Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για εκμετάλλευση προνομιακής θέσης Ξανά στα Δικαστήρια η Microsoft
  • [02] Κουνούπι στα ...κάρβουνα
  • [03] Άκαρπη η συνάντηση για το μισθολόγιο δημοσίου
  • [04] Επίδομα ΟΑΕΔ για μισθωτούς με ένα παιδί
  • [05] Τελευταία ενημέρωση από τη Γιάννα Αγγελοπούλου "Τηρήσαμε την υπόσχεση
  • [06] Τρίτο παιδί για το ζεύγος Μπέκαμ
  • [07] Προσφυγών συνέχεια στον Παναθηναϊκό
  • [08] Για τη διοργάνωση των Αγώνων Ευχαριστημένη η Κυβέρνηση
  • [09] Ακαταστασία εναντίον... ευφυΐας
  • [10] Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων Αμείωτη η ένταση στο Ιράκ
  • [11] Άσφαιρες οι Μάντσεστερ Γ. και Έβερτον
  • [12] Εύσημα Ρογκ στην ΕΡΤ Α.Ε. Ευχαριστήρια επιστολή Ρογκ προς την ΕΡΤ
  • [13] Επίσημη ανακοίνωση της FSB Τρομοκρατική επίθεση η αεροπορική τραγωδία
  • [14] "Γαλλικός δανεισμός" του Σαβιόλα

    [01] Τεχνολογία

    Για εκμετάλλευση προνομιακής θέσης Ξανά στα Δικαστήρια η Microsoft

    30/8/2004 1:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2004 2:00:02 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί για ακόμα μία φορά η Microsoft, μετά τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον της πέντε επαρχίες και δύο πόλεις στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η κατηγορία που βαρύνει τον κολοσσό της πληροφορικής δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευση της προνομιακής, μονοπωλιακής της θέσης. Σύμφωνα με τους μηνυτές, η συμπεριφορά της εταιρίας αφενός βλάπτει τα οικονομικά των δημόσιων υπηρεσιών κι αφετέρου τους υπαλλήλους τους.

    Καταπάτηση του Νόμου περί μονοπωλίου

    Πιο συγκεκριμένα, οι μηνυτές υποστηρίζουν, ότι η Microsoft δεν παρέχει στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Καλιφόρνια, που είναι πελάτες της, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής προϊόντων λογισμικού και πουλά τα προϊόντα της σε υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να βλάπτει τους δημόσιους υπαλλήλους της Πολιτείας, που χρησιμοποιούν τα λειτουργικά προγράμματα της εταιρίας.

    Όπως δήλωσε η δικηγόρος της πόλης του Σαν Φρατζίσκο, "μια τέτοια τακτική παραβιάζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και δεν επιτρέπει στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους να απολαμβάνουν τα δικαιώματα μιας ελεύθερης αγοράς". Σημειώνεται πως κι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καταθέσει παρόμοιες μηνύσεις εναντίον της εταιρίας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Καλιφόρνια επέβαλε στη Microsoft πρόστιμο ύψους 1,1 δις δολάρια για την τιμολογιακή τακτική της.

    [02] Διάφορα

    Κουνούπι στα ...κάρβουνα

    30/8/2004 2:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2004 2:51:39 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ήταν ένα ζεστό βράδυ στην Ματσουγιάμα της Ιαπωνίας και ο Τατσούο Ονίσι θέλησε να απολαύσει τη σιγαλιά της νύχτας μέσα στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι των γονιών του. Μάταια όμως ένα κουνούπι άρχισε να τον ενοχλεί και να δεν τον άφηνε να κλείσει μάτι. Απελπισμένος ο Ιάπωνας της ιστορίας μας, θέλησε να "εκδικηθεί" και ψέκασε όλο τον χώρο έξω από το σπίτι με εντομοκτόνο. Πεπεισμένος ότι το ενοχλητικό κουνούπι ήταν πλέον παρελθόν, θέλησε να γιορτάσει τη νίκη του με ένα τσιγάρο. Αλλά μάλλον δεν ήταν γραφτό να κοιμηθεί: με το άναμμα του τσιγάρου, σημειώθηκε έκρηξη και το σπίτι των γονιών του τυλίχθηκε στις φλόγες! Ο 22χρονος Ιάπωνας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πάντως, μια παρηγοριά για τον Τατσούο είναι η πεποίθηση της αστυνομίας, ότι το κουνούπι απανθρακώθηκε!

    [03] Οικονομία

    Άκαρπη η συνάντηση για το μισθολόγιο δημοσίου

    30/8/2004 2:42:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Τα θέματα του νέου μισθολογίου καθώς και των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα ωστόσο δεν προέκυψε αποτέλεσμα. Από πλευράς της κυβέρνησης τονίστηκε ότι προβλέπονται αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, που θα υπερβαίνουν τον πληθωρισμό. Σύμφωνα, τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ οι διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών για το θέμα των αυξήσεων για το 2005 παραμένουν. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει αυξήσεις της τάξης του 3% που θα αφορούν στο σύνολο των αποδοχών και όχι στο βασικό μισθό.

    Η ΑΔΕΔΥ, που έχει προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις εντός του Σεπτεμβρίου, επιφυλάχθηκε να καθορίσει την περαιτέρω στάση της στο γενικό συμβούλιο της που θα πραγματοποιηθεί στις 10 του μηνός. "Έχουμε ευρωπαϊκό κόστος ζωής και χαμηλές αποδοχές", είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρος και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει σαφείς απαντήσεις παρόλο που βρισκόμαστε λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπασπύρος είπε ακόμη πως ο υπουργός δεν δεσμεύθηκε για την ικανοποίηση του αιτήματος για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο, ωστόσο αντιμετωπίζει θετικά την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους, που σήμερα δεν το λαμβάνουν.

    [04] Οικονομία

    Επίδομα ΟΑΕΔ για μισθωτούς με ένα παιδί

    30/8/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αυξημένα κατά 40% θα είναι φέτος τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που δεν λαμβάνουν αυτή την παροχή από τον εργοδότη τους. Οι μισθωτοί με ένα παιδί μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την 1η Σεπτεμβρίου (για τους δικαιούχους με δύο ή περισσότερα παιδιά έχει ήδη αρχίσει η καταβολή των δικαιολογητικών), ενώ για πρώτη φορά φέτος μπορούν να τα καταθέσουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες, ή να τα αποστείλουν ταχυδρομικά στον Οργανισμό. Το επίδομα για ένα παιδί μετά την αύξηση διαμορφώνεται σε 8,22 ευρώ το μήνα (98,64 ευρώ το χρόνο).

    [05] Εσωτερικά

    Τελευταία ενημέρωση από τη Γιάννα Αγγελοπούλου "Τηρήσαμε την υπόσχεση μας"

    30/8/2004 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2004 5:09:55 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη έδωσε την τελευταία συνέντευξη Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. "Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και διοργανώσαμε ονειρεμένους και μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες" υπογράμμισε μεταξύ άλλων κάνοντας τον απολογισμό της 28ης Ολυμπιάδας. Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια της στο μέλλον η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι θα αφοσιωθεί στα παιδιά και την οικογένεια της. "Δεν θα σας εντυπωσιάσω. Ήρθε η στιγμή να αφοσιωθώ στην οικογένειά που της οφείλω περισσότερο χρόνο" είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις υποθέσεις Κεντέρη Θάνου και Σαμπάνη η Γιάννα Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν ξεπεράστηκαν με τους υπέροχους Αγώνες που διοργανώθηκαν. Επανέλαβε επίσης ότι στην υπόθεση, η Οργανωτική Επιτροπή δεν είχε καμία εμπλοκή και ότι το θέμα χειρίστηκαν αποκλειστικά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η WADA.

    Η Αθήνα έσπασε τα ρεκόρ

    "Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το Ολυμπιακό Κίνημα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες κάνουν ένα βήμα μπροστά" τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου και αναφέρθηκε σε μία σειρά στοιχείων που έκαναν τους Αγώνες της Αθήνας να είναι μοναδικούς, εξαιρετικούς και ονειρεμένους.

    Όπως είπε, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοξενήθηκαν οι περισσότεροι αθλητές από όλον τον κόσμο, εξασφαλίστηκαν οι καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, το καλύτερο Ολυμπιακό χωριό, το καλύτερο Βασικό Κέντρο Τύπου κα το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αριθμό ρεκόρ των εθελοντών αλλά και στον αριθμό των εισιτήριων που διατέθηκαν, τα οποία σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας αποτελούν ρεκόρ (3.581.080).

    Επεσήμανε επίσης την άψογη λειτουργία του συστήματος μεταφορών, των συστημάτων τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών αλλά και το ρεκόρ που σημειώθηκε στα χορηγικά έσοδα, καθώς με μικρότερο αριθμό χορηγών εξασφαλίστηκαν μεγαλύτερα ποσά από προηγούμενες διοργανώσεις.

    Οι Αγώνες της Αθήνας, έσπασαν επίσης ακόμα ένα ρεκόρ, αυτό της τηλεθέασης.

    Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Αθήνα 2004, η τηλεθέαση των Αγώνων της Αθήνας ήταν κατά 20% μεγαλύτερη από αυτήν του Σίδνεϊ.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ολοκλήρωσε την ομιλία της, με ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Στους ανθρώπους της "Αθήνα 2004", στους εκπροσώπους της πολιτείας, στους φορείς του Δημοσίου, στους υπέροχους εθελοντές, στους θεατές αλλά κυρίως σε όλους τους Έλληνες που έδειξαν ότι όταν είναι ενωμένοι, πετυχαίνουν πολλά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ζήσαμε 17 μοναδικές ημέρες"

    [06] Διάφορα

    Τρίτο παιδί για το ζεύγος Μπέκαμ

    30/8/2004 3:45:00 μμ

    Πηγή: REUTERS-ΑΠΕ

    Την είδηση της τρίτης εγκυμοσύνης της Βικτόρια Μπέκαμ μετέδωσαν σήμερα τα βρετανικά ΜΜΕ. Το διάσημο ζεύγος που δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του εξέφρασε την επιθυμία το παιδί, που αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο, να γεννηθεί στην Ισπανία. Ο Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ που έχουν ήδη δύο αγόρια τον 5χρονο Μπρούκλιν και τον 2χρονο Ρομέο, πολλές φορές έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσουν μια μεγάλη οικογένεια. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1997 και παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής τελετής στο κάστρο Λουτρελστόουν της Ιρλανδίας λίγους μήνες μετά τη γέννηση του γιου τους Μπρούκλιν το 1999. Και οι δύο ήταν και παραμένουν διάσημοι: ο Ντέιβιντ είναι ο μεγάλος σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η Βικτόρια υπήρξε μέλος του διάσημου βρετανικού μουσικού γυναικείου συγκροτήματος των Spice Girls, ενώ κατόπιν ακολούθησε σόλο καριέρα. Πάντως, οι "κακές γλώσσες" λένε ότι τον τελευταίο καιρό η σχέση τους σκιάζεται από πολλά "σύννεφα", π.χ. οι ιστορίες που κυκλοφόρησαν για παραστρατήματα του γοητευτικού διεθνή με άλλες γοητευτικές υπάρξεις, ενώ για τον ίδιο τον σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης ακούγεται ότι δεν βρίσκεται και στην καλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής καριέρας του.

    [07] Αθλητισμός

    Προσφυγών συνέχεια στον Παναθηναϊκό

    30/8/2004 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2004 5:14:54 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, δύο ακόμα πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού κατέθεσαν προσφυγή κατά του "τριφυλλιού" διεκδικώντας τα χρήματα τους. Οι Αντώνης Νικοπολίδης και Τάκης Φύσσας υποστηρίζουν πως δεν έχουν πάρει τα χρήματα που τους αναλογούν από το πριμ κατάκτησης του Πρωταθλήματος από τους "πράσινους" και κατέφυγαν στην νομική οδό. Ο Νικοπολίδης έχει λαμβάνειν το ποσό των 115.000 ευρώ ενώ ο Φύσσας διεκδικεί το ποσό των 41.640 ευρώ.

    "Ερήμωσε" η Παιανία

    Αγωνιστικά τώρα οι "πράσινοι" να βρουν παίκτες για το φιλικό με την Χάιντουκ στις 2 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Λεωφόρο. Έννεα παίκτες συνολικά "εγκατέλειψαν" την Παιανία προκειμένου να αγωνιστούν με τις Εθνικλες τους ομάδες. Από ελληνικής πλευράς, με την εθνική Ελλάδος, έφυγαν ο Αγγελος Μπασινάς, ο Κώστας Χαλκιάς, ο Γιάννης Γκούμας και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

    Από εκεί και ύστερα, ο Νασίφ Μόρις, είναι με την εθνική της Ν. Αφρικής, ο Ζοέλ Επαλέ, με την εθνική Καμερούν, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με την εθνική Κύπρου, ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε με την εθνική Πολωνίας και τέλος ο Ρούντολφ Σκάτσελ, με την εθνική Τσεχίας.

    Οι εναπομείναντες παίκτες των "πρασίνων" στην Παιανία, προπονήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά, μετά το διήμερο ρεπό του Σαββατοκύριακου που τους είχε δώσει ο προπονητής τους. Ο Ρενέ Χένρικσεν, δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα και είναι στην διάθεση του προπονητή του, για τον αγώνα με την Χάιντουκ, ενώ αντίθετα, ο Αλέν Ραγκουέλ, συνεχίζει να ταλαιπωρείται, από το γόνατό του και το πιθανότερο είναι να μην αγωνιστεί εναντίον της πρωταθλήτριας ομάδας της Κροατίας.

    Για το παιχνίδι με την κροατική ομάδα, η διάθεση των εισιτηρίων, ξεκίνησε από σήμερα και τα μέλη του ticket club, μπορούν να τα προμηθεύονται, από την Θύρα 4, του γηπέδου της Λεωφόρου, από τις 10.00, ως τις 19.00.

    Οι τιμές, για τον αγώνα, με την πρωταθλήτρια Κροατίας, έχουν οριστεί ως εξής :

    Θύρες 1,5,6, 7, 8, και 12 : 10 ευρώ, θύρες 10Α, 10Γ και 3Β : 15 ευρώ..

    Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ τα μέλη του ticket club, με την επίδειξη της κάρτας μέλους τους.

    Χρήσιμα συμπεράσματα

    Στην Νορβηγία βρέθηκε ο προπονητής του νταμπλούχου Ελλάδας, Ιτζάκ Σουμ, προκειμένου να παρακολουθήσει την πρώτη αντίπαλο της ομάδας του στο Τσάμπιονς Λιγκ, Ρόζενμποργκ. Η Πρωταθλήτρια Νορβηγίας νίκησε με 3-1 την Μόλντεν, όμως ο Σουμ δεν έδειξε να ανησυχεί και τόσο.

    Εντόπισε πολλές αδυναμίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι "πράσινοι" ενώ τόνισε πως στον μεταξύ τους αγώνα όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των παικτών του.

    [08] Εσωτερικά

    Για τη διοργάνωση των Αγώνων Ευχαριστημένη η Κυβέρνηση

    30/8/2004 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2004 4:21:40 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια πρώτη αποτίμηση των εντυπώσεων που άφησε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος. Όπως ανέφερε ο κ. Αντώναρος, με τη λήξη των Ολυμπιακών απεδείχθη ότι η Ελλάδα "ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις κι έδειξε, ακόμη και στους πιο σκληρούς επικριτές της, ότι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται". "Πρόκειται για μια επιτυχία της Ελλάδας κι όλων των Ελλήνων", υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθύνοντας συγχαρητήρια στους πολίτες "για τον κόπο τους, την υπομονή που επέδειξαν, τις θυσίες και τη φιλοξενία τους".

    Εύσημα σε πολίτες και αθλητές

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αντώναρος στους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, "που με την προθυμία τους φώτισαν τη μοναδική αυτή γιορτή και συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το νέο πρόσωπο της Ελλάδας".

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις επιτυχίες της Ελλάδας μέσα στα στάδια, απονέμοντάς της το χρυσό μετάλλιο "για τη διοργάνωση, την ασφάλεια, τις μεταφορές και τις υποδομές".

    Τέλος, ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε, πως αύριο στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή για τον απολογισμό της διοργάνωσης.

    [09] Υγεία

    Ακαταστασία εναντίον... ευφυΐας

    30/8/2004 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγαλώνοντας σε ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διανοητική ικανότητα των παιδιών, αναφέρει μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν στοιχεία 8.000 διδύμων, ηλικίας 3 και 4 χρόνων. Συγκρίνοντας μονοζυγωτικά δίδυμα, γενετικά πανομοιότυπα, μπόρεσαν να απομονώσουν την επιρροή που έχει το περιβάλλον στην ευφυΐα. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για το κοινωνικό υπόβαθρο, το "οικιακό χάος" και τη διανοητική ικανότητα, τις οποίες κατέγραψαν εφαρμόζοντας ερωτηματολόγια με γλωσσικά και γραμματολογικά τεστ.

    Αρνητικοί παράγοντες η ένταση και το άγχος

    Οι επιστήμονες κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η αποδιοργάνωση και το χάος επηρεάζουν ουσιαστικά τη διανοητική ικανότητα η οποία δεν συνδέεται με το κοινωνικό υπόβαθρο της οικογένειας. Απλά, οι οικογένειες με γονείς που διαθέτουν καλύτερη εκπαίδευση και οικονομική άνεση είναι κάπως καλύτερα οργανωμένες.

    Ο Ρόμπερτ Πλόμιν, επικεφαλής της ομάδας έρευνας, γράφει στο περιοδικό "New Scientist": "Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα κατανοητό. Εάν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα σπίτι που επικρατεί χάος, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί ότι μπορεί να μάθει οτιδήποτε με τον ορθό τρόπο. Το περιβάλλον καταστέλλει τη φαντασία του παιδιού και δεν καλλιεργεί την οξυδέρκεια του".

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι όταν σ ένα οικογενειακό περιβάλλον επικρατεί ένταση και άγχος, η ευφυΐα δεν εκδηλώνεται.

    [10] Ιράκ

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων Αμείωτη η ένταση στο Ιράκ

    30/8/2004 4:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2004 5:10:27 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Εκρηκτική" ήταν η νύχτα στο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και Αμερικανών στρατιωτών είχαν ως τραγικό απολογισμό επτά Ιρακινούς νεκρούς και 90 τραυματίες. Στη Φαλούτζα άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχισοτν 20 τραυματίστηκαν. Σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Χίλα νότια της Βαγδάτης χθες το απόγευμα, άλλοι τρεις άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ενώ πέντε τραυματίστηκαν, την ίδια ώρα, που άγνωστοι σκότωσαν το διευθυντή κατασκευαστικής εταιρίας στην πόλη Ισκανταρίγια νότια της Βαγδάτης. Στην πόλη Τελ Άφαρ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ 35 Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν γυναίκες και παιδιά, που έπεσαν σε διασταυρούμενα πυρά. Στο ίδιο περιστατικό, σύμφωνα με το στρατό των ΗΠΑ, από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δύο Ιρακινοί αντάρτες.

    Ο Σαντρ ετοιμάζει μεγάλο πολτικό πρόγραμμα

    Στο μεταξύ, ο Σέιχ Αλι Σμεϊσίμ, στενός συνεργάτης του Μοκτάντα αλ Σαντρ, μιλώντας στο λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Μανάρ, κάλεσε τα μέλη του στρατού του Μάχντι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε όλο το Ιράκ και τόνισε, πως ο Σαντρ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του για ένα μεγάλο πολιτικό πρόγραμμα.

    "Εξαιτίας της κατάστασης στη Νατζάφ και στις επαρχίες καλούμε όλα τα μέλη του στρατού του Μάχντι να σταματήσουν τις επιθέσεις εκτός αν πρόκειται για αυτοάμυνα και να επιδείξουν υπομονή μέχρι να αποκαλυφθεί το πολιτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν οι οπαδοί του αλ Σαντρ", τόνισε.

    Λεηλεσίες στο τέμενος του Αλί

    Στη Νατζάφ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Βαγδάτης, αλ-Σαμπάχ αλ-Τζαντίντ, αντίκες σημαντικής αξίας εκλάπησαν από το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλι. "Άγνωστοι έκλεψαν ορισμένα αντικείμενα από το Μουσείο των Δώρων. Στο μουσείο αυτό υπάρχουν χειρόγραφα, σπαθιά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα τα οποία έχουν δωρίσει μονάρχες και άλλοι αρχηγοί κρατών", αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα το οποίο επικαλείται τον Σάλεχ Αμπντεραζάκ, εκπρόσωπο των τοπικών αρχών.

    Ζωντανοί οι Τούρκοι απαχθέντες

    Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα αφέθησαν ελεύθεροι οι δύο Τούρκοι μηχανικοί, που είχαν απαχθεί στο Ιράκ και οι οποίοι φέρονταν ως νεκροί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Αμπντουλάχ Οζντεμίρ και ο Αλί Ντασκίν αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4:30 μ.μ. (3:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και μετέβησαν στην τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, αφού είχαν συλληφθεί ως όμηροι την περασμένη εβδομάδα. Το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε την Παρασκευή, επικαλούμενο ιρακινές αστυνομικές πηγές, ότι οι δύο άνδρες είχαν σκοτωθεί και ότι τα πτώματά τους βρέθηκαν στην πόλη Μπαΐτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

    [11] Αθλητισμός

    Άσφαιρες οι Μάντσεστερ Γ. και Έβερτον

    30/8/2004 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε εξ αναβολής αγώνα για την Πρέμιερ Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον, αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε τους "εφοπλιστές" στην έβδομη θέση της βαθμολογίας με 7 βαθμούς, ενώ οι "κόκκινοι διάβολοι" παραμένουν σε "ρηχά νερά" καθώς αυτός ήταν μόλις ο πέμπτος τους βαθμός σε τέσσερις αγώνες. Μετά από αυτήν την ισοπαλία η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον βρίσκεται στην ένατη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    [12] Εσωτερικά

    Εύσημα Ρογκ στην ΕΡΤ Α.Ε. Ευχαριστήρια επιστολή Ρογκ προς την ΕΡΤ Α.E.

    30/8/2004 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε. Άγγελο Στάγκο, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ευχαριστεί την ΕΡΤ Α.Ε. για την συμβολή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες." Εκ μέρους όλου του Ολυμπιακού Κινήματος, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και ολόκληρο τον οργανισμό της ΕΡΤ Α.Ε. για τον ηγετικό σας ρόλο πριν από τους Αγώνες και για την τρομερή υποστήριξη σας ώστε να καταστεί πραγματοποιήσιμη αυτή η στιγμή" αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Ρογκ και καταλήγει: "Καθώς οι αθλητές από όλο τον πλανήτη προσήλθαν για να συναγωνισθούν στην Αθήνα, γιορτάσαμε τα αιώνια Ολυμπιακά ιδεώδη, της φιλίας, του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ειρήνης. Η συμβολή της ΕΡΤ ως Μεγάλου Εθνικού Χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 κατέστησε δυνατό τον εορτασμό στον σύγχρονο κόσμο αυτής της αρχαίας παράδοσης. Σας ευχαριστώ".

    [13] Διεθνή

    Επίσημη ανακοίνωση της FSB Τρομοκρατική επίθεση η αεροπορική τραγωδία

    30/8/2004 5:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Σήμερα μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα, πως τα δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις", τόνισε ο αντιστράτηγος Αντρέι Φετίσοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας τεχνικού και επιστημονικού εξοπλισμού της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB. Η διπλή αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου στη Ρωσία και στοίχισε τη ζωή σε 90 ανθρώπους. Η πιθανότητα διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, ίσως και επίθεσης αυτοκτονίας, έγινε περισσότερο αληθοφανής το βράδυ του Σαββάτου, όταν η FSB ανακοίνωσε, πως βρέθηκαν ίχνη του ίδιου εκρηκτικού και στα δύο αεροσκάφη.

    Βρέθηκε η ίδια εκρηκρική ύλη

    Οι πρώτες αναλύσεις στα συντρίμμια των αεροσκαφών αποκάλυψαν ίχνη ενός ισχυρού εκρηκτικού, του Hexogene, βελτιωμένης εκδοχής του ΤΝΤ, αλλά πιο σταθερό, που χρησιμοποιείται και από το στρατό.

    Η γενική εισαγγελία, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία της Ρωσίας διεξάγουν έρευνες για τα πτώματα δύο γυναικών, με τσετσενικά ονόματα, που βρέθηκαν στα συντρίμμια των δύο αεροπλάνων, αλλά κανείς δεν τα έχει ζητήσει μέχρι τώρα. Λίγο μετά την πτώση των αεροπλάνων, ισλαμική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή αεροπορική τραγωδία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκαν εκρηκτικά και στο δεύτερο αεροσκάφος

    Έργο τρομοκρατών το διπλό χτύπημα

    Για την 11/9 της Ρωσίας μιλά ο ρωσικός Τύπος

    [14] Αθλητισμός

    "Γαλλικός δανεισμός" του Σαβιόλα

    30/8/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Υπήρχε καιρό η φήμη και τελικά έγινε πραγματικότητα. Ο Αργεντίνος Χαβιέρ Σαβιόλα θα αγωνιστεί υπό μορφή δανεισμού τη νέα περίοδο στην Μονακό. Η Γαλλική ομάδα μετά τον τραυματισμό του κύριου επιθετικού της Ερνέστο Σβαντόν αλλά και την επιστροφή του Μοριέντες στην Ρεάλ Μαδρίτης έπρεπε επιβεβλημένα να αποκτήσει έναν πολύ καλό αμυντικό. Ο Σαβιόλα δεν "πιάνει" και θέση ξένου, καθώς πριν από λίγες μέρες απέκτησε Ισπανικό διαβατήριο.

    Θέλει να επιστρέψει του χρόνου

    Ο Αργεντινός επιθετικός δεν "χώραγε" στην Μπαρτσελόνα μετά την απόκτηση των Λάρσον και Ζιουλί και οι "μπλαουγκράνα" ήθελαν να τον δώσουν. Ο ίδιος επιθυμούσε την παραμονή του στην Βαρκελώνη, όμως για αυτή τουλάχιστον την περίοδο αυτό δεν ήταν εφικτό.

    Ο Σαβιόλα θέλει τώρα να αποδείξει πολλά στον Ισπανικό σύλλογο ενώ θεωρείται δεδομένο πως του χρόνου θα θέλει να επιστρέψει στην Μπάρτσα. "Ελπίζω να επιστρέψω στη Μπαρτσελόνα, όπου πέρασα πολύ καλά. Δεν ρίχνω ευθύνες σε κανέναν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο 22χρονος άσος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 August 2004 - 16:51:03 UTC