων από 30% έως και 40%.

    Στόχος τα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εισηγητής της Ευρωβουλής για το ζήτημα των κοινοτικών κονδυλίων, Κώστας Χατζηδάκης, στόχος της Ελλάδος είναι να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο 0,41% του κοινοτικού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, ώστε η χώρα μας να εισπράξει περίπου 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

    Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι τα έξι πλουσιότερα κράτη-μέλη θέλουν περικοπές στο προϋπολογισμό και αν γίνει αυτό, το βασικό "θύμα" είναι θα το ΚΠΣ. Επίσης, ο ευρωβουλευτής τόνισε, πως "οι πλουσιότερες χώρες έχουν μια λογική η οποία είναι εναντίον των τριών παλαιότερων κρατών της συνοχής δηλαδή εναντίον της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς λένε εντάξει στο να δώσουν κάποια χρήματα για την περιφερειακή πολιτική αλλά πρέπει να τα κατευθύνουν περισσότερο στους φτωχότερους, που είναι τα 10 καινούρια κράτη-μέλη".

    Έτσι, αν τελικά "περάσει" η πρόταση των έξι ισχυρότερων χωρών το Δ ΚΠΣ θα αντιστοιχεί σε 12,5 μέχρι 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Στο τέλος" υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, "γίνεται ένας συμβιβασμός, ελπίζω αυτός ο συμβιβασμός να είναι πιο κοντά στις δικές μας θέσεις. Τόσο εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ελληνική κυβέρνηση κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

    [12] Οικονομία

    Άμεσες επιπτώσεις στην αγορά καυσίμων "Απογειώθηκε" το πετρέλαιο

    4/4/2005 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 7:01:26 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC - Reuters

    Ανησυχία στους καταναλωτές, το οικονομικό επιτελείο και παράγοντες της αγοράς έχει προκαλέσει η συνεχής αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης το βαρέλι έφθασε στα 58,18 δολάρια και στο Λονδίνο στα 57,65 δολάρια, ενώ, όπως είναι φυσικό, άμεσες είναι οι επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης και στην ελληνική αγορά. Η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού αποδίδεται στις ανησυχίες για τις δυνατότητες των αμερικανικών διυλιστηρίων και στον φόβο ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του, ώστε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια υγρών καυσίμων, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Αύξηση παραγωγής σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ

    Πολλές είναι οι αιτίες που οδηγούν τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές - ρεκόρ οφείλονται κυρίως στη βαρυχειμωνιά που έπληξε Ευρώπη και Αμερική, τη συρρίκνωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, την ένταση στις χώρες παραγωγής μαύρου χρυσού (κυρίως στη Μέση Ανατολή), την αλματώδη ζήτηση σε Κίνα και Ιαπωνία, αλλά και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στα Χρηματιστήρια πετρελαίου.

    Μετά την ξέφρενη πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Το ανώτατο όριο παραγωγής είχε αυξηθεί κατά την ίδια ποσότητα και τον Μάρτιο, αγγίζοντας τα 27,5 εκατομμύρια βαρέλια.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, σεΐχης Αμχάντ αλ Φαχντ αλ Σαμπάχ, ο ΟΠΕΚ ίσως προχωρήσει σε νέα αύξηση της παραγωγής πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών, τον Ιούνιο, αν οι τιμές δεν υποχωρήσουν κάτω από τα 55 δολάρια.

    Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο σύμβουλος για θέματα πετρελαίου του προέδρου της Νιγηρίας, Έντμουντ Νταουκόρου, η απόφαση για αύξηση της παραγωγής μπορεί να ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται στα 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και έχει ανοδικές τάσεις. Μέχρι στιγμής, έχει αντληθεί το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως για τα επόμενα είκοσι χρόνια υπάρχει αφθονία μαύρου χρυσού.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επίθεση Χίτσφελντ σε Μουρίνιο

    4/4/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δύο ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του προημιτελικού, μεταξύ της Μπαγερν Μονάχου και της Τσελσι, ο προπονητής των βαυαρών Οτμαρ Χίτσφελντ, πήρε το όπλο του και άρχισε τον κλεφτοπόλεμο. Στόχος του, ο προπονητής των "μπλε", Ζοζέ Μουρίνιο, τον οποίο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Premiere, τον χαρακτήρισε "αλαζόνα και ψυχρό". Ο πετυχημένος 56χρονος τεχνικός, ο οποίος κατέκτησε το Champions League, το 1997 με την Ντόρτμουντ και το 2001 με την Μπάγερν, δεν σταμάτησε όμως εκεί. Ο Γερμανός συνεχίζοντας τόνισε ότι, σε σχέση με τους Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) ή τον Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ), είναι μια μικρή απογοήτευση σε ανθρώπινο επίπεδο, ενώ εκφράζοντας τα συναισθήματα που τρέφει γι' αυτόν δήλωσε ότι δεν αισθάνεται κάποια φιλία γι΄ αυτόν. Εκεί που τα γύρισε ο Χίτσφελντ, ήταν όταν μίλησε για την αξία του Πορτογάλου ως προπονητή. Εκεί του έβγαλε το καπέλο αναγνωρίζοντας τις επιτυχίες του με την Πόρτο (Πρωτάθληματα, κύπελλο UEFA και Champions League), χαρακτηρίζοντας τον μεγάλο του αντίπαλο, ως έναν από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ήρθε ο πρόεδρος, έφυγε ο προπονητής

    4/4/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μεσούσης της προσπάθειας της Εθνικής Ρωσίας για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, ο Γκεόργκι Γιάρτσεφ, τεχνικός της ομάδας, υπέβαλλε την παραίτησή του από το πόστο του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ομοσπονδίας Αντρέι Ταράμπριν, ο Γιάρτσεφ υπέβαλλε την παραίτησή του στον διευθύνοντα σύμβουλο, Αλεξάντρ Τουκμάνοφ, ο οποίος και την αποδέχτηκε. Ακόμη δεν έχει γίνει συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής προκειμένου να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιάρτσεφ, όμως στο παρασκήνιο της όλης υπόθεσης αξίζει να αναφερθεί πως η παραίτηση συμπίπτει χρονικά με την εκλογή του Βιτάλι Μούτκο στην προεδρία της ομοσπονδίας και αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο, καθώς ο Μούτκο είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι ημέρες του Γιάρτσεφ στο "τιμόνι" της Ρωσίας ήταν μετρημένες.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόστιμο ρεκόρ στον Μπόγιερ

    4/4/2005 11:40:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πρόστιμο-"μαμούθ" αναμένεται να επιβληθεί στον Λι Μπόγιερ για το επεισόδιο που είχε με τον συμπαίκτη του, Κίρον Ντάιερ στον αγώνα της Νιούκαστλ με την Άστον Βίλα. Ο πρόεδρος της ομάδας, Φρέντι Σέφερντ, έχει καλέσει και τους δύο να "απολογηθούν" ενώπιόν του και όπως δήλωσε πριν αρχίσει να "παίζει" με το μέλλον κάποιου από τους δύο, θέλει να τους δει πρόσωπο με πρόσωπο και να πάρει την απόφασή του. Παρόλα αυτά ήδη οι φήμες θέλουν τον Μπόγιερ να καλείται να καταβάλει τους μισθούς έξι εβδομάδων που αντιστοιχούν στο ποσό των 200.000 λιρών. Πρόστιμο που δεν έχει επιβληθεί σε κανέναν παίκτη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα θεωρείται βέβαιο πως το καλοκαίρι ο παίκτης θα αποδεσμευτεί, ενώ αυτό είναι το ένα σκέλος της τιμωρίας, αφού αμφότεροι οι "θερμόαιμοι" ποδοσφαιριστές θα έχουν κυρώσεις και από την ομοσπονδία.

    "Προστασία" του Ντάιερ

    Πάντως η Νιούκαστλ σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Κίρον Ντάιερ, προκειμένου να τον έχει στην διάθεσή του ο Γκρέιαμ Σούνες στον ημιτελικό του Κυπέλλου με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα ανάλογα με το αποτέλεσμα της έφεσης θα εξαρτηθεί και η τιμωρία που θα επιβάλει ο σύλλογος στον Ντάιερ. Όσον αφορά τον Μπόγιερ πάντως η υπερασπιστική του τακτική σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία θα στηριχτεί στον χωρισμό του με την μνηστή του Κάθλιν Μπέικερ, την προηγούμενη εβδομάδα.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χέρι - χέρι Λάρισα Ακράτητος

    4/4/2005 7:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπι της Β' Εθνικής, μεταξύ του Ακράτητου και της Νίκη Βόλου. Με τον βαθμό τις ισοπαλίας, ο μεν Ακράτητος "έπιασε" στην πρώτη θέση της κατάταξης τη Λάρισα, η δε Νίκη Βόλου έμεινε μόνη στην 4η θέση, διατηρώντας τις ελπίδες της για άνοδο. Χθες η Λάρισα, μετά τη νίκη της στις καθυστερήσεις, επί του Ηλυσιακού με 3-2 στο κατάμεστο Αλκαζάρ, είχε καταφέρει να αναρριχηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας. Λυτρωτής για τους "βυσσινή", ο Άγγελος Διγκόζης στο 90+.Πολύτιμο έδαφος στο κυνήγι που των θέσεων που οδηγούν στην Α Εθνική έχασε η Καλαμάτα που δεν κατάφερε στον Κορυδαλλό να πάρει τη νίκη απέναντι στην Προοδευτική. Στο στείρο 0-0 έμειναν Καστοριά και Λεβαδειακός, που όμως δεν έχασαν την επαφή τους με την κορυφή της βαθμολογίας. Νίκη ανάσα για τον Απόλλωνα Αθηνών επί του Ατρομήτου, ενώ ο Πανσερραϊκός επιστρέφοντας στις καλές εμφανίσεις επικράτησε άνετα με 3-0 του Εθνικού Αστέρα.

    Αποτελέσματα:

    Πανηλειακός-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 1-0 Προοδευτική-Καλαμάτα 2-1 Καστοριά-Λεβαδειακός 0-0 Απόλλων Αθηνών-Ατρόμητος Αθηνών 2-1 Λάρισα-Ηλυσιακός 3-2 Πανσερραϊκός-Εθνικός Αστέρας 3-0 Ακράτητος-Νίκη Βόλου 0-0 Παναχαϊκή 2005-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-0 α.α.

    Βαθμολογία (σε 24 αγώνες):

    1. Λάρισα 45 . Ακράτητος 45 3. Λεβαδειακός 43 4. Νίκη Βόλου 41 5. Καλαμάτα 40 . Καστοριά 40 7. Πανηλειακός 39 8. Ολυμπιακός Βόλου 38 . Πανσερραϊκός 38 10. Προοδευτική 37 11. Απόλλων Αθ. 30 12. Ηλυσιακός 29 . Παναχαϊκή 29 14. Εθνικός Αστέρας 27 15. Ατρόμητος Αθ. -14 16. Ποσειδών Ν. Πόρων 0

    * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων έχει υποβιβαστεί στη Γ` εθνική.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σύσκεψη σε καλό κλίμα

    4/4/2005 6:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την πρώτη σύσκεψη ανάμεσα στην αστυνομία και τους εκπροσώπους των δύο "αιωνίων" αντιπάλων, Γιάννη Ζαβραδινό και Γιάννη Μώραλη, με θέμα τα μέτρα ασφαλείας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο "Απόστολος Νικολαϊδης". Στη συνάντηση που έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, συμφωνήθηκε ο αγώνας να διεξαχθεί παρουσία εισαγγελέα και να υπάρξει αυξημένη αστυνομική δύναμη γύρω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Συμφωνήθηκε ακόμη οι κάτοχοι των εισιτηρίων να εισέρχονται στο γήπεδο μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς τους.

    Χωρίς φιλάθλους ο Ολυμπιακός

    Αυτό που παρέμεινε σε εκκρεμότητα αφορά στους επίσημους της πειραϊκής ομάδας, οι οποίοι θα πάνε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και που υπολογίζονται να είναι περί τα 20 άτομα. Ο Ολυμπιακός ζητά να καθίσουν στις θέσεις των επισήμων, ενώ ο Παναθηναϊκός προτιμά να τους φιλοξενήσει στα δημοσιογραφικά θεωρεία.

    Όπως είναι γνωστό, ύστερα από τη συμφωνία στον α' γύρο, πως και σ΄ αυτό το ματς δεν θα υπάρξουν στο γήπεδο φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας.

    Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη, ο εκπρόσωπος των "ερυθρολεύκων", Γιάννης Μώραλης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα εγγυώνται την ασφαλή μετάβαση της αποστολής του Ολυμπιακού στο γήπεδο, την ασφαλή παραμονή εκεί και την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα".

    Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις, ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μονάδες εναντίον ομαδικότητας

    4/4/2005 4:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μια ημέρα μετά την ήττα του Ιωνικού στο Καραϊσκάκη ο Βαγγέλης Βλάχος μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ κυρίως για το ντέρμπι που έρχεται και κατά πολλούς θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή. Ειλικρινής και συνειδητοποιημένος ο τεχνικός του Ιωνικού είδε χθες την ομάδα του να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, όμως να γνωρίζει την ήττα. Παρόλα αυτά όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "Ήμασταν αξιοπρεπείς. Οι φιλοφρονήσεις από τους αντιπάλους μας ήταν ανταμοιβή για μας. Τα παιδιά δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό σε ένα γεμάτο Καραϊσκάκη".

    Τα "κλειδιά" του ντέρμπι

    Φυσικάο Βαγγέλης Βλάχος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο ντέρμπι της επόμενης Κυριακής, με τον παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο. Σε αυτό το ματς όπως είπε συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές ομάδες, καθώς οι "πράσινοι" στηρίζονται στην ομαδικότητά τους, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" στις καλές μονάδες τους. Πάντως ενδεχομένως και να μην κριθεί το πρωτάθλημα από αυτό το παιχνίδι, σύμφωνα με τον Βλάχο. "Ο Ολυμπιακός βασίζεται στην ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών του", επεσήμανε και συνέχισε, "Τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός παίζει καλά, αλλά δεν μπορεί εύκολα να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Μόνο στον αγώνα με τη Νιούκαστλ, δεν ήταν καλός. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός, μπορεί να μην έχει ποιότητα, αλλά είναι περισσότερο ομάδα και παίρνει πιο εύκολα αποτελέσματα. Διαθέτει ικανούς σεντερ φορ. Νομίζω είναι καλύτερο, να διαθέτεις ομάδα, παρά παίκτες που περνάνε την μπάλα κάτω από τα πόδια του αντιπάλου.

    Ο Καστίγιο, δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν μου αρέσει η νοοτροπία του και ο τρόπος που αγωνίζεται. Είναι καλός ποδοσφαιριστής, αλλά δεν μου αρέσει η συμπεριφορά του. Αν αλλάξει μυαλό, τότε θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Όσο ο Τζορτζεβιτς ήταν χώμα, ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε. Τώρα που ανέβηκε η απόδοση του φαίνεται από την εικόνα του Ολυμπιακού, στο γήπεδο. Μαζί με τον Γεωργάτο έχουν δημιουργήσει μια τρομερή πλευρά. Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται και ο Μαυρογενίδης, που αγωνίζεται στην άλλη πλευρά. Η δύναμη του Ολυμπιακού, είναι τα άκρα του. Όμως ο Ολυμπιακός, δεν διαθέτει ομαδικότητα".

    Ικανότητα στην επίθεση

    Ο Βλάχος όμως μίλησε και για την ψυχολογία που πλέον είναι με το μέρος του Ολυμπιακού και τόνισε, "Η ψυχολογία έχει αλλάξει,. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει μόνο για την νίκη. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ψυχολογία, καθώς επέστρεψε στην κορυφή. Πάντως το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμη. Βέβαια, αν κερδίσει μια ομάδα, τότε θα θέσει υποψηφιότητα για τον τίτλο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ΑΕΚ. Το ντέρμπι Παναθηναϊκός- ΑΕΚ, θα κρίνει πολλά, σε ότι αφορά το πρωτάθλημα. Αυτό το παιχνίδι θα αποτελέσει βαρόμετρο για το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, αλλά παίζει σαν ομάδα. Δεν σε πνίγει, δεν σε πιάνει από το λαιμό, αλλά παίζει ομαδικά. Από την άλλη τα ατού του, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Στηρίζεται αρκετά στον Μπασινά, που παίζει με προβλήματα στους προσαγωγούς. Στο ντέρμπι θα έχει την συμπαράσταση των φιλάθλων του. Θα παίξει στο γήπεδο του, που είναι μια απόρθητη έδρα. Επίσης διαθέτει ικανού επιθετικούς που θα είναι και το πλεονέκτημα του, μαζί με την άμυνα του. Δεν μπορείς να ποντάρεις, σε μια ομάδα. Θα ήταν τολμηρό, να μιλήσω για προβάδισμα. Είναι ένα μεγάλο ντέρμπι και όλα είναι ανοικτά".

    [19] Μπάσκετ

    Περιμένοντας την υπόθεση Μπλάκνεϊ

    4/4/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η απουσία του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ στον αγώνα του Αμαρουσίου με τον ΠΑΟΚ χθες στην Πυλαία έγινε εμφανής στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν οι φιλοξενούμενοι... έμειναν από ανάσες. Οι ελπίδες για κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο ελαχιστοποιήθηκαν πλέον για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη που τώρα ελπίζει να έχει τουλάχιστον τον Αμερικανό πλέι μέικερ στους αγώνες των πλέι οφ. Η ανεύθυνη πράξη του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ (διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση ινδικής κάνναβης), έχει ενοχλήσει διοίκηση και τεχνικό τιμ στο Μαρούσι, αφού εξαιτίας μίας απερισκεψίας του, η ομάδα αποδυναμώθηκε στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος κι έχασε την ευκαιρία να έχει το πλεονέκτημα έδρας στην τελική φάση των πλέι οφ ή τουλάχιστον να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση μέχρι τέλους. Την Πέμπτη, εξετάζεται το δεύτερο δείγμα του Μπλάκνεϊ μετά από αίτημα της ΚΑΕ και του παίκτη, κάτι που σημαίνει πως στη συνέχεια ο Αμερικανός θα κληθεί ν απολογηθεί στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ, εφόσον και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό.

    Διήμερο ρεπό

    Θετικά αντιμετωπίζουν στο Μαρούσι τη διακοπή του πρωταθλήματος ενόψει της διεξαγωγής του All Star Game στην Πάτρα το Σαββατοκύριακο.

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε διήμερο ρεπό στους παίκτες του για να ξεκουραστούν, ενώ δύο περισσότερες ημέρες θ απουσιάσει απ τις προπονήσεις ο Λάρι Στιούαρτ, καθώς αναχώρησε σήμερα για τις ΗΠΑ.

    Η διακοπή δίνει την ευκαιρία στον Σάσα Σμίλιανιτς ν αποθεραπευτεί πλήρως μετά τις ενοχλήσεις που αισθάνθηκε στη μέση του πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ (δεν αγωνίστηκε).

    Υπενθυμίζεται πως το Μαρούσι αντιμετωπίζει κατά σειρά μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου Πανιώνιο, Ολύμπια και Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδα.

    [20] Μπάσκετ

    Ολύμπια: Έρχεται ο Φίνλεϊ

    4/4/2005 7:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αύριο αναμένεται στην Λάρισα ο Μόρις Φίνλεϊ (24χρ., 1.80) που πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ολύμπια έως το τέλος της περίοδου και θα τεθεί στη διάθεση του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που συνεχίζει ν αναζητά έναν κοινοτικό σούτινγκ γκαρντ, χωρίς να έχει εντοπίσει ακόμη, όμως κάποιον που να τον ικανοποιεί. Η διακοπή του πρωταθλήματος (ελέω Ολ Σταρ Γκέιμ) θα δώσει την ευκαιρία στον Φίνλεϊ να προπονηθεί με τους νέους συμπαίκτες του και ν αφομοιώσει τα συστήματα πριν το ντεμπούτο του με την «πορτοκαλί» φανέλα εναντίον του Ιωνικού ΝΦ Αμαλιάδα. Εν τω μεταξύ, ο Νταβόρ Πεϊτσίνοβιτς, ξεπέρασε τον τραυματισμό του στη γάμπα (θλάση) και τέθηκε στην διάθεση του Αλεξανδρή. Ο τελευταίος αναζητά αντίπαλο για φιλική αναμέτρηση το Σάββατο για να δει πως λειτουργεί η ομάδα στο παρκέ με την προσθήκη του Μόρις Φίνλεϊ. Εννοείται πως θ΄ απουσιάζουν οι δύο νεαροί Ελληνες παίκτες, Γιώργος Τριχόπουλος και Λευτέρης Νεοφυτίδης, οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο ρόστερ των Ελπίδων του Βορρά για τον αγώνα που θ ανοίξει αγωνιστικά την αυλαία του 13ου Ολ Σταρ Γκέιμ.

    [21] Μπάσκετ

    Νίκη των Σίξερς στην Βοστώνη

    4/4/2005 12:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Αλαν Αϊβερσον πήρε... τ' όπλο του, πέτυχε 38 πόντους και οι Σίξερς νίκησαν μέσα στη Βοστώνη τους Σέλτικς με 97-93 και πλέον υπολείπονται τρεις νίκες για την κορυφή της Περιφέρειας του Ατλαντικού. Ήταν η πρώτη νίκη για τη Φιλαδέλφεια μετά από τρεις σερί ήττες, που πλέον της δίνει ελπίδες για πρόκριση στα πλέι οφ. Πολύ καλή απόδοση και από τον Σάμουελ Ντάλεμπερτ που τελείωσε το ματς με 18 πόντους και 15 ριμπάουντ. Από τους γηπεδούχους καλύτερος ο Πολ Πιρς με 26 πόντους και 13 ριμπάουντ. Στο Χιούστον, νίκη για τους Σανς με 91-78 κόντρα στους Ρόκετς. Κορυφαίος για τη νικήτρια ομάδα ο Σον Μάριον που είχε 23 πόντους και 18 ριμπάουντ, ακολούθησε ο Τζόε Τζόνσον με 19. Από τους γηπεδούχους ο Γιάο Μινγκ είχε 19 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι έμεινε στους 13. Στο Κλίβελαντ, νίκη για τους Καβαλίερς κόντρα Ντάλας με 100-80. Μορφή του αγώνα ο ΛεΜπρον Τζέιμς που τελείωσε το ματς με 37 πόντους.

    Αποτελέσματα και βαθμολογίες

    Μιλγουόκι-Νέα Υόρκη 106-102 Μιλγουόκι: Σμιθ 6, Μέισον 20, Ρεντ 32, Γκάτζουριτς, Ουίλιαμς 18, Πακούλια 10, Γκόλντγουαϊρ, Στρίκλαντ, Κούκοτς 4, Φέιζερ 14, Μπουθ 2. Νέα Υόρκη: Σουίτνι 5, Τ. Τόμας 23, Κ. Τόμας 13, Κρόφορντ 11, Μάρμπουρι 15, Τζάκσον 9, Ρόουζ 2, Τέιλορ 18, Ουίλιαμς 2, Αρίζα 4. Σακραμέντο-Μινεσότα 100-112 Σακραμέντο: Μόμπλεϊ 16, Μπίμπι 19, Στογιάκοβιτς 25, Τόμας 11, Σκίνερ 5, Έβανς 11, Σονγκάιλα 6, Χάους 6, Ουίλιαμσον 1. Μινεσότα: Σπρίουελ 23, Χάντσον 2, Γκαρνέτ 30, Χάσελ 4, Ολοβοκάντι 15, Γκρίφιν 9, Κασέλ 16, Ζέρμπιακ 8, Χόιμπεργκ 3, Τόμας 2. Κλίβελαντ-Ντάλας 100-80 Κλίβελαντ: Τζέιμς 37, Γκούντεν 6, Ιγκλάουσκας 21, Σνόου 8, Νιουμπλ 14, Χάρις 1, Τρέιλορ 2, Βαρεχάο 9, Πάβλοβιτς 2. Ντάλας: Χάουαρντ 2, Νοβίτσκι 21, Τέρι 13, Φίνλεϊ 13, Στάκχαους 16, Νταμπίερ 2, Χάρις 4, Βαν Χορν 6, Ντάνιελς 2, Αρμστρονγκ, Χέντερσον 1. Ουάσινγκτον-Ιντιάνα 76-79 Ουάσιγκτον: Τζέφρις 7, Μπράουν 12, Τόμας 6, Χιουζ 12, Αρίνας 22, Μπράουν 4, Ντίξον 8, Μπλέικ 1, Ράφιν 2, Πρόφιτ 2. Ιντιάνα: Τζάκσον 15, Ντέιβις 9, Πόλαρντ 6, Μίλερ 12, Τζόνσον 15, Κροζίρ 4, Τζ. Τζόουνς 10, Φόστερ, Γκιλ 8. Γκόλντεν Στέιτ-Σιάτλ 101-92 Γκόλντεν Στέιτ: Μέρφι 3, Ντανλίβι 19, Φόιλ 5, Ρίτσαρντσον 22, Ντέιβις 19, Φίσερ 15, Μπιέντρινς 7, Τσαμπαρκάπα 6, Πιετρίς 5. Σιάτλ: Έβανς 3, Ουίλκινς 6, Τζέιμς 6, Αλεν 27, Ράιντνουρ 12, Ντάνιελς 13, Μάρεϊ 12, Κόλισον 2, Φόρτσον 10. Ατλάντα-Κλίπερς 91-111 Ατλάντα: Τζ. Σμιθ 7, Χάριγκτον 3, Εκέζιε, Λου 7, Τσάιλντρες 23, Κόλιερ 5, Ντελκ 6, Γκουλιότα 8, Αϊβι 9, Ντ. Σμιθ 10, Ντρόμπνιακ 13. Κλίπερς: Γιάριτς 14, Μπραντ 33, Ουίλκοξ 22, Λίβινγκστον 6, Μαγκέτι 25, Μουρ 9, Ρος, Μπράνσον 2. Βοστώνη-Φιλαδέλφεια 93-97 Βοστώνη: Μπλάουντ 6, Πιρς 26, ΛαΦρεντζ 14, Πέιτον 5, Αλεν 2, Ντέιβις 27, Πέρκινς 2, Τζέφερσον 10, Μπανκς 1. Φιλαδέλφεια: Κόρβερ 7, Ρότζερς 10, Ντέλαμπερτ 18, Αϊβερσον 38, Ιγκουοντάλα 10, Ντέιβις 8, Τζάκσον 6. Τορόντο-Ντιτρόιτ 103-113 Τορόντο: Ρόουζ 22, Μπος 18, Αραούζο 6, Πίτερσον 22, Αλστον 15, Μάρσαλ, Παλάτσιο 8, Μπόνερ 9, Σόου 3. Ντιτρόιτ: Πρινς 18, Ρ. Ουάλας 25, Μπ. Ουάλας 14, Χάμιλτον 19, Μπίλαπς 26, ΜακΝτάις 6, Χάντερ 5. Μέμφις-Λέικερς 102-82 Μέμφις: Μπατίερ 7, Γκασόλ 13, Ράιτ 16, Ουίλιαμς 5, Μίλερ 22, Κάρντιναλ 15, Ουέλς 10, Τζόουνς 10, Ουάτσον 4. Λέικερς: Μπάτλερ 18, Μεντβεντένκο 10, Γκραντ, Ατκινς 13, Μπράιαντ 9, Κουκ 7, Τζόουνς 5, Ουόλτον 4, Μπράουν 4, Τζορτζ 2, Βούγιασιτς 10. Χιούστον-Φοίνιξ 78-91 Χιούστον: ΜακΓκρέιντι 13, Μπόουεν 14, Μινγκ 19, Σούρα 10, Ουέσλι 8, Μουτόμπο 2, Τζέιμς 7, Πάτζετ 5. Φοίνιξ: Μάριον 23, Ρίτσαρντσον 11, Στούνταμαϊρ 9, Νας 5, Τζόνσον 19, Τζάκσον 15, Χάντερ 9.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 39-33 Φιλαδέλφεια 36-37 Νιού Τζέρσεϊ 35-39 Τορόντο 30-42 Νέα Υόρκη 29-43 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Ντιτρόιτ 46-27 Σικάγο 41-31 Κλίβελαντ 38-34 Ιντιάνα 38-34 Μιλγουόκι 28-45

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Υ-Μαϊάμι 55-19 Ουάσινγκτον 41-31 Ορλάντο 35-38 Σάρλοτ 15-57 Ατλάντα 11-62 ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ X-Σαν Αντόνιο 54-19 Χ-Ντάλας 49-24 Χιούστον 44-30 Μέμφις 41-31 Νέα Ορλεάνη 17-55

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Σιάτλ 50-23 Ντένβερ 41-31 Μινεσότα 39-35 Πόρτλαντ 24-48 Γιούτα 22-50

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Υ-Φοίνιξ 53-17 Σακραμέντο 45-30 Λ.Α. Λέικερς 33-40 Λ.Α. Κλίπερς 33-41 Γκόλντεν Στέιτ 28-45 Χ=Προκρίθηκε για τα πλέι οφ Υ=Εξασφάλισε τον τίτλο της περιφέρειας

    [22] Βόλεϊ

    Απαλλάχτηκαν Ολυμπιακός - ΕΑΠ

    4/4/2005 5:50:00 μμ

    O αθλητικός δικαστής, Κωνσταντίνος Κατσιμίχας, απάλλαξε τα ΤΑΠ του Ολυμπιακού και της ΕΑ Πατρών, τα οποία είχαν κληθεί σε απολογία, λόγω της απρεπούς συμπεριφοράς των οπαδών τους στη μεταξύ τους αναμέτρηση της 21ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑ Πατρών κλήθηκε να απολογηθεί, επειδή φίλαθλοί της εξύβρισαν τον διαιτητή του αγώνα στο πρώτο σετ, έβριζαν την ομάδα του Πειραιά, ενώ έκαναν απρεπείς χειρονομίες. Από την πλευρά τους, οι "ερυθρόλευκοι" κλήθηκαν σε απολογία, γιατί οι οπαδοί τους έβριζαν την αντίπαλη ομάδα και έκαναν απρεπείς χειρονομίες.

    [23] Υγεία

    Γιατί δυσκολευόμαστε να κόψουμε το κάπνισμα Τα "κρυφά χαρτιά" της νικοτίνης

    4/4/2005 12:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 2:20:45 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Ένα βήμα πιο κοντά στην "εξιχνίαση" του γιατί οι καπνιστές δυσκολεύονται να βγάλουν από τη ζωή τους τη βλαβερή αυτή συνήθεια έκανε μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Goldsmiths College του Λονδίνου η έλλειψη νικοτίνης κάνει τους καπνιστές να αντιμετωπίζουν με λιγότερο ενθουσιασμό και θετική διάθεση την καθημερινότητά τους. Ωστόσο, τα παρίσματα αυτά έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων κατά του καπνίσματος. Όπως υποστηρίζουν τα νέα αυτά αποτελέσματα θα αποθαρρύνουν πολλούς καπνιστές από το να πάρουν την απόφαση να βγάλουν από τη ζωή τους τη βλαβερή συνήθεια.

    Η πορεία της έρευνας

    Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 200 άνθρωποι, οι οποίοι κατά μέσο όρο κάπνιζαν περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.

    Οι εθελοντές πέρασαν από δυο τεστ, που πραγματοποιήθηκαν αφότου δεν είχαν καπνίσει για ένα χρονικό διάστημα 12 ωρών. Στη συνέχεια σε κάποιους χορηγήθηκε ένα χάπι, που περιείχε νικοτίνη και σε κάποιους ένα ψευδοσκεύασμα. Τέλος, όλοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, όπου περιέγραφαν με τι διάθεση αντιμετώπισαν τις καθημερινές τους ενασχολήσεις, από το φαγητό μέχρι και τη βραδινή τους έξοδο.

    Από τις απαντήσεις προέκυψε, ότι οι εθελοντές, που δεν έλαβαν το σκεύασμα νικοτίνης εμφανίστηκαν πολύ πιο απρόθυμοι και αρνητικοί από τους υπόλοιπους.

    "Τα αποτελέσματα αυτά μας οδήγησαν να συμπεράνουμε, ότι το να κόψει κάποιος το τσιγάρο πιθανότητα μετατρέπει σε λιγότερο ενδιαφέρουσες τις άλλες πτυχές της ζωής τους", δηλώνει η δρ Lynne Dawkins, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

    Οι μελετητές διαπίστωσαν ακόμα, ότι η ομάδα αυτή των εθελοντών παρουσίαζε μειωμένες αντιστάσεις. Συγκεκριμένα, εμφάνιζαν μια ακατανίκητη τάση να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα σημείο, που τους είχε απαγορευτεί να κοιτούν.

    Βάση αυτών των δεδομένων ο δρ Dawkins επεσήμανε, ότι πιθανότατα οι καπνιστές, που προσπαθούν να "απεξαρτηθούν" από τη συνήθειά τους αυτήν τις περισσότερες φορές ξανακυλούν ακριβώς επειδή δε μπορούν να αντισταθούν στην ανάγκη τους για νικοτίνη.

    Αντιδράσεις και απαντήσεις

    Η εν λόγω έρευνα, πάντως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις κατά του καπνίσματος. Όπως υποστηρίζουν τα νέα αυτά αποτελέσματα θα αποθαρρύνουν πολλούς καπνιστές από το να πάρουν την απόφαση να βγάλουν από τη ζωή τους τη βλαβερή συνήθεια.

    Ωστόσο, η δρ Dawkins επισημαίνει πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Αντίθετα ισχυρίζεται πως η μελέτη της ομάδας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς τώρα πια μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό, που κάνει τους καπνιστές να εγκαταλείπουν την προσπάθεια "απεξάρτησης".

    Το επόμενο βήμα θα είναι να εξακριβώσουμε γιατί κάποιοι εγκαταλείπουν γρηγορότερα από κάποιους άλλους" δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά τονίζοντας, ότι η ομάδα του έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    [24] Κοινωνία

    Για τη διπλή δολοφονία Νικολαΐδη - Καλαθάκη Τον Μαζαράκη ενοχοποιεί ο Κράμπης

    4/4/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την απολογία του Παναγιώτη Κράμπη συνεχίστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών η δίκη για τη διπλή δολοφονία του επιχειρηματία, Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του, Σούλας Καλαθάκη, το Νοέμβριο του 1997. Ο Κράμπης, που πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και 25ετή κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τις επέρριψε στον καταζητούμενο για την υπόθεση, Ηλία Μαζαράκη. Όπως ισχυρίστηκε, είχε φέρει ο ίδιος σε επαφή τον Νικολαϊδη με τον Μαζαράκη, προκειμένου ο τελευταίος να παρέχει προστασία στον επιχειρηματία και το μοιραίο έγινε, όταν ο Νικολαΐδης αθέτησε τη συμφωνία του με τον φυγόδικο. Επίσης, υποστήριξε ότι τις πιστωτικές κάρτες του επιχειρηματία του τις έδωσε ο Μαζαράκης, μετά την εξαφάνιση του ζεύγους. Σημειώνεται, πως στο εδώλιο κάθεται και ο Μάρκος Ασημάκης, που πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών με την αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ η δίκη ξεκίνησε πριν από ένα μήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκίνησε η δίκη Κράμπη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 April 2005 - 17:09:50 UTC