Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Μετρά τις πληγές του το Ιράν
  • [02] ΣΥΝ: Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • [03] Η Αλ Κάιντα πίσω από το χτύπημα Μακελειό στη Σαουδική Αραβία
  • [04] "Κορυφή του παγόβουνου" το Γηροκομείο Αθηνών
  • [05] Άγνωστα τα αίτια Φονική πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο
  • [06] Λίγα τα αστέρια της "Ντριμ Τιμ" στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

    [01] Διεθνή

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Μετρά τις πληγές του το Ιράν

    29/5/2004 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ολόκληρο το βόρειο Ιράν από την Κασπία θάλασσα μέχρι την Τεχεράνη επλήγη από το μεγάλο σεισμό των 6.2 Ρίχτερ. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 45 και στους 360 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών ύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος μεταδίδεται από το φοιτητικό πρακτορείο ISNA. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλά οχήματα κινούνταν την ώρα του σεισμού σε ορεινούς αυτοκινητόδρομους, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Επίσης χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι, που πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, είτε αναγκαστικά επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τον εγκέλαδο, είτε από το φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού. Εξάλλου, τα χθεσινοβραδινά 6,2 ρίχτερ ξύπνησαν τραγικές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό στο Μπαμ, τον περασμένο Δεκέμβριο, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 26 χιλιάδες ανθρώπους.

    [02] Ευρωεκλογές

    ΣΥΝ: Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    29/5/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ταυτόσημες χαρακτήρισε τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ από τη Βαρβάκειο αγορά όπου βρέθηκε σήμερα συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Σπύρο Βέργο και Δώρα Καλλιπολίτη. "Είναι ευχαριστημένοι με τα όσα συμβαίνουν" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος και ζήτησε την ψήφο των πολιτών ώστε ο Συνασπισμός στη νέα Ευρωβουλή να είναι δύναμη αποφασιστική, ενώ δεσμεύτηκε για πρωτοβουλίες κατά του πολέμου και υπέρ μιας Ευρώπης με κοινωνικά, δημοκρατικά και οικολογικά χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο debate, αλλά και την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι όσο αποκαλύπτεται ότι ταυτίζονται οι πολιτικές των δύο κομμάτων τόσο το ρίχνουν στους καυγάδες για τη διαδικασία. "Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να υπερασπιστεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που ηττήθηκε, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της Ν.Δ. γιατί έχει και αυτός νεοφιλελεύθερες επιλογές" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Εξάλλου, αναφερόμενος στην ακρίβεια ζήτησε αποφασιστικό έλεγχο και προστασία του καταναλωτή και των εισοδημάτων του.

    [03] Διεθνή

    Η Αλ Κάιντα πίσω από το χτύπημα Μακελειό στη Σαουδική Αραβία

    29/5/2004 2:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/5/2004 7:50:46 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα πραγματικό θρίλερ ζει από το πρωί η Σαουδική Αραβία με αλλεπάλληλες φονικές επιθέσεις να συγκλονίζουν την πετρελαϊκή περιοχή Χομπάρ, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Νωρίς το μεσημέρι ομάδα ενόπλων, που φέρονται να είναι μέλη της οργάνωσης, επιτέθηκαν στο Πετρελαϊκό Κέντρο της περιοχής, που στεγάζει τα γραφεία μεγάλων δυτικών πετρελαϊκών εταιριών. Στη συνέχεια οι τρομοκράτες επιχείρησαν επιδρομή σε τρία συγκροτήματα τα οποία στεγάζουν κατοικίες των υπαλλήλων που εργάζονται εκεί. Κατόπιν, οι δράστες που μάλλον ήταν πέντε, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, εισέβαλλαν στο πολυτελές συγκροτήμα "Όασις" όπου και οχυρώθηκαν, κρατώντας ομήρους άγνωστο αριθμό ατόμων. Κατά τις επιθέσεις 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών εννέα αλλοδαποί πολίτες και ένα 10χρονο παιδί. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας διεξάγουν μέχρι αυτήν την ώρα επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων.

    Προαναγγελθείσα επίθεση;

    Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται ένας Αμερικανός, ένα 10χρονο παιδί από την Αιγύπτο, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Ινδός, ένας Πακιστανός και δύο Σαουδάραβες πολίτες, αλλά και επτά φρουροί ασφαλείας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν νεκρό και ένα Βρετανό πολίτη. Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονταν και πέντε Λιβανέζοι, οι οποίοι αργότερα απελευθερώθηκαν.

    Αν και το βρετανικό Φόρειν Οφις δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει το θάνατο του Βρετανού πολίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις αιματηρές επιθέσεις και πρόσθεσε πως ο Βρετανός πρεσβευτής στη χώρα έχει μεταβεί στην Κομπάρ.

    Λίγο μετά την οχύρωση των τρομοκρατών στο συγκρότημα "Όασις", "Οι Ταξιαρχίες του Αλ Κουντς", οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, με ηλεκτρονικό μήνυμα, που απέστειλε σε ισλαμική ιστοσελίδα, ανέλαβε την ευθύνη των αιματηρών επιδρομών.

    Η οργάνωση στο ανακοινωθέν της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "με την βοήθεια του Θεού μία μικρή ομάδα ηρώων Μουτζαχεντίν πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή εναντίον εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων, οι οποίες ειδικεύονται στην κλοπή πετρελαίου και ορυκτού πλούτου από τους Μουσουλμάνους".

    Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η επίθεση σημειώνεται δύο ημέρες μετά τις απειλές ανώτατου στελέχους της Αλ Κάϊντα για νέες επιθέσεις μέσα σε πόλεις, αναφέροντας παράλληλα ένα - ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ισλαμιστές μαχητές για να επιτύχουν το στόχο τους, δηλαδή την ανατροπή και εκδίωξη από τη Σαουδική Αραβία της βασιλικής οικογένειας.

    [04] Εσωτερικά

    "Κορυφή του παγόβουνου" το Γηροκομείο Αθηνών

    29/5/2004 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο θέμα των πρωτοφανών αποκαλύψεων για το Γηροκομείο Αθηνών, που έφεραν χθες στη δημοσιότητα με πόρισμα τους οι επιθεωρητές υγείας, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα, που βρίσκεται πλέον στην εισαγγελία Αθηνών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ομάδα γιατρών διεξήγαγε μελέτες χορηγώντας συγκεκριμένα φάρμακα σε τροφίμους, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση τους. "Το περιστατικό με το γηροκομείο στην Αθήνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", τόνισε ο υφυπουργός Υγείας τονίζοντας ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

    "Θα ρίξουμε άπλετο φως στο θέμα"

    Αν και, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, το Γηροκομείο Αθηνών αποτελεί τη "βιτρίνα του χώρου", αφού ίσως να είναι το καλύτερο, ωστόσο στερείται άδειας λειτουργίας, και υπάρχουν μελανά σημεία και μια σκοτεινή όψη στη λειτουργία του.

    "Η πολιτική μας είναι άπλετο φως, διαφάνεια παντού, ακόμη και στις 'βιτρίνες' μας", τόνισε υπενθυμίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας Αθηνών, μαζί με το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου και πρόσθεσε: "Βλέπουμε όλο το φάσμα των εξετάσεων που μπορεί να έγιναν και αυτές που φαίνονται στα έγγραφα, τα οποία βρήκαμε και αυτές που δεν φαίνονται στα αρχεία τα οποία εξαφανίστηκαν".

    Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα γηροκομεία όλης τη χώρας, τα οποία εξετάζονται από το υπουργείο.

    "Σκεφτείτε ποια είναι η απορροφητικότητα όλων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης στο χώρο των γηροκομείων, στο χώρο της τρίτης ηλικίας, για ποιο λόγο δεν υπάρχει δραστηριοποίηση όπως σε άλλους χώρους της υγείας, ποιοι και πώς κινούνται στους χώρους μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων", τόνισε ο υφυπουργός.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πολλά, κυρίως ιδιωτικά γηροκομεία, λειτουργούν χωρίς άδεια, ο κ. Κωνσταντόπουλος, είπε ότι δεν ευθύνονται πάντα οι ιδιώτες, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά σκληρό και δεν δίνει δυνατότητες και "οξυγόνο" ανάπτυξης σε πολλά απ αυτά τα γηροκομεία. "Σε κάθε περίπτωση", τόνισε, "θα επανεξεταστεί το θέμα αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μονάδες της τρίτης ηλικίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πόρισμα-σοκ για το Γηροκομείο Αθηνών

    [05] Διεθνή

    Άγνωστα τα αίτια Φονική πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο

    29/5/2004 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Φριχτό θάνατο βρήκαν επτά μέλη του πληρώματος του πορτογαλικού δεξαμενόπλοιου, Almu Daina, από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σ' αυτό νωρίς το πρωί στα ναυπηγεία Κέπελ της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση "η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας)" και διεξάγεται έρευνα για τα αίτια, που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν.

    [06] Αθήνα 2004

    Λίγα τα αστέρια της "Ντριμ Τιμ" στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

    29/5/2004 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ειδήσεις > Αθήνα 2004)&body=Οι Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Ρέι Αλεν, Κόμπι Μπράιαντ, Σακίλ Ο'Νιλ, Κέβιν Γκαρνέτ και Βινς Κάρτερ, ενώ αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή των Τζέισον Κιντ, Καρλ Μαλόουν, Ζερμέν Ο'Νιλ και Μάικ Μπίμπι.

    Ο κορυφαίος σκόρερ της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ, Τρέισι ΜακΓκρέιντι, δεν θα έρθει με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς προτίμησε εκείνο το διάστημα να νυμφευθεί την εκλεκτή της καρδιάς του και την θέση του προβλέπεται πως θα παρεί ο Καρμέλ Άντονι των Νάγκετς. Έτσι πρόσθεσε το όνομα του στον κατάλογο των Αμερικανών σούπερσταρς, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν θα ενισχύσουν την ομάδα των ΗΠΑ στην κορυφαία διοργάνωση. Εκτός από τον άσο των Ορλάντο Μάτζικ, που εφέτος σημείωσε κατά μέσο όρο 28 πόντους ανά αγώνα, απόντες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα είναι οι Ρέι Αλεν, Κόμπι Μπράιαντ, Σακίλ ΟΝιλ, Κέβιν Γκαρνέτ και Βινς Κάρτερ, ενώ αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή των Τζέισον Κιντ, Καρλ Μαλόουν, Ζερμέν ΟΝιλ και Μάικ Μπίμπι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 May 2004 - 16:50:55 UTC