Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραπομπή Αβραμίδη για συμμετοχή στη "17Ν"
  • [02] Κανονικά την Τετάρτη η αποχή των καθηγητών Δέσμευση Γιαννάκου για τα
  • [03] "Λαβωμένη" μετά το θρίαμβο της Κοζάνης
  • [04] Με απουσίες ο Ηρακλής
  • [05] Θα τιμηθεί με το "Νόμπελ των Νόμπελ" "Νομπελίστας" ο Κατ Στίβενς
  • [06] Αποδοκιμάζει τις αποδοκιμασίες
  • [07] Εθνικό διάλογο ζήτησε ο Πρωθυπουργός Στη Βουλή το θέμα της ΠΓΔΜ
  • [08] "Καταπέλτης" το πόρισμα της Εισαγγελίας
  • [09] Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία Εθνικός διάλογος για την Παιδεία
  • [10] ΠΑΟΚ: Επιχείρηση ανάκαμψη
  • [11] Βίασε μητέρα και παιδί

    [01] Κοινωνία

    Παραπομπή Αβραμίδη για συμμετοχή στη "17Ν"

    8/11/2004 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Την παραπομπή του 42χρονου Κώστα Αβραμίδη για συμμετοχή στην "17 Νοέμβρη" ζητά με εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αντώνης Μύτης. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ο Αβραμίδης διατηρούσε σχέσεις με μέλη της οργάνωσης, καθώς εντοπίστηκαν δακτυλικά του αποτυπώματα στο βιβλίο "Αντάρτικο των πόλεων" που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της 17Ν. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Μύτης είχε ζητήσει εις βάρος του Κώστα Αβραμίδη, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2003, συμπληρωματική δίωξη για ηθική αυτουργία σε 45 ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης και είχε παραγγείλει τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης. Τότε η κατηγορία αυτή είχε στηριχθεί στο γεγονός ότι στον υπολογιστή του είχαν εντοπιστεί σκαναρισμένες προκηρύξεις της 17Ν, πράξη η οποία όμως όπως προέκυψε είχε γίνει μετά τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης, με σκοπό τη δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Σήμερα ο κ. Μύτης ζητά την απαλλαγή του Κώστα Αβραμίδη από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, αφού το παραπάνω στοιχείο δεν είναι ικανό για τη στήριξη της. Η πρόταση του εισαγγελέα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών το οποίο και θα αποφανθεί επί της παραπομπής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμπληρωματική δίωξη για τη 17Ν

    [02] Κοινωνία

    Κανονικά την Τετάρτη η αποχή των καθηγητών Δέσμευση Γιαννάκου για τα οικονομικά των ΤΕΙ

    8/11/2004 9:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 9:22:40 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Παιδείας με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Διδασκόντων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η Μαριέττα Γιαννάκου δεσμεύθηκε ότι σταδιακά θα αντιμετωπισθούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Ανέφερε μάλιστα, ότι ήδη στην έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε από το υπ. Οικονομικών τα ΑΕΙ πήραν 16 εκ. Ευρώ και τα ΤΕΙ, 14εκ. Ευρώ. "Αυτό δείχνει κάτι" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά μια σταδιακή πολιτική εξισορρόπησης των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Γόνιμο χαρακτήρισαν το διάλογο με την Υπουργό οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι θα προχωρήσουν την Τετάρτη σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

    Γιαννάκου για το Πανεπιστήμιο Θράκης

    "Η συζήτηση ήταν γόνιμη, καθώς εθίγησαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τα ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα η υποχρηματοδότηση, τα επαγγελματικά δικαιώματα" δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ Γ. Τσακνής επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα περιμένουν μέχρι να δουν τις δεσμεύσεις της Υπουργού να υλοποιούνται στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.

    "Θα περιμένουμε. Αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, θα ξαναβγούμε πάλι για κινητοποιήσεις" τόνισε επισημαίνοντας ότι την Τετάρτη ισχύει η αποχή καθώς και η κοινή σύσκεψη με τους προέδρους των ΤΕΙ.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίσθηκε η υπουργός Παιδείας για τους ισχυρισμούς κάποιων πρυτάνεων ότι κάποια πανεπιστήμια αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

    "Για το φως, νερό τηλέφωνο, ήθελα να σας πω ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν έχει. Και για το Πανεπιστήμιο Θράκης, καλό είναι να πληρώσει τη ΔΕΗ αντί να προορίζει σε συνέδρια, τα χρήματα που προορίζονται για το ρεύμα" τόνισε.

    [03] Αθλητισμός

    "Λαβωμένη" μετά το θρίαμβο της Κοζάνης

    8/11/2004 9:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η μεγάλη νίκη-ανάσα που πέτυχε η ΑΕΚ στην Κοζάνη κόντρα στον Μακεδονικό ανήκει στο παρελθόν και πλέον οι"κίτρινοι" προετοιμάζονται για τη δύσκολη συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα δυσάρεστα για τον Φώτη Κατσικάρη ήρθαν από τους Νίτσεβιτς και Πελεκάνο. Οι δύο παίκτες, ο Κροάτης σέντερ ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα, όπως και ο Έλληνας φόργουορντ, δεν μετείχαν ούτε σήμερα κανονικά στην προπόνηση, κάνοντας ατομικό πρόγραμμα και έτσι πήρε η παράταση η επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση. Παράλληλη, ανανέωσε ο Ζήσης.

    Τέλος καλό όλα καλά

    Ως ένα μικρό σίριαλ, εξελίχθηκε η περίπτωση του Έλληνα πλέι μέικερ. Εδώ και καιρό ακουγόταν πως ο Νίκος Ζήσης θα ανανέωνε με τον "δικέφαλο" όμως αυτό αργούσε να γίνει. Τελικά έγινε πράξη η συμφωνία των δύο πλευρών με τον νεαρό παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο βελτιωμένο οικονομικά αλλά και με αυξημένο χρόνο συνεργασίας.

    Τέλος, ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Πανελλήνιο στην Κυψέλη για την έβδομη αγωνιστική θα διεξαχθεί (28/11/2004) στις 18:15 (απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΤ1) και όχι στις 17:00, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

    [04] Αθλητισμός

    Με απουσίες ο Ηρακλής

    8/11/2004 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τις υπηρεσίες του Γιώργου Παυλίδη και του Σάββα Ηλιάδη θα στερηθεί ο Ηρακλής στον τρίτο του αγώνα για την φετινή FEL. Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς οι δύο παίκτες ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς τις τελευταίες ημέρες και ο Λευτέρης Κακιούσης προτίμησε να τους έχει όσο το δυνατόν πιο έτοιμους και ξεκούραστους στην "μάχη" του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, την επόμενη εβδομάδα. Ο προπονητής του "Γηραιού" λοιπόν έδωσε εντολή οι δύο παίκτες να μείνουν στην Θεσσαλονίκη και να προπονηθούν με τον στενό συνεργάτη του Δημήτρη Νικολαϊδη, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν καθόλου.

    [05] Κόσμος

    Θα τιμηθεί με το "Νόμπελ των Νόμπελ" "Νομπελίστας" ο Κατ Στίβενς

    8/11/2004 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Με το "Νόμπελ των Νόμπελ" πρόκειται να τιμηθεί την Τετάρτη, στη Ρώμη, ο τραγουδιστής Κατ Στίβενς, ο οποίος έχει μετονομαστεί σε Γιουσούφ Ισλάμ, καθώς έχει ασπαστεί το Ισλάμ. Η επιτροπή, που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο, αποφάσισε να το δώσει στον διάσημο τραγουδιστή, καθώς εκτίμησε "την προσήλωσή του στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης των λαών και την καταδίκη της τρομοκρατίας". Ένα ακόμη γεγονός, το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διοργανωτές του συγκεκριμένου θεσμού είναι η έντονη ανθρωπιστική δράση που έχει να επιδείξει ο Στίβενς, καθώς έχει σταθεί αρωγός σε χώρες όπως το Κόσοβο, η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ.Το "Νόμπελ των Νόμπελ" απονέμουν κάθε χρόνο άνθρωποι που έχουν τιμηθεί κατά το παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης και φαίνεται, πως φέτος είναι η χρονιά του Στίβενς - Ισλάμ, να λάβει μία ηθική ικανοποίηση για την ειρηνευτική δράση που ασκεί εδώ και χρόνια. Στην "ομάδα" των πρώην τιμηθέντων με Νόμπελ Ειρήνης συναντάει κανείς τα ονόματα των Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Λεχ Βαλέσα, Σιμόν Πέρες, Ριγκομπέρτα Μέντσου και άλλων.

    [06] Αθλητισμός

    Αποδοκιμάζει τις αποδοκιμασίες

    8/11/2004 9:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΠΑΕ Πανιώνιος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει ορισμένες αποδοκιμασίες στα πρόσωπα των παικτών, που ακούστηκαν από τμήμα της εξέδρας, μετά την ισοπαλία με την Καλαμαριά. Στο κείμενο αναφέρεται πως όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την ομάδα από μια μερίδα αλητών και πως δεν θα επιτρέψει ξανά τέτοια φαινόμενα. "Η ΠΑΕ Πανιώνιος καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας ατόμων κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τα άτομα αυτά που κινήθηκαν ενάντια σε πρόσωπα που προσφέρουν και αγαπούν την ομάδα δεν είναι φίλαθλοι του Πανιωνίου. Σε καμία περίπτωση η ΠΑΕ δεν θα επιτρέψει στο μέλλον ανάλογες συμπεριφορές, πόσο μάλιστα όταν αυτές αφορούν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας οι οποίοι αν μη τη άλλο είναι περιουσία του συλλόγου και προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΑΕ.

    [07] Πολιτική

    Εθνικό διάλογο ζήτησε ο Πρωθυπουργός Στη Βουλή το θέμα της ΠΓΔΜ

    8/11/2004 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Τη σημασία της διεξαγωγής εθνικού διαλόγου για τη σύνθεση των απόψεων στα εθνικά θέματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ζήτησε άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτηση στη Βουλή για τη χάραξη στρατηγικής. Στάση συναίνεσης κράτησαν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην ανάγκη να επικρατήσει συγκατάνευση και συνεργασία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Μυτιλήνη. Την Τετάρτη, η Βουλή θα επικεντρώσει την προσοχή της στο θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις εξελίξεις την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

    Ανάγκη για εθνική συνεννόηση και συνεργασία

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, μετά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα ενημερώσει και θα ακούσει τις απόψεις όλων των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι σε κάθε βήμα θα υπάρχει ενημέρωση και διάλογος, όπως έγινε στον χειρισμό του Κυπριακού. "Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία μας: Υπεύθυνη ενημέρωση, ειλικρινής συζήτηση, αποτελεσματική πολιτική" υπογράμμισε.

    Συναινετικός ως προς τον χειρισμό του θέματος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια το 2005, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαντικές για τη χώρα μας και δεν χωρούν ούτε επικοινωνιακές, ούτε μικροκομματικές σκοπιμότητες . "Έχουμε την ευθύνη να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς να υπολογίσουμε το κομματικό κόστος", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Για μας, όμως, συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή και θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι" πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να διαμορφωθούν από κοινού οι άξονες της στρατηγικής για το μείζον αυτό το θέμα .

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι η εικόνα που εμφανίζει δείχνει ότι στερείται στόχων και στρατηγικής . Ως αποτέλεσμα "η Ελλάδα πλέον ταλαντεύεται μεταξύ παραίτησης και όξυνσης" στην εξωτερική της πολιτική.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη δικιά της τοποθέτηση τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ "δεν αφορά το θέμα του ονόματος, αλλά τα γενικότερα σχέδιά τους για τα Βαλκάνια" και ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για τις στοχεύσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και το κατά πόσο η τελευταία κίνησή τους εντάσσεται στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, επισήμανε ότι είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της αναφορικά με τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, που όπως υποστήριξε, συνιστούν "μαύρες σελίδες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως πρέπει να επιδιωχθεί μία ρεαλιστική και εθνικά συμφέρουσα λύση, τονίζοντας παράλληλα ότι "η σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη την περιοχή". Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέρριψε ευθύνες σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την αρνητική αυτή εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας, η οποία, όμως όπως είπε, δεν αντιμετωπίζεται με πολιτική και κομματική όξυνση , ούτε με εθνικιστικές δημαγωγίες.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "αρνητική και επικίνδυνη" την ενέργεια των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ βλέπουν τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη σαν πεδίο ανταγωνισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτή η αντιπαράθεσή τους θα επηρεάσει τη στρατηγική όλων των χωρών.

    Μήνυμα Στεφανόπουλου

    Αναφορά στο θέμα της πρόσφατης αναγνώρισης της ΠΓΔΜ εκ μέρους των ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, από τη Μυτιλήνη, όπου παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού. Ο κ. Στεφανόπουλος επέκρινε εκ νέου τις ΗΠΑ για την μονομερή τους απόφαση, ζήτησε όμως από τους Έλληνες να μην προχωρήσουν σε ακραίες αντιδράσεις.

    Απευθυνόμενος προς την ΠΓΔΜ, ο κ. Στεφανόπουλος είπε, πως δεν μπορεί να θέτει όρους στους χώρους στους οποίους θέλει να συμμετάσχει, αλλά πρέπει να δέχεται τους όρους, που ήδη υφίστανται. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα πως τα προβλήματα θα επιλυθούν. "Εμείς θα κάνουμε υπομονή και στηριζόμενοι στις αρχές μας θα βοηθήσουμε να προσεγγίσει την Ευρώπη, κάτω όμως από τους όρους που η Ευρώπη και το εθνικό μας συμφέρον θέτουν" τόνισε.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα. Πρότεινε το ξαναγράψιμο των βιβλίων της ιστορίας με στόχο την απάλειψη ενδεχομένως ορισμένων υπερβολών και έφερε ως παράδειγμα τον Βασίλειο Β, το Βυζαντινό αυτοκράτορα τον οποίο οι Έλληνες συνεχίζουν να ονομάζουν Βουλγαροκτόνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Την επόμενη μέρα κοιτά η Κυβέρνηση

    Απέτυχε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

    Εθνική ομοψυχία το ζητούμενο

    [08] Αθλητισμός

    "Καταπέλτης" το πόρισμα της Εισαγγελίας

    8/11/2004 10:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πλήρως αποκαλυπτικό για όλα τα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι το Εισαγγελικό Πόρισμα προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, όπως το αποκάλυψε χθες η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα λοιπόν οι κ. Μουζακίτης και Θεοδωρόπουλος θα προτείνουν ποινικές διώξεις για τέσσερις κατηγορίες προς τους Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου και Χρήστο Τζέκο και άλλες δύο για τον Χρήστο Τζέκο. Οι πρώτες αφορούν σε παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ, Παράβαση του άρθρου περί ψευδούς βεβαίωσης προς τις αρχές, Ψευδορκία μάρτυρος και ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις. Όσο για τον κ. Τζέκο κατηγορείται επίσης παραβίαση δύο άρθρων για προμήθεια, εισαγωγή, κατοχή, παρασκευή, κατασκευή, αποθήκευση, διακίνηση, πώληση και εμπορία απαγορευμένων ουσιών. Παράλληλα κατηγορούνται και οι 7 γιατροί του ΚΑΤ που φέρονται να έχουν συγκαλύψει το ατύχημα των αθλητών, για το οποίο μάλιστα το πόρισμα αναφέρει πως "δεν έλαβε χώρα ποτέ"! από την εξέταση μάλιστα του ιατροδικαστή κ. Φίλιππου Κουτσαύτη προέκυψε πως όχι μόνο δεν χρειαζόταν η επί πενθήμερο νοσηλεία, αλλά ούτε καν η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατηγορούνται έτσι για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και ψευδορκία μάρτυρος. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως πλέον και η Βουλή καλείται να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των πρήν Υφυπουργών αθλητισμού, κ. Λιάνη, Φλωρίδη και Κουράκη για τις επιχορηγήσεις στο σωματείο "Αίας".

    [09] Πολιτική

    Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία Εθνικός διάλογος για την Παιδεία

    8/11/2004 10:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2004 10:51:14 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπέρ της εθνικής συνεννόησης και "μιας πλατιάς συστράτευσης" με τα κόμματα και την εκπαιδευτική κοινότητα, για ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα "μακράς πνοής" τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. "Η κυβέρνηση επιδιώκει διάλογο αποτελεσμάτων και αποκρούει τις δογματικές εμμονές" τόνισε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συναινετικός στη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως αστείο το δίλημμα κρατικό ή μη κρατικό πανεπιστήμιο. Την αντίθεση της σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Παιδείας εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος πρότεινε ελεύθερη πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5%.

    Ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    Αναφερόμενος στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπισθεί σήμερα το ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρξει μία άναρχη κατάσταση στο μέλλον.

    Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να προβληματισθούν για το αν θα πρέπει να διαμορφωθεί σήμερα, ένα καθαρό νομικό πλαίσιο που να ορίζει εκείνα που έρχονται αύριο ή να αφεθούν για αύριο οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σήμερα.

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η εκπαίδευση, σε κάθε επίπεδο, από όποιον φορέα κι αν παρέχεται, δεν μπορεί παρά να υπόκειται στο σύστημα πιστοποίησης, ελέγχου και αξιολόγησης, που ισχύει για τη δημόσια εκπαίδευση και έθεσε στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων τη θεσμοθέτηση εθνικού φορέα αξιολόγησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα του εξεταστικού συστήματος ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να μπει τέλος σε προβλήματα, όπως να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, απόφοιτοι Λυκείου με βαθμούς κάτω από τη βάση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη για το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο.

    Το πανεπιστήμιο αυτό, θα δέχεται φοιτητές, κυρίως από βαλκανικές και μεσογειακές χώρες με στόχο να επωφεληθούν νέοι και νέες άλλων χωρών από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα.

    "Δεν μάθατε ως Αντιπολίτευση"

    Ψευτο- δίλημμα χαρακτήρισε αυτό για τα κρατικά ή τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Γ. Παπανδρέου.

    "Το θέμα δεν είναι πού σπουδάζουν οι φοιτητές, αλλά εάν το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται - και αυτό εξυπηρετείται εάν εμείς ελέγχουμε την ποιότητα των σπουδών" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα πάντως, ο Γ. Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξανα κάτσει στα θρανία.

    Υπαινίχθηκε μάλιστα, ότι ο λόγος που κάνει σήμερα τη συζήτηση αυτή η ΝΔ, είναι γιατί περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να τη φωτίσει για το τι πρέπει να κάνει στην Παιδεία.

    Παράλληλα, τάχθηκε κατά της επιλογής για περισσότερα Αρχαία Ελληνικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο καθώς και της πρόσφατης αντικατάστασης των στελεχών της εκπαίδευσης.

    "Όχι στην Παιδεία Α.Ε"

    Υπέρ της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης τάχθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, απορρίπτοντας ριζικά ένα μοντέλο που θα καθιστά την Παιδεία, ανώνυμη εταιρεία.

    Επέκρινε τον πρωθυπουργό για τα πλαίσια τα οποία έθεσε αναφορικά με τον κοινωνικό διάλογο για την παιδεία, χαρακτηρίζοντάς τα αντιδραστικά, εφόσον κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

    Κριτική Κωνσταντόπουλου

    Υπέρ μία ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και η προσχολική, τάχθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, επαναφέροντας το αίτημα του ΣΥΝ για αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία στο επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα επέκρινε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί με τη στάση τους προωθούν την προοπτική των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    "Θέλετε η παιδεία, η μόρφωση να μην είναι ευθύνη της πολιτείας και παρακάμπτετε τη συνταγματική ρήτρα. Συγχέετε το κοινωνικό με το αγοραίο, το συλλογικό και δημόσιο με το νεοφιλελεύθερο και το ιδιωτικό. Επιχειρείτε ένα μίγμα εκεί που οι ποιότητες και τα μεγέθη είναι ασύμβατα. Καμιά χώρα δεν έχει υιοθετήσει,¨σε μοντέλο εφαρμοσμένης πολιτικής για την παιδεία, ένα τέτοιο μίγμα" τόνισε απευθυνόμενος προς τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    [10] Αθλητισμός

    ΠΑΟΚ: Επιχείρηση ανάκαμψη

    8/11/2004 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η εντός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ, έφερε τη δυσαρέσκεια αλλά και μεγάλους κλυδωνισμούς στην ομάδα. Παίκτες και τεχνική ηγεσία προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και οι "ασπρόμαυροι" έχουν φτάσει σε αυτό την δυσχερή θέση. Παράλληλα, αν και δεν έχει γίνει γνωστό, οι διοικούντες φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τη θέση τους σε όποιον ενδιαφέρεται να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου, και από την άλλη προσπαθούν να κατευνάσουν τη μήνη τον οπαδών της ομάδας, ψάχνοντας για μεταγραφικές διορθώσεις από τώρα.

    Συναντήσεις και παραινέσεις

    Ο Ρολφ Φρίνγκερ, μέσα σε όλα αυτά προσπαθεί να προπονήσει την ομάδα και να την προετοιμάσει για τη δύσκολη συνέχεια. Σήμερα μετά την προπόνηση πάντως, είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ιφεάνι Ουντέζε, στην οποία ο Νιγηριανός αμυντικός του μετέφερε την επιθυμία του ν αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας και όχι σαν αριστερό μπακ.

    Τετ α τετ ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε και με τον αρχηγό, Γιώργο Κούτση, ο οποίος εκπροσωπώντας όλους τους παίκτες, ζήτησε την άμεση συνεισφορά του προπονητή ώστε να φτιάξει το κλίμα στα αποδυτήρια.

    Απευθυνόμενος στους ποδοσφαιριστές του, ο Φρίνγκερ ζήτησε ηρεμία και προσήλωση στη δουλειά που χρειάζεται από εδώ και στο εξής να γίνει στην ομάδα για να μπορέσει να βρει αυτή το δρόμο της.

    Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά

    Ο Άγγελος Αναστασιάδης αποτέλεσε ένα σταθμό στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Για αυτό ήταν αδύνατο να ξεχάσει την, όπως και οίδιος έχει χαρακτηρίσει, μεγάλη του αγάπη.

    Σε δηλώσεις του ο πρώην προπονητής του "δικεφάλου" τόνισε πως η σκέψη του βρίσκεται πάντα στους "ασπρόμαυρους" και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα. Κλείνοντας την αναφορά του στον "δικέφαλο" είπε θεωρεί δύσκολο για τους παίκτες και για όλους να ανακάμψουν έτσι όπως είναι τα πράγματα, αλλά τους εύχεται να βρουν γρήγορα το δρόμο τους.

    [11] Κοινωνία

    Βίασε μητέρα και παιδί

    8/11/2004 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα κοριτσάκι 12 ετών και η 33χρονη μητέρα της έπεσαν θύματα των διεστραμμένων και αποτρόπαιων ορέξεων άγνωστου άνδρα χθες το βράδυ στο Γαλάτσι. Μητέρα και κόρη, περπατούσαν ανυποψίαστες στην οδό Συρακουσών, όταν ο δράστης τους επιτέθηκε και με την απειλή ενός κατσαβιδιού τις οδήγησε στο ισόγειο παρακείμενης οικοδομής. Εκεί βίασε πρώτα τη μητέρα και αμέσως μετά την έδεσε με καλώδιο και οδήγησε τη 12χρονη στο δεύτερο όροφο, όπου τη βίασε και αυτή. Έπειτα πήρε όσα χρήματα είχαν και εξαφανίστηκε. Η μητέρα έχει υποστεί ισχυρό σοκ, ενώ το κοριτσάκι νοσηλεύεται σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία". Η αστυνομία έχει ήδη αρχίσει έρευνες και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία, ώστε να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα ο δράστης θα συλληφθεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 November 2004 - 21:52:50 UTC