Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επειγόντως ευχέλαιο για την "Μπάρτσα"
  • [02] Οι "μπέμπηδες" έπαθαν αφλογιστία
  • [03] Βραβείο ανικανότητας
  • [04] Στην κυβερνητική το νομοσχέδιο για τις μελέτες Διαφάνεια και ποιότητα
  • [05] Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Έντονες διαβουλεύσεις για το
  • [06] "Αλλαγή φρουράς" στην Ρόζενμποργκ
  • [07] Αναμένεται την Τετάρτη από τα δυτικά Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών
  • [08] Με μηχανική υποστήριξη παραμένει στη ζωή Όργιο φημών για τον Αραφάτ
  • [09] Ιπτάμενα ταξί στην καρδιά του Λονδίνου
  • [10] Καζλάουσκας: "Μόνο νίκη με Τσιμπόνα"
  • [11] "Επιθετική" η εξωτερική πολιτική, λέει ο Πάουελ Ενισχύεται το "δόγμα"
  • [12] Ο Ρόμπσον, "τιμονιέρης" της Γουέστ Μπρομ
  • [13] Δεν έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας Νέο "όχι" του ΕΣΡ στην Άκτωρ
  • [14] Για να αποφύγουν την "έξωση" Φαντάσματα αποτρέπουν κατεδάφιση αχυρώνα
  • [15] Όμπράντοβιτς: "Μεγάλος αντίπαλος, αλλά μπορούμε"
  • [16] Για όλα φταίει το... μπολ μποϊ
  • [17] Έτοιμο έως το 2007 Στα "σκαριά" εμβόλιο κατά του AIDS
  • [18] Έξι Αμερικανοί νεκροί κατά την επίθεση Αμερικανική κυριαρχία στη
  • [19] Εκτιμήσεις του Χαβιέ Σολάνα "Βλέπουν" ΕΕ τα Σκόπια
  • [20] Ιερή η υπόσχεση για τα παιδιά Μην τάξεις σε Άγιο κερί και σε παιδί PC

    [01] Champions League

    Επειγόντως ευχέλαιο για την "Μπάρτσα"

    9/11/2004 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 2:52:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η ατυχία δε λέει να αφήσει την Μπαρτσελόνα και δη η άμυνα της. Στις μεγάλες απουσίες των Μότα, Γκάμπρι και Εντμίλσον, (θα λείψουν για έξι μήνες περίπου), ήρθε να προστεθεί αυτή του νεαρού αμυντικού Τζουλιάνο Μπελέτι. Ο Βραζιλιάνος υπέστη διάστρεμμα δεξιού αστραγάλου, στο νικηφόρο παχνίδι του Σαββάτου, όπου η "Μπάρτσα" επικράτησε της Λα Κορουνιά, και οι πρώτες εξετάσεις μιλάνε για δύο εβδομάδες απουσία. Οι "μπλαουγκράνα" που έχουν κάνει μια εντυπωσιακή αρχή φέτος, πρώτοι στη Πριμέρα Ντιβιζιόν και έχουν πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα με τους συνεχόμενους τραυματισμούς παικτών, αλλά τουλάχιστον όσον αφορά τον Μπελέτι θα είναι μικρή η διάρκεια που θα λείψει. Κάτι είναι και αυτό

    [02] Champions League

    Οι "μπέμπηδες" έπαθαν αφλογιστία

    9/11/2004 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 2:52:48 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μία από τα χειρότερες χρονιές της από πλευράς παραγωγικότητας, διέπει φέτος η Μάντσστερ Γιουνάιτεντ. Με μόλις δεκατέσσερα γκολ στο ενεργητικό της, η αξίας περίπου 69.000.000 αγγλικών λιρών επιθετική της γραμμή, δεν έχει ακόμα καταφέρει να δικαιολογήσει τα λεφτά της. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, προβληματίζεται σοβαρά από την αφλογιστία της ομάδας του. Ο Σκωτσέζος, που έπεισε την διοίκηση της ομάδας του να ξοδέψει όλο τον προϋπολογισμό της για την φετινή μεταγραφική περίοδο, για τα χρυσά πόδια του έφηβου Ρούνεϊ, βλέπει προς μεγάλη του απογοήτευση, ότι η μπάλα δύσκολα μπαίνει στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας. Αν συνυπολογίσουμε ότι μαζί με τον πρώην άσο της Έβερτον έφτασε φέτος στο "Ολντ Τράφορντ", γι' αυτή τη δουλειά και ο Άλαν Σμιθ, αλλά και ότι ήδη οι "μπέμπηδες" είχαν στο δυναμικό της, δυο φορ όπως ο Ρουούντ Φαν Νιστελρόϊ και ο Λουίς Σαχά, τότε πρέπει να μιλάμε για μια πολύ αντιπαραγωγική έως τώρα χρονιά.

    Σαχά: "Ντροπή μας"

    Το τελευταίο επεισόδιο της αφλογιστίας των επιθετικών της Γιουνάιντεντ γράφτηκε το Σάββατο, όπου αντιμετωπίζοντας την συμπολίτισσά της Σίτι η Μάντσεστερ δεν κατάφερε να φτάσει ακόμα μι αφορά στη νίκη μένοντας "στο στείρο", 0-0.

    Σε αυτό το παιχνίδι δεν έπαιξε ο φοβερός Ρούουντ, αλλά τόσο οι Σαχά και Σμιθ όσο και ο Ρούνει που μπήκε αλλαγή δεν ξεπέρασαν την μετριότητα.

    Ο Γάλλος επιθετικός εμφανώς απογοητευμένος, δεν μάσησε τα λόγια του για την νέα αποτυχία της ομάδας του χαρακτηρίζοντας ως ντροπή την μέχρι τώρα απόδοση της επιθετικής γραμμής.

    "Με βάση τις ευκαιρίες που χάσαμε η απόδοσή μας ήταν τουλάχιστον ντροπιαστική. Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι δεν πήραμε τους τρεις βαθμούς.", τόνισε πικραμένος.

    Σίγουρα πάντως, τα αστέρια της επίθεσης της Μάντσεστερ σύντομα πρέπει να βρουν το δρόμο τους προς τα δίχτυα, αλλιώς η διαφορά των 11 βαθμών από την πρωτοπόρο Τσέλσι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και τότε η υπόθεση τίτλος θα παραμείνει ένα όνειρο απατηλό.

    Αυτό το ξέρει καλά ο Σαχά που ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός.

    "Έχουμε τη δυνατότητα ν΄ αναστρέψουμε την κατάσταση. Απλά δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα για άλλες δικαιολογίες".

    [03] Παράξενα

    Βραβείο ανικανότητας

    9/11/2004 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αν υπήρχε βραβείο ανικανότητας για επίδοξους κλέφτες, τότε θα είχαμε μια πολύ καλή υποψηφιότητα από το Γουορτσέστερ της κεντρικής Βρετανίας. Για την ακρίβεια πιστεύουμε πως η κριτική επιτροπή θα το απένειμε χωρίς δεύτερη σκέψη σε μια συμμορία που στην προσπάθεια της να κλέψει ένα μηχάνημα αυτόματης ταμειακής ανάληψης, το μόνο που κατάφερε ήταν να του βάλει... φωτιά. Βλέπετε το μηχάνημα ήταν τοποθετημένο μέσα σε γυάλινη καμπίνα, στο χώρο ενός πρατηρίου βενζίνης. Φυσικό και επόμενο λοιπόν, η επιλογή των κλεφτών να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή οξυγονοκόλλησης ως μέσο διάρρηξης, να αποδειχθεί ιδιαίτερα ατυχής. Σε χρόνο μηδέν το ρευστό έγινε παρανάλωμα του πυρός, οι ίδιοι τράπηκαν σε φυγή και ευτυχώς που ήρθε αμέσως πυροσβεστική και πρόλαβε τα χειρότερα. Τώρα η αστυνομία τους ψάχνει, ξεκινώντας από τις εισαγωγές ασθενών με εγκαύματα στα τοπικά νοσοκομεία.

    [04] Πολιτική

    Στην κυβερνητική το νομοσχέδιο για τις μελέτες Διαφάνεια και ποιότητα στα έργα

    9/11/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Ολοκληρώνονται οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στις αναθέσεις και τον έλεγχο των δημοσίων έργων, με στόχο την διαφάνεια και την ποιότητα. Σήμερα, η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων, ενώ για το θέμα αυτό έδωσε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς. Το νομοσχέδιο, μετά από διάλογο με τους φορείς, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του μήνα. "Το ζητούμενο είναι πλέον οι άρτιες μελέτες", τόνισε ο κ. Σουφλιάς και επεσήμανε, πως ο συγκεκριμένος νόμος, που είναι προσαρμοσμένος στο κοινοτικό δίκαιο, δεν θα αναφέρεται μόνο στις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με τα δημόσια έργα.

    Οι αλλαγές

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, για την ολοκλήρωση της μελέτης καθορίζονται τρία έως πέντε στάδια, ενώ, παράλληλα, απλοποιούνται οι διαδικασίες ανάθεσης και μπαίνουν χρονικά όρια παράδοσης των μελετών.

    Επίσης, γίνονται πιο αυστηρές οι διαδικασίες τροποποίησης των μελετών και αποδεσμεύεται η οικονομική προσφορά της μελέτης από τον προϋπολογισμό του έργου, η οποία θα βαρύνει την επιλογή του αναδόχου κατά 30% και κατά 70% τα ποιοτικά κριτήρια της μελέτης.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, με το νομοσχέδιο "ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή των δημοσίων έργων, μετά και την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και τον εκσυγχρονισμό των τιμολογίων".

    [05] Πολιτική

    Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Έντονες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

    9/11/2004 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 7:45:39 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαγραφόμενες προοπτικές στο Σκοπιανό ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Ο υπουργός, που αύριο θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και την Πέμπτη τους πολιτικούς αρχηγούς, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί το κλίμα συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επεσήμανε, ότι "η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της", αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Για έλλειψη στρατηγικής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα. Στο μεταξύ, τα Σκόπια επισκέφθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που αναμένεται στην Αθήνα μετά τις 7 το απόγευμα.

    Κριτική από τον Γ. Παπανδρέου

    Το Σκοπιανό και τα μεγάλα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε, πως "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τα Σκόπια" και επεσήμανε την επιθυμία του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τις φήμες, που τον θέλουν να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για το Σκοπιανό και επεσήμανε, πως "έντεκα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κρατήσαμε ψηλά τη σημαία στο Σκοπιανό. Οι μεγάλες αναγνωρίσεις έγιναν τότε με κυβέρνηση ΝΔ, αλλά και σήμερα πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ".

    Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, διερωτήθηκε: "παρότι διετέλεσε για χρόνια υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε ότι, το 79% των χωρών που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, το έκαναν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ";

    Την πρόταση του κ. Παπανδρέου για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών κλήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, υπονοώντας, πως "είναι πολύ πιθανή η σύγκληση του συμβουλίου, εφόσον προκύψει κάποια νεώτερη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, που αναπτύσσονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε, πως, κατά τη γνώμη του, "δεν θα συζητηθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα εν είδη πρότασης προς την ΠΓΔΜ", αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στα Σκόπια ο Σολάνα

    Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών για αύριο στην Οχρίδα, ενώ σήμερα βρέθηκε εκεί ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

    Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια, ο κ. Σολάνα αναμένεται στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Απαντώντας σε ερώτηση, μετά τις συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο κ. Σολάνα τόνισε, ότι το θέμα του ονόματος δεν συζητήθηκε.

    Για την επίσκεψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου στα Σκόπια και το ενδεχόμενο να έχει γίνει προσυνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση ενόψει των συνομιλιών του εκεί, ερωτήθηκε ο κ. Αντώναρος, που απάντησε, πως "η θέση της ΕΕ είναι σαφής" και προσέθεσε, ότι "ασφαλώς ο κ. Σολάνα θα μεταφέρει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ΕΕ".

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ, δήλωσε, ότι "η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας" και επεσήμανε την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ο κ. Κοστόβ τόνισε, πως η τροποποίηση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η αλλαγή σημαίας "αποσκοπούσαν στο να καταστεί σαφές, ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στην Ελλάδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή το θέμα της ΠΓΔΜ

    Την επόμενη μέρα κοιτά η Κυβέρνηση

    [06] Champions League

    "Αλλαγή φρουράς" στην Ρόζενμποργκ

    9/11/2004 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Νιλς Άρνε Έγκεν είναι "προ των πυλών" για να επανέρθει στη θέση του βοηθού προπονητή της Ρόζενμποργκ. Μάλιστα η επαναφορά του ήταν σίγουρη, όμως αναμενόταν να επιστρέψει αργότερα. Όμως η αποχώρηση του Όλα Μπάι Ρίσε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας νωρίτερα απ΄ ότι ήταν προγραμματισμένη, επέσπευσε τα πράγματα για τον πάγκο της αντιπάλου του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Βοηθός αλλά και πρώτος

    «Θα είμαι σίγουρα βοηθός προπονητή» τόνισε ο πρώην προπονητής της Ρόζενμποργκ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Verdens Gang. Ο 63χρονος τεχνικός «απάντησε» με αυτό τον τρόπο στα σενάρια που τον ήθελαν να επιστρέφει στον σύλλογο, τον οποίο καθοδήγησε για μεγάλες περιόδους μετά το 1971, με πιο πρόσφατο το διάστημα 1999-2002.

    Ο Έγκεν έχει συνοδεύσει την το όνομα του με αρκετές από τις επιτυχίες της Πρωταθλήτριας Νορβηγίας. Ο έμπειρος τεχνικός θα προπονεί τη Ρόζενμποργκ μαζί με τον Περ Γιόαρ Χάνσεν, ο οποίος, σύμφωνα με τη Verdens Gang, θα προωθηθεί στη θέση του πρώτου προπονητή της ομάδας.

    [07] Κοινωνία

    Αναμένεται την Τετάρτη από τα δυτικά Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών

    9/11/2004 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πριν ακόμα προλάβει η Αττική και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που επλήγησαν από τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών, να βρουν τους κανονικούς τους ρυθμούς, νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα χαλάσει και πάλι με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες. Αρχικά, θα παρατηρηθούν ασθενείς βροχές στη δυτική Ελλάδα, που από το απόγευμα θα ενταθούν. Στο μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να εξακριβωθεί το ενδεχόμενο ευθύνης ποινικής φύσεως, σε σχέση με τις πλημμύρες στην περιοχή του Πειραιά, διέταξε την Τρίτη ο εισαγγελέας Πειραιά, Γρηγόρης Πεπονής.

    Έρευνα για φρεάτια και ρέματα

    Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας ζητά από τους υφισταμένους του, αλλά και από τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων των πληγεισών περιοχών να εξακριβωθεί εάν στις περιοχές Πειραιά και Νίκαιας είχε πραγματοποιηθεί ο τακτικός καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων και πότε.

    Επίσης, ζητά οι έρευνες για τον Πειραιά και τη Νίκαια να επεκταθούν και στους γύρω δήμους, καθώς επίσης και στους αρμόδιους της Νομαρχίας Πειραιά, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν και πότε καθαρίστηκαν τα υπάρχοντα ρέματα από τα μπάζα και τα άχρηστα υλικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποχωρεί η κακοκαιρία

    [08] Μ. Ανατολή

    Με μηχανική υποστήριξη παραμένει στη ζωή Όργιο φημών για τον Αραφάτ

    9/11/2004 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 7:33:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- Associated Press- Γαλλικό Πρακτορείο

    Χειροτέρεψε τις τελευταίες ώρες η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, καθώς όπως έγινε γνωστό παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία την οποία οι γιατροί προσπαθούν να σταματήσουν. Ανώτατοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αντέδρασαν στις φήμες που ήθελαν τον Παλαιστίνιο ηγέτη νεκρό. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη. Νωρίτερα, υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ναμπίλ Σάαθ, μιλώντας στο CNN, είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για να αποσυνδεθεί ο Αραφάτ από τα μηχανήματα προσθέτοντας ότι αν και η διάγνωση των γιατρών, αποκλείει το ενδεχόμενο δηλητηρίασης και καρκίνου, ωστόσο, δε δικαιολογεί τη γρήγορη επιδείνωση της υγείας του. Των δηλώσεών του αυτών ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση από το στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί, πως ο Αραφάτ είναι ζωντανός.

    Αντικρουόμενες οι πληροφορίες

    Το βράδυ της Τρίτης, ο ανώτερος συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη, Τάγεμπ Αμπντελ Ραχίμ, δήλωσε ότι η εγκεφαλική αιμορραγία άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το βράδυ θα παραστεί σε συμβούλιο που θα γίνει στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα για "να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες" καθώς έχει αποφασιστεί ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα ταφεί στο αρχηγείο του.

    Την πληροφορία, πως ο Αραφάτ είναι νεκρός έδωσε Παλαιστίνιος υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο, διατηρώντας την ανωνυμία του. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά "το ζήτημα είναι πώς και πότε θα το ανακοινώσουμε. Όμως έχει πεθάνει, αυτό είναι σίγουρο".

    Η διάψευση της είδησης ήρθε αμέσως με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Διπλωματίας, Σεμπ Ερακάτ να δηλώνει, ότι η κατάσταση του Αραφάτ είναι κρίσιμη, ωστόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι ζωντανός. Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία Λέιλα Σαχίντ επιβεβαίωσε, ότι ο Αραφάτ "εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή".

    Στις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα δώσουν συνεντευξη Τύπου οι τέσσερις Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που βρίσκονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, ο Ναμπίλ Σάαθ, καθώς και οι επικεφαλής της PLO και της παλαιστινιακής Βουλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε βαθύτερο κώμα ο Αραφάτ

    [09] Τεχνολογία

    Ιπτάμενα ταξί στην καρδιά του Λονδίνου

    9/11/2004 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σκηνικό "Back to the future ΙΙ" με φόντο το κεντρικό Λονδίνο υπόσχονται οι Βρετανοί σχεδιαστές των πρώτων αεροταξί. Πρόκειται για πενταθέσια μικρά αεροσκάφη τύπου τζετ, τα λεγόμενα Jetpod, τα οποία θα μπορούν διανύουν την απόσταση από το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας μέχρι το αεροδρόμιο Χίθροου μέσα σε λίγα λεπτά και με κόμιστρο μόλις 40 ευρώ! Βέβαια θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να τα δείτε να κόβουν βόλτες πάνω από την Οξφορντ στριτ. Όπως λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας Avcen, που αναπτύσσει το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, η επανάσταση στον τομέα των μεταφορών χρειάζεται άλλα πέντε χρόνια προτού ξεσπάσει.

    Υποδεχθείτε τα Jetpod T-100

    Η μικρή διάρκεια της πτήσης επιτρέπει πολλές διαδρομές οπότε αυτομάτως το κόμιστρο πέφτει λέει ο επικεφαλής της ομάδας που σχεδιάζει και αναπτύσσει τα Jetpod T-100, Mike Dacre, εξηγώντας το πώς επιτυγχάνεται η χαμηλή τιμή των 40 ευρώ. Κάτι παραπάνω δηλαδή από όσο κοστίζει η διαδρομή μίας ώρας σχεδόν, σε ώρα αιχμής, από τον Πειραιά μέχρι το Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Ο Mike Dacre διευκρινίζει ότι τα ιπτάμενα οχήματα δεν θα είναι σε θέση να κάνουν μεγάλα ταξίδια, άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο: "Δε μιλάμε για ταξίδια Λονδίνο-Παρίσι, μιλάμε για σχετικά μικρές αποστάσεις, για παράδειγμα από κάποιο σημείο της βρετανικής επαρχίας μέχρι το Λονδίνο, το οποίο όμως θα γίνεται μέσα σε δύο ή τρία λεπτά".

    Βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της κατάλληλης υποδομής. Τα Jetpod, τα οποία θα αναπτύσσουν ταχύτητες των 300 μιλίων ανά ώρα, απαιτούν ειδικό αεροδιάδρομο, για προσγείωση και απογείωση, ο οποίος όμως δεν θα υπερβαίνει σε μήκος τα 125 μέτρα. Οι δημιουργοί τους είναι αισιόδοξοι: "Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και παρουσιαστούν οι άπειρες δυνατότητες, οι πόλεις θα εξοικονομήσουν τον απαιτούμενο χώρο για τη λειτουργία των αεροταξί" δηλώνει ο Dacre.

    Το Jetpod, το οποίο θα κοστίζει 790.400 ευρώ, θα είναι εξαιρετικά ελαφρύ, θα διαθέτει πάνω από τα φτερά διπλό κινητήρα τζετ ειδικής τεχνολογίας για όσο δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του θορύβου, τόσο μέσα στην άτρακτο όσο και εξωτερικά. Παράλληλα σχεδιάζονται εκδοχές του που θα λειτουργούν με αυτόματο πιλότο, καθώς και άλλες για στρατιωτική χρήση, για την αερομεταφορά ασθενών ή τη διάσωση ανθρώπων και άλλες.

    [10] Αθλητισμός

    Καζλάουσκας: "Μόνο νίκη με Τσιμπόνα"

    9/11/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με στόχο να πετύχει την πρώτη του νίκη στην Ευρωλίγκα για φέτος και έχοντας σύμμαχο την θετική παράδοση, ο Ολυμπιακός έφτασε στο Ζάγκρεμπ, όπου αύριο στις 21:40 θα αντιμετωπίσει την Τσιμπόνα για τη δεύτερη αγωνιστική, στο όπως αναμένεται κατάμεστο «Κοζαρκάσκι Σέντερ Ντράζεν Πέτροβιτς». Περιθώρια για άλλη ήττα δεν υπάρχουν μετά από το ατυχές αποτέλεσμα κόντρα στην Φορτιτούντο την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα εντός έδρας, και αυτό οι παίκτες αλλά και ο Γιόνς Καζλάουσκας φαίνεται πως το έχουν αντιληφθεί.

    Κλειδί η άμυνα

    Η πλούσια προϊστορία των δύο ομάδων δείχνει "κόκκινο". Αυτή είναι η τέταρτη φορά, που ο Ολυμπιακός επισκέπτεται την έδρα της Τσιμπόνα και στις τρεις αναμετρήσεις μέχρι στιγμής μετρά δύο νίκες και μία ήττα. Δύο νίκες και μία ήττα είναι ο απολογισμός και στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην Ελλάδα, άρα οι «ερυθρόλευκοι» υπερτερούν με 4-2 των Κροατών.

    Αυτό πάντως δεν φαίνεται καθόλου να καθησυχάζει τον προπονητή του Ολυμπιακού αλλά και τον αρχηγό της ομάδας, Μίλαν Τόμιτς. Οι οποίοι συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και χρειάζεται πολύ προσοχή. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη που πέτυχαν οι Κροάτες στην πρεμιέρα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

    Ο Λιθουανός προπονητής, ο οποίος από χθες έχει στο πλευρό του και τον βοηθό του, Άλβιντας Παζντράιτις, πάνω από όλα θέλει να δει την ομάδα του να παιζεί σαν σύνολο και να φτάσει στη νίκη, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ειδικά μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες των "ερυθρόλευκων" με Μπολόνια και ΠΑΟΚ. Στο ίδιος μήκος και οι δηλώσεις του αρχηγού των "κόκκινων" που ανέπτυξε και τεχνικά τον τρόπο που θα πρέπει να αγωνιστούν οι παίκτες για να φτάσουν στη νίκη, λέγοντας πως η άμυνα θα είναι το κλειδί της επικράτησης.

    Από τους παίκτες μίλησαν ο νεοαποκτηθείς αστέρας του Ολυμπιακού Μαρκί Πέρι αλλά και ο φόργουορντ Γιάννης Καλαμπόκης.Αμφότεροι τόνισαν την σημασία του αγώνα καθώς η νίκη επιβάλλεται μετά το πρώτο στραβοπάτημα στο ΣΕΦ. Είπαν πως το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο αλλά, ακολουθώντας τις οδηγλιες του προπονητή και παίζοντας δυνατά και έξυπνα θα μπορέσουν να φτάσουν στην επικράτηση.

    [11] Κόσμος

    "Επιθετική" η εξωτερική πολιτική, λέει ο Πάουελ Ενισχύεται το "δόγμα" Μπους

    9/11/2004 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του Τζορτζ Μπους κατά τη δεύτερη θητεία του στον αμερικανικό προεδρικό θώκο, έδωσε με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα "Financial Times", ο κ. Πάουελ δήλωσε, πως η χώρα του θα συνεχίσει να ακολουθεί μία "επιθετική" εξωτερική πολιτική, ενώ ο πρόεδρος Μπους "δεν πρόκειται να κάνει πίσω", αλλά "θα μείνει σταθερός στις αρχές του, την πολιτική του και τα πιστεύω του". Αν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επεσήμανε, ότι η δεύτερη κυβέρνηση Μπους θα επιδιώξει συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και θα ακολουθήσει μία εξωτερική πολιτική "πολυμερούς φύσεως", δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης "όπου χρειαστεί".

    Συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, αλλά

    Όπως υποστήριξε ο κ. Πάουελ, με τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου ο κ. Μπους εξασφάλισε τη λαϊκή εντολή, για να συνεχίσει την προσπάθεια προώθησης των εθνικών συμφερόντων στη διεθνή σκηνή.

    Η επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό υπουργό, θα εφαρμοστεί και σε θέματα που απασχολούν τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι το AIDS και το Μεσανατολικό. Μάλιστα, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίστηκε από τον κ. Πάουελ ως "μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ".

    Όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Τζορτζ Μπους ενδιαφέρεται να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με την πολιτική της Ουάσινγκτον. Για το λόγο αυτό, σκοπεύει να πραγματοποιήσει "πολλές επισκέψεις στο εγγύς μέλλον" στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και "να επουλωθούν οι όποιες πληγές".

    "Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας γνωρίζουν πως ο Πρόεδρος θέλει να έχει ισχυρές σχέσεις με όλους τους φίλους και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, παρά τις διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.

    Πάντως, ο κ. Πάουελ απέφυγε να σχολιάσει το αν θα παραμείνει στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών κατά τη δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους.

    Σχετικά Links:

    Η συνέντευξη του Κόλιν Πάουελ

    [12] Αθλητισμός

    Ο Ρόμπσον, "τιμονιέρης" της Γουέστ Μπρομ

    9/11/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Μπράιαν Ρόμπσον είναι ο νέος προπονητής της Γουέστ Μπρόμγουιτς Αλμπιον, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του συλλόγου. Παράλληλα είναι και ο αντικαταστάτης του Γκάρι Μέγκσον, του οποίου οι διοικούντες της Γουέστ Μπρομ, έδειξαν την πόρτα της εξόδου. Ο Ρόμπσον επιστρέφει έτσι στον Αγγλικό σύλλογο, καθώς έχει αγωνιστεί με την φανέλα της Μπρομ κατά το παρελθόν.

    Ιστορία και ελπίδες

    Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας αγωνίστηκε σε 198 αναμετρήσεις πρωταθλήματος με τη Γουέστ Μπρομ στο διάστημα 1975-198. Αμέσως μετά πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σαν προπονητής, ο 47χρονος Ρόμπσον κάθησε για επτά χρόνια στον πάγκο της Μίντλεσμπρο, από την οποία αποχώρησε το 2001, ενώ πέρυσι καθοδήγησε τη Μπράντφορντ.

    Η Γουέστ Μπρομ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την πρόσληψη του Ρόμπσον, κέρδισε πέρυσι ανέβηκε στα σαλόνια της πρέμιερσιπ, στην πρώτη της προσπάθεια να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας. Η φετινή παρουσία του συλλόγου στην μεγάλη κατηγορία, δεν είναι καθόλου καλή, καθώς η Γουέστ Μπρομ έχει σημειώσει μόλις μια νίκη σε 12 αγώνες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 17η θέση της βαθμολογίας μεταξύ 20 ομάδων.

    [13] Οικονομία

    Δεν έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας Νέο "όχι" του ΕΣΡ στην Άκτωρ

    9/11/2004 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ομόφωνα απορρίφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η αίτηση θεραπείας της "Άκτωρ", με την οποία η εταιρεία ζητούσε να ανακληθεί η απορριπτική πράξη του Συμβουλίου και να της δοθούν τρία πιστοποιητικά διαφάνειας, που αφορούν την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και υπόγειου χώρου, ένα έργο της ΔΕΗ για ασφαλτόστρωση στο Δήμο Αργυρούπολης και έργο από την "Αθήνα 2004". Τα βασικά σημεία της αίτησης θεραπείας της "Άκτωρ", ότι δηλαδή η απορριπτική πράξη του ΕΣΡ ήταν εκπρόθεσμη και ότι οι ψήφοι της Ίριδος Αυδή και του Νέστορα Κουράκη δεν ήταν επί της ουσίας, αλλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου για τον βασικό μέτοχο, δεν έγιναν δεκτά. Μάλιστα, με αφορμή την αιτιολόγηση της δικής του ψήφου, ο κ. Κουράκης επεσήμανε, ότι "η ολομέλεια του ΕΣΡ δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, οι οποίες έχουν απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα". Στο μεταξύ, η ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής εξέδωσε ομόφωνα δύο πιστοποιητικά διαφάνειας στην "Τυποεκδοτική", προκειμένου να εκδοθεί από την εταιρεία το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" της ΕΡΤ και το ενημερωτικό δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παγώνουν" τα πιστοποιητικά διαφάνειας

    [14] Παράξενα

    Για να αποφύγουν την "έξωση" Φαντάσματα αποτρέπουν κατεδάφιση αχυρώνα

    9/11/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    "Όποιος αμφισβητεί τις προλήψεις, πάει γυρεύοντας"! Αυτό σκέφτηκαν οι πολεοδομικές αρχές στο Τρόμσο της Νορβηγίας και απέσυραν, τελικά, την εντολή κατεδάφισης ενός αχυρώνα, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον "κάτω κόσμο"! Οι υπεύθυνοι, όταν διέταξαν έναν αγρότη να κατεδαφίσει τον ετοιμόρροπο αχυρώνα του, υπέθεσαν, πως επρόκειτο για μια υπόθεση ρουτίνας. Λογάριασαν, όμως, χωρίς τα φαντάσματα, που διέμεναν εκεί! Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε ο απελπισμένος ιδιοκτήτης, σε επιστολή του προς την πολεοδομία, εξηγώντας τους λόγους, που δεν του επέτρεπαν να γκρεμίσει το κτίσμα.

    Άσχημες αναμνήσεις

    "Πριν αρκετά χρόνια, αφαίρεσα την οροφή. Το αποτέλεσμα ήταν να έχω πολλά δυσάρεστα συναπαντήματα με πλάσματα του "κάτω κόσμου", που μένουν στον αχυρώνα. Όλη η οικογένειά μου το γνωρίζει", αναφέρεται στην επιστολή του αγρότη.

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ότι δεν έχει αντίρρηση να αναλάβει κάποιος άλλος το έργο της κατεδάφισης, αναλαμβάνοντας, ωστόσο, και τις όποιες συνέπειες

    Αυτά τα επιχειρήματα ήταν αρκετά για να πείσουν τις πολεοδομικές αρχές να αποσύρουν την εντολή κατεδάφισης. Ο αγρότης, πάντως, δεσμεύτηκε να επισκευάσει τον αχυρώνα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει κάποιο παιδί ή ζώο από ενδεχόμενη κατάρρευσή του.

    [15] Αθλητισμός

    Όμπράντοβιτς: "Μεγάλος αντίπαλος, αλλά μπορούμε"

    9/11/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με στόχο να σπάσει το αρνητικό σερί, πέρυσι ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια, και να πάρει την δεύτερη νίκη του στην Ευρωλίγκα, υποδέχεται αύριο ο Παναθηναϊκός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, εξήρε την αγωνιστική ανωτερότητα της αντιπάλου του "τριφυλλιού", χαρακτηρίζοντας την ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου. Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να γεμίσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ώστε να συμπαρασταθεί στην ομάδα σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι.

    Ελάτε κόσμε

    Ο "Γκαστόνε" θύμισε, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τους δύο αγώνες των δύο ομάδων πέρυσι και τις δύο ήττες που υπέστησαν οι "πράσινοι", τονίζοντας πως φέτος ελπίζει να είναι οι "πράσινοι" αυτοί που θα πανηγυρίσουν. Ειδική αναφορά έκανε ο προπονητής των Πρωταθλητών Ελλάδας, στον κουμπάρο του και αντίπαλο αύριο προπονητή, Ντούσαν Ίβκοβιτς, χαρακτηρίζοντας τον ως πολύ μεγάλο τεχνικό.

    Τους παίκτες της Ελληνικής ομάδας εκπροσώπησε ο Νίκος Χατζηβρέττας. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, χαρακτήρισε το παιχνίδι πολύ δύσκολο, απέναντι σε μία ομάδα η οποία είναι φαβορί σε κάθε αγώνα. Οι συμπαίκτες του πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να φτάσουν στη νίκη και υποστηρίξε πως η άμυνα είναι αυτή που θα καθορίσει και το νικητή. Με τη σειρά του, κάλεσε τους "πράσινους" φιλάθλους να πάνε στο ΟΑΚΑ, ενώ δήλωσε ανυπόμονος να βρεθεί αντίπαλος με τον Δήμο Ντικούδη, ο οποίος αγωνίζεται στη Ρωσική ομάδα και να θυμιθούν τις παλιές εποχές που κοντράρονταν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

    Έλληνας ξενιτεμένος

    Ακόμα ένας Έλληνας όμως αγωνίζεται στην ΤΣΣΚΑ. Πρόκειται για τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος εκπροσώπησε τους πάικτες της Ρωσικής ομάδας στη συνέντευξη τύπου.

    Ο πρώην πλέι μέικερ του Ολυμπιακού, δήλωσε ευχαριστημένος που γύρισε στην πατρίδα, όμως στόχος του και όλης της ομάδας είναι να πετύχει την δεύτερη συνεχόμενη νίκη της στο θεσμό. Παράλληλα τόνισε πως θέλει πολύ προσοχή αλλά και πολύ προσπάθεια για να μπορέσει η Ρωσική ομάδα να πάει το ροζ φύλλο αγώνα, καθώς ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα.

    [16] Αθλητισμός

    Για όλα φταίει το... μπολ μποϊ

    9/11/2004 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη δόξα των ποδοσφαιριστών της βραζιλιάνικης ομάδας, Γκρέμιο του Πόρτο Αλέγκρε ζήλεψε ένα από τα παιδιά που μαζεύουν τις μπάλες στα γήπεδα, τα λεγόμενα μπολ μποϊ, το οποίο όμως έγινε αιτία για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου να τιμωρηθεί η ομάδα του. Έτσι τώρα η Γκρέμιο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και παράλληλα βρίσκεται ήδη ένα βήμα από τον υποβιβασμό, υποχρεούται να δώσει τους προσεχείς εντός έδρας αγώνες της με την Ατλέτικο Παρανένσε και την Πόντε Πρέτα τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα μακριά από το Πόρτο Αλέγκρε.

    Ποινή δύο αγωνιστικών στη Γκρέμιο

    Κατά τη διάρκεια του τοπικού ντέρμπι της Γκρέμιο με την Ιντερνασιονάλ, γνωστό στους ντόπιους ως "Γκρε-ναλ", ένα από τα παιδάκια αντί να δώσει ήρεμα τη μπάλα στον τερματοφύλακα Κλέμερ, της αντίπαλης ομάδας, την κλώτσησε με δύναμη πάνω του, ξαφνιάζοντας τους πάντες. Η κλωτσιά όμως αυτή σε συνδυασμό με τη ρίψη αντικειμένων των οπαδών των γηπεδούχων, αλλά και την είσοδο εις εξ αυτών στον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσε την ποινή δύο αγωνιστικών της βραζιλιάνικης έδρας, από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του καφέ.

    [17] Υγεία

    Έτοιμο έως το 2007 Στα "σκαριά" εμβόλιο κατά του AIDS

    9/11/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Μέχρι το 2007 υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα δρα προληπτικά έναντι του ιού του AIDS, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν με αφορμή το 16ο πανελλήνιο συνέδριο για την ασθένεια, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα, εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS τόνισαν, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα παρέχει προστασία μόνο κατά 50%. "Χιλιάδες τύποι έχουν δοκιμαστεί, χωρίς να υπάρχει απόλυτη επιτυχία", δήλωσαν ο λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος και ο βιολόγος, Βασίλης Βιγκλής. Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.

    Ανησυχητικά στοιχεία

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθημερινά προσβάλλονται από τη νόσο 14.000 άτομα και πεθαίνουν 8.500. Στην Ελλάδα, από το 1981 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί επισήμως 6.900 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.400 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

    Στο σύνολο των μολυσμένων ατόμων, το 70% είναι άνδρες και το 30% γυναίκες, αναλογία η οποία αναμένεται να γίνει 50- 50 μέσα στην επόμενη τριετία. Επίσης, σε θεραπεία κατά του AIDS βρίσκονται 3.000 Έλληνες οροθετικοί.

    Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, ενώ το σύνολο των οροθετικών ατόμων είναι 60 εκατομμύρια.

    [18] Ιράκ

    Έξι Αμερικανοί νεκροί κατά την επίθεση Αμερικανική κυριαρχία στη Φαλούτζα

    9/11/2004 6:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 7:14:12 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μειώθηκε η ένταση των συγκρούσεων στη Φαλούτζα, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα εδραίωσαν τις θέσεις τους στο κέντρο της πόλης, ύστερα από ένα 24ωρο σφοδρών μαχών με τις ανταρτικές δυνάμεις. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό για τους νεκρούς ή τους τραυματίες, ωστόσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την ευρείας κλίμακας αυτή επιχείρηση. Επίσης, το δίκτυο μετέδωσε δήλωση του αντισυνταγματάρχη, Πιτ Νιούελ της Πρώτης Μεραρχίας Πεζικού, ο οποίος τόνισε, ότι η αντίσταση ήταν μικρότερη από αυτή, που αναμενόταν και πως η μονάδα του σκότωσε ή τραυμάτισε 85 ως 90 αντάρτες.

    Ανησυχεί ο ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ κάλεσε τους αντάρτες στη Φαλούτζα να καταθέσουν τα όπλα, ενώ διορίστηκε από την κυβέρνηση προσωρινός κυβερνήτης στην πόλη. Τη θέση κατέλαβε ο στρατηγός, Αμπντέλ Καντέρ Μοχάν, διοικητής στην επιχείρησης κατά της πόλης.

    Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (ΗCR), εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις δεκάδες χιλιάδες Ιρακινών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Φαλούτζα πριν από την επίθεση.

    Σύμφωνα με την HCR η πλειονότητα των κατοίκων φαίνεται να έφυγε από την πόλη το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο ακριβής αριθμός των εσωτερικών αυτών "μεταναστών" δε μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της HCR, Τζένιφερ Κλαρκ σημείωσε, πως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς ή άλλους κατοίκους της περιοχής, ενώ σε κάποιους έχουν δοθεί σκηνές.

    "Έχουν επειγόντως ανάγκη από τρόφιμα, κατάλυμα νερό, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής", τόνισε καταλήγοντας η Κλαρκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οσμή πολέμου στο Ιράκ

    Ακήρυχτος πόλεμος στη Φαλούτζα

    [19] Κόσμος

    Εκτιμήσεις του Χαβιέ Σολάνα "Βλέπουν" ΕΕ τα Σκόπια

    9/11/2004 7:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 7:17:39 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ βρίσκεται η ΠΓΔΜ, μετά αποτυχία του δημοψηφίσματος για τον αμφιλεγόμενο νόμο της αποκέντρωσης, εκτίμησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα. "Αντιλαμβανόμαστε, ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν", δήλωσε ο κ. Σολάνα, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και άλλους αξιωματούχους. Από την πλευρά του, ο κ. Τσερβένκοφσκι κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων να συνέλθουν αύριο, Τετάρτη, για να επιβεβαιώσουν, ότι η χώρα "παραμένει προσηλωμένη στη Δημοκρατία και στην ευρωατλαντική ένταξη". Σημειώνεται, πως το δημοψήφισμα ακυρώθηκε λόγο της μεγάλης αποχής, ενώ τόσο η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όσο και η ΕΕ κάλεσαν τους πολίτες να το μποϊκοτάρουν, για να δείξουν την υποστήριξή τους στο νόμο αυτό, που θεωρείται ένα από τα σημεία- κλειδιά της συμφωνίας της Οχρίδας του Αυγούστου του 2001, η οποία τερμάτισε την επτάμηνη και πλέον διαμάχη μεταξύ Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απέτυχε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

    [20] Παράξενα

    Ιερή η υπόσχεση για τα παιδιά Μην τάξεις σε Άγιο κερί και σε παιδί PC

    9/11/2004 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Όταν η μητέρα ενός 11χρονου Κινέζου.του έταζε ότι θα του αγοράσει έναν υπολογιστή, δεν πίστευε στο πείσμα και την ισχυρή θέληση του γιου τηςΚαι αυτό γιατί ο μικρός, όχι μόνο κατάφερε να πετύχει το όριο της βαθμολογίας που του είχε θέσει ως προϋπόθεση, αλλά και να το ξεπεράσει παίρνοντας για μία σχολική εργασία βαθμολογία 97%. Όταν ο μικρός γύρισε στο σπίτι με τα ευχάριστα νέα η μαμά του δεν ήξερε πώς να αντιδράσει καθώς από τη μια μεριά ήταν απόλυτα ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του γιου της, αλλά απ την άλλη δεν είχε τα χρήματα για να του αγοράσει τον υπολογιστή. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο μικρός πεισματάρηςδεν το έβαλε κάτω. Αποφάσισε να πάει στα δικαστήρια τη μαμά, απαιτώντας δικαίωσηΠρος αποφυγήν οικογενειακών τριβών, ο δικαστής τον κάλεσε να τα ξαναβρεί με τη μητέρα του και να δείξει υπομονή. Συμβουλή προς γονείς.η υπόσχεση είναι ιερή για αυτό καλά θα κάνετε η επιβράβευση να είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 November 2004 - 17:52:38 UTC