Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι G7 αποφάσισαν ως και 100% της μείωσης του χρέους
  • [02] Στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι
  • [03] Εντοπίστηκε το μοιραίο αεροσκάφος
  • [04] "Δεν πλήττεται η αντικειμενικότητα των προσλήψεων"
  • [05] Συγγένειες με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Αδιέξοδο στη σύνοδο των G7
  • [07] Πολλά κιλά... ο Αναστασιάδης
  • [08] Στους "8" η Ξάνθη
  • [09] Έκτη η Εθνική στη Τυνησία
  • [10] Μίλησαν οι έδρες και ο Στέλιος
  • [11] Ξέφυγε η Μπάγερν
  • [12] Επιτέλους νίκη για τους Πέισερς
  • [13] "Στενή συνεργασία για Ιράν και Μεσανατολικό"
  • [14] Θα ευλογίσει τους πιστούς του αύριο ο Πάπας
  • [15] Καταδίκασαν σε θάνατο μέλη της Αλ Κάιντα

    [01] Οικονομία

    "Οι πλούσιες χώρες άκουσαν τη φωνή των φτωχών" Οι G7 αποφάσισαν ως και 100% της μείωσης του χρέους

    5/2/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, Reuters

    Έτοιμοι να δεχθούν ελαφρύνσεις των χρεών των φτωχών χωρών, που μπορεί να φθάσουν ως και το 100%, δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των Επτά Ισχυρών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στο τελικό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του G7 δηλώνουν, πως οι χώρες τους είναι έτοιμες να δεχθούν μέχρι και τη διαγραφή των χρεών, έπειτα από την κατά περίπτωση εξέταση της κατάστασης καθεμιάς από τις χώρες. Από την απόφαση αυτή, αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά τουλάχιστον 37 χώρες, οι περισσότερες στην Αφρική. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Συνόδου στο Λονδίνο, Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν τόνισε, πως η σύνοδος αυτή θα μείνει στη μνήμη, ως "η 100% ανακούφιση του χρέους", λέγοντας χαρακτηριστικά, πως στη Σύνοδο του Λονδίνου "οι πλούσιες χώρες άκουσαν τη φωνή των φτωχών, δείχνοντας, πως καμία αδικία δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα".

    Στο "μικροσκόπιο" η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και η Κίνα

    Η παραγραφή χρεών είναι ένας από τους μεγάλους άξονες του "σχεδίου Μάρσαλ" υπέρ των φτωχών χωρών, που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ζήτησε την ολική παραγραφή του χρέους των πιο φτωχών χωρών έναντι των μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, δηλαδή περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και ελαφρύνσεις των χρεών, που έχουν συναφθεί διμερώς με τις πιστώτριες χώρες.

    Στο ανακοινωθέν τους, οι χώρες μέλη του G7 αποδέχονται ένα πρόγραμμα εργασίας με στόχο την ανάπτυξη, που περιλαμβάνει την εξέταση της άλλης μεγάλης πρότασης του Μπράουν σχετικά με μια Διεθνή Οικονομική Διευκόλυνση (IFF), καθώς και της γαλλο-γερμανικής πρότασης για φορολόγηση της εναέριας κυκλοφορίας.

    Η IFF του Γκόρντον Μπράουν είναι ένα σύστημα εγγύησης από τις πλούσιες χώρες των δανείων, που συνάπτονται από τις φτωχές χώρες, κάτι, που μέχρι στιγμής απορρίπτουν οι Αμερικανοί. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Τέιλορ επανέλαβε στο Λονδίνο την αντίθεση της χώρας του, προσθέτοντας πάντως, πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να δημιουργήσουν το μηχανισμό αυτό χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ.

    Επίσης, στο τελικό ανακοινωθέν, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους, καθώς το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Οι εκπρόσωποι του G7 συζήτησαν επίσης για την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τη διαχείριση του συναλλάγματος. Μάλιστα, επέμειναν σε μία περσινή πολιτική, που ζητούσε λιγότερη ρευστότητα στην αγορά και πιο ευέλικτες τιμές συναλλάγματος, κάτι, που αναφέρεται κυρίως στην Κίνα, καθώς η τελευταία κρατά χαμηλά το νόμισμά της, κάτι που την καθιστά περισσότερο ανταγωνιστική από τις άλλες αγορές. "Θα κινηθούμε προς μία πιο ευέλικτη ισοτιμία συναλλάγματος, αλλά χωρίς χρονικούς περιορισμούς" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας Λι Ρουογκού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αδιέξοδο στη σύνοδο των G7

    [02] Κόσμος

    Διαμαρτύρονται για την αύξηση ωρών εργασίας Στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι

    5/2/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία πραγματοποίησαν χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης, που θέλει να αυξήσει τις ώρες εργασίας, χωρίς να δίνει εγγυήσεις για αυξήσεις των μισθών. Οι διαδηλωτές, αψηφώντας το ψύχος, τονίζουν, ότι θα αντισταθούν στις μεταρρυθμίσεις. Στη πανεθνική διαμαρτυρία συμμετείχαν τέσσερα από τα πέντε μεγάλα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας, υποστηρίζοντας, πως η μεταρρύθμιση, η οποία υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, θα σημάνει το "θάνατο" των 35 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας και οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν επιπλέον ώρες χωρίς επιπλέον πληρωμή. Από την πλευρά τους, οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν υποστηρίζουν, πως οι κανονισμοί, που διέπουν τις ώρες εργασίας πρέπει να χαλαρώσουν, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας, που βρίσκεται κοντά στο 10%, και να καταστεί πιο ανταγωνιστική η γαλλική οικονομία, η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Ο νέος νόμος, που πρόκειται να υιοθετηθεί την Τρίτη, θα επιτρέπει στους "μισθωτούς, που το επιθυμούν" να αυξάνουν το χρόνο εργασίας τους "πέραν των εγκεκριμένων υπερωριών" που φτάνουν τις 220 ώρες το χρόνο.

    "Μαζί τους" η Κοινή Γνώμη

    Σύμφωνα με τα συνδικάτα περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις δεκάδες πορείες, που ξεπερνούν τις 100.

    Στο Παρίσι, όπου διεξήχθη η μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις, επικεφαλής ήταν οι αρχηγοί των εργατικών σωματείων, καθώς και μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στη νοτιοδυτική στην Τουλούζη περίπου 12.000 διαδηλωτές, αψήφησαν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βγήκαν στους δρόμους, αν και τα σωματεία κάνουν λόγο για συμμετοχή πλέον των 20.000 ανθρώπων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη Λυών, τη Λορένη, το Μετς, το Νανσί και το Επινάλ, κατόπιν εκκλήσεων των συνδικάτων και με την υποστήριξη κομμάτων της αριστεράς, κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο αρχηγός του οποίου Φρανσουά Ολάντ πήρε μέρος σε διαδήλωση στη Ρεν στη Βρετάνη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 77% των μισθωτών θα προτιμούσαν να διατηρήσουν το σημερινό χρόνο εργασίας τους, ενώ το 69% της γαλλικής Κοινής Γνώμης δηλώνει υπέρ των διαδηλωτών. Το 35ωρο είχε εισάγει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

    [03] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν επιζώντες Εντοπίστηκε το μοιραίο αεροσκάφος

    5/2/2005 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 2:35:41 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Ολλανδικό στρατιωτικό ελικόπτερο εντόπισε νοτιοανατολικά της Καμπούλ τα συντρίμμια του αφγανικού αεροσκάφους με τους 104 επιβαίνοντες, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ την Πέμπτη. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή. Οι στρατιώτες κατάφεραν το Σάββατο, εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών, να προσεγγίσουν την τοποθεσία στην οποία συνετρίβη το αεροσκάφος της ιδιωτικής αφγανικής εταιρείας Kam Air. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν εννέα Τούρκοι, τρεις Αμερικανοί, τρεις Ιταλοί και ένας Ιρανός, ενώ, το οκταμελές πλήρωμα αποτελείτο από έξι Ρώσος και δύο Αφγανούς.

    Έρευνες με τη συμμετοχή της ISAF

    "Το αεροσκάφος συνετρίβη στο Μπαντ-ι-Γάζι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ζάχερ Αζίμι, αναφερόμενος στο χωριό αυτό που βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την Καμπούλ.

    Το Μπόινγκ 737 είχε απογειωθεί την Πέμπτη στις 14:30 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδος) από τη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν με προορισμό την Καμπούλ, όπου αναμενόταν να φτάσει στις 15:30 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος).

    Η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ, ήταν γύρω στις 15:15 τοπική ώρα.

    Από τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαν ξαναρχίσει οι έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους, με τη συμμετοχή 80 στρατιωτών της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία με το αφγανικό Boeing

    [04] Πολιτική

    "Δεν πλήττεται η αντικειμενικότητα των προσλήψεων"

    5/2/2005 1:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του άρθρου του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο προβλέπει συνέντευξη των υποψηφίων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δήλωσε ο βασικός εισηγητής, βουλευτής της ΝΔ , Πέτρος Μαντούβαλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Ο κ. Μαντούβαλος διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα γίνεται με αντικειμενικότητα και διαφάνεια από μέλη του ΑΣΕΠ και η συνέντευξη δεν θα αφορά όλους τους διαγωνισμούς, αλλά κατά περίπτωση. Υποστήριξε, επίσης, ότι η συνέντευξη είναι διεθνής πρακτική και δεν πλήττει την αξιοπιστία της αντικειμενικότητας των προσλήψεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απαξιώσει μία πρακτική που ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, την αντίθεση του Γιώργου Παπανδρέου στη διάταξη για την προφορική συνέντευξη. Ενώ, σχετικά με τις αντιρρήσεις βουλευτών της ΝΔ, παρατήρησε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του και ότι δεν πρέπει να δραματοποιούνται καταστάσεις. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαξιφισμοί για τις προσλήψεις

    [05] Πολιτική

    Συνεργασία μετά από ανατροπή Συγγένειες με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

    5/2/2005 1:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΤΑ ΝΕΑ

    Την πάγια θέση του Συνασπισμού για διαχωρισμό του κράτους και της Εκκλησίας επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του κόμματός του στη Αθήνα, και κάλεσε την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στα θέματα της Αυτοδιοίκησης και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο κ. Αλαβάνος έκανε άνοιγμα στις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς προκειμένου να υπάρξουν συμμαχίες που θα προωθήσουν άμεσα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι το πρώτο στοίχημα του Συνασπισμού είναι η μάχη κατά της ανεργίας και της ακρίβειας. Συγγένειες με αριστερές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκει ο κ. Αλαβάνος, όπως λέει σε συνέντευξή του στα "Νέα" του Σαββατοκύριακου.

    "Χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή"

    Μόνο μια μεγάλη ανατροπή θα μπορούσε να οδηγήσει το Συνασπισμό σε μια επανεκτίμηση της στάσης του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τονίζοντας πως "περιθώριο πολιτικής συνεργασίας, λόγω της μεγάλης απόκλισης των προσανατολισμών μας, δεν υπάρχει".

    Ερωτηθείς για το μέλλον της αριστεράς, απαντά κατά λέξη "πρέπει να επαναπατρισθούμε σε κοινωνικά στρώματα στα οποία αισθανόμαστε πρόσφυγες. Μιλάω για τους σύγχρονους φτωχούς, για τις γειτονιές και τις πόλεις, όπου έχουμε βιομηχανική παρακμή, για το χώρο των ανέργων και των νέων που φτάνουν να είναι 35 ετών και κοιμούνται στο παιδικό δωμάτιο με τα στρατιωτάκια ή με τις Barbie".

    [06] Οικονομία

    "Σύνοδος κατά της φτώχειας" Αδιέξοδο στη σύνοδο των G7

    5/2/2005 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 7:23:37 μμ)

    Πηγή: BBC GREEK

    Νέος γύρος συνομιλιών διεξάγεται το Σάββατο, στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στο Λονδίνο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Επί τάπητος βρίσκεται η ανταγωνιστική Κίνα, αλλά και το επονομαζόμενο "νέο σχέδιο Μάρσαλ" κατά της φτώχειας. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, προσπάθησε να εξασφαλίσει υποστήριξη στην πρότασή του για ακύρωση περισσότερων χρεών των αφρικανικών χωρών, μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ευνοϊκότερες εμπορικές συμφωνίες και ρυθμίσεις. Ωστόσο, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, Τζον Τέιλορ, δήλωσε ότι τα βρετανικά σχέδια δεν συμπίπτουν με την αμερικανική οικονομική πολιτική. Πάντως, ο Γκόρντον Μπράουν επιδιώκει να καταλήξει σε μια σχετική συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη του G7 πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ομίλου, τον προσεχή Ιούλιο.

    Έκκληση Μαντέλα

    Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται επίσης τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία πιέζουν την αξία του δολαρίου, καθιστώντας πιο ακριβές τις εξαγωγές προς τη χώρα.

    Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εργασιών, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κάλεσε τις πλούσιες χώρες να διαγράψουν άμεσα όλα τα χρέη των αφρικανικών κρατών και να διπλασιάζουν την οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

    [07] Πολλά κιλά... ο Αναστασιάδης

    5/2/2005 6:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 7:34:41 μμ)

    Συντάκτης:

    Έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση σήμερα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, βλέποντας από τις εξέδρες του κλειστού της Αριδαίας τον Παναγιώτη Αναστασιάδη, να σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά τον άλλο στην κατηγορία των 105κ.+. Ο νεαρός αθλητής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σημείωσε πέντε Πανελλήνια ρεκόρ δυο εφήβων δυο ελπίδων και ένα ανδρών και "έκλεψε" στην κυριολεξία την παράσταση την δεύτερη ημέρα των αγώνων.

    Πέντε Πανελήνια ρεκόρ

    Πιο συγκεκριμένα ο Αναστασιάδης έσπασε σήκωσε αρχικά στο αρασέ 181κιλά (ρεκόρ εφήβων-ελπίδων) και λίγο αργότερα 185,5 (ρεκόρ εφήβων, ελπίδων, ανδρών).

    Στο ζετέ ξεκίνησε με 215,5 ( ρεκόρ εφήβων, ελπίδων) και συνέχισε με 217,5 (ρεκόρ εφήβων- ελπίδων).

    Νέο ρεκόρ (εφήβων, ελπίδων) σημείωσε και στο σύνολο με 402,5 κιλά.

    Εκτός του Αναστασιάδη καλές επιδόσεις σημειώθηκαν και στις άλλες κατηγορίες.

    Τις εντυπώσεις κέρδισαν ο Μαρκούλας του Σπάρτακου Ιωαννίνων που σήκωσε 340 κιλά στην κατηγορία των 85 κιλών, κερδίζοντας τον Σπύρου ο οποίος βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με 2,5 κιλά λιγότερα, ο Λιόντος στην κατηγορία των 62κ. σηκώνοντας 267,5κ, ο Σταματιάδης του ΦΟΑ στην κατηγορία των 77κ σηκώνοντας 317,5κ, ο Κουρτίδης στην κατηγορία των 94κ. σηκώνοντας 362,5κ. και ο Γκαρίπης του ΠΑΟΚ στην κατηγορία των 105 κιλών σηκώνοντας 355 κιλά.

    Τ΄ αποτελέσματα των αγώνων

    56κ. 1)Αρακελιάν (Ηρακλής Καβ) 70-97,5-167,5 2)Γρυντάκης (Αρκάδι) 72,5-92,5-165 3)Κανάβας (Απόλλων Καλαμαριάς) 67,5-90-157,5

    62κ. 1)Λιόντος (Αρκάδι) 117,5-150-267,5 2)Κυριλλίδης (Αθλος Λαρ) 112,5-137,5-255 3)Μουζενίδης (Ηρακλής Καβ) 115-130-245

    69κ. 1)Αγγελόπουλος (ΠΑΟΚ) 105-132,5-237,5 2)Φιλικίδης (Μιθριδάτης) 110-127,5-237,5 3)Ρουστάνης (Ολυμπιακός Βόλου) 110-125-235

    77κ. 1)Σταματιάδης (ΦΟΑ) 147,5-170-317,5 2)Δεμελίδης (Σπορτινγκ) 125-152,5-277,5 3)Γρηγοριάδης (ΠΓΣ) 127,5-150-277,5

    85κ. 1)Μαρκούλας (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 152,5-187,5-340 2)Σπύρου (Ολυμπιακός) 152,5-185-337,5 3)Ζεγγίνης (ΠΑΚ) 125-165-290

    94κ. 1)Κουρτίδης (Ηρακλής Καβ) 162,5-200-362,5 2)Βελλιανίτης (Αρης Νίκαιας) 147,5-180-327,5 3)Σατζιάν (ΠΑΟΚ) 145-177,5-322,5

    105κ. 1)Γκαρίπης (ΠΑΟΚ) 155-200-355 2)Κωνσταντινίδης (ΠΓΣ) 160-195-355 3)Δεμερτζής (ΦΟΑ) 160-180-340

    105κ. + 1)Αναστασιάδης (Μ. Αλέξανδρος) 181, 185,5-215,5,217,5-402,5 2)Παπαγερίδης (ΠΑΟΚ) 175-210-385

    3)Μαυρογιάννης (Κέφαλος) 145-170-315

    [08] Ποδόσφαιρο

    Στους "8" η Ξάνθη

    5/2/2005 6:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 6:52:36 μμ)

    Συντάκτης:

    Συνηθισμένοι στο κρύο οι Ξανθιώτες, αφού στη Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι πάντα χαμηλές στη διάρκεια του χειμώνα, το μόνο που ζητούσαν σήμερα στο Αιγάλεω ήταν να καταφέρουν να αντέξουν στη πίεση που θα του ασκούσαν οι παίκτες του Ντουμιτρέσκου, και να γυρίσουν στην ακριτική πόλη με την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου. Και τα κατάφεραν με το καλύτερο τρόπο, αφού με αρκετή δύναμη αλλά και πάθος απέσπασαν τη "λευκή" ισοπαλία και σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα, "σφράγισαν το εισιτήριο" για τους "8".

    "Κρύο" πιάτο

    Με αμυντικούς προσανατολισμούς και με ζητούμενο το μηδέν στην άμυνα ξεκίνησαν τον αγώνα οι δυο ομάδες που κράτησαν αυτό το τέμπο, σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.

    Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, να δημιουργηθούν ευκαιρίες μπροστά στις δυο εστίες και οι λιγοστοί φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο να νιώθουν το κρύο, ακόμα πιο τσουχτερό.

    Η μόνη καλή φάση για την οποία κάποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί ήταν ένα δυνατό σουτ του Μπαϊκαρά στο δεύτερο λεπτό, με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω από την εστία του Σιντιμπέ.

    Από εκεί και πέρα έτερον ουδέν με την Ξάνθη να βολεύεται από τον αργό ρυθμό, καθώς το 1-0 του πρώτου αγώνα της εξασφάλιζε την πρόκριση και από την άλλη το Αιγάλεω να μην μπορεί να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή του Πιζανόφσκι.

    Και πώς να φτάσεις άλλωστε στο ζητούμενο όταν για ένα ημίχρονο θέλεις το γκολ και παίζεις μόνο με ένα επιθετικό και 4-5-1, λες και θέλεις να κρατήσεις το αποτέλεσμα που είναι εις βάρος σου

    Στα αξιοσημείωτα η αντικατάσταση του πρώτου διαιτητή Κύρου Βασσάρα στο 8ο λεπτό, από τον 4ο διαιτητή, Γιώργο Δούρο, μετά από διάστρεμμα που υπέστη, όταν γλίστρησε στον υπέροχο αγωνιστικό χώρο του Σταδίου του Αιγάλεω, που είναι ιδανικός για αγώνες Α' εθνικής

    Στο δεύτερο μέρος, ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του με εσωτερικές αλλαγές αλλά και ρίχνοντας στον αγώνα και δεύτερο καθαρόαιμο επιθετικό τον Νικολόπουλο.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ματζουράκης, βλέποντας ότι οι παίκτες του έχουν τα αποθέματα για να κρατήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια την πρόκριση, γύρισε τον Σταύρο Λαμπριάκο στο κέντρο της άμυνας, οχυρώνοντας την εστία του Πιζανόφσκι.

    Το Αιγάλεω παρέμεινε ακίνδυνο, ενώ δυο φάσεις που δημιούργησε στο τελευταίο εικοσάλεπτο δεν έφεραν το ποθούμενο γκολ.

    Η πρώτη έγινε στο 72' όταν ο Αγρίτης μπήκε μόνος του στην μεγάλη περιοχή της Ξάνθης, έκανε παράλληλη σέντρα δίνοντας την ευκαιρία στους επερχόμενους αμυντικούς να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

    Η δεύτερη στο 85' όταν ο Πιζανόφσκι απέκρουσε εντυπωσιακά πέφτοντας στην αριστερή του γωνία το φάουλ που εκτέλεσε ο Μπάρκογλου λίγο έξω από την περιοχή.

    Ε... αφού δεν μπήκαν και αυτά, το 0-0 ήρθε φυσιολογικά με τους Ξανθιώτες να συνεχίζουν στην επόμενη φάση και τους Αιγαλιώτες να ψάχνουν ακόμα την αγωνιστική τους ταυτότητα, ώστε να γυρίσουν στο δρόμο των επιτυχιών.

    Στην προημιτελική φάση του κυπέλλου η Ξάνθη θα αντιμετωπίσει την Λάρισα.

    Διαιτητής : Βασσάρας (Θεσ/κης) 10΄Δούρος Κίτρινες : Μαχράτζε, Τσάτσος, Νικολόπουλος, Καζάκης

    Συνθέσεις : ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Αμπονσά, Χρήστου, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Μπάρκογλου, Αγγος (65` Μακρής), Αγρίτης, Τσάτσος, Φωτάκης, Μανουσάκης (46` Νικολόπουλος).

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Πρίττας, Αντζας, Σίκοφ, Παπαδημητρίου, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο (80` Καζάκης), Κάραμπας (37` λ.τρ. Μελισσάς), Μαχράτζε, Μπαϊκαρά (90` Κουρακ).

    [09] Έκτη η Εθνική στη Τυνησία

    5/2/2005 4:42:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έκτη θέση στο 19ο παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ της Τυνησίας κατέλαβε η Εθνική ανδρών, που ηττήθηκε από την Σερβία/Μαυροβούνιο με 26-37 στον τελευταίο αγώνα της στη διοργάνωση. Έπειτα από οκτώ αλλεπάλληλους αγώνες, αλλά και τον άδοξο αποκλεισμό της από τα ημιτελικά, η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε καταβεβλημένη σωματικά και ψυχικά στο κατατακτήριο παιχνίδι για τις θέσεις 5-6, με συνέπεια να μην κατορθώσει να προβάλει ισχυρή αντίσταση στους "πλάβι".

    Χωρίς δυνάμεις και αυτοσυγκέντρωση

    Η Εθνική έχασε την επαφή με το σκορ μετά το 12 του πρώτου ημιχρόνου, όταν έπαθε "μπλακ άουτ" και το 7-6 υπέρ της μετατράπηκε σε 7-12 και 8-14. Οι Έλληνες διεθνείς αντέδρασαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, με ένα σερί τεσσάρων γκολ (12-14), που κατέβασε τη διαφορά. Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα για τους παίκτες του Ουλφ Σέφερτ, που στο α μέρος έχασαν τρία πέναλτι (είχαν 1/4 εκτελέσεις).

    Στην επανάληψη, οι Σέρβοι μπήκαν πιο δραστήριοι και ανέβασαν σύντομα το προβάδισμά τους στο "+7" (14-21), αγκαλιάζοντας τη νίκη. Χωρίς δυνάμεις και αυτοσυγκέντρωση, η Εθνική δεν είχε απαντήσεις και η διαφορά αυξανόταν προοδευτικά (18-28 στο 48, 21-32 στο 54, 22-35 στο 56), με τελικό αποτέλεσμα το 26-37.

    Με την Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση και ο τρίτος τερματοφύλακας, Χάρης Δέλλιος, ενώ εκτός 14άδας έμειναν οι Βόγλης, Σαμαράς.

    Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 5-5, 8-12, 12-15 (ημίχρονο), 15-22, 19-29, 26-37.

    ΕΛΛΑΣ (Σέφερτ): Χρυσόπουλος, Καφάτος, Δέλλιος, Τζιμούρτος, Βασιλάκης 1, Ζαραβίνας 3, Μπαλωμένος 3, Κοκολοδημητράκης 2, Γραμματικός 1, Ζιβούλοβιτς 3, Χαλκίδης 2, Σανίκης, Αλβανός 5, Καρυπίδης 6.

    ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Βούγιοβιτς): Σάριτς, Τζούρκοβιτς 4, Τσουρούβιγια 5, Μάρκο Κριβοκάπιτς 4, Μίλοραντ Κριβοκάπιτς 2, Τζουκάνοβιτς, Στογιάνοβιτς 6, Πέτριτς 5, Μουράτοβιτς 4, Σούτζουμ 1, Στέρμπικ, Μιλοσάβλιεβιτς 5, Αντζέλκοβιτς, Νίκολιτς 1.

    [10] Ποδόσφαιρο

    Μίλησαν οι έδρες και ο Στέλιος

    5/2/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μόνο η Μπόλτον κατάφερε να "σπάσει" την έδρα στους επτά σημερινούς αγώνες της 26ης αγωνιστικής στην Αγγλία. Η ομάδα του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ο οποίος ήταν και πάλι πρωταγωνιστής κατάφερε και με ένα γκολ του Νόλαν να πάρει την νίκη με 1-0 από την Κρίσταλ Πάλας. Μάλιστα το νικητήριο τέρμα ήρθε από μια προσπάθεια του Γιαννακόπουλου στο 31' ο οποίος έκανε ασίστ στον σκόρερ και εκείνος από το πέναλτι δεν αστόχησε. Ο Έλληνας μέσος τελικά αντικαταστάθηκε στο 76' αφού πρώτα είχε αντικρίσει και την κίτρινη κάρτα. Στα υπόλοιπα ματς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε εύκολα με 2-0 της Μπέρμιγχαμ χάρη σε ένα γκολ του Κίν και ένα του Ρούνι. Το ίδιο εύκολα πήρε την νίκη και η Λίβερπουλ με 3-1 επί της Φούλαμ, με τους Μοριέντες, Χίπια και Μπάρος να σημειώνουν τα τέρματα της και τον Κόουλ να ισοφαρίζει προς στιγμήν.

    Κρίσταλ Πάλας-Μπόλτον 0-1 31` Νόλαν Λίβερπουλ-Φούλαμ 3-1 9` Μοριέντες, 63` Χίπια, 77` Μπάρος / 16` Κόουλ Μάντσεστερ Γ.-Μπέρμιγχαμ 2-0 55` Κιν, 78` Ρούνι Μίντλεσμπρο-Μπλάκμπερν 1-0 35` Κεντρί Νιούκαστλ-Τσάρλτον 1-1 52` Ντάιερ / 53` Ρόμενταλ Νόριτς-Γουέστ Μπρομ 3-2 45` Φλέμινγκ, 62` Ντόχερτι, 85` Φράνσις / 41` Ερνσοου, 49` Ρίτσαρντσον Τότεναμ-Πόρτσμουθ 3-1 34`, 57` Μίντο, 83` Κιν / 28` Καμαρά Αστον Βίλα-Ασεναλ 19:15

    Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι Σαουθάμπτον-Εβερτον

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες) Τσέλσι 64-25αγ Μάντσεστερ Γ. 56 Άρσεναλ 51-25αγ Έβερτον 47-25αγ Λίβερπουλ 43 Μίντλεσμπρο 40 Μπόλτον 39 Τσάρλτον 38 Τότεναμ 36

    [11] Ποδόσφαιρο

    Ξέφυγε η Μπάγερν

    5/2/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Περουβιανό Χοσέ Γκερέρο η Μπάγερν πήρε την νίκη στο μεγάλο παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο Γκερέρο κέρδισε πέναλτι στο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και έδωσε την ευκαιρία στον Ρόι Μακάι να ανοίξει το σκορ για την Μπάγερν, ενώ στο 67' ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 2-0, δίνοντας στην ομάδα του μια σπουδαία νίκη που την έφερε στην κορυφή και μάλιστα με τον "αέρα" των τριών βαθμών διαφοράς. Αυτό συνέβη γιατί η Σάλκε που καταδιώκει την Μπάγερν στην βαθμολογία δεν κατάφερε να κερδίσει σε ένα δρματικό παιχνίδι στο Ρόστοκ την Χάνσα. Η Σάλκε βρισκόταν πίσω στο σκορ μέχρι τις καθυστερήσεις και τότε ο Αΐλτον ισοφάρισε σε 2-2 για να δώσει τουλάχιστον τον ένα βαθμό της ισοπαλίας. Στα υπόλοιπα ματς ξεχωρίζει και η εντός έδρας ισοπαλία της Στουτγάρδης (1-1 με την Καϊζερσλάουτερν) που δεν την έριξε από την τρίτη θέση, την έβαλε όμως σε κίνδυνο αφού η Χέρτα έκανε ένα εκπληκτικό 0-3 στο Μάιντζ και πέρασε τέταρτη.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Στουτγκάρδη-Καϊζερσλάουτερν 1-1 Ανόβερο-Ντόρτμουντ 1-3 Μπόχουμ-Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-1 Μπάγερν Μονάχου-Λεβερκούζεν 2-0 Μάιντς-Χέρτα Βερολίνου 0-3 Νυρεμβέργη-Αμβούργο 1-3 Χάνσα Ροστόκ-Σάλκε 2-2 Γκλάντμπαχ-Φράιμπουργκ 6/2 Βόλφσμπουργκ-Βέρντερ Βρέμης 6/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες) Μπάγερν Μονάχου 41 Σάλκε 38 Στουτγκάρδη 35 Χέρτα Βερολίνου 33 Λεβερκούζεν 32 Ανόβερο 31 Βέρντερ Βρέμης 31-19αγ Αμβούργο 31 Βόλφσμπουργκ 30-19αγ Καϊζερσλάουτερν 28

    [12] Μπάσκετ

    Επιτέλους νίκη για τους Πέισερς

    5/2/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στην Ινδιανάπολη, οι Πέισερς νίκησαν έστω και δύσκολα το Ντάλας με 95-94 με τον Αντονι Τζόνσον να σημειώνει 21 πόντους (3 τρίποντα) που είναι και προσωπικό ρεκόρ για τη φετινή σεζόν. O Τρέισι ΜακΓκρέιντι πήρε στους ώμους του το Χιούστον και το οδήγησε στη νίκη με 119-113 επί των Τιμπεργούλβς. Ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση και ο Μαγκρέιντι σημείωσε 40 πόντους, ενώ πολύ καλά πήγαν και οι Γιάο Μινγκ με 23 και 14 ριμπάουντ όσα και ο Γιούαν Χάουαρντ (13 πόντους). Η Μινεσότα γνώρισε την 4η συνεχή της ήττα. Στη Φιλαδέλφεια, ο κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος, Αλεν Αϊβερσον πρόσφερε 22 πόντους στη νίκη των 76ers με 103-85 επί των Ατλάντα Χόουκς που περνούν μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας τους. Ο Αϊβερσον που ξεσήκωσε ενθουσιασμό στους φίλους της Φιλαδέλφεια μοίρασε και 12 άσιστ.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Τορόντο-Ουάσινγκτον 103-100 Τορόντο: Παλάσιο 11, Πέτερσον 6, Μπος 16, Ρόους 26, Μάρσαλ 20, Αλστον 16, Γουίλιαμς 2, Μπονέρ 2, Μάρεϊ 4.

    Ουάσινγκτον: Χέις 18, Αρένας 21, Τζέιμισον 30, Τζέφρις 4, Χάιγουντ 6, Ντίξον 15, Ράφιν 1, Πίλερ 5.

    Φιλαδέλφεια-Ατλάντα 103-85 Φιλαδέλφεια: Αϊβερσον 22, Ιγκουοντάλα 14, Τόμας 7, Κορβέρ 17, Ντάλεμπερτ 12, ΜακΚι 8, Γουίλιαμσον 12, Τζάκσον 4, Γκριν 4, Σάλμονς 2, Μπράουν 1.

    Ατλάντα: Τσίλντρες 11, Λιου 8, Χάρινγκτον 7, Γουόλκερ 14, Εκέζι 5, Ντελκ 11, Ντρόμπνιακ 13, Ιβεϊ 10, Ντιάου-Ρίφιοντ 2, Γουίλις 4.

    Ιντιάνα-Ντάλας 95-94 Ιντιάνα: Μίλερ 9, Τζόνσον 21, Κροσέρ 14, Τζ. Τζόουνς 5, Ο΄Νίλ 23, Φ. Τζόουνς 14, Πόιλαρντ 2, Γκιλ 7.

    Ντάλας: Φίνλεϊ 13, Τέρι 5, Νοβότζκι 32, Χάουαρντ 4, Ντάμπιερ 12, Στακχάουζ 21, Χέντερσον 5, Μπράντλεϊ 2.

    Βοστώνη-Ορλάντο 112-100 Βοστώνη: Πέιτον 17, Αλεν 8, ΛαΦρεντς 19, Πιρς 18, Μπλουντ 13, Ντέιβις 16, Γουέλς 7, ΜακΚάρτι 6, Πέρκινς 2, Μπανκς 2, Γκουλιότα 1, Γουέστ 3.

    Ορλάντο: Κρίστι 11, Φράνσις 26, Χάουαρντ 12, Χιλ 8, Μπάτι 14, Τούρκογλου 22, Νέλσον 1, ΝτεΚλερκ 4, Κέιτο 2,

    Μιλγουόκι-Λ.Α. Κλίπερς 92-90 Μιλγουόκι: Ρεντ 32, Γουίλιαμς 6, Μέισον 15, Σμιθ 7, Γκάτζουριτς 11, Τζέιμς 6, Πασούλια 9, Κούκοτς 2, Βαν Χορν 4.

    Κλίπερς: Ρόουζ 10, Γιάριτς 10, Σίμονς 1, Μραντ 31, Κάμαν 8, Μπράνσον 4, Ρέμπρατσα 4, Μουρ 2.

    Μινεσότα-Χιούστον 113-119 (παρ.) Μινεσότα: Χάσελ 19, Κασέλ 24, Γκάρνετ 22, Σπρίουελ 11, Ζέρμπιακ 18, Γκρίφιν 13, Χάντσον 4, Τόμας 2.

    Χιούστον: Σούρα 20, Ουέσλεϊ 15, ΜακΓκρέιντι 40, Χάουαρντ 13, Μινγκ 23, Στρίκλαντ 4, Γουάδερσπουν 4.

    Σακραμέντο-Νέα Υόρκη 116-115 Σακραμέντο: Μπίμπι 40, Εβανς 8, Μπαρνς 16, Σονγκάιλα 6, Μίλερ 35, Μάρτιν 7, Μπράντλεϊ 2, Χάουζ 2.

    Νέα Υόρκη: Μάρμπερι 37, Κρόφορντ 6, Κ. Τόμας 9, Αρίζα 12, Μοχάμεντ 16, Τ. Τόμας 23, Χαρνταγουέι 6, Σουίτνεϊ 4, Σούντοφ 2. Πόρτλαντ-Σάρλοτ 101-89

    Πόρτλαντ-Σάρλοτ 101-89 Πόρτλαντ: Στουνταμίρ 23, Πάτερσον 21, Ράτλιφ 8, Πρζιμπίλα 4, Μάιλς 10, Τελφέρ 23, Ράντολφ 12.

    Σάρλοτ: Νάιτ 9, Ρας 5, Ελι 16, Ουάλας 7, Μπρέζετς 17, Σμιθ 10, Χαρτ 14, Καπόνο 3, Σ. Σμιθ 5, Μπόγκανς 3.

    Γκόλντεν Στέιτ-Νέα Ορλεάνη 90-82 Γκόλντεν Στέιτ: Ρίτσαρντσον 25, Κλάξτον 7, Ντανλίβι 6, Ναχέρα 4, Ντέιβις 14, Φίσερ 14, Πιετρούς 15, Τσαμπαρκάπα 5.

    Νέα Ορλεάνη: Ντικάου 16, Σμιθ 6, Ρότζερς 23, Μπράουν 11, Γιάκομπσεν 6, Νάχμπαρ 12, Χάρινγκτον 6, Βρόμαν 2.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 23-24 Φιλαδέλφεια 22-24 Τορόντο 20-27 Νιού Τζέρσεϊ 19-27 Νέα Υόρκη 18-28

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντιτρόιτ 28-18 Κλίβελαντ 26-19 Σικάγο 22-21 Ιντιάνα 21-24 Μιλγουόκι 17-27

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 34-14 Ουάσινγκτον 26-19 Ορλάντο 25-21 Σάρλοτ 10-33 Ατλάντα 9-36

    ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 38-10 Ντάλας 30-15 Μέμφις 27-21 Χιούστον 27-21 Νέα Ορλεάνη 8-38

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 31-13 Μινεσότα 24-23 Ντένβερ 20-26 Πόρτλαντ 19-26 Γιούτα 15-31

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 37-11 Σακραμέντο 32-14 Λ.Α. Λέικερς 24-20 Λ.Α. Κλίπερς 23-24 Γκόλντεν Στέιτ 13-33

    [13] Κόσμος

    "Ευρώπη-ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν από κοινού" "Στενή συνεργασία για Ιράν και Μεσανατολικό"

    5/2/2005 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 7:49:12 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ενότητα ζητά από την Ευρώπη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, όπου βρίσκεται στην Τουρκία, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, που έχει με τους επικεφαλής καθώς και με αξιωματούχους των κυβερνήσεων, βρίσκονται το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν καθώς και το Μεσανατολικό. Στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα συναντηθεί και με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρώφ στον οποίο αναμένεται, ότι θα ασκήσει πιέσεις σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    "Η διπλωματία μπορεί να αποδώσει"

    Αύριο θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιούλ. Τόσο με τον κ. Ερντογάν, όσο και με τον κ. Γκιούλ αναμένεται να συζητήσει το θέμα του Ιράν αλλά και την κατάσταση στο Ιράκ, όπου οι φιλοδοξίες των Κούρδων προκαλούν τις ανησυχίες της Άγκυρας.

    Κατά τη μετάβασή της στην Τουρκία η κ. Ράις έκανε ολιγόωρη στάση στην Πολωνία, όπου ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την σημαντική προσφορά της στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Ωστόσο, η Κοντολίζα Ράις υποβάθμισε το θέμα της μερικής αποχώρησης 800 Πολωνών στρατιωτών από το Ιράκ υποστηρίζοντας πως "σε καμιά περίπτωση" η αποχώρηση αυτή δεν μειώνει τη συμβολή της Πολωνίας στη χώρα. "Η Πολωνία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υπερατλαντικούς εταίρους μας", τόνισε η κα. Ράις, υπογραμμίζοντας, πως "αυτό, που περιμένουμε από την Ευρώπη είναι την επιθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σ αυτή τη μεγάλη συμμαχία".

    Νωρίτερα, από τη Βαρσοβία, η Αμερικανίδα υπουργός είχε δηλώσει, ότι η Ρωσία θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις εάν επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση.

    Πριν από την Πολωνία, η κα. Ράις βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε στη βελτίωση των αμερικανογερμανικών σχέσεων, ενώ υποσχέθηκε στενή συνεργασία των ΗΠΑ με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μην προχωρήσει το Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η κ. Ράις επεσήμανε, ότι η διπλωματία μπορεί να αποδώσει, εάν υπάρχει ενότητα στο στόχο και στο μήνυμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εκτός ατζέντας το Ιράν"

    [14] Κόσμος

    "Η υγεία του βελτιώνεται" Θα ευλογίσει τους πιστούς του αύριο ο Πάπας

    5/2/2005 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 7:52:04 μμ)

    Συντάκτης:

    Καλύτερα φαίνεται να πηγαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος. Μάλιστα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βιντσέντσο Πάλια, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας πέντε επισκόπων, που επισκέφθηκαν τον Πάπα στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, ο Ποντίφικας φάνηκε πολύ ευχαριστημένος, που τους είδε. "Του δώσαμε την επιστολή (προσευχής για την υγεία του) με τις υπογραφές 80 επισκόπων. Θέλησε να δει όλες τις υπογραφές και του δείξαμε όλες τις σελίδες. Ευχαρίστησε γι αυτές τις ενδείξεις αλληλεγγύης. Η υγεία του βελτιώνεται, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Πάλια, προσθέτοντας, πως ο 84χρονος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φάνηκε πολύ χαρούμενος. Εξάλλου το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα, πως ο Πάπας θα ευλογήσει την Κυριακή τους πιστούς από το δωμάτιο του νοσοκομείου, αλλά την ομιλία του θα ανακοινώσει εκ μέρους του ένας βοηθός του, ενώ ο Ποντίφικας δε θα απαγγείλει ούτε την προσευχή, που συνοδεύει την ομιλία.

    Είναι ακόμα αδύναμος

    Από την ανακοίνωση του Βατικανού αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Πάπας, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την Τρίτη με αναπνευστικά προβλήματα, αν και πηγαίνει καλύτερα, δεν είναι ακόμη αρκετά δυνατός για να φέρει σε πέρας μόνος του ολόκληρη την τελετή.

    Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία των πέντε επισκόπων της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας πήγε στο προσκέφαλο του Ιωάννη Παύλου έπειτα από μια προσευχή σε παρεκκλήσι του νοσοκομείου. Παρόντες κατά την προσευχή ήταν σχεδόν 100 επίσκοποι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, από διάφορα χριστιανικά δόγματα.

    [15] Κόσμος

    Στην Υεμένη Καταδίκασαν σε θάνατο μέλη της Αλ Κάιντα

    5/2/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο μέλη ομάδας σχετικής με την Αλ Κάιντα από Υεμένης. Ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες ο Φαουάζ αλ Ράμπιι είναι αρχηγός ομάδας 15 ανδρών, οι οποίοι κατηγορούνταν για σχέσεις με την Αλ Κάιντα και είχαν κριθεί πέρυσι ένοχοι για τη βομβιστική επίθεση στο γαλλικό δεξαμενόπλοιο Λίμπουργκ, τον Οκτώβριο του 2002. Ο Ράμπιι τον περασμένο Δεκέμβρη είχε δηλώσει στο δικαστήριο, ότι οι άνδρες του είχαν υποσχεθεί στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν να σκοτώσουν Αμερικανούς. Ο Ράμπιι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 10ετή κάθειρξη για συμμετοχή στο φόνο αστυνομικού. Ο δεύτερος καταδικασθείς είναι ο Χουσάμ Σάλεχ Μετζάλι, μέλος της ίδιας ομάδας, ο οποίος είχε επίσης κριθεί ένοχος πρωτοδίκως για το φόνο αστυνομικού το 2002 και σήμερα το δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο, που του είχε επιβληθεί τον Αύγουστο. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι καταδικασθέντες θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Υεμένης, το οποίο μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 February 2005 - 17:56:13 UTC