Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παγωμένο" Σαββατοκύριακο
  • [02] Κακοκαιρίας συνέχεια
  • [03] Απερρίφθη μήνυση κατά καπνοβιομηχανιών
  • [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Περιστέρι
  • [05] Εκρήξεις σε Βασόρα και Μπάιτζι
  • [06] Ομαδική αυτοκτονία στην Ιαπωνία
  • [07] Νεκρός συνεργάτης του Γεωργιανού Προέδρου

    [01] Κοινωνία

    Προβλήματα από την επέλαση του χιονιά "Παγωμένο" Σαββατοκύριακο

    5/2/2005 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 9:49:06 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τον παγετό και το ψύχος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετά σοβαρά προβλήματα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος του ορεινού επαρχιακού δικτύου, ενώ, δεκάδες ορεινά χωριά στη χώρα είναι αποκλεισμένα. Δεμένα είναι τα πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας, ωστόστο, επετράπη ο απόπλους από τον Πειραιά για Κυκλάδες και Κρήτη. Στα λευκά έχουν ντυθεί και τα βόρεια προάστια της Αττικής. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν διεξάγεται από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια, ενώ, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω. Νωρίτερα στην Πεντέλη είχε αραιή χιονόπτωση, ενώ αυτή την ώρα επικρατεί αρκετή ομίχλη. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες.

    Χωρίς ηλεκτρικό η Σαμοθράκη

    Αποκλεισμένα είναι αρκετά χωριά στη Θράκη, όπου με δυσκολία διεξάγονται και τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Αλεξανδρούπολη Ορεστιάδα Ορμένιο.

    Στην Αλεξανδρούπολη έχουν κλείσει, επίσης, το αεροδρόμιο και το λιμάνι, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν και όλα τα χωριά της Σαμοθράκης όπου έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση.

    Στο μεταξύ, απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι της Ραφήνας και από το λιμάνι του Πειραιά για Χίο και Μυτιλήνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κακοκαιρίας συνέχεια

    [02] Κοινωνία

    Σε όλη τη χώρα Κακοκαιρίας συνέχεια

    4/2/2005 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 9:43:58 πμ)

    Συντάκτης:

    Εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων 24ώρων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τους βοριάδες και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο η επέλαση του χιονιά δεν άφησε ανεπηρέαστη την Αττική. Περίπου 30 χωριά είναι αποκλεισμένα στη Θράκη, ενώ με αλυσίδες πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις σε μεγάλο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου. Εξαιτίας του χιονιά δε θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στους νομούς Γρεβενών, Φλώρινας, Ευρυτανίας και Έβρου, με εξαίρεση την Αλεξανδρούπολη. Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, που βρίσκονται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

    Στο έλεος του χιονιά

    Το πιο σκληρό "χτύπημα" από την κακοκαιρία φαίνεται πως δέχθηκε ο νομός Έβρου, ο οποίος είναι αποκλεισμένος από κάθε πρόσβαση.

    Η Εγνατία Οδός παρέμεινε κλειστή για αρκετές ώρες, ενώ η Τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων στο σύνολο του επαρχιακού και εθνικού δικτύου. Από το απόγευμα της Παρασκευής, οι δρόμοι άνοιξαν και αλυσίδες χρειάζονται μόνο όσα οχήματα κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Κοζάνης.

    Αποκλεισμένη από τη κακοκαιρία είναι και η Σαμοθράκη, η οποία είναι από χθες δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

    Ο χιονιάς συνεχίζει να ταλαιπωρεί και τη Μαγνησία, με το χιόνι να ξεπερνά το ένα μέτρο στα ορεινά του νομού. Κι εδώ τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δε θα λειτουργήσουν.

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιούργησαν βλάβες σε τρεις υποσταθμούς της ΔΕΗ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Συκής του Νεοχωρίου, της Ζαγοράς, της Μακρυρράχης, του Πουριού και του Ανήλιου να περάσουν το βράδυ μέσω στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος. Της επιδιόρθωσης των βλαβών θα επιληφθεί σήμερα τη ΔΕΗ.

    Ωστόσο, η κακοκαιρία φαίνεται πως αποσύρει σταδιακά την ορμητική της παρουσία από τη Λάρισα. Παρόλα αυτά, το Σκλήθρο και ο Έλαφος στην επαρχία Αγιάς παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς το χιόνι φθάνει τα 40 εκατοστά.

    Τα σχολεία στην περιοχή, πάντως, λειτούργούν κανονικά με εξαίρεση αυτά, που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές και εκείνες, που η ολισθηρότητα του δρόμου λόγω παγετού δεν επιτρέπε τη μετακίνηση δασκάλων και μαθητών.

    Τα προβλήματα στην Αττική

    Στα λευκά έχουν ντυθεί και τα βόρεια προάστια της Αττικής. Συγκεκριμένα, έχει κλείσει ο δρόμος προς την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, από την Παλιά Πεντέλη προς Διόνυσο και Νέα Μάκρη, καθώς και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών, από τα Βίλλια έως την Κάντζα.

    Κλειστά θα μείνουν στο Λεκανοπέδιο τα δημόσια σχολεία στους δήμους: Βιλλίων, Ερυθρών, Φυλής, Αγίου Στεφάνου, Αυλώνα και Ωρωπού και στις κοινότητες: Διονύσου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Πολυδενδρίου, Καπανδρίτίου, Βαρνάβα, Γραμματικού, Αφιδνών, Κρυονερίου, Καλάμου, Μαλακάσας, Μαρκόπουλου και Συκαμίνου.

    Επίσης, δε θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια "Εκπαιδευτική Αναγέννηση", "Ώθηση" και το Αρσάκειο Εκάλης.

    Στο μεταξύ, επετράπη ο απόπλους από τον Πειραιά για την Κρήτη και το Αιγαίο, ενώ μονο με συμβατικά πλοια γίνονται τα δρομολόγια απο τη Ραφήνα.

    Χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και το Σάββατο

    Όσον αφορά τον καιρό οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σήμερα στα βορειανατολικά της χώρας, χιονόνερο θα πέσει στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν στα πελάγη.

    Οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να "τσουχτερές" είναι και μέχρι και το Σάββατο.

    Στην Αττική πιθανόν να χιονίσει στα βόρεια και ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Οι χιονοπτώσεις θα αποτελέσουν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και στα βόρεια της συμπρωτεύουσας, ενώ το θερμόμετρο θα δείχνει από -1 έως 2 βαθμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην "κατάψυξη" η χώρα

    [03] Κόσμος

    Για απόκρυψη των κινδύνων από το κάπνισμα Απερρίφθη μήνυση κατά καπνοβιομηχανιών

    5/2/2005 11:17:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις ύψους 280 δις δολαρίων από τις καπνοβιομηχανίες, τις οποίες κατηγορεί για συνεννόηση προκειμένου να αποκρύψουν τους κινδύνους του καπνίσματος. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το αίτημα της κυβέρνησης, που διεκδικούσε το ισοδύναμο των δαπανών για τη δημόσια υγεία από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, δεν μπορεί να κριθεί στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών νόμων κατά της αισχροκέρδειας.

    Αρνούνται τις κατηγορίες

    Το 1999 η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή κατά των κυριότερων εταιριών καπνού για δόλια απόκρυψη των κινδύνων του καπνίσματος και την προώθησή του στους ανήλικους. Παράλληλα, ισχυριζόταν πως οι καπνοβιομηχανίες ρύθμιζαν τα επίπεδα της νικοτίνης έτσι ώστε να αυξάνουν τον εθισμό.

    Από την πλευρά τους, οι εταιρίες αρνούνται πως συνωμότησαν ώστε να προωθήσουν το κάπνισμα και να εξαπατήσουν τους καταναλωτές.

    Επίσης, τονίζουν πως ήδη έχουν δεχθεί κυβερνητικά αιτήματα με διακανονισμό με 46 πολιτείες, το 1998, που έφθασε τα 206 δις δολάρια .

    Οι εταιρίες καπνού τις οποίες αφορούσε η αγωγή ήταν η Philip Morris USA, η RJ Reynolds Tobacco, η Loews Corps Lorillard Tobacco, η Brown and Williamson της British American Tobacco PLC και η Liggett του ομίλου Vector.

    [04] Κοινωνία

    Σε αποθήκη επίπλων Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Περιστέρι

    5/2/2005 9:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2005 11:48:06 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου, σε αποθήκη επίπλων στη λεωφόρο Κηφισού 62 και Κωνσταντινουπόλεως, στο Περιστέρι. Η πυρκαγιά γρήγορα επεκτάθηκε σε διπλανή αποθήκη με πλαστικά, η οποία - όπως και η αποθήκη επίπλων - καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εντατικές προσπάθειες για να μην επεκταθεί και σε παρακείμενες βιοτεχνίες κατέβαλαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, 30 οχήματα και 100 πυροσβέστες, που παραμένουν στον τόπο της πυρκαγιάς. Την επιχείρηση συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Προανάκριση διενεργείται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [05] Ιράκ

    Εκρήξεις σε Βασόρα και Μπάιτζι

    5/2/2005 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο και τρεις τραυματίστηκαν στη Βασόρα, από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου. Οι βρετανικές δυνάμεις στην πόλη απέκλεισαν την περιοχή στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη. Νωρίτερα, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στα βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βόμβα εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Μπάιτζι, 200 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, τη στιγμή που από το σημείο εκείνο περνούσε η περίπολος του αμερικανικού στρατού.

    [06] Κόσμος

    Μάστιγα στην Ιαπωνία οι "διαδικτυακές αυτοκτονίες" Ομαδική αυτοκτονία στην Ιαπωνία

    5/2/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Το ενδεχόμενο ομαδικής αυτοκτονίας εννέα νεαρών που βρέθηκαν νεκροί σε δύο διαφορετικά περιστατικά εξετάζει η ιαπωνική αστυνομία. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πτώματα βρέθηκαν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Σε απόμακρο δρόμο της Μιούρα, δυτικά του Τόκιο, βρέθηκαν νεκροί σε ένα φορτηγάκι τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας περίπου 20 ετών . "Πιστεύουμε ότι πρόκειται για περίπτωση ομαδικής αυτοκτονίας", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα μαγκάλια με κάρβουνο και κουτιά υπνωτικών χαπιών και πως τα παράθυρά του ήταν σφραγισμένα από μέσα. Την ίδια ώρα, στο Χιγκάσι Ίζου, της κεντρικής επαρχίας Σιζουόκα, η αστυνομία βρήκε νεκρούς έναν νέο άνδρα και δύο γυναίκες, πάλι σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο επίσης υπήρχε μαγκάλι με κάρβουνο.

    Τριάντα τέσσερις νεκροί το 2003

    Τα μαγκάλια παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι θανατηφόρο.

    Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο περιστατικά, που έλαβαν χώρα σε απόσταση περίπου 80 χλμ, ούτε εάν είχαν όντως έρθει σε επαφή μέσω του διαδικτύου.

    Η Ιαπωνία πλήττεται από μια σειρά "διαδικτυακών αυτοκτονιών", όπως τις ονομάζουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για μια σειρά ομαδικών αυτοκτονιών ανθρώπων, οι οποίοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους και γνωρίζονται μέσω ιστοσελίδων για αυτοκτονίες.

    Το 2003, συνολικά 34 άνθρωποι αυτοκτόνησαν κατ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας.

    [07] Κόσμος

    Νεκρός συνεργάτης του Γεωργιανού Προέδρου

    5/2/2005 10:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο ημέρες μετά το θάνατο του πρωθυπουργού της Γεωργίας, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης, ο 35χρονος Γκεόργκι Σασιασβίλι, βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του, όπως μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο τη γεωργιανή αστυνομία. Ο Σασιασβίλι ήταν μέλος της επιτροπής χορήγησης αμνηστίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής. Οι αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες ότι ο Σασιασβίλι ήταν φίλος του Ζουράμπ Ζβανία, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη, δηλητηριασμένος από μονοξείδιο του άνθρακα, στο σπίτι ενός φίλου του, στο Τμπιλίσι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 February 2005 - 9:55:24 UTC