Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέθηκε η τέλεια συνταγή Ένα "απόρθητο" κάστρο από άμμο
  • [02] Ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της NASA Ένα πλανητικό μωρό στο σύμπαν
  • [03] Προεκλογικές επισκέψεις "Επί ποδός" οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [04] Άκαρπη η συνάντηση εκπροσώπων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ Αντιπαράθεση για την
  • [05] Η ΑΕΚ στο... UEFA
  • [06] Νέα ταλαιπωρία για τον Πύρρο Δήμα
  • [07] Νέα ταλαιπωρία για τον Πύρρο Δήμα
  • [08] Πέντε οι νεκροί- είκοσι οι τραυματίες Το Ιράν χτύπησε ο Εγκέλαδος
  • [09] ΟΣΦΠ: Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα..
  • [10] Όρους για την έκδοσή του στις ΗΠΑ θέτει η Βρετανία Θρίλερ με τον Αμπού
  • [11] Σε επιφυλακή η Τροχαία Άρχισε η έξοδος των Αθηναίων
  • [12] Κίνδυνος για έξαρση επιδημίας Καραϊβική: εκατοντάδες οι νεκροί από τις
  • [13] Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Σκαρμούτσο

    [01] Διάφορα

    Βρέθηκε η τέλεια συνταγή Ένα "απόρθητο" κάστρο από άμμο

    28/5/2004 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε λίγες μέρες, ο Ιούνιος μας κάνει ποδαρικό μαζί με το καλοκαίρι και στο μυαλό όλων λίγο ή πολύ έρχονται οι καλοκαιρινές διακοπές. Αυτές οι δυο μαγικές λέξεις παραπέμπουν αμέσως στον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι και ....τα παιχνίδια με την άμμο, ειδικά εκείνα τα κάστρα και τους πύργους, που κάθε χρόνο παλεύουμε να "χτίσουμε". Και το παλεύουμε είναι κυριολεκτικό γιατί κάτι οι λάθος αναλογίες σε νερό και άμμο κάτι τα κύματα, που δυναμώνουν απροειδοποίητα και βρισκόμαστε να "ρίχνουμε θεμέλια" δυο και τρεις φορές μέχρι να τα καταφέρουμε. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, θα μπορέσουμε να εκφράσουμε και να υλοποιήσουμε χωρίς κούραση και νεύρα τις αρχιτεκτονικές μας ανησυχίες, αφού Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τη φόρμουλα για το τέλειο παλάτι.

    Πως θα το κατασκευάσετε

    Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά οι μελετητές του Πανεπιστημίου του Μπούρνμουθ μετά από σκληρή δουλειά, κατέληξαν, ότι η εξίσωση: OW0.125 x s ή αλλιώς ένα μέρος νερού προς οχτώ μέρη άμμου είναι αυτή που θα σας χαρίσει ένα δυνατό κι ακλόνητο κάστρο.

    Και φυσικά έχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους. Οι ίδιοι πήραν προσεχτικά δείγματα άμμου από διαφορετικά ως προς τη στάθμη της θάλασσας επίπεδακι έπειτα, τα εξέτασαν ως προς την αντοχή, την οπτική αισθητική και την καθαρότητα πριν φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα.

    Ακόμη προτείνουν, ως την ιδανικότερη τοποθεσία για να κατασκευάσετε το αριστούργημά σας, την παραλία Τορκέι στο Ντέβον της Βρετανίας.

    Ο επικεφαλής της πρωτότυπης έρευνας, καθηγητής Μάθιου Μπέρνετ, δίνει και μια επιπλέον συμβουλή στους υποψήφιους αρχιτέκτονες και κατασκευαστές. "Η σταθερότητα του κάστρου βασίζεται στην αλληλεπίδραση των κόκκων της άμμου. να έχετε υπ όψιν, ότι το πολύ νερό θα υγροποιήσει την άμμο, ενώ λιγότερο από το κανονικό δε θα την αφήσει να στερεοποιηθεί".

    Και τώρα, που ξέρετε, ξεχυθείτε στις παραλίες, ακολουθείστε πιστά τις συμβουλές και φτιάξτε το ομορφότερο και ανθεκτικότερο κάστρο της ζωής σας!

    [02] Τεχνολογία

    Ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της NASA Ένα πλανητικό μωρό στο σύμπαν

    28/5/2004 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις, που μας επιφυλλάσει η διαστημική έρευνα. Έναν καινούριο πλανήτη, ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Σπίτζερ της ΝΑSA, o οποίος ανήκει στους νεότερους του πλανητικού μας συστήματος καθώς μετρά λιγότερα από 1.00.000 χρόνια ζωής. Η NASA είναι ενθουσιασμένη από το εύρημα του τηλεσκοπίου της, το οποίο τέθηκε σε τροχιά μόλις τον περασμένο Αύγουστο και συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά της, αφού εκτιμάται στα δυο δις δολάρια. Επίσης δίνει μεγάλη στη καινούρια ανακάλυψη καθώς πιστεύεται, ότι θα ρίξει περισσότερο φως στο πως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Γη.

    Η σημασία της ανακάλυψης

    Το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο μελετούσε πέντε αστέρια στον αστερισμό του Ταύρου. Όλα τους περιστοιχίζονταν από δίσκους σκόνης μέσα στους οποίους εικάζεται, ότι δημιουργούνται τα καινούρια αστέρια. Ωστόσο,στο αστέρι CoKu Tau 4, το Σπάιτζερ εντόπισε "ξεκαθάρισμα" στο δίσκο του, γεγονός, που θα μπορούσε να προκλήθηκε από τη γέννηση ενός καινούριου κόσμου.

    Το Σπίτζερ δε μπορεί να δει κατευθείαν το μέγεθος των πλανητών, αλλά οι υπέρυθρες ακτίνες του μπορούν να σπάσουν το φράγμα των σύννεφων σκόνης γύρω από τα νεαρά αστέρια και να διακρίνουν λεπτομερώς την περιοχή στην οποία γεννιούνται οι καινούριοι πλανήτες.

    Σ' αυτή την περίπτωση, το τηλεσκόπιο ανίχνευσε παγωμένο οργανικό υλικό διασκορπισμένο στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το υλικό, που ουσιαστικά είναι σωματίδια παγωμένης σκόνης επικαλυμμένα από νερό, μεθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η "καταγωγή" σωμάτων, όπως οι κομήτες.

    Ο πλανήτης, που ανακάλυψε το Σπάιτζερ, όπως, όλα δείχνουν βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διαμόρφωσής του και η παρατήρησή του θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης της Γης.

    Οι ίδιοι θεωρούν, ότι τέτοιοι κομήτες πιθανότατα απόθεσαν στη Γη κατά τους προϊστορικούς χρόνους νερό, αλλά και πολλά άλλα χημικά τα οποία έγιναν οι παράγοντες δημιουργίας ζωής στον πλανήτη μας

    "Αυτά τα πρώτα ευρήματα φανερώνουν, ότι το Σπάτζερ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να κατανοήσουμε πολλά περισσότερα για τη δημιουργία και την διαμόρφωση των πλανητών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μιχαήλ Γουέρνερ ερευνητής της ΝΑSA, που εργάζεται στο πρόγραμμα του Σπάιτζερ.

    [03] Ευρωεκλογές

    Προεκλογικές επισκέψεις "Επί ποδός" οι πολιτικοί αρχηγοί

    28/5/2004 2:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠE- ΝΕΤ 105,8

    Σε θέση μάχης βρίσκονται τα κόμματα, δύο εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το ΠΙΚΠΑ Βούλας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς, Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό, Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ την άλλη εβδομάδα ξεκινά περιοδείες, που θα συνδυαστούν με μεγάλες συγκεντρώσεις, στο Ηράκλειο, την Αχαΐα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στον ΟΑΕΔ Αλίμου βρέθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ το νοσοκομείο ΚΑΤ επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Αναβάθμιση των ΠΙΚΠΑ

    Τη μετατροπή των ΠΙΚΠΑ σε σύγχρονα Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής , μετά την επίσκεψή του στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χώρους του ιδρύματος, που είχε ήδη δει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, και αναφέρθηκε στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.

    "Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και η πολιτική καταξιώνεται αν βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως αυτών που έχουν ανάγκη", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής.

    "Έργα για τον λαό"

    Εντυπωσιασμένος από τα έργα στο Ολυμπιακό Χωριό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου , χαρακτηρίζοντάς το "έργο, όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς, αλλά και για τον εργαζόμενο ελληνικό λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλσεσε όλα τα κόμματα να ξεφύγουν από τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις για τους Αγώνες, αφού τα έργα αποτελούν "ουσιαστική προσφορά στην ελληνική κοινωνία".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεών του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "λειτουργούμε συλλογικά και ξεπερνάμε όποιες μικροπαρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν".

    Κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα θα λάβει η Ε.Ε., τόνισε κατά τη σημερινή της ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, η Αλέκα Παπαρήγα. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι "η ανεργία δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί με την πολιτική των Βρυξελλών" και κάλεσε τους εργαζόμενους "να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ" και να καταδικάσουν τα κόμματα "του μονοδρόμου και της ευρωλαγνίας".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την "αποφασιστική ενίσχυση" του δημόσιου νοσοκομείου και διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, πως οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων "παίζουν με τον πόνο του κόσμου" και δεν ενισχύουν ουσιαστικά τη δημόσια Υγεία.

    [04] Ευρωεκλογές

    Άκαρπη η συνάντηση εκπροσώπων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ Αντιπαράθεση για την "τηλεμαχία"

    28/5/2004 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης, ενόψει των Ευρωεκλογών, ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι κ.κ. Ρουσόπουλος και Βούγιας συμφώνησαν να γίνει μια "τηλεμαχία" μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, διαφώνησαν, όμως, για την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε "πόλεμος" δηλώσεων, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ ζητούν τη διεξαγωγή τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, χωρίς αποκλεισμούς.

    "Πόλεμος" δηλώσεων

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, "η κυβέρνηση επιθυμεί την ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων" σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση και δέχθηκε την αντίθεση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ στην πραγματοποίση μιας "δικομματικής τηλεμαχίας". Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος, άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, πως "η Κυβέρνηση δεν παίζει κανένα δικομματικό παιχνίδι".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας έκανε λόγο για "πλήρη υπαναχώρηση της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή" από την αποδοχή της ανοιχτής πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου, για συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

    Στο θέμα παρενέβη και ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που επιτέθηκε στον Σπύρο Βουγια λέγοντας, ότι "το ζητούμενο είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις προτάσεις όλων των κομμάτων και δεν είναι δυνατόν να ζητά το ΠΑΣΟΚ τον αποκλεισμό των υπολοίπων".

    Πάντως, τόσο ο κ. Ρουσόπουλος, όσο και ο κ. Βούγιας δήλωσαν ανοιχτοί για την πραγματοποίηση ενός ντιμπέιτ, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους και των υπόλοιπων κομμάτων την ερχόμενη Τρίτη.

    Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Την ανάγκη για ισότητα και συμμετοχή όλων στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της, επειδή "15 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, δεν έχει γνωστό αν τελικά θα γίνει ντιμπέιτ".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε όσες περισσότερες "τηλεμαχίες" γίνεται, μεταξύ όλων των πολιτκών αρχηγών, και χωρίς να δοθεί στα κόμματα λίστα με ονόματα δημοσιογράφων.

    Από την πλευρά του ΣΥΝ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στέργιος Πιτσιαρόλας, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στην τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Κώστα Κραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιαρόλα, πρόταση του ΣΥΝ είναι η πραγματοποίηση ενός ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και ενός δεύτερου, μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι "τηλεμαχίες" στο επίκεντρο

    [05] Αθλητισμός

    Η ΑΕΚ στο... UEFA

    28/5/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τέλος καλό όλα καλά για τον Ντέμη Νικολαϊδη και τους συνεργάτες του που πλέον μπορούν να αναλάβουν την διοίκηση της κιτρινόμαυρης εταιρίας και να προχωρήσουν στην εξυγίανση της ΑΕΚ. Το πρωί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε στην έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ενώ το απόγευμα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε δεκτή την αίτησή της και χορήγησε το πολυπόθητο πιστοποιητικό αδειοδότησης για συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA της νέας περιόδου. Πριν την τελική απόφαση της ΕΠΟ οι συνεργάτες του διεθνή επιθετικού κατέθεσαν απαραίτητες επιταγές ύψους 1,2 εκ. ευρώ, με τις οποίες καλύψαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΑΕΚ: Αύξηση και γήπεδο στο επίκεντρο

    [06] Αθήνα 2004

    Νέα ταλαιπωρία για τον Πύρρο Δήμα

    28/5/2004 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η ατυχία έπληξε για ακόμη μία φορά τον Πύρρο Δήμα. Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης υποβλήθηκε την Παρασκευή σε αρθροσκόπηση στο αριστερό γόνατο, από τον χειρουργό-ορθοπεδικό Λάκη Νικολάου στο Ιατρικό Κέντρο, ελπίζοντας ότι θα προλάβει τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ο Πύρρος έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό και είναι αλήθεια ότι μετά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κιέβου (Απρίλιος), όταν είχε επιστρέψει με επιτυχία μετά από 3,5 χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις, το πρώτο πράγμα που ευχόταν ήταν να "κρατήσει" το γόνατό του. Όμως, ένιωσε ξανά ενοχλήσεις στο πρωτάθλημα Ενόπλων που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες στην Πάτρα και τελικά αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα χρονικά περιθώρια που απομένουν έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [07] ¶ρση Βαρών

    Νέα ταλαιπωρία για τον Πύρρο Δήμα

    28/5/2004 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η ατυχία έπληξε για ακόμη μία φορά τον Πύρρο Δήμα. Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης υποβλήθηκε την Παρασκευή σε αρθροσκόπηση στο αριστερό γόνατο, από τον χειρουργό-ορθοπεδικό Λάκη Νικολάου στο Ιατρικό Κέντρο ελπίζοντας ότι θα προλάβει τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ο Πύρρος έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό και είναι αλήθεια ότι μετά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κιέβου (Απρίλιος), όταν είχε επιστρέψει με επιτυχία μετά από 3,5 χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις, το πρώτο πράγμα που ευχόταν ήταν να "κρατήσει" το γόνατό του. Όμως, ένιωσε ξανά ενοχλήσεις στο πρωτάθλημα Ενόπλων που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες στην Πάτρα και τελικά αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα χρονικά περιθώρια που απομένουν έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [08] Διεθνή

    Πέντε οι νεκροί- είκοσι οι τραυματίες Το Ιράν χτύπησε ο Εγκέλαδος

    28/5/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πανικόβλητοι βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης οι κάτοικοι, αμέσως μετά το σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γεωλογικών Επιστημών του Στρασβούργου), που έπληξε σήμερα το μεσημέρι το βόρειο Ιράν. Άλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από το σεισμό του Δεκεμβρίου, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Σύμφωνα, με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι είκοσι τραυματίσθηκαν, μόνο στην πόλη Νουρ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δόνηση έγινε αισθητή από την Κασπία μέχρι το Ισφαχάν, την πόλη Αρντεμπίλ στα βορειοδυτικά, καθώς και την ιερή πόλη Κομ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε, ότι "οι ζημιές δείχνουν να είναι περιορισμένες".

    [09] Αθλητισμός

    ΟΣΦΠ: Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα..

    28/5/2004 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις καλοκαιρινές τους διακοπές απολαμβάνουν από την Παρασκευή οι παίκτες του Ολυμπιακού, καθώς το πρωί πραγματοποίησαν την τελευταία τους προπόνηση. Οι "ερυθρόλευκοι" θα επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους στις 5 Ιουλίου που φέτος θα γίνει υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή, του οποίου το όνομα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά το σίριαλ του τεχνικού τα νέα από το γαλλικό μέτωπο, επιφύλασσαν σήμερα μια δήλωση του Ρεϊνάλ Ντενουί που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από την Ρεάλ Σοσιεδάδ.

    Ντενουί: ναι μεν αλλά...

    Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Γάλλος τεχνικός επανέλαβε για άλλη μια φορά, πως έχει συμβόλαιο με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν ξέρει αν τελικά θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ισπανική ομάδα.

    Μάλιστα η ισπανική εφημερίδα "Marca", που δημοσίευσε και μέρος των δηλώσεών του, αναφέρει ως τους πιθανούς αντικαταστάτες του, τους Χουάνμα Λίλο και Μιγκέλ Λοτίνα Άνχελ.

    Ο Ντενουί έκανε αναφορά και στην πρόσφατη συνέντευξη, που έδωσε ο πρόεδρος της Σοσιεδάδ, Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν, όπου τόνισε πως η τελική απόφαση θα παρθεί στη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου.

    "Ο πρόεδρος ήταν σαφής. Εγώ έχω συμβόλαιο με τη Ρεάλ και περιμένω την απόφαση του Δ.Σ.", και πρόσθεσε: "Είμαι προπονητής εδώ και είκοσι χρόνια και είμαι συνηθισμένος στο να συμβαίνουν αυτά. Δεν ανησυχώ, γιατί ξέρω πως οι προπονητές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα".

    [10] Διεθνή

    Όρους για την έκδοσή του στις ΗΠΑ θέτει η Βρετανία Θρίλερ με τον Αμπού Χάμζα

    28/5/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Προβληματισμός επικρατεί στη Βρετανία για την έκδοση του ριζοσπάστη ιμάμη, Αμπού Χάμζα αλ- Μάσρι, που συνελήφθη στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το αμερικανικό αίτημα, επισημαίνοντας, πως ο 47χρονος κληρικός αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες, για τρομοκρατική δράση. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμπού Χάμζα, τον οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε χαρακτηρίσει "καλό τύπο", κατηγορείται για εκπαίδευση τρομοκρατών στην αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον και συνεργία στη σύλληψη ομήρων στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον κ. Άσκροφτ, αν ο Αμπού Χάμζα κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί ακόμα και η θανατική ποινή, ενδεχόμενο που απορρίπτει η Βρετανία.

    Έκδοση στις ΗΠΑ υπό όρους

    Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη επιβολή θανατικής ποινής στον Αμπού Χάμζα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε, πως η έκδοσή του στις ΗΠΑ θα γίνει "μόνο αν η Ουάσινγκτον δεσμευτεί, ότι ο συλληφθείς δεν θα καταδικαστεί σε θάνατο".

    Μολονότι οι διαδικασίες έκδοσης χρειάζονται γενικά τρία ή τέσσερα χρόνια, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπλάνκετ, η Βρετανία "θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το θέμα αυτό να ρυθμιστεί σε μερικές εβδομάδες". Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, έχει αρχίσει η συγκέντρωση στοιχείων κατά του ριζοσπάστη κληρικού και η δίκη του αναμένεται να είναι μακρόχρονη. Ταυτόχρονα, ο Αμπού Χάμζα έχει αρχίσει δικαστικό αγώνα για να μην χάσει τη βρετανική υπηκοότητα, την οποία απέκτησε μέσω γάμου το 1981. Όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του, αν του αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα, θα πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς θα μείνει χωρίς κράτος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη εξτρεμιστής ιμάμης

    [11] Εσωτερικά

    Σε επιφυλακή η Τροχαία Άρχισε η έξοδος των Αθηναίων

    28/5/2004 6:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος "ξεσήκωσε" τους Αθηναίους οι οποίοι από το πρωί της Παρασκευής εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Η Τροχαία έχει παραχωρήσει μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα, όπου αυτή την ώρα υπάρχει ουρά αυτοκινήτων πολλών χιλιομέτρων, ενώ αυξημένη κίνηση έχει αυτήν την ώρα και η Αθηνών - Λαμίας. Κυκλοφοριακά προβλήματα, σημειώνονται, επίσης, στα όρια των νομών Αττικής και Κορινθίας από το 59ο χιλιόμετρο και μετά, εξ αιτίας των εκτελούμενων έργων. Η κίνηση των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου απαγορεύεται και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα για σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα, ημέρα επιστροφής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, άστατος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο.

    [12] Διεθνή

    Κίνδυνος για έξαρση επιδημίας Καραϊβική: εκατοντάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες

    28/5/2004 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Βιβλική καταστροφή είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός, που μπορεί να δώσει κάποιος για την κατάσταση, που επικρατεί στη νήσο Ισπανιόλα, στην Καραϊβική. Η βροχή πέφτει ακατάπαυστα, από την περασμένη Κυριακή, δυσχεραίνοντας το έργο των σωστικών συνεργείων, που πλέον παλεύουν με το χρόνο, όχι τόσο για να βρουν επιζώντες, όσο για να εξασφαλίσουν την επιβίωση σε αυτούς, που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τη μάχη με τη φύση. Τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να προμηθεύσουν στους πληγέντες νερό, τροφή και μία βασική ιατρική περίθαλψη, την ώρα, που "παραμονεύουν" οι μολυσματικές ασθένειες. Για αυτό, αναμένεται να γίνουν απολυμαντικοί ψεκασμοί, με αρχή την πόλη Χιμάνι, της Δομινικανής Δημοκρατίας.

    "Παραμονεύουν" οι επιδημείες

    Λίμνη έχει γίνει πλέον η αϊτινή πόλη Μαπού, από όπου, μέχρι τώρα, τα συνεργεία έχουν ανασύρει περίπου 300 πτώματα, ενώ δεκάδες άλλα άψυχα κορμιά πλέουν στα νερά. "Ο κίνδυνος για την έξαρση επιδημιών είναι μεγάλος" λέει ο Μάρκο Κόκιτς, μέλος του Ερυθρού Σταυρού . Διασώστες και εθελοντές "διέσχιζαν" την πόλη με βάρκες για να περισυλλέξουν τα πτώματα, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να απομακρύνει τον πληθυσμό από τις πληγείσες περιοχές, καθώς παραμονεύει ο φόβος μίας εκ νέου καταστροφής, εφόσον οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

    Η πρόσβαση σε πολλές από τις περιοχές της Ισπανιόλας είναι δυνατή μόνο από αέρος, αλλά η συνεχής βροχή δεν επιτρέπει την πτήση των ελικοπτέρων. Στην πόλη Χιμάνι, τους δρόμους και τα σπίτια έχουν κατακλύσει ποτάμια λάσπης. Εκεί οι νεκροί είναι 329 και περίπου άλλοι τόσοι οι αγνοούμενοι.

    Ο κατάλογος των νεκρών θα αυξηθεί

    Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ενισχύουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην Αϊτή, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά την αποχώρηση του Προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Ενώ, ήδη οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν, ότι θα αποστείλουν στις δύο χώρες οικονομική βοήθεια ύψους 50.000 δολάρια, δύο εκατομμύρια ευρώ και 100.000 δολάρια αντίστοιχα.

    Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν φόβους, ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 1.500, μόνο στο αϊτινό τμήμα της Ισπανιόλα, "αλλά αυτός ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Ελιζαμπέτ Μπιρς, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βιβλική καταστροφή στην Καραϊβική

    [13] Αθλητισμός

    Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Σκαρμούτσο

    28/5/2004 7:25:00 μμ

    Την πρώτη του μεταγραφή πραγματοποίησε την Παρασκευή ο ΠΑΟΚ αποκτώντας για τα επόμενα τρία χρόνια τον επιθετικό της Καλλιθέας Νίκο Σκαρμούτσο, που είχε μείνει ελεύθερος από την ομάδα του. Ο 28χρονος επιθετικός, έπαιξε φέτος σε 29 παιχνίδια πρωταθλήματος και πέτυχε 12 γκολ. Αμέσως μετά τις υπογραφές, ο Σκαρμούτσος δεν έκρυψε την χαρά του για τη μεταγραφή, τονίζοντας σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθλητικός Metropolis": "Συμφώνησα με τον ΠΑΟΚ, για μένα είναι ένα όνειρο ζωής. Ξέρω που ήρθα, είμαι πολύ χαρούμενος και ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι σημαίνει για μένα. Ήρθε σε μία ομάδα με μεγάλες υποχρεώσεις και θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Επίσης όνειρο ζωής και η συμμετοχή στο Champions League με τον ΠΑΟΚ". Παράλληλα ο "δικέφαλος του Βορρά", ανανέωσε το συμβόλαιο του Ηλία Ατματσίδη, για ακόμη έναν χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 May 2004 - 16:51:25 UTC