Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική απόφαση της Ιεραρχίας Ειρήνη με το Πατριαρχείο
  • [02] Δεν αποκλείει νέο σχέδιο ο ντε Σότο
  • [03] Άγνωστα τα κίνητρα Σοκ στις ΗΠΑ από άγριο έγκλημα
  • [04] Παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη
  • [05] Εν αναμονή της επικύρωσης της απόφασης Άρση της ασυλίας για τον Πινοσέτ
  • [06] Με την κατηγορία της "κατασκοπείας" Απελάσαν Βρετανό δημοσιογράφο από
  • [07] Άλλαξε γνώμη ο Σαρόν

    [01] Εσωτερικά

    Ιστορική απόφαση της Ιεραρχίας Ειρήνη με το Πατριαρχείο

    28/5/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Νέα περίοδος συνεργασίας αρχίζει στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι. Η Ιεραρχία επικύρωσε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, για τήρηση όλων των διατάξεων της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 . Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε, πως η απόφαση της Ιεραρχίας "στοχεύει στο να ανοίξει μια νέα σελίδα με το Πατριαρχείο" και έκανε λόγο για "θυσιαστική ενέργεια χάριν της ειρήνης της Εκκλησίας". Την αντίθεσή του για την απόφαση εξέφρασε μόνο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, που έκανε λόγο για υποβάθμιση της ελληνικής Εκκλησίας σε "επαρχιακή Σύνοδο". Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση εμφανίστηκαν τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η υπουργός Παιδείας.

    Ικανοποίηση από την Πολιτεία και το Φανάρι

    Την ικανοποίησή της για τη θετική εξέλιξη εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου , που συνέβαλε στην εκτόνωση της κρίσης.

    Απο τις Βρυξέλλες, όπου μετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο των υπουργών Παιδείας της Ε. Ε., η κ. Γιαννάκου χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε, πως "αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Ορθοδοξίας και η αγαστή συνεργασία των δύο Εκκλησιών, για το καλό του Ελληνισμού".

    Ικανοποιημένο από την εξέλιξη αυτή εμφανίστηκε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε ανακοίνωσή του εύχεται η απόφαση "να αποτελέσει ειλικρινώς απαρχή αδελφικών σχέσεων και αγαστής συνεργασίας των δυο Εκκλησιών, δια το καλόν της Ορθοδοξίας και του Γένους μας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή εξελίξεων για το εκκλησιαστικό

    [02] Κυπριακό

    Δεν αποκλείει νέο σχέδιο ο ντε Σότο

    28/5/2004 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει το σχέδιο Ανάν και θα αλλάξει τελικά άποψη , εξέφρασε την Παρασκευή από τη συμπρωτεύουσα ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τη δημιουργία και άλλου σχεδίου. Παράλληλα, δεν έκρυψε την έκπληξή του για την αρνητική στάση απέναντι στο σχέδιο που τήρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, και ανακοίνωσε ότι σε μία με δύο εβδομάδες, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση με τα συμπεράσματά του για το Κυπριακό. Ο κ. ντε Σότο, που πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

    "Ίσως οι Ελληνοκύπριοι αλλάξουν γνώμη"

    Ωστόσο, πάρα τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την έκθεση και αρκέστηκε να πει ότι "θα είναι δίκαιη, αντικειμενική και πολύ αναλυτική".

    Όπως είπε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση για το τι έχει συμβεί, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς σ αυτό, καθώς δεν αφορά ένα άτομο ή έναν αρχηγό κράτους, αλλά χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την ιστορία.

    Αν και όπως είπε, τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται την απόφαση των Ελληνοκυπρίων, δεν την καταλαβαίνουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να αλλάξουν άποψη και τους κάλεσε να σκεφτούν το σχέδιο και το τι πραγματικά θέλουν για το μέλλον του νησιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα Ηνωμένα Έθνη θα υποβοηθήσουν την τάση που υπάρχει για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. ντε Σότο είπε ότι με το δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν "ναι" στην επανένωση του νησιού και "όχι" στη διχοτόμησή του και κατά συνέπεια, είπε, ότι από το δημοψήφισμα δεν συμπεραίνεται τίποτα άλλο .

    Παράλληλα, τόνισε ότι εδώ και 25 χρόνια το Σ.Α. υποστηρίζει τη δημιουργία διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους και αναρωτήθηκε αν είναι τελικά αυτό που πραγματικά θέλουν να γίνει στο νησί , τονίζοντας ότι "αυτό περιμένουμε να το δείξει η αξιολόγηση". Είπε δε ότι ο Κόφι Ανάν σέβεται την απόφαση των λαών που είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν και διάλεξαν.

    Επιπλέον, εξήρε τη στάση του Κώστα Καραμανλή για τον οποίο είπε ότι "είναι πολύ ταλαντούχος πολιτικός και βοήθησε σ όλη τη διαδικασία και συνεργάστηκε με όλες τις πλευρές για να δοθεί λύση στο πρόβλημα".

    Αναφερόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ στο νησί, είπε ότι σύντομα ο Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει μια έκθεση, με την οποία θα ζητάει την παραμονή τους στην Κύπρο για άλλους 6 μήνες και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της στο νησί.

    Τέλος, ο κ. ντε Σότο είπε ότι αν και απογοητεύτηκε από την εξέλιξη του θέματος δεν πιστεύει ότι η όλη διαδικασία ήταν χάσιμο χρόνου, καθώς οι δύο πλευρές δούλεψαν μαζί για να συντάξουν τους νόμους του νέου κράτους και ήταν ένα βήμα για να σπάσει μεταξύ τους ο πάγος.

    [03] Διεθνή

    Άγνωστα τα κίνητρα Σοκ στις ΗΠΑ από άγριο έγκλημα

    28/5/2004 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, Reuters

    Μάρτυρας του πιο ειδεχθούς θεάματος έγινε μία μητέρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, η οποία επιστρέφοντας στο σπίτι της από τη δουλειά της βρήκε καρατομημένα τα δύο της παιδιά, δύο δίδυμα κορίτσια εννέα ετών και ένα δεκάχρονο αγόρι. Άγνωστος ή άγνωστοι είχαν διαρρήξει το σπίτι της οικογένειας και είχαν κόψει, με τον πιο βάναυσο τρόπο, το νήμα της ζωής των τριών παιδιών. Τα παιδία είχαν μόλις επιστρέψει από το σχολείο και περίμεναν τους γονείς τους να γυρίσουν από τη δουλειά. Την αστυνομία ειδοποίησε μία γειτόνισσα, καθώς η μητέρα είναι ισπανόφωνη και δεν μιλά καλά αγγλικά. "Υπάρχει αίμα παντού. Κάποιος σκότωσε την οικογένειά μου" είπε η γυναίκα.

    Ύποπτος ένας γνωστός των γονιών

    Το θέαμα ήταν τόσο φρικιαστικό, ώστε σοκαρίστηκαν ακόμα και οι έμπειροι άντρες της αστυνομίας, που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος. "Είμαι εδώ και 35 χρόνια στο επάγγελμα και έχω δει πολλούς φόνους, αλλά κανένας δεν ήταν τόσο φρικιαστικός όσο αυτός", είπε ο αναπληρωτής Διοικητής της αστυνομίας, Κένεθ Μπλάκγουελ, ενώ προσέθεσε μάλιστα, πως ο πρώτος αστυνομικός, που μπήκε στο σπίτι, έφυγε αμέσως, καθώς δεν μπορούσε να χειριστεί την υπόθεση.

    Μέχρι τώρα, τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι αρχές έχουν προβεί στη σύλληψη ενός άνδρα, τον οποίο εντόπισαν λίγα τετράγωνα μακριά. Στον ύποπτο δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες, όμως, οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν το συλληφθέντα να είχε κάποιου είδους διαφωνία με κάποιον από τους γονείς των τριών παιδιών. Μάλιστα, η τραγική μητέρα ήταν αυτή, που οδήγησε τους αστυνομικούς στη σύλληψή του.

    Κοντά στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε, επίσης, και ένα όπλο αλλά, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν αυτό ήταν το όπλο του εγκλήματος, ούτε περί τίνος πρόκειται.

    Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση υπάρχει εξέλιξη, αλλά οι αστυνομικοί δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.

    [04] Εσωτερικά

    Παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

    28/5/2004 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Επικίνδυνες παρενοχλήσεις σε δύο πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν στο FIR Αθήνας έκαναν την Παρασκευή τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Το πρώτο ήταν ένα αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών που πετούσε από Λάρνακα προς Παρίσι. Τριάντα μίλια Ν.Α. της Ρόδου, δυο τουρκικά RF4 (φωτογραφικά) και δύο τουρκικά F-16, που δεν είχαν καταθέσει σχέδια πτήσης (παράβαση), πέρασαν κάτω από το αεροσκάφος, πετώντας 2.500 πόδια χαμηλότερα και σε απόσταση 3,2 ναυτικών μιλίων. Το δεύτερο ήταν ένα αμερικανικό ιδιωτικό λίαρ τζετ που πετούσε από το Ντουμπάι στο Ηράκλειο. Εξήντα μίλια ανατολικά της Σητείας, δύο τουρκικά F-16 το πλησίασαν στα 2 μίλια, πετώντας σε ύψος 33.000 ποδών και με διαφορά 10 δευτερολέπτων, τα οποία ακολουθούσαν δύο ελληνικά μαχητικά που είχαν σπεύσει προς αναγνώριση και αναχαίτισή τους, καθώς δεν είχαν καταθέσει σχέδια πτήσης (παράβαση). Η προσέγγιση ήταν τόσο επικίνδυνη, που και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε αυτόματα ο μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων.

    [05] Διεθνή

    Εν αναμονή της επικύρωσης της απόφασης Άρση της ασυλίας για τον Πινοσέτ

    28/5/2004 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-NET 105,8

    Με ψήφους 14 υπέρ και 9 κατά, το χιλιανό Δικαστήριο Εφέσεων ενέκρινε την άρση ασυλίας του 88χρονου, πλέον, αιμοσταγούς και αμετανόητου δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, λόγω της συμμετοχής του στην περιβόητη Επιχείρηση Κόντορ, ανοίγοντας το δρόμο σε πιθανή καταδίκη του. Με βάση την Επιχείρηση Κόντορ, συνεργάστηκαν επιτυχώς- φασιστικές κινήσεις με στόχο την ανατροπή των προοδευτικών κυβερνήσεων στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Βολιβία. Πλέον, εκκρεμεί η επικύρωση ή όχι της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να λογοδοτήσει ο Πινοσέτ, έστω και για ένα από τα εγκλήματά του.

    Πάσχει από άνοια

    Οι προηγούμενες προσπάθειες δίωξης του Πινοσέτ, είχαν ναυαγήσει, επειδή ο πρώην δικτάτορας πάσχει από άνοια, γεγονός, το οποίο αναμένεται να θέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι συνήγοροί του, σε ένα μήνα περίπου, οπότε και θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης για την άρση της ασυλίας.

    Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του BBC, Κλίντον Πόρτεους, ο οποίος βρίσκεται στη Χιλή, η είδηση για την άρση της ασυλίας, ήρθε αναπάντεχα και προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στη δικαστική αίθουσα. Πάντως, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, αν οι δικαστές έβλεπαν τη συνέντευξη, που είχε δώσει ο Πινοσέτ πριν από λίγο καιρό στην αμερικανική τηλεόραση, ίσως να έβλεπαν, ότι πράγματι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να παρευρεθεί σε δίκη.

    Ο συνήγορος δίωξης, Φρανσίσκο Μπράβο, τόνισε, πως η τροπή της υπόθεσης αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης στη Χιλή. Από τη μεριά της, η Λορένα Πισάρο, επικεφαλής ενός συνδέσμου των συγγενών των αγνοουμένων, κατά την περίοδο Πινοσέτ, εξέφρασε την ικανοποίησή όλως των ενδιαφερομένων και επεσήμανε, πως πρέπει να φυλακιστεί, ώστε να πληρώσει για τα εγκλήματα, που διέπραξε. Θυμίζουμε, ότι ο Πινοσέτ συνελήφθη το 1998 στην Αγγλία, ενώ το 2000 επέστρεψε στη Χιλή.

    [06] Διεθνή

    Με την κατηγορία της "κατασκοπείας" Απελάσαν Βρετανό δημοσιογράφο από το Ισραήλ

    28/5/2004 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με συνοδεία αστυνομικών, έφτασε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πίτερ Χούναμ. Από εκεί μπήκε σε αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο. Η ισραηλινή αστυνομία τον άφησε ελεύθερο έπειτα από 24ωρη κράτηση. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος το 1986 είχε πάρει για την εφημερίδα "Sunday Times" αποκλειστική συνέντευξη από τον Iσραηλινό πυρηνικό τεχνικό Μορντεχάι Βανούνου, για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, συνελήφθη την Τετάρτη το βράδυ στην Ιερουσαλήμ από την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Χούναμ, ο οποίος ετοιμάζει ταινία για τον Βανούνου, πιστεύεται, ότι ήθελε να αποκαλύψει νέες πληροφορίες για το ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο έπειτα από τις πρόσφατες επαφές που είχε στο Ισραήλ με τον Βανούνου, μετά την απελευθέρωση του ισραηλινού πυρηνικού τεχνικού στις 21 Απριλίου.

    Απελευθερώθηκε με τη συγκατάθεσή του

    Ο ανώτερος υπεύθυνος της ασφάλειας διευκρίνισε, ότι κατασχέθηκαν από την κατοχή του Χούναμ, ο οποίος ήταν ύποπτος για "κατασκοπεία", πέντε βιντεοκασέτες, ενώ δήλωσε, ότι είναι πολύ πιθανό να έχει στην κατοχή του και άλλες. Επίσης, δήλωσε, ότι η απέλαση θα γινόταν με τη συγκατάθεση του δημοσιογράφου και θα του απαγορευόταν η επιστροφή του στη χώρα.

    Μετά την απελευθέρωσή του, ο Βρετανός δημοσιογράφος διαμαρτυρήθηκε, ότι κατά την κράτησή του, του στέρησαν τον ύπνο και τον εμπόδισαν να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του.

    Θυμίζουμε, ότι ο Βανούνου είχε καταδικαστεί το 1986 σε κάθειρξη 18 ετών για "προδοσία", μετά την αποκάλυψη στο δημοσιογράφο των "Sunday Times" πληροφοριών για τον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα, όπου εργαζόταν. Τον επόμενο μήνα απελευθερώθηκε, αλλά του επιβλήθηκαν σοβαροί περιορισμοί.

    [07] Διεθνή

    Άλλαξε γνώμη ο Σαρόν

    28/5/2004 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δε θα θέσει τελικά την Κυριακή σε ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν το σχέδιό του για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Ο κυριότερος λόγος της απόφασης του αυτής είναι το γεγονός, ότι δεν είναι πεπεισμένος, πως θα λάβει την πλειοψηφία του Σώματος, ούτε καν την πλειοψηφία μεταξύ των υπουργών του. Το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την μεταφορά των ισραηλινών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένων από τη Δυτική Όχθη, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά έχει πολλούς εχθρούς και μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαρόν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τις πληροφορίες ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο σχέδιο Σαρόν για τη Γάζα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 May 2004 - 20:51:06 UTC