Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους Παραολυμπιακούς
  • [02] Επικράτησαν τα φαβορί
  • [03] Εναντίον στόχων ανταρτών-Τουλάχιστον 30 νεκροί Νέα αεροπορική επίθεση
  • [04] Οι Τσετσένοι ανέλαβαν την ευθύνη
  • [05] Οικονομική βοήθεια στις πληγείσες πολιτείες Έσπειρε την καταστροφή ο
  • [06] Στο 1% η διαφορά Μάχη στήθος με στήθος για Μπους και Κέρι
  • [07] Άφαντο το οπλοστάσιο του Σαντάμ "Δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής
  • [08] Άλλαξε προπονητή η Αργεντινή
  • [09] Από δημοσιογράφο της Sun Ψεύτικη βόμβα στο βρετανικό Κονοβούλιο
  • [10] Στην Άρσεναλ του Μέλλοντος
  • [11] Πολλοί νεκροί και τραυματίες Φονική έκρηξη στην Κίνα

    [01] Παραολυμπιακοί

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους Παραολυμπιακούς

    15/9/2004 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από το απόγευμα της Τετάρτης, μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία θα ισχύσουν έως το τέλος του μήνα. Όπως και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, θα υπάρχουν ζώνες ελεγχόμενης εισόδου και κυκλοφορίας γύρω από τα στάδια όπου διεξάγονται οι αγώνες. Αντίθετα, δεν θα ισχύσουν οι ολυμπιακές λωρίδες και οι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης. Στις ΖΕΕΚ επιτρέπεται η είσοδος και η κυκλοφορία μόνο εκείνων των μηχανοκίνητων οχημάτων που έχουν εφοδιαστεί με Άδεια Πρόσβασης και στάθμευσης και είναι η ίδια που είχε διανεμηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, ορισμένοι οδοί ή τμήματα οδών, που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κίνηση των διαπιστευμένων οχημάτων.

    Προσοχή στις απαγορεύσεις

    Συγκεκριμένα, ανά εγκατάσταση, οι οδοί αυτοί είναι οι εξής:

    -ΟΑΚΑ: Οι δύο από τις τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας ανόδου της λεωφ. Κύμης, από τη Σπ. Λούη έως τη Νερατζιωτίσσης (όχι η κάτω διάβαση), η οδός Σπ. Λούη από τη λεωφ. Κηφισίας έως τη λεωφ. Κύμης, η οδός Νερατζιωτίσσης από τη λεωφ. Κύμης έως την Αττική οδό, η οδός Αρτέμιδος από τη Νερατζιωτίσσης έως την Πιταρά και η επέκταση της οδού Γ. Πιταρά από την Αρτέμιδος έως τη Σπ. Λούη.

    -Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού: Ο δρόμος που οδηγεί από τη λεωφ. Βουλιαγμένης στην είσοδο 3 της εγκατάστασης (πρώην είσοδο, της αμερικανικής Βάσης) από το κτίριο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας μέχρι την είσοδο της εγκατάστασης.

    -Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου: Η οδός Δευκαλίωνος από την εγκατάσταση έως την είσοδο της ΕΥΔΑΠ.

    -Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών Νίκαιας: Η προέκταση της οδού Κυρά της Ρω, από τη συμβολή της με την Πατρ. Γρηγορίου έως την Ακροπόλεως.

    -Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου: Η νέα συνδετήρια οδός του Ιππικού κέντρου από το ύψος της οδού Ο2 έως την είσοδο της εγκατάστασης.

    -Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου: Η βόρεια οδός σύνδεσης της λεωφ. Μαρκοπούλου με το Ολυμπιακό κέντρο Σκοποβολής, από το ύψος της οδού Σ1 μέχρι τη βόρεια είσοδο της εγκατάστασης. Η νότια οδός σύνδεσης της Λεωφ. Μαρκοπούλου με το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής από το ύψος της οδού Σ2 μέχρι τη νότια είσοδο της εγκατάστασης.

    Οι Παραολυμπιακές μεταφορές

    Κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, για τις ανάγκες μετακινήσεων των αθλητών, των συνοδών τους, των διαιτητών-κριτών και των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα χρησιμοποιηθούν συνολικά 571 λεωφορεία. Συγκεκριμένα:

    Αθλητές και συνοδοί: Για τη διακίνηση των περίπου 6.000 αθλητών και συνοδών θα χρησιμοποιηθούν 300 λεωφορεία της ΕΘΕΛ και 55 τουριστικά λεωφορεία της "Αθήνα 2004". Από αυτά και τα 300 λεωφορεία της ΕΘΕΛ είναι προσβάσιμα και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 4-6 αμαξιδίων. Και από τα 55 τουριστικά λεωφορεία τα 37 είναι προσβάσιμα. Τα παραπάνω οχήματα συνδέουν το Παραολυμπιακό χωριό με το αεροδρόμιο, τα προπονητήρια και τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

    Διαιτητές-Κριτές: Για τις ανάγκες διακίνησης των περίπου 1.000 Διαιτητών-Κριτών, θα χρησιμοποιηθούν 60 τουριστικά λεωφορεία και θα συνδέουν το Παραολυμπιακό Χωριό με τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

    Εκπρόσωποι ΜΜΕ: Για τις ανάγκες διακίνησης των περίπου 2.500 εκπροσώπων των ΜΜΕ θα χρησιμοποιηθούν 120 τουριστικά λεωφορεία τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους το Παραολυμπιακό Χωριό, 11 ξενοδοχεία δημοσιογράφων, το IBC/MPC και τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις. Για την εκτέλεση των δρομολογίων αυτών των οχημάτων θα χρησιμοποιηθούν περίπου 1.000 οδηγοί, εκ των οποίων 600 είναι οδηγοί της ΕΘΕΛ.

    Τέλος, όσον αφορά τις μετακινήσεις θεατών, το Σύστημα Δημοσίων Μεταφορών, που αποτελείται από το μετρό, το τραμ, και τον προαστιακό σιδηρόδρομο και κατά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική επιλογή των θεατών, για τη γρήγορη και άνετη μετακίνηση προς και από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Σειρά μέτρων για εύκολη πρόσβαση

    Παράλληλα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, κατά την διάρκεια των αγώνων θα εφαρμοστεί σειρά ειδικών μέτρων για τη διευκόλυνση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ( ΑΜΕΑ) στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών με στόχο την εύκολη και αποτελεσματική μετακίνησή τους προς και από τα Ολυμπιακά Αθλητικά Κέντρα.

    Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν 8 Ολυμπιακές Γραμμές λεωφορείων της ΕΘΕΛ, με ειδική πρόσβαση που θα ξεκινούν ανά 30 λεπτά από τις αφετηρίες τους με προορισμό τα Ολυμπιακά Αθλητικά Κέντρα.

    Για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ προς και από το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου που δεν εξυπηρετείται από τον ΟΑΣΑ, το υπουργείο θα διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα αυτοκίνητα (vans) της "Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών", τα οποία θα ξεκινούν από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" 90 λεπτά πριν από την έναρξη των αθλημάτων και θα αναχωρούν 60 λεπτά μετά τη λήξη τους.

    Όσον αφορά τους σταθμούς του μετρό, του ΗΣΑΠ και του προαστιακού είναι προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ με ειδικούς ανελκυστήρες, ενώ οι συρμοί του μετρό, του ΗΣΑΠ, του προαστιακού και του τραμ είναι ειδικά μελετημένοι και σχεδιασμένοι για αυτόν τον λόγο.

    Για την πλήρη ενημέρωση των ΑΜΕΑ από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν να μεταβούν στα Ολυμπιακά Αθλητικά Κέντρα έχουν εκδοθεί ειδικοί χάρτες σε 200.000 αντίτυπα με όλες τις διαδρομές και τα δρομολόγια των μέσων που είναι προσπελάσιμα για ΑΜΕΑ.

    Εξάλλου, θα παρέχεται τηλεφωνική υποστήριξη για τις μετακινήσεις των ΑΜΕΑ από το τηλεφωνικό κέντρο 185 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση σε 5 γλώσσες.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης, με το γενικό σύνθημα «καταργούμε τα εμπόδια», αναδιοργανώσαμε το δίκτυο των αστικών μεταφορών για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα να μετακινηθούν απρόσκοπτα προς και από τα Ολυμπιακά Στάδια για να παρακολουθήσουν και τους Παραλυμπιακούς Αγώνες.

    [02] Αθλητισμός

    Επικράτησαν τα φαβορί

    17/9/2004 12:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2004 7:33:21 πμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νίκες των φαβορί περιλάμβανε η σημερινή αγωνιστική του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς με σημαντικές εξαιρέσεις την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, στα υπόλοιπα παιχνίδια τα αποτελέσματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Ξεχωρίζει η μεγάλη νίκη της Σάλκε επί της Μέταλουργκ στο Γκέζελκίρχεν με 5-1, ενώ την ήττα γνώρισε και η Ρέιντζερς στην Πορτογαλία από την Μαρίτιμο.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) 1-0 Σκόρερ: 83΄ Κισενέμπνερ

    Χαρτς (Σκωτία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) 3-1 Σκόρερ: 52΄ Γουέμπστερ, 62΄ Χάρτλεϊ, 90΄ Κισνόρμπο - 65΄ Πάουλο Σέρτζιο

    Μίλγουολ (Αγγλία)-Φερεντσβάρος (Ουγγαρία) 1-1 Σκόρερ: 66΄ Γουάιζ - 79΄ Λίπσεϊ

    Νιούκαστλ (Αγγλία)-Μπνέι Σαχίν (Ισραήλ) 2-0 Σκόρερ: 3΄, 42΄ Κλάιφερτ

    Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία)-Μπεσίκτας (Τουρκία) 1-1 Σκόρερ: 19΄ Μπεργκ - 86΄ Χασάν

    Μαρίτιμο (Πορτογαλία)-Ρέιντζερς (Σκωτία) 1-0 Σκόρερ: 26΄ Μαντούκα

    Μίντλεσμπρο (Αγγλία)-Μπάνικ Οστράβα (Τσεχία) 3-0 Σκόρερ: 57΄ Χάσελμπαϊνκ, 63΄, 80΄ Βίντουκα

    Πάρμα (Ιταλία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) 3-2 Σκόρερ: 6΄, 24΄ Μακαρόνε, 57΄ Μαρτσιόνι - 14΄ Κβας, 90΄+ Γκόλομπ

    Σεβίλη (Ισπανία)-Νασιονάλ (Πορτογαλία) 2-0 Σκόρερ: 32΄ Μπαπτίστα, 80΄ Ράμος

    Σαραγόσα (Ισπανία)-Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία) 1-0 Σκόρερ: 84΄ Γκενερέλο

    Σέλμπουρν (Ιρλανδία)-Λιλ (Γαλλία) 2-2 Σκόρερ: 80΄, 83΄ Φιτζπάτρικ - 20΄ Μποντμέρ, 45΄ Λαντρέν

    Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.)-Ντιναμό Βουκ. (Ρουμανία) 3-1 Σκόρερ: 53΄ Τόμιτς, 54΄ Μπόγια, 85΄ Μπρνόβιτς - 24΄ Νταντσιουλέσκου

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Ελφσμποργκ (Σουηδία) 2-0 Σκόρερ: 6΄ Κάριτς, 78΄ Μπόσνιακ

    Χάμαρμπι (Σουηδία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 1-2 Σκόρερ: 24΄ Ρούνστρομ - 12΄ Γκουάιρε, 23΄ Ροντρίγκεθ

    Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) 0-3 Σκόρερ: 38΄, 65΄ Σιμάο, 72΄ Ζοάο Περέιρα

    Μπριζ (Βέλγιο)-Σατορού (Γαλλία) 4-0 Σκόρερ: 18΄ Κλεμέντ, 43΄πεν. Σίμονς, 80΄ Βερέγιεν, 89΄ Στόικα

    Σοσό (Γαλλία)-Στάμπαεκ (Νορβηγία) 4-0 Σκόρερ: 25΄ Ορούμα, 60΄ Ζαϊρι, 69΄ Ιλάν, 84΄ Ισαμπέι

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Μπόχουμ (Γερμανία) 0-0

    Ουϊπεστ (Ουγγαρία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία) 1-3 Σκόρερ: 62΄ Νάγκι - 26΄, 90΄ Κακάου, 30΄ Κουράνι

    Οντ Γκρένλαντ (Νορβηγία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 0-1 Σκόρερ: 74΄ Ονο

    Γκράτσερ (Αυστρία)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία) 5-0 Σκόρερ: 14΄, 51΄ Μπαζίνα, 39΄, 43΄ Κόλμαν, 85΄ Πόγκατετζ

    Ααλμποργκ (Δανία)-Οσέρ (Γαλλία) 1-1 Σκόρερ: 43΄ Μπόργκερσεν - 38΄ Μβαρουμβαρί

    Στεάουα (Ρουμανία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 2-1 Σκόρερ: 10΄ Νεάγκα, 79΄ Ντίκα - 28΄ Γιάνεφ

    Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 3-2 Σκόρερ: 25΄αυτ. Χάβι Γκονζάλεθ, 28΄ Γιλμάζ, 69΄ Γκιοκντενίζ - 73΄ Γκουρπέγκι, 80΄ Ντελ Ορνο

    Μεταλούργκ Ντον. (Ουκρανία)-Λάτσιο (Ιταλία) 0-3 Σκόρερ: 72΄ Ρόκι, 75΄ Σέζαρ, 85΄ Πάντεφ

    Ουτρέχτη (Ολλανδία)-Τζουργκάρντεν (Σουηδία) 4-0 Σκόρερ: 3΄ Φαν ντερ Χάαρ, 27΄, 89΄ Τάνγκε, 75΄ Φαν ντεν Μπεργκ

    Βέντσπιλς (Λετονία)-Αμίκα Βρόνκι (Πολωνία) 1-1 Σκόρερ: 72΄ Ρίμκους - 26΄ Γκρέγκορεκ

    Τέρεκ Γκρόζνι (Ρωσία)-Βασιλεία (Ελβετία) 1-1 Σκόρερ: 38΄ Φέντκοφ - 57΄ Χιμένεζ

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) 4-3 Σκόρερ: 59΄ Γκοράφσκι, 61΄ Ζουράφσκι, 63΄,75΄ Φρανκόφσκι - 17΄ Κανκάβα, 25΄ Αλαντασβίλι, 82΄ Κβιρκβέλια

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Ντίπρο (Ουκρανία) 1-0 Σκόρερ: 31΄ Κολάουτι

    Ζενίτ Αγ. Πετρ. (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία/Μαυρ.) 4-0 Σκόρερ: 26΄, 44΄ Αρσάβιν, 32΄ Γκόρσκοφ, 53΄ Κερζάκοφ

    Σάλκε (Γερμανία)-Μεταλούργκ Λιπεάγιας (Λετονία) 5-1 Σκόρερ: 20΄, 53΄, 60΄ Σαντ, 67΄ Κομπιασβίλι, 89΄ Ασάμοα - 34΄ Κατανάσοφ

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Μπέβερεν (Βέλγιο) 1-1 Σκόρερ: 62΄ Τελκίσνκι - 64΄ Σανόγκο

    [03] Ιράκ

    Εναντίον στόχων ανταρτών-Τουλάχιστον 30 νεκροί Νέα αεροπορική επίθεση στη Φαλούτζα

    17/9/2004 7:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2004 9:08:15 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν έχουν τέλος οι αεροπορικές επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων στη Φαλούτζα. Τις τελευταίες ώρες, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους των ανταρτών κοντά στην πόλη, σκοτώνοντας περίπου 60 ξένους ενόπλους, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός αναφέροντας ότι στόχος ήταν ένα κτήριο που χρησιμοποιείται από τους ένοπλους οπαδούς του Αλ Ζαρκάουι. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι νεκροί που έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης ανέρχονται σε 32, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετές γυναίκες και παιδιά. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκε το χωριό Ζόμπα, 15 χιλιόμετρα από τη Φαλούτζα, όπου καταστράφηκαν 13 σπίτια, ενώ άλλο ένα άτομο σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο χωριό Σουχάντα, στα περίχωρα της Φαλούτζα.

    [04] Διεθνή

    Οι Τσετσένοι ανέλαβαν την ευθύνη

    17/9/2004 8:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2004 9:05:02 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ιστοσελίδα Τσετσένων αυτονομιστών δημοσιεύει ανακοίνωση την οποία φέρεται να υπογράφει ο πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την εισβολή και την ομηρία των εκατοντάδων μαθητών και γονιών, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 340 ανθρώπους. Στην ιστοσελίδα των Τσετσένων αυτονομιστών, ο Μπασάγεφ σημειώνει ότι η οργάνωση Ριγιαντούς-Σλαικίν, της οποίας ηγείται, είναι υπεύθυνη για το μακελειό στο σχολείο του Μπεσλάν καθώς και για τις βομβιστικές επιθέσεις που έριξαν τα δύο επιβατικά αεροπλάνα, πριν την εισβολή στο σχολείο.

    Η οργάνωση που σχηματίστηκε από τον Μπασάγεφ πριν μερικά χρόνια πραγματοποίησε την έκρηξη στο σταθμό Ρίζκαγια του μετρό της Μόσχας (στις 31 Αυγούστου με 10 νεκρούς), την έκρηξη στα δύο αεροσκάφη (24 Αυγούστου με 90 νεκρούς) και την επιχείρηση στο Μπεσλάν (από την 1η ως την 3η Σεπτεμβρίου με 340 νεκρούς) όπως αναφέρεται στην επιστολή η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Η ιστοσελίδα Kavkazcenter.com χρησιμοποιείται συνήθως από τους Τσετσένους αυτονομιστές για τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ερωτηματικά και απόγνωση

    Νέα στοιχεία για το διπλό αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία

    [05] Διεθνή

    Οικονομική βοήθεια στις πληγείσες πολιτείες Έσπειρε την καταστροφή ο Ιβάν

    17/9/2004 8:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συντρίμμια, ανθρώπινες απώλειες και πανικό άφησε στο πέρασμά του από τον αμερικανικό νότο ο κυκλώνας Ιβάν. Ο κυκλώνας Ιβάν προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων στις ΗΠΑ, εννέα στη βορειοδυτική Φλόριντα, δύο στο Μισισιπί, ενός στη Τζόρτζια και δύο στη Λουιζιάνα, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, αφού τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στις πληγείσες περιοχές. O Αμερικανός Πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους χαρακτήρισε "κατεστραμμένες περιοχές" τις εν λόγω πολιτείες ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τα ομοσπονδιακά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί στη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπί.

    Ανυπολόγιστες ζημιές

    Ο Ιβάν προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, γέφυρες, δρόμους και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επίσης, εκατομμύρια είναι τα νοικοκυριά, που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες απ όπου πέρασε ο κυκλώνας.

    Σε περιγραφές τους οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι οι μανιασμένοι άνεμοι του Ιβάν άνω των 210χλμ την ώρα ξερίζωσαν τα δέντρα σαν καρότα.

    "Ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή είναι η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να κάνω", τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πενσακόλα, μίας πόλης 60.000 κατοίκων στη βορειοδυτική Φλόριντα. Σημειώνουμε, ότι η πολιτεία της Φλόριντα έχει πληγεί τρεις φορές από κυκλώνες και τροπικές καταιγίδες τον τελευταίο μήνα.

    Έρχεται η Τζιν

    Κι ενώ ο Ιβάν περνά στο παρελθόν, οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε επιφλακή και παρακολουθούν την πορεία της τροπικής καταιγίδας Τζιν, η οποία κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές της χώρας.

    Η Τζιν προηγουμένως άφησε το καταστροφικό της σημάδι στη Δομινικανή Δημοκρατία. Από το φονικό της πέρασμα δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του εννιά τραυματίστηκαν και ένας αγνοείται. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η τροπική καταιγίδα στις βόρειες ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας εξελίχθηκε σε τυφώνα, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.

    Νωρίτερα, η Τζιν είχε σαρώσει το Πουέρτο Ρίκο, κοστίζοντας τη ζωή σε δυο ακόμα ανθρώπους.

    [06] Διεθνή

    Στο 1% η διαφορά Μάχη στήθος με στήθος για Μπους και Κέρι

    17/9/2004 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χωρίς ουσιαστική διαφορά δημοτικότητας βαδίζουν προς τις κάλπες ο Πρόεδρος Μπους και ο δημοκρατικός αντίπαλός του για την προεδρία, Τζον Κέρι, όπως δείχνουν δύο παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, παρότι ο Μπους έχει επισκεφθεί Πολιτείες, που θεωρούνται "κλειδιά" για την επανεκλογή του. Οι δημοσκοπήσεις αυτές αναμένεται ότι, θα ενισχύσουν το ηθικό στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αφού ο Κέρι κατάφερε να καλύψει τη διαφορά, που τον χώριζε από τον Μπους μετά το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Μόλις στο 1% η διαφορά από 16%

    Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew, που είχε γίνει από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου έδινε προβάδισμα 16 μονάδων στον Μπους. Όμως η δεύτερη δημοσκόπηση, από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου δείχνει, πως η διαφορά έχει μειωθεί στη μία μονάδα. Το περιθώριο σφάλματος αυτής της δημοσκόπησης είναι 3,5%.Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris, που διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, δίνει προβάδισμα μίας μονάδας στον Κέρι. Τον Ιούνιο το ίδιο ινστιτούτο έδινε προβάδισμα δέκα μονάδων στον Μπους. Σε αυτή τη δημοσκόπηση το περιθώριο σφάλματος είναι 3%.

    [07] Ιράκ

    Άφαντο το οπλοστάσιο του Σαντάμ "Δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ"

    17/9/2004 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2004 10:47:47 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Νέες αποκαλύψεις της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ έρχεται να ρίξει "λάδι στη φωτιά", λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Κόφι Ανάν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν παράνομος. Σύμφωνα με πρώτες σημειώσεις της αναφοράς του επικεφαλής των Αμερικανών επιθεωρητών, Τσαρλς Ντουέλφερ, δεν υπήρξαν ποτέ αποθήκες με όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, παρά μόνο ενδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε "εν υπνώσει" προγράμματα που ήλπιζε στο μέλλον να υλοποιήσει. Η 1.500 σελίδων αναφορά του Ντουέλφερ αναφέρει ότι ο Σαντάμ εισήγαγε απαγορευμένες ύλες, διεξήγαγε πειράματα/ έρευνες που αντίβαιναν στις συνθήκες του ΟΗΕ και διατηρούσε μία βιομηχανία που θα μπορούσε να παράγει όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης, το Ιράκ διεξήγαγε μικρής κλίμακας προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για χημικά και βιολογικά όπλα.

    Ομοιότητες με την αναφορά του Κέι

    Η αναφορά καταλήγει ότι ο Σαντάμ είχε την πρόθεση να ξαναξεκινήσει το πρόγραμμα για τα όπλα μαζικής καταστροφής κάποια στιγμή στο μέλλον, ιδίως μετά τον περιορισμό των ελέγχων της διεθνούς κοινότητας.

    Αξιωματικός των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι η αναφορά του Ντουέλφερ μπορεί να είναι έτοιμη ακόμα και μέσα στο μήνα, αλλά μπορεί να χρειαστεί καιρός μέχρι να δημοσιοποιηθεί καθώς περιέχει άκρως απόρρητα στοιχεία.

    Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η αναφορά δει το φως της δημοσιότητας πριν από τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα τη χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν κριτική στην πολιτική Μπους και την κατάσταση στο Ιράκ, καθώς η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής αποτέλεσε τη βασική αφορμή για την εισβολή στο Ιράκ.

    Η αναφορά του Ντουέλφερ αναμένεται να έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του προκατόχου του, Ντέιβιντ Κέι, την οποία παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο στο Κογκρέσο. Σημειώνεται ότι ο Κέι παραιτήθηκε τον Ιανουάριο λέγοντας: "Ήμασταν σχεδόν τελείως λάθος" όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σαντάμ.

    [08] Αθλητισμός

    Άλλαξε προπονητή η Αργεντινή

    17/9/2004 10:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αλλαγή προπονητή στον ποδοσφαιρικό πάγκο της Αργεντινής. Ο Χοσέ Πέκερμαν είναι και επίσημα ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής των "μπιανκοσελέστε" και ο αντικαταστάτης του μέχρι πρότινος τεχνικού Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο Πέκερμαν έχει μεγάλες επιτυχίες ως τεχνικός της Εθνικής Νέων της Αργεντινής, έχοντας κατακτήσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 55χρονος τεχνικός θα είναι στο τιμόνι της ομάδας τουλάχιστον μέχρι το Μουντιάλ του 2006.

    [09] Διεθνή

    Από δημοσιογράφο της Sun Ψεύτικη βόμβα στο βρετανικό Κονοβούλιο

    17/9/2004 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έπιασε στον ύπνο τα συστήματα ασφαλείας του βρετανικού Κοινοβουλίου και εξασφάλισε ένα αξιοζήλευτο ρεπορτάζ για την εφημερίδα του, που ξεσήκωσε συζητήσεις κι αντιδράσεις. Ο λόγος για ένα ρεπόρτερ της εφημερίδας Sun, που κατάφερε να βάλει μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο ψεύτικα υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μίας βόμβας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Άντονι Φράνς, που εδώ και τρεις εβδομάδες έμπαινε στο Κοινοβούλιο με πλαστά έγγραφα και εμφανιζόταν ως εργαζόμενος σε ένα από τα εστιατόρια, έβαλε ανενόχλητος στο κτήριο μπαταρίες, καλώδια και ένα χρονοδιακόπτη.

    Σάλος στη Βρετανία

    Ο επικεφαλής σύνταξης της Σαν, Γκρέιαμ Ντάντμαν επεσήμανε, ότι οι "πλαστές συστατικές επιστολές δεν ελέγχθηκαν από κανέναν", και πρόσθεσε, ότι ήταν "εξόφθαλμα ψεύτικες". Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσίευσε και φωτογραφία του ρεπόρτερ της να σερβίρει τσάι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τζον Πρεσκοτ μέσα στη Βουλή.

    Παλαιότερα, ο ίδιος δημοσιογράφος είχε περάσει μία ψεύτικη βόμβα σε αεροσκάφος στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ και η φωτογραφία του είχε δημοσιευθεί και πάλι τότε στο έντυπο.

    Το δημοσίευμα, που υπάρχει στο σημερινό φύλο της Sun προκάλεσε σάλο σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο. Ο αρμόδιος υπουργός, Πίτερ Χάιν, δήλωσε εξοργισμένος, ωστόσο επαίνεσε την πρωτοβουλία της εφημερίδας. "Για να είμαι ειλικρινής η "Sun" μας έκανε χάρη αποκαλύπτοντας τον ερασιτεχνισμό και τον αναχρονισμό του κοινοβουλίου", τόνισε ο Χάιν.

    Εξάλλου, η "ψεύτικη βόμβα" έρχεται ως συνέχεια δυο πρόσφατων περιστατικών-πληγμάτων για το προφίλ των δυνάμεων ασφαλείας της πρωτεύουσας. Πριν από λίγες μέρες ένας διαδηλωτής κατάφερε να σκαρφαλώσει ανενόχλητος σε περβάζι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ενώ διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς.

    [10] Αθλητισμός

    Στην Άρσεναλ του Μέλλοντος

    17/9/2004 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνιμος κάτοικος Λονδίνου τείνει να γίνει ο Φρανσέσκ Φαμπρέγας. Ο Ισπανός μέσος αποδέχτηκε την πρόταση του Αγγλικού συλλόγου για επέκταση του συμβολαίου του επ αορίστω χρόνο και μακροχρόνια διάρκεια και από ότι φαίνεται θα μείνει για πολύ καιρό εκεί. Η κίνηση αυτή των "κανονιέρηδων" δείχνει πόσο πιστεύει στο νεαρό παίκτη και τον επιβράβευσε για τις πολύ καλές του εμφανίσεις.

    Κέρδισε τις "Αγγλικές Καρδιές"

    Ο Φαμπρέγας βρίσκεται στο "Χάιμπουρι" από το Σεπτέμβριο του 2003, όταν και έγινε ανταλλαγή με τον Τζιοβάνι Φαν Μπόνκχορστ. Στον ένα χρόνο του στην Αγγλία έχει πετύχει ήδη δύο ρεκόρ.

    Αυτό του νεαρότερου σε ηλικία ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ που έχει αγωνιστεί με την φανέλα της, όταν αγωνίστηκε στο ματς του League Cup απέναντι στην Ρόδεραμ, όπου και ήταν 16 ετών και 177 ημερών. Το άλλο όταν έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία των πρωταθλητών Αγγλίας που σκοράρει, όταν πέτυχε γκολ στο ματς με την Γουλβς, στην ίδια διοργάνωση.

    [11] Διεθνή

    Πολλοί νεκροί και τραυματίες Φονική έκρηξη στην Κίνα

    17/9/2004 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 10 άνθρωποι, ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά σε έκρηξη, που έγινε σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην επαρχία Χιουνάν της κεντρικής Κίνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Από την έκρηξη καταστράφηκαν δέκα αίθουσες του εργοστασίου πυροτεχνημάτων Χεντόγκ στην περιοχή Ναξιάν. Μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 September 2004 - 8:51:19 UTC