Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς ικανοποίηση τα αιτήματα των αστυνομικών
  • [02] Συνενώνονται δύο δικογραφίες για τον Σ. Κόκκαλη
  • [03] 12 πολίτες και 38 αντάρτες νεκροί Ακήρυχτος πόλεμος στη Φαλούτζα
  • [04] Το απόγευμα η συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ Στο Παρίσι οι Παλαιστίνιοι
  • [05] Μείωση των τιμών και στην Ελλάδα Υποχωρεί το αργό
  • [06] Σήμερα στις 15:00 Λήγει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν
  • [07] Ένα "ρουμπίνι για την βασίλισσα"
  • [08] Οι Μαπούτσε επανέκτησαν 2.500 εκτάρια γης Η Μπενετόν "χαρίζει" γη σε
  • [09] Σε ρυθμό Τζαζ το ΝΒΑ
  • [10] Οσμή πολέμου στο Ιράκ
  • [11] Σαρωτικές αλλαγές σε όρια, τεκμήρια και ελέγχους Αύριο στην Κυβερνητική
  • [12] Για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή Εμπόδιο τα ισραηλινά πυρηνικά
  • [13] Έκρηξη στη Γάζα

    [01] Οικονομία

    Προς ικανοποίηση τα αιτήματα των αστυνομικών

    8/11/2004 11:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αναστολή των κινητοποιήσεων τους απάντησαν οι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί στη δέσμευση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη ότι θα δώσει οριστική απάντηση στα προβλήματά τους την Παρασκευή. Συγκεκριμένα ο κ. Αλογοσκούφης μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και συνδικαλιστές, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τα αιτήματα τους, με πρωταρχικό αυτό της αναγνώρισης του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και υποσχέθηκε άμεση ρύθμιση των προβλημάτων τους.

    Ειδικότερα όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές ο κ. Αλογοσκούφης αποδέχθηκε να καταβληθεί το επίδομα των 60 ευρώ για επικίνδυνη εργασία το οποίο θα δοθεί τμηματικά μέχρι το τέλος του 2006, καθώς επίσης και να επεκταθεί πενταετία για τη σύνταξη για όλο το προσωπικό αστυνομίας και πυροσβεστικής ενώ μέχρι τώρα δινόταν για όσους είχαν καταταγεί μέχρι το 1992.

    Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ματαίωση της προγραμματισμένης για την Πέμπτη πανελλαδικής συγκέντρωσης. Οι εκπρόσωποι των τριών σωμάτων επιφυλάχθηκαν πάντως να επανέλθουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από την τελική απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

    [02] Κοινωνία

    Συνενώνονται δύο δικογραφίες για τον Σ. Κόκκαλη

    9/11/2004 12:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο δικογραφίες που εκκρεμούν εις βάρος του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη συνενώνονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Η πρώτη αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος του επιχειρηματία έπειτα από καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ κ. Πάνου Καμμένου. Η δεύτερη δικογραφία αφορά τη μήνυση που έχει υποβάλει εις βάρος του το Εθνικό Ίδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας για την υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας του παιχνιδιού Λόττο στη Ρωσία. Σύμφωνα με το βούλευμα οι δύο υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται κοινά στοιχεία, κρίνονται συναφείς ενοποιούνται.

    [03] Ιράκ

    12 πολίτες και 38 αντάρτες νεκροί Ακήρυχτος πόλεμος στη Φαλούτζα

    9/11/2004 7:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 11:48:19 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8, BBC, Reuters

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Φαλούτζα. Όλη τη νύχτα 12.000 Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες σφυροκοπούσαν την πόλη-προπύργιο των στασιαστών ανταρτών. Οι ξένοι ανταποκριτές, περιγράφουν την κατάσταση ως "τραγική", παντού ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί από τα άρματα μάχης, ενώ σύννεφα καπνού σκεπάζουν την πόλη. Επίκεντρο των μαχών το βορειοδυτικό προάστιο Τζολάν, όπου βρίσκονται οχυρωμένοι οι στασιαστές, ενώ εκατοντάδες πεζοναύτες προωθούνταν στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, πως στη Φαλούτζα βρίσκονται οχυρωμένοι 3000 αντάρτες. Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 12 πολίτες και 38 αντάρτες νεκρούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την κατάληψη ενός νοσοκομείου και δύο γεφυρών του Ευφράτη. Στο μεταξύ, οι Ιρακινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ενώ νωρίτερα είχαν καταλάβει και το κεντρικό νοσοκομείο. Επίσης, έβαλαν εναντίον κτηρίου, στο οποίο πιστεύεται, ότι έχουν οχυρωθεί αντάρτες. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters καταρρίφθηκε αμερικανικό ελικόπτερο στην περιοχή Τζολάν, κάτι, που διαψεύδει ο αμερικανικός στρατός. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν, πως η αντίσταση των ανταρτών είναι σθεναρή, ενώ τα στρατεύματα έχουν σχεδόν φτάσει στο κέντρο της πόλης.

    Έπεται συνέχεια

    Όπως δήλωσε στο BBC, ένας κάτοικος της πολύπαθης πόλης, η μόνη λέξη, που χαρακτηρίζει την κατάσταση είναι η κόλαση .

    Η επιχείρηση "Phantom Fury" των Αμερικανών και "Αυγή" των Ιρακινών ξεκίνησε λίγο μετά την εφαρμογή της συσκότισης στη Φαλούτζα στις 17.00, ώρα Ελλάδος.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Τζορτζ Κάσεϊ, διοικητής της πολυεθνούς δύναμης στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μία μακρά παραμονή στην ταραχώδη πόλη, προτού την παραδώσουν στον ιρακινό στρατό.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό Τζον Κάσεϊ, "θα χρειαστεί για καιρό μία παρουσία δυνάμεων ασφαλείας έως ότου σταθεί δυνατόν να αναλάβει την παρουσία αυτή μία καλά εκπαιδευμένη ιρακινή δύναμη και να διατηρήσει την ασφάλεια, έτσι ώστε οι στασιαστές να μην επιστρέψουν, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν σε όλες τις πόλεις, από τις οποίες τους είχαμε εκδιώξει".

    Μάλιστα, προσέθεσε, πως σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το 50 με 70% των 200.000 κατοίκων της Φαλούτζα έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Όμως, όπως υποστηρίζει το BBC, είναι πολύ πιθανό να έχουν παραμείνει στη πόλη δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι . Παράλληλα, ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας, Χαζέμ Σααλάν , ανακοίνωσε επιχειρήσεις μεγάλου εύρους για σήμερα, με σκοπό την ανακατάληψη της πόλης, επισημαίνοντας, πως έδωσαν στην επιχείρηση το όνομα "Αυγή", γιατί "αν το θέλει ο θεός θα είναι μια νέα ευτυχισμένη αυγή για τον λαό της Φαλούτζα".

    Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ιράκ πως μία επίθεση κατά της Φαλούτζα εγκυμονεί τον κίνδυνο να διαιρεθεί περισσότερο ο πληθυσμός στο Ιράκ και θέτει σε κίνδυνο τις εκλογές του Ιανουαρίου, συστάσεις, που συνάντησαν την απόρριψη του μεταβατικού πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ.

    Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο πρεσβευτής της Βαγδάτης στον ΟΗΕ, Σαμίρ Σουμάιντι, μία επίθεση κατά της Φαλούτζα ήταν η "λιγότερο βλαπτική επιλογή ", η μόνη η οποία θα προσέφερε ασφάλεια στους κατοίκους της ελεγχόμενης από τους στασιαστές πόλης.

    Της αμερικανικής επίθεσης υπεραμύνθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνισίρο Κοϊζούμι, ο οποίος τόνισε, πως "από την επιτυχή έκβαση της μάχης κρίνεται το μέλλον του Ιράκ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οσμή πολέμου στο Ιράκ

    Εν βρασμώ το Ιράκ

    [04] Μ. Ανατολή

    Το απόγευμα η συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ Στο Παρίσι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι

    9/11/2004 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 10:25:28 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC-ΑΠΕ

    Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται από το βράδυ της Δευτέρας ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, ο γ.γ. της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, προκειμένου να επισκεφθούν τον Γιάσερ Αραφάτ και να ενημερωθούν από "πρώτο χέρι" για την κατάσταση της υγείας του, για την οποία κυκλοφορούν οι πιο αντιφατικές πληροφορίες. Το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Νωρίτερα τη Δευτέρα, υπήρξε η σκέψη να ματαιώσουν το ταξίδι τους, ύστερα από τις επίμαχες δηλώσεις της Σούχα Αραφάτ, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Παλαιστίνιων αξιωματούχων, παρεμποδίζει μία συνάντησή τους με τον Πρόεδρο. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της PLO κατηγορεί τη Σούχα για προσωπικές βλέψεις. Την ίδια ώρα, στάσιμη χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς του η κατάσταση της υγείας του Γιασέρ Αράφατ. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση της πάθησής του.

    "Προσωπικές βλέψεις"

    "Προσωπικά οφέλη" προσπαθεί να αποκομίσει η Σούχα Αραφάτ, εμποδίζοντας τις επισκέψεις στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, σύμφωνα με τον Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    "Κρύβεται πίσω από τη γαλλική νομοθεσία για να εμποδίσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας μας, να μάθει ποια είναι η κατάσταση της υγείας του", πρόσθεσε ο Ράμπο, απηχώντας την άποψη αρκετών Παλαιστινίων αξιωματούχων που κατηγορούν τη σύζυγο του Αραφάτ ότι "μονοπωλεί" τις πληροφορίες γύρω από την πραγματική κατάσταση της υγείας του άνδρα της.

    Όπως είναι γνωστό, σε δηλώσεις της στο αραβικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, η Σούχα Αραφάτ κατηγόρησε τους κ.κ. Κορέι, Αμπάς και Σάαθ ότι θέλουν "να θάψουν ζωντανό" τον Γιάσερ Αραφάτ για να πάρουν την εξουσία.

    Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, ο Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε "φυσιολογική ενέργεια" την μετάβαση στο Παρίσι των Παλαιστίνιων ηγετών.

    "Θα τους δεχθούμε για να ανταλλάξουμε προσωπικές και πολιτικές απόψεις και σκέφτομαι ότι είναι φυσικό να συναντηθούν και να χαιρετήσουν τον Αραφάτ", τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

    Στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) οι τέσσερις Παλαιστίνιοι θα γίνουν δεκτοί από τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    Από την πλευρά του, εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι ηγέτες διαβουλεύονται για το μέλλον του λαού τους, την ώρα που ο Πρόεδρός τους νοσηλεύεται , δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    "Πολύ περίπλοκη η κατάσταση του Αραφάτ"

    Την ίδια ώρα, ο Κριστιάν Εστριπό, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στο Κλαμάρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επισκέψεις στον ασθενή Αραφάτ είναι αυστηρά περιορισμένες.

    Πάντως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, επανέρχεται με δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας εκ νέου την κατάσταση του Παλαιστίνιου ηγέτη "πολύ περίπλοκη, πολύ σοβαρή, αλλά σταθερή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σήριαλ το ταξίδι στον Αραφάτ

    [05] Οικονομία

    Μείωση των τιμών και στην Ελλάδα Υποχωρεί το αργό

    9/11/2004 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μετά την ξέφρενη ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, η υποχώρηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, συνοδεύεται και από υποχώρηση των λιανικών τιμών των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο σύνολο της χώρας μειώθηκε από 85,8 λεπτά το λίτρο στις 29 Οκτωβρίου, στα 83,6 λεπτά, στις 5 Νοεμβρίου. Καταγράφεται δηλαδή μείωση της τάξης του 2,56%. Πανελλαδική μέτρηση, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, καταγράφει μείωση της λιανικής τιμής του κατά 3,23% την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα κυμαίνεται στα 48 λεπτά το λίτρο ενώ στην Αττική υποχωρεί στα 46,8 λεπτά.

    [06] Κόσμος

    Σήμερα στις 15:00 Λήγει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν

    9/11/2004 10:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον έναν από τους τρεις υπαλλήλους του ΟΗΕ, που κρατά ομήρους από την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιεί ότι θα εκτελέσει οργάνωση ανταρτών στο Αφγανιστάν, εάν η κυβέρνηση της Καμπούλ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν απαντήσουν μέχρι το απόγευμα στα αιτήματά της. "Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 3 το μεσημέρι", δήλωσε ο Σαγιέντ Γιαρ Μουχάμαντ Αγκά, που υποστηρίζει πως εκπροσωπεί την οργάνωση Τζαϊς -ι -Μουσλίμιν ("Στρατός των Μουσουλμάνων"). Η οργάνωση αυτή απαιτεί την απελευθέρωση 26 Ταλιμπάν, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών, για να αφήσει ελεύθερους τον Φιλιππινέζο διπλωμάτη, Ανγκελίτο Ναγιάν, την Ανέτα Φλάνιγκαν από τη Β. Ιρλανδία και τον Σκίπε Χεμπίμπι από το Κόσοβο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κέρδισαν μια μέρα οι όμηροι στο Αφγανιστάν

    [07] Champions League

    Ένα "ρουμπίνι για την βασίλισσα"

    9/11/2004 9:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 11:32:38 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Πολλοί ερίζουν για την υπογραφή του. Ο ίδιος όμως μαθαίνει ισπανικά. Το όνομά του, Ρουμπίνιο και θέλει να γίνει το επόμενο βαρύτιμο πετράδι στο στέμμα της "βασίλισσας". Η διοίκηση της Ρεάλ, έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις με την διοίκηση της Σάντος και όπως όλα θα δείχνουν, τον εντάξει στο δυναμικό της. Η τιμή πώλησης του, ξεκινά από τα 18.000.000 ευρώ και μαζί με τα χρήματα που θα πάρουν οι μάνατζερ που έχουν τα δικαιώματά του (κατέχουν το 40%), αλλά και ο ίδιος θα φτάσει τα 28.000.000.

    Μια ανάσα από την υπογραφή

    Για τον 20χρονο επιθετικό πάντως έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Μπενφίκα, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα. Αϊτχόφεν, θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν κατάφερναν να κλέψουν την υπογραφή του.

    Πάντως όπως όλα δείχνουν η μεταγραφή του θα τελειώσει νωρίτερα από ότι όλοι περιμένουν. Και αυτό γιατί η Ρεάλ δεν θα ήθελε να την "ξαναπατήσει", όπως πριν ενάμιση χρόνο με τον Κακά, που ενώ τον περίμενan στο 'Σαντιάγκο Μπερναμπέου", αυτός τελικά κατέληξε στην Μίλαν.

    Τότε, οι Ιταλοί κατάφεραν την τελευταία πραγματικά στιγμή, να πείσουν το παίκτη ότι συμφέρον του ήταν να αγωνιστεί με τα χρώματα των "ροσονέρι", παρά με αυτά των "μερένγκες".

    Οι φήμες από την "χώρα του καφέ", λένε ότι Σάντος και Ρεάλ έχουν ήδη συμφωνήσει για την μετακίνηση του παίκτη.

    Όμως οι διαπραγματεύσεις προς το παρόν έχουν σταματήσει, μετά την απαγωγή της μητέρας του Ρουμπίνιο, από κακοποιούς.

    Όταν ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, όπως δήλωσε και ο ένας από τους δυο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή Βάγκνερ Ριμπέϊρο, θα συνεχιστούν κανονικά.

    Ο ίδιος ο παίκτης έχει πάντως εκδηλώσει την επιθυμία του να πάει στην Μαδρίτη και να συναντήσει τους συμπατριώτες του Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο. Οι δύο σούπερ σταρ της Ρεάλ, μάλιστα σε επικοινωνία τους με τον Ριμπέϊρο, τον ενημέρωσαν ότι θα βοηθήσουν όσο μπορούν στην προσαρμογή του παίκτη, στη νέα του ομάδα, αν αυτός φυσικά καταλήξει στη Ρεάλ.

    [08] Κόσμος

    Οι Μαπούτσε επανέκτησαν 2.500 εκτάρια γης Η Μπενετόν "χαρίζει" γη σε Ινδιάνους

    9/11/2004 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η ιταλική εταιρία Μπενετόν αποφάσισε να "χαρίσει" στους ινδιάνους Μαπούτσε, ένα μέρος των εκτάσεων, που κατέχει στην Παταγωνία και το οποίο διεκδικούσαν οι ιθαγενείς κατοικοι, αφού όπως υποστηρίζουν αποτελούσε προγονική τους γη. Η εταιρία έχει στην κατοχή της μία έκταση στη συγκεκριμένη περιοχή της Αργεντινής, η οποία φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα, από τα οποία δηλώνει διατεθειμένη να "δωρίσει" περίπου τα 6.180. Η ανακοίνωση της Μπενετόν αναφέρει, ότι η γη θα δοθεί στον Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να τη "χρησιμοποιήσει όπως νομίζει καλύτερα προς όφελος των ιθαγενών ομάδων". Ο Εσκιβέλ είναι γνωστός για τις προσπάθειές του όσον αφορά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ινδιάνων, ενώ για τη δράση του έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την εταιρία, η προσφορά της γης αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά τους, προκειμένου να λήξει η διαμάχη, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Μαπούτσε και την Μπενετόν. Αφορμή της διαμάχης είναι η εκδίωξη από το αγρόκτημα, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί, μιας οικογένειας Ινδιάνων της φυλής, με την αιτιολογία ότι η εταιρία έχει στην κατοχή της πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν, ότι η εγγύς κυριότητα ανήκει στην ίδια, οπότε οι Ινδιάνοι θεωρήθηκαν καταπατητές. Η έκταση βρίσκεται κοντά στην πόλη Εσκέλ και η εταιρία ενδυμάτων τη χρησιμοποιεί για την εκτροφή προβάτων, που χρησιμεύουν για την τροφοδότηση της νηματουργίας της εταιρίας με μαλλί.

    [09] Αθλητισμός

    Σε ρυθμό Τζαζ το ΝΒΑ

    9/11/2004 10:43:00 πμ

    Την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στο ΝΒΑ πέτυχαν την δευτέρα οι Γιούτα Τζαζ, καθώς τα ξημερώματα νίκησαν με 102-91 τους Νάγκετς. Κορυφαίος από τους Τζαζ, ο Αντρέι Κιριλένκο που πέτυχε 24 πόντους και είχε πέντε μπλοκ, τέσσερις ασίστ, ισάριθμα κλεψίματα και έξι ριμπάουντ. Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Μεμέτ Οκούρ με 12 πόντους και εννέα ριμπάουντ. Σε κακή βραδιά οι πρωταθλητές Πίστονς, χρειάστηκαν δύο παρατάσεις προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των Κλίπερς με 99-96 στο παιχνίδι που έγινε στο Λος Αντζελες. Ας είναι καλά ο Τσόνσι Μπίλαπς που πέτυχε τέσσερις από τους 20 συνολικά πόντους του στα τελευταία 45 δευτερόλεπτα. Άλλους 20 πόντους πέτυχε και ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον. Στην παράταση κρίθηκε και το τρίτο παιχνίδι που έγινε χθες. Οι Μάβερικς με κορυφαίο τον Ντιρκ Νοβίτσκι που πέτυχε 25 πόντους, κατάφεραν τελικά να κάμψουν την αντίσταση των Γκόλντεν Στέιτ, πετυχαίνοντας και αυτοί την τέταρτη νίκη τους με 101-98. Χωρίς νίκη μέχρι στιγμής οι "μαχητές".

    Αποτελέσματα - βαθμολογίες

    Ντάλας-Γκόλντεν Στέιτ 101-98 (παράταση) Γιούτα-Ντένβερ 102-91 Κλίπερς-Ντιτρόιτ 96-99 (2 παρατάσεις)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Toρόντο 3-0 Boστώνη 1-2 Nιού Τζέρσεϊ 1-2 Φιλαδέλφεια 1-2 Nέα Υόρκη 0-2

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Iντιάνα 3-0 Ντιτρόιτ 3-1 Mιλγουόκι 1-1 Σικάγο 0-2 Κλίβελαντ 0-3

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Mαϊάμι 3-0 Oρλάντο 2-1 Ουάσινγκτον 2-1 Σάρλοτ 1-1 Aτλάντα 0-3

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντάλας 4-0 Σαν Αντόνιο 2-1 Χιούστον 2-2 Mέμφις 0-3 Nέα Ορλεάνη 0-3

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 4-0 Πόρτλαντ 2-1 Mινεσότα 2-1 Σιάτλ 2-1 Ντένβερ 1-3

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 3-0 Λ.Α. Κλίπερς 2-2 Λ.Α. Λέικερς 2-2 Σακραμέντο 0-3 Γκόλντεν Στέιτ 0-4

    [10] Ιράκ

    Οσμή πολέμου στο Ιράκ

    9/11/2004 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    "Έκκληση" για να εξαπολύσουν επιθέσεις ως αντίποινα για την αμερικανική έφοδο στη Φαλούτζα, απηύθυνε ο "Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ". Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, η οργάνωση απηύθυνε έκκληση στους αντάρτες να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον 20 στόχων σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ των στόχων είναι το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Πετρελαίου, η βάση αλ Μπακρ, ο στρατώνας αλ Τάτζι, το αεροδρόμιο αλ Μουτάνα, τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι ξένες πρεσβείες. Ήδη από το πρωί σημειώνονται διαδοχικές επιθέσεις σε Μπακούμπα, Κιρκούκ και Βαγδάτη. Στην Μπακούμπα, αντάρτες επιτέθηκαν σε τρία αστυνομικά τμήματα της πόλης τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 32. Στόχος των ανταρτών έγιναν τα αστυνομικά τμήματα στις περιοχές Ουάχντα, Ταχρίρ και Μαφράκ, ενώ επίθεση σημειώθηκε και εναντίον μίας στρατηγικής σημασίας γέφυρα στην πόλη. Στο μεταξύ, οι αντάρτες έριχναν προκηρύξεις σε διάφορα σημεία της Μπακούμπα, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Ένταση σε Μπακούμπα, Κιρκούκ και Βαγδάτη

    Στο Κιρκούκ, τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας , που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε φυλάκιο της ιρακινής εθνοφρουράς.

    Ένταση επικρατεί και στη Βαγδάτη , όπου σημειώθηκε έκρηξη λίγο μετά τις εννιά το πρωί, κοντά στα κτήρια της προσωρινής κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, από βομβιστική επίθεση ανταρτών στα νότια της ιρακινή πρωτεύουσας.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Βαγδάτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ακήρυχτος πόλεμος στη Φαλούτζα

    [11] Οικονομία

    Σαρωτικές αλλαγές σε όρια, τεκμήρια και ελέγχους Αύριο στην Κυβερνητική το φορολογικό

    9/11/2004 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ριζικές αλλαγές στα αφορολόγητα όρια, τις εκπτώσεις δαπανών και κυρίως των τόκων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και τα τεκμήρια διαβίωσης περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, του οποίου η κατάθεση στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είναι πλέον θέμα λίγων ημερών ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο προς έγκριση στην Κυβερνητική Επιτροπή. Με το νομοσχέδιο μειώνονται σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους και νομικά πρόσωπα, ενώ αλλάζει το καθεστώς ελέγχων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στα εισοδήματα, που θα αποκτηθούν το 2005, οπότε θα αρχίσει να ισχύει και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις ενώ για τα φυσικά πρόσωπα η αρχή θα γίνει από το 2006. Επίσης επιβάλλεται νέος φόρος 10% στις αποδόσεις καταθέσεων, ομόλογων και ρέπος.

    [12] Μ. Ανατολή

    Για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή Εμπόδιο τα ισραηλινά πυρηνικά

    9/11/2004 10:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2004 11:29:55 πμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    «Δεν μπορεί να διαρκέσει η ειρήνη, εάν έχεις το Ισραήλ να διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν τμήμα του καθεστώτος για τη μη διάδοση των πυρηνικών», υποστήριξε σήμερα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των πυρηνικών του ΟΗΕ. Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Μόρνινγκ Χέραλντ του Σίδνεϊ, ο Ελ Μπαραντέι τόνισε, ότι τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ αποτελούν ένα πρόσκομμα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας την αναστολή της λειτουργίας τους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Ο ίδιος υπογράμμισε, πως οι μουσουλμάνοι γείτονες του Ισραήλ είναι αντίθετοι στα πυρηνικά του όπλα και ζητούν να ενταχθεί κι η χώρα αυτή στο καθεστώς της μη διάδοσης, συμπληρώνοντας, ότι «είναι ένα αρκετά συναισθηματικό ζήτημα για τη Μέση Ανατολή». Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ είναι κύριος ομιλητής στο συνέδριο με θέμα την αποφυγή απόκτησης πυρηνικών όπλων από τους τρομοκράτες, το οποίο διοργανώνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

    [13] Μ. Ανατολή

    Έκρηξη στη Γάζα

    9/11/2004 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη στην πόλη της Γάζας, που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από δοκιμή κάποιας βόμβας από Παλαιστίνιους μαχητές, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η έκρηξη έγινε σε ανοικτό χώρο στην παραθαλάσσια πόλη και δεν είναι συνέπεια αεροπορικής επίθεσης των Ισραηλινών. Μετά την έκρηξη, ασθενοφόρα και περιπολικά της αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν βλήματα όλμων σε δύο εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 November 2004 - 9:53:14 UTC