Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση στην εσωκομματική κριτική "Έχω πάρει εντολή για ανασυγκρότηση"
  • [02] ΠΑΟ: Με το βλέμμα στην Αργεντινή
  • [03] Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Κωνσταντόπουλος: "Η αγορά είναι
  • [04] Ηθικά και νομικά ταμπού Προβληματίζει η μεταμόσχευση προσώπου
  • [05] Αστρολόγο συμβουλεύονταν ο πρώην πρόεδρος Ραντεβού με την Πυθία στο
  • [06] Νεκροί οκτώ Ρώσοι ποδοσφαιριστές σε τροχαίο
  • [07] Εργασίες συντήρησης σε Φάρο Ψυχικού και Ακαδημίας

    [01] Ευρωεκλογές

    Απάντηση στην εσωκομματική κριτική "Έχω πάρει εντολή για ανασυγκρότηση"

    27/5/2004 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την απόφαση του να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στην εσωκομματική κριτική. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στήριξη του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας, ότι απαρτίζεται από ικανά έμπειρα και νέα στελέχη. "Έχουμε πάρει και εγώ προσωπικά έχω πάρει εντολή να προχωρήσω με αλλαγές στην ανασυγκρότηση", τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και υπογράμμισε, ότι όλα τα στελέχη είναι πολύτιμα και θα αξιοποιηθούν. Κληθείς να σχολιάσει και τη δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ανέφερε, ότι οι ευρωεκλογές είναι μια σημαντική μάχη για να έχουν δυνατή φωνή οι προοδευτικές δυνάμεις.

    Η στάση των στελεχών του κόμματος

    Την ίδια ώρα, όμως, πληροφορίες θέλουν και τον κ Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι δυσαρεστημένος. Μάλιστα, ο κ Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε από την κ Δαμανάκη να μεταφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη συνολική του διαφωνία για τη λειτουργία του κόμματος, για το ευρωψηφοδέλτιο και το θέμα των συμβασιούχων.

    Ωστόσο, ο ίδιος με δηλώσεις του σήμερα από την Πάτρα, υπογράμμισε, ότι δεν είναι προσωπικά δυσαρεστημένος, αλλά οι παρατηρήσεις του αφορούν στους πολιτικούς και επικοινωνιακούς τρόπους με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβάλλει το έργο του για τους ολυμπιακούς αγώνες.

    Παράλληλα και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις τους πήραν θέση στο νέο κύκλο εσωστρέφειας. Ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε, ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην οργάνωση και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε, ότι πρέπει να στηριχθεί το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ο Κίμων Κόλουρης ερωτηθείς για προχθεσινή του δήλωση, τόνισε: "εγώ απλά χτύπησα το καμπανάκι. Στηρίζω τον πρόεδρο και πάντα θα τον στηρίζω".

    [02] Αθλητισμός

    ΠΑΟ: Με το βλέμμα στην Αργεντινή

    27/5/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δυο νεαροί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή βρίσκονται στο μεταγραφικό στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για του Λιονέλ Ρίος και Μαριάνο Γκονζάλες, ξάδελφο του Εζέκιελ, που οι πολύ καλές του εμφανίσεις, φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά την αγορά της Αργεντινής για το "τριφύλλι". Ο Ρίος, 22 ετών, αγωνίζεται στην Ιντεπεντιέντε, στη θέση του δεξιού χαφ και μένει ελεύθερος στα τέλη Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι οι νταμπλούχοι θα πρέπει να συζητήσουν μόνο μαζί του και όχι με την ομάδα. Όσο για τον Γκοζάλες, 23 ετών τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα καθώς η συμμετοχή του στην εθνική Αργεντινής, ανεβάζει κατά πολύ το κασέ του. Η ΠΑΕ δεν επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον, αλλά σίγουρο είναι ότι αν ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία, τότε όποιος παίκτης και αν έρθει στους "πράσινους" θα περάσει πρώτα από το "ψιλό κόσκινο" του Βέλιμιρ Ζάετς.

    Στο β΄γκρουπ δυναμικότητας ο ΠΑΟ

    Ανακοινώθηκαν οι τιμές των διαρκείας

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τα εισιτήρια διαρκείας για τη νέα σεζόν θα αρχίσουν να διατίθενται από την 1η Ιουνίου, με έκπτωση 10%, για τους παλαιούς κατόχους. Αμετάβλητος θα παραμείνει κατά την προσεχή περίοδο 2004-2005, ο τρόπος διάθεσης των εισιτηρίων στις θύρες 13 και 14. Από την ΠΑΕ εξετάζεται και η περίπτωση εφαρμογής του "συνδεσμιακού διαρκείας" αλλά και η παροχή νέου οικονομικού διαρκείας στις θύρες 1 &amp; 12 στην τιμή των 550. Η ΠΑΕ επίσης προσφέρει ειδική προσφορά σε πακέτο τριών εγγραφών με έκπτωση 10%".

    Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 790 ευρώ το φθηνότερο έως 3.300 ευρώ το ακριβότερο. Πιο συγκεκριμένα:

    Θύρες 2-4-9-11: 790,

    θύρα 10Β: 1.200,

    θύρα 3Α: 1.750,

    θύρα 3Ε: 3.300.

    Η πληρωμή των καρτών θα γίνεται, με μετρητά, με επιταγή ή με χρέωση της πιστωτικής κάρτας με άτοκες δόσεις.

    Η διάθεση των νέων καρτών διαρκείας θα γίνεται, από το διαμορφωμένο χώρο της θύρας 3Ε/ VIP (πλευρά Λεωφόρου Αλεξάνδρας) του σταδίου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ» (Ωρες λειτουργίας 11:00 19:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.)

    [03] Ευρωεκλογές

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Κωνσταντόπουλος: "Η αγορά είναι θερμοκήπιο αισχροκέρδειας"

    27/5/2004 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, Χαράλαμπο Κουρή, είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα της αγοράς και της ακρίβειας. "Θερμοκήπιο αισχροκέρδειας" χαρακτήρισε την αγορά ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα "δεν έχει αποθρασυνθεί τόσο η αγορά" και δεν κυριαρχούν οι αναχρονιστικές δομές και το διάτρητο πλαίσιο που διευκολύνουν την κερδοσκοπία και το παραεμπόριο. "Η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα των τιμών και στην τελευταία ταχύτητα των μισθών", είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κουρή, ο οποίος από τη μεριά του είπε ότι ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το ΙΝΚΑ προωθεί δράσεις για τη συγκράτηση των τιμών και την προστασία του καταναλωτή.

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Καταναλωτών

    [04] Υγεία

    Ηθικά και νομικά ταμπού Προβληματίζει η μεταμόσχευση προσώπου

    27/5/2004 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- CNN- New Scientist

    Σε μείζον επιστημονικό θέμα εξελίσσεται η μεταμόσχευση προσώπου, ενώ γιατροί και ερευνητές προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ηθικά και νομικά εμπόδια, για να εφαρμόσουν την τεχνική σε ζωντανούς ασθενείς με δυσμορφίες. Ήδη, γιατροί στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη μεταμόσχευση προσώπων σε πτώματα, που έχουν δωριθεί για ιατρικούς λόγους, ενώ ερευνητές από το πανεπιστήμιο Louisville κατέθεσαν σχετική αίτηση, στην αρμόδια επιτροπή του ιδρύματος. Ωστόσο, τα εγχειρήματα των ειδικών προσκρούουν στον ισχυρισμό, πως ο παραλήπτης του μοσχεύματος μπορεί να καταλήξει να έχει το πρόσωπο του δότη. Αν τελικά δοθεί το "πράσινο φως" γι αυτές τις μεταμοσχεύσεις, η τεχνική θα τεθεί στην υπηρεσία όσων φέρουν σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο ή δυσμορφίες.

    Άγνωστοι κίνδυνοι

    Σύμφωνα με την αναφορά του πανεπιστημίου του Louisville, υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία για να διεξαχθούν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Ωστόσο, η αναφορά σημειώνει, πως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, καθώς λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις πιθανές συνέπειες, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

    Επιπλέον, η μεταμόσχευση προσώπου θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στον οικογενειακό κύκλο του δότη, κυρίως στην περίπτωση, που ο παραλήπτης καταλήξει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αποθανόντα.

    Ωστόσο, στους προβληματισμούς απαντά έρευνα, που διεξήγαγε το επιστημονικό περιοδικό New Scientist, σε συνεργασία με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Mentorn. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αλλά και τους ερευνητές του πανεπιστημίου Louisville, οι φόβοι χαρακτηρίζονται "αβάσιμοι".

    Στην έρευνα του New Scientist, η εταιρία Darkside Animation πραγματοποίησε μια εικονική μεταμόσχευση προσώπου. Αφού "σάρωσε" το πρόσωπο μιας ζωντανής γυναίκας, τοποθέτησε την τρισδιάστατη εικόνα που προέκυψε, πάνω σε ένα εικονικό μοντέλο ανθρώπινου κρανίου. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκε ένας εικονικός δότης, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε τελικό στάδιο έγινε η μεταμόσχευση, όπου το πρόσωπο του εικονικού δότη τοποθετήθηκε στο κρανίο της γυναίκας.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, η γυναίκα- παραλήπτης του μοσχεύματος απέκτησε αρκετά από τα χαρακτηριστικά του δότη, όπως το σχήμα του στόματος, αλλά, σε γενικές γραμμές, διατήρησε την δική της, ξεχωριστή, ταυτότητα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της σχετικής μελέτης στο Louisville: "τις περισσότερες φορές, το "νέο" πρόσωπο δεν αναγνωρίζεται", τόνισε ο δρ. Τζον Μπάρκερ.

    Ηθικά και ψυχολογικά ζητήματα

    Ωστόσο, το ερώτημα που πλανάται σχετικά με τη μεταμόσχευση προσώπου είναι ένα: "αξίζει πραγματικά για τον ασθενή";

    Ο Πίτερ Μπάτλερ, χειρουργός του Royal Free Hospital του Λονδίνου, είχε δηλώσει στο παρελθόν, ότι δεν θα λάμβανε μέρος σε μια τέτοια μεταμόσχευση, τουλάχιστον έως ότου επιλυθούν όλα τα ψυχολογικά, ανοσολογικά και δεοντολογικά ζητήματα.

    Επιπλέον, ο κ. Μπάτλερ είχε θέσει το ζήτημα της φαρμακευτικής αγωγής, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα φάρμακα, που θα έπρεπε να χορηγηθούν στον ασθενή, μετά την μεταμόσχευση. "Αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και δεν λειτουργούν πάντα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

    Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζει και η ανθρωπιστική οργάνωση "Changing Face", που παρέχει αρωγή σε άτομα με δυσμορφίες στο πρόσωπο.

    "Η Changing Face είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, απέναντι στις ειδήσεις για τους χειρουργούς της Louisville των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ψάχνουν εφαρμογές, για να προχωρήσουν στην πρώτη μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως", δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της οργάνωσης, Τζέιμς Πάρτριτζ. Σύμφωνα με τον κ. Πάρτριτζ, "υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων είναι απαραίτητες, προτού θεωρηθεί μια τόσο επικίνδυνη εγχείρηση βιώσιμη λύση για ασθενείς, με σοβαρές δυσμορφίες στο πρόσωπο". Τέλος, ο κ. Πάρτιτζ επεσήμανε με νόημα, πως τέτοιου είδους εγχειρήσεις βρίσκονται ακόμα "σε πρώιμο πειραματικό στάδιο".

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Louisville

    Η έρευνα του "New Scientist"

    Οργάνωση "Changing Face"

    [05] Διάφορα

    Αστρολόγο συμβουλεύονταν ο πρώην πρόεδρος Ραντεβού με την Πυθία στο Περού

    27/5/2004 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το λαϊκό άσμα "πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες" φαίνεται πως έκανε πράξη ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, σύμφωνα με βίντεο, που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας. Όπως φαίνεται στο βίντεο, που δείχνει συνεδρία του πρώην προέδρου με μέντιουμ, ο κ. Φουτζιμόρι αυτοεξορίστηκε στην Ιαπωνία το 2000, ύστερα από συμβουλή της προσωπικής του Πυθίας. Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου "έπεσε", μετά την εμπλοκή του ίδιου σε σκάνδαλο για διαφθορά και φόνο. Υπό το βάρος των κατηγοριών, ο κ. Φουτζιμόρι κάλεσε το μέντιουμ στην προεδρική κατοικία και μάλιστα κράτησε σημειώσεις για καθετί που έλεγε!

    Μίλησαν τα άστρα

    Σύμφωνα με το βίντεο, αποσπάσματα του οποίου έδειξε και η κρατική τηλεόραση του Περού, το μέντιουμ "προέβλεψε" κίνδυνο για τον κ. Φουτζιμόρι και τον κάλεσε να τον σταματήσει.

    Ανήσυχος ο κ. Φουτζιμόρι θέλησε να μάθει ποια χώρα είναι πιο ασφαλής γι' αυτόν, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και η Περουβιανή Πυθία επέλεξε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

    Το βίντεο κλείνει με μια άλλη αποκάλυψη: με το "δεξί χέρι" του πρώην προέδρου, Βλαντιμίρο Μοντεσίνο, να δωροδοκεί ένα δικηγόρο. Πάντως, ο κ. Μοντεσίνο δικάζεται ήδη, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

    Όσο για τον κ. Φουτζιμόρι, κατηγορείται για φόνο και οι αρχές του Περού ζητούν από την Ιαπωνία την έκδοσή του. Μήπως να συμβουλευτεί και πάλι τα άστρα;

    [06] Διεθνή

    Νεκροί οκτώ Ρώσοι ποδοσφαιριστές σε τροχαίο

    27/5/2004 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη σε αυτοκινητόδρομο της Ρωσίας όταν πούλμαν που μετέφερε 18 ποδοσφαιριστές συγκρούστηκε με φορτηγό. Το φορτηγό που μετέφερε διάλυμα υδροκυανίου σε σκόνη συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε τους αθλητές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ ποδοσφαιριστές.

    [07] Εσωτερικά

    Εργασίες συντήρησης σε Φάρο Ψυχικού και Ακαδημίας

    27/5/2004 9:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώνει τους οδηγούς ότι θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο Φάρο Ψυχικού και στην οδό Ακαδημίας. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Μαΐου από τα μεσάνυχτα έως και τις 6 π.μ. θα διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κηφισίας λόγω εργασιών τοποθέτησης γεφυρών σήμανσης. Η κυκλοφορία θα διακοπεί στο ρεύμα ανόδου προς Κηφισιά, της Λεωφόρου Κηφισίας, από το ύψος του κόμβου Κατεχάκη έως την οδό Αδριανού, και στο ρεύμα καθόδου τμηματικά από το ύψος του κόμβου Αγ. Βαρβάρας αρχικά και από τον κόμβο του Φάρου στη συνέχεια στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού, ενώ η κυκλοφορία θα διεξάγεται από τις παράπλευρες οδούς. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώνει, επίσης, τους οδηγούς ότι οι εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα της οδού Ακαδημίας, από Ιπποκράτους έως Βασιλίσσης Σοφίας, θα συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη 2 Ιουνίου και θα εκτελούνται από τις 23:00 έως τις 06:00.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 May 2004 - 20:51:13 UTC